Dodaj do ulubionych

TRASA ZIELONA - komu i po co?

IP: *.crowley.pl 09.12.04, 03:52
Tak dzisiaj naszła mnie refleksja podczas próby zrozumienia istoty budowy Trasy Zielonej, że trasa którą ją wytyczono jest co najmniej dziwna, by nie rzec, że wytyczony przebieg jest wręcz idiotyczny.

Pozwolę sobie zadać pytania, na które ktoś może będzie mi umiał udzielić odpowiedzi:

1. Jaki jest sens wytyczania drogi, która będzie równoległa do ulicy Krochmalnej?

2. W jaki sposób, łatwy komunikacyjnie, można połączyć ją z tzw. Klinem?

3. Czy prawdą jest, że po oddaniu odcinka Trasy Zielonej pomiędzy Klinem a Piłsudskiego, ulica 1-go Maja zamieniona zostanie w deptak?

Starałem się ze wszech sił zrozumieć istotę poprowadzenia tej trasy właśnie tak jak ją wytyczono, ale... pojąć nie umiem.

Rozumiem, gdyby Trasę Zieloną wytyczono jako przedłużenie Al. Zygmuntowskich, przecięto by Park Ludowy (który i tak parkiem jest tylko z nazwy) i później wzdłuż Bystrzycy doprowadzono by do Jana Pawła II. Co wiecej, nie trzeba by tam aż tak bardzo dużo wyburzać. No i nie byłoby takiego kuriozum komunikacyjnego, jakie szykuje się w okolicach Klina. Taką trasę bym zrozumiał. Przecięcie z Muzyczną, a Muzyczną doprowadzić do Dworcowej.

Nie umiałem niegdyś pojąć, jak można było zrobić coś takiego jak "łącznik" pomiędzy ulicą Zamojską a Al.Unii Lubelskiej. I dalej uważam, że to jeden z większych idiotyzmów komunikacyjnych tego miasta. Zabytkowy most zabytkiem, ale można chyba było wyremontować w należyty sposób ten relikt i nie powodować takiego kuriozum komunikacyjnego jakim jest przedłużenie Zamojskiej.
Teraz widzę, jeśli prawdą jest to, że 1-go Maja będzie zamknięta, że mieszkańcom Lublina fundowany jest kolejny zawijas. Zamiast prosto 1-go Maja, pojadą sobie drodzy mieszkańcy Trasą Zieloną, a później będą się próbowali przedrzeć przez pl. Bychawski. Jadąc z Centrum do Abramowic, pokonają trasę dziwnymi zakrętasami. Chore to moim zdaniem. Ale w tym mieście jest wiele chorych rzeczy, więc kolejna chora rzecz sensacji chyba budzić nie powinna, ale ja jednak przyzwyczaić się nie mogę.

Wiele osób szczyci się, że Lublin będzie miał kolejną dwupasmową arterię, ale ja się pytam: po co ona w takim miejscu???

lutzek
Obserwuj wątek
    • Gość: haha Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? IP: 212.182.69.* 09.12.04, 08:57
      Giełdę z pieskami i królikami czym prędzej tam zrobić!
    • mali_bu Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? 09.12.04, 10:32
      Ja też sie nad tym zastanawiam. Za te pieniądz, za które wybudowano do tej pory
      drogę donikąd, można byłoby wyremontować nawierzchnię wielu ulic w mieście.
      Przez to jeździłoby się po nich szybciej i bezpieczniej a i nie trzeba byłoby na
      wiosnę łatać w nich kolejnch dziur.
      ............
    • Gość: lublin jest potrzebna ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:33
      powinna sie konczyc wlotem do Zana za Politechnika
      a nie na Plazowej kolo szkoly muzycznej.
      do plazowej powinna byc tylko odnoga najlepiej tunelem do skrzyzowania narutowicza/Nadbystrzycka.
      przedluzenie Glebokiej w takiej czy innej formie jest niezbedne.
    • Gość: mm Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? i za co? IP: 212.182.71.* 09.12.04, 14:56
      Dlaczego nie przedłużają trasy WZ od al. Warszawskich dalej w kierunku Nałęczowkiej,
      Wojciechowskiej a może jeszcze dalej.
      Obwodnica tej części Lublin jest raczej nie realna.
      • Gość: kolo Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? i za co? IP: *.partecs.com 09.12.04, 16:12
        ja mysle ze po twoim poscie nalezy niezwlocznie wziasc sie za rozebranie wybudowanego juz odcinak Trasy Zielonej oraz niezwloczne przeoranie Skansenu asfaltowo-betonowa nitka!
        • Gość: mały Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? i za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:39
          Widok zamrożonej na lata inwestycji w postaci bezużytecznego odcinka Trasy
          Zielonej wywołuje słuszne oburzenie mieszkańców oczekujących od władz poprawy
          warunków jazdy po mieście. Obwodnica, most na Muzycznej, most na Krańcowej to
          właśnie takie oczekiwane rozwiązania tych warunków polegające na łączeniu
          układu wybudowanych już ulic a nie rozbabraniu tu trochę, tam trochę i
          porzuceniu jak w najgorszych okresach socjalistycznej bidy. Moich dwóch
          ostatnich przedmówców muszę zmartwić - wasze posty na pewno podsuną naszym
          geniuszom od inwestycji drogowych pomysł, żeby przepruć Trasę W-Z przez
          Skansen, bo to już jedno z ostatnich nie zniszczonych miejsc w naszym mieście.A
          i tak długo wytrzymał ukryty w swojej dolinie!
          • Gość: olo Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? i za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:58
            chyba miales na mysli Plazowa a nie Muzyczna.
            • Gość: Coco Niestety, taki pomysł już jest... IP: *.resetnet.pl 09.12.04, 19:12
              Chcą przedłużyć trasę WZ właśnie koło Skansenu, doprowadzić do przyszłego węzła
              obwodnicy w Dąbrowicy, a w dalszej kolejności ma się to łączyć z przyszłą drogą
              ekspresową do Wawy. Wszystko to do podziwiania na planach w UM.
              Jeszcze nie widziałam głupszego pomysłu, ale młoda jestem i życie przede mną ...
              Ale może ktoś się jeszcze puknie w łeb (albo kasy na to nie dostaną)
              Coco
              • Gość: mały Re: Niestety, taki pomysł już jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 19:41
                Kasa pewnie miałaby być z funduszy unijnych, więc możemy spać spokojnie!
                A na poważnie - jeśli to prawda to brak mi słów!
              • Gość: lutzek Re: Niestety, taki pomysł już jest... IP: *.crowley.pl 09.12.04, 19:43
                A ja nie uważam tego za głupi pomysł. Rzeczywiście wydaje się być właściwym przedłużenie właśnie tamtędy trasy W-Z. Rozumiem rozgoryczenie związane z przeprowadzeniem traktu poprzez tereny skansenu, ale... skansen przecież można przenieść w inne równie urokliwe miejsce. Też lubię archaizmy, nawet kocham, ale tutaj problemu nie widzę. Skansen naprawdę dałoby się przenieść bez większej szkody dla jego atrakcyjności.

lutzek
                • Gość: mały Re: Niestety, taki pomysł już jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 19:46
                  "...a jezioro przeniesiemy tam!"
                  • Gość: ala Re: Niestety, taki pomysł już jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 19:52
                    ...alez tam maj stanac spoldzielcze punktowce!
                  • Gość: lutzek Re: Niestety, taki pomysł już jest... IP: *.crowley.pl 09.12.04, 19:53
                    Ale dzisiaj, we współczesnej urbanistyce tak się właśnie robi. Nie niszczy się, tylko sięp przenosi. Np. w Warszawie przy porządkowaniu okolic Hali Mirowskiej przekręcono stojący tam Pałac (chyba Lubomirskich) o 90 stopni. Serio, była to karkołomna operacja, ale się udała. Budynek o długości 100 metrów przestawiono o 90 stopni wokół jego osi.

lutzek
                    • shawman Re: Niestety, taki pomysł już jest... 09.12.04, 23:25
                      > Ale dzisiaj, we współczesnej urbanistyce tak się właśnie robi. Nie niszczy
                      się,
                      > tylko sięp przenosi. Np. w Warszawie przy porządkowaniu okolic Hali Mirowskiej
                      > przekręcono stojący tam Pałac (chyba Lubomirskich) o 90 stopni. Serio, była to
                      > karkołomna operacja, ale się udała. Budynek o długości 100 metrów przestawiono
                      > o 90 stopni wokół jego osi.

What?! Natychmiast zaczynamy zbierać podpisy pod postulatem odwrócenia Ratusza
                      tyłem do deptaku. :D
                      • mali_bu Re: Niestety, taki pomysł już jest... 09.12.04, 23:44
                        Eee tam. Ja mam lepszą propozycję. Przenieść cały teren dworca PKS na Podzamczu
                        gdzieś za zalew. Trzeba zaczać kakiś lobbing w tej sprawie.
                        ............
          • Gość: ala Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? i za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 19:48
            chyba kolega czytac nie umie i abecadlo sie klania. kolega kolo krytykowal raczej krytyke kolegi mm w temacie Trasy Zielonej i jego pomysl puszenia WZetki poprzes Skansen do Naleczowskiej.
            osobiscie nie mam nic przeciwko przedluzeniu ale moze raczej tunelem pod skansensenem co wy na to koledzy i kolezanki?
            • Gość: mały Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? i za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 19:55
              Dziękuję za ukłony od abecadła ale umieć czytać to jedno a rozumieć słowo
              pisane to drugie! Pozdrawiam koleżankę nauczycielkę!
          • Gość: mm Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? i za co? IP: *.238.71.219.adsl.inetia.pl 10.12.04, 09:09
            to inna sprawa, że przenosząć skansen z Góry Białkowskiej zrobiono to w rak
            przemyślny sposób.
            Dlaczego od wieki wieków na całym świecie (z wyjatkiem Lublina) przy
            projektowaniu układu komunikacyjnego wykorzystywano naturalny układ terenu.
            W Lublinie dzięki oryginalnym architektom mamy:
            1. kilkanaście drogich i kiepskiej jakości wiaduktów nad wąwozami, które nie
            wiadomo za co trzeba nieustanie remontować (jeden na Czubach nie może doczekać
            się nawet dokończenia),
            3. sztandarową i bardzo kosztowną inwestycję ostatnich lat: węzeł poniatowskiego
            dzięki, któremu możemy imponować np mieszkańcom Frampola,
            2. ulice prowadzące donikąd, bo nikt chyba nie wiedział po co je buduje,
            3. bezcenne skanseny i prywatne posiadłości ważnych ludzi, które uniemozliwią
            korektę układu komunikacyjnego.
            5. urzędników, którzy nie wiedzą po co siedzą w swoich urzędach.

I to jest piękne!
            Mnie też irytują wszelkie pomysły zmian w tym mieście, nawet te które mi
            niechcacy przychodzą do głowy.
            • Gość: olo Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? i za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 09:48
              a wyburzyc wszystkie rudery, szerokie drogi porobic, parkingi moze sie ludzimo rozjasni.
    • mali_bu Zagadka 09.12.04, 17:14
      Co łączy:
      Ursus
      Teatr w Budowie
      Trasa Zielona?
      ............
    • Gość: mały Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 21:00
      Zamiłowanie do dwu i więcej pasmowych arterii w śródmieściu to objaw
      zaawansowanej arterio-sklerozy lubelskich geniuszy - specjalistów od
      rozwiązywania a właściwie - zawiązywania węzłów drogowych!
    • szprytny Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? 09.12.04, 22:03
      A jaki teraz piękny widok na zaplecze ulicy 1 Maja. Wygląda jakby wojna dopiero
      co się zakończyła. A przecież to prawie centrum miasta.
      • Gość: mały Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 22:18
        Tak samo wygląda np. ulica Mościckiego!I co gorsze taka już pozostanie bo
        geniusze od "arterii" widzieli tylko nową asfaltową "wstęgę szos" a w nosie
        mieli jak będą po jej wybudowaniu wyglądały bydynki wzdłuż tej ulicy slumsów
        ochrzczonej nazwiskiem stuprocentowego gentlemana,który był Prezydentem
        Najjaśniejszej Rzeczypospolitej! Boże , widzisz i nie grzmisz!
        • Gość: mały Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 22:58
          Ulica Sowińskiego ma być wpuszczona w tunel - gigant po co więc zajmować się
          jakimś tam połączeniem za pomocą banalnej ulicy! Poczekajmy jeszcze 50 lat i
          fruuuu tunelem pod całym miastem!
    • iza481 Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? 09.12.04, 22:45
      Bardzo mądre i pożyteczne spostrzeżenia. Choć trochę nie na temat, i ja coś
      powiem. Otóż od wielu lat nie mogę pojąć dlaczego nie jest ucywilizowane
      przedłużenie ulicy Sowińskiego. Dziś przejezdny odcinek Sowińskiego kończy się
      przy Głębokiej. Dalsza część Sowińskiego to jednorodzinne domy z ogrodami, tyle
      tylko że stoją przy bardzo szerokiej ulicy, nawet nie wyasfaltowanej. Kiedy
      wytyczano tę ulicę założenie było bowiem takie, że poprowadzi ona ruch
      samochodowy w stronę LSM i Czubów, odciążąjąc tym samym zakorkowaną do
      nieprzytomności Nadbystrzycką. I niepotrzeba byłoby takich ogromnych nakładow
      finansowych, bo nie trzeba by tej ulicy budować od nowa. Ona JEST gotowa!
      • Gość: olek Re: TRASA ZIELONA - komu i po co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 23:23
        uklady
        postkomuna
        prominenci
      • shawman Arterioskleroza na całego 09.12.04, 23:34
        Iza, coś ty... Nie można tej ulicy skończyć. Przecież tam będzie stał
        Carrefour. :P

A tak poważnie - nie pierwszy raz na forum pojawia się kwestia niekonsekwencji,
        a czasem wręcz głupoty włodarzy naszego miasta odnośnie budowy arterii
        komunikacyjnych... Myślę, że określenie ARTERIOSKLEROZA, którego ktoś wcześniej
        tutaj użył, wspaniale odpowiada temu zjawisku. Panowie zaczynają budowę jakiejś
        ARTERII, a potem popadają w SKLEROZĘ i zapominają o niej. Co gorsza, bywa tak,
        że zaczynają budowę, zapominając od razu o tym, iż nie mają funduszy na jej
        skończenie. A w naprawdę najgorszych wypadkach pamięć ich zawodzi odnośnie
        tego, iż wystarczyłoby naskrobać poprawny wniosek do UE o dofinansowanie sporej
        części tych inwestycji.

Zastanawiam się, czy władze miasta korzystają w planowaniu budów i remontów z
        pomocy jakichś specjalistów? Czy raczej grają w specyficzny rodzaj SimCity?
        • Gość: lutzek Re: Arterioskleroza na całego IP: *.crowley.pl 10.12.04, 20:00
          W SimCity to chyba oni nie grają, bo gdyby grali to nie robiliby takich "zawijasów", bo w SimCity "zwijasów" po prostu zrobić się nie da. A my mamy mistrzów od "kręcenia" ulicami w lewo i prawo wedle swobodnego wyboru :-)

lutzek
          • Gość: mm Re: Arterioskleroza na całego IP: *.238.79.68.adsl.inetia.pl 12.12.04, 10:05
            Może chodzi o to, aby było gdzie przeciąć wstęgę?
            • Gość: mały Re: Arterioskleroza na całego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 10:19
              ..wstęgę szos!
              Czy ktoś rozumie jak ta trasa połączy się z rondem na "Klinie"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka