Dodaj do ulubionych

Film o Lublinie

23.10.04, 12:21
Właśnie jestem świeżo po obejrzeniu filmu o Lublinie z dzisiejszzej Gazety. I
tu nasuwa się mi sie jedno spostrzeżenie. Czy Lublin to tylko Krakowskie
Przedmieście, Plac Litewski, Stare Miasto i Plan Zamkowy?
Intencją twórców całego przedsięwzięcia jest ponoć jego powtarzanie co kilka
lat, w celu dostrzerzenia zmian jakie następują w mieście.
Należałoby wyjść zatem z tego magicznego śródmiejskiego kręgu. Przecież poza
nim też toczy się życie i tam też następują zmiany - nie wiem nawet czy nie
szybciej i intensywniej niż na Starym Mieście.
Obserwuj wątek
    • Gość: gA Re: Film o Lublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 12:32
      Popieram.
      • Gość: mkk Re: Film o Lublinie IP: *.resetnet.pl 23.10.04, 14:12
        Ja też popieram przedmówców. W sumie w filmie zostało pokazane tylko to co jest
        znane z lubelskich pocztówek. Przydałoby się pare ujeć choćby z lubelskich
        osiedli sypialni, nie mówiąc już o innych zabytkach/ ważnych miejscach w Lubline
        • lucy_z Re: Film o Lublinie 23.10.04, 14:42
          Zgadzam się z Wami! Wyjątek stanowi pokazanie dworca PKP:)
          Czy ten film jako dodatek jest dołączony tylko w naszym województwie czy poszło
          to na całą Polskę?
          • mali_bu Re: Film o Lublinie 23.10.04, 14:51
            lucy_z napisała:

> Czy ten film jako dodatek jest dołączony tylko w naszym województwie czy poszło
            >
            > to na całą Polskę?

Raczej tylko w województwie.

• ceper_pepper Re: Film o Lublinie 23.10.04, 15:59
              Podobno jutro film ma pokazać TVP3. Tylko w programie lokalnym czy na cały
              kraj?? Ktoś może wie?
              • ryza_malpa1 Re: Film o Lublinie 23.10.04, 17:53
                No, tyle jaest fajnych miejsc do pokazania :) Choćby Zalew :)Fajnie wypadł kulb
                jeździecki - przydałoby się więcej takch pomysłów zaqmiast 10 ujęć Placu
                Litewskiego.
                Pomysł z Listonoszem uważam za przedni - nie tylko pokazali starówke jako
                miejsce ale i mieszkających tam ludzi, panie w biurze itp.
                Natomiast zabiła mnie muzyka.....
                • Gość: BARSKA Proponuje konkurs! IP: *.lublin.mm.pl 23.10.04, 18:07
                  Wpisałam sie na drugim watku o filmie (nie mozna ich technicznie połączyc w
                  całosc?),teraz przeczytałam to,co wyzej. Uwazam,ze za delikatna ocena,nawet
                  jesli film krecili nieprofesjonalisci.Teraz tyle kamer,ze mozna przygotowac cos
                  wartosciowego. Moze konkurs na filmik o Lublinie? Ale kto da nagrody? Polska
                  Poczta juz zaplacila haracz za tych kilka obrazków i za listonosza ze Starego
                  Miasta.Co do dzieciakow--tego nie naklezy puszczac na zywiol!Takie ple,ple
                  niczemu nie sluzy. W sumie,gdybym nie byla z Lublina i obejrzala ten film, to
                  nie zachęcilby mnie on do odwiedzenia miasta nad Bystrzyca. No i zabraklo mi
                  kultury-fragmenty wierszy Czechowicza nic tu nie wniosły.
                  • mali_bu Re: Proponuje konkurs! 23.10.04, 18:17
                    Czy to był film mający na celu promocje miasta i pokazanie tego co w nim
                    najwartościowsze, czy też film który miał pokazać jak zmienia się miasto -
                    szczególnie w kontekście postanowienia powtórzenia tego pomysłu za jakiś czas.
                    Co wniosła do tego filmu wizyta w stadninie koni? Czy tylko to że dziewczyna
                    przyjechała z Warszawy żeby tu studiować? Nadal się zastanawiam.
                    Film był zrobiony "nieprofesjonalnie" bo robili go amatorzy na amatorskich kamerach.
                    Podsumowując: był to film nie o Lublinie, ale o Starym Mieście w Lublinie.
                    • Gość: Klaudia Re: Proponuje konkurs! IP: *.lublin.mm.pl 23.10.04, 18:39
                      "Mali-bu" - to byl filmik,nie film.
                      • ervumem Re: Proponuje konkurs! 23.10.04, 22:09
                        generlanie jestem na nie. to dosc zenujacy produkt, myslalem ze wysle cd komus
                        znajomemu z innego miasta ale napewno tego nie zrobie - po co odstraszac.

po drugie - czy tylko 4 'autorow' zglosilo sie do 'konkursu' ?

po trzecie

Gość portalu: Klaudia napisał(a):
                        > "Mali-bu" - to byl filmik,nie film.

tytul jest FILM O LUBLINIE

niestety
              • lucy_z Re: Film o Lublinie 23.10.04, 23:16
                ceper_pepper napisał:

> Podobno jutro film ma pokazać TVP3. Tylko w programie lokalnym czy na cały
                > kraj?? Ktoś może wie?

Jutro, o 13.35 ma być ten film w TVP3 Lublin. Tak jest w rogramie telewizji
                lubelskiej.
                • Gość: Klaudia Re: Film o Lublinie IP: *.lublin.mm.pl 23.10.04, 23:32
                  Film w TVN3 moze byc i na caly kraj,ale to nie jest jedyna kompromitacja
                  lubelskich pseudotworcow.Chodz sorry - to amatorzy.
                  • Gość: Klaudia Re: Film o Lublinie - poprawka własna IP: *.lublin.mm.pl 24.10.04, 19:09
                    Napisałam "chodż"a powinno byc "choć".Drobiazg niby,ale i nauczka,aby lepiej
                    czytac wlasne teksty przed ich upowszechnieniem. Poprawię się.Przepraszam.
    • Gość: kumak Re: Film o Lublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 02:05
      Poprawcie sobie humor przecudnymi zdjatkami Bydgoszczy,tam na forum
      mozna bylo zobaczyc i zachwycic sie na mur. Pewnie nieudolnie ktos
      nasladowal w Lublinie.
    • selma2003 Chaos, chaos! 24.10.04, 09:16
      Film z materiałów amatorskich, ale potem ktoś chyba miał to zmontować w jakiś
      odpowiedni sposób. Ale jaki? Tematycznie chaos, zdjęcia też kręcone w promieniu
      300 metrów ( odstępstwem jest stadnina i dworzec PKP).
      Po co lektor zapowiadał, że ukazane będą rzadko uczęszczane zakamarki?!
      Krakowskie Przedmieście-Deptak-Brama Krakowska- Starówka, i na odwrót: Starówka-
      Brama-Deptak-Krak.Przedmieście nie są niczym odkrywczym.
      Ryża już wspomniała o muzyce...koszmar. Czułam się trochę zażenowana.
      Kończąc zażartuję, że widząc na filmie dworzec PKP, chciałoby się kupic bilet
      w jedną stronę i stąd odjechać. A ewentualni przyjezdni czy turyści raczej nie
      wysiedliby na tej stacji :)
    • sylwek07 Re: Film o Lublinie 24.10.04, 09:36
      tylko ze jest jedna odpowiedz na wasze pytania,Ci ludzie nakrecili film i
      oddali do obrobki do TVP3 i tam trzeba by bylo sie zapytac dlaczego tak dobrali
      i nagrali film...
      • Gość: Czechowicz Re: Film o Lublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:52
        Lublin nad łąką przysiadł....i zapłakał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka