Dodaj do ulubionych

Wielka kasa dla Lublina

16.11.04, 18:08
strasznie to niesprawiedliwe - marszalek nie powinien decydowac o kasie,
skoro w konkursie biora udzial jednostki mu podlegle
poza tym po raz kolejny okazuje sie, ze wojewodztwo konczy sie na Lublinie -
marszalek pewnie dalej sie nie wypuszcza
nawet jesli projekt Zamoscia byl zbyt drogi (choc to w koncu perelka w naszym
wojewodztwie i marszalkowi powinno na niej bardziej zalezec niz na katedrze,
bibliotece czy gardzienicach) to mogl wesprzec rynek w Krasnymstawie - jest
uroczy i przydalaby mu sie renowacja
poza tym, jak tak bedzie wspieral nowe - skrzydlo biblioteki i muzeum 200-
lecia czegos tam, to nie zdazy uratowac naprawde cennych zabytkow, ktore
niszczeja
poza tym szkoda slow
Obserwuj wątek
    • amelia_z_pia Re: Wielka kasa dla Lublina 16.11.04, 18:30
      nie mam nic przeciwko katedrze, jest piekna
      ale co z tego, jak przed nia straszy koszmarny parking ? niedawno nawet remont
      byl, myslalam, ze zrobia w koncu jakis plac, by po wyjsciu nie obijac sie o
      samochody tylko miec zielen
      ale nic z tego, wiec jak remont ma dalej isc w tym kierunku, to szkoda kasy
      • Gość: rr Re: Wielka kasa dla Lublina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 18:48
        zgadzam sie-przebudowa parkingu bardzo fajny remont
    • Gość: Robbie CZY ZAMOŚĆ NIE MOŻE MIEĆ ETAPÓW? IP: 212.182.7.* 16.11.04, 20:04
      Z nie budzi zastrzeżeń biblioteka w Lublinie.
      Do Gardzienic nie jest łatwo dostać się, i ciekaw jestem ilu widzów (z
      Lubelszczyzny) rocznie tam ostatnio było. Mnie to wygląda na dość egzotyczną
      sprawę, ale może rzeczywiście dom tamtejszy należy odnowić. Tylko nie podano,
      czy tamtejsze domostwo jest jakąś własnością państwową czy prywatną.
      Katedra nie jest państwowa i już dostawała środki. Więc wypada spytać ile tych
      etapów odnowy przewidziano, skoro dostała teraz prawie 2 razy tyle, co
      Gardzienice - 9 mln zł. W dodatku środki ma pochłonąć też:
      "organizacja - w ramach muzeum archidiecezjalnego - muzeum 200-lecia istnienia
      archidiecezji lubelskiej"
      Bliski mi jest Lublin, ale nie jestem pewien, czy Zamość nie zapyta, czy nie
      można było temu miastu rozłożyć wydatków tak jak katedrze.
      Pozdr.
      • Gość: Robbie PS. IP: 212.182.7.* 16.11.04, 20:06
        Prawdę mówiąc sądzę, że myślący dziennikarz mógł zadać to pytanie (o etapy dla
        Zamościa) swoim rozmówcom spośród władz.
        • Gość: hubert kasa nie dla zamościa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 08:01
          a jednak Gazeta coś tam napisała, choć jak zwykle pobieżnie i ogólnie. co do
          meritum,powiem tak:
          1. owszem można byłoby jeden duży projekt pociąć na 3 małe, ale: przeszedłby
          tylko jeden z nich (np za 10 mln) a 2 trzeba było sfinansować ze środków
          własnych; ktoś powie lepszy rydz niż nic, ale:
          2. fundusze unijne mają przyczyniać się do wzrostu konkurencyjności regionów i
          wyrównywania dysproporcji rozwojowych, a w związku z tym obowiązkiem RKSu jest
          wybór takich właśnie projektów strategicznych dla regionu,
          3. decyzję RKSu uważam za skandal polityczny (który przejdzie jak zwykle bez
          echa)
          • Gość: Robbie Podtrzymuję zgubiony wątek. IP: 212.182.7.* 18.11.04, 13:03
            Są skargi, w nowym wątku, że GW nie napisała o zamierzonych wydatkach, więc
            podsuwam tym, którzy zgubili ten wątek, by przeczytali sobie poprzednie
            wypowiedzi.
            Pozdr.
            • Gość: hubert Re: Podtrzymuję zgubiony wątek. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 14:29
              jak nie dostrzegłem tego wątku skoro dostrzegłem i własnie ja go podtrzymałem -
              mój wpis, godz. 8.01. (zaraz po tym jak stworzyłem nowy wątek jakoby GW nie
              pisała o podziale funduszy).
              było tak:
              1) wpis nowego wątku
              2) wyszukanie starego wątku i podtrzymanie (przeprosiny ślę redakcji GW)

nie zmienia to faktu, że moje zdanie co do podziału funduszy przez RKS jest
              skandalem politycznym, i tyle
              hubert
              • Gość: Robbie Czyżby? IP: 212.182.7.* 18.11.04, 19:55
                Obecny wątek zaczęty przy notatce GW przez kogoś podpisującego się
                jako "kaczoocha" ma datę 16.11. Wątek z pytaniem "Dlaczego Gazeta Wyborcza nie
                pisze o przyznaniu środków z UE" (czy jakoś tak) ma datę 18.11. I o to właśnie
                szło, że w tym późniejszym wątku, "hubert" jakby nie dostrzegał istnienia
                wcześniejszego o tym samym i głosił nieprawdziwe twierdzenia, że GW nie podjęła
                sprawy.
                Jeśli potem dostrzegł, to dobrze, ale niech nie czyni zarzutów innym, gdy sam
                namieszał.
                A dla dobra sprawy lepiej też jeśli pozostanie się przy wątku, gdzie nie padają
                zarzuty oparte na nieprawdzie. O ile w tym drugim wątku nie wystąpiły jakieś
                szczególnie cenne myśli, które notabene można by było w tym wątku przytoczyć.
                Wypada pozostawić to hubertowi lub tym, którzy te myśli dostrzegają.
                (O meritum sprawy już coś się rzekło, więc na razie - bez powtórek.)
                Pozdr. :)
              • mali_bu Re: Podtrzymuję zgubiony wątek. 18.11.04, 20:41
                Przepraszam, ale na czym polega obwieszczany przez ciebie "skandal polityczny".
                Bo wczytuje się w teksty i nigdzie go nie widzę.
                ............
                • haesek Re: Podtrzymuję zgubiony wątek. 19.11.04, 07:55
                  mali_bu napisał:

> Przepraszam, ale na czym polega obwieszczany przez ciebie "skandal
                  polityczny".
                  >
                  > Bo wczytuje się w teksty i nigdzie go nie widzę.

na kryteriach które obowiązują przy udzielaniu dotacji z funduszy uninych -
                  mają one przyczyniać się do rozwoju regionu i wyrównywać dysproporcje
                  rozwojowe.
                  1) przepraszam ale jaki wpływ ma remont pojedynczego budynku w gardzienicach na
                  startegiczny rozwój lubelszcyzny?
                  2) już była o tym mowa - Marszałkowi podlegają i gardzienice i biblioteka,
                  które skłądają wnioski do konkursu; jednoczesnie marszałek ocenia te i inne
                  wnioski i musi wybrać "te najlepsze". tak się złożyło, że w 1 etapie oceny,
                  tzw. Panel Ekspertów ocenił pod wzgledem merytorycznym wniosek zamościa
                  najwyżej, ale juz w 2gim etapie tzw. RKS (czyli ciało quasi polityczne) nie
                  rekomenduje tego wniosku do realizacji.
                  3) jesli całą kasę bieże lublin to wystarczy mi za dowód że cała sprawa jest
                  polityczna
                  • mali_bu Re: Podtrzymuję zgubiony wątek. 19.11.04, 09:12
                    1. Pierwsze zdanie artykułu wyjaśnia na jaki cel jest 20 mln złotych. Nie na
                    drogi, nie na naukę, ale na kulturę. Na samej kulturze jeszcze nikt się nie
                    rozwinął.
                    2. Gdyby przyjęto projekt zamojski, to wszystko poszłoby do Zamościa. Lublin
                    przez kolejne lata nie otrzymałby złotówki.
                    3. Tak to już jest że silnijeszy bierze wszystko
                    ............
                    • Gość: hubert Re: Podtrzymuję zgubiony wątek. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.04, 10:03
                      mali_bu napisał:

> 1. Pierwsze zdanie artykułu wyjaśnia na jaki cel jest 20 mln złotych. Nie na
                      > drogi, nie na naukę, ale na kulturę. Na samej kulturze jeszcze nikt się nie
                      > rozwinął.

owo działanie ZPORR brzmi - rozwój kulutry i turystyki

> 2. Gdyby przyjęto projekt zamojski, to wszystko poszłoby do Zamościa. Lublin
                      > przez kolejne lata nie otrzymałby złotówki.

nie wszystko tylko 73 % z tego akurat działania

> 3. Tak to już jest że silnijeszy bierze wszystko

czyli zgadzasz się z moim twierdzeniem, że było to polityczne rozdanie i układ
                      silniejszego. w takim razie po co do ch...cała ta szopka z niezależnymi
                      komietetami????
                      chciałbym przypomnieć, że Zamość to jedyne miasto w województwie a nawet w
                      regionie wpisane na listę UNESCO (najbliższym obiektem jest Wieliczka). rozwój
                      tego miasta były korzystny również dla Lublina, przez który przejeżdza się
                      jadąc z Wawy jak i w formie podatków wracających z turystyki do budżetu
                      samorządu wojewóztwa. a tak, kupa
                      • Gość: hubert Re: Podtrzymuję zgubiony wątek. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.04, 10:08
                        acha, przypomiałem sobie i skojarzyłem fakty - Lublin przecież przepadł w
                        funduszach unijnych bo nie dostał żadej kasy na drogi - co było równie
                        dosadnie komentowane na tym forum, a zatem na otarcie łez musiał wziąć
                        wszystko żeby się pochwalić że coś potrafi
                        JEST K... SUKCES nie? więc czego chcecie?
                        i tak to się kręci w tym kraju - nieudolna banda musi znaleźć listek figowy na
                        swoją nieudolność.
                        • kaczoocha Re: Podtrzymuję zgubiony wątek. 19.11.04, 17:46
                          cytat z forum zamojskiego:

Plany Zamościa robiły wrażenie. Obejmowały przebudowę murów obronnych,
                          remont płyty Rynku Wielkiego i kamieniczek. Wciągu trzech lat władze miasta
                          chciały wydać na ten cel ponad 57 mln zł, z czego 43 mln miała dopłacić Unia
                          Europejska . I właśnie dlatego wszystko wzięło w łeb.

– Projekt był dobry, ale za duży. Gdyby został zaakceptowany, pochłonąłby
                          większość funduszy strukturalnych przeznaczonych na rozwój kultury i
                          turystyki dla całej Lubelszczyzny do 2006 roku. A w kolejce stoją inni
                          chętni – tłumaczy Krzysztof Kuśmicki, dyrektor Departamentu Rozwoju
                          Regionalnego Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

W poniedziałek działający przy UM Regionalny Komitet Sterujący zajął
                          stanowisko w sprawie projektów wykorzystania funduszy strukturalnych na
                          rozwój kultury i turystyki. Zamojski projekt nie znalazł się wśród
                          rekomendowanych do realizacji, co oznacza, że plan rewitalizacji nie uzyska
                          dofinansowania. Urzędnicy z zamojskiego magistratu mają czego żałować, bo
                          prace budowlane w rejonie Starówki miały ruszyć w już w przyszłym roku.
                          – Plan obejmował trzy działy: odnowienie fortyfikacji z bastionem VII,
                          bramami lubelskimi i szczebrzeską, remont bloków przyrynkowych oraz wymianę
                          nawierzchni na Rynku Wielkim i uliczkach Starego Miasta. Wszystko miało
                          ruszyć jednocześnie szerokim frontem robót – mówi Jan Radzik, dyrektor
                          Wydziału Planowania Przestrzennego, Budownictwa i Ochrony Zabytków.

Jednak urzędnicy z zamojskiego Ratusza nie zamierzają składać broni. – Plan
                          rewitalizacji nie idzie do kosza. Dokumentacja jest gotowa, a my mamy już na
                          oku inne źródło pozyskania dotacji – mówi Tomasz Kossowski, sekretarz UM
                          Zamość, ale zastrzega, że jeszcze za wcześnie by mówić o konkretach.

Póki co, jest szansa na częściowe uruchomienie planu rewitalizacji – W
                          styczniu zacznie się nabór na drugą turę podziału funduszy strukturalnych.
                          Tym razem złożymy wniosek o dofinansowanie w kwocie rzędu 10 mln zł. Jeżeli
                          się uda, już w przyszłym roku można by zacząć remont murów obronnych – dodaje
                          Kossowski.

Szanse na realizację takiego scenariusza są większe, bo w przyszłym roku do
                          podziału będzie około 25 mln zł (w tym było 17,5 mln, a w 2006 będą ponad 33
                          mln – red.). – Poza tym uruchomiona zostanie procedura negocjacji wysokości
                          kwoty dofinansowania. W tym roku obowiązywała zasada wszystko albo nic. A to
                          utrudniało dostęp do pieniędzy – uzupełnia Kuśmicki."

byloby ladnie...
                          • Gość: Robbie Re: Podtrzymuję zgubiony wątek. IP: 212.182.7.* 19.11.04, 20:18
                            Niewiele wiem o obecnym stanie Zamościa i trudno mi ocenić jego rzeczywiste
                            potrzeby, ale cieszy mnie, że tamtejsi włodarze nie poddają się.
                            Pozdr.
    • Gość: kpina Re: Wielka kasa dla Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 23:04
      20 mln zł na kulturę, na 2 lata. Kpina!
    • demkel Re: Wielka kasa dla Lublina 20.11.04, 09:27
      A najbardziej wk...jące jest to, że projekt kurii lublelskiej został zgłoszony 2
      tygodnie po terminie, i z tego powodu nie powinien być wogóle rozpatrywany.
      Założę się, ze gdyby tak było z projektami Zamościa czy Krasnegostawu, zostały
      by one od razu odrzucone :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka