Gość: poke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:14 ten obraz jest super ale piekny jest tez wjazd gen zajaczka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DEXTER Re: Zza bramy klasztoru - Pożar Lublina IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.05, 17:40 A nie mogliście pokazać tego obrazu?! Jak mamy o nim dyskutować, skoro go niewidzimy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Zza bramy klasztoru - Pożar Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 21:59 Obraz jest bardzo często reprodukowany - a kościół dominikanów otwarty całe dnie - można się wybrać w wolnej chwili i popatrzeć. A przy okzaji rzucić okiem na wiele inncy wspaniałości w tym kosciele. Na pewno warto. Odpowiedz Link Zgłoś
monash Re: Zza bramy klasztoru - Pożar Lublina 28.05.05, 05:39 community.webshots.com/scripts/editPhotos.fcgi?action=showMyPhoto&albumID=354773578&photoID=354775439&security=AbqEXF lub community.webshots.com/user/trzy_po_trzy i otworz Varia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kern ODKRYTO FRESKI W KLASZTORZE DOMINIKANÓW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:34 GRATULACJE!!!! miasta.gazeta.pl/lublin/1,35637,2967303.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logo Re: ODKRYTO FRESKI W KLASZTORZE DOMINIKANÓW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 13:40 Super wiadomość mam nadzieję że te freski zostaną wyremontowane i będzie można je oglądać.To jeszcze jedna atrakcja turystyczna promująca Lublin w Polsce i na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: ODKRYTO FRESKI W KLASZTORZE DOMINIKANÓW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 14:37 Czy ktoś wie co sie planuje w sprawie remontu klasztoru Dominikanów, kiedy rozpoczną się prace i jakie zmiany są planowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublinianin Re: ODKRYTO FRESKI W KLASZTORZE DOMINIKANÓW!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 18:41 To pytanie trzeba skierować do rilliana on wie najlepiej i najwiecej na temat klasztoru Dominikanów! Odpowiedz Link Zgłoś
rilian dominikanie a sprawa lubelska 18.10.05, 20:09 a niekoniecznie. przez ostatnie tygodnie jestem odłączony od większości ziemskich spraw i moich obowiązków (przygotowania do obrony doktoratu)... a co do fresków - żadna niespodzianka. nie liczcie jednak na skalę równą freskom z kamienicy Mądzikowej. a nie liczcie na szybkie remonty. dominikanie bardzo by chcieli i bardzo się starają. ale o kasę trudno. dominikanie ani nie noszą sutann, by pomogła diecezja, ani nie mają pejsów, by teatr NN wspomógł kontaktami, ani nie noszą fartuszków, by pieniędzmi sypnęła loża... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: dominikanie a sprawa lubelska 18.10.05, 20:15 sprawe freskow "troche znam" - to bardziej "sympatyczne" niz cenne odkrycie - co nie znaczy ze nie nalezy o nie zadbac - twoje ksenofobiczne i zionace zoologiczna nienawiscia uwagi :DDD dotyczace mozliwosci finansowych oo sa niestety jak najbardziej prawdziwe - z podziwem obserwuje wysilki lubelskich dominikanow by uczynic z klasztoru (prawdziwe) centrum (prawdziwej) kultury - i widze jakim kosztem i z jakim wysilkiem - no i niestety- z jakimi efektami ... ale tu trzeba by sie uderzyc we wlasne piersi i zapytac "co zrobiles dla sprawy" :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trollbusters Re: dominikanie a sprawa lubelska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 20:54 Uwaga Ojcowie Dominikanie - Prezu (obecnie-ratatatam) was obserwuje! Dobrze wiedzieć z kim sie ma do czynienia! Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: dominikanie a sprawa lubelska 18.10.05, 20:16 a jaki temat pracy dr??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trollbusters Re: dominikanie a sprawa lubelska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 20:37 Temat doktoratu:"PREZU A SPRAWA LUBELSKA" ratatatam..."ja te sprawy troche znam" :DDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: history rewelacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 00:01 "sprawe freskow "troche znam" - to bardziej "sympatyczne" niz cenne odkrycie - co nie znaczy ze nie nalezy o nie zadbac" Znawca sie znalazł,oryginalne XVII-to wieczne malowidła to bardziej "sympatyczne" niż cenne odkrycie? Pewnie masz takie w kuchni za szafą?! Te freski powstały pewnie przed tymi z lubelskiej katedry i mogą być żródłem arcyciekawych informacji historycznych!!! Brawo dla Ojców Dominikanów i gratulacje dla odkrywców-pasjonatów!!! Trzymam kciuki i nie mogę sie doczekać możliwości obejrzenia tych polichromii! Będę wdzięczna za informacje w tej sprawie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: rewelacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 11:56 jesli nie widzialas to na jakiej podstawie oceniasz ich jakosc?? "doczekaj sie zobaczenia" polichromii a potem krytykuj moja ocene, ps.: nie, nie mam takich polichromii w kuchni za szafa - ale ich brak nie powoduje zebym wpadal w pensjonarska egzaltacje z powodu domniemanych arcyciekawostek, w lublinie jest kilka starszych i cenniejszych "odkryc " tego rodzaju np te na podstryszu kosciola NMP Zwycieskiej, o ktore od lat nikt nie potrafi zadbac, albo renesansowe polichromie na strychu jednego z budynkow w centrum miasta - dawnego kosciola franciszkanskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: history Re: rewelacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 12:22 Znawco polichromii dla mnie jest to niezwykle cenne odkrycie bo pozwala nam obcować z autentykiem i ma to wielką wartość poznawczą dla hitorii Lublina i Polski. Nie zamierzam spierać sie z tobą co jest cenne a co niezbyt cenne, bo młodsze o kilkaset lat. To nie zmienia faktu że pochodzi z czasów o których nadal niewiele wiemy i jest dziełem autentycznym,prawdopodobnie niezmienionym, które cudem przetrwało do naszych czasów. Nie rozumiem skąd te uszczypliwości pod moim adresem, ale o to mniejsza, tylko skąd ten pogardliwy ton twego komentarza do samej wiadomości o odkryciu fresków? Na marginesie,jeśli jak zrozumiałam ty te freski już widziałeś to może uchyl rąbka tajemnicy i opowiedz o tym szerzej zamiast krytykować mnie z "pensjonarską egzaltację w ciemno" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: rewelacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 12:40 po pierwsze dziekuje za komplement ( "znawco polichromi" ), po drugie: przeczytaj uwaznie swoj post to bez trudu zorientujesz sie co jest przyczyna tych moich "uszczypliwosci" , jak pisal kant : "postepuj tak jakbys chcial aby inni postepowali wobec ciebie" - stwierdzilem, ze chyba o to wlasnie ci chodzi... co do "pogardliwego tonu" mojego komentarza to ciekaw jestem jak definiujesz termin "pogarda" obawiam sie, ze mozemy uzywac tych samych terminow w calkiem roznym znaczeniu... napisalem jedynie, ze nie nalezy przeceniac wagi tego odkrycia,nie napisalem, ze jest bezwartosciowe... co do twojej ostatniej prosby - rabka tajemnicy nie uchyle :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: history Re: rewelacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 13:00 dobrze,masz rację miałam na myśli raczej lekceważący ton a nie pogardliwy. Jak nie chcesz się podzielic swoja wiedzą to trudno ,powiedz chociaż czy powłoki malarskie dobrze sie zachowały i czy nie ma śladów zniszczeń albo przemalowań? Odpowiedz Link Zgłoś