empi 08.07.15, 08:02 Nie żyje "joannabarska", nasz wieloletnia forumowiczka. Teraz dowiadujemy się kim była naprawdę. Jak Janusz Malinowski na swoim facebooku zdradził to był Marek Andrzej Jaworski. Cześć Jego Pamięci. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Nie żyje "joannabarska" IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.15, 10:16 niech spoczywa w pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Nie żyje "joannabarska" 08.07.15, 15:56 Dla mnie na zawsze Joasia. Smutno... Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Nie żyje "joannabarska" 08.07.15, 19:32 Wielka strata dla Lubelskiego forum. Warto było poczytać "jej" komentarze. W każdym calu wyważone i trafne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ...niech spoczywa... IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.15, 21:37 ... w jednym z wątków pisze "joasia", jakie wspaniałe perspektywy otworzyły się przed "nią" (...czternastolatką, i jej rówieśnikami...) po wojnie, w latach czterdziestych... i o awansie społecznym, możliwym dla wielu "jej" podobnych... apoteozę propagandystów czasu PRL - pominę, bo w tym wątku nie wypada (... ?...)... ale jednak - proszę - o zachowanie proporcji... i spojrzenie także z innego punktu widzenia... z punktu widzenia tych, których wdeptano przy okazji w ziemię... niemało ich było - w cenie życia awansujących... bleee... www.wprost.pl/ar/513125/Wiezienie-za-zarty-z-wladzy-Jak-komuna-z-licealistami-walczyla/ ps.: ... Empi - jeśli mnie wykasujesz, nie szkodzi... (..."tylko gorycz... słów"...)... a cenny kącik młodych poetów w Kamenie?... taka moda, jeszcze dziewiętnastowieczna, do niedawna panowała w prasie, także codziennej... np. w bratnich Nowinach... bleee... ps. 2: ... zastanawiam się często, od lat wielu, jak potoczyłyby się nasze losy, gdyby... gdyby nie było tak wielu chętnych do awansu społecznego kosztem wdeptanych... to gorzkie rozważania "ciemnego sentymentalisty"... o wybaczenie proszę... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... ... pozornie - nie na temat... IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.15, 00:40 ... dzieje awansu społecznego młodzieży po II wojnie światowej... nikt nie ma obowiązku wiedzieć?... dzieje.pl/aktualnosci/powstanie-sluzby-polsce ... ale, może dobrze żyć świadomie?... lubimyczytac.pl/ksiazka/22499/powszechna-organizacja-sluzba-polsce-w-latach-1948---1955 ... może dobrze znać cenę... sukcesu osobistego?... www.rasil.home.pl/rrh_5_2007/11_mariusz_bednarski.pdf ... każdy może sięgnąć do akt: np.: WO PO SP... Jezuicka 13... a rola prasy?... ... ... czym różni się pamięć od niepamięci?... czym różni się byt od niebytu?... dla kogo - byt?... bleee... ps.: ... kto wie, skąd startował późniejszy Hans Kloss?... jaka była droga do sukcesu junaka SP... ...? bleee... ... historia magistra vitae?... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Smutno 08.07.15, 21:48 Dla mnie "Pani Joanna"... bo okazuje się, że akurat wiek osoby był prawdziwy. Wielka strata dla tego forum i chyba jednak dla całego kulturalnego Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhr Re: Nie żyje "joannabarska" IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.15, 16:00 "Dla mnie [...] Joasia". Człowieku ta "Joasia" to nick mężczyzny. W takim razie do Olbrychskiego zwracaj się - panie Kmicic. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Nie żyje "joannabarska" 22.07.15, 09:46 Przez wiele lat joannabarska funkcjonowała na forum jako kobieta. Tak chciała, prawo internauty mieć inną osobowość, wirtualną. Wielu tak czyni. Tak została zapamiętana. Tak zostaję przez wielu żegnana. Z nową wiedzą o Niej. Dla mnie też będzie Joanną. Zwłaszcza, że regularnie mnie zwodziła w swojej mailowej korespondencji do mnie. Zawsze były w niej dziewczyńskie załączniki. Kwiatki, śliczne widoczki itp. Różniliśmy się politycznie, nawet bardzo, zawsze odbywało to się w sposób kulturalny. Bardzo często pilnowała mojej i innych poprawności w posługiwaniu się językiem polskim. Dziękuję Jej za to. Dziękuję też, przy okazji, innym forumowiczom za pamięć o naszej forumowiczce, za wpis do wikipedii także! Tam już będzie jako Marek Adam Jaworski PS Jednocześnie przeprszam za pomyłkę w pierwszym w tym wątku wpisie Jego drugiego imienia. Nie Andrzej a Adam. Pomyliłem z Jego ojcem, Kazimierzem Andrzejem Jaworskim. Dobrze, że powtórnie przeglądam wątek, joannabarska czuwa, błąd wychwyciłem sam. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhr Re: Nie żyje "joannabarska" IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.15, 16:31 Zadziwiasz mnie empi. Mówienie o mężczyźnie - nawet, gdy używa kobiecego nicka - że to Joanna, jest mało poważne. Już w jakiejś wypowiedzi jest - Barski. Tym bardziej rżniesz głupa, ze - jak piszesz - nie wiedziałeś, że to nie była kobieta. Moim zdaniem doskonale wiedziałeś; na tym forum (podczas jego świetności) ta sprawa wracała kilkakrotnie i nawet ktoś dobrze poinformowany przypomniał internaucie o nicku jbarska (bo takiego też używał), że jest chłopem oraz dziennikarzem i literatem lubelskim, a także pieszczochem komuny. Którą bez umiaru chwalił. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Nie żyje "joannabarska" 22.07.15, 16:53 wybacz, w tym wątku nie będę kontynuował bzdurnej dyskusji. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Nie żyje "joannabarska" IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.15, 17:59 > ktoś dobrze poinformowany przypomniał internaucie o nicku jbarska (bo takiego też używał) ...no jest... każdy tak może - mieć kilka nicków... bleee... forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=jbarska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Nie żyje "joannabarska" IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.15, 18:35 ... chyba też... bleee... forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=joa%C5%9Bka+&sortMode=SCORE&queryMode=SIMPLEALL&pageNumber=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena z głębin Re: Nie żyje "joannabarska" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.15, 22:57 Cześć Jego pamięci (*) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee... Re: Nie żyje "joannabarska" IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.15, 21:27 ... a oto jeden z ostatnich wątków, założonych przez przedostatniego redaktora Kameny, Marka Adama Jaworskiego... chyba jeden z wartościowszych wątków na forum gwl... forum.gazeta.pl/forum/w,62,144123641,144123641,Co_czytam_.html ... i puste miejsce w Wikipedii - na biogram... każdy może uczcić Joannę, przywracając Ją pamięci mieszkańców Lublina... zachęcam... [*]... bleee... pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Marek_Adam_Jaworski&action=edit&redlink=1 Odpowiedz Link Zgłoś
moritor [*] 20.07.15, 11:02 Motorek-Marek Grechuta www.facebook.com/photo.php?fbid=10204636587771864&set=a.10203059529746399.1073741827.1150251913&type=1 Odpowiedz Link Zgłoś
moritor kurcze no 20.07.15, 15:03 Szczecin wspomina a tu trochę innych wspominek www.kurierlubelski.pl/artykul/961824,dawny-lublin-na-zdjeciach-marka-adama-jaworskiego,id,t.html www.kurierlubelski.pl/artykul/3435337,z-historii-lublina-podzamcze-i-stare-miasto-na-zdjeciach-sprzed-60-lat,id,t.html Wyletieła dusza z tieła Jest Drabina Do Nieba Pieśni żałobne i za dusze zmarłych Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos [*] 27.07.15, 13:45 ......................................................... :( Odpowiedz Link Zgłoś
ramarek3 Re: Nie żyje "joannabarska" 27.07.15, 22:36 Nigdy nie myślałem że to może być MAJ syn KAJA. Kamenę czytałem od zawsze. Ostatnio zastanawiałem się co robi teraz Marek Adam Jaworski bo jakoś tak cicho było o Nim. Wróciłem po urlopie włączam komputer a tu smutna wiadomość. Nie po mojej linii pisał ale bardzo interesująco. W Kamenie wypisywał peany na cześć Jaruzelskiego ale taki miał charakter. Robił też zdjęcia odbudowywanego Lublina, ostatnio nawet je opublikował jeśli dobrze pamiętam. Niech spoczywa w spokoju, którego tu nie zaznał. Odpowiedz Link Zgłoś