Dodaj do ulubionych

PiS chce delegalizacji SLD

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 23:38
Prawo i Sprawiedliwość zamierza złożyć wniosek o delegalizację Sojuszu Lewicy Demokratycznej - poinformował prezes PiS Jarosław Kaczyński.

Zdaniem sekretarza generalnego SLD Marka Dyducha, nie ma podstaw do zdelegalizowania Sojuszu. Dyduch uważa, że jest to kolejna próba rozbicia lewej strony sceny politycznej i przejęcia władzy w Polsce.

Doszliśmy do wniosku, że w tej chwili jest już taka wiedza, poparta dokumentami, że najwyższy czas na złożenie takiego wniosku. Tu jest kwestia legalności działania partii takiej jak SLD. Wniosek o charakterze prawnym też nastąpi w przyszłości. W tej chwili mówimy o poziomie politycznym - zaznaczył Kaczyński.

Lider PiS nie chciał ujawnić szczegółów dotyczących tego wniosku. Zapowiedział, że powody decyzji wyjaśni na niedzielnej konferencji w Katowicach.

Zastrzegł, że wniosek "o charakterze prawnym zostanie zgłoszony do prokuratury". To jest dość skomplikowana procedura, która dotąd w Polsce nie była stosowana - tłumaczył.

Sekretarz Generalny SLD, Marek Dyduch odnosząc się do zapowiedzi PiS, powiedział w sobotę PAP, że "jest to kolejna próba rozbicia lewej strony i przejęcia władzy w Polsce".

Nie ma żadnych podstaw, żeby zdelegalizować SLD. Mamy statut, jesteśmy zarejestrowani w sądzie, nie łamiemy polskiego prawa ani konstytucji. Zdelegalizowanie SLD jest niemożliwe z punktu widzenia polskiego prawa - oświadczył.
Obserwuj wątek
    • Gość: BARSKA Niech sie PiS ugryzie we własny ogon IP: *.lublin.mm.pl 13.11.04, 23:44
      Dyskutowac nad bredniami PiS-u? Szkoda słów.
    • masonlubelski Re: PiS chce delegalizacji SLD 14.11.04, 00:33
      Dla Kaczątek slowo LEWICA dziala jak czerwona plachta na byka. Nie dziwie sie
      nawet ich emocjonalnemu podejsciu do formacji Leszka Millera - on byl
      archtektem, poloznikiem, konsumentem i mistrzem ceremonii zejscia w otchlan
      niebytu calej prawicy polskiej w 2001 r. Chyba juz zadna inna partia polityczna
      w Polsce nie bedzie cieszyc sie takim kredytem zaufania spolecznego, jaki
      otrzymal Sojusz w 2001 r. Mawiaja, ze zemsta jest rozkosza bogow, cos w tym
      jest. Warto jednak pamietac, ze Panstwo Kaczynscy nie wyliczyli sie po dzis
      dzien z zobowiazan wzgledem b.Funduszu Obslugi Zadluzenia Zagranicznego i roli
      w tym wszystkim spolki Telegraf.Oni tez chca goscince polskich drog znaczyc
      szubienicami. Za nic maja zasady demokracji i pluralizmu. Prawo u nich = pięść.
      Zasady konstytucyjne sa dla nich nic nie znaczacym swistkiem zadrukowanego
      papieru, PiS natomiast niczym dziewica orleanska swoja cnota oczysci przedpole
      z wszelakiej masci komunistow i liberalow, wprowadzajac w zamian konserwatyzm z
      solidna porcja nauczania kosciola katolickiego, co bedzie obligatoryjne dla
      wszystkich. Chromole was, niewyrosniete, jednojajowe, slaboopierzone kurduple.
      Zaczeliscie od kradziezy ksiezyca a skonczycie na kradziezy Polski i raczej
      moja wieszczba jest trafna.
      • dociek Re: PiS chce delegalizacji SLD 14.11.04, 09:12
        Zapomniałeś dodać "kropkę nad i", wieńczącą Twoje wystąpienie : członkiem PiS
        został swego czasu i tym się popisuje niejaki Pruszkowski Andrzej. To na
        dobicie!
        • albert.flasz Re: PiS chce delegalizacji SLD 14.11.04, 09:39
          Chciałbym, żeby już było po wyborach... Wtedy, już tym razem napewno wszyscy z
          dnia na dzień staniemy się piękni, młodzi, zdrowi, bogaci, bezpieczni etc., etc.
          ...I "komuny" nie będzie...
          • Gość: pół litra Re: PiS chce delegalizacji SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 17:02
            i zapomniales dodac: piekni. Wraz z komuna odejdzie tez pewna epoka, odbierana roznorako, jednak swojska. Naszym wnukom jeszcze bedziemy o tym z lezka w oku opowiadac.
            • dociek Re: PiS chce delegalizacji SLD 14.11.04, 17:41
              No taaaaaaaak, oczywiste że przedstawiciele innych, tych tzw. "prawicowych"
              partii są kryształowo czyści, nie zbrukali sie nigdy kłamstwem, czy korupcją,
              itd... I z pewnością w czasach PRL wszyscy oni jak jeden mąż byli "wielką
              podziemną opozycją"... Całe 50 lat historii PRL to 1% parszywych komuchów i 99%
              opozycyjnego podziemia, samych "katolicko-narodowych, wyłącznie prawdziwych
              polaków" :p :D:D:D
              • janbezziemi Re: PiS chce delegalizacji SLD 14.11.04, 19:00
                Ja o komunie się dopiero ucze,albo słucham w domu od mamy lub jak zwalą sie
                goscie- proszeni lub nie.Sporo czytam,moze wiecej tych ksiazek wydawanych
                wówczas niz teraz (wiadomo - brak floty) i widze,ze jesli juz to jestem
                bardziej lewoskrętny niz prawoskrętny.Za komuny byla partia wiodącą i
                satelickie- ZSL,SD. Po 1989 r.Okragly Stół stal sie grobem PZPR i SD. ZSL
                zmienilo literki na PSL,pokloniło sie prochom Mikolajczyka,co pozwolilo mu
                zachowac niezły mająteczek.Co bardziej cwani działacze PZPR tez sie
                pourzadzali,ale wielu cierpi dzis biede jak diabli,co wiem z konkretnych
                przykładow.O tych,co wlezli w rózne spolki,interesy moge powiedziec tyle - w
                PZPR bylo sporo ciemnoty,ale bylo tez sporo ludzi naprawde z głowa. Ta partia
                byla inna,jak czytam,w 1948 roku,kiedy powstawała,a inna w 1989 r.kiedy
                padła.Mieczysław F.Rakowski badz co badz byl ostatnim szefem PZPR,ale za to z
                tytulem doktora,czego mu dzis może zazdroscic...no,nie powiem kto.A jaka piekna
                polszczyzna jest w przemowieniach Jaruzela! Moze mial w tym swój wklad Wieslaw
                Gornicki,pioro znakomite,poczytajcie jego ksiazki,tytuly powinny byc w
                internecie,ale znalezienie dobrego pisarczyka tez takie latwe w Polsce nie
                jest,co widac dzis chocby po wystapieniach niektorych posłow w Sejmie. Płacą
                podobno jak za zboże tym,co pisza,a ci twórcy pakują w przemowienia tyle obcych
                slow,ze poseł na trabunie nie umie ich wymowic jak trza,a jak do tego dojdzie
                cos cudzoziemskiego to tylko poslowi siąść i płakac, a nie gadac z trybuny do
                narodu,bo przeciez nie do kumpli. Poslowie tlumnie wychodzą z sali kiedy nie ma
                glosowań.Niby na posiedzenia komisji.Niech bedzie,ze my wierzymy,ale slysze,ze
                owszem posiedzenia sa,ale przy pustych krzeselkach.Gdybym ja mial władze
                decydujaca to bym zakazal sejmowych transmisji.Niemal kazdy posel probuje
                wdzieczyc sie do telewizyjnych widzów,bo przeciez nie do w-premier Jarugi
                Nowackiej czy Anetki Blochowiak,a ta ostatnia zwlaszcza -owszem,owszem,poki nie
                mowi.Lepper jak Lepper,on musi miec w łepetynę wszyty magnetofonik,bo na kazdy
                temat mowi niemal toczka w toczke to samo.Nie tylko "Balcerowicz musi odejść".A
                sam se odejdż! Balcerowicza tu nie bronię,chociaz on ponoc nasze komusze
                papierowe zlotóweczki zamienił w dewizy i dzis,jak mówi mama,ktora wcale nie
                jest tak całkiem ZA,peweksy mamy co krok w miescie.Kiedys z tatą sie starli
                nawet,bo tata wygarnął,ze za komuny mogl nawet za 6o centow kupic w peweksie
                pól litra z konikiem. A konik to nie byl zywy tylko na obrazku firmowym.Mama na
                to,ze nie każdy mógł te dolce poza Polską zgarnąć i nie każdy jest na saksach.
                Tata,ze to nie saksy,ale praca dla Ojczyzny,calkiem legalna ku chwale
                Ludowej.Dobra,nic dalej,ale moge tylko dodac,ze z taty to zaden Kukliński czy
                jemu podobny ani tez zaden Czechowicz,ktorego niedawno w telewizji
                obejrzalem.Zyciorys az prosi sie o serial,ale kto by sie dzis odwazył? Dzis sie
                daje nagrody imienia szefa Wolnej Europy,a Czechowicz szesc lat tam siedział i
                po nocach kopiował dokumenty,ktore potem lądowały w Wawie.I jak sie ładnie
                umawiał na spotkania z prowadzacymi go oficerami! W "wikendy" poza
                Niemcami.Dostawal kartke np z foto Opery Wiedenskiej.Na widokowce byla
                data,dajmy na to 10 lipca.To Czechowicz juz wiedzial,ze za dwa tygodnie,24
                lipca,ma sie pokazac własnie tam przed opera po instrukcje czy cos tam. A ci
                prowadzacy go oficerowie co dzisiaj robią? Fachowiec zawsze sobie poradzi mimo
                zmiany ustroju.Kto kopal dolki pod Oleksym? A "Białą ksiegę" kolezanki i
                koledzy czytali? Ja tak.I wiem,co wiem.Odszedlem od tematu,ale jak piszę,to
                znika mi poczatek i tracę watek.Ze powstalo SdRP wiadomo.Ze z tego SLD- tez. Ze
                z SLD oderwała sie częśc dzialaczy,w tym nasza Iza-równiez. To taka platforma
                obywatelska UW w lewym wydaniu,ale co z tego bedzie trudno powiedziec.W lewym?
                Tak napisalem,ale mam problem. Bo co dzisiaj jest lewicowoscia? Jak slysze
                J.Kaczynskiego to wydaje mi sie,ze tak mawial Gomulka (mam jego glos z Muzeum
                Polski Ludowej w internwecie),tylko tamten walil w reakcje,a ten w komune.Nam
                tu szykują biały bolszewizm pomieszany z zamachem Pilsudskiego.Typowy polski
                miszmasz.Gdzie np polska komunę porownywac do komuny wegierskiej czy czeskiej?
                Tata mówi,ze Polska to byl najweselszy barak w obozie i cos w tym jest.Mama
                dodaje,a "Ty byles w chorze". Tata na to : "A ty falszowałas w kącie".Fakt jest
                faktem,ze oboje z komuna nie walczyli,ale ilu dzis mowi,ze walczylo,a siedzialo
                w domu jak za piecem? Koncze,bo mama woła na kolacje,to znaczy na drugie
                danie,bo sie odchudza i dzieli obiad niemal jak przed wojna dzielono
                zapalki.O,zapalki.Wlasnie kupila. Znakomite,choc pudelko takie bardziej
                sowieckie.Robia w Zamosciu,a zapalki z Litwy. Unia jak w morde strzelil za
                przeproszeniem.Ale ja tu mialem o delegalizacji SLD czego chce PiS.A moze
                zdelegalizowac za jednym zamachem wszystko co jest? I SLD i PiS i PO i LPR i
                PSL i SdPL itd. I wogole zdelegalizowac caly alfabet.Czas na zmiany.Dośc juz
                tych lacinskich literek.Opatrzyly sie.Kosciol wyrzucił na bruk łacine i co?
                Swiat sie zawalił? Pomyslow to mam dużo,ale na razie zjem to,co dadza,bo ja
                jeszcze brzuszka nie mam i widze wszystko,co trza.Do zobaczenia,jak mi sie
                zechce...
    • bastiatan Popieram! A potem proponuję zdelegalizować jesień! 14.11.04, 22:24
      (bo taka czerwona...)
    • Gość: Abel Re: PiS chce delegalizacji SLD ........ale przedt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 11:45
      Nim zacznie niech podazy do PISuaru... zbyt szybko przebiera
      lapkami krysztalowy kaczor . Wyprzedza Busia w dreptaniu wokol
      sprawy swojej i braciszka. Zgodny cwany duet,jeden chlapnie drugi
      potwierdza ,a jak dojdzie do sprawy jeden przeprosi a gdzie
      kalka......wiec smrodek dalej wanieje . I o to chodzi ksiezycowym
      komikom! Ale lapsusy zdarzaja sie im coraz czesciej ,wszak to juz
      po andropauzie , rozum blizej ostoinika (wzrost bowiem nijaki)i
      tolerancja spoleczenstwa wzrasta z wiekiem na starszych iinaczej zyjacych
      (Jaroslawie Aleksandrze + Busiu) A szkody czynia jezykiem
      tylko...............
      • janbezziemi O dwóch takich... 15.11.04, 15:43
        Obejrzalem kiedys,kiedys filmik "O dwoch takich,co ukradli ksieżyc". Takie mile
        dzieciaczki i co z nich wyroslo? W centymetrach nie tak wiele,ale pojemnosci
        mózgów w ten sposób sie nie mierzy.Ale jak ktos kradnie Księzyc to ciarki
        przechodzą. Jakie musiałyby byc bez tego ciała niebieskiego cierpienia
        zakochanych! Dmuchajmy wiec i na zimne,na swiatło odbite...
        • Gość: anty Re: O dwóch takich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 20:49
          Szczyt wybrykow patologii umyslowej politykow pis.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka