Dodaj do ulubionych

Zza bramy klasztoru - Pożar Lublina

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:14
ten obraz jest super ale piekny jest tez wjazd gen zajaczka
Obserwuj wątek
    • Gość: DEXTER Re: Zza bramy klasztoru - Pożar Lublina IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.05, 17:40
      A nie mogliście pokazać tego obrazu?! Jak mamy o nim dyskutować, skoro go
      niewidzimy!
      • Gość: H Re: Zza bramy klasztoru - Pożar Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 21:59
        Obraz jest bardzo często reprodukowany - a kościół dominikanów otwarty całe
        dnie - można się wybrać w wolnej chwili i popatrzeć. A przy okzaji rzucić okiem
        na wiele inncy wspaniałości w tym kosciele. Na pewno warto.
      • monash Re: Zza bramy klasztoru - Pożar Lublina 28.05.05, 05:39
        community.webshots.com/scripts/editPhotos.fcgi?action=showMyPhoto&albumID=354773578&photoID=354775439&security=AbqEXF

lub community.webshots.com/user/trzy_po_trzy i otworz Varia
        • Gość: kern ODKRYTO FRESKI W KLASZTORZE DOMINIKANÓW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:34
          GRATULACJE!!!!
          miasta.gazeta.pl/lublin/1,35637,2967303.html
          • Gość: logo Re: ODKRYTO FRESKI W KLASZTORZE DOMINIKANÓW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 13:40
            Super wiadomość mam nadzieję że te freski zostaną wyremontowane i będzie można
            je oglądać.To jeszcze jedna atrakcja turystyczna promująca Lublin w Polsce i na
            świecie.
            • Gość: renata Re: ODKRYTO FRESKI W KLASZTORZE DOMINIKANÓW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 14:37
              Czy ktoś wie co sie planuje w sprawie remontu klasztoru Dominikanów, kiedy
              rozpoczną się prace i jakie zmiany są planowane?
              • Gość: lublinianin Re: ODKRYTO FRESKI W KLASZTORZE DOMINIKANÓW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 18:41
                To pytanie trzeba skierować do rilliana on wie najlepiej i najwiecej na temat
                klasztoru Dominikanów!
                • rilian dominikanie a sprawa lubelska 18.10.05, 20:09
                  a niekoniecznie. przez ostatnie tygodnie jestem odłączony od większości
                  ziemskich spraw i moich obowiązków (przygotowania do obrony doktoratu)...

a co do fresków - żadna niespodzianka. nie liczcie jednak na skalę równą freskom
                  z kamienicy Mądzikowej.

a nie liczcie na szybkie remonty. dominikanie bardzo by chcieli i bardzo się
                  starają. ale o kasę trudno. dominikanie ani nie noszą sutann, by pomogła
                  diecezja, ani nie mają pejsów, by teatr NN wspomógł kontaktami, ani nie noszą
                  fartuszków, by pieniędzmi sypnęła loża... ;)
                  • ratatatam Re: dominikanie a sprawa lubelska 18.10.05, 20:15
                    sprawe freskow "troche znam" - to bardziej "sympatyczne" niz cenne odkrycie -
                    co nie znaczy ze nie nalezy o nie zadbac - twoje ksenofobiczne i zionace
                    zoologiczna nienawiscia uwagi :DDD dotyczace mozliwosci finansowych oo sa
                    niestety jak najbardziej prawdziwe - z podziwem obserwuje wysilki lubelskich
                    dominikanow by uczynic z klasztoru (prawdziwe) centrum (prawdziwej) kultury -
                    i widze jakim kosztem i z jakim wysilkiem - no i niestety- z jakimi
                    efektami ... ale tu trzeba by sie uderzyc we wlasne piersi i zapytac "co
                    zrobiles dla sprawy"
                    :]
                    • Gość: trollbusters Re: dominikanie a sprawa lubelska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 20:54
                      Uwaga Ojcowie Dominikanie - Prezu (obecnie-ratatatam) was obserwuje! Dobrze
                      wiedzieć z kim sie ma do czynienia!
                  • ratatatam Re: dominikanie a sprawa lubelska 18.10.05, 20:16
                    a jaki temat pracy dr???
                    • Gość: trollbusters Re: dominikanie a sprawa lubelska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 20:37
                      Temat doktoratu:"PREZU A SPRAWA LUBELSKA"
                      ratatatam..."ja te sprawy troche znam" :DDDDDD
                      • Gość: history rewelacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 00:01
                        "sprawe freskow "troche znam" - to bardziej "sympatyczne" niz cenne odkrycie -
                        co nie znaczy ze nie nalezy o nie zadbac"

Znawca sie znalazł,oryginalne XVII-to wieczne malowidła to
                        bardziej "sympatyczne" niż cenne odkrycie? Pewnie masz takie w kuchni za
                        szafą?! Te freski powstały pewnie przed tymi z lubelskiej katedry i mogą być
                        żródłem arcyciekawych informacji historycznych!!!
                        Brawo dla Ojców Dominikanów i gratulacje dla odkrywców-pasjonatów!!! Trzymam
                        kciuki i nie mogę sie doczekać możliwości obejrzenia tych polichromii! Będę
                        wdzięczna za informacje w tej sprawie. Pozdr.
                        • Gość: ratatatam Re: rewelacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 11:56
                          jesli nie widzialas to na jakiej podstawie oceniasz ich jakosc?? "doczekaj sie
                          zobaczenia" polichromii a potem krytykuj moja ocene,

ps.: nie, nie mam takich polichromii w kuchni za szafa - ale ich brak nie
                          powoduje zebym wpadal w pensjonarska egzaltacje z powodu domniemanych
                          arcyciekawostek, w lublinie jest kilka starszych i cenniejszych "odkryc " tego
                          rodzaju np te na podstryszu kosciola NMP Zwycieskiej, o ktore od lat nikt nie
                          potrafi zadbac, albo renesansowe polichromie na strychu jednego z budynkow w
                          centrum miasta - dawnego kosciola franciszkanskiego
                          • Gość: history Re: rewelacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 12:22
                            Znawco polichromii dla mnie jest to niezwykle cenne odkrycie bo pozwala nam
                            obcować z autentykiem i ma to wielką wartość poznawczą dla hitorii Lublina i
                            Polski. Nie zamierzam spierać sie z tobą co jest cenne a co niezbyt cenne, bo
                            młodsze o kilkaset lat. To nie zmienia faktu że pochodzi z czasów o których
                            nadal niewiele wiemy i jest dziełem autentycznym,prawdopodobnie niezmienionym,
                            które cudem przetrwało do naszych czasów. Nie rozumiem skąd te uszczypliwości
                            pod moim adresem, ale o to mniejsza, tylko skąd ten pogardliwy ton twego
                            komentarza do samej wiadomości o odkryciu fresków? Na marginesie,jeśli jak
                            zrozumiałam ty te freski już widziałeś to może uchyl rąbka tajemnicy i opowiedz
                            o tym szerzej zamiast krytykować mnie z "pensjonarską egzaltację w ciemno"
                            • Gość: ratatatam Re: rewelacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 12:40
                              po pierwsze dziekuje za komplement ( "znawco polichromi" ), po drugie:
                              przeczytaj uwaznie swoj post to bez trudu zorientujesz sie co jest przyczyna
                              tych moich "uszczypliwosci" , jak pisal kant : "postepuj tak jakbys chcial
                              aby inni postepowali wobec ciebie" - stwierdzilem, ze chyba o to wlasnie ci
                              chodzi... co do "pogardliwego tonu" mojego komentarza to ciekaw jestem jak
                              definiujesz termin "pogarda" obawiam sie, ze mozemy uzywac tych samych terminow
                              w calkiem roznym znaczeniu... napisalem jedynie, ze nie nalezy przeceniac wagi
                              tego odkrycia,nie napisalem, ze jest bezwartosciowe... co do twojej ostatniej
                              prosby - rabka tajemnicy nie uchyle :]
                              • Gość: history Re: rewelacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 13:00
                                dobrze,masz rację miałam na myśli raczej lekceważący ton a nie pogardliwy. Jak
                                nie chcesz się podzielic swoja wiedzą to trudno ,powiedz chociaż czy powłoki
                                malarskie dobrze sie zachowały i czy nie ma śladów zniszczeń albo przemalowań?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka