box12 17.09.13, 17:07 Tak duża liczba personelu w stosunku do maleńkiej ilości pasażerów to chyba nieporozumienie i beztroskie lekceważenie podatników. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maxx Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion IP: 173.233.209.* 17.09.13, 17:16 * Nie ma szans, by w najbliższym czasie lotnisko zaczęło na siebie zarabiać. Do końca roku obsłuży do 200 tysięcy pasażerów, w przyszłym według prognoz do 300 tysięcy: "Rentowność lotnisk, takiej klasy, jak nasze zaczyna się od poziomu obsłużenia miliona pasażerów rocznie". Oznacza to tyle, ze pod-lubelskie lotnisko NIGDY nie bedzie rentowne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.13, 19:37 Do Maxx Nie pod-lubelskie tylko podlubelskie. Do szkoły się chodziło tylko ze względu na wagary? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion IP: 173.233.200.* 17.09.13, 19:54 OK, wiec niech bedzie (lotnisko) swidnickie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.13, 19:59 Do Maxx Doceniam poczucie humoru :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerwazy Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion IP: *.marsoft.net 17.09.13, 21:28 A co Ś. ma do tego niewypału? To efekt poronionych mocarstwowych rojeń L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Jonasz na statku przyniósł załodze pecha IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.13, 17:30 Czy Jonaszem na PLL jest Sobczak? Odpowiedz Link Zgłoś
kletos Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pasa... 17.09.13, 17:39 No to pogratulować !!! Milion pasażerów to jest poziom, którego lotnisko przez najbliższe 20-30 lat nie będzie w stanie uzyskać. Zatem gratuluję pomysłu i wykonania, szkoda że decydencji, którzy podjęli takie decyzje nie zainwestowali swoich osobistych pieniędzy. Być może wtedy zastanowiliby się nad wydawaniem pienędzy publicznych w mieście, które po prostu cofa się w rozwoju. Z czego sfinasować : chorych, bezdomych, takich którzy potrzebują pomocy itp. skoro środki pieniężne idą na utrzymyanie lotniska. Gratuluję wyborcom od lewa do prawa - w tym PiS, PO. SLD, itp . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman jak to "z czego"? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.13, 18:52 zagonić ich do odśnieżania lotniska i wydeptywania koziarowych wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
elpdna Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pa 17.09.13, 21:39 Rentowność lotniska = korzyści dla miasta i regionu, nie mierzą się tylko liczbą pasażerów. Dziwi mnie jednak, jak słabo zarząd lotniska dba o propagowanie swojej firmy. Np. nigdzie nie można znaleźć wiadomości o połączeniach, jakie możnaby było osiągnąc z Lublina ze światem, tj. lecimy w zasadzei tylko do jednego miejsca: Oslo, Luton pod Londynem itp. i nigdzie dalej. A przecież z Oslo gdzieś dalej się lata, z Luton można byłoby zorganizaować pasażerom transfer do Heathrow i dalej już hulaj dusza. Czy pomyśleć już teraz o bezpośrednim połączeniu Lublina z nowym lotniskiem w Berlinie i dalej już na cały świat. Nic o tym nie słychać i ciągle pasażerowie trankontynentalni muszą lądować na Okęciu i dalej zapieprzać syfem PKP do Lublina. Koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pa IP: *.vlan468.dengo.lubman.net.pl 18.09.13, 08:53 Ale ludziom nie trzeba o tym mówić. Nie traktujmy ludzi jak potencjalnych idiotów. Jak ktoś chce dolecieć z Lublina na Madagaskar to sobie dogodne połączenia znajdzie z przesiadką w Oslo, Londynie czy Dublinie. To nie ludzi trzeba uświadamiać i przekonywać do latania bo pełne samoloty które wylatują ze Świdnika świadczą o tym, że popyt jest. To przewoźników trzeba przekonywać do latania z Lublina. Niestety sprawa jest o tyle skomplikowana, że przewoźnicy przyzwyczaili się do dopłat w ramach "promocji regionu". Promocja ta polega na wykupywaniu reklamy na samolotach czy broszurach reklamowych dostępnych na pokładzie samolotu "promujących region". W gruncie rzeczy jest to nic innego jak haracz pobierany za latanie z danego lotniska. Nie posmarujesz - nie polecisz, i nie ma znaczenia czy masz na latanie chętnych 100 osób rocznie czy 1 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.oo Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pasa... 17.09.13, 17:55 Strona powinna zawierać informację o parkingach. W zakładce parkowanie jest opis parkingów, cenników, ale brak mapy. Jej miejsce zajmuje plan hali. Przydatny w tym miejscu jak zającowi dzwonek na polowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pa IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 17.09.13, 18:44 bo to sie nazywa gospodarnosc po lubelsku - 3 loty na krzyż i 200 osób od obsługi - wielki LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niechcicholatają Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pa IP: *.opera-mini.net 17.09.13, 19:08 Sądząc po tym co lata mi nad głową,wk...wia brzęcząc od rana do wieczora to tam jest dziennie kilkanaście startów i lądowań(rozkładowe to mniejsźość). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pa IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.13, 19:33 Do Niechcicholatają Przecież tam jest fabryka. Latają helikoptery. Zanim wybrałeś miejsce zamieszkania trzeba było się zastanowić. A może lepiej w Puszczy "Białowieszczańskiej"? Choć tam drą ryja jelenie, żubry i inna "swołocz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niechcicholatają Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pa IP: *.opera-mini.net 17.09.13, 20:01 Mieszkam w Lublínie,niedaleko zalewu nad którym wszystkie samoloty zawracają do korytarza powietrznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Polecam... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.13, 20:39 dla zdrowotności. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.filipowicz Pytania, nie zadane na czacie 17.09.13, 20:07 W dniu 2013-09-16 13:13, Magdalena Bozko napisał(a): > Dziękuję. Pytania zadam jutro prezesowi, > pozdrawiam, > Magdalena Bożko Poniżej pytania, których jednak pani redaktor Magdalena Bożko prezesowi PLL nie zadała - albo ktoś lub coś spowodowało, że nie zostały opublikowane wraz z odpowiedziami: 1)Dlaczego do sprawozdania finansowego za 2012 rok złożonego w KRS nie został dołączony audyt biegłych, który został zlecony w ubiegłym roku przez radę nadzorczą Portu Lotniczego Lublin? 2)Jakie są krótko i długoterminowe zobowiązania finansowe PLL? 3)Jakie są faktyczne koszty budowy i wysokość strat za lata 2007-2012 po korekcie biegłych rewidentów? 4)Jaka jest wysokość strat PLL za pierwsze półrocze 2013? 5)Jaki jest aktualny stan formalny uchylonego pozwolenia na budowę PLL? 6)Co prezes zamierza zrobić wobec prawomocnej decyzji NSA uchylającej decyzję środowiskową dla PLL? 7)Czy wobec utraty podstawowych decyzji administracyjnych niezbędnych dla działalności PLL nie zachodzi obawa o dalsze funkcjonowanie lotniska? 6)Czy jest w porządku wobec podatników utrzymujących PLL, że przy ponad 700 tysięcznym funduszu wynagrodzeń dla 3. członków zarządu i ponad 170 tysięcznym funduszu wynagrodzeń dla 6. członków rady nadzorczej PLL funkcjonuje z uchylonymi podstawowymi decyzjami administracyjnymi? 7)Kto i jakie konsekwencje poniesie w przypadku potraktowania przez państwo tej inwestycji jak każdej innej, dla której zostały uchylone podstawowe decyzje administracyjne? 8)Jaka jest przyczyna tego, że nowy prezes PLL postanowił poprzez utajnienie audytu zamieść pod dywan zaniechania, błędy i uchybienia swojego? Pytań jest dużo, ale jako jeden z nielicznych mieszkańców naszego miasta i podatników, któremu dane było zapoznanie się nie tylko z aktami spółki znajdującymi się w KRS - uważam, że powyższe pytania są podstawą do snucia jakichkolwiek planów i roztaczania przyszłościowych wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Filipku... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.13, 20:40 znów się czepiasz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz "Bosmanie"... IP: 89.167.0.* 18.09.13, 07:51 Gość portalu: bosman napisał(a): > znów się czepiasz :-) Dla człowieka stawianie pytań jest jedną z oznak niezależności i wolności. Nie czepiam się przecież pani redaktor, której pytania wykorzystała Gazeta, a która obietnic wobec mnie nie spełniła, bo to ona sama wyznacza granice swojej niezależności i wolności. Nie czepiam się(jak na razie) radnych, do których skierowałem obywatelskie sugestie o konieczności natychmiastowego audytu wszystkich miejskich spółek i ratusza samego w sobie, bo to również oni sami wyznaczają granice swojej niezależności i wolności. Pytam jedynie kolejny raz Gazetę w Lublinie gdzie zgubiła lub zapodziała swoją niezależność i wolność, do której miała(chyba) prawo od 8 maja 1989 roku, że publikuje pytania i odpowiedzi prezesa PLL nie sięgając do jedynego wiarygodnego źródła informacji w postaci audytu zespołu niezależnych biegłych? W świetle utajnionego przez PLL audytu wyłania się obraz przede wszystkim nie przyszłego ekonomicznego bankruta, a moralnego karła koalicji zawartej przez lokalnych polityków przed wyborami w 2010 roku. Na ile mnie już znasz, to zdajesz sobie sprawę, że spokojnie czekam na złożenie audytu PLL w KRS, a jeżeli nie zostanie złożony w sądzie dobrowolnie, to wyegzekwuję go tak jak wyegzekwowałem od urzędu byłej wojewody publikację w BiP pozwolenia na budowę... "Najlepsza kiełbasa wyborcza lotnisko" już zaczyna wyłazić niektórym uszami i... nosem. Ps. Zwróciłeś uwagę, że jedną z podstawowych panicznych obaw jest strach podania do publicznej wiadomości wewnętrznych bilansowych strat nie tylko w tej spółce z większościowym udziałem miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Filipku - ja słowo... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.13, 11:16 Ty pięćdziesiąt. I ciągle pięćdziesiąt tych samych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Dziękuję... IP: 89.167.0.* 18.09.13, 13:51 Gość portalu: bosman napisał(a): > Ty pięćdziesiąt. I ciągle pięćdziesiąt tych samych. Dziękuję, że mnie do wylewności prowokujesz, bo nie tylko my czytamy, co piszemy... sami. Tak poza tym, to obiecuję z ręką na sercu, że nie będę wracał nigdy do tego co już zamknięte, a przyznasz, że nad tym by było inaczej nie ja pracuję... Poziom strat PLL zawarty w sprawozdaniu finansowym złożonym przez PLL w KRS już znam - teraz oczekuję tylko opinii biegłych rewidentów oraz audytu, które powinny zamykać ten tom akt publicznej spółki z większościowymi akcjonariatem samorządu naszego miasta i regionu. Przepraszam - gdzie jest badanie bilansu PLL S.A. za 2012 rok sporządzone przez niezależnych biegłych rewidentów i audyt opracowany na zlecenie rady nadzorczej tej samorządowej spółki prawa handlowego? Odpowiedz Link Zgłoś
mirrorsun Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pasa... 17.09.13, 21:44 dodam swoje 3 grosze ( więcej nie mam ). lotnisko jest i jest to powód do dumy, ale: 1. ceny biletów najdroższe w polsce 2. prezesowie przyznają sobie wielkie premie, za to, że wybudowali lotnisko, wiedząc, że nigdy rentowne nie będzie. 3. życzę, ażeby radom wystatrował z duuużo niższymi cenami. airport lublin będzie skończony. 4. podatnik zapłaci. no i ostatnie- jest mi wstyd, że płacić ma zawsze podatnik za bezmózgowie prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman gdy żądzą Sobczaki... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.13, 21:47 efekt jest taki. Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Re: gdy żądzą Sobczaki... 17.09.13, 22:14 nie wiedzialem, ze Sobczak rzadzi na lotnisku. Skąd masz te rewelacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Korzysta z medialnych przecieków... IP: 89.167.0.* 18.09.13, 08:09 simonh napisał: > nie wiedzialem, ze Sobczak rzadzi na lotnisku. Skąd masz te rewelacje ? Dobrze, że "bosman" korzysta z medialnych przecieków - choć mógłby z fotokopii, które zrobiłem w KRS, bo gdyby korzystał z Twojej wiedzy, to mógłby dojść do wniosku, że PLL nierządem stoi. Może być jednak tak, że bardziej wierzysz w socjotechnikę niż fakty i gdzieś Ci umknęło, że rzeczony wicemarszałek województwa jest przewodniczącym rady nadzorczej PLL, a w związku z tym ma wszelkie prawa, przywileje i obowiązki wynikające z Kodeksu Spółek Handlowych oraz nierozłącznego z nim Statutu „Port Lotniczy Lublin” Spółki Akcyjnej z siedzibą w Lublinie: § 15 1. Rada Nadzorcza wykonuje stały nadzór nad działalnością Spółki. 2. Do szczegółowych kompetencji Rady Nadzorczej należy: 1) badanie bilansu oraz rachunku zysków i strat zarówno co do zgodności z księgami i dokumentami, jak i ze stanem faktycznym, 2) badanie sprawozdania Zarządu Spółki oraz wniosków Zarządu co do podziału zysków lub pokrycia strat, 3) składanie Walnemu Zgromadzeniu dorocznego sprawozdania z czynności, o których mowa w pkt. 1 i 2, 4) powoływanie i odwoływanie Zarządu Spółki oraz rozpatrywanie skarg na pracę Zarządu, 5) zawieszanie z ważnych powodów w czynnościach członków lub całego Zarządu, 6) delegowanie swoich członków do czasowego wykonywania czynności w Zarządzie Spółki w razie odwołania lub zawieszenia członka albo całego Zarządu lub gdy Zarząd z innych powodów nie może działać, 7) wyrażanie zgody na tworzenie innych spółek i uczestniczenie w innych spółkach i podmiotach, 8) uchwalenie regulaminu Zarządu Spółki, 9) uchwalanie na wniosek Zarządu planów przedsiębiorstwa Spółki, 10) uchwalanie wynagrodzenia dla członków Zarządu, z zastrzeżeniem § 10 ust. 6 zdanie drugie statutu, 11) wybór biegłych rewidentów Z dwojga złego wolę interpretację "bosmana", że przewodniczący RN PLL "żądzi" niż, że jak sugerujesz Ty - nierządem miałby stać na swojej funkcji wynagradzanej z funduszu płac dla rady nadzorczej, a finansowanej z pieniędzy podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pa IP: *.free.aero2.net.pl 18.09.13, 09:11 mirrorsun napisał: > 3. życzę, ażeby radom wystatrował z duuużo niższymi cenami. airport lublin będz > ie skończony. Radom zdecydowanie wystartuje (ok, o ile wystartuje) z niższymi cenami, ponieważ jego koszty budowy to ułamek kosztów budowy LUZ (zresztą RDO musi jakoś przyciągać). W Radomiu jednak problem jest długość pasa, która jest na styk dla FR (nie wiem jakie wymagania ma W6) oraz brak ILS (z drugiej strony Radom ze względu na położenia ma zazwyczaj bardzo niską ilość mgieł). Pas oczywiście może być przedłużony ale nikt nie będzie tego robił na starcie, ponieważ koszty są duże. Te lotniska jednak nie będą raczej konkurencją dla siebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Połączenia, połączenia i jeszcze raz połączenia ! 17.09.13, 22:11 Bez sporej siatki połączeń nie ma co marzyc o nawet zblizeniu sie do tego poziomu. Lotnisko nie musi specjalnie zarabiac (podobnie jak komunikacja miejska), chodzi o to, aby zbyt duzo do niego nie dokladać, ale o tym decyduje w 90% siatka połączen ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz PO łączenia, PO łączenia IP: 89.167.0.* 18.09.13, 08:25 simonh napisał: > Bez sporej siatki połączeń nie ma co marzyc o nawet zblizeniu sie do tego pozio > mu. Lotnisko nie musi specjalnie zarabiac (podobnie jak komunikacja miejska), c > hodzi o to, aby zbyt duzo do niego nie dokladać, ale o tym decyduje w 90% siatk > a połączen ! Pozwolisz, że nie zgodzę się z Twoim założeniem, że lotnisko cywilne nie musi na siebie specjalnie zarabiać, że trzeba do niego dokładać ale niezbyt dużo, że odpowiedzialność za sukces w 90% ponosi siatka połączeń, bo za cóż 3. osobowy zarząd bierze rocznie ponad 700 tysięcy złotych wynagrodzeń, że o ponad 170 tysiącach funduszu płac dla 6. członków rady nadzorczej nie wspomnę. Jak poznasz bilans w wersji po korekcie biegłych oraz audyt PLL, to przekonasz się, że nawet gdyby samoloty co 1 sekundę startowały i lądowały ze wszystkich kierunków na świecie, to ta spółka będzie przynosiła straty, bo przecież jedyną odpowiedzialność ponosi siatka połączeń, a nie sieć wzajemnych powiązań i nieodpowiedzialności... Być może wynika to z faktu, że jestem bezpartyjnym obywatelem wierzącym w tzw. dobre praktyki kupieckie, wolny rynek, odpowiedzialność osobistą i KSH, że w odpowiedzialność susłów za losy spółki publicznej po prostu nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mirrorsun Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pa 18.09.13, 09:19 w tym kraju podatnika nikt nie lekceważy. tu podatnika się okrada w świetle prawa. to już jest sport narodowy wymyślany każdego dnia przez urzędników. jak okraść podatnika to cel przewodni hord biurokratów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak tak Re: Prezes: Lotnisko zarobi, gdy będzie milion pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 09:53 I po co to rozdzieranie szat. Straty, podatki i pieniądze wyrzucone w błoto. Lublin z lotniskiem i Lublin bez lotniska to dwa totalnie różne miasta. Jeśli ktoś tego nie rozumiał dwadzieścia lat temu i nie rozumie nadal dzisiaj, to ręce opadają. Pozdrawiam nieustających zwolenników furmanki, zwolenników dosłownych i mentalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Re: Prezes: Lotnisko zarobia, nawet teraz IP: 89.167.0.* 18.09.13, 14:06 Gość portalu: tak tak napisał(a): > I po co to rozdzieranie szat. Straty, podatki i pieniądze wyrzucone w błoto. > Lublin z lotniskiem i Lublin bez lotniska to dwa totalnie różne miasta. Jeśli k > toś tego nie rozumiał dwadzieścia lat temu i nie rozumie nadal dzisiaj, to ręce > opadają. > Pozdrawiam nieustających zwolenników furmanki, zwolenników dosłownych i mentaln > ych. Fantastyczna uwaga, bo wszak to dokładnie 20 lat temu najlepsi w kraju eksperci napisali to samo, co biegli od utajnionego audytu, a czego Ty dosłowny i mentalny zwolenniku finansowych kosmodromów dla zarządu PLL zrozumieć nawet nie próbujesz. Zarząd PLL nie musi czekać na żaden milion pasażerów rocznie czy choćby tylko 1/3 tego, bo już teraz ma niemal 1 milion funduszu na wynagrodzenia swoje i rady nadzorczej. Ps. Nie tak dawno zwolennikami furmanki nazywano w Hiszpanii sceptyków budowy autostrad ze środków pomocowych UE - dzisiaj zbankrutowała tam kolejna droga dla aut nawet tych z XXII wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak tak Re: Prezes: Lotnisko zarobia, nawet teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 14:39 Są inwestycje, które powinny się zwracać na zasadzie dwie złotówki za wydaną jedną. Ok, tak faktycznie jest. Ale są też inne inwestycje, i narodowe, i rodzinne. Np. czy ktoś kupując telewizor do domu przelicza ile zaoszczędzi dzięki temu, że już nie będzie musiał iść do kina i płacić za bilety??? Chyba nikt w całej cywilizacji by telewizora nie kupił??????? Ale dziś ta cywilizacja stoi na tym "nędznym" urządzeniu, chociaż takie durnie kosztowne i pozbawione finansowego sensu. Co więcej, ten telewizor w postaci monitora stoi sobie właśnie przed każdym kto czyta co tu napisane.....:))) No i pcha się ta cywilizacja dalej - nie wdając się tutaj w filozoficzne rozważania, które można z tego ciągnąć. Zimna, twarda rzeczywistość każe robić inwestycje, które wymuszał dwudziesty i dalej wymusza dwudziesty pierwszy wiek. Między idiotyzmem zbyt wielu autostrad a zrobieniem lotniska w Lublinie, kiedy na świecie lotniska są w każdej niemal dziurze są lata świetlne. Zrobiony został pierwszy krok - zróbmy następne, żeby o przychody rozsądnie zadbać. Czy ktoś chce mnie przekonać, że furmanką lepiej? Bo czy taniej - nie wiem. Podobno koń kiedyś przeżerał gospodarstwo... :)))))))))))))))))))))))) Siedzielibyśmy dalej na drzewach, gdyby nie durnie co uprawiali owies. Odpowiedz Link Zgłoś
mirrorsun Re: Prezes: Lotnisko zarobia, nawet teraz 18.09.13, 14:58 no, coś mnie wkur..ło . kto ma zadbać- dokończ. bo w lublinie powstają wyłącznie inwestycje publiczne. z tego podatku nie będzie. a będą zobowiązania podatników. i jak mi jaśnie pan dyrektor wydziału paszportów odmówił wydania nowego paszpotrtu- bo mam se pojechać do Londyna, to je pojadę. na piechotę, albo kuniem. ja już nie jestem polakiem, ja się tego wstydę. życzę dalszej, merytorycznej dyskusji. Polacy już udowodnili, że nie są narodem zdolnym do samostanowienia. jestem polakiem, nigdy nie występowałwm o inny paszpotr. i jż wystąpię. choćby o białoruski, czy chiński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Spokojnie, nie jesteś odosobniony IP: 89.167.0.* 18.09.13, 19:22 mirrorsun napisał: > no, coś mnie wkur..ło . kto ma zadbać- dokończ. bo w lublinie powstają wyłączni > e inwestycje publiczne. z tego podatku nie będzie. a będą zobowiązania podatnik > ów. i jak mi jaśnie pan dyrektor wydziału paszportów odmówił wydania nowego pas > zpotrtu- bo mam se pojechać do Londyna, to je pojadę. na piechotę, albo kuniem. > ja już nie jestem polakiem, ja się tego wstydę. życzę dalszej, merytorycznej d > yskusji. Polacy już udowodnili, że nie są narodem zdolnym do samostanowienia. j > estem polakiem, nigdy nie występowałwm o inny paszpotr. i jż wystąpię. choćby o > białoruski, czy chiński. Nie jesteś "mirrorsunie" odosobniony w swoich rozterkach i kłopotach serwowanych nam przez obce administracyjnie państwo. Jeżeli wyjedziemy wszyscy myślący inaczej niż życzy sobie tego propaganda sukcesu i spolegliwe media, to spełnimy ich gorące pragnienia życia bez konkurencji i na kredy obcych krajów i mocarstw. Oddawanie dowodów osobistych prokuratorowi generalnemu, premierowi czy prezydentowi inni już praktykowali i jedyne co osiągnęli, to to, że argumenty administracji państwowej dali do dalszej tym razem prawnie uzasadnionej dyskryminacji. Bądź tam gdzie jesteś, chłoń tamte nawyki, zasady i przyzwyczajenia, bo przyjdzie taki dzień kiedy będzie można i trzeba tu rzeczywistość zmieniać. Ci, o których piszesz są już tak zepsuci i niereformowalni, że tylko opcja "0" da jakiekolwiek szanse na zmianę. Pisząc z oddali pamiętaj, że system polityczny w ciągu ostatnich niemal dwóch pełnych kadencji swoich nierządów dał ponad 150 tysiącom obywateli pracę na etatach urzędników. Nigdy nie będziesz wiedział czy komentowany przez Ciebie wpis nie pochodzi czasem od jednego z nich, który myśli tak jak Ty ale lojalność wobec pana nie pozwala na publiczne wyrażanie własnego zdania. Sugeruję od czasu do czasu poczytać aktualne opinie o naszym kraju wyrażane przez politologów spoza granic Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Zdecyduj się co chcesz IP: 89.167.0.* 18.09.13, 18:05 Gość portalu: tak tak napisał(a): > Są inwestycje, które powinny się zwracać na zasadzie dwie złotówki za wydaną je > dną. Ok, tak faktycznie jest. > Ale są też inne inwestycje, i narodowe, i rodzinne. > Np. czy ktoś kupując telewizor do domu przelicza ile zaoszczędzi dzięki temu, ż > e już nie będzie musiał iść do kina i płacić za bilety??? Chyba nikt w całej cy > wilizacji by telewizora nie kupił??????? Ale dziś ta cywilizacja stoi na tym "n > ędznym" urządzeniu, chociaż takie durnie kosztowne i pozbawione finansowego sen > su. Co więcej, ten telewizor w postaci monitora stoi sobie właśnie przed każdym > kto czyta co tu napisane.....:))) No i pcha się ta cywilizacja dalej - nie wda > jąc się tutaj w filozoficzne rozważania, które można z tego ciągnąć. > Zimna, twarda rzeczywistość każe robić inwestycje, które wymuszał dwudziesty i > dalej wymusza dwudziesty pierwszy wiek. > Między idiotyzmem zbyt wielu autostrad a zrobieniem lotniska w Lublinie, kiedy > na świecie lotniska są w każdej niemal dziurze są lata świetlne. Zrobiony zosta > ł pierwszy krok - zróbmy następne, żeby o przychody rozsądnie zadbać. > > Czy ktoś chce mnie przekonać, że furmanką lepiej? Bo czy taniej - nie wiem. Pod > obno koń kiedyś przeżerał gospodarstwo... :)))))))))))))))))))))))) Siedzieliby > śmy dalej na drzewach, gdyby nie durnie co uprawiali owies. Chcesz mieć furmankę czy tylko konia zjeść? Oddziel aktywa od pasywów, zyski od strat, działalność komercyjną od wolontariatu i nowoczesność od tradycji, a może wtedy dojdziemy do jakiegoś składu, bo coś strasznie nam się pomieszało. Albo mamy do czynienia z firmą prawa handlowego albo z wolontariatem - o pierwszym świadczy wszak fakt, że 3. członkowie zarządu otrzymują rocznie na swoje wynagrodzenia ponad 700 tysięcy złotych. Jeżeli w rodzinie jest strata finansowa na kilkanaście bilansowych milionów złotych, to nie ma telewizora, kina czy czegokolwiek innego, bo nie ma tzw. zdolności kredytowych. Nigdzie nie znajdziesz mojego wpisu, że jestem przeciwko rozwojowi, a wręcz odwrotnie - znajdziesz natomiast oczekiwanie ujawnienia beztroski i nieodpowiedzialności właściciela, rady nadzorczej i zarządu PLL. Lotnisko w takim regionie i po niemal 14 latach od powołania spółki i kolejnych zarządów powinno przynosić tylko zyski i mieć nadwyżki finansowe, a nie straty, że o zobowiązaniach bieżących i długoterminowych nie wspomnę. Temu lotnisku nikt nie dał i nie da szans na normalność, bo to by oznaczało koniec przechowalni i funduszu płac dla wybrańców partii politycznych. Normalność będzie miała szansę się zacząć jak zostanie ujawniony audyt, który do cna obnaża o co w tym wszystkim chodzi. Trawestując czołowego futurystę świata, Johna Naisbitta zakończę to stwierdzeniem, że trendami jest jak z jazdą furmanką : łatwiej dojechać tam, dokąd prowadzą konie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonss Re: Prezes: Lotnisko zarobia, nawet teraz IP: *.icpnet.pl 19.09.13, 11:10 Brawo internauto tak tak trafiasz w setno tematu.W dalszym ciągu uważam że bardzo dobrze że Lublin ma lotnisko [i dzięki temu wartość medialna i nie tylko tego miasta wzrosła ]i tylko wielka szkoda że tak 30 lat do przodu.Druga istotna sprawa to zatrudnienie być może jest duże ,ale należy mieć rezerwę pracowników wykształconych w danym zawodzie przy pracy na lotnisku .Te 160 osób zarabia nie wiele i słusznie brak lotów ,ale te 160 osób zostawia kasę , żyje kupuje produkty, korzysta z komunikacji w Lublinie Świdniku czy regionie ,to również warto pamiętać .Powtarzam mimo braku dużej ilości pasażerów? lotów do poszczególnych krajów warto szybciej pomyśleć o budowie Cargo .Lotnisk rozbudowują się dalej jak Rzeszów i Poznań mimo nie dużej ilości pasażerów Odpowiedz Link Zgłoś
jefflebovsky Czyli gigantyczna niegospodarność + prokurator? 18.09.13, 10:20 Miliona pasażerów nie będzie NIGDY. Nie będzie też pół miliona. Ma takie dictum prezesa trzeba zareagować. Może zamknąć lotnisko w celu uniknięcia gigantycznych strat bez szansy na jakąkolwiek rentowność? Przecież ciągle się zamyka nierentowne projekty. Prawda? Taka jest logika zarządzania. Wszędzie cięcia, a tu pakowanie PUBLICZNYCH czyli NASZYCH pieniędzy w coś co nigdy się nie zwróci. Bajanie o przyciąganiu inwestycji przez lotnisko można sobie darować. Biznes nie lata Ryanem, a bez cargo port się nie liczy. A na pewno trzeba skierować sprawę do prokuratury i CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak tak Re: Czyli gigantyczna niegospodarność + prokurato IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 11:06 Biznes lata prywatnymi małymi samolotami a nie tanimi czy nawet luksusowymi liniami lotniczymi. I wreszcie lata do Lublina, bo może. I o to głównie chodziło i chodzi cały czas. Pozdrawiam kolejnego zwolennika furmanek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman może władze lotniska wreszcie... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.13, 11:33 dojdą do wniosku, że czas najwyższy uruchomić cargo? Ktoś to spieprzył, ale można to jeszcze naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Zgodnie z Twoim życzeniem... IP: 89.167.0.* 18.09.13, 14:00 Gość portalu: bosman napisał(a): > dojdą do wniosku, że czas najwyższy uruchomić cargo? Ktoś to spieprzył, ale moż > na to jeszcze naprawić. To jest dowód na to, że realizuję, to czego ode mnie oczekujesz i piszę na temat i krótko - dotrzyj do audytu biegłych z tego roku i zestaw z opinią Urzędu Lotnictwa Cywilnego (wtedy Główny Inspektorat Lotnictwa Cywilnego) z roku... 1993, który został przygotowany na zlecenie Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
mirrorsun Re: Zgodnie z Twoim życzeniem... 18.09.13, 14:19 Gość portalu: andrzej.filipowicz napisał(a): > Gość portalu: bosman napisał(a): > > > dojdą do wniosku, że czas najwyższy uruchomić cargo? Ktoś to spieprzył, a > le moż > > na to jeszcze naprawić. > > To jest dowód na to, że realizuję, to czego ode mnie oczekujesz i piszę na tema > t i krótko - dotrzyj do audytu biegłych z tego roku i zestaw z opinią Urzędu Lo > tnictwa Cywilnego (wtedy Główny Inspektorat Lotnictwa Cywilnego) z roku... 1993 > , który został przygotowany na zlecenie Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie. Panie Andrzeju, znam doskonale wiceprezesa D.K, ja go pytałem rok, 2 lata temu, dlaczego unia obcięła parę milionów ( i słusznie ), dlaczego nie można zawnioskować o przyznanie obiecanej puli na cargo właśnie. pomimo tego, że jest to mój kolega, jasnej odpowiedzi nie uzyskałem. ja jestem tyklo małym żuczkiem, ale jak mi cargo leci z chin czy z kanday przez holandię lub niemcy to mnie szlag trafia. wczasowicze polecą, lub nie, ładunki są zawsze. nie każdy może to zrozumieć. w airport lublin nie może się nawet "odprawić " obywatel spoza U.E. bo celnik przyjedzie, lub nie. a celnik nie musi znać angielskiego, on musi potrzymać czyjś paszport i podjąć niezmiernie ważną decyzję. to jest parodia przedsiębiorczości, to jest wstyd. A gdyby Pan, Panie Andrzeju startował na prezydenta lublina- mój głos Pan ma. Pozdrawiam Janusz Sapula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej.filipowicz Szanowny Panie Januszu IP: 89.167.0.* 18.09.13, 18:42 > Panie Andrzeju, znam doskonale wiceprezesa D.K, ja go pytałem rok, 2 lata temu > , dlaczego unia obcięła parę milionów ( i słusznie ), dlaczego nie można zawnio > skować o przyznanie obiecanej puli na cargo właśnie. pomimo tego, że jest to mó > j kolega, jasnej odpowiedzi nie uzyskałem. ja jestem tyklo małym żuczkiem, ale > jak mi cargo leci z chin czy z kanday przez holandię lub niemcy to mnie szlag t > rafia. wczasowicze polecą, lub nie, ładunki są zawsze. nie każdy może to zrozum > ieć. w airport lublin nie może się nawet "odprawić " obywatel spoza U.E. bo cel > nik przyjedzie, lub nie. a celnik nie musi znać angielskiego, on musi potrzymać > czyjś paszport i podjąć niezmiernie ważną decyzję. to jest parodia przedsiębio > rczości, to jest wstyd. > A gdyby Pan, Panie Andrzeju startował na prezydenta lublina- mój głos Pan ma. > Pozdrawiam > Janusz Sapula Szanowny Panie Januszu, Tak jak wielu nam podobnych przedsiębiorców z powodu braku Cargo musiałem zrezygnować z części działalności, która była oparta o bezpośredni import spoza UE. Podmiot, któremu w akcie rozpaczy i bezsilności wobec działań służb celnych RP oddałem pomysł na import konkretnego produktu ma od ponad 3 lat najwyższą dynamikę sprzedaży w całej UE. Kilka dni temu wstrzymałem się z zakontraktowaniem kolejnego "złotego" produktu, bo mam do wyboru dalszy wolny ale stabilny rozwój rozwój albo na kilka dni przed przedawnieniem nagłą informację, że winny jestem państwu nagle odkryte celne należności, bo nie przypilnowałem agencji celnej w Warszawie... Tak w ogóle w sprawie PLL proszę nie rozmawiać z przedstawicielami głównych akcjonariuszy, rady nadzorczej, byłego i obecnego zarządu czy też lokalnych mediów, bo prawdy nigdy się Pan tam nie dowie. Historia i czasy bieżące tego przedsięwzięcia porażają każdego przedsiębiorcę, bo to pd nich dowiedziałem się tego wszystkiego, co jest okryte swoistą zmową milczenia i świadomych niedomówień. Nieprawdą jest, że PLL musi przynosić straty - prawdą natomiast jest, że po 14 latach od założenia spółki celowej powinno od niemal roku przynosić zyski. Nieprawdą jest, że PLL musi mieć zadłużenie zewnętrzne, bo gdyby tylko chciano, to miałoby gotówkową nadwyżkę finansową pochodzącą z emisji akcji. Nieprawdą jest, że jedynym wyjściem jest płacenie liniom lotniczym za tzw. promocję żeby chciały w ogóle latać, bo po 14 latach od powołania pierwszego zarządu PLL powinniśmy mieć kolejkę zainteresowanych przewoźników. Dziękuję Panu za okazaną sympatię i deklarację wyborczą ale to nie mój kierunek, aspiracje czy marzenia. Kandydowałem owszem do rady miasta w 2010 roku i "przegrałem" z kretesem, ale dało mi przede wszystkim pełną świadomość dlaczego jest tak, że wybrani w ogóle nie interesują się nie tylko tym co trapi przedsiębiorców ale co blokuje rozwój miasta i regionu i generuje gigantyczne straty. Był wtedy w Lublinie kandydat z bajki dla przedsiębiorców ale jak zobaczył cyrk z budową wyborczego lotniska i boiska, że wziął i się wycofał. Panie Januszu. Jedyną szansą na ewentualną korektę kierunku dla PLL jest spowodowanie upublicznienia audytu, który został przez zarząd lotniska utajniony. Audyt powinien zostać upubliczniony na żądanie akcjonariuszy, a nie wyciągnięty przez sąd gospodarczy na prośby i upominania obywateli, bo to się zawsze kończy utratą wiarygodności podmiotu, który próbuje ukryć to, co z natury i litery prawa powinno być jawne i dostępne w czytelni KRS. Reasumując w sprawie planów budowy Cargo pod Lublinem szybciej dowie się Pan z sieci Internet niż od właścicieli czy też ustanowionej przez nich rady nadzorczej, która władna jest wymusić to na zarządzie ;) Pozdrawiam serdecznie, Andrzej Filipowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Filipku - dlaczego... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.13, 20:23 nie upublicznisz audytu? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.filipowicz Dlaczego "Bosmanie" nie zapytasz właściciela... 18.09.13, 20:43 Gość portalu: bosman napisał(a): > nie upublicznisz audytu? Dlaczego "Bosmanie" nie zapytasz głównego akcjonariusza czyli właściciela? Maila do prezydenta miasta znajdziesz w BiP ratusza. Ale jeżeli podmioty do udzielania informacji "Bosmanie" pomyliłeś, kompetencje czy może liczysz, że dam szansę zorganizowanej partyjnej grupie na dotarcie do moich informatorów, to się mylisz. Dzwoń do rejonowego sędziego gospodarczego albo jego przełożonego, sędziego, prezesa Artura Żuka i zapytaj osobiście dlaczego w ostatnim tomie akt zarejestrowanych w KRS pod numerem 0000092480 brak jest opinii biegłych do sprawozdania finansowego za 2012 rok oraz audytu zarządzonego przez radę nadzorczą tej spółki prawa handlowego. Zawsze możesz też zwrócić się do radnego miejskiego, który również dzięki Twojemu głosowi pobiera co miesiąc nieopodatkowane diety w wysokości przekraczającej najniższą płacę w naszym mieście. Uważałem i uważam Cię za człowieka odważnego i zdecydowanego, a wiec dla Ciebie dotarcie do audytu powinno być betką. Gdybyś miał jednak z tym kłopoty, to służę obywatelską poradą jak uzyskać dostęp do akt KRS nawet wtedy kiedy profesjonalne, komercyjne wywiadownie gospodarcze maja z tym poważny kłopot. Wiem, że na żaden lep się wziąć nie dasz, w więc dodam tylko, że to co zawarte jest w audycie w kwestii podejmowania decyzji w tej miejskiej spółce zburzy totalnie i bardziej niż tsunami wszystkie opinie, które w dobrej wierze tu na forum o PLL wyrażałeś. Trzęsienie ziemi czy tez inne tragiczne zdarzenia sa jak balsam przy porażających tezach tego eksperckiego raportu. Miłej i owocnej lektury życzę! Ps. Jak chcesz zagrać wprawki do czego zachęcam w trosce o Twoje zdrowie, to zacznij od lektury akt miejskich spółek "sportowych" i ewentualnie uzasadnienia sędziego gospodarczego, który odrzucił wniosek MOSiR o umorzenie/zwiększeni akcji dla tego samego udziałowca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman te wszystkie twoje rewelacje Filipku... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.13, 21:27 można o kant dupy potłuc. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.filipowicz Czego oczekujesz więcej? 18.09.13, 21:59 Gość portalu: bosman napisał(a): > można o kant dupy potłuc. Fotokopiie akt spółek chcesz? A może kopii opinii ULC(GULC) z 1993 roku, o braku jakiejkolwiek zasadności dla lokalizacji lotniska pod Świdnikiem? Jeżeli cokolwiek chcesz, to weź sobie zrób albo kup jak sam czasu nie masz, a nie wymądrzasz się i na drapane liczysz. Na inicjację akcji odwołania obecnego prezydenta naszego miasta i całej rady też z mojej strony nie licz, bo chcę napawać się Twoimi komentarzami po pierwszym bilansie nowego miejskiego stadionu budowane w terenach szczególnego zagrożenia zalewowego. Napisz czego ode mnie oczekujesz, to pomyśle jak w tym samo tłuczeniu mogę Tobie pomóc, bo lubię Cię i szkoda byłoby spokojnie patrzeć jak linczujesz się wobec własnej bezsilności. Głowa do góry i raz, dwa, trzy - od nowego roku po. prezesa w wybranej miejskiej spółce będziesz Ty! Odpowiedz Link Zgłoś