Dodaj do ulubionych

Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystkim)

IP: 80.53.230.* 16.12.04, 17:57
Często słyszę jakieś chamskie teksty na temat ludzi o innym kolorze skóry.Nie
mam pojęcia dlaczego.Nie cierpię rasistów,ktos kto nim jest chyba nie
powinnien życ w społeczeństwie tylko na jakimś odludziu!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: B a r s k a Nie tylko sama skóra! IP: *.lublin.mm.pl 16.12.04, 18:09
      Chica,masz rację.Ale nietolerancja jest zarażliwa. Ja np nie znoszę tych,ktorzy
      nie cierpią ludzi o innym kolorze skóry! To skrot myslowy,ale chyba rozumiesz o
      co mi chodzi.A np.polski antysemityzm? A tzw. Młodziez Wszechpolska? A
      nazywanie arcybiskupa Zycinskiego Zydzińskim?
      • Gość: Chica ....... IP: 80.53.230.* 17.12.04, 22:36
        Ma Pani rację to jak jakieś koło, które się nie zamyka, chociaż nie wiem jak
        koło może się nie zamykać . Tak przy okazji gratuluję.Ludzie juz chcą Panią na
        matkę chrzestną..
        • joannabarska Re: .......Chica 17.12.04, 23:17
          Zart z "matką chrzestną" nalezał do tych kulturalnych,więc mogę podziękowac
          pomysłodawczyni.Nie mniej chamstwa na forum sama nie zwalczę.Ale,jak widzę,tak
          calkiem sama to nie jestem.Pozdrowienia -Joanna B.
    • mike79 Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki 17.12.04, 23:24
      a ile razy w zyciu przytrafilo ci sie pracowac ze stadem leniwych afroamerykanow
      (to tylko po to zeby byc poprawnym politycznie), potrafiacych sie tylko
      opie..c na maxa, uwazajacych ze swiat konczy sie na nich i ich (oczywiscie wg
      nich samych) wspanialej 'czarnej kulturze' ? zreszta to nie odnosi sie tylko do
      tzw. 'czarnych' i nie do wszystkich, nie mozna tego generalizowac, ale wiekszosc
      nie nadaje sie do zycia w spoleczenstwie i dzialaja na zasadzie pijawek, ze im
      sie nalezy ale sami niczego od siebie nie potrafia dac, zreszta to temat rzeka
      mike
      • Gość: Chica Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki IP: 80.53.230.* 19.12.04, 18:03
        A wśród Polaków ja też znam mnóstwo takich, którzy sądzą, że są najwspanialszym
        narodem a wiesz że tak nie jest.Chyba, że Ty własnie należysz do tych co tak
        sądzą...Nie mozna oceniac ludzi po skóry bo wsród wszystkich ras są rózni
        ludzie.
      • ryza_malpa1 Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki 19.12.04, 18:13
        mike79 napisał:

> a ile razy w zyciu przytrafilo ci sie pracowac ze stadem leniwych
        afroamerykano
        > w
        > (to tylko po to zeby byc poprawnym politycznie), potrafiacych sie tylko
        > opie..c na maxa, \

no wiesz, ja miałam do czynienia zpolskimi fachowcami...hehehhee...
    • mikka5 Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki 19.12.04, 18:30
      Rozumiem co Mike79 mial na mysli dlatego, ze mieszkam w Ameryce gdzie
      kolorowych jest bardzo duzo. Nie bylam rasistka i nie jestem ale nie podoba mi
      sie Ich roszczeniowy stosunek do zycia, przede wszystkim z racji koloru skory.
      Mozna nawet powiedziec, ze Oni sa wiekszymi rasistami w stosunku do bialych niz
      my do Nich. Ale aby o tym podyskutowac naprawde trzeba troszke wiecej wiedzy na
      temat jak wyglada rzeczywistosc wspolzycia roznych ras w jednym spoleczenstwie.
      Moge powiedziec jedno, zyskali naprawde duzo praw, czuja sie mocni i wazni. Nie
      wzbudza wiec we mnie litosci uzalanie sie nad Ich losem. Raczej powinnismy
      pomyslec o rasie ludzi bialych, ktora nawet rozmnazac sie przestaje.. A
      kolorowi? Z reguly to rodziny wielodzietne, ktore licza na pomoc Rzadu, czyli
      to my Ich utrzymujemy z naszych podatkow.. Najlatwiej rzucic haslo o rasizmie
      ale ten problem nie jest taki jednoznaczny..
      • wierna_rzeka Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki 19.12.04, 19:16
        Wydaje mi sie, ze najprosciej, to nie rzucac zadnych hasel tego typu.
        Nie powinnismy ludzi roznicowac w zaleznosci od koloru skory, wyznania, czy
        orientacji seksualnej badz politycznej, ale w zaleznosci od tego kto kim jest
        i co soba reprezentuje, jak sie zachowuje, jak postepuje...

"czlowiek jest tyle wart, ile daje drugiemu czlowiekowi."
        • Gość: arbat Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki IP: 62.233.193.* 21.12.04, 16:59
          Wierna rzeko, poplątałaś. Co innego rasa, narodowość, czy do pewnego stopnia wyznanie. A co innego poglądy polityczne np. Bo ja jednak róznicuję swój stosunek do ludzi ze względu na ich poglądy. Nie lubię np komunistów i nazistów. Zdaje się, że także prawo ma na ich temat coś do powiedzenia.
          • wierna_rzeka Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki 21.12.04, 18:49
            Gość portalu: arbat napisał(a):

> Wierna rzeko, poplątałaś. Co innego rasa, narodowość, czy do pewnego stopnia
            wy znanie. A co innego poglądy polityczne np. Bo ja jednak róznicuję swój
            stosunek do ludzi ze względu na ich poglądy.

Ja niczego nie poplatalam, kazdy moze miec przeciez inny poglad od Twojego,
            nawet na temat roznicowania ludzi i tego, wedle czego to sie czyni.
            Za komunistami tez nie przepadam i to delikatnie powiedziane, ale i wsrod nich
            na pewno znalazl bys kogos, kto akurat nie kradnie, wierzy w slusznosc swoich
            idealow i oddany jest im calym serce, kogos, kto faktycznie chce cos zrobic
            dla drugiego czlowieka.
            Moze sie myli, moze zle sadzi, moze bladzi, ale jest tu uczciwy i ja, choc to
            komunista bede go jednak darzyc szacunkiem, a nie obrzucac blotem.
            W kazdej grupie, nawet wsrod tych, ktorych popierasz, obok ludzi prawych i
            uczciwych funkcjonuja tez i gnidy roznego kalibru (kurcze, cos te gnidy za
            czesto mi na mysl przychodza :) ).
            Reasumujac powtorze: to nie przynaleznosc grupowa nobilituje, badz deklasuje
            czlowieka, lecz jego poczynania.
            • Gość: Gość powazny Dochodzi pólnoc IP: *.lublin.mm.pl 22.12.04, 23:53
              Generalizuje tu pewna internautka.Legitymacja partyjna nie czyni drania
              świętym,niezaleznie od tego jakiej partii by ona byla. Są policjanci jak trzeba
              i sa policjanci-złodzieje. Są księża super,a sa tez tacy,co tylko patrza na
              mamone,albo molestują chłopcow czy dziwczynki.Z politykami to samo. Ba - to
              samo z każdym z nas! Partia władzy,a taka od kilku lat jest SLD,to jak magnes -
              przyciąga porzadnych ludzi,ale i wszelką swołocz.Jeden dran ciagnie wtedy
              drugiego.To samo przeżywała AWS,ale o tym z wiadomych wzgledow było ciszej,bo
              po okresie komuny przyszło...No,nie wiecie,co bylo po Rewolucji Francuskiej?
              Ale Francja sie zmienila i rzekę mozna bylo wstrzymac na krótko. Nawet wierną
              rzeke.Tragedią Polski jest niedoceniany powszechnie fakt,ze Stalin tępil nie
              tylko inteligencje,ale i wybitnych komunistów,ktorych rozstrzeliwal masowo.I
              potem,po 1944 r., za bardzo nie mial juz w kim wybierac.Gomulki omal nie
              powiesil,ale z kolei pozniej tenze Gomulka tak sie zachlystnał wladza,ze doszlo
              do wydarzen grudniowych 197o r.Do wladzy dorwała nowa gwardia,pretorianie
              Gierka,ktory z kolei tez dostal zawrotu glowy od sukcesow.Krotkich
              zreszta.Byłem z racji zawodowych obowiazkow na kilku spotkaniach z
              Gierkiem.Jedno bylo gorsze od drugiego,czolowi dziennikarze
              wychodzili,znudzeni,z sali posiedzen KC.Potem nadszedl 1976 r.,Radom,Ursus
              i "wiece poparcia". Fakt,że Gierek bał sie kiedykolwiek uzyc broni,ale
              przymykał oczy na" sciezki zdrowia."Dlugi po nim splacamy,ale forsy nie
              przepil,budowalo sie masowo,chocby domy (slaby standart,ale lepsze niz np
              spanie pod mostem) stoja,ciagle krzyczy sie o sprzedawaniu Polski.Czyli,ze jest
              co sprzedac! Spadlo to z Ksiezyca? A jak policzyc,to dzis jestesmy wiecej winni
              Zachodowi niz za Gierka.Na Forum nie wchodze,bo masa tu uproszczen,brak
              podstawowej wiedzy,arogancja szczeniakow,nacjonalizm do kwadratu
              ujadanie,obszczekiwanie i wszystko,co najgorsze.Ktos cos rozsądniejszego
              napisze,zaraz huzia na niego! To,co sie tu wyprawia z Oleksym ,woła o pomstę
              niebios.Poobserwuje jeszcze troche,moze cos tu powiem,na razie przyjemnych
              świąt w rodzinnym gronie!
              • wierna_rzeka Re: Dochodzi pólnoc 23.12.04, 00:14
                Gość portalu: Gość powazny napisał(a):

> Ale Francja sie zmienila i rzekę mozna bylo wstrzymac na krótko. Nawet wierną
                > rzeke.

Oj, nie kazda, nie kazda :)

> Tragedią Polski jest niedoceniany powszechnie fakt,ze Stalin tępil nie
                tylko inteligencje,ale i wybitnych komunistów,ktorych rozstrzeliwal masowo.

Chyba do wyjatkow naleza ci, ktorych Stalin nie tepil, ale o tym to raczej
                wiekszosc jednak wie.

> Na Forum nie wchodze,bo masa tu uproszczen,brak podstawowej wiedzy,arogancja
                szczeniakow,nacjonalizm do kwadratu ujadanie,obszczekiwanie i wszystko,co
                najgorsze.Ktos cos rozsądniejszego napisze,zaraz huzia na niego!

To fakt, niestety :(

> To,co sie tu wyprawia z Oleksym ,woła o pomstę niebios.

No bez przesady, jesli chodzi o epitety i prostackie zacietrzewienie, to zgoda,
                natomiast co do samej jego uczciwosci, prawdomownosci i nieskazitelnosci, to
                bylabym nieco bardziej ostrozna w podsumowaniach.

> Poobserwuje jeszcze troche,moze cos tu powiem,na razie przyjemnych świąt w
                rodzinnym gronie!

Za zyczenia dziekuje, rowniez zycze zdrowych, spokojnych i wesolych :).
      • Gość: Chica ! IP: 80.53.230.* 21.12.04, 15:40
        Kolorowych.Czemu kolorowych?Przecież są czarni a nie kolorowi!!!Zyskali
        naprawdę wiele praw.I co z tego?Wiadomo, że zyskali przeciez to ludzie jak
        wszyscy inni.A ty o nich mówisz jak o przedmiotach.
      • mike79 Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki 21.12.04, 18:44
        Podpisuje sie pod wypowiedza mikka5, dodam tylko ze kiedys takze mialem jakbym
        to nazwal 'romantyczny' ;) stosunek do czarnych, tzn jak sie ich ogladalo w tv,
        badz uczylo o nich na lekcjach czego to nie przezyli itd. Jak pomieszkalme sobie
        w usa przez dosyc dlugi okres to mi minelo i zaczalem ich traktowac na tyle na
        ile zasluguja. Potwierdzam ze w wiekszosci wyapdkow ich stosunke do zycia jest
        bardziej niz roszczeniowy, do tego nie potrafia totalnie myslec
        perspektywicznie. Ustosunkowywujac sie do wypowiedzi ryzej ze takze zdarzalo jej
        sie pracowac ze stadem leniwych polakow, tylko ze gdy nazwiesz ich po imieniu
        powiesz ze sa leniwi 'do dupy' itd to nie naskocza na ciebie i nie nazwa cie
        rasista, a tak wlasnie zrobia kolorowi (najczesciej czarni), na cokolwiek im
        zwrocisz uwage to zaraz stwierdza ze jestes rasista/ka i ze mowisz to tylko
        dlatego ze sa innego koloru skory, do nich nie docieraja zwykle argumenty. Maja
        wg mnie az za duzo praw, a tzw dyskryminacja pozytywna to juz zwykly przejaw
        dyskryminacji bialych !! Jesli juz brak mi tolerancji, bo pewnie by tak
        zalozycielka watku stwierdzila, to tylko wobec czarnych, czasami wobec
        portorykow z usa i niektorych mniejszosci w uk (rpa), gdzie obecnie teraz
        mieszkam. Nie zauwazam zas u siebie braku tolerancji wobec takich mniejszosci z
        usa jak meksykanie (niedlugo trudno bedzie o nich mowic mniejszosc), azjaci czy
        nawet muzulmanie ktorzy swoim zachowaniem zaskarbili sobie u mnie szacunek.
        Dlatego nie uogolniajmy, jak ktos sie zachowuje jak malpa a nie jak czlowiek to
        bede go traktowal jak malpe a nie jak czlowieka, nawet jak bedzie bialy, zolty
        czy czarny, kolor skory nie ma tu znaczenia !!
        • Gość: Chica Hmm IP: 80.53.230.* 22.12.04, 20:46
          A może nie przeżyli?Pomysl sobie o ludziach zakutych w kajdany i sprzedawanych
          po kilka dolarów na targu.Mówie o nacszych czasach, ale to juz jest problem
          niewolnictwa....
    • hm` Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki 21.12.04, 17:33
      Heh, fajnie tak ganic, a samemu to samo czynic..
      pozdr. hm`
      • Gość: dudu Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki IP: *.bchsia.telus.net 22.12.04, 05:23
        Ludzie dziela sie na dobrych i zlych, a przez wasze wypowiedzi przebija rasizm.
        To ze Afro-amerykanie sie tak zachowuja wynika z wielu innych przyczyn, o
        ktorych nie bede tu dyskutowac bo to sprawa historyczna. A czy oni sie prosili
        zeby przyjechac do Afryki i ich bestialsko porywac ?
        • Gość: Chica No właśnie!! IP: 80.53.230.* 22.12.04, 20:30
          Czy oni prosili??Żeby robic z nich niewolników, traktować jak przedmioty i
          sprzedawać na targu???To nie do pomyslenia.Na dodatek w XXI wieku to jeszce
          trwa!!!
    • Gość: warszawiak Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki IP: *.chello.pl 22.12.04, 10:43
      Wolę "akceptację" od "tolerancji".

Dlaczego brak? Bo jak ktoś cały dzień ciężko tyra, to czas wolny lubi poświęcić
      na przykład na rozrywki, seks, spędzenie czasu z dziećmi.

A jak ktoś siedzi w pracy 8 godzin, albo po kilku godzinach wykładów na uczelni
      nie ma co robić, albo jest bezrobotny, to się nudzi. A jak się nudzi, to
      wymyśla różne bzdury.

Poza tym łatwiej zrzucić winę na innych. Zauważ, że w Lublinie winni są żydzi,
      choć ich tam jest raptem kilku, większość dość geriatryczna. Podobnie: jak się
      widzi takiego Araba, który założył sklep i knajpę, to cholera człowieka bierze.
      Trudno przyznać się przed sobą, że ja nie mam a on ma, bo ja pracuję tylko 8
      godzin (standard w Lublinie) a on 15 godzin na dobę. I ja pracę olewam, a on
      się przykłada. Ja zarobione pieniądze przepijam, a on je inwestuje. Więc lepiej
      zareagowac agresją.
      • wierna_rzeka Re: Czemu brak wam tolerancji???????(Nie wszystki 22.12.04, 23:22
        Gość portalu: warszawiak napisał(a):

> Wolę "akceptację" od "tolerancji".

A ja wole tolerancje, od akceptacji.
        A to z tej prostej przyczyny, ze jesli ktos postepuje zgodnie z tym, co ja
        uwazam za prawidlowe i sluszne, to go akceptuje, a jesli nie, ale przy tym nie
        krzywdzi innych - to go toleruje.

Poza tym masz nieco bledne wyobrazenie o wykladowcach, oni bowiem oprocz
        wykladow na ogol maja jeszcze prace naukowa i czesto nawet w domu ja
        kontunuuja, mysla o niej na okraglo, czasem rozwiazania przychodza pozna pora,
        czasem nad ranem, badz w ubikacji...:).

A co do tego nudzenia sie, to jest ono domena tych, ktorzy sami sa nudni i nie
        zalezy to w zadnym stopniu od statusu spolecznego :).

Co do tego wkladu pracy i korzysci z tego wynikajacych, to sie zgadzam, bo u
        nas kazdy ma wymagania, aspiracje i chice, tylko nie kazdemu chce sie cos
        robic :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka