Gość: student kul To Zyciński NIE jest katolikiem!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.05, 19:55 Życiński i jego hiena Puzewicz to sobie mogą oswiadczenia wydawać, ale w sprawie swoich masońskich zgromadzeń w Lublinie. A np. KIK krakowski opanowany przez srodowiska związane z żydowską,progejowską i libertyńską unią wolnosci to życińskiemu nie przeszkadza!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: To Zyciński NIE jest katolikiem!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.05, 20:00 "Każdy hierarcha, który popada w herezję traci ipso facto wszelką jurysdykcję w kosciele" św. Robert Ballarmine, Doktor Kościoła. Życiński jest jawnym heretykiem i apostatą i nie ma zadnej władzy w Kościele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiK Re: To Zyciński NIE jest katolikiem!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:38 A właśnie ty masz władzę osądzać co jest herezją!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:jest powiedziane przybylem do was aby nauczac IP: *.broker.com.pl 04.01.05, 10:27 i glosic dobra nowine a nie aby jesc z pracy waszych rak jak falszywi prorocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cia Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.238.69.185.adsl.inetia.pl 03.01.05, 19:57 Niestety głupoty nie mozna usunąć dekretem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrek Nie pieprz, nie wiesz o co chodzi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:03 Chodzi o to, że W KIK w Lublinie miały wykłady dwie osoby, co do których "niektóre" środowiska mają zastrzeżenia: - dr Ratajczak z Opola, o którym piszą że "w swoich pracach twierdził, że Cyklon B był w hitlerowskich obozach uzywany do dezynfekcji" a tym samym popełniał tzw. kłamstwo oświęcimskie. Tyle tylko, że pan doktor Ratajczak TAK NIE TWIERDZIŁ! Pan doktor Ratajczak śmiał popełnić pracę, w której podawał wyniki swoich badań nad opisywaniem zbrodni holocustu przez różnych autorów, w tym tych, którzy rzeczywiście takie kłamstwo popełniają. Co ciekawe, cytował również prace, które mówiły o 6 milionach zamordowanych w Oświęcimiu - a takie to prace w PRL-u były, sam pamiętam. - pan Michalkiewicz, działacz Unii Polityki Realnej, który miał jesienią czelność rzucić podejrzenie na profesora Kłoczowskiego, historyka z KUL-u, iż ten był agentem UB, bodajże. I nie pojawia się oczywiście zarzut, że nieprawda! Przede wszystkim pojawiły się zarzuty, że jak można takiego człowieka oskarżać! Otóż można, drodzy Państwo, można, jeśli niewinny - sprawdżmy to! A że można - to przypomnę, że znany w PRL-u pisarz i historyk, piewca i badacz postaci gen Sikorskiego, pan Olgierd Terlecki, przyjmowany w kraju i w srodowiskach polonijnych, BYŁ przez 30 LAT AGENTEM UB! Od wczesnych lat 50-tych aż do smierci! I to było w aktach IPN i to odkrył jego syn, profesor Terlecki z Krakowa! I nie umniejszając zasług pana profesora Kłoczowskiego, którego niektóre prace, jako amator, czytałem, może być jednak, że agentem był. To przykre, ale to jest spadek po PRL i bolszewii. I tenb spadek, czy chcemy, czy nie chcemy, to musimy przejąć i NIE DA SIĘ go pod kołdrę schować! I tak jest już 15 lat stracone, co widać po tym kto nami rządzi: takie millery, takie kwśniewskie obojga płci, takie kulczyki, kuny i żagle, olekse i oliny, a także katy i minimy! A ksiądz arcybiskup toby czasami sie zastanowił, komu służy. I znów, parę jego prac czytałem - mogę się z ich tezami utożsamiać. Parę felietonów też - i w porządku. Cieszę się również, że upublicznił rachunki swojej kurii diecezjalnej, ale, na miły Bóg, JA MAM PRAWO DO INFORMACJI! Pełnej informacji! I nie chcę, aby mi ktokolwiek blokował do niej dostęp! A Konstytucję - to chcę taką na wzór amerykańskiej, z jej kilkoma poprawkami, w tym z tą, dotyczącą jawności życia publicznego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeter Re: Nie pieprz, nie wiesz o co chodzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:38 No właśnie. Nie byłoby problemu, gdyby ks.arcbp był sprawiedliwy i uczciwy intelektualnie w swojej "ortodoksyjności". Równo dzielił nagany i pochwały. Do tej pory nie słyszałem przeprosin /publicznych!, jak publicznie postponuje ciagle tylko jedną stronę/ za bezkresne chwalenie Adasia i GW, nawet, gdy wyszła na jaw jego /Adasia/ miłość do Kiszczaka, ba, wobec popierania przez GW ataków na religię katolicką, rodzinę, itd. Nie mówiąc już o frywolnej filozofii innych "szanowanych" katolików nt aborcji, homo, etc. w TP. Wygląda na to, że jednak w zderzeniu z osobistym umiłowaniem mądrości ks. arcbpa prawdziwa ortodoksja przegrywa... Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 He, he - na dobre imie KK pracuje Jankowski, 03.01.05, 20:23 Rydzyk i to wystarczy ! KK postępuje tak samo jak SLD, niszczą się sami !! I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcy Proponuje rozwiazac SLD i Kosciol Katolicki. IP: *.bchsia.telus.net 03.01.05, 20:26 Moze wreszcie wtedy bedzie troche normalniej w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zam Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.toya.net.pl 03.01.05, 20:35 tak samo "katolicki" jak "inteligencki" sądząc po osobie p. Bendera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jalowiec Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: 201.128.55.* 03.01.05, 21:13 Pytanie do tych wszystkich dzbanow ktorych tylko stac na nawzucanie Benderowi, bez podawania zadnych faktow, czysta, glupia i nie uzasadniona nienawisc nie wiadomo czym spowodowana, Kto z was zna Bendera osobiscie, Kto wypil z nim piwo w knajpie, kto byl w jego domu, kto go spotkal na ulicy i zamienil zdanie. Malo kto wie ze Zycinski i Bender byli kiedys przyjaciolmi, jakis czas temu to sie zmienilo. W tym momencie Zycinski nienawidzi Bendera, to jest zalosne. Kto dal Zycinskiemu ta bezkarnosc i prawo do sadzenia kto jest dobry kto jest zly, kogo maja wszyscy calowac po pietach a kogo mieszac z blotem. Co to za "pasterz" ktory sieje nienawisc ?? Kto z Was wie ze Bender jest teraz na emeryturze ?? Dlaczego ? Bo mu Arcy nie dal pozwolenie na przedluzenie pracy na uniwersytecie. W ciagu roku bedzie nastepna akcja niewiem jaka, Zycinski to wspolczesny lowsca czarownic, kto mu sie nie podoba staje sie tematem w "swiatlym" artykule, staje sie tematem publicznym. Zostaje napietnowany przez media, wtedy latwo zmienic historie. Goebbels powiedzial kiedys ze klamstwo powtarzane wielokrotnie staje sie faktem. Gazeta i Zycinski dobrze o tym wiedza pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y. Fałsz środowisk pseudopatriotycznych IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.01.05, 21:02 Nie wiem po co ta cała dyskusja. Kłóćicie się z ludźmi, którzy kłamią w żywe oczy i opowiadają brednie, co nie ma żadnego sensu. Ci ludzie nie są wrażliwi na argumenty i wiedzę, a każdego kto ma inne zdanie niż oni nazywają żydem. Opowiadają kłamstwa, świadomie lub nie, bo są niedouczeni, niedowartościowani lub po prostu mają w tym interes aby okłamywać innych i opowiadać przepełnione nienawiścią brednie. Kim jest Bender? Człowiekiem skompromitowanym, który wypisywał brednie o tym jak to obozy zagłady obozami zagłady nie były i jakoby nie zagazowano w nich setek tysięcy żydów. Ów wybitny (sic!) intelektualista (sic II!) o tak wielkiej wiarygodności zakłada klub i pisze sobie że to klub katolicki, bo cwaniaki i kłamcy jego pokroju używają tego słowa jako przykrywki do nienawiści rasowej, manipulowania historią, opowiadaniem kłamstw i opowiadaniem paszkwili na temat żydów. Opowiadają o tak zwanej "polskości kościoła" (kłamstwo za które powinni mieć zakaz wstępu do kościoła w ogóle) grając na niskich emocjach niewykształconych warts społecznych, sprawiając wrażenie, że kościół jest nierozerwalnie związany z samym państwem i że jest polski. Czyli albo kościół jest polski w ich kłamliwym pojęciu nacjonalizmu albo nie jest kościołem jak rozumiem. Kłamcy wredni, tak jak by kościół miał w ogóle jakąś państwowość i nie był po prostu katolickim, niezależnie od narodowości, która nie ma z wiarą nic wspólnego. Ludzie typu Andrzeja z tego forum czy kolegi Ja,Polak to typowe przykłady ludzi o podobnym pokroju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:gleboko sie mylisz jesli sadzisz ze KK nie ma IP: *.broker.com.pl 05.01.05, 13:51 wymiarow narodowych to sa mrzonki ma i bedzie mial tak jak ma wymiar grupowych interesow tak jest zawsze w hierarchicznej strukturze spolecznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.Elektron.pl 03.01.05, 21:07 Muszę przyznać, że dwa rodzaje wypowiedzi mnie tutaj zupełnie rozłożyły, jeszcze się śmieję. Jedna to histeryczne ptrzypominanie, jakim patriotą był Ryszard Bender (i w związku z tym, jaki wstrętny ten biskup). Widać, że całe pokolenie już jest wychowane wyłącznie na kłamstwach Radia Mryja, gdzie oczywiście nikt nie usłyszy, jak to pan Bender posłował w komunistycznym sejmie, kiedy ludzie walczący o wolność siedzieli w więzieniach... Jak ochoczo podpisał "wieczystą przyajźń i wiodącą rolę ZSRR"... Jak był członkiem PRON, czyli Patriotycznej Rady Ocalenia Narodowego przy generalne Jaruzelskim - i zupełnie mu nie przeszkadzała krew górników z Wujka... I WTEDY jakoś mu nie przeszkadzał "Goebbels stanu wojennego"... Czy naprawdę ludzie mają tak krótką pamięć?... Druga: aż zacytuję (było kilka tego typu, ale jedna zwłaszcza): Gość portalu: rex napisał(a): > "Każdy hierarcha, który popada w herezję traci ipso facto wszelką jurysdykcję > w kosciele" św. Robert Ballarmine, Doktor Kościoła. > > Życiński jest jawnym heretykiem i apostatą i nie ma zadnej władzy w Kościele No, to mnie gość do łez rozbawił. Heretykiem jest. I apostatą. Bo tako rzecze pan rex. I proszę, ani papież się nie zorientował, że ma z heretykiem na stolicy biskupiej do czynienia, ani Kongregacja Nauki Wiary... I tylko pan rex, człowiek zapewne wykształcony baaaardzo, zobaczył. O wielki, co byśmy zrobili, gdyby nie Ty! :))))))))))) Przyjacielu, nie używaj słów, których nie rozumiesz. Brawo dla księdza Arcybiskupa. Za odwagę, przede wszystkim. Za to, że nie bawił się w tłumaczenia, że "nie można pochopnie decydować", że "to mogłoby wywołać zgorszenie", że... i tak dalej. Że jest biskupem - i troszczy się o Kościół. Gdyby wszyscy polscy biskupi mieli dosyć odwagi, problem Radia Maryja może dawno byłby już rozwiązany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.proxy.aol.com 03.01.05, 23:52 DLA CIEBIE JEST PROBLEMEM RADIO MARYJA A NIE PROSTAK ZYDZINSKI I JEGO PRACUSIE Z SB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:cos pozno -15lat to petepienie -wczesniej IP: *.broker.com.pl 04.01.05, 10:33 bender byl cacy hehehe :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolewica Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.01.05, 21:27 Z tego co w tym artukule napisano to faktycznie ten klub ma niewiele wspolnego z katolicyzmem. Niemniej czy kosciol ma wylacznosc na uzywanie slowa "katolicki"? Wydaje mi sie, ze prawnie nie moze on zabronic komukolwiek uzywania tego przymiotnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:34 Fajna dyskusja, dobrze, że żyjemy w wolnym kraju dzięki Solidarności, bo przecież nie Benderowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosoń Re: Sluszna decyzja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:41 KK nie dla tych, co sieją nienawiść. Nienawiść można siać na przykład: na naszym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inteligent Biskup obniża rangę swoje urzędu ! IP: 82.160.71.* 03.01.05, 21:47 Wstyd... Aby biskup stosował narzędzie administracyjne w postaci dekretu (tam zresztą gdzie kodeks kanoniczny nie obowiązuje)do walki z profesorami z uczelni w której jest Kanclerzem. To już nie wystarczą narzędzia publicystyczne ? Może wystarczyło powiedzieć, że nie zgadzam się z niektórymi prelegentami, że nie lubię Bendera, albo co tam w głowie siedzi , ale dekret, na dodatek z pomówieniami (ciekaw czy Mertopolita zna sposób, aby pomóc materialnie wszystkim samotnym matkom) i teczkami w tle, o czym aby Życiński doskonale wie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Biskup obniża rangę swoje urzędu ! IP: *.proxy.aol.com 03.01.05, 23:47 ON BIERZE ZA ODWIEDZINY TYLKO 20TYS. BEDZIE MUSIAL BRAC TERAZ 40 TO MOZE WYSTARCZY NA POMOC MATKOM - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BYŁY KATOLIK Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: 81.210.75.* 03.01.05, 21:55 Nareszcie Życiński coś zaczoł działać i nie pozwala pod przykrywką kościoła tępakom swoje parszywe i obleśne wyzwiska wrabianie kościola katolickiego do przezywania wszystkich tych co im stanie na drodze i ktoim stanie na drodze. A ja myślałem że pan Życiński nie ma jaj ale się pomyliłem.Panie Życiński zwalczaj pan takie kanalje jak BĘDER GIERTYCH I MŁODZIEŻ WSZECHPOLSKA A JUŻ WYJĄTKOWYM KANALIĄ JEST BĘDER ten głupek nawet nie słyszy co on muwi a muwi wyjątkowe głupstwa i ci wszyscy co podszywają się pod katolicyzm robią wielką szkodę prawdziwym wiernym i kościołowi.wieszcie mi że piszę jako były katolik a piszę jako były bo już mam dość zidiociałej bandy żeby ślizgali się na moich plecach........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosoń Re: "Byłemu Katolikowi" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 22:06 Przyjacielu, Musisz wytrwać. Martwi mnie Twoje zniechęcenie. Niestety Bóg nie obdarzył mnie łaska wiary. W Tobie i wielu innych pokładam nadzeje, że odbudują KK w Polsce zgodnie z nauka Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.proxy.aol.com 03.01.05, 23:44 MUSIALES SPAC Z ZYDZINSKIM SKORO WIESZ ZE MA JAJA.ALE JAJA TO ON ROBI SKORO NIE ODKRYL JAKICH KUMPLI Z SB MIAL PRZY SOBIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: 82.160.20.* 03.01.05, 23:06 Bender to poprostu rydzyka członek. No dajcie spokuj jego inteligencji bo cymbałowi robicie popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Niezły oksymoron "inteligencja katolicka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 23:09 Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Turawski,a Ty gdzie? 03.01.05, 23:13 Taka dyskusja bez Ciebie? Chyba nie chorujesz,bo Cię dziś widziałem przy "Oleksym". I nie widzisz,ile tu nowych nicków? Odezwali sie nawet krakauerzy. Ustaw towarzycho! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Ten arcbp.Żydziński to niezły gagatek ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 23:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y. Re: Ten arcbp.Żydziński to niezły gagatek ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.05, 00:42 Gratuluję wnikliwej wypowiedzi. A w domu wszyscy zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semantyk To nie oksymoron - to nazwa pełna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 00:45 pomyśl nad tym kretynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eugenia. Re: Niezły oksymoron "inteligencja arcybiskupa" IP: *.mdw.onnet.us.uu.net 04.01.05, 00:49 Oni zupelnie sie pogubili w tym neokolonialnym swiecie. Okropna kleska Episkopatu w Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 23:28 Najwyższy Czas! 15.12.2004 r. nczas.com Zdrowia życzę Rafał A. Ziemkiewicz Wieść o chorobie Adama Michnika przyszła w samą porę, aby po raz kolejny powstrzymać wzbierającą falę krytyk czy wręcz kpin z oberautoryteta. W samą porę, bo to, co mówi się przed Komisją Śledczą i co przecieka do gazet dzień po dniu, pokazuje, jak szkodliwym błaznem okazał się w krótkich dziejach III Rzeczypospolitej ten, który u jej zarania mniemał się być ponad wszystkie mocarze świata tego. Gdyby publicyści prawicy mieli bardziej zajazgliwe usposobienia, mogliby do każdego zdania Pęczaka, Kuny, Żagla, Millera, Kulczyka i innych świadków degeneracji naszego państwa dobierać odpowiednie cytaty, już to z samego oberguru, już z innych publicystów prowadzonej przez niego gazety, i powtarzać do znudzenia: a nie mówiliśmy? I kto dziś wychodzi na oszołoma, ci, którzy do zdarcia gardeł przestrzegali przed wpływami komunistycznych specsłużb, przed penetracją świata polityki przez mafijny pseudobiznes, przed uzależnianiem Polski od rosyjskich dostaw ropy i gazu - czy nawiedzony obrońca tolerancji dla komunistów, który tokując o wybaczeniu i etyce, własną piersią osłaniał budowę postkomunistycznej, kartoflanej republiki? Uparcie wierzę, że Michnik działał wyłącznie jako „pożyteczny idiota”. Zresztą afera Rywina pokazała koniec końców, że bardziej idiota niż pożyteczny. Pokazała też, do jakiego stopnia niejednoznaczne bywają ludzkie wybory i jak Pan Bóg potrafi się do swych celów posługiwać nawet tymi, którzy niespecjalnie się na to godzą. Rozgrywający Układu, kalkulując, jak na gangsterów przystało, logicznie uznali, że skoro Michnik nie ujawnił natychmiast posiadanego nagrania, tylko wdał się z nimi w szacherki, to mają go w kieszeni. Ograł się sam, pomyśleli, pozwodzimy go jeszcze miesiąc, trzy, a potem powiemy: teraz się bujaj, nie możesz już tej taśmy ujawnić, nam może i zaszkodzisz, ale sobie bardziej. To była trafna kalkulacja, bo tak się w końcu stało, ale nie brała pod uwagę, że Michnik autentycznie uwierzył we własny pijar i do głowy mu nie przyszło, że ktoś ośmieli się wątpić, sprawdzać, że zamiast wypełnić jego wskazania, powstanie jakaś sejmowa komisja, która jego, Michnika, ośmieli się przesłuchiwać... Tym sposobem człowiek bodaj najbardziej zasłużony dla przerobienia III RP na kartoflaną republikę - uruchomił lawinę, która tę republikę, mam nadzieję, w końcu pogrzebie. Doceniam to i ciesząc się, że Michnik wyszedł już ze szpitala, życzę szczerze, aby żył tak długo, aż zdoła naprawić wyrządzone Polsce zło. A to znaczy, że życzę mu, by żył naprawdę długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 23:31 Prezes KIK prof. Ryszard Bender (emerytowany prof. KUL) powiedział na konferencji prasowej w poniedziałek, że KIK nie podlega prawu kanonicznemu, tylko ustawie o stowarzyszeniach. Jego zdaniem, dekret arcybiskupa jest próbą ingerowania władzy duchowej w wewnętrzne sprawy stowarzyszenia świeckiego. "KIK nie jest organizacją kościelną, jedynie zrzesza ludzi wyłącznie wyznania rzymskokatolickiego, ale jest organizacją świecką i jako taka podlega nadzorowi starosty, a nie władzy kościelnej" - zaznaczył prof. Bender. Prof. Bender zapewnił, że nigdy do KIK nie były zapraszane osoby o poglądach antysemickich. Dodał również, że Dariusz Ratajczak nigdy nie miał prelekcji w lubelskim KIK. Prof. Bender zapewnił także, że zwolniona osoba, odpowiedzialna za sprzątanie, uzyskała już posadę księgowej i nie jest zainteresowana poprzednim zatrudnieniem. Zdaniem prof. Bendera, interwencję arcybiskupa wywołała skarga dwóch księży profesorów KUL - Janusza Mariańskiego i Stanisława Kowalczyka oraz ich rezygnacja w październiku ub. roku z udziału w zarządzie KIK, spowodowana zwolnieniem z pracy dyrektora biura KIK dr. Edwarda Balawajdera. Prof. Bender zapewnił, że Balawajder został zwolniony z powodów finansowych. "W kilka tygodni po jego zwolnieniu otrzymałem z lubelskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej oficjalny dokument zawierający informację, że domagający się przywrócenia dra Blawajdera do pracy w KIK, były członek zarządu Klubu ks. prof. Stanisław Kowalczyk był umieszczony w strukturze KIK przez władze bezpieczeństwa PRL jako ich tajny współpracownik o pseudonimie +Witold+" - napisał Bender w oświadczeniu, przekazanym PAP w poniedziałek. "Tajnym współpracownikiem służb bezpieczeństwa o numerze rejestracyjnym 20014/I z 4 kwietnia 1989 r. był również dyrektor dr Edward Balawajder - napisał Bender. Jak wyjaśnił, sam wystąpił do IPN o informacje o tym, kto inwigilował lubelski KIK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.proxy.aol.com 03.01.05, 23:38 TAK JAK SLD TAK KOSCIELNA PURPURA WYMAGA GENERALNEJ WYMIANY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajka Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.pl 03.01.05, 23:41 jasne , wymień ZYCIŃSKIEGO na sługusa PRL. Gratuluję wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop Re:a mowili opublikowac listy agentow jak w pradze IP: *.broker.com.pl 04.01.05, 10:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.proxy.aol.com 03.01.05, 23:34 PO WYBORACH DOBIERZEMY SIE I DO PURPURY NIE TYLKO ZYDZINSKIEMU .TO BEDZIE KONIEC SLUGUSOW STOLZMANA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 23:54 Jestem wdzięczny Księdzu Arcybiskupowi za tę decyzję... Kończą się czasy ludzi pokroju ks. Jankowskiego, Bendera... mam nadzieję, że przyjdzie czas na Rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM [...] IP: *.proxy.aol.com 04.01.05, 00:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SB Re: Do MMM IP: *.ztpnet.pl 04.01.05, 00:21 JA Z TOBA-CZEKISTA POZDRAWIA PRAWDZIWEGO CZEKISTE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Profesor?! Bender IP: *.hist.uj.edu.pl 03.01.05, 23:50 Jakiego uniwersytetu profesorem jest pan Bender? Klamcom oswiecimskim szanujaca sie uczelnia powinna ten tytul juz dawno odebrac, tak jak powinno odbierac sie wszelkie zaszczyty osobom tego niegodnym (np. immunitet poslowi zlodziejowi). To hanba dla Polaka, ten typ obraza miliony pomordowanych Polakow, Zydow, Romow i in. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM [...] IP: *.proxy.aol.com 03.01.05, 23:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC [...] IP: *.ztpnet.pl 04.01.05, 00:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM [...] IP: *.proxy.aol.com 04.01.05, 02:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM [...] IP: *.proxy.aol.com 04.01.05, 05:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekontra grzebanie katolewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 00:09 "Bender założył swój KIK w 1976 r., kiedy władze PRL nie zezwalały nikomu innemu na tworzenie KIK-ów, uznając ich działalność za opozycyjną wobec PRL. W tymże 1976 r. Bender wszedł do Sejmu w miejsce Stanisława Stommy z katolickiego koła poselskiego Znak, który nie chciał zagłosować za wpisaniem do konstytucji uwielbienia dla ZSRR i hegemonii PZPR. Posłem został też w 1985 r., gdy podziemna "S" wzywała do bojkotu wyborów. Jako wiceprezes kolaborującego z komunistyczną władzą Polskiego Związku Katolicko-Społecznego poparł stan wojenny." czy nadeszło przyzwolenie na grzebanie w życiorysach? Kisielewski w Dzienniku i Murzański w "rzeczy o Katolewicy" wystarczająco dużo napisali o "autorytetach" ze Znaku i Tygodnika Powszechnego. Redaktor Mazowiecki głoszący nieodwracalność przemian społecznych w Polsce, redakto WTK, kompromitujący się w czasie procesu biskupa Kaczmarka, ktory krytykujący "bezwzględną wrogość" uwiżezionego biskupa Kaczmarka wobec socjalistycznej Polski. Czy to nie Mazowiecki miał czelność pouczać "mniej rozgarniętych" katolików? Wyborcza wypomina Benderowi rok 1976, zapominając po jakie środki sięgały jej autorytety gdy krzewiły stalinizm w Polsce. Stomma? Dwadzieścia lat w sejmie starczy !! Co pisał i co czynił - odsyłam do Murzańskiego. Hipokryzja GW nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano a jaki jest stosunek papieza do tej sprawy??? IP: *.emu.int.pl / 80.51.176.* 04.01.05, 00:16 i innych podobnych ktorych sie namnozylo w polskim kosciele chyba najwyzszy czas zabrac glos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boob Re: "KUL=SYF", "links" IP: *.ny325.east.verizon.net 04.01.05, 00:19 Zycinski to zajadly wrog, ktory rozsadza KK od wewnatrz. Jeszcze pare lat urzedowania abp. a KUL zamieni sie w prawdziwy syf, zas wszyscy Polacy (bez zadnego wyjatku) beda w swiecie postrzegani jako skrajni antysemici. Nie popieram Bendera, bo to czlowiek bez kregoslupa moralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcy Rozwiazac SLD i Kosciol Katolicki! IP: *.bchsia.telus.net 04.01.05, 00:20 Moze wtedy bedzie w Polsce normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xal Obrzydliwie klamliwy tytul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 00:41 To jest wojna Zycinskiego z prof. Benderem, a nie odwrotnie. Ale czego mozna by sie po koszernej spodziewac? Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Ad acta??? 04.01.05, 00:46 Welcome! Willkommen! Zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa Warszawa, 20 stycznia 2000 r. Pan Prokurator Krajowy dr Henryk Pracki Warszawa 00-567 Al. Ujazdowskie 11 Na zasadzie art. 304 §1 Kodeksu postępowania karnego Stowarzyszenie Federacja Młodych Unii Pracy (nr rejestru 2301) niniejszym zawiadamia, co następuje: W dniu 13 stycznia 2000 r. w godzinach wieczornych profesor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Ryszard Bender w nadającej z Torunia ogólnopolskiej stacji „Radio Maryja" publicznie i wbrew faktom stwierdził: „Oświęcim nie był obozem zagłady, lecz obozem pracy, Żydzi, Cyganie i inni byli tam niszczeni ciężką pracą; zresztą nie zawsze ciężką i nie zawsze byli niszczeni, bo są relacje, iż w obozie posiłki bywały trzy razy dziennie, a chorzy dostawali delikatną zupę, mleko i biały chleb, a Żydzi często pełnili różne funkcje obozowe (np. kapo)" Mając na względzie, iż stwierdzenie to Ryszard Bender uzupełnił deklaracją: „Tylko w Radiu Maryja mogliśmy wesprzeć Ratajczaka w obliczu nagonki jaką lewicowe czy wręcz lewackie media rozpętały" – oczywistym staje się, że wypowiedziany pogląd osadzony jest w głębokim i świadomym przekonaniu o scharakteryzowanym wyżej przezeń statucie obozu w Oświęcimiu i sytuacji uwięzionych tam ludzi. W wypowiedzi tej Ryszard Bender ideowo i moralnie wspiera dr Ratajczaka z Uniwersytetu w Opolu, wobec którego zapadł wyrok Sądu Rejonowego w Opolu w podobnej sprawie o tzw. „kłamstwo oświęcimskie", zaskarżony obecnie przez Prokuraturę opolską. W związku z powyższym Stowarzyszenie Federacja Młodych Unii Pracy uznało za swój obowiązek społeczny zawiadomić Prokuraturę Krajową o czynie Ryszarda Bendera, w którym upatrujemy zaistnienia uzasadnionego podejrzenia o popełnienie przestępstwa z art. 55 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. o Instytucie Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu (Dz. Ustaw z dnia 19 grudnia 1998, nr 155 poz. 1016). Przekazując nasze zawiadomienie spodziewamy się, że Pan Prokurator spowoduje nadanie właściwego biegu sprawie, która odbiła się szerokim echem w całym kraju, między innymi w wielu wypowiedziach osób publicznych, kierując ją do właściwej Prokuratury. Bylibyśmy wdzięczni za informowanie o biegu sprawy. Z poważaniem Przewodniczący Federacji Młodych Unii Pracy Bartłomiej Morzycki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Ad acta??? IP: *.proxy.aol.com 04.01.05, 02:24 TY KOMUCHU Z UNI PRACY SSSSSSSSSSSSSSSSS.......J STAD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.centrumc.krakow.pl / *.kolornet.pl 04.01.05, 01:01 to i tak dziwne, ze pozwolili komukolwiek by w jednej nazwie wystepowaly slowa "katolicka" i "inteligencja", przeciez to sie kloci ze soba Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Mozna i to poczytać 04.01.05, 01:25 ZIELONI.ORG.PL - Do Unii po zmiany! http://www.zieloni Tomasz Kitliński Jak redaktorzy Olejnik i Durczok budują demokrację, podporządkowując debaty Hennelowej i Benderowi I znów okazało się, że kobieta i homoseksualizm to plemienne tabu "prawdziwych Polaków". Różnorodność poglądów i stylów życia jest nam wstrętna. A przecież demokracja polega na różnorodności i trosce o mniejszość, inność. Telewizyjne programy ""Prosto w oczy" i "Debata" (TVP1 9 grudnia) pogłębiły uprzedzenia wobec tzw. "innych": feministycznych krytyczek Kościoła i gejów. W demokracji ateńskiej, znawca uczuć homoseksualnych, Sokrates debatował z młodzieńcami o miłości, duszy i sprawiedliwości. Współczesne debaty dopuściły co prawda do głosu kobiety i innych dyskryminowanych (to dziś - w przeciwieństwie do hurrahomoseksualnych Aten - geje), ale hołdują jakoby naturalnym ideologiom wykluczenia podejrzanych mniejszości. Dlatego demokracja w widowiskach publicystycznych polega na przepowtarzaniu katechizmu samozwańczo normalnej większości i walka z tak krwawymi zboczniami jak krytyka katolicyzmu czy partnerstwo osób płci tej samej. Prowadzący dysputy, Olejnik i Durczok, dobierają do kontrowersyjnych rozmów pseudoekspertów, wsławionych nienawiścią, Hennelową i Bendera, którzy brylowali w "Prosto w oczy" i "Debacie" w czwartkowy wieczór 9 grudnia. Zootechnik z zawodu, a wywiadowca z zamiłowania, Monika Olejnik postanowiła odwołać niebogoojczyźnianą ministrę Środę. Zwołała zatem sąd i rozpoczęła znane z zootechniki procesy zwierząt. Tak, ongiś przed sądami kościelnymi - aż do XVIII wieku - zdarzało się oskrżać zwierzęta. Po ekskomunice, dokonywano egzekucji. W seansie "Prosto w oczy" Olejnik wywołała widmo inkwizytorki Józefy Hennelowej, autorytetu nienawiści do kobiet i gejów. Widowisko zamieniło się w widmowisko. Surowym wzorkiem zza okularu z kości słoniowej, Hennelowa bez chrześcijańskiego miłosierdzia przystąpiła do odwoływania. Jak wiadomo w polskiej pseudodemokracji sądów (tym razem niekapturowych, a szkoda: kaptury przysłoniłyby tłustawy fryz Olejnik i skąpą czuprynę Hennelowej) dokonują indywidua autorytarne. Olejnik i Hennelowa dobrały się w autorytatywnych sądach: ochy i achy nad religią, a właściwie religią przekształconą w ideologię w Polsce. To już nie jest katolicyzm, który etymologicznie oznacza powszechność, lecz wiara polska, coś jak niegdyś kołtun polski (znów te fryzury telewizyjnych dam). Myślałem, że religia to doświadczenie wewnętrzne i akceptacje innych, tymczasem Hennelowa prawiła o - cytuję - "pracowaniu Kościoła". Jako pracownica Kościoła, Hennelowa wsławiła się wiernopoddańczym podtrzymaniem zakazu wyświęcania kobiet (bo wypaplałyby tajemnicę spowiedzi, argumentowała) i przeciw gejom (Józefa chwaliła, że Józio, partner pisarza Zawieyskiego, nie pokazywany był w świątobliwym Krakowie). Teraz Hennelowa potępiała wypowiedź profesor Środy na konferencji naukowej. Odkąd to pracownica Kościoła ocenia naukę? Od zawsze, odkąd Kościół potępiał książki i poglądy. I uczonych, od czasu do czasu ich paląc. Środa ośmieliła się krytykować Kościół, który nie przeciwdziała przemocy wobec kobiet. Delikatnie to wypowiedziała w przestrzeni wonlości akadmickiej, a dziennikarz agencji Reutera, Jan Strupczewski, doniósł o tym niby światu (który się nie przejął), a właściwie Polsce. Choć dziennikarz ten, absolwent anglistyki nauczył się już słowa płeć kulturowa gender i w swej korespondecji nazwał Środę Minister for Gender Equality, to działał patriotycznie: ostrzegł nas i naszą matriarchinię Olejnik. Czy lżący feministyczne krytyczki Kościoła i gejów wyznają religię, czy hołdują nienawiści? Biskup Pieronek wynalazł niegdyś użycie kwasu żrącego wobec ideowych przeciwników: kwas uprzejmy był zaproponować na "beton feministyczny" Izabeli Jarugi-Nowackiej. Za hierarchą poszli arcypolscy skindeadzi, traktując kwasem uczestników pokojowego Marszu Tolerancji 7 maja tego roku w Krakowie. Grzeczny i niepodżegający do nienawiści był biskup i tym razem (w Faktach TVN), wyzywając kobiety od "bab", z których niektóre są "normalne" - jego siedem sióstr. Profesor Magdalena Środa odbiega zatem zdaniem teokraty od normy. A norma w katolickiej Polsce to samiec gwałtem zapładniający niewolnicę - oto model rodziny polskiej. Kobieta polska staje się służącą, niewolnica, to już nawet nie samica. Samiec ma być gwałcielem, rozpłodnikiem i wojownikiem w sprawie narodowej. Jesteśmy ujednolicani ku chwale ojczyzny. Jesteśmy, by krzewić rasę. Dostarczyć dzieci i żołnierzy, tresować ich we wstręcie do kobiet, gejów i innych "obcych". A norma w katolickiej Polsce to obrzucanie "innych" kwasem, kamieniami i wyzwiskami. Do "Debaty" redaktor Durczok zaprosił Młodzież Wszechpolską. Paryski "Le Monde" pisał, że 7 maja w Krakowie doszło do homofobicznego polowania, pościgu homofobicznej pogoni ("chasse homophobe"), w czasie której zbiry z ogolonymi głowami zaatakowały pokojowy Marsz Tolerancji i ścigały jego uczestników. Wyzwiska i fizyczne ataki nienawiści uderzają dziś w Polsce w tych, którzy mają odwagę wypowiadać ideę wolności. W "Debacie" zapanował podział na wynaturzonych "innych", którzy organizują i uczestniczą w Marszach Tolerancji i na "swoich" broniących osławionych wartości narodowych. W Polsce religia połączyła się z nacjonalizmem, który nakazuje reprodukcję narodu. A przecież religie otwarte nie powinny ograniczać praw człowieka; przeciwnie - kultywować je. Przeciwstawiać się wykluczaniu. Praktykować akceptację, wspaniałomyślność, gościnność. W Biblii najczęściej pojawia się sugestia „Kochaj obcego". Obecnie judaizm reformowany otwiera się na odmieńców: rabini i rabinki (sic!) prowadzą ceremonię zobowiązania par tej samej płci; czynią to często. Osoby homoseksualne mogą tu zresztą zostać rabinami i rabinkami. Protestancki Kościół episkopalny i prezbiteriański błogosławi związki homoseksualne. Ale "prawdziwi Polacy" nie wiedzą, że demokracja dba o mniejszości. Macho Durczok zdecydował się udzielić głosu ostatnim samcom Rzeczpospolitej: Wszechpolakom. Przyboczny Durczoka, Piotr Baron, o błogim uśmiechu i aksamitnym głosie, w każdej "Debacie" ciąży ku prawicy. Młodzieńcy Wszechpolscy przynieśli własną scenografię - monstualną wycinankę czysto polską, którą odcięli się od zboczonej mniejszości. Za którą schowali się przed zarazą homoseksualizmu. Jeden z młodzieńców rzucał jednak zza zasłony pawie oczka, uśmieszki i płonął panieńskim rumieńcem. Najlepiej ze wszystkich zgromadzonych ucieleśniał stereotyp geja - on Wszechpolak! Z uczoną wymową (a raczej uczono wymowo) "mogo" i "so", wsparcia nienawistnikom inności udzielał w "Debacie" prof. Ryszard Bender, historyk, którego osiągnięcia naukowe obejmują negację historii obozu oświęcimskiego jako obozu zagłady. Drugi z pseudoekspertów, Ryszard Legutko, też uczony, to autor książki "Nie lubię tolerancji". Drwił on w dzienniku "Rzeczpospolita" z akademickich studiów lesbijksich i gejowskich, "queer studies"; ale mimo drwin takie badania rozwijają się na uniwersytetach Harvarda, Yale i wielu uniwersytetach brytyjskich, a także w Polsce (patrz info na stronach tobasiuk.webpark.pl i www.nic-tak-samo.uni.wroc.pl. Honoru takiej nauki otwartej obronił w "Debacie" dr Jacek Kochanowski. Legutko sprawuje opiekę konsultanta nad Wielką Encyklopedią PWN, w której nie zabrakło hasła "Legutko Ryszard", a w homoseksualizm napisano (oto szczyt ignorancji i arogancji nauki współczesnej) - „homoseksualizm jest jedną z form zaburzonej identyfikacji płciowej i roli płciowej". Przed wojną Encyklopedia wydawnictwa Gutenberga określa homoseksualizm jako „popęd płciowy do osób tej samej płci. Dodaje, że "Homoseksualiści to zresztą zwykle ludzie fizycznie i umysłowo zdrowi, często intelektualnie i etycznie wysoko stojący l Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM [...] IP: *.proxy.aol.com 04.01.05, 02:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: comm [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 06:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free woman Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 01:28 Cóż... w czasach, gdy obowiązywał jeszcze kodeks honorowy, i ludzie honor mieli, takim jak pan Bender wysyłano jedwabną szarfę do skorzystania. I tak bym potraktowała. Proszę zauważyć "konsekewncję" poglądów: gorliwie popierał ZSRR, równie gorliwie stan wojenny, a ponadto cały czas pewnie w skrytości ducha (do czasu) i otwartości mowy (od czasu) jest gorliwym katolikiem... Nie wiem, jak z tym co boskie, ale to co cesarskie oddaje w dwójnasób. Pewnie nie proszony...Swoją drogą, jeśli Abp. Życiński ogłasza, że antysemityzm nie mieści się w katolickiej doktrynie, to znaczy, że coś drgęło. Pozytywnie drgnęło. Może zamkną się wreszcie oszołomieni i zwyczajni pieniacze, którzy wciąż wolą być przeciw czemuś, przeciw czemu łatwo być... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j/w j.b.z. Ciąg dalszy IP: *.lublin.mm.pl 04.01.05, 01:34 Z internetu...Troche z myszka... Niedawno obchodzilismy 9 rocznice powstania rozglosni Radia Maryja. Jednoczesnie rozpoczela sie na dobre walka o przedluzenie koncesji dla tej radiostacji. Na internetowych stronach "jedynie slusznej rozglosni" poczytac mozemy protesty w sprawie rekoncesji dla Radia o. Rydzyka. Pierwszy w imieniu Krajowego Sekretariatu Komitetu Ratowania Radia Maryja - SOS dla Radia Maryja, zabral glos prof. Ryszard Bender. Wyplakal rzewnie, iż KRRiTV dyskryminuje te wspaniala radiostacje, preferujac laickie (poganskie i szatanskie wrecz) RMF FM i Radio Zet. Pozatym oberwalo sie rowniez premierowi, ktory dowiedzial sie , iz jezeli Radio Maryja ucichnie lub straci obszar nadawania wzgledem owych laickich rozglosni, to bedzie to po czesci wina Buzka. Ewangelickiemu premierowi Bender przypomnial (choc nie musial), iz zyje w katolickim kraju i ma stosowac sie do panujacych tu regul. Niewazne, czy Buzek wyznaje taka czy inna religie, czy modli sie do drzewa czy innego Krzaka, musi postepowac jako katolik, gdyz (jak go ostrzegl Bender) "grzech zaniedbania: niepodjecia dzialan w obronie Radia Maryja, wynikajacych z Pana ustawowych uprawnien, jest rowniez grzechem ciezkim". Zastanawia mnie, gdzie w Pismie Swietym napisane jest, iz jakikolwiek premier ma bronic Radia Maryja? Bender pisze rowniez, iz jezeli jego prosby nie zostana spelnione, to on i liczna rodzina Radia Maryja stawi sie przed Grobem Nieznanego Zolnierza, by prosic Patronke rozglosni "o wstawiennictwo u Jjej Syna, o ratunek dla Radia Maryja". Bardzo dobry pomysl, tylko czy Maryja bedzie chciala sluchac tych , ktorzy szargaja Jej imie, nazywajac rozglosnie szerzaca poglady niezgodne z wiara katolicka - Jej imieniem... Jeszcze ciekawsze oswiadczenie wystosowal prof. Piotr Jaroszynski, prezes Stowarzyszenia Rodzina Polska. Generalnie nie wiele rozni sie od pogladow innych protestujacych. Zwraca jednak uwage to, iz profesor pisze bardzo naukowym jezykiem, rzucajac na lewo i prawo artykulami Konstytucji RP. Zastanawiajace jest przede wszystkim to, ze za autorytet sluzy mu owa "komusza" i "niesluszna politycznie" konstytucja, uchwalona przez prezydenta-ateiste. Prof. Jaroszynski i krzyczy, iz w ich (Stowarzyszeniu Rodzina Polska) mniemaniu "KKRiTV naruszyla i nadal narusza Konstytucje RP w art. 5,6,7,14,32,53 i 54" Dziwi mnie to, gdyz nieprzyznanie koncesji RM nie zagrozi niepodleglosci i nienaruszalnosci terytorium RP. Nie odbieze takze wolnosci oraz praw czlowieka i obywatela, nie zagrozi rowniez bezpieczenstwu mieszkancow Katolandu. Najciekawszymi kwestiami poruszanymi przez prof. Jaroszynskiego sa art. 32 i 54 konstytucji. Pierwszy z nich mowi o rownosci wszystkich wobec prawa oraz o tym, iz nikt nie moze byc dyskryminowany w zyciu politycznym, spolecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. Art. 54 natomiast mowi, iz kazdy ma wolnosc wyrazania pogladow oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji, a takze o zakazie cenzury. Patryk Pulikowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.proxy.aol.com 04.01.05, 02:32 TAK W PURPURZE KOSCIELNEJ COS DRGNELO TO ZNACZY MAMY JUZ PONAD 50% ZYDOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szydełko Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.bchsia.telus.net 04.01.05, 03:29 Wiesz co, MMM? A spojrzyj na siebie w lustrze z profilu. Może Ty też? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Dekret arcybiskupa Józefa Życińskiego: lubels IP: *.proxy.aol.com 04.01.05, 05:20 oj wychodzi z ciebie szydelko komuszku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miop do free woma Re: cos twoja "demokracja" z azji i heroda IP: *.broker.com.pl 04.01.05, 10:56 :-P Odpowiedz Link Zgłoś