Dodaj do ulubionych

^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^^^^^^

12.12.04, 23:15
Jak odbieracie slowa min. Srody nt. krytycznego wplywu kosciola kat. na
polska kulture, tozsamosc i tradycje. Czy katolicyzm dyskryminuje kobiety?
Obserwuj wątek
    • Gość: human Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:21
      Wielu z nas uważa, że ingerencja Kościoła w życie polityczne i społeczne w
      Polsce jest nadmierna, ale są to tylko poglądy.Mało kiedy polityk odważy się
      wprost powiedzieć co myśli o kościele - Środa to zrobiła i chwała jej za to.
      • fioletor Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 13.12.04, 00:00
        Prostacki, socjalistyczny bełkot. Niby wielka pani z tytułem profesora, a menel
        pod budką z tanim winem mądrzej zestawia słowa.
        • mali_bu Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 13.12.04, 00:14
          fioletor napisał:

> Prostacki, socjalistyczny bełkot. Niby wielka pani z tytułem profesora, a menel
          >
          > pod budką z tanim winem mądrzej zestawia słowa.

Twoja wypowiedź zostałaby ciepło przyjęta na antenie touńskiej rozgłośni. Widać
          że w tym kraju nie należy czegoś złego o Kościele katolickim powiedzieć. Co za
          kraj! Co za ludzie!
          Ci co kiedyś walczyli o wolność słowa w PRLu i wyrażania poglądów, dziś zamykają
          usta innym. Tak jak w PRLu nie można było powiedzieć złego słowa o władzy
          ludowej bo w przeciwnym razie leciało się ze stołka, legitymacje partyjną
          zabieranoi do więzienia wrzucano, tak dzisiaj złego słowa o Kośiele powiedzieć
          nie można.
          ............
          • fioletor Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 13.12.04, 00:25
            Proszę wybaczyć, ale szerokie środowisko związane z LPR to też socjaliści,
            tylko że narodowi - a ich wypowiedzi klasyfikuję jako prostacki narodowo-
            socjalistyczny bełkot. Oni są jeszcze groźniejsi niż takie Srody czy inne
            idiotki typu Jarugi czy Szyszkowskie, ponieważ narodowi-socjaliści wierzą w to
            co mówią, a prostackie feministki mowią tak, bo im się to opłaci i prędzej taka
            Jaruga-Środa zacznie mówic coś innego (np. gdy zmieni się "wiatr") niż Giertych
            czy inny Kotlinowski.
            • Gość: męski szowinista ŚRODA TO ZBOCZONY TRANS przebrany za babę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 00:22
    • Gość: kinio Ale pytanie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:21
      nie dyskryminuje!!! nie masz wiekszych problemow? Co za bezsensowne pytanie.
      Zajmujące tylko cenne miejsce na serwerze.
    • dociek Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 12.12.04, 23:23
      Nic dodać, nic ująć. Całowanie w rąsię i modły do Maryi Wiecznej Dziewicy nie
      zastąpią wzajemnej tolerancji i równouprawnienia. Dotyczy to nie tylko statusu
      kobiet, traktowania kobiet, ale innych również: choćby niepełnosprawnych,
      wyznawców religii odmiennych niż katolicka, itd.
    • Gość: bumali Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:30
      Jasne, ze kosciol dykryminuje. Nie tylko kobiety, ale gejow, masonow,
      rozwodnikow i nie uczeszczajacych na lekcje religii i tych dajacych na tace
      mniej niz taksa oficjalna na tzw. "co laska".
    • Gość: kamasacja Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:36
      Nazwanie katolicyzmu religia otwarta, tolerancyjna, demokratyczna i szanujaca odrebnosc, szczegolnie w wydaniu polskim, jest po prostu obrazliwe dla samej definicji tych slow. Kazdy kto twierdzi inaczej - klamie!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • janbezziemi Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 12.12.04, 23:45
        Wiele tu racji,ale chętnie poczytałbym wystapienie w całosci. Ma ktos namiar na
        min.Srodę?
        • fioletor Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 12.12.04, 23:55
          Ciemnogrodem zajechało na tej stronie na maxa. A niby zaglądają tu wykształceni
          i inteligentni ludzie, ale to jest chyba marketing propagandowy wyborczej, gdyz
          powyzsze wpisy wskazują najwyżej na ćwierćinteligentów?
      • sonnenkinder Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 12.12.04, 23:46
        Wypowiedz pani madzi jest raczej plytka. wiele o ile nie wiekszosc wypadkow
        znecania sie w rodzinie zachodzi tam, gdzie jest patologia lub jakas dysfunkcja
        spoleczna niekoniecznie zwiazana chodzeniem lub nie do kosciola. Ja chcialbym
        sie tylko zapytac, czy jestescie pewni, ze patryjarchalny model spoleczenstwa
        wywodzi sie z katolicyzmu? A starozytna Grecja, Rzym, ktory rzucal chrzescijan
        na pozarcie lwom..?Bo mi sie wydaje ze prymat mezczyzn wyksztalcil sie na
        drodze bilogicznej (bo po prostu jest silniejszy) a religia utrwalila go owszem
        ale wtornie. Jesli ktoschce wmowic mi, ze maz tlukacy zone robi to w imie
        religii katolickiej to chyba mu nie uwierze...
    • Gość: gość Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ IP: *.acn.waw.pl 13.12.04, 00:16
      Wypowiedź Magdaleny profesor (tylko czego) Srody odbieram jako prostacką
      kampanię wyborczą skrajnie lewackich środowisk, które szkodzą ludzkości. Unia
      Pracy nie wystaruje juz z SLD, wybory w przyszłym roku, a zbieranina lewackich
      skrajności wg wszystkich sondaży nie wejdzie do sejmu - i bardzo dobrze.
      • Gość: Kadafi Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ IP: *.bin-laden.cc 13.12.04, 08:05
        Skrajny feminizm jaki reprezentuje pani minister Ś. jest równie kretyński jak
        działania pseudo-katolików z MW.
        A co do Kościoła to fundamentem wiary jest miłość, a to że ktoś kogoś leje w
        domu to wina braku wiary (oczywiście pomijając skrajności).
        Zastanawiam się tylko, czy panie feministki jak jadą autobusem bardzo w myślach
        klną facetów, którzy im nie chcą ustąpić miejsca. No ale jak równouprawnienie
        to równouprawnienie - to tak poza tematem...
        • Gość: BARSKA Premier nie dał się zwariować! IP: *.lublin.mm.pl 13.12.04, 17:42
          Nie znam całosci tej wypowiedzi p.Srody,ale znam jej opinie z telewizji
          (dyskusje kobiet,skasowane przez nowe władze TVP).Dobrze,że Premier nie dał sie
          zwariowac. Sroda jest lepsza niz Niedziela. "Niedziela" - tygodnik
          nibykatolicki.Przegladam czasem w internecie,wiec wiem,co mowię.
          • sonnenkinder Re: Premier nie dał się zwariować! 13.12.04, 18:18
            Smutne jest to, ze ktos dorywajac sie do koryta realizuje swoje prywatne
            animozje. Bo niestety trzeba pamietac, ze jesli sie jest ministrem w rzadzie to
            reprezentuje sie narod a nie wlasny koniec nosa, w kazdym razie tak powinno
            byc. No ale im wiecej burakow spod klewek w polityce tym jej loty nizsze, co
            widac na zalaczonym obrazku. AAA jeszcze jedno..to, ze cos jest lepsze od
            czegos innego, to wcale nie znaczy ze ejst dobre a tym bardziej najlepsze:)
            • wierna_rzeka Re: Premier nie dał się zwariować! 13.12.04, 18:40
              Hhhmmmm.... sonnenkinder, podoba mi sie Twoj punkt widzenia, mysle podobnie,
              nawet literowki podobne robimy :)
              Pozdrawiam :)
              • Gość: piKier Re: Premier nie dał się zwariować! IP: *.lublin.mm.pl 13.12.04, 18:54
                Mnie punkt wiedzenia slonecznego dziecka (?)sie nie podoba.Mysle podobnie jak
                p.Sroda,choc chetnie wiedzialbym,co jeszcze tam rzekła. Czytalem,ze zdanie
                zostalo wyrwane z kontekstu i naglosnione i potem są takie glupie (MOIM
                ZDANIEM!!!) wypowiedzi jak te powyzejAle sie juz do tego przyzwyczajam.
                • wierna_rzeka Re: Premier nie dał się zwariować! 13.12.04, 18:58
                  Nie jestes piKier pierwsza tu osoba, ktora wypowiedzi ludzi majacych inne
                  zdanie od Twojego podsumowywuje jednym slowem: glupie, ale do tego ja juz tez
                  sie przyzwyczailam :).

• Gość: chochlik Re: Premier nie dał się zwariować! IP: *.lublin.mm.pl 13.12.04, 20:27
                    Przeczytałam wypowiedź pani minister Środy.Według mnie to ona opierajac sie na
                    historycznych dokumentach wykazała, że w obyczajowosci katolickiej kobiety od
                    wieków były dyskryminowane. W zwiazku z tym utrwaliła się TRADYCJA, ze kobieta
                    jest dodatkiem do mężczyzny zajmujacym w hierarchii społecznej poltycznej,
                    zawodowej a takze rodzinnej, pierwszą, dominujacą pozycję. Faktem jest, że
                    obecnie i kościół i władze demokratyczne stają w obronie praw kobiet i dążą do
                    wyrównania ich statusu. Niestety wielowiekowa tradycja wyryła piętno na
                    nawykach i ludziom o ograniczonej wiedzy i konserwaTywnych poglądach trudno
                    zaakceptować fakt, że kobieta to nie żebro Adama, ale równoprawny, równie
                    wartościowy CZŁOWIEK. Pani minister Sroda usiłowała wyjaśnić w logicznym ciągu
                    historii przyczyny zdarzajacych się jeszcze przypadków niedowartościowania
                    kobiet, a także w pewnych środowiskach dyskryminacji, poniżania i
                    maltretowania.
                    • Gość: Gość22 Re: Premier nie dał się zwariować! IP: *.238.72.60.adsl.inetia.pl 13.12.04, 21:42
                      A mnie się wypowiedź pani Środy nie podoba z prostego powodu: jest uogólnieniem
                      i uproszczeniem i jako taka, ex definitone jest nieprawdziwa lub mówiąc
                      poprawniej kłamliwa. Aby ja uznać za ważną lub prawdziwą należałoby przyjąć, ze
                      nasza kulturę w całości lub ogromnej większości ukształtował katolicyzm
                      (ogólniej chrześcijaństwo), zwłaszcza jeśli chodzi o ten zakres kultury, który
                      odnosi sie do rodziny i relacji mężczyzna-kobieta. Tymczasem wpływ ten był
                      tylko jednym z wielu czynnków kształtujących kulturę, czy tez właściwiej mówiąc
                      obyczajowość. A co z problemem, o którym sie pani Środa nie zająknęła,
                      mianowicie 45-letnim okresem PRL-u, z jego wzorcami kobiety ZMUSZANEJ DO PRACY;
                      z degradacją etosu pracy i degrengoladą rodzin (rodzice, którzy musieli "wiązać
                      koniec z końcem", więc "harowali", a dzieci biegały "z kluczem na szyi") i
                      dziedzictwem w postaci zakonserwowania XIX-wiecznych stosunków na wsi i w
                      małych zwłaszcza (ale nie tylko) miastach? To też Kościół jest winien?
                      • Gość: BARSKA Re: Premier nie dał się zwariować! IP: *.lublin.mm.pl 13.12.04, 22:03
                        "Gosc 22" rozsmieszyl mnie do łez.Ile to kobiet chcialoby dzisiaj,aby je
                        ZMUSZANO do pracy! Wydawalo mi,ze ten internautka ma dobrze poukladane w
                        glowie. Coż,sypnal sie teraz...Młodosc?
                        • Gość: Gość22 Re: Premier nie dał się zwariować! IP: *.238.79.225.adsl.inetia.pl 13.12.04, 23:05
                          Sama Pani wie (chyba),że w kochanym PRL-u nie do zrealizowania było model
                          rodziny, w którym jedno z rodzicw NIE MUSIAŁO pracować. Dla wyjaśnienia dla
                          nierozumiejących, chodzi mi o możliwość wyboru. Ta sytuacja nijak ne przystaje
                          do dzisiejszej, gdyz zmianił sie po drodze ustrój i realia gospodarcze. Co do
                          młodości: o tamtej rzeczywistości nie muszę czytać, aby sie o niej czegoś
                          dowiedzieć. A co do ZMUSZANIA do pracy: czy nie było formą pracy WYMUSZONEJ na
                          dzieciach (!) wielogodzinne stanie w kolejkach za wszystkim (masłem, herbatą,
                          nie mówiąc już o innych produktach "luksusowych" w rodzaju butów). Proszę sobie
                          przypomnieć obrazki dzieciaków, które "zajmowały kolejki" lub stały z
                          rodzicami, aby kupić produkty sprzedawane "na sztuki". Na chyba, że Pani nie
                          musiała stać lub nie ma dzieci, to przepraszam.
                    • Gość: Gość22 Kilka pytań co chochlika IP: *.238.72.60.adsl.inetia.pl 13.12.04, 21:49
                      Szanowny Chochliku, czy moge prosić o wyjaśnienie: 1. o jakich
                      to "historycznych dokumentach" mówiła pani Środa; 2. dlaczego mowa tylko o
                      obyczajowości katolickiej dyskryminującej kobiety, a nie np. protestanckiej,
                      czy w protestantyźmie lub prawosławiu pozycja kobiety była inaczej traktowana;
                      OD KIEDY w myśli europejskiej pojawiło się sformułowanie "dyskryminacja kobiet"
                      i kto je przywołał do życia? Pytam, bo w Twojej wypowiedzi wynika, że wiesz
                      więcej, niż ja.
                • sonnenkinder Re: Premier nie dał się zwariować! 13.12.04, 22:12
                  dzieci slonca a nie sloneczne dzieci, po szczegoly odsylam do filozofow wieku
                  19, bo w 20 troszke to wypaczono. Ale to na marginesie. Jesli jestes w stanie
                  wykrzesac o swoich adwersarzach tylko stwierdzenie ze sa glupi, to wypowidzi
                  pani swiatek piateki czy niedziela sa adresowane wlasnie do Ciebie:)
              • sonnenkinder Re: Premier nie dał się zwariować! 13.12.04, 22:05
                Hmm no moge tylko podziekowac za mile slowa, bo na tym forum z Tych ust to
                zdaje sie jak nobilitacja:)
    • dareczek1970 Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 13.12.04, 23:09
      To co powiedziała ta Kobieta na temat Kościoła to przekracza granice przyzwoitości powinna jak jest kobietą honoru podac sie do dymisji ale nie sądzę ze to zrobi. Zrobiła to jeszcze w okresie Adwentu brak słów... ale taka jest lewica i ci przysłowiowi profesorowie.
      • Gość: abel Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 01:11
        A gdyby tak ci wszyscy co pisza inwektywy na pania Srode
        zastanowili sie i pomysleli ze jednak jest Cos na rzeczy .Przez wieki
        istniejacy porzadek rzeczy jest fatalny dla sytuacji kobiet. I
        jezeli pewna ilosc wyksztalconych kobiet zauwaza te podzialy inne
        powinny sie zastanowic nad tym nierownym porzadkiem rzeczy.Przepraszam
        panow......wygoda meskiego gatunku nie dopuszcza do takich
        stwierdzen ..one musza to ich misja ,tak nalezy. To mezczyzni tak
        ustanowili, a nie wszystkim kobietom to odpowiada. I jezeli kobieta
        wypowiada inny poglad jej prawo! Usznujmy madrosc naszych kobiet,odwage
        i pracowitosc i nie bojmy sie ze zostaniemy obnazeni .
        • wierna_rzeka Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 14.12.04, 10:07
          Gość portalu: abel napisał(a):

> A gdyby tak ci wszyscy co pisza inwektywy na pania Srode
          > zastanowili sie i pomysleli ze jednak jest Cos na rzeczy .Przez wieki
          > istniejacy porzadek rzeczy jest fatalny dla sytuacji kobiet... I jezeli
          kobieta wypowiada inny poglad jej prawo!

Jesli o mnie chodzi, to jak najbardziej tu sie z Toba zgadzam, ale sam piszesz,
          ze kobieta ma prawo wypowiadac swoje zdanie na dany temat i gdyby pani Sroda
          wypowiedziala sie jako pani Sroda, nie miala bym nic przeciw, ale ona
          wypowiedziala sie na arenie miedzynarodowej jako osoba reprezentujaca nie
          siebie, a narod polski, wypowiedziala sie jako przedstawiciel rzadu, a w tym
          wypadku to jednak roznica. Wydaje mi sie, ze nie bylo to zbyt zreczne
          posuniecie polityczne, ze wykazala sie brakiem dyplomacji, ktora jednak powinna
          cechowac dobrego polityka.
          Nawiasem mowiac ja tez uwazam, ze kobiety sa w Polsce nadal dyskryminowane
          przez niektore kregi, ale to juz inny karabin.
          • Gość: Abel Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 13:13
            Powiedzmy ze to byl lapsus w wypowiedzi ministra, ale rzeczowy
            komentarz specjalisty z tytulem doktora. Granica w dalszych
            wypowiedziach napewno zostanie zachowana znajac p min M. Srode.
            Ale odpowiedzmy sobie na pytanie czy chodzi tu o milczenie w
            kwesti dyskryminacji kobiet czy o wizerunek polskiego spoleczenstwa
            tych 95%.....:-)))))))) Kropla skale drazy .......... I nie
            zamykajmy ust ludziom odwaznym ,straszac ich naznaczjac potepieniem
            czy izolacja w spoleczenstwie Jest to mobing i.......... gangsterstwo
            przyzwalane przez srodowiska narzucajace okreslone prawa .
      • Gość: PiKier Do Dareczka (34 l.?) IP: *.lublin.mm.pl 14.12.04, 10:29
        Dareczku 197O- Ty w innym wątku szukasz chyba pracy? Przy takich
        pogladach,jakie tu przedstawiasz,u mnie masz przechlapane!
        • Gość: Jadwiga Re: Do Dareczka (34 l.?) IP: *.lublin.mm.pl 14.12.04, 14:01
          --------------------------------------------------------------------------------
          Pani Środa rzekła:
          "Katolicyzm nie wspiera bezpośrednio, ale też nie sprzeciwia się przemocy
          wobec kobiet. Istnieją jednak pośrednie związki, poprzez kulturę, która jest
          silnie oparta na religii. Jest to struktura opierająca się na patriarchalnej
          dominacji Boga Ojca, a mniej ważna rola kobiet daje się zauważyć choćby na
          przykład w listach Świętego Pawła"
          Co do joty zgadzam się z panią Środą. Parę wyjątków z listów św.(?) Pawła:

1Kor 11: 7 Mężczyzna zaś nie powinien nakrywać głowy, bo jest obrazem i
          chwałą Boga, a kobieta jest chwałą mężczyzny.

1Kor 11: 9 "Podobnie też mężczyzna nie został stworzony dla kobiety, lecz
          kobieta dla
          mężczyzny."
          1Tm 5:13-14 Zarazem uczą się też bezczynności krążąc po domach. I nie tylko
          są bezczynne, lecz i rozgadane, wścibskie, rozprawiające o rzeczach
          niepotrzebnych.
          (14) Chcę zatem, żeby młodsze wychodziły za mąż, rodziły dzieci, były
          gospodyniami domu, żeby stronie przeciwnej nie dawały sposobności do rzucania
          potwarzy.

1Tm 2: 10-12 Podobnie kobiety - w skromnie zdobnym odzieniu, niech się
          przyozdabiają ze wstydliwością i umiarem, nie przesadnie zaplatanymi włosami
          albo złotem czy perłami, albo kosztownym strojem,
          10) lecz przez dobre uczynki, co przystoi kobietom, które się przyznają do
          pobożności.
          (11) Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się.
          (12) Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę,
          by] trwała w cichości.

Tyt 2:4-5 Niech pouczają młode kobiey, jak mają kochać mężów, dzieci,
          (5) jak mają być rozumne, czyste, gospodarne, dobre, poddane swym mężom - aby
          nie bluźniono słowu Bożemu.

• Gość: Mado Brawo Jadwigo!!!!!!!!!!! IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 14.12.04, 15:34
            • wierna_rzeka Bez braw 14.12.04, 17:08
              No ja tu bic brawa nie bede, a to z dwoch powodow.
              Po pierwsze, nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze Kosciol nie sprzeciwia sie
              przemocy wobec kobiet. Moze nie zawsze sie sprzeciwia, moze nie zawsze dosc
              glosno i zdecydowanie, ale twierdzenie ze nie sprzeciwia sie w ogole, nigdy i
              nigdzie, jest chyba malo obiektywne i nie do konca uczciwe.
              Po drugie, nie wiem jak dla kogo, ale dla mnie wyrwanie poszczegolnych zdan z
              kontekstu, badz nawet fragmentow tych zdan nie jest dowodem na poparcie zadnej
              tezy.
              To samo robi mniej wiecej Jacek Fedorowicz w swoim programie z wypowiedziami
              politykow, wypaczajac calkowicie ich sens, ale chyba nikt nie wierzy, ze dany
              polityk to wlasnie chcial nam przekazac, co sugeruje Fedorowicz, a juz tym
              bardziej chyba nikt nie uzywa tego jako dowodow w sprawie.

Nie trzeba siegac do swietych ksiag, zeby zauwazyc, iz Kosciol dyskryminuje
              jednak kobiete, wystarczy spojrzec na status ksiedza i zakonnicy.
              Zakonnice w ciszy, ze spuszczonymi glowami chylkiem przemykaja sie przez
              Kosciol, podczas gdy ksiadz dumnie maszeruje niczym pan na wlosciach.
              ksieza czesto wprost przescigaja sie w zakupie najlepszych marek zachodnich
              samochodow i sprzetu audio-video, a zakonnice ...?
              Kobieta w Kosciele przeznaczona jest do poslug, podczas gdy mezczyzna zostal
              przeznaczony do wyzszych celow.
              Ni i wreszcie juz sama kariera zawodowa, jesli tak sie moge wyrazic.
              Czy kobieta tam moze piastowac jakas wysoka funkcje ?
              Czy moze byc biskupem ?
              Papiezem ?
              Przeciez kobiecie nawet mszy odprawiac nie wolno, ale dlaczego ?
              Bo jest za glupia?
              Bo nieczysta ?
              Bo nie jest godna ???
              Ktos powie, ze taka jest tradycja, OK, tylko niech ten ktos wtedy nie mowi, ze
              Kosciol nie dyskryminuje kobiet.

I jeszcze cos: Nie zapominajmy, ze religia, to jedno, a ludzie, ktorzy ja
              wypaczaja i naginaja dla swoich prywatnych celow, to druga strona medalu.
              Wsrod ksiezy tez sa rozni ludzie, sa ksieza prawdziwi, z powolania, ktorzy
              swoja misje spelniaja z pelnym oddaniem, ale sa tez tacy, jak ksiadz Rydzyk i
              jemu podobni, miejmy wiec i to na wzgledzie.
              • sonnenkinder Re: Bez braw 14.12.04, 17:25
                No wlasnie. Idac tropem narzuconym w srode:) mozna rzec ze kosciol opowiada sie
                za: lapowkarstwem, rozbojami itp, no bo przeciez nie wsytepuje zdecydowanie
                przeciwko tym aktywnosciom. No ale to juz co kto lubi. Ciekawi mnie tylko
                argumentacja co do dosyc pierwotnych plemion, nadal zyjacych w afryce, gdzie
                jest ustalony patryjarchat bez stycznosci nie tylko z katolicyzmem, ale
                chrzescijanstwem wogole. Wiec zeby tak od razu o cale zlo swiata...Poza tym
                proponuje spojtrzc na islam i moze ejdnak docenic ten nasz troche
                szowinistyczny katolicyzm.
                • Gość: amelia Re: I bezoszolomow re.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 19:14
                  i NIE RELIGIE BEDA WYZNACZAC ROLE KOBIETY. Rozum i poszanowanie
                  drugiego czlowieka jest religia najwieksza . Jezeli od poczecia jest
                  sie istota czlowiekiem , to nie bedzie czlowiek dokonywal segregacji
                  wobec plci kto jest nadrzednym a kto podrzednym ! I nie liczcie ze
                  bez Srody tydzien bedzie krotszy ! (dopracy i do wyplaty)
          • turawski Do Jadwigi....i dla dociekliwych... :))) 14.12.04, 20:04
            Taaaak, Biblia to wielka i obszerna księga. Można w niej znaleźć
            cytaty "udowadniające" różne tezy... Przywołując wyjatki z listów Św.Pawła,
            warto pamiętać o kontekście historycznym, kulturowym, w jakim powstały, do
            jakich ludzi były adresowane... W przeciwnym razie mamy do czynienia z
            uproszczeniem, jeśli nie manipulacją...

"Rzeczywisty stosunek św. Pawła do kobiet wydaje się następujący: "Nie ma już
            Żyda ani poganina, nie ma już niewolnika ani człowieka wolnego, nie ma już
            mężczyzny ani kobiety, wszyscy bowiem jesteście kimś jednym w Chrystusie
            Jezusie" (Ga 3,28). Kobieta jest więc istotnie - w tym, co najważniejsze -
            równoprawna mężczyźnie.

Otóż świadomość równoprawności spowodowała wśród pierwszych chrześcijanek pewne
            dążności emancypacyjne (np. zrzucały one nakrycia głowy, co musiało szokować
            zwłaszcza ludność pochodzącą ze Wschodu). Święty Paweł zdecydował się ingerować
            w tę sytuację. Wydaje mi się, że słusznie . W liście do Tytusa (2,5) wskazuje
            wprost na jeden z istotnych powodów, dlaczego kobiety mają żyć poddane
            mężom: "aby nie urągano słowu Bożemu". Jest to zgodne z jego ogólnym
            stanowiskiem, że dobro Ewangelii jest czymś najważniejszym i należy raczej
            odstąpić od swojej racji w sprawach drugorzędnych, niż przez upieranie się przy
            swoim stawiać Ewangelii przeszkody (por. 1 Kor 8,9-13; 9,19-23).

Sądzę, że dla Kościoła ta rezerwa św. Pawła wobec kobiecych tendencji
            emancypacyjnych była czymś błogosławionym. Kościół nie powinien się bowiem
            bezpośrednio angażować w reformy struktur społecznych. Odwodziłoby to Kościół
            od tego, co najważniejsze, od misji religijnej. Postulaty społeczne mogą z
            wiary chrześcijańskiej wypływać pośrednio - i rzeczywiście wypływają - ale po
            pierwsze, w rzeczywistości nie ma struktur idealnych, po wtóre, z swoją istotną
            misją chrześcijaństwo zmieści się w strukturach bardzo różnych. Owszem, Kościół
            reformuje obyczaje i społeczeństwa. Wszakże istotny kierunek reformy
            chrześcijańskiej idzie nie tyle w stronę zewnętrznych przemian, co w stronę
            wewnętrznego pogłębienia. I właśnie w tym kierunku szukał rozwiązania problemu
            równoprawności kobiety św. Paweł. Weźmy choćby cytowany wyżej - zwłaszcza jeśli
            przeczytamy go w swoim kontekście - fragment z Listu do Efezjan. Poddanie żony
            mężowi jest tam opisane w tych samych kategoriach, w jakich Kościół jest
            poddany Chrystusowi! Przy takim rozumieniu terminu "poddanie", słowa "wyższy -
            niższy" tracą cały swój niedobry sens: tutaj wchodzimy już w rzeczywistość
            miłości, nazwaną zresztą przez św. Pawła po imieniu.

Niezmiernie sympatycznego rozwiązania doczekało się - przyznajmy, że
            zaskakujące - stwierdzenie św. Pawła, że mężczyzna "jest obrazem i chwałą Boga,
            kobieta zaś jest chwałą mężczyzny" (1 Kor 11,7). Apostoł użył tego argumentu,
            żeby powstrzymać chrześcijanki przed obnażeniem głowy, co budziło zgorszenie
            również wśród chrześcijan. Argument nawiązuje do idei rabinackiej, że Adam
            został stworzony na podobieństwo Boga, Ewa zaś na podobieństwo Adama. Św. Paweł
            jednak najwyraźniej nie przywiązuje wagi do argumentu, chodzi mu po prostu o
            to, żeby przywołać przedwczesne sufrażystki do porządku. Bo natychmiast pragnie
            sprostować niewłaściwe wrażenie, jakie mógłby wywołać jego rabinacki
            argument: "Zresztą u Pana ani mężczyzna nie jest bez kobiety, ani kobieta nie
            jest bez mężczyzny. Jak bowiem kobieta powstała z mężczyzny, tak mężczyzna
            rodzi się przez kobietę. Wszystko zaś pochodzi od Boga" (1 Kor 11,11n).

I to jest właśnie to, o co Pawłowi chodzi: głosi istotną równoprawność kobiet,
            ale zabrania Kościołowi angażować się w ich społeczną emancypację, bo to
            zadaniem Kościoła nie jest. "

O. Jacek Salij - "Szukającym drogi"

pozdr
            t
            • sonnenkinder Re: Do Jadwigi....i dla dociekliwych... :))) 14.12.04, 22:16
              Ladnie napisane
              • wierna_rzeka Brawo Turawski :) 14.12.04, 22:34
                No teraz ja moge napisac : brawo, bo faktycznie madrze napisane, ale przede
                wszystkim obiektywnie, a nie jednostronnie.
                Masz ode mnie cmooooka i jeden nalesnik extra :)
                • turawski Re: Brawo Turawski :) 14.12.04, 23:40
                  wierna_rzeka napisała:

> Masz ode mnie cmooooka i jeden nalesnik extra :)

...przecież ja tylko wstawiłem cytat... :)))
                  a jakbym wstawił np. całą Biblie to ile byłoby tych, no, ze tak powiem,
                  nalesników? Jedno jest pewne, serwer by tego nie wytrzymał, nie mówiąc już o
                  pani filozof Magdalenie ;)

pozdrawiam
                  t
                  • wierna_rzeka Re: Brawo Turawski :) 15.12.04, 09:17
                    turawski napisał:

> a jakbym wstawił np. całą Biblie to ile byłoby tych, no, ze tak powiem,
                    > nalesników?

Wstaw, a zobaczysz :)
    • Gość: środożerca ZBOCZONY TRANS przebrany za kobitę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 00:30
      właśnie tak to odbieram he, he,
    • blood_free Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 15.12.04, 09:21
      Dyskusja nie powiem, momentami zajmujaca. Jednak jedzie od was lublinianie
      zasciankiem, jak jasna cholera.
      • turawski No to teraz po "europejsku" bardziej....:)) 15.12.04, 10:28
        Gdzieś przeczytałem, iż w Belgii 16% kobiet jest maltretowanych
        przez ich meżów. W Belgii jada się dużo frytek z majonezem. Ten typ
        konsumpcji nie wspiera bezpośrednio, ale też nie sprzeciwia się
        przemocy wobec kobiet. Istnieją jednak pośrednie związki, poprzez
        kulturę, która jest silnie oparta na majonezie...

Wywodzenie prostych zwiazków przyczynowo-skutkowych, tam gdzie
        mozna mówić jedynie o pewnych korelacjach, to chyba nie przystoi
        filozofowi, ani tez politykowi, a w takiej roli teraz wystepuje
        pani Środa...

Jeśli ktoś bije żonę, bo wydaje mu się, że wolno, gdyż w niebie
        rządzi Bóg Ojciec, a nie Bogini Matka, to nie znaczy, że jest
        katolikiem, raczej chyba idiotą (?)

Wiem, wiem, wyrwane z kontekstu, wypowiedź kuluarowa, nie miała złych
        intencji, jak sama stwierdziła nie pamieta dokładnie z kim rozmawiała i w jakim
        języku... Angielski nie jest jej mocna stroną... Rozumiem, ze do parania sie
        filozofią znajomosc angielskiego nie jest koniecznie potrzebna, ale jak się
        jest politykiem, przedstawicielem kraju na forum międzynarodowym... ?

Od polityka z Polski, kraju - czy to się podoba pani Środzie, czy raczej może
        nie - w dużej mierze katolickiego... mozna by wymagać odrobiny wyobraźni,
        przewidywania skutków takiej wypowiedzi... Polityk chyba powinien więcej mysleć
        co mówi, niż... odwrotnie. I wiedzieć, że to co mówi w kuluarach,
        półoficjalnie, może być potraktowane całkiem poważnie, obrócone preciwko niemu.
        I tak oto pani Środa mimowolnie wywołała kolejny temat zastępczy, "uwolniła"
        choć na chwilę Rodaków od... "afery Orlenu"....

pozdrawiam
        t
        • Gość: lolo Re: No to teraz po "europejsku" bardziej....:)) IP: *.lublin.mm.pl 15.12.04, 14:13
          Jak Sroda myslała wowczas o Orlenie to ja jestem Chinczyk!
          • turawski Do Lola, nie po chińsku.... :)) 15.12.04, 14:30
            Gość portalu: lolo napisał(a):
            > Jak Sroda myslała wowczas o Orlenie to ja jestem Chinczyk!

1. Środa nie myślała wówczas o Orlenie...
            2. Środa w ogóle... chyba za mało myślała...
            3. Jeśli coś sugerowałem w swym poście to raczej pkt 2.....

Wnioski:
            1. nie jesteś Chińczykiem...
            2. masz problemy z czytaniem /po polsku/

PS W razie wątpliwości popatrz do lustra... i przeczytaj jeszcze raz,
            to co napisałem.

pozdr
            t
            • Gość: lolo Re: Do Lola, nie po chińsku.... :)) IP: *.lublin.mm.pl 15.12.04, 14:42
              OK profesorze.
      • wierna_rzeka Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ 15.12.04, 10:35
        "Czlowiek staje sie wyjatkowo smieszny, kiedy siebie traktuje nazbyt powaznie".
        • Gość: piKier Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ IP: *.lublin.mm.pl 15.12.04, 11:47
          apologetyka.com/biblia/ MACIE BIBLIE!!!
          • wierna_rzeka Male wyjasnienie 15.12.04, 12:47
            Moj ostatni post dotyczyl oczywiscie ostatniej wypowiedzi blood_free, a nie
            pani Srody, to tak gwoli wyjasnienia.
            Znalazl sie nie w tym miejscu, co powinien, za co bardzo przepraszam.
            • wierna_rzeka Turawski, przechodzisz sam siebie :) 15.12.04, 14:03
              To jest znakomity wywod, pani Sroda mogla by sie od Ciebie uczyc logiki i
              wyobrazni. Ty sie najwyrazniej tu marnujesz, ale dzieki Ci, ze jestes :).
              Wiecej juz raczej nie bede tu pisac, bo chyba zle dzialam na samopoczucie
              autora watku :).
              • blood_free Wierna_R jestes w bledzie. 15.12.04, 14:27
                wierna_rzeka przeciwnie, stanowisz dla mnie istotna podniete do dzialan
                uswiadamiajacych przed spustoszeniami, jakie potencjalnie moga grozic
                wszystkim, ktorzy nie potrafia wybic sie ponad to, co uslysza i naucza sie w
                kruchcie. Slowa, ktore tu padly, niewazne mniej, czy wiecej merytoryczne
                ukazuja tak naprawde przekroj stanowisk ciemnogorodu lubelskiego plynacego z
                prymitywnego przyjecia "na wiare" kanonow obyczajowych gloszonych chociazby
                przez arcykaplana Zycinskiego i jego czarna kohorte.
                • folkatka Myślę że... 15.12.04, 18:38

Nikt mi nie wmówi, że dyskryminacja kobiet zaczęła sie wraz z nadejsciem
                  chrzescijanstwa na nasze ziemie. Nie uwierze że w czasach poganskich to
                  zjawisko ne istniało. Kolesie, którzy katują swe rodziny, z Bogiem ani z
                  religią {jakąkolwiek} nic wspólnego nie mają. Nawet jesli zasuwaja co niedziele
                  w gajerkach na mszę.To ze nasze społeczen
                  stwo jest katolickie to fikcja. "Po owocach ich poznacie..." A jakie owoce daje
                  akurat polskie społeczenstwo, to widać az za dobrze.
                  GG 3573607
                  Zniszczyć lub pozwolić, aby zniszczały zabytki artystyczne przeszłości, jest
                  to odebrać miastu lub krajowi kapitał, zebrany pracą wielu pokoleń, popchnąć
                  społeczeństwo o wielki krok w tył, ku barbarzyństwu i ciemnocie.
                  Stanisław Tomkowicz
                • sonnenkinder Re: Wierna_R jestes w bledzie. 15.12.04, 21:23
                  O Jasnie Oswiecony blood_free, pokaz nam maluczkim, zabij nas jakoscia swoich
                  dokonan na polu kultury i wolnosci mysli. Niech swiatlosc Twej nauki splynie na
                  nas i pozwoli nam godnie zyc!! Prosimy:)
    • Gość: cob Re: ^^^^^^^Wypowiedź Magdaleny Środy^^^^^^^^^^^^^ IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.12.04, 14:29
      I sprawa zamknieta, choc i tak Sroda miala duzo racji, szkoda tylko, ze beton
      ultrakatolicki tego nie rozumie.
      • Gość: B a r s k a Antypapiescy! IP: *.lublin.mm.pl 16.12.04, 14:36
        Kazdy beton ma swoje słabe strony,ale beton pseudokatolikow oprze sie nawet
        bombie atomowej!Podkreslam PSEUDOKATOLIKÓW,a takich tu tez dostrzegam.Często
        oni są...antypapiescy,ale sami o tym chyba nie wiedzą,bo zapewne wielbią Jana
        Pawła II nie czytając i nie słuchając jego uwag na temat wspólczesnego
        chrzescijaństwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka