Gość: lublinianin IP: 217.96.7.* 06.12.04, 20:05 Breyning, Breyning Szanowna Pani Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Litwiniuk-Płatakis Re: Magierscy IP: *.lublin.mm.pl 10.12.04, 12:27 Znałam państwa Magierskich. Kontakt z tą rodziną o ile wiem został nawiązany w latach dwudziestych. Miejsce moich narodzin, to mieszkanie nad sklepem Magierskiego. W czasie okupacji moja matka dr. Kazimiera Litwinuk współdziałała z pania Danutą w konspiracyjnej służbie kobiet. (Rody lubeskie -Dabrowscy) Przyjaźń przetrwała w kontaktach towarzyskich. Juz po śmierci pana Stanisława, gdy Teatr Osterwy wystawił spektakl oparty na piosenkach partyzanckich i piosenkę autorstwa pana Stanisława Magierskiego "Dziś do Ciebie przyjść nie mogę" potraktował jako piosenkę anonimowego autora, pani Danuta walczyła o prawa autorskie męża. Podczas któregoś ze spotkań zaśpiewała nam tę piosenkę w wersji oryginalnej, ktorej to melodię leśni chłopcy nieco uprościli. Znałam również siostrę pani Danuty panią Joanne Szydłowską znaną w swoim czasie artystkę metaloplastyczkę. Srebrna biżuteria w jej wykonaniu budziła zachwyt. Moja matka otrzymała od niej w prezencie małą srebrną broszkę w kształcie róży. Odpowiedz Link Zgłoś