Dodaj do ulubionych

Parking płatny Chodźki 3

03.10.17, 01:16
Witam wszystkich
Zastanawia mnie pewna sprawa, otoz bylem niedawno w Lublinie bo mialem do zalatwienia pewna sprawe w Sluchmedzie. Wjechalem na parking platny tuz przy budynku. Parkingiem zarzadzali mlode chlopaki, wypisywali bilety, pobierali oplaty i takie tam. Ciekawy jestem czy prowadzone jest to wszystko zgodnie z prawem? Wg rozporzadzenia obowiazujacego od 14.02.2014 pobieranie oplaty parkingowej moze miec miejsce jezeli spelni sie pare wymogow:
1) D-44 i D-45, co do tych znakow nie jestem pewny czy sa bo nie zwrocilem uwagi
2) D-18, brak jest bialych, wyraznych linii, miejsca postojowe oddzielone sa od siebie za pomoca siwej kostki brukowej

Chlopaki urzedujacy tam wg mnie nie naleza do zarzadu drog miejskich zeby mogli pobierac oplate za postoj w tym miejscu, tak naprawde nie wiedzialem do konca kim oni sa.

Orietuje sie ktos z was czy oplata pobierana jest legalnie oraz czy znajduja sie tam znaki informujace o wjazdu w strefe parkowania platnego oraz o wyjezdzie z niej?

Za pare dni bede w Lbn i chetnie bym ich wyedukowal jezeli rzeczywiscie oplate pobieraja niezgodnie z prawem.

Dzieki za ewentualne odpowiedzi
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • empi Re: Parking płatny Chodźki 3 03.10.17, 09:45
      Miejsca parkingowe przy tych obiektach nie są własnością miasta, lecz wspólnoty mieszkaniowej, o ile się orientuję :). Tak więc nie podlegają zarządowi miasta. Na ile jest zgodny z prawem sposób, oraz sam fakt pobierania opłat w takim miejscu nie wiem :)
      pzdr.
    • qqbek Re: Parking płatny Chodźki 3 05.10.17, 22:20
      adidas0071 napisał(a):

> Witam wszystkich

Prof. Bralczyk o zwrocie Witam.

> Zastanawia mnie pewna sprawa, otoz bylem niedawno w Lublinie bo mialem do zalat
      > wienia pewna sprawe w Sluchmedzie. Wjechalem na parking platny tuz przy budynku
      > . Parkingiem zarzadzali mlode chlopaki, wypisywali bilety, pobierali oplaty i t
      > akie tam. Ciekawy jestem czy prowadzone jest to wszystko zgodnie z prawem? Wg r
      > ozporzadzenia obowiazujacego od 14.02.2014 pobieranie oplaty parkingowej moze m
      > iec miejsce jezeli spelni sie pare wymogow:
      > 1) D-44 i D-45, co do tych znakow nie jestem pewny czy sa bo nie zwrocilem uwag
      > i
      > 2) D-18, brak jest bialych, wyraznych linii, miejsca postojowe oddzielone sa od
      > siebie za pomoca siwej kostki brukowej

Wolnoć Tomku w swoim domku.
      Terenem zarządza nie miasto a prywatny administrator.

> Chlopaki urzedujacy tam wg mnie nie naleza do zarzadu drog miejskich zeby mogli
      > pobierac oplate za postoj w tym miejscu, tak naprawde nie wiedzialem do konca
      > kim oni sa.

Powiedz to, jak następnym razem pojedziesz na parking Bigmaru, załatwić sprawę w Sanitasie przy Hempla/Okopowej... "ja nie wiem kim pan jest, ja panu nie zapłacę" :D
      Możesz co najwyżej (a właściwie to powinieneś) żądać paragonu fiskalnego za pobraną opłatę.
      Świstek wypisany przez parkingowego takim paragonem nie jest.

> Orietuje sie ktos z was czy oplata pobierana jest legalnie oraz czy znajduja si
      > e tam znaki informujace o wjazdu w strefe parkowania platnego oraz o wyjezdzie
      > z niej?

Nie muszą być tam ustawione.
      Strefa płatnego parkowania nie sięga Chodźki :P

> Za pare dni bede w Lbn i chetnie bym ich wyedukowal jezeli rzeczywiscie oplate
      > pobieraja niezgodnie z prawem.

Ich teren, ich prawo.
      Jak już żal dupę ściska z powodu kilku złotych, to możesz zawsze zaparkować pod Auchan i przejść się te kilkaset metrów per pedes. Będzie bardziej Januszowo, ale przynajmniej darmowo (a biorąc pod uwagę, że na tym parkingu i tak więcej aut pracowników pobliskiego Orange niż klientów hipermarketu, to trzeba korzystać (po Januszowemu), póki market z pełnym parkingiem nie splajtuje z braku klientów).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka