Dodaj do ulubionych

Historia sztuki na KUL

26.03.14, 19:49
Witam. Bardzo chciałabym studiować historię sztuki, zastnawiam się nad KULem. Z chęcia poczytam opinie na temat studiowania tego kierunku na tej uczelni. Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • qqbek Daleko... 27.03.14, 21:33
      ...daleko nie będzie do pośredniaka na Niecałej, więc czemu nie?
      • paula.k414 Re: Daleko... 27.03.14, 21:46
        Teraz zadne studia poza niektórymi technicznymi czy tez medycznymi nie gwarantuja pracy w zawodzie czy pracy w ogóle. ja wolę przez 5 lat robić to co lubie niz pozniej miec do siebie pretensje, ze uczylam sie czegos, co mnie nie interesuje, a i tak nie pracuje w zawodzie jaki nabyłam. Zawod, ktory chce wykonywac nie wymaga studiow a zaangazowania, wiec studia to tylko pomocny dodatek i moja pasja. Po co od razu wszystkich krytykowac? :)
        • Gość: of Re: Daleko... IP: *.lublin.mm.pl 27.03.14, 22:03
          Najpierw zdaj maturę, bo z polskim może być... :-(((
        • qqbek Hist(e/o)ria Sztuki na KUL 28.03.14, 00:30
          Znam jedną osobę, która ma po tym pracę w zawodzie (ciotka moja, sztuk jedna).
          Za psi pieniądz, w oparach trujących substancji, konserwuje starodruki, by mogły się na nich wychowywać kolejne pokolenia analfabetów.

Jak chcesz iść na ogólnorozwojowe studia, które sprawią, że bardzo trudno będzie Tobie o pracę, to jest kilka innych, bardziej "ogólnokształcących" kierunków.

Wymieniłbym tutaj: socjologię, filozofię, politologię, antropologię, prawo (bez koneksji).

Jeżeli zaś chodzi o szacunek dla języka polskiego - nieocenione mogą się okazać studia na kierunku filologia polska - bez obaw - ostatnio przyjmują nawet tych, którzy zdanie zwykli zaczynać z małej litery.
          • folkatka Re: Hist(e/o)ria Sztuki na KUL 28.03.14, 13:11
            Wybacz, ale po historii sztuki nie mozna konserwowac żadnych starodruków.
            Starodruki mozna konserwować jedynie po studiach konserwatorskich, na specjalizacji papieru i skóry, które to specjalizacja jest w Toruniu na UMK - moze jeszzce gdzieś, nie wiem.
            Tak więc, albo Twoja ciotka skonczyla te studia konserwatorskie (wczesniej mogła skonczyć historie sztuki), albo, najzwyczajniej w swiecie...mijasz się z prawdą. A jeżeli przyjmijmy, że jednak pracuje jako konserwator, to dziwi mnie to, ze robi to za psie pieniądze, ponieważ konserwacja papieru i skóry jest dość rzadką specjalizacją i specjalisci w tej dziedzinie sa poszukiwani. Sama znam osoby własnie po tej specjalizacji, które sobie świetnie w zyciu poradziły, i zarabiaja b. dobrze, a zlecenia maja dosłownie z całego świata. Kwestia operatywności i znajomości języków obcych. Kwestię watrunków pracy pomine, nie orientuje sie w tym, chociaz uwazam, ze z o wiele gorszymi chemikaliami czlowiek styka sie w konserwacji kamienia (to akurat jest mi znane z autopsji).
            To tyle do Ciebie.
            Co do samych studiów na historii sztuki - ukonczyłam je dość dawno, i od tamtej pory sporo sie zmieniło, ale jednak, co moge powiedzieć - młoda kolezanko - jak chcesz, idź i studiuj historie sztuki! Ja nigdy nie żałowałam swojego wyboru.
            Prawda jest taka, że zadne studia nie dadza Ci pracy, a zwłaszcza pracy w zawodzie. Licza sie tu Twoje różnne doświadczenia, erasmusy, programy wymiany, wolontariaty etc - teraz młodziez ma znacznie większy wybór niz ja mialam w czasie swoich studiów.
            To te dodatkowe rzeczy dadza Ci doświadczenie, i moga sprawić, że, konczac studia, bedziesz mogła sie pochwalić ciekawym CV.
            Pozdrawiam
            • qqbek Re: Hist(e/o)ria Sztuki na KUL 28.03.14, 14:18
              folkatka napisała:

> Wybacz, ale po historii sztuki nie mozna konserwowac żadnych starodruk
              > ów.
              > Starodruki mozna konserwować jedynie po studiach konserwatorskich, na specjal
              > izacji papieru i skóry, które to specjalizacja jest w Toruniu na UMK - moze je
              > szzce gdzieś, nie wiem.
              > Tak więc, albo Twoja ciotka skonczyla te studia konserwatorskie (wczesniej mo
              > gła skonczyć historie sztuki), albo, najzwyczajniej w swiecie...mijasz się z pr
              > awdą.

Moja ciotka kończyła z naście podyplomówek od zrobienia magisterki (połowa lat 70-tych), tak więc niewykluczone, że i z konserwacji zabytków (tylko znając ją to nie Toruń a Włochy).

> A jeżeli przyjmijmy, że jednak pracuje jako konserwator, to dziwi mnie t
              > o, ze robi to za psie pieniądze, ponieważ konserwacja papieru i skóry jest dość
              > rzadką specjalizacją i specjalisci w tej dziedzinie sa poszukiwani.

Pracuje w bibliotece KUL.
              KUL płaci "neinaukowym" grosze.
              Ciotkę stać na to, żeby robić to co lubi, więc nie musi się rozglądać za innymi miejscami pracy/fuchami.

> Sama znam
              > osoby własnie po tej specjalizacji, które sobie świetnie w zyciu poradziły, i
              > zarabiaja b. dobrze, a zlecenia maja dosłownie z całego świata. Kwestia operaty
              > wności i znajomości języków obcych. Kwestię watrunków pracy pomine, nie orientu
              > je sie w tym, chociaz uwazam, ze z o wiele gorszymi chemikaliami czlowiek styka
              > sie w konserwacji kamienia (to akurat jest mi znane z autopsji).
              > To tyle do Ciebie.

A teraz skończ z zacietrzewieniem i powiedz mi, ile osób z twojego roku pracuje w zawodzie.
              Niecała połowa? (jak ekonomiści)
              Ponad połowa? (jak u prawników)
              85% (jak u lekarzy)
              90% (inżynierowie niektórych branż)
              Dziękuję :)

> Prawda jest taka, że zadne studia nie dadza Ci pracy, a zwłaszcza pracy w za
              > wodzie.
              Są jednak takie, które znacznie zwiększają szanse na znalezienie pracy w zawodzie. Historia sztuki do nich nie należy.

Są inne studia "ogólnokształcące", które (przynajmniej teoretycznie) dają szersze, bardziej ogólne wykształcenie - to sugerowałem jako alternatywę.
              • Gość: folkatka Re: Hist(e/o)ria Sztuki na KUL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.14, 14:38

Nie pisałam tego z żadnym zacietrzewieniem.
                Odpisze tradycyjnie później, bo teraz nie moge.
                • Gość: maxx Re: Hist(e/o)ria Sztuki na KUL IP: 173.233.197.* 28.03.14, 15:59
                  Historia sztuki? Przecie to mozna studiowac we wlasnym zakresie i we wlasnym domu... chyba, ze komus bardzo zalezy na posiadaniu kawalka papieru (dyplomu)!
              • folkatka Re: Hist(e/o)ria Sztuki na KUL 12.05.14, 14:07
                Cześć
                długo nie odpisywałam, bardezo długo, ale tak teraz mnie naszło to odpiszę, skoro jednak temat został odkopany.
                Drogi Kubo,
                sam przyznałeś, że Twoja ciotka musiała cos jeszcze skończyć, cos konserwatorskiego.
                Dlaczego zatem przywołałeś jej osobę w kontekscie możliwosci pracy po historii sztuki?
                Zaręczam, że w Polsce nie ma podyplomówek z konserwacji papieru.
                Co do pracy w Bibliotece KUL - to cóż. Wiem, jak tam się zarabia, ale moze powiedz ciotce, że - o ile zna języki, niech spróbuje swoich sił za granicą? Nie musi sie przeprowadzać na stałe, konserwator zabytków z reguly jeździ do obiektu. Znam osoby - moje kolezanki po Toruniu - kóre jeżdza po całym swiecie, jedna z nich reperowała koran z XIII wieku, mieszkajac przez ponad miesiąc w Rijadzie, w luksusowym apartamencie....
                Oczywiście, nie znam sytuacji i możliwosci Twojej cioci, tak tylko głośno myslę...!

A teraz skończ z zacietrzewieniem i powiedz mi, ile osób z twojego roku pracuje
                > w zawodzie.

Przepraszam, nie było moja intencją gbycie zacietrzewioną - jesli jednak tak mnie odebrałeś, to trudno.
                Odpowiadając na Twoje pytanie. Zdziwisz się, całkiem sporo. Historia sztuki daje spore możliwosci co do pracy, perespektywy na rozwój są. Na pewno nie wszyscy pracuja tam, gdzie by chcielil, ale wsród moich znajomych ze studiów sa osoby pracujące w galeriach, jako kuratorzy wystaw , jako dziennikarze. Ja pracuję w turystyce, i wiedza se studiów bardzo mi sie przydaje.

> Są inne studia "ogólnokształcące", które (przynajmniej teoretycznie) dają szers
                > ze, bardziej ogólne wykształcenie - to sugerowałem jako alternatywę.

Nie zgadzam sie zdecydowanie z Twoją opinią.
    • rilian Re: Historia sztuki na KUL 30.03.14, 11:34
      skończyłem w 2002, aktualnie jestem adiunktem na Uniwersytecie Opolskim. z mojego roku w branży "bezpośredniej" została 1/4-1/3 ludzi. w szerzej pojętej działalności mającej związek z kierunkiem - kolejna 1/3. inni robią co innego, wyjechali, uzupełnili wykształcenie. dla wszystkich było to doświadczenie nauki pewnego stylu myślenia, elastyczności i otwartości. coś, co winno być elementem nauk humanistycznych.

tak, mówi się o historii sztuki że jest to dziedzina, której można nauczyć się w domu, siedząc przed kominkiem. tyle że potem człowiek sam mianuje się "krytykiem sztuki" i staje się jakimś potworkiem.

studiuj. inna sprawa, czy skończysz te studia jeszcze w kultowym, "olimpijskim" Instytucie ze wspaniałymi tradycjami, czy w jakimś innym tworze, bo to co dobiega mych uszu z obszaru KULu, a "Olimpu" w szczególności, nie napawa optymizmem co do przyszłości lubelskiej h-sz.
      • paula.k414 Re: Historia sztuki na KUL 30.03.14, 22:30
        zastanawiam się jeszcze nad Gdańskiem, ale różne opinie słyszałam na temat historii sztuki na tej uczelni...:/
        • rilian Re: Historia sztuki na KUL 31.03.14, 09:43
          paulo, napisz proszę na kozog@uni.opole.pl
          • Gość: M Re: Historia sztuki na KUL IP: *.free.aero2.net.pl 07.05.14, 20:00
            Hawk.
            Podzielicie się tajemną wiedzą co do studiowania historii sztuki na KULu? Jestem w kropce, ponieważ zastanawiałam się nad UJ, ale teraz wygodniej byłoby mi zostać w Lublinie i nie wiem czy warto tutejszą historię sztuki rozważać.
            Z góry dzięki za opinię.
            • Gość: Paula Re: Historia sztuki na KUL IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.14, 08:59
              ja miałam wyjeżdżać, ale zostaję w Lublinie. Historia sztuki jest na całkiem niezłym poziomie, jest tutaj także wiele miejsc, gdzie można działać jako wolontariusz w instytucjach artystycznych. Rozmawiałam z paroma osobami z KULu z historii sztuki i są zachwyceni studiami.

Jesli chcesz pogadac na ten temat to pisz smialo: paula.krzykowska@gmail.com
              • folkatka Re: Historia sztuki na KUL 12.05.14, 14:08
                Bardzo się cieszę z Twojego wyborów, niech te studia będa dla Ciebie tak owocne, jak były dla mnie i dla Riliana.
    • fla Re: Historia sztuki na KUL 11.05.14, 16:02
      szkoda, że już nie ma zaocznych :(
    • czajniczek_rusella Re: Historia sztuki na KUL 22.08.14, 11:14
      Trochę późno dogrzebałem się to tego wątku: NIE, zdecydowanie nie warto studiować h. szt. na KUL. Instytutu, który pamiętacie Rilianie i Folkatko już nie ma. Aktualnie nie ma żadnej sensownej oferty, nie ma już kim uczyć, ani też kogo. Z prawie 30 osób kadry zostało może 15, wiele wartościowych osób zostało zwolnionych. Nie ma nikogo kompetentnego od rzemiosła, średniowiecza pol., muzealnictwa. Od lat IHSzt jest konsekwentnie rozmontowywany, a popyt wygaszany. Nie ma praktyk zbiorowych, nie ma specjalizacji... A wszystko w fatalnej atmosferze obecnego KULu - bankruta finansowego, ale przede wszystkim moralnego.
      • Gość: paula.k414 Re: Historia sztuki na KUL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.14, 14:09
        Za pozno. Juz sie zapisalam. Za pare lat napisze jak sie studiowalo.
        Sledzcie uwaznie ten watek.
        • paula.k414 Re: Historia sztuki na KUL 22.08.14, 18:39
          jestem ciekawa kto sie za mnie podaje? :) ale prawda jest taka, ze zapisalam sie... no cos, zobaczymy.. zaluje, ze nie mialam mozliwosci wyjechac, moze na magisterke, z reszta zobaczymy juz w pazdzierniku...
          • Gość: alix Re: Historia sztuki na KUL IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.15, 21:23
            Hej, jak kierunek? planuję zacząć studiować hs od października. Jak Twoje wrażenia?
            • paula.k414 Re: Historia sztuki na KUL 30.05.15, 08:57
              napisz do mnie na e mail paula.krzykowska@gmail.com albo tu: www.facebook.com/keepcalmandlistentobeyonce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka