Dodaj do ulubionych

Minął kompleks Rzeszowa

02.10.14, 20:03
Tutaj muszę odpowiedzieć internaucie w temacie ARTYKUŁU, gdyż pod nim nie można już wpisywać odpowiedzi. Pewnie przez tę odpłatność za czytanie. Po moim trupie im zapłacę.

Chodzi o tę wypowiedź z forum:

Rzeszów jest o połowę mniejszym miastem niż Lublin, jak wszyscy wjdą na kilka ulic to bardziej ich widać szczegulnie po przyłączeniu wszystkich okolicznych wsi do Rzeszowa. Łatwiej jest posprzątać w kawalerce niż w dużym rozbudowanym domu. Wydaje mi się że nie biadolimy tylko coś robimy.

Moja odpowiedź tam:

Lublin ma 147 km2 a Rzeszów 116 km2. Wiadomo, że w obu miastach lwia część z tej powierzchni to pola lub lasy. Tereny typowo miejskie można porównać do mieszkania 3 pokojowego (Lublin) i 2 pokojowego (Rzeszów). Taka jest mniej więcej różnica w powierzchni zurbanizowanej.

I jego też tam:

Masz rację, ale nie wspomniałeś o ludności 180000 Rzeszów a 340000 Lublin +40000 mieszkających w sezonie akademickim studentów + aglomeracja Lublina np. 40000 Świdnik. Lubię Rzeszów ale przy tak starym, historycznym mieście wypada znacznie skromniej.

I teraz moja odpowiedź do tego wpisu w kolejnym linku.
Obserwuj wątek
    • smalltownboy Re: Minął kompleks Rzeszowa 02.10.14, 20:06
      W sprawie ludności jest dokładnie tak samo jak urbanizacji i powierzchni. Wyliczyłeś sam Rzeszów, a nie wziąłeś pod uwagę okolic, które się tylko inaczej nazywają, a praktycznie tworzą jeden organizm, tak jak Lublin ze Świdnikiem. Są to Tyczyn, Boguchwała, Głogów, Trzebownisko, Krasne, Łańcut, Świlcza. Jeśli zsumujesz przedmieścia wraz z przedmieściami Lublina to też wyjdą podobne proporcje, czyli 3 do 2.
      • ortpol Re: Minął kompleks Rzeszowa 07.12.14, 01:26
        Mnie śmieszy ta sztuczna wojenka....
        • Gość: gość Re: Minął kompleks Rzeszowa IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.14, 22:47
          CityFit - w Rzeszowie już działa... Jest też w Warszawie (jeden działa i lada moment otwarcie drugiego), a w Lbn planowane otwarcie w pierwszej połowie 2015 roku. Ciekawe, dlaczego najpierw w Rzeszowie, a nie u nas?
    • Gość: Turysta Rzeszów to stan umysłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.14, 20:23
      Nie ma co porównywać miasta Lublin z Wielowsią.
      To nie ta skala i nawet nie mają wspólnych problemów.

Rzeszów znacznie bliżej ma do miejscowości na Białorusi.

Pomalowane krawężniki,pozamiatane,jakieś świecidełka w stylu odpustowym.
      Nawet parasole jednakowe na tzw rynku.
      Wszystko takie sztuczne jak kwiaty też sztuczne.

Całkowity brak duszy i klimatu.
      Oto na wspólnej glebie coś postawiono bez składu i ładu bez żadnego planu tak w teraźniejszość jak też przyszłość.Owszem jest nawet nauka a nawet kultura ale tylko w wymiarze kubaturowym.

A ludzie trzeba przyznać,że dość sympatyczni.
      Mieszkaja tylko przybysze z okolicznych wiosek.Nie ma ludzi napływowych z innych miast a nawet miasteczek.
      Nikt ale to nikt nie zamieni Wrocławia,Krakowa,Poznania czy też Lublina na Rzeszów.
      Owszem w okolicy tacy ludzie się osiedlają ale to dość daleko od Rzeszowa czyli Krośnie,Sanoku czy też Przemyślu.Ale to są miasta i mają taki klimat plus dodatkowo totalny spokój i brak pośpiechu w życiu codziennym.
      • smalltownboy Re: Rzeszów to stan umysłu 08.12.14, 20:35
        A Lublin to co było, jeśli wywalisz wszystkie osiedla wybudowane w PRLu? Też wypizdów dolny.
      • Gość: Prześmiewca Re: Rzeszów to stan umysłu IP: *.play-internet.pl 19.12.14, 20:02
        "Nie ma co porównywać miasta Lublin z Wielowsią"
        Masz rację, Wielowieś na własnym rozrachunku, rozwija się zachowując wszystkie firmy funkcjonujące od międzywojnia. Lublin mocno dotowany przez rząd na garnuszku Rzeszowa.
        Ostatnio Lublin otrzymał pięćset milionów rządowych pieniędzy na budowę obwodnic . Nic z tego, musiał się ratować kolejną pożyczką w kwocie stu milionów żeby zakończyć te rozbuchane inwestycje."Rzeszów znacznie bliżej ma do miejscowości na Białorusi"
        Powiem szczerze, kiedy pierwszy raz ujrzałem Lublin wydawał mi się on bardziej wschodni jak
        Rzeszów i takim do dzisiaj pozostał a minęło czterdzieści lat.
      • jola.iza1 Re:gościu turysto to twój stan umysłu 21.12.14, 01:39
        > Nie ma co porównywać miasta Lublin z Wielowsią.
        > To nie ta skala i nawet nie mają wspólnych problemów.
        >
        > Rzeszów znacznie bliżej ma do miejscowości na Białorusi.
        >
        > Pomalowane krawężniki,pozamiatane,jakieś świecidełka w stylu odpustowym.
        > Nawet parasole jednakowe na tzw rynku.
        > Wszystko takie sztuczne jak kwiaty też sztuczne....
        I inne bzdety
        Lwów, Obwód lwowski, Ukraina - Rzeszów, PolskaTrasa М10 i A4
        Odległość drogowa: 163 km
        Lublin, Polska - Lwów, Obwód lwowski, UkrainaTrasa DK17 i E372
        Odległość drogowa: 216 kmm
        A teraz TUrysto guupi, Białoruś

Odległość trasy Lublin (PL) — Mińsk (BY) ~ 503 km,
        Odległość trasy Rzeszów (PL) — Mińsk (BY) ~ 656 km,
        A jednak masz kompleks Rzeszowa :)

>
    • Gość: Turysta Re: Minął kompleks Rzeszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.14, 21:35
      To pozostanie"Stare miasto w murach"
      "Rynek starego miasta. Wspaniałemi o trzech lub czterech piętrach kamienicami okolony, w pośrodku ma piękny ratusz. Kamienice w rynku równie jak na ulicy Grodzkiej i Jezuickiej stawiane są podług dawnego budownictwa; mury w nich grube, mocne i nad dach wyniesione, bramy lub drzwi wielkie żelazne u góry zaokrąglone. Rynek ten długi jest kroków 100, szeroki 80, przed dziesięcioma jeszcze laty sprzedawano w nim różne warzywa, mleko, drzewo i t.p. za czasów Polskich obok Ratusza stały budy przekupniów do Rajców miejskich należące."
      a napisano to w "Obraz miasta Lublina"wydanego w 1839.
      A przedmieściem Lublina była między innymi "Czwartek""Stare Bronowice" i wiele innych przedmieść.
      Lublin nigy nie miał żadnych kompleksów tak jak Rzeszów.Jest Lublinem i takim pozostanie.

A czym jest Rzeszów? Na to pytanie niestety ale nie ma odpowiedzi i prawdopodobnie długo jeszcze nie będzie.
      • smalltownboy Re: Minął kompleks Rzeszowa 08.12.14, 21:56
        No właśnie. Tylko przyjeżdżać i oglądać to wspaniałe STARE MIASTO. Wcześniej chyba trzeba się napić lub odurzyć psychotropami, by nie popaść w skrajną depresję.
        • wampir-wampir Re: Minął kompleks Rzeszowa 08.12.14, 22:16
          To nie jest Stare Miasto :D
          • smalltownboy Re: Minął kompleks Rzeszowa 08.12.14, 22:35
            Stare Miasto jest obok i jest nie lepsze.
            • wampir-wampir Re: Minął kompleks Rzeszowa 08.12.14, 22:47
              Aha :D
            • kontospamerskie [...] 19.12.14, 13:52
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • Gość: Prześmiewca Lublin a ściana wschodnia. IP: *.isp4u.eu 31.12.14, 22:21
                Przykro mi Lublinianie ale nigdy nie zamienię Lublina na Rzeszów. To Rzeszów dowiódł że jest
                miastem postępu. A co dowiódł Lublin? Potrzebne są tam kolejne niepotrzebne nikomu instytucje zarządzające utrzymujące się na garnuszku państwa.Można tam umieścić Centralną Dyrekcję
                elektrowni atomowych na Ukrainie . Nie wiem jak sobie z tym poradzą?. Lub kolejne Dyrekcje zawiadujące zwiększonym zatrudnieniem tysięcy urzędników.
                • drs Re: Lublin a ściana wschodnia. 02.01.15, 18:01
                  To po cholerę przyjeżdzacie tu na studia?
                  Wy się możecie porównywać do Kielc,Radomia,Olsztyna ,ale nie do Lublina.
                  • Gość: Prześmiewca Re: Lublin a ściana wschodnia. IP: *.isp4u.eu 03.01.15, 01:25
                    Ktoś tam od czasu do czasu pojedzie na te "studia" . Ludzką rzeczą błądzić.
    • Gość: Turysta Kompleks rzeszowskich chłopków roztropków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.15, 22:07
      Kolektywizacja okolicznych wsi jeszcze nie uczyniła z Rzeszowa miasta.
      Jak na razie potoczna nazwa Wielowieś jest bardziej adekwatna.
      Nie mam nic przeciwko wsi.Ale w przypadku dyskutujących w tym wątku wyczuwa się charakterystyczny smaczek wiejskich rzeszowskich chłopków roztropków.
      Bije po oczach ich przemądrzałość, poziom dyskusji świadczący jednoznacznie o niskiej inteligencji lub znajomości tematu tak typowe dla wiejskiego filozofa.

A kolektywizacja niestety ale nie jest to dobra droga rozwoju.

Co z tego,że w Rzeszowie jest filharmonia z bardzo dobrymi muzykami.
      Tam najważniejszy dla mieszkańców jest parking.Podobnie z innymi przybytkami kultury gdzie zainteresowanie owszem jest ale tylko kubaturą.
      Czy Rzeszów będzie miastem.Prawdopodobnie tak ale jeszcze trzeba przeczekać jeszcze trzy pokolenia oczywiście jeżeli centrum Rzeszowa nie zostanie przeniesione do Malawy,która to śni się po nocach rzeszowiakom jako dzielnica Rzeszowa i to City Rzeszów.
      • smalltownboy Re: Kompleks rzeszowskich chłopków roztropków 05.01.15, 01:28
        Opisałeś rozwój Lublina? Bo każde miasto w ten sposób się powiększało. A jeśli ważniejszy jest jakiś stary obraz w oknie jako wystawa od dobrej drogi czy parkingu, to gratuluję sukcesów w rozwoju :)))
      • Gość: Prześmiewca Re: Kompleks rzeszowskich chłopków roztropków IP: *.isp4u.eu 05.01.15, 23:37
        Kolektywizacja okolicznych wsi jeszcze nie uczyniła z Rzeszowa miasta.
        > Jak na razie potoczna nazwa Wielowieś jest bardziej adekwatna.
        > Nie mam nic przeciwko wsi.Ale w przypadku dyskutujących w tym wątku wyczuwa si
        > ę charakterystyczny smaczek wiejskich rzeszowskich chłopków roztropków.
        > Bije po oczach ich przemądrzałość, poziom dyskusji świadczący jednoznacznie o n
        > iskiej inteligencji lub znajomości tematu tak typowe dla wiejskiego filozofa.
        >
        > A kolektywizacja niestety ale nie jest to dobra droga rozwoju.
        >
        > Co z tego,że w Rzeszowie jest filharmonia z bardzo dobrymi muzykami.
        > Tam najważniejszy dla mieszkańców jest parking.Podobnie z innymi przybytkami ku
        > ltury gdzie zainteresowanie owszem jest ale tylko kubaturą.
        > Czy Rzeszów będzie miastem.Prawdopodobnie tak ale jeszcze trzeba przeczekać jes
        > zcze trzy pokolenia oczywiście jeżeli centrum Rzeszowa nie zostanie przeniesion
        > e do Malawy,która to śni się po nocach rzeszowiakom jako dzielnica Rzeszowa i.
        Co z tego że w Lublinie jest filharmonia z muzykami z Rzeszowa , itd .
        Chłopcze nie pisz o kolektywizacji i poziomie wypowiedzi bo naruszasz poważne normy rozwoju miast amerykańskich. Tu poziom wypowiedzi nie jest ważny. Teza jest taka że miasta amerykańskie niczym nie różnią się wyglądem od Rzeszowa. A Twój Lublin jest taki wschodni jak Winnica ukraińska razem z mentalnością mieszkańców.
        • Gość: bleee... ...bez kompleksów... IP: *.static.ip.netia.com.pl 06.01.15, 01:33
          ...pooglądaj ścisłe centrum tubtina... 300-500 m od siedziby Pana P.... nie jest tak źle, jak sugerujesz... miejscami jest gorzej... a miejscami - lepiej... :-)))... jedno jest pewne: tubtin jest niepowtarzalny... z mentalnością rodowitych też nienajgorzej... a Rzeszów?... cóż... też niczego sobie... i całe szczęście, że wszystkie miasta różnią się wyglądem i zawartością... zapraszamy... mimo wszystko... bleee...

lehardi.wordpress.com/2013/03/15/snieg-bowiem-spadl-i-wszystko-zasypal/
          • Gość: Prześmiewca Re: ...bez kompleksów... IP: *.isp4u.eu 10.01.15, 19:43
            Dziękuję za zaproszenie ale jestem tam codziennie.
            • Gość: bleee... Re: ...bez kompleksów... IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.15, 21:30
              ... :)... bleee...
              • Gość: Prześmiewca Re: ...bez kompleksów... IP: *.isp4u.eu 11.01.15, 21:03
                kamery-rzeszow.pl/index.php/kamery/kamera-zapora
                Ta, to miasto nie ma kompleksów.
                • Gość: Prześmiewca Re: ...bez kompleksów... IP: *.isp4u.eu 11.01.15, 21:06
                  Tak, to miasto nie ma kompleksów.
                  kamery-rzeszow.pl/index.php/kamery/kamera-pomnik-rzeszow
                  • Gość: Prześmiewca Re: ...bez kompleksów... IP: *.isp4u.eu 11.01.15, 21:10
                    Włącz tryb pełnoekranowy. To miasto nie ma kompleksów.
                    kamery-rzeszow.pl/index.php/kamery/kamera-rynek-rzeszow
                    • Gość: Prześmiewca Re: ...bez kompleksów... IP: *.isp4u.eu 11.01.15, 21:13
                      kamery-rzeszow.pl/index.php/kamery/kamera-zamek-rzeszow
                      Tak,to miasto nie ma kompleksów.
                      • Gość: Prześmiewca Re: ...bez kompleksów... IP: *.isp4u.eu 11.01.15, 21:16
                        kamery-rzeszow.pl/index.php/kamery/kamera-fontanna-rzeszow
                        Masz rację to miasto nie ma kompleksów.
                    • wampir-wampir Re: ...bez kompleksów... 11.01.15, 21:15
                      Gość portalu: Prześmiewca napisał(a):

> To miasto nie ma kompleksów.

Zapewne ten brak kompleksów właśnie powoduje, że jego mieszkańcy biegają jak spuszczone z łańcuchów Burki po wszystkich możliwych lokalnych forach ujadając ile wlezie, że oni nie, oni żadnych kompleksów nie mają :-))))
                      • Gość: Prześmiewca Re: ...bez kompleksów... IP: *.isp4u.eu 11.01.15, 21:18
                        kamery-rzeszow.pl/index.php/kamery/kamera-kladka
                        Tak , masz rację to miasto nie ma kompleksów.
                      • Gość: Prześmiewca Re: ...bez kompleksów... IP: *.isp4u.eu 11.01.15, 21:25
                        Uderz w stół a przemyskie nożyce się odezwą.
                        kamery-rzeszow.pl/index.php/kamery/kamera-skatepark-rzeszow.
                        To miasto nie ma kompleksów. Przyjacielu "wampir-wampir"
                • Gość: bleee... Re: ...bez kompleksów... IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.15, 21:29
                  ...to, co mnie w Rzeszowie zachwyciło, to wyświetlacze/czasomierze (...?...) zamontowane obok świateł, zapowiadające moment ich zmiany... i małe sklepiki w bocznych uliczkach... np. z wiecznymi piórami... może czas dany Ferencowi, procentuje... bo wprawdzie niektóre jego pomysły wyśmiewano, ale całość pokazuje, że ma on wizję tego co robi... bo w rozwoju miasta nie ma chyba nic gorszego niż nieustanne zmiany planów... partyzantka procentuje w lesie... w tubtinie - niestety - jest moda na nieustanne poprawki planów zagospodarowania "pod inwestora"... i brak planów zagospodarowania dla newralgicznych terenów miejskich... to jest tak, jak gdyby kolejne ekipy ratuszowe bały się odpowiedzialności za swoje dokonania... a efekt?... westernowy... ech!... bleee...
                  • Gość: Prześmiewca Re: ...bez kompleksów... IP: *.isp4u.eu 11.01.15, 21:35
                    I muszę Cię przyjacielu pocieszyć że na tą drogę wstąpił prezydent Żuk .
                    • Gość: bleee... Re: ...bez kompleksów... IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.15, 22:14
                      ...w mojej ocenie to błędna opinia - co do skali i co do meritum... ale - masz do niej prawo, tak jak ja mam je do opinii swojej... wszystko podobno od punktu siedzenia i położenia zależy... ja jestem ziarenkiem piasku tylko... czas pokaże... a nawet już pokazuje... tyle tylko, że może nie to samo widzimy... :-)... bleee...

ps.: ...problem z oceną moją tkwi zapewne i w tym, że nie mam kompleksów... ;)... bleee...

ps. ps.: ... lubię Rzeszów... lubię Przemyśl... i Toruń - też lubię

ps. ps. ps.: ...żeby wejść na drogę, trzeba przestać błądzić po manowcach... chyba... :)... bleee...
                  • wampir-wampir Re: ...bez kompleksów... 11.01.15, 22:20
                    Gość portalu: bleee... napisał(a):

> w tubtinie - niestety - jest moda na nieustanne poprawki planów zagospodarowania "pod inwestora".
                    > .. i brak planów zagospodarowania dla newralgicznych terenów miejskich... to je
                    > st tak, jak gdyby kolejne ekipy ratuszowe bały się odpowiedzialności za swoje d
                    > okonania... a efekt?... westernowy... ech!... bleee...

No cóż, prawda, ale materia Tubtina jest na tyle delikatna, że bardzo łatwo o błąd i bezpowrotne zniszczenie tego, co wartościowe. Ferenc tego problemu jednak nie miał, nowych inwestycji nie lokowano przecież w żadnym historycznym centrum. Ono jest w Rzeszowie niewielkie i zabudowane, a w Tubtinie mówimy jednak o Placu Litewskim, Pedecie wiadomo gdzie położonym, Podzamczu. Jest się o co i martwić i spierać, choć wiadomo że dotąd maskowano tym zwykłą indolencję dotychczasowych włodarzy.
                    Mnie się w Rzeszowie podoba budynek Synagogi i jej otoczenie. Niezapićkany świecidełkami plac, otoczony drzewami skwer. Na szybach witryn sklepików, o których piszesz widziałem ostatnio same płachty z napisem "do wynajęcia". No nie same, przesadziłem, ale te sklepiki powoli znikają, niestety.
                    Miasto jak miasto, czyste, widać że dobrze zarządzane i sądząc po ilości stróżów prawa na ulicach, bulwarach, w parkach, z pewnością bezpieczne, choć mnie akurat te spotykane co i rusz patrole deprymowały i wywoływały odczucie zagrożenia, ale może tylko ja tak mam.
                    Sporo plusów i jeden dla mnie zasadniczy minus - Rzeszów jest przeraźliwie płaski. Miasto na dłużej niż tydzień nie dla mnie.
                    • Gość: bleee... Re: ...bez kompleksów... IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.15, 22:49
                      ...mój ogląd Rzeszowa to trzy lata wstecz... zapewne to i owo się zmieniło... kiedyś na wjeździe do miasta (...od południa?...) była chyba jakaś górka... i w okolicach pałacu biskupiego?... jeśli chodzi o lubelskie centrum, potrzebne są nie tyle "ostrożne" inwestycje, co zdecydowana ochrona tkanki istniejącej - przed wielorakim rakiem (... :)...)... takiej ochrony brak... dotychczasowe, podejmowane - przez kolejne ratuszowe ekipy - działania doprowadziły do obumarcia ulic wcześniej tętniących życiem... widzę i oglądam to na co dzień... uważam ponadto, że mam prawo do takiej opinii... i że moja opinia na temat centrum miasta jest równorzędna i równoprawna z opinią ratuszową... ja nie jestem ani spadochroniarzem, ani dzikim z buszu, by mamić mnie świecidełkami... wybacz irytację... i zobacz - 350 m od ratusza:

lehardi.wordpress.com/?s=ulica+weso%C5%82a+wizyt%C3%B3wk%C4%85
                      • wampir-wampir Re: ...bez kompleksów... 12.01.15, 08:17
                        To właśnie miałem na myśli lejąc krokodyle nomen omen łzy nad baobabem, zamordowanym w bezmyślny sposób. Nie podzielam natomiast Twojej opinii na temat Deptaka, uważam, że nie on, a Plaza, a także brak konsekwencji w kwestii Pedetu, doprowadziły do pustek w centrum. Tarasy tylko ten stan pogłębią. Czy sprowokują włodarzy do szybkich decyzji w sprawie uporządkowania Podzamcza? Nie wiem. Chciałbym, żeby te decyzje były rozsądne, ale chciałbym też żeby Podzamcze przestało wreszcie straszyć.
                        Co do Rzeszowa - spędziłem tam ledwie kilka weekendów na przestrzeni ostatnich czterech lat i odkryłem z niejakim zdumieniem, że nie jest to już to brudno-betonowe zadupie, w którym byłem na jakimś koszykarskim turnieju w połowie lat 80-tych. Wciąż jednak nie jest to miasto, do którego chciałbym jeszcze kiedyś wrócić, więc pewnie nie wrócę, nie mam już towarzyskich powodów. Odwiedzałem w Rzeszowie koleżankę, która już się stamtąd wyprowadziła.
                        • Gość: bleee... Re: ...bez kompleksów... IP: 62.244.131.* 12.01.15, 12:00
                          ...dla zwykłych ludzi - mieszkających nie tylko w centrum tubtina - "przebudowa" Placu Litewskiego jest sprawą drugorzędną... biorąc pod uwagę nakłady i efekty widoczne gołym okiem - dreptak jest kolejnym, koszmarnym "snem" ratusza... wstrzymanie ruchu kołowego zamiast jego ograniczenie wraz z likwidacją Placu Łokietka zabiły m. in. Lubartowską... promenadę można było zbudować nad Bystrzycą, czyli w miejscu do tego celu idealnym... kolejne cudo wydumane - Plac Wolności, zamieniony w kanał - poprzez likwidację wysepki i dwóch jezdni, przeniesienie przystanków itp. działania - stał się kolejnym miejskim "pustostanem", a łącząca go z dreptakiem Wróblewskiego - parkingiem, chyba nielegalnym... a dalej?... martwa Bernardyńska, zapyziała i nieżywa Zamojska, uśmiercona na całej długości 1 Maja... a zaplecze tych ulic?... tragedia i świadoma degradacja... a to przecież tylko jeden kierunek... o Podzamczu nawet nie wspomnę bo to temat rzeka i tylko z pozoru chodzi o estetykę... powiem tak: w tych sprawach ratusz nie ma wizji... ratusz zdradza objawy nawiedzenia... przez złe moce... i to się chyba nazywa "opętanie"... :(... bleee...
                          • Gość: bleee... Re: ...bez kompleksów... IP: 62.244.131.* 13.01.15, 16:03
                            ...warto może wspomnieć - dodatkowo - że wymienione ulice wraz z ul. Królewską i (...obecnie...) Wyszyńskiego, stanowiły onegdaj jedną z ważniejszych tras (...szlaków komunikacyjnych...) Lublina, m.in. z powodu budowy stacji kolejowej... a odnowiona zabudowa - w całej krasie - pokazałaby piękno znajdujących się tam kamienic z - niejednokrotnie - bogatym detalem architektonicznym... w tej sytuacji sponsorowanie przez tubtiński ratusz akcji typu "ożywiania" podwórek czy też "festiwalu" (...? ...) fotografii dzieci tu żyjących, nie tylko nie pomoże, ale jest, w mojej ocenie, naigrawaniem się z rozgrywającej się tu miejskiej tragedii... podobnie, jak "ożywianie" dzielnicy organizacją na jej terenie imprez typu festiwal piwa dla 'kultury" studentów podniesienia, czy nocy kultury, powodujących dalszą dewastację... bleee...
                            • wampir-wampir Re: ...bez kompleksów... 13.01.15, 17:04
                              Nie przesadzaj, dwie imprezy - bez względu na to, co się o nich sądzi - odbywające się raz w roku żadnej trwałej dewastacji nie powodują, co najwyżej trzeba sprzątnąć walające się po nich butelki.
                              Nie wiem, czy możliwe byłoby odnowienie kamienic, o których piszesz z ratuszowych środków. Trzeba by znać ich strukturę własnościową, by wiedzieć, czy w ogóle można się tego od władz miasta domagać.
                              Mieszkam w Lublinie od połowy 1987 roku z przerwą na studia w Krakowie i jeszcze trzyletnią emigracją. Lubartowska, Zamojska, 1-go Maja, także Wyszyńskiego to ulice odkąd pamiętam zdegradowane do pozycji siedlisk tzw. kwaterunkowej patologii, w które lepiej było nie zapuszczać się po zmroku. Trzeba dużo złej woli, by stanem tych fragmentów miasta obciążać ratusz. On trwa już od tak dawna, że winowajców trzeba by szukać głębiej w przeszłości. Do włodarzy należy mieć pretensje o brak pomysłów, jak ten stan rzeczy zmienić w dającej się określić perspektywie.
                              • Gość: bleee... Re: ...bez kompleksów... IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.15, 20:40
                                ... :-)))
                                > Nie przesadzaj, dwie imprezy - bez względu na to, co się o nich sądzi - odbywaj
                                > ące się raz w roku żadnej trwałej dewastacji nie powodują, co najwyżej trzeba s
                                > przątnąć walające się po nich butelki.

...pogadamy, jak posprzątasz po analogicznych - jakościowo i ilościowo analogicznych - imprezach, które odbędą się pod Twoimi oknami, za którymi pozostaniesz na czas ich trwania... życzę Ci, byś i Ty miał taką możliwość... :-)... każdy ma prawo podciągnąć się "kulturalnie", więc zakładam, że na czas imprez nie zamieszkasz w innym domku... ;)...

> Nie wiem, czy możliwe byłoby odnowienie kamienic, o których piszesz z ratuszowy
                                > ch środków. Trzeba by znać ich strukturę własnościową, by wiedzieć, czy w ogóle
                                > można się tego od władz miasta domagać.

...wiem, że możliwe jest - przynajmniej częściowo albo w części chociaż - odnowienie kamienic o których piszę, z ratuszowych środków (...dotacje m.in. od konserwatora i z kasy miejskiej...) na zasadach ogólnych, stosowanych w bardziej "prestiżowych" miejscach tubtina... jeśli chodzi o znajomość struktury własnościowej, to też nie wiem, czy aż takiej fachowości mogę się od władz miasta naszego domagać, bez zarzutu bezczelności z mojej strony... ale zakładając chociaż tyle i aż tyle, że te władze naliczają i egzekwują podatek od nieruchomości - także i m. in. - ode mnie, to nie tylko jakiś punkt zaczepienia istnieje, że o KW nie wspomnę, ale... więc chyba mogę się domagać... domagam się więc - bo i czemu nie?... :-)))... a jeśli władze sobie nie radzą z tak elementarnymi informacjami, to...???... :)...

> Mieszkam w Lublinie od połowy 1987 roku z przerwą na studia w Krakowie i jeszcz
                                > e trzyletnią emigracją. Lubartowska, Zamojska, 1-go Maja, także Wyszyńskiego to
                                > ulice odkąd pamiętam zdegradowane do pozycji siedlisk tzw. kwaterunkowej patol
                                > ogii, w które lepiej było nie zapuszczać się po zmroku.

...mieszkam w Lublinie od urodzenia, czyli trochę dłużej niż od 1987 roku, bez przerwy na studia, mimo ich ukończenia na jednej z lubelskich uczelni... :-)))... Lubartowską, Zamojską, 1 Maja i Wyszyńskiego, a nawet parę innych ulic, pamiętam z czasów znacznie mniejszej degradacji... bo krócej wówczas jeszcze działał tu kwaterunek, który zastąpił nie tylko najem wolny, ale i właściciela prywatnego na ratusz tubtiński - też zastąpił... :-)... zapuszczam się tu bez obaw większych, niż w inne rejony miasta - może to sprawa osobowości mniej lękliwej?... czy to nie na Krakowskim Przedmieściu ostatnio biją przechodniów częściej niż np. na Zamojskiej?... coś mi się o uszy obiło, że częściej... :-)))... zwłaszcza po zmroku...

Trzeba dużo złej woli,
                                > by stanem tych fragmentów miasta obciążać ratusz. On trwa już od tak dawna, że
                                > winowajców trzeba by szukać głębiej w przeszłości. Do włodarzy należy mieć pret
                                > ensje o brak pomysłów, jak ten stan rzeczy zmienić w dającej się określić persp
                                > ektywie.

...wybacz, ale nie trzeba złej woli... trzeba naiwności wielkiej, by za stan - nie tylko tych ulic - nie obciążać ratusza, sprawującego tu przez dziesięciolecia władzę absolutną, a ćwierć wieku - władzę bezmocnie i wybiórczo absolutną... serwującego i sponsorującego wcale nietanio mosty i festiwale, kreującego piwne kultury przestrzeni bez kultury, by okoliczni menele popatrzyli, jak wygląda cywilizacja prawdziwa... :-)))... :-)))... spod sławojki własnej, menel naczelny dzielnicy, bleee...

ps.: ...i tak Cię lubię... jeszcze... trudno czasem widzieć z poziomu ziarenka piasku, siedząc w piaskownicy pełnej ładnych, ale pustych foremek... bleee...
                                • Gość: bleee... Re: ...bez kompleksów... IP: *.static.ip.netia.com.pl 27.01.15, 22:57
                                  ...a na Placu Łokietka - też bywa niebezpiecznie... od lat wielu... "Plac Łokietka oczyszczony..."... :)... bleee...

lehardi.wordpress.com/2015/01/27/szok-przed-wojna-dziennikarze-znali-jezyk-polski/
    • Gość: bleee... ...lotniska widma... IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.15, 08:17
      ...prawda (...?...) o Jasionce i Świdniku... "...Drugi raport, autorstwa dziennikarzy agencji Reuters, jest dla nas bardziej nieprzychylny. Piętnuje porty w Rzeszowie, Łodzi i Lublinie, nazywa te lotniska "widmami"...."... przerost formy nad treścią... a jednak się kręci... pytanie mam: po co się kręci?... te lotniska są jak srebra rodowe z czasów PRL... taka - obowiązkowa - meblościanka z kryształami... rzadko używana, ale nadająca odpowiedni status posiadaczowi... :-)))... bleee...

Read more: rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,17262624,Zolte_swiatla_dla_Jasionki__Reuters_punktuje_nasze.html#ixzz3PLLHm4KO

wyborcza.biz/biznes/1,100896,17262624,Zolte_swiatla_dla_Jasionki__Reuters_punktuje_nasze.html#BoxBizLink
      • Gość: Prześmiewca Re: ...lotniska widma... IP: *.play-internet.pl 22.01.15, 21:49
        Prawda o Świdniku ? "Pieniądze na budowę zdobyliśmy fortelem" to oficjalna wypowiedź rządu.
        O Jasionkę raczej bym się nie martwił.
        • Gość: bleee... Re: ...lotniska widma... IP: *.static.ip.netia.com.pl 22.01.15, 23:27
          ...cóż - masz prawo tak uważać... zwłaszcza wtedy, gdy jesteś "ziarenkiem piasku"... a jeśli jesteś "szychą", tym bardziej możesz być dumny... duma z osiągnięć i chęć konkurowania mogą być inspirujące, jeśli nie wymkną się spod kontroli, a raczej - samokontroli... ja uważam każdą gigantomanię władz za szkodliwą, przynajmniej do momentu zaspokojenia bardziej przyziemnych potrzeb mieszkańców... ;)... bleee...
    • Gość: Turysta Pozbyli się aktywnej młodziezy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.15, 22:34
      Michaela O'Leary, prezesa Ryanaira: "Jeśli Rzeszów ma odpowiednią liczbę tanich połączeń, liczba zwiedzających może się zwiększać do miliona, 5 milionów, 10 milionów. Nie wiem, z czego słynie Rzeszów, ale z czegoś musi słynąć".
      (Rzeszów słynie z tego,ze każdego roku pochłania coraz to kolejne przyległe wioski, jeśli nie przejdzie na dietę, w 2112 r. będzie sięgał od Karpat aż po Warszawę)

Tak prawdę mówiąc to Rzeszow daje łapówki przewoźnikom między inymi w/w i co i nic.
      A ten wywozi z Rzeszowa i okolicy całą młodzież.Już przeszło 300 000 tysięcy. I tak bezrobocie w Rzeszowie rozwiązane.Władze szczęśliwe i bez problemów.Nawet PiS może w takim regionie rządzić i cofać w rozwoju cały region.Ale w Rzeszowie nikomu juz to nie szkodzi i nikomu nie zależy..Rozrasta sie tylko królikarnia PiS-u.Wszystko co umietrochę więcej jak pisać i czytac to już dawno wywiało i słuch powoli o nich ginie.Nawet szmal przestali do rodziny przesyłac.
      • Gość: bleee... Re: Pozbyli się aktywnej młodziezy IP: *.static.ip.netia.com.pl 23.01.15, 00:04
        ...młodzież zapewne i bez lotniska opuściłaby rodzinne strony w poszukiwaniu pracy... kiedyś o takich podróżach mówiono: "za chlebem"... i w tym problem, że bez pracy i szans na zatrudnienie kto może, udaje się w podróż z biletem w jedną stronę - bez względu na wiek... lotnisko z pozoru tylko jest wyznacznikiem statusu miasta i dobrobytu... władze samorządowe chyba jeszcze o tym nie wiedzą... i te lubelskie i te rzeszowskie... w Białymstoku i innych miejscowościach chcących się dowartościować - też... chyba Hiszpanie taką gigantomanie już przećwiczyli... bleee...
      • ortpol Re: Pozbyli się aktywnej młodziezy 26.01.15, 17:09
        "Tak prawdę mówiąc to Rzeszow daje łapówki przewoźnikom między inymi w/w i co i nic.
        A ten wywozi z Rzeszowa i okolicy całą młodzież.Już przeszło 300 000 tysięcy."

Ahahahha

A to ci podstępny zarząd Rzeszowa, płaci pod stołem, żeby zmniejszyć problem z bezrobociem w Rzeszowie buahahaha Rozbawiłeś mnie.

Owszem, Rzeszów płaci Ryanairowi i eurolotowi ale nie łapówki tylko zupełnie jawnie, w odróżnieniu od Lublina, bo tajemnica poliszynela jest, że Lublin też płaci - myslisz, że Lufthansa weszła za darmo? I bardzo dobrze, że przewoźnicy są dotowani, bo niby dlaczego mozna pompować miliony w nierentowne koleje, które i tak jeżdżą puste, a w samoloty już nie?
        • Gość: Turysta Przekręty marszałkowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.15, 21:33
          Dziwnie się składa ale w samolotach odlatujących z Rzeszowa nie zobaczysz dziadków a nawet osób powyżej 50 lat.
          Chyba,że posłów i senatorów z tamtego regionu pod warunkiem,ze nie robią przekrętów na paliwie w prywatnych samochodach o które o zgrozo podejrzewa się nawet jednego z wicemarszałków Sejmu pochodzącego z tamtego rejonu.
          Przekręty marszałkowskie to specjalność tamtego regionu.
          Totalne zacofanie w tym nawet polityczne oparte na gusłach wyczyściło tamten rejon z młodzieży.Klimaty bieszczadzkie ławą sa pod Łańcutem i galopują na północ.
          • wtopeq Re: Przekręty marszałkowskie 27.01.15, 15:04
            Skoro wyczyściło z młodzieży, to dlaczego piszesz o samolotach zapełnionych młodymi, józiu?

Przypominam, że Rzeszów to Galicja czyli wyższa kultura polityczna, cywilizacyjna i obywatelska niż Kongresówka :D

Lublin przede wszystkim słynie z PKWN :)
            • Gość: Prześmiewca Re: Przekręty marszałkowskie IP: *.play-internet.pl 28.01.15, 16:26
              Z Lubliniakami na ten temat nie ma co polemizować. Wiedzą lepiej.
              • Gość: bleee... ...przyjdzie gajowy... IP: *.static.ip.netia.com.pl 30.01.15, 12:35
                ...i wyp... wszystkich... bleee...

biznes.onet.pl/wiadomosci/transport/regionalne-lotniska-moga-sporo-tracic/mg22g

ps.: ...znasz ten kawał o lesie zdobywanym kolejno przez partyzantów i szkopów?... i o gajowym który, wkurzony nieustannym bałaganem, przyszedł i wyp... wszystkich?... :-)... bleee...
    • Gość: Turysta Lublin - gdzie Zachód łączy się ze Wschodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.15, 20:07
      Jeżeli już o miastach mowa to:
      tvn24bis.pl/z-kraju,74/10-najatrakcyjniejszych-miast-w-polsce-ranking,510597.html

A Wielowieś czeka na ranking większych wsi.
      • Gość: bleee... Re: Lublin - gdzie Zachód łączy się ze Wschodem IP: *.static.ip.netia.com.pl 30.01.15, 20:20
        ...takie rankingi sensu wiele nie mają... mnie najbardziej podoba się Paczków... :-)))... bleee...

pl.wikipedia.org/wiki/Paczk%C3%B3w
        • wampir-wampir Re: Lublin - gdzie Zachód łączy się ze Wschodem 30.01.15, 21:03
          Mnie chyba Lanckorona, a trochę na opak - Bytom, Nowa Huta. Z dużych miast Łódź. Mają swój styl, odmienny od tego, co mam na co dzień.
          • wampir-wampir Re: Lublin - gdzie Zachód łączy się ze Wschodem 30.01.15, 21:43
            A w rankingu Bydgoszcz - "najbrzydsze miasto świata". Tak to leciało:

• Gość: bleee... Re: Lublin - gdzie Zachód łączy się ze Wschodem IP: *.static.ip.netia.com.pl 30.01.15, 23:30
            ...mają swój styl, to prawda... ale, w większości przypadków, "swój styl" dotyczy starych centrów... dalej jest dosyć podobnie, z drobnymi odmianami, zależnymi od ukształtowania terenu czy zamożności "osiedlowiczów"... ja lubię miejsca do życia bardziej kameralne... uważam, że stara kamienica to maksimum tego, co bez szkody wielkiej na umyśle da się wytrzymać... :-)... bleee...
            • wampir-wampir Re: Lublin - gdzie Zachód łączy się ze Wschodem 31.01.15, 00:20
              Racja, gdy o mieszkanie chodzi. Stara kamienica to właściwie optimum - ściany dość grube, by nie słyszeć siorbania sąsiada, miejsce dość ludne, by nie czuć alienacji. I do tego centrum, nawet gdy trochę na uboczu :-)))
              Gdybyż jeszcze wyglądały te kamienice jak w Europie...
              • Gość: bleee... Re: Lublin - gdzie Zachód łączy się ze Wschodem IP: *.static.ip.netia.com.pl 31.01.15, 01:35
                ...np. tak - żeby były utrzymane... u nas niestety... bleee...

galeria.interia.pl/praca,w_id,413308,ref,1,amsterdam+kamienica
                • Gość: Prześmiewca Re: Lublin - gdzie Zachód łączy się ze Wschodem IP: *.isp4u.eu 06.05.15, 22:37
                  Pęknę ze śmiechu " zabytkowa kamienica w Amsterdamie" .Człowieku! każdy budowlaniec wie że jest to frontowa ściana zabytkowej kamienicy w Amsterdamie.
                  • Gość: bleee... ...gdzie i co się łączy... IP: 87.204.223.* 06.05.15, 23:02
                    ...no to jesteśmy na dobrej drodze:

www.dziennikwschodni.pl/lublin/n,1000006399,nowoczesny-hotel-za-zabytkowa-sciana-przy-ul-sadowej.html
                    ...sądzisz, że wszędzie zostały tylko fasady?... a co do Amsterdamu - wiesz, czy tylko przypuszczasz?... :)... jest różnica... bleee...
      • Gość: Prześmiewca Re: Lublin - gdzie Zachód łączy się ze Wschodem IP: *.isp4u.eu 02.02.15, 20:52
        Lublin to gniazdo korupcji od czasów Cara Mikołaja i takim pozostał do dzisiaj. Nic go nie łączy z zachodem. O ty że nie istnieje linia kolejowa Lublin- Kraśnik , Car dowiedział się w dniu wybuchu I wojny światowej.
        Nie łączcie Lublina z Rzeszowem to dwa odrębnie kulturowo miasta nie pasujące do siebie.
        • Gość: Prześmiewca Re: Miało być "o tym" IP: *.isp4u.eu 02.02.15, 20:54
          "O tym" . Ten chochlik lubelski też ma zaranie w czasach Carskich.
        • Gość: bleee... ...nie tylko... IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.15, 21:41
          ...zacznij może tutaj?... potem trochę Długosza i taaakich taaam... :-)))...

www.historycy.org/index.php?showtopic=25448

...i tutaj... i nie denerwuj się... ;-)... bleee...

lehardi.wordpress.com/?s=kolej+do+kra%C5%9Bnika
    • Gość: Turysta Różnica między miastem a wsią jest oczywista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.15, 21:45
      Nie ma co porównywać miasta Lublin z Wielowsią.
      To nie ta skala i nawet nie mają wspólnych problemów.

Rzeszów znacznie bliżej ma do miejscowości na Białorusi.

Pomalowane krawężniki,pozamiatane,jakieś świecidełka w stylu odpustowym.
      Nawet parasole jednakowe na tzw rynku.
      Wszystko takie sztuczne jak kwiaty też sztuczne.

Całkowity brak duszy i klimatu.
      Oto na wspólnej glebie coś postawiono bez składu i ładu bez żadnego planu tak w teraźniejszość jak też przyszłość.Owszem jest nawet nauka a nawet kultura ale tylko w wymiarze kubaturowym.

A ludzie trzeba przyznać,że dość sympatyczni.
      Mieszkaja tylko przybysze z okolicznych wiosek.Nie ma ludzi napływowych z innych miast a nawet miasteczek.
      Nikt ale to nikt nie zamieni Wrocławia,Krakowa,Poznania czy też Lublina na Rzeszów.
      Owszem w okolicy tacy ludzie się osiedlają ale to dość daleko od Rzeszowa czyli Krośnie,Sanoku czy też Przemyślu.Ale to są miasta i mają taki klimat plus dodatkowo totalny spokój i brak pośpiechu w życiu codziennym.
      • Gość: bleee... ...na straganie... IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.15, 10:24
        ...w dzień targowy... znacie ten wierszyk Brzechwy?... kończy się jakoś tak:
        „Moi drodzy, po co kłótnie,
        Po co wasze swary głupie,
        Wnet i tak zginiemy w zupie!”
        ...powiedziała to kapusta, głowa pusta... bleee...

biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/mapa-polskiej-biedy/e55s6
      • Gość: Prześmiewca Re: Różnica między miastem a wsią jest oczywista IP: *.play-internet.pl 04.02.15, 20:55
        "Różnica między miastem a wsią jest oczywista" nic mi to nie mówi, jaśniej !
        Jesteś w błędzie "Turysto" z osiedlaniem. Wejdź na serwis miasta Rzeszowa-Statystyki i oznaczony na niebiesko link "Rozwój demograficzny Rzeszowa" . "Turysto lubelski " nie błądź bo to źle o Tobie świadczy.
        • Gość: Turysta Nikomu do głowy nie przychodzi,ze może byc inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.15, 22:18
          Wielowieś.Stadionu miejskiego brak.Zobacz tylko stadiony miejskie w Lublinie czy też w Białymstoku.

Wielowieś.Hali sportowej na przyzwoitym poziomie w której można przeprowadzić imprezę większą jak gminna lub parafialna brak.Wystarczy zobaczyć "czarny głaz w Toruniu"Podpromie owszem dobre było ale na lata 60-te ale wówczas było w 3-to letniej budowie.

Parkow brak.Owszem jest JP II ale tam tylko granitowe tablice z cytatami zamiast drzew i krzewów.Nawet skwerów brakuje.Pojedyncze drzewa co cudem ocałały to setki razy podlewane prze blokową psiarnię.Zamiast trawników psie sralnie.
          Tego nie ma w miastach.Tam są na to fundusze.A na wsi nawet nikomu do głowy nie przychodzi,ze może byc inaczej.
          • Gość: Prześmiewca Re: Nikomu do głowy nie przychodzi,ze może byc in IP: *.isp4u.eu 08.02.15, 18:22
            Za ten stadion , Lublinowi będzie się odbijać czkawką przez kolejne dwadzieścia lat.
            • Gość: bleee... Re: Nikomu do głowy nie przychodzi,ze może byc in IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.15, 18:51
              ...a nieprawda... w tubtinskiej meblościance będzie to najpiękniejszy kryształ... tak cenny, że nie będzie używany... perła w koronie, odkurzana regularnie i cudownie podświetlona... :-)))... bleee...
              • Gość: Prześmiewca Re: Nikomu do głowy nie przychodzi,ze może byc in IP: *.play-internet.pl 12.02.15, 18:25
                Sarkazm dobroduszny ale w miastach organizujących ME 12 przekonali się o kosztach utrzymania tych obiektów. A co na to Lublin ?
                • Gość: bleee... Re: Nikomu do głowy nie przychodzi,ze może byc in IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.15, 20:53
                  ...tubtin?... tubtin jak tubtin... ja zapłacę... ;)... bleee...
                • Gość: bleee... Re: Nikomu do głowy nie przychodzi,ze może byc in IP: 62.244.157.* 15.02.15, 13:56
                  ...moje gratulacje: "Podkarpacie dostało ok. 7 mld zł z programu Infrastruktura i Środowisko"... "w latach 2007-2013 z unijnego Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko (POIiŚ)"... ;)... bleee...

Read more: rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,17410999,Podkarpacie_dostalo_ok__7_mld_zl_z_programu_Infrastruktura.html#ixzz3RolvmF8W

• Gość: Turysta Darmowy szmal też nie potrafią mądrze wydać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.15, 20:28
                    Ostatnio skupili się na budowie mostu w Wielowsi.Oczywiście musi być najdłuższy na Podkarpaciu.
                    Nawet rzeki nie mają tylko jakiś ściek przemysłowy.
                    Doszli do wniosku,że nawet nie nad tym sciekiem ale nad ciurkiem wybudują most.
                    Oczywiście najdłuższy czyli wantowy czyli zamiast w poprzek to będzie zgodny z biegiem ciurka.
                    Jeden też dal wielkości już wybudowali nazwany szumnie zamkowym .Też im nie wyszedł w poprzek cieku przemysłowego to wybudowali pod kątem 45stopni w stosunku do biegu ścieku byle był dłuższy od najdłuższego nad Sanem,który o dziwo omija dalekim łukiem Rzeszów.

A pieniądze nawet jak dostaną to nie wiedzą jak zagospodarować.Utarł się zwyczj,ze poszukują przewoźników dla lokalnego lotniska oczywiście dając im łapówki pod stołem nazywając to promocją Podkarpacia.
                    Kogo zasponsorują ten zaraz zostaje bankrutem.Tak było OLT i 4YAirlines.
                    Ostatnio przeznaczyli 13 milionów dla EuroLotu,który też upada.
                    Ciekawe jak odzyskają włożoną już kasę.
                    • Gość: Prześmiewca Re: Darmowy szmal też nie potrafią mądrze wydać. IP: *.play-internet.pl 18.02.15, 18:56
                      Rzeki może "nie mają" ale to jest zdania człowieka który nie rozróżnia rzeki nizinnej od rzeki górskiej.Podszkol się koleś w tej dziedzinie poznaj realia a potem pisz.
                      www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20150207/RZESZOW/150209797
                      Popatrz co jest na drodze tego mostu.
                      • Gość: bleee... ...popatrz... IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.15, 13:16
                        ...jesteśmy sobie równi, a nawet od siebie lepsi/gorsi... "na straganie w dzień targowy..."... :-)... bleee...

biznes.interia.pl/raport/wielki-test-o-europie/news/unia-pomogla-w-budowie-lotnisk-widm,2090643,8119
                        • Gość: Prześmiewca Re: ...popatrz... IP: *.play-internet.pl 14.03.15, 23:14
                          Człowieku o czym Ty piszesz?
                          www.rzeszowairport.pl/statystyki/ruch_pasazerski/89/0/ruch_pasazerski.html
                          7% wzrost
                          www.airport.lublin.pl/lotnisko/statystyki.html
                          5% spadek
                          • Gość: Prześmiewca Re: ...popatrz... IP: *.play-internet.pl 14.03.15, 23:22
                            Pomyliłem się w przypadku Lublina .Jest to 9% spadku ruchu pasażerskiego w lutym.
                    • ortpol Re: Darmowy szmal też nie potrafią mądrze wydać. 04.03.15, 20:25
                      Ale chłopaki po co sie kłócić? Dziecinada. Lublin sie rozwija i chwała mu za to, Rzeszów też się rozwija i tez dobrze. Po co te wojenki? Nie lepiej dać sobie na luz?

I teraz pare słów wyjasnienia do turysty:

"Nawet rzeki nie mają tylko jakiś ściek przemysłowy."

Błąd - Rzeszów ma rzekę.

"Utarł się zwyczj,ze poszukują przewoźników dla lokalnego lotniska oczywiście dając im łapówki pod stołem nazywając to promocją Podkarpacia."

Nic nie daja pod stołem - wszystko jest jawne. Rzeszów płaci za promocje Ryanairowi tak jak robi to Bydgoszcz, Girona czy wiele innych lotnisk w Europie. I ja - osobiście wolę, aby dotować Ryana, dzięki któremu moge sobie polecieć tanio na wakacje nie tłukąc się na Okecie, niż dotować pociągi, z których w ogóle nie korzystam. Lublin też płaci - o ile np. Marszałek Podkarpacia robi wszystko jawnie, to właśnie Lublin płaci pod stołem, gdyby nie Muszyński to bysmy do dzisiaj nie wiedzieli.

"Kogo zasponsorują ten zaraz zostaje bankrutem.Tak było OLT i 4YAirlines. "

A to już jest Twoje głupie gadanie. OLT, 4YOU i eurolot zbankrutowały z zupełnie innych powodów nie zwiazanych z Jasionką i podejrzewam, ze dobrze o tym wiesz. Lotniska takie jak Rzeszów czy Lublin nigdy nie bedą jak Heatrow czy O'Hare i NIGDY przewoźnicy nię będa sie bić o sloty. Niestety - dla Lublina i Rzeszowa.

"Ciekawe jak odzyskają włożoną już kasę."

Nie martwia sie o to, bo umowę przemysleli i płatności były miesięczne. Co wiecej zabezpieczyli sie na wypadek zerwania umowy i moga odzyskać 10% wartości kontraktu na poczet kary. (Chociaż ciężko będzie to odzyskać).

Nie mam nic do Lublina, najlepszą kawę w życiu piłem w Cafe Trybunalska, lubie do Was zagladać, tam poznałem wielu fajnych ludzi, dlatego nie kumam skad ta nienawiść - szanujmy sie wzajemnie.
                      • siekiera_dance Re: Darmowy szmal też nie potrafią mądrze wydać. 24.03.15, 23:47
                        W czasach kiedy Litwa pluje na Polskę, Lublin powinien pomyśleć o zmianie nazwy dla Placu Litewskiego, centralnego miejsca w mieście które uważa się historycznie za bardzo polskie.
    • siekiera_dance Re: Minął kompleks Rzeszowa 28.03.15, 19:12
      Нac не дoгoнят
      www.youtube.com/watch?v=O0YT2n0qksY&feature=youtu.be
      • Gość: Prześmiewca Re: Nastał kompleks lubelskiego lotniska. IP: *.isp4u.eu 04.05.15, 22:54
        A jak tam wyniki lubelskiego lotniska w kwietniu 2015 ? 16577 pasażerów w kwietniu na lotnisku w Świdniku. 52853 pasażerów w kwietniu na Jasionce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka