Dodaj do ulubionych

TUNEL NA KUNICKIEGO

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 19:25
Pod konec roku rusza remont wiaduktu na kunickiego!!!!!
Cztery pasy ruchu. Podziemne przejście dla przechodniów. I remont całego
wiaduktu. Takie są założenia wspólnej inwestycji kolei i miasta, która do tej
pory była otoczona tajemnicą.
Hurraaaa!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: H Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 20:09
      Mam nadzieję, ze nie oszpecą zbytnio całkiem interesujacego zabytku.
      • Gość: kolec najlepiej czekac az sam odpadnie, czyli madrosc IP: 68.120.205.* 08.03.05, 06:06
        tradycji ludowych:

Niezorientowanym szybko tłumaczę, że kołtun jest rodzajem grubego dreda na
        głowie, zbitym na twardo, sfilcowanym, brudnym i pełnym robactwa warkoczem
        tworzonym bynajmniej nie dla urody i mody, a ze strachu przed diabłem, śmiercią
        i chorobami. Na przełomie wieków energiczne cięcia kołtunów przez dr. Józefa
        Dietla zakończyły żywot tego bardzo powszechnego na głowach polskich włościan
        urządzenia. Kołtun dorobił się w światowej nomenklaturze medycznej łacińskiej
        nazwy, brzmi ona niepokojąco: plica polonica.

Dr Udziela daje w swej książeczce pełny obraz wiedzy etnograficznej o kołtunie.
        Zwany był też goźdźcem, gwoźdzcem lub pliką. "Kołtun może być zewnętrzny,
        wewnętrzny, samiec lub samica, gdy to pod nim, a nie w nim znajduje się
        robactwo". W kołtunie według ludu mieszkały choroby, najczęściej dziewięć,
        obcięcie powodowało, że atakowały nosiciela. Skręcenie się kołtuna było procesem
        długim i baczono, by przebiegało bez przeszkód, włosy polewano dla ułatwienia
        skręcania różnymi lepkimi miksturami i gdy się ostatecznie uformował, znikały
        wszelakie dolegliwości. Tak uważano.

miasta.gazeta.pl/krakow/1,42699,2266009.html
        • Gość: H Re: najlepiej czekac az sam odpadnie, czyli madro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:08
          Przydałoby się cięcie kołtunów w naszych samorządach i u ludzi, którzy chcą
          wprowadzać "nowoczesnosć" kosztem innych wartości.
    • Gość: Kadafi Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.bin-laden.cc 24.02.05, 21:27
      dobra wiadomość, gdyby tak jeszcze poszło za tym wyremontowanie 2i3 peronu plus
      przejścia podziemnego i przebicie go do Kunickiego jak to kiedys sie mówiło to
      bedzie extra.
    • Gość: BR Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 21:48
      Nie cieszcie się przedwcześnie. Przyczyną optymizmu jest zawsze niedostatek
      informacji. Zabraknie kasy po prostu. Kto ma to finansować? Upadająca kolej? A
      może budżet miejski, którego nie stać nawet na załatanie dziur w jezdni? Bądźmy
      realistami - tunel w obecnym stanie (a nawet coraz gorszym) spokojnie powita
      rok 2020.
      • Gość: mały Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 22:10
        Tydzień temu napisałem w wątku o rewitalizacji okolic dworca PKP :
        Może stworzyć forumową listę zachowanych w tym rejonie cennych obiektów żeby
        zachęcić planistów ze Strategii i Rozwoju do pogłębienia ich wiedzy o Lublinie.
        Zacznę od najbardziej oczywistych : Dworzec, ulica Foksal (1-go Maja) wraz z
        resztkami dawnego Rynku przedmieścia Piaski(Plac Bychawski) i mój ulubiony w
        tej okolicy obiekt - piękny wiadukt "Tunel", który nie wiedzieć czemu wygląda
        jakby czekał w kolejce do wyburzenia (razem z mostem na Zamojskiej)
        A wystarczyłaby miotła, trochę wody, trochę farby i chęć do roboty :)))
        Gdyby osoba odpowiedzialna za jego wygląd i stan techniczny posiadała odrobinę
        poczucia wstydu to może wyglądałby on tak jak na to zasługuje!

Nie żebym się teraz popisywał,że natchnąłem urzędników do roboty.
        Jak przeczytałem o planowanym remoncie Tunelu w pierwszej chwili nieźle się
        wystraszyłem - zmarnują, zniszczą sprofanują kawał świetnej architektury.
        Ale jak dowiedziałem się że to tajna inwestycja kolei i miasta to mi ulżyło.
        Nic z tego nie będzie oprócz czczej gadaniny i paradoksalnie to dobrze bo jak
        miałby być tak remontowany jak Teatr Stary albo jak mieliby go projektować
        architekci z przetargu urządzonego na wzór projektu remontu Centrum Kultury to
        niech lepiej poczeka na zmianę warty w urzędzie i władzę rozumiejącą co to jest
        jakość architektury i jak wpływa na standard życia mieszkańców i odbiór miasta
        przez turystów inwestorów itp. Pozdrawiam!
        • Gość: H Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 22:15
          Trafna uwaga, Mały!
          Pozdrawiam z nadzieją, że tunel w nieco bradziej zadbnanej, ale nie
          przebudowanej bez sensu, formie jeszcze długo będzie cieszył nasze oczy!
          • Gość: stan Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 10:47
            Zacni Jankesi budujac dla nas ten obiekt nie powinni zapominac o braterskiej
            pomocy w utrzymaniu tego tunelu.Powinni oni tez wiedziec w jaki sposob zabrac
            sie za remont wiaduktu i przy okazji zfinansowac wszelkie prace,wtedy przez
            nastepne 50 lat obiekt bylby przydatny dla Lublia.Jaka ulge mieli by
            p.Pruszkowski i jego spolka.Pozdrawiam.
            • Gość: eer Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 11:36
              A ja mam nadzieje że go kompletnie przebudują i poszerzą.Mieszkam na
              Dziesiątej, codziennie musze przejeżdzać pod tym obiektem - jest to wąska kicha
              w opłakanym stanie!
              Pozdrawiam
              • robertw18 CZY KOMUŚ PODOBA SIĘ TEN TUNEL? 26.02.05, 14:38
                Pod względem samej urody, a nie użyteczności?
                Pozdr.
                • Gość: H Re: CZY KOMUŚ PODOBA SIĘ TEN TUNEL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 14:54
                  Patrz post małego poniżej. Mnie się też bardzo podoba.
                  • sonnenkinder Re: CZY KOMUŚ PODOBA SIĘ TEN TUNEL? 26.02.05, 21:11
                    Ruina. Jaka kolwiek zmiana bedzie lepsza niz to co jest, jesli te kafelkowe
                    sciany sa takim wielkim zabytkiem to ja juz nie wiem...
                    • Gość: H Re: CZY KOMUŚ PODOBA SIĘ TEN TUNEL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 21:41
                      No właśnie - kolejny problem - dla Polaka, jak coś nie jest pięknie odnowione,
                      albo jeszcze lepiej odbudowane z zupelnego niebytu, to nie jest zabytek...
                      Czy to nie idiotyczna sytuacja, ze jednym z najbardziej znanych zabytków w
                      kraju jest prawie całkowice zbudowany na nowo Zamek Królewski w Warszawie?
                      (Gwoli ścisłości - nie neguję potrzeby jego odbudowy, ale chodzi mi o to, żeby
                      ludzie mieli świadomosć, kiedy oglądają makiety, a kiedy prawdziwe zabytki.
                      Kolejny atut Lublina to fakt, że u nas stosunek prawdziwych zabytków do makiet
                      jest wyjątkowo duży - tylko co to za zabytki skoro nieodnowione - powiedzieliby
                      niektórzy...)
                      Pozdrawiam!
                      • sonnenkinder Re: CZY KOMUŚ PODOBA SIĘ TEN TUNEL? 26.02.05, 22:48
                        Hm mysle, ze to nie do konca tak. Jesli jedziesz gdzies ogladac ruiny zamku,
                        ktore oczywiscie sa zabytkiem (jak Janowiec) to stopien ich zruinowania nie
                        przeszkadz Ci, sa swiadectwem minionych epok, stylow itp. Sa niestety rowniez
                        swiadectwem przbrzmialej swietnosci. Jesli mamy do czynienia z obiektem
                        uzytkowym, to utrzymywanie ruiny wydaje mi sie malo korzystna opcja. Przykladem
                        takiego myslenia jest ten nieszczsny fragment muru przy 3 maja, ktory blokuje
                        przebudowe. Byc moze ten tunel byl ladny, kiedy go budowano. Obecnie zniszczona
                        konstrukcja, odpustowe kafelki...niech on zostanie zabytkiem, tylko niech
                        jezdnia biegnie glebiej (przynajmniej to) a cala jego konstrukcja powinna
                        zostac odnowiaona. Po co tyle krzyku o starowke, teatr stary...? koro
                        najwazniejszy jest wiek i wpis w rejestr zabytkow...
                        • Gość: mały Re: sonnenkinder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 22:57
                          Gdzie na odpuście używa się kafelków?
                          W czasie kiedy budowano TUNEL na wsi nikt nie wiedział co to kafelki a te były
                          materiałem bardzo nowoczesnym! Powinny byc wg. ciebie zastąpione
                          mniej "odpustowymi"! Zgoda ale pod warunkiem że otynkujemuy Bramę Krakowską
                          albo zburzymy ją i odbudujemy z siporexu! Będzie nowocześnie!
                          • sonnenkinder Re: sonnenkinder 26.02.05, 23:16
                            Czyli wedlug Ciebie zastapienie oryginalengo materialu przy rekonstrukcji jest
                            niemozliwe?
                            • Gość: mały Re: sonnenkinder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 23:34
                              Nie jest niemożliwe ale niepotrzebne,niepożądane i nieprofesjonalne! Zapewniam
                              cię że za trzysta lat to będzie tak samo bezcenny zabytek jak Brama Krakowska!
                              I wówczas ktoś w przewodniku napisze: "Niestety nie zachowały się oryginalne
                              bezcenne płytki na ścianach tunelu ponieważ obiekt przebudowano na początku XXI
                              wieku zacierając bezpowrotnie jego oryginalny wygląd. Z tego powodu Tunel
                              lubelski nie znajdzie się na liście UNESCO najstarszych oryginalnych tuneli
                              europejskich. Nigdy też już nie dowiemy się jak mógł wyglądać nasz unikalny
                              Tunel np.w roku 2005 zanim go przebudowano! Szkoda bo jest dzisiaj nie lada
                              atrakcją turystyczną odwiedzaną co roku przez 2,5 mln. turystów z samych tylko
                              Chin! "
                              • sonnenkinder Re: sonnenkinder 26.02.05, 23:40
                                Bez urazy ale rozbrajasz mnie:) Z Twojej wypowiedzi wynika, ze obiekt ktory
                                zostal w jakis sposob przebudowny po zaknczeniu wlasciwej fazy budowania nie
                                zasluguje na miano zabytku? Czy to mu w czyms uwlacza? Jakze wiele gotyskich
                                kosciolow zbeszczeszczono dodajac elementy chocby barokowe...Jak wiele:)
                                • Gość: mały Re: sonnenkinder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 23:53
                                  No właśnie , zbeszczeszczono! Dobre słowo!
                                  W architekturze powinno obowiązywać to samo motto co w medycynie: Po pierwsze
                                  nie szkodzić! A przynajmniej głęboko zastanowić się i zadać sobie pytanie : po
                                  co zmieniać, co zyskam zmieniając?
                                  • sonnenkinder Re: sonnenkinder 26.02.05, 23:58
                                    Kiedys bylo cos takiego jak eklektyzm, ktory obecnie uznaje sie za sztuke, a
                                    jego wytwory za zabytki... ciekawe co eklektysci na to?:)
                                    • Gość: mały Re: sonnenkinder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 00:08
                                      Nie wiem,nie znam żadnego!
                                      • sonnenkinder Re: sonnenkinder 27.02.05, 00:19
                                        Biorac pod uwage, ze na listy zabytkow trafilo i trafia wiele obietkow
                                        laczacych w sobie rozne style i kierunki, jestem spokojny o wpsomniany tunel.
                                        Jesli rzeczywiscie ma dojsc do przebudowy, to bedzie to epizod w zyciu tego
                                        tunelu, niekoniecznie negatywnie wplywajacy na jego wartosc architektoniczna za
                                        300 lat. A z pewnoscia jesli nie teraz to za jakis czas jego wzmocnienie czy
                                        przebudowa bedzie konieczna bo raczej zamkniecie dla ruchu kolowego nie wchodzi
                                        w gre.
                                        • Gość: mały Re: sonnenkinder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 01:05
                                          Przebudujmy więc jak już proponowałem Bramę Krakowską niech będzie bardziej
                                          eklektyczna, chyba naszej generacji też się należy trochę poeklektyzować?
                                        • Gość: H Re: sonnenkinder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 12:04
                                          Wspomniana przez Ciebie ruina w Janowcu jest w dużym stopniu odbudowana w
                                          ostatnich latach - wiec przykład trochę bez sensu. Nie chodzi o utrzymywanie
                                          zabytków w ruinie, ale o to, zeby zrozumieć, że nawet zabytek w nienajlepszym
                                          stanie technicznym nie traci przez to wartości - gdyby tak było - już dawno
                                          nikt by się nie upominał o Stary Teatr.
                                          Nie podoba mi się stwierdzenie o bezczeszczeniu przez barok - wystarczy
                                          pojechać do Sandomierza i obejrzeć katedrę - a potem porównać sobie ze
                                          zregotyzowanymi katedrami w Poznaniu lub Gnieźnie.
                                          Eklektyzm łączył różne style - bo takie było jego założenie - wynikało z
                                          poglądu o równoprawności wszystkich stylów i konwencji - eklektyzm był swoistym
                                          wyrazem demokratyzacji życia społecznego - w tym również podejścia do sztuki.
                                          Zamierzonego miesznia stylów, jako rodzaju ekspresji artystycznej nie możemy
                                          porównywać do bezmyślnego przerabiania i dodawania "nowego" przy
                                          przebudowie "ruder". Jak moze wyglądać piękny budynek po bezmyślnym odnowieniu
                                          bardzo dobrze przekonuje kamienica przy Krakowskim 70 - dzisiaj,
                                          po "modernizacji" jest wyjątkowo ochydna - a archiwalne zdjęcia pokazują jedną
                                          z najpiękniejszych kamienic Lublina...
                                          Zawsze, ile tylko można, powinno się zachowywac możliwie jak najwięcej
                                          oryginalnego materiału - inaczej zabytek zamienia się powoli we własną
                                          karykaturę. I pamietajmy - że to, co nam może się wydawać niezbyt ładne,
                                          niegustowne itd. kiedyś wcale takie mogło nie być - i w imię naszego gustu nie
                                          możemy fałszowac przekazu historycznego! Bo w ten sposób zubożamy nie tylko
                                          siebie, ale i nasze dzieci i wnuki. Dobrym przykładem zmieniających się gustów
                                          jest przypadek secesji - przez całe lata uważanej za mieszczański zły gust, a
                                          dzisiaj? Tłumy oglądają budynki stawiane przez Gaudiego, van de Velde czy Otto
                                          Wagnera! A płockie Muzeum Mazowieckie jest bardziej znane jako muzeum secesji -
                                          bo w latach sześćdziesiątych ktoś mądry zebrał za marne pieniądze ile się
                                          tylko dało secesyjnych przedmiotów "w złym guście mieszczańskim" - i dziś
                                          naprawdę jest tam co oglądać!
                                          Proponuję stworzyć listę najbardziej niedocenionych zabytków Lublina - takich,
                                          które wszyscy mijają zupelnie nic nie wiedząc. Pewnie Mały wiele tu moze dodać.
                                          Jako pierwszy wpisujemy TUNEL NA KUNICKIEGO.
                                          Pozdrawiam!
                                          • sonnenkinder Re: sonnenkinder 27.02.05, 19:12
                                            No dobrze, widze, ze wolicie ruiny i zgliszcza. Ale w tym konkretnym wypadku i
                                            tak cos beda musieli zrobic bo gora tunelu jezdza wielotonowe pociagi i
                                            wczesniej czy pozniej i tak trzeba bedzie cos z tym zrobic. Choc jak widze
                                            niektorzy by woleli, zeby to zapadlo sie w imie wyzszych wartosci. Rowniez
                                            remont Bramy Krakowskiej jest pomylka, bo znacznie lepiej zeby lecialy z gory
                                            cegly niz zastepowac je ceglami "nowoczesnymi". Tak naprawde nalezy sobie zadac
                                            pytanie, jak postepowac z zabytkami, ktore nadal pelnia funkcji uzyteczne.
                                            • Gość: H Re: sonnenkinder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 19:42
                                              My nie wolimy ruin i zgliszcz - ty sam gdzieś tutaj zachwycałeś sie ruiną zamku
                                              w Janowcu - my pisaliśmy wyraźnie - chodzi o to, zeby zachować możliwie dużo
                                              oryginalnej substancji - to nie to samo co mówienie, że wszystko ma się
                                              zawalić.
                                              Zachowanie oryginalnej substancji nie musi przeszkadzać w pełnieniu prez
                                              budynek funkcji użytkowej.
                                              • sonnenkinder Re: sonnenkinder 27.02.05, 19:57
                                                Owszem zachwycam sie i podobaja mi sie zamki nadwatlone zebem czasu
                                                (szczegolnie na Dolnym Slasku, gdzie roi sie od warowni izamczysk, niektorych
                                                zarosnietych zielskiem, co nadaje im wyjatkow dzikeigo charakteru). Ciekawie
                                                wygladaja u nas ruinki w Zawieprzycach, czy ten palacyk w Jakubowicach.
                                                Natomiast jesli ow tunel nie jest wpisany na liste zabytkow, a decyduja o tym
                                                chyba ludzie posuiadajacy konkretna wiedze w tym temacie (tylko prosze nie
                                                mowic o obecnej pani konserwator, gdyz miala ona swoich poprzednikow). A
                                                smkkoro nie jest zabytkiem to jest kwestia bardzo subiektywnego pojmowania
                                                estetyki. Tobie sie podoba a ja uwazam, ze wyglada odrazajaco i cos wypadalo by
                                                z tym zrobic.
                                                • Gość: H Re: sonnenkinder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:53
                                                  Wpis do rejestru nie decyduje o tym,czy coś jest zabytkiem czy nie. Sa również
                                                  inne formy ochrony zabytków niż wpis do rejestru - zainteresowanych odsyłam do
                                                  ustawy z dnia 23 lipca 2003 roku o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami
                                                  (Dz. U. z 2003 r., nr 162, poz. 1568). Żeby nie było wątpliwości - w art. 59
                                                  wspomnianej ustawy jest nawet zwrot: "zabytki niewpisane do rejestru". Nawet
                                                  nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak dużo zamków któe oglądasz na Śląsku nie
                                                  jest wpisanych do rejestru. To częste niestety, stereotypowe myślenie - zamek,
                                                  stary kościół, mury miejskie - to zabytki, ale fabryka, tunel, most itp. - to
                                                  już nie... Tak więc tunel jest zabytkiem, czy się to komuś podoba czy nie i nie
                                                  decyduje o tym decyzja administracyjna - wpis do rejestru.
                                                  Jak już mówiłem - niejedno wygląda dla nas odrażająco - ale to DOKUMENT EPOKI,
                                                  ŚWIADECTWO - i terzeba dbać o to, by odnowić z głową, a nie "unowocześnić" bez
                                                  sensu. Jak znam nasze warunki - skończy się na tym, ze "coś z tym zrobią" -
                                                  czyli zniszczą co ciekawe, prawie nie przebudują - i i tak będzie za ciasno, a
                                                  przy okazji już całkiem brzdko...
    • Gość: leszeke może najpierw Krańcowa ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 11:49
      Remont tunelu z pewnością spowodowałby bardzo duze utrudnienia w ruchu (piszę
      spowodowało by - bo podobnie jak przedmówcy nie do końca w to wierzę ...)
      MOze lepiej jednak zawczasu przygotować sensowne objazdy, z których najbardziel
      logiczny byłby przez zapowiadaną od chyba 30 lat ulicę Krańcowa ?
      • Gość: mały Re: może najpierw Krańcowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 12:38
        Kunickiego do lat 60-70 tych była sobie spokojną ulicą obsadzoną po obu
        stronach drzewami z większymi i mniejszymi kamienicami w których roiło się od
        sklepików, warsztacików rzemieślniczych itp. Taka na oko trochę uboższa krewna
        ul. Narutowicza. Aż jakiś oświecony planista postanowił,że będzie to GŁÓWNA
        ARTERIA łącząca całe Południe Lublina z Centrum i wprowadził po dwa pasma ruchu
        w każdą stronę. Oczywiście wycięto wszystkie drzewa zwężono do minimum
        chodniki,bo ARTERIE tak mają! W owych światłych czasach jako następny krok w
        drodze do nowoczesności planowano wyburzyć także kamienice a w ich miejscu
        wybudować bloki z betonowych płyt - zwiastuny tejże nowoczesności. Na to drugie
        zabrakło pieniędzy i ustroju który się niespodziewanie skończył! Okazało się że
        kamienice to czyjaś własnośc i już nie da się ich tak łatwo wyburzyć
        ale ARTERIA pozostała!
        Dzisiaj jest to jedna z najważniejszych tras tranzytowych Lublina ,pędzą po
        niej nieustannie cztery sznury samochodów,tworzą się gigantyczne korki,prawie
        codziennie zdarzają się stłuczki i potrącenia pieszych a bardzo często wypadki
        śmiertelne. Piesi na Kunickiego są z założenia a właściwie "z zaplanowania" na
        straconej pozycji! Kierowcy klną i dociskają gaz żeby jak najszybciej się z tej
        ulicy wydostać!
        Szczęśliwie na końcu Kunickiego zbudowano w latach międzywojennych TUNEL, moim
        zdaniem jeden z dwóch,obok mostu na Bystrzycy przy ul.Zamojskiej najciekawszych
        w pełni zachowanych zabytków inżynierii w naszym Mieście.
        Szczęsliwie,bo jego szerokość i prześwit nie pozwalają do dziś na przejazd
        ogromnych TIR-ów i innych tego typu monstrów które nacodzień można podziwiać
        płymnące nieprzerwaną rzęką u podnóża Zamku i Wzgórza Staromiejskiego. W końcu
        Lublin to miasto na szlaku wschód - zachód i jest tak od wieków i pozostanie!
        Na szczęście na ul. Kunickiego TIR-y nie wjeżdżają bo uniemożliwia to kształt
        zabytkowego TUNELU!
        Wiele się mówi w ostatnim czasie o REWITALIZACJI, czyli przywracaniu
        zniszczonym zdegradowanym dzielnicom dawnego życia o "zwracaniu" przestrzeni
        miejskich mieszkańcom, o humanizowaniu odhumanizowanego świata jaki pod naszą
        szerokością geograficzną urządzili nam ideolodzy jedynie słusznej idei!
        Mówi się, ale robi się zupełnie co innego!
        Minęło tyle lat a ul. Kunickiego została GŁÓWNĄ ARTERIA a teraz ma być
        jeszcze "ulepszona" aby : " usprawnic ruch samochodów.."(dyr. E. Janicki UM)
        Tunel zostanie zrujnowany - poszerzony, pogłębiony, "za to po remoncie pod
        wiaduktem będą mogły jeździć duże samochody "...czterema pasmami!!!

Dokąd będą jechały te duże samochody,ulicą 1-goMaja która ma być deptakiem czy
        Lipową? Po co otwierać tę puszkę Pandory?
        GDZIE JEST PLAN KOMUNIKACJI POŁUDNIOWEGO LUBLINA!
        Dlaczego zamiast zmniejszać ruch na tej bardzo niebezpiecznej już dzisiaj
        ulicy zaplanowano ten ruch zwiększyć zapraszając "duże samochody"? Gdzie jest
        ulica Krańcowa,gdzie objazdy dla tranzytu?
        MIESZKAŃCY KUNICKIEGO NIE POZWÓLCIE PRZEBUDOWAC TUNELU bo jak na to pozwolicie
        to żeby odwiedzić sąsiada po drugiej stronie ulicy będziecie musieli jechać do
        centrum i wrócić, bo środkiem Kunickiego będą chyba musiały być zamontowane
        bariery jak na Krśnickiej!!! Jak się ich nie zamontuje to korki i liczba
        wypadków tylko się zwiększą!
        Czy ktoś tu myśli o Lublinie,o jego mieszkańcach? Jak ta dzielnica(ulica)ma się
        rozwijać,rewitalizować,jak mają wracać tu sklepiki,warsztaty,knajpki,gdzie
        zaparkować samochód,gdzie posadzić na nowo wycięte kiedyś drzewa - jeśli
        właśnie gotuje się jej los TRASY TRANZYTOWEJ dla wszelkiej maści motorowych
        potworów? Otwiera się bezmyślnie skrót: Ukraina- Warszawa- Berlin przez
        śródmieście Lublina zamiast budować objazdy przez niezabudowane rejony.

Przypadek zrządził,że gabaryty TUNELU przetrwały do naszych czasów dając nam
        cenną wskazówkę: ul. Kunickiego nie powinna być ARTERIA i nie zniesie już
        większego obciążenia ruchem drogowym , trzeba na gwałt ją odciążyc budując
        połączenia do istniejących dróg i ulic jak choćby ul. Krańcową.
        A TUNEL WYREMONTIOWAĆ okazując mu szacunek i dziękując mu za tę cenną wskazówkę!

Szanowni Planiści Miejscy może po prostu nadszedł już najwyższy czas żeby
        pomyśleć o kolejnym przejeżdzie pod lub nad ( chyba prościej!) torami pomiędzy
        TUNELEM a wiaduktem nad ul.Diamentową. Rzut oka na plan Lublina wystarczy żeby
        skojarzyć że byłby on dokładnie na przedłużeniu ul. Zana - czyż to nie kusząca
        perspektywa!!!

P.S.:Czy wyobrażacie sobie Państwo tunel dla pieszych w tym miejscu?! Ja
        tamtędy jeżdżę jeśli już muszę bo wiem jak wygląda ruch samochodowy: albo korki
        albo samobójcy: pędzący na złamanie karku lub wchodzacy w desperacji na jezdnie
        po godzinie oczekiwania na przerwę w sznurze aut! Ale już przez ten planowany
        tunel dla pieszych to Bogu dzięki nie będę musiał chodzić!!! Tym co będą
        musieli oraz ich rodzinom składam niniejszym szczere kondolencje!
        • Gość: H Re: może najpierw Krańcowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 14:53
          Mądre słowa!
          Pozdrawiam!
          • Gość: WIZJA PREZYDENTA Re: może najpierw Krańcowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 16:34
            :: Rejon ulicy Kunickiego

Zaproszenie

Szanowni Państwo,

rejon ulicy Kunickiego był przez lata 80te i na początku lat 90tych jednym z
            najbardziej zaniedbanych i niebezpiecznych w mieście. Po remoncie głównej ulicy
            jej wizerunek się nieco poprawił, a rozwój drobnej przedsiębiorczości
            zdecydował o dalszych, widocznych zmianach. Nie są one łatwe do wprowadzenia,
            bo duży ruch na ulicy nie przekłada się tutaj na łatwą dostępność sklepów i
            usług dla klientów. Klienci spoza dzielnicy muszą najpierw wiedzieć co, i gdzie
            można tutaj kupić lub zamówić, aby tu przyjechać i się zatrzymać – i to na ogół
            tylko tak długo jak trwa załatwianie sprawy z którą przyjechali. Nie jest też
            łatwo znaleźć miejsce na postój samochodu. Mieszkańcom nie jest zbyt łatwo
            wybrać się na spacer, ani posłać dzieci na plac zabaw, czy na boisko. Bywa, że
            poza godzinami szczytu cała dzielnica wygląda jak wymarła. Konieczne jest
            podjęcie remontów w wielu kamienicach, poprawa warunków życia i dalsza zmiana
            wizerunku całej dzielnicy.
            Właśnie dlatego rejon ulicy Kunickiego został przewidziany do objęcia Programem
            Rewitalizacji. Jego realizacja powinna sprawić, że mieszkańcom będzie się
            lepiej tu żyło, a przyjezdni z miasta i regionu znajdą tu towary, usługi lub
            inne atrakcje warte zatrzymania się tu choćby na parę godzin. Oczywiście, nie
            stanie się to dzięki jednej inwestycji, ani też dzięki jednej instytucji.
            Autorami zmian będą (podobnie jak dotychczas) przede wszystkim mieszkańcy tej
            dzielnicy. Będą mogli jednak skorzystać z pomocy miasta, a przy niektórych
            projektach nawet z pomocy unijnej. Program będzie przydatny w korzystaniu z
            tych środków i w uzgodnieniu wspólnych przedsięwzięć.

Spotkanie robocze otwierające prace nad opracowaniem programu dla rejonu ulicy
            Kunickiego odbędzie się w Sali Wielkiej Trybunału Koronnego na Rynku Starego
            Miasta w poniedziałek, 21 lutego 2005 roku o godzinie 16.30. Serdecznie Państwa
            zapraszam do udziału w tym spotkaniu.

Andrzej Pruszkowski
            Prezydent Miasta Lublin
            tekst ze strony www.um.lublin.pl

"Autorami zmian będą (podobnie jak dotychczas) przede wszystkim mieszkańcy tej
            dzielnicy"....ten kawałek jest najlepszy!!! MIESZKAŃCY DO ROBOTY!!!
            • Gość: mały Re: może najpierw Krańcowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 18:00
              "Nie są one łatwe do wprowadzenia,bo duży ruch na ulicy nie przekłada się tutaj
              na łatwą dostępność sklepów i usług dla klientów. Klienci spoza dzielnicy muszą
              najpierw wiedzieć co, i gdzie można tutaj kupić lub zamówić, aby tu przyjechać
              i się zatrzymać – i to na ogół tylko tak długo jak trwa załatwianie sprawy z
              którą przyjechali. Nie jest też łatwo znaleźć miejsce na postój samochodu.
              Mieszkańcom nie jest zbyt łatwo wybrać się na spacer, ani posłać dzieci na plac
              zabaw, czy na boisko."

To brzmi jak pełna współczucia opowieść o odległej wiosce w Afryce przy
              autostradzie Transafrykańskiej.Jej mieszkańcom nie możemy pomóć, muszą pomóc
              sobie sami ale możemy zapalić zapalniczkę i kiwając się na boki zaśpiewać razem
              z Panem Prezydentem: " we are the World ....." Może świat usłyszy i pomoże?!
            • Gość: gomulka Re: może najpierw Krańcowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 23:47
              luudu pracujacy! towarzyysze i oobywatele! do lopat, do kielni do pil i do taczek! wylegnijjcie na ulice Kunickiego!
    • Gość: czytelnik Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 18:52
      Dziennik Wschodni napisał:
      Wiadukt czeka na remont
      Miasto i kolej planują wspólną inwestycję na ul. Kunickiego

Cztery pasy ruchu. Podziemne przejście dla przechodniów. I remont całego
      wiaduktu. Takie są założenia wspólnej inwestycji kolei i miasta, która do tej
      pory była otoczona tajemnicą.

Wiadukt nad ul. Kunickiego nigdy nie był gruntownie remontowany. I straszy
      przechodniów swoim wyglądem. Odrapane ściany, popękane balustrady i cieknąca z
      sufitu woda. Ostatnie drobne prace przeprowadzono tu na początku lat 90.
      – To skandal, żeby w środku miasta stała taka ruina – mówi Zdzisław Sorek z
      Lublina. – A przejeżdżające samochody ciągle ochlapują wodą przechodniów.
      Wiadukt przecieka. Remontu wymagają balustrady. Kolej – właściciel wiaduktu –
      od jakiegoś czasu szuka rozwiązania problemu.
      – Jest bardzo zdewastowany. Dlatego konieczny jest szybki remont – przyznaje
      Kazimierz Czerwiński, dyrektor techniczno-eksploatacyjny Oddziału Regionalnego
      PKP Polskie Linie Kolejowe. – Nie chcemy robić prowizorki, dlatego
      postanowiliśmy zaangażować miasto do naszego projektu. Będzie to nasza wspólna
      inwestycja.
      Na czym ma polegać przebudowa? Pod wiaduktem powstaną cztery pasy ruchu. To
      znacznie usprawni ruch samochodów. – W tym miejscu ciągle tworzą się korki –
      mówi Eugeniusz Janicki, dyrektor Wydziału Gospodarki Komunalnej w Urzędzie
      Miasta. – Dlatego zrobienie czterech pasów ruchu w tym miejscu jest niezbędne.
      Jesteśmy tym bardzo zainteresowani. I już od dawna namawiamy kolej na tę
      inwestycję.
      Pod wiaduktem ma być zlikwidowane przejście dla pieszych. Trzeba też będzie
      czasowo przesunąć tory, którymi pociągi wyjeżdżają do Chełma. – To duży koszt.
      Ale takie prace są niezbędne, żeby wzmocnić i uszczelnić wiadukt. Wtedy nie
      będzie też problemu ze zrobieniem podziemnego przejścia dla pieszych – zapewnia
      dyrektor Czerwiński. – Dla pieszych to dobre rozwiązanie.
      Jedyny problem polega na tym, że przebudowana droga musiałaby przebiegać
      poniżej fundamentów wiaduktu. – Ale z naszych analiz wynika, że z tym nie
      będzie problemu – uważa Czerwiński. – Za to po remoncie pod wiaduktem będą
      mogły jeździć duże samochody. Teraz przejazd tamtędy jest ograniczony.
      W tym roku kolej chce opracować projekt przebudowy. Główne prace rozpoczęłyby
      się pod koniec roku. Remont wiaduktu sfinansuje kolej. Ratusz zapłaciłby za
      przebudowę drogi, która należy do miasta. A podziemne przejście dla pieszych
      byłoby wspólną inwestycją.

Magdalena Mizeracka
      23. Lutego 2005 21:42
      • Gość: mały Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 21:36
        Poszerzyć Bramę Krakowską i Grodzką oraz wrota do Zamku - zwiększy sie ruch i
        ilość odwiedzających Kaplicę Zamkową według niektórych nasz jedyny niewątpliwy
        zabytek!
        Wreszcie będą mogły podjeżdżać pod jej wejście większe samochody tj.autokary
        z turystami którzy rozpropagują na cały świat że Lublin zabytek posiada!
        Same korzyści!
        A przy okazji otynkować Bramę Krakowską bo wstyd przed obcymi,tyle lat stoi
        taka niewykończona! O asfalcie na Grodzkiej nie wspomnę bo to akurat da się
        najłatwiej załatwić. Ostatnio asfaltowanie istniejących ulic zamiast budowania
        nowych to nasza lubelska specjalność!
        • Gość: afura Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 01:25
          Niezla koncepcja, ktora lansuje na tym forum "maly" Ontologiczna: o zabytkowej
          wartosci obiektu decyduje samo to, ze jest. Nawet jesli cos nie jest jeszcze
          zbyt stare, to przeciez kiedys sie zestarzeje. A dlaczego by nie chronic takze
          sladow starzenia sie, na przyklad odpadajacych tynkow na budynkach,
          przeciekajacych dachow, nasiakajacych wilgocia scian i wszelkich innych sladow
          dzialania czasu? Mnie sie to podoba, bo wole stare zawilgocone sienie na
          Starówce od tych wyremontowanych przez konserwatorów, sa bardziej autentyczne.
          Moze to i na Lublin jest sposob, nie wymaga zadnych nakladow. A wyobrazacie
          sobie jak cudownie wygldalby nasz piekny Lublin, gdyby w taki sposob o ochronie
          architektury myslano juz powiedzmy sto lat temu? O ilez piekniejsza bylaby taka
          wyrastajaca z pol i lak ruina niz ta, ktora i tak jest dzisiaj Lublin.
          • Gość: mały Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 01:45
            Warto czytać co inni sądzą ale jeszcze lepiej czytać ze zrozumieniem.
            Apeluję o remont zniszczonego Tunelu od chwili gdy urzędnicy od Rewitalizacji
            stwierdzili że w "rejonie Dworca PKP nie ma nic cennego co podlegałoby ochronie
            Konserwatora Zabytków!" Remontu i doprowadzenia go do stanu normalności a nie
            przebudowy rujnującej jego oryginalność! Uważam ,że jest to piękny obiekt
            inżynieryjny jakiego nie ma Warszawa, Kraków i inne miasta, który przez
            karygodne zaniedbanie i zapuszczenie zamiast być chlubą jest wstydem dla
            Lublina! To samo sądzę o żelbetowym moście na Bystrzycy który przetrwał co
            prawda w zrujnowanej i zdegenerowanej formie ale tylko dzięki że Konserwatorowi
            Zabytków który nie pozwolił go wyburzyć a kiedyś jako tzw. Most Gotycki był
            wyróżniającą się ozdobą miasta.
            Po nim nie powstał DO DZIŚ żaden most zaprojektowany jako obiekt
            architektoniczny, którego forma i styl mogłyby zapaść w pamięć, nad czym
            należy ubolewać! Bo most , tunel, hala fabryczna też mogą być dziełem sztuki
            albo tylko mostem ,tunelem i halą!
            • Gość: leszeke Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.05, 08:56
              Akurat i Warszawa i Kraków (i np. Wrocław) ma podobne obiekty (oczywiście nie
              identyczne) tylko nikt się nimi specjalnie nie zachwyca i chyba z tego względu
              nie są jakoś specjalnie nagłaśniane w popularnych przewodnikach, a znane raczej
              miłośnikom kolei żelaznej. Tunel na Kunickiego był całkiem ciekawym obiektem
              jeszcze w latach 70-tych.
              Natomiast teraz jest niestety wąskim gardłem.
              Mimo pewnego sentymentu - nieraz chodziłem nim na targowisko lub przechodziłem
              po powrocie z jakiejś wyprawy - osobiście nie dostrzegam w nim jakiś
              specjalnych przejawów wybitnego geniuszu sztuki inżynierskiej, ani tez wybitnej
              estetyki. Tak samo zreszta jak w pozostałej zabudowie ul Kunickiego ...
              niestety.
              • Gość: mały Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 11:22
                Podobne ale o klasę słabsze! Ja dostrzegam i odczuwam w obu przypadkach: i
                Tunelu i ulicy i nic na to nie poradzę że ty nie . Proponuję pozostańmy przy
                swoich ocenach i odczuciach, bo nic innego nam nie pozostaje! Pozdrawiam!

P.S. Nie rozumiem tylko jak Tunel mógł być całkiem ciekawym obiektem jeszcze w
                latach 70-tych a dziś już nie?! Czy np.oryginalny samochód z lat 30-tych był
                obiektem ciekawym tylko powiedzmy do lat 40-tych a dziś już nie? Tego nie
                rozumiem ale nie oczekuję wyjaśnienia.
                • Gość: mały Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 11:26
                  ...czy jak mu się zamontuje spojler i alufelgi to będzie nadal ciekawy?
                  • Gość: H Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 12:11
                    Jak się widzi, co ludzie robią głupiego np. z Junakami - to mozliwe że niestety
                    niektórym taka mieszanka by się podobała... BROŃMY TUNELKU NA KUNICKIEGO -
                    niech zostanie odnowiony - ale z szacunkiem!
                    Jesli lubisz tunele - to polecam interesujący wiadukt w Siedlca - chyba z lat
                    trzydziestych - wygląda trochę "socrealistycznie" - wielkie kamienne bloki na
                    ścianach - mi się bardzo spodobał - trochę podobny styl jak nieduże wiadukty
                    które mija się jadąc z Lublina do Lubartowa - tylko duuuużo większy - widzialeś
                    go może, Mały?
                    Pozdrawiam!
          • Gość: H Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 12:06
            Nie piszesz nic nowego - to teoria Johna Ruskina - który uważał, ze jakakolwiek
            interwencja w zabytek jest fałszerstwem i powinno się wszystko zostawić i
            czekać, aż naturalnie zniszczeje. Ale on to mówił 150 lat temu.
            • Gość: mały Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 15:09
              Przypomniało mi się że właśnie taką metodą tzn. dodając "alufelgi i spojlery"
              odnowiono Halę Koziołka zwaną Bazarem przy Lubartowskiej niszcząc bezpowrotnie
              styl tego konstruktywistycznego, modernistycznego budynku! Gruntowny remont
              jaki ostatnio przeprowadzono zamiast oczyścić ten obiekt z architektonicznych
              śmieci jakimi go przystrojono w ramach pierwszego unowocześniania w latach 70-
              tych zastąpił tamte "dekoracje" z nowoczesnej blachy fałdowej współczesnym
              badziewiem pseudopostmodernistycznym! Taki nasz lubelski eklektyzm współczesny!
              I mamy to co mamy postmodernizm dla ubogich! Bez komentarza!
              Dokładnie ten los jest gotowany TUNELOWI na ul.Kunickiego! Może Konserwator
              Zabytków go uratuje, innej szansy ratunku nie widzę!!!
        • sonnenkinder Re: TUNEL NA KUNICKIEGO 27.02.05, 19:24
          Tak mi sie zdaje, ze mamy tu do czynienia z trauma tak apropos bramy
          krakowskiej. Co drugi post wspiominasz o tynkowaniu, ale to juz przerabialismy,
          ciezarem tego wyczynu nie obarczysz naszych czasow. AA ja mam jedno pytanie:
          czy ow tunel jest uznany za zabytek i figuruje gdzies w rejestrze?
          • Gość: aaa a tak poza tym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 19:33
            ...nie specjalnie bym liczyła tu na kompetencje naszego miejskiego konserwatora zabytków...przez okres swojej kadencji jakos więcej jest do niego zastrzezen niz okazji do wystawienia laurki...czyżby znowu braki wykształcenia plus ewidentne braki zdrowego rozsadku?
    • sonnenkinder A tak na marginesie.... 27.02.05, 19:30
      Zdecydowanie obserwujac ton wypowiedzi w roznych postach, mozna stwierdzic, ze
      rzeczywiscie duza czesc Lublinian jest przeciwna jakimkolwiek zmianom...Tylko
      dlaczego? Ciagly sprzeciw przed rozbudowa, budowa, drogami. Czy rzeczywiscie
      chcecie meic tu skansen. Naprawde nieiwielu chetnych bedzie zeby tu przyjechac
      i ogladac niszczejace budynki, mosty czy tunele. No moze tylko przez niezdrowa
      ciekawosc jaka co niektorzy zywia dla III-go swiata.
      • Gość: H Re: A tak na marginesie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 19:52
        Wygląda na to, ze zupełnie nie rozumiesz naszych wypowiedzi - nie chodzi o brak
        zmian - chodzi o to, zeby zmiany nie zacierały zabytkowego charakteru miasta i
        żeby nie traciło na tym dziedzictwo kulturowe. Zmiany, unowocześnienia - to
        wszystko jest ważne i potrzebne, ale musi się odbywać w poszanowaniu tradycji i
        tego co naprawdę mamy cenne - nowoczesne wieżowce, drogi - to jest wsszędzie -
        o wyjątkowości świadczą zabytki - bo one kształtują specyficzny krajobraz
        danego miejsca. Dziwi mnie, że Polacy, którzy tyle jeżdżą po świecie, nie
        widzą, jak gdzie indziej wydaje się gigantyczne sumy dla zachopwania możliwie
        największej ilosci zabytków - jak rozwój miast podporządkowuje się atrakcyjnym
        turystycznie dzielnicom itd. - u nas, jak w dawnych czasach - postęp musi iść
        po trupach zabytków - po zwłokach tradycji... W Lublinie - nawet w śródmieściu -
        jest mnóstwo terenów do zagospodarowania, mnóstwo miejsca do wprowadzania
        zmian w nowym duchu - ale wszyscy się upierają, ze trzeba zmieniać i burzyć
        właśnie te rejpony, które mają jakieś wartości zabytkowe - zamiast je chronić,
        rewaloryzować, odniawiać...
        • sonnenkinder Re: A tak na marginesie.... 27.02.05, 20:07
          Ok wiec najpierw...moze warto by gdzies ustalic liste obiektow, ktore posadaja
          status zabytkow. .Nie doprowadzajmy do sytuacji, w ktorej trzeba chronic cos,
          bo komus sie to podoba. Z drugiej strony literlane podjescie do zabytkow jest
          czasem absurdalne, jak w przypadku muru przy 3-go maja. Jesli tunel, o ktorym
          mowimy jest zabytkiem, to z cala pewnoscia nie zostanie zniszczony i zastapiny
          metalowymi balustardami.
          • Gość: mały Re:sonnenkinder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:54
            Najwyrażniej postanowiłeś nas przekonać do swoich racji! Mnie nie przekonasz ,
            proponowałem już raz,żebyś dał sobie spokój i pozwolił mi na odmienne od twoich
            poglądy! Mam cię błagać?! Powtarzam - mam inne poglądy od twoich, nie zamierzam
            cię do nich przekonać i będę wdzięczny za wzajemność! Pozdrawiam!
          • Gość: H Re: A tak na marginesie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:57
            Patrz mój post wyżej. WPIS DO REJESTRU NIE DECYDUJE O FAKCIE BYCIA ZABYTKIEM.
            Poza rejestrem sa jeszcze m.in ewidencje zabytków itp. Poza tym to wszystko
            trzeba uzupełniać - bo poszczególne obiekty się ciągle starzeją - i tym samym
            stają się zabytkami. Nawet jeżeli na razie tunelu na żadnych tego typu listach
            nie ma - to powinien się tam znaleźć!
    • Gość: eer Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 21:29
      remont tunelu powinno się połączyć z kompletną przebudową placu bychawskiego i
      okolic.Tylko nie mówcie że plac to też cenny zabytek.Mój pomysł na
      rewitalizację tych okolic to nalot dywanowy :)))
      • Gość: mały Re: TUNEL NA KUNICKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 21:36
        >Gość portalu: eer napisał(a): remont tunelu powinno się połączyć z kompletną
        przebudową placu bychawskiego i okolic

A może zdradzisz jakieś szczegóły tej wizji przebudowy - póść wodze fantazji,
        proszę!
    • mali_bu Ta dyskusja to jeden wielki absurd! 27.02.05, 22:04
      Po pierwsze:
      W czym się przejawia historyczność, zabytkowość tego tuneliku niespełna 100
      metrowego?
      Po drugie:
      Takich "zabytkowych" tuneli w całej Polsce jest od groma a może i ciut więcej!
      Po trzecie:
      Czym można zeszpecić, zniszczyć "zabytkowość" tego arcydzieła? Nieodpowiednie
      kafelki? niewłaściwe lampy? zła technika wzmocnienia konstrukcji? nieodpowidni
      asfalt? starcie zabytkowych tagów graficiarzy z końca XX wieku?

Wasze obawy o zniszczenie tego "zabytku" przez niedobrych panów projektantów i
      jeszcze gorszych budowniczych porównam z głosami do ochrony cennych roślinek i
      zwierzątek na górkach czechowskich, które już dawno temu stamtąd się wyniosły, a
      pozostały dzikie haszcze, gruz i bród.

Mega totalny absyrd! Ale czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.

............
      • Gość: H Re: Ta dyskusja to jeden wielki absurd! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 22:34
        Można zniszczyć bardzo łatwo - usuwajac całą konstrukcje nośną w celu
        rozszerzenia tunelu - a więc m.in. niszcząc podpierające tunel kolumny. Tuneli
        dużo, ale faktem jest że już coraz mniej interesujących - a warto pamiętać, ze
        były czasy, gdy projektując budowlę myślano również o wyrazie estetycznym, a
        nie tylko o funkcji. Proszę dokładniej przyglądać się szczególom! Zresztą
        byłbym wdzięczny, gdybyś podał mi gdzie jeszcze widziałeś TAKI tunel - chętnie
        go obejrzę.
        Ale cóz - mówimy do Polaków - a nasz naród jest niestety wyjątkowo mało czuły
        na piękno architektury - jak ktoś powiedział: Polak może całe życie przechodzić
        obok jakiegos budynku lub chodzić do jakiegoś kościoła i za cholerę nie będzie
        w stanie go opisać - bo po prostu Polacy nie patrzą na architekturę - a jesli
        patrzą - to na zasadzie - "jak ładnie odnowione!" albo "jaka rudera!". I
        niestety widac to po domach, jakie Polacy sobie budują - poczucia estetyki w
        tym za grosz. A jeszcze kilkadziesiąt lat temu każdy wiejski cieśla potrafił
        zbudowac dom o pięknych proporcjach i użyteczny - w skali swoich czasów
        oczywiście - i nawet znakomici architekci zachwycali się polskim budownictwem
        wiejskim (np. Chrystian Piotr Aigner miał o nim wysokie zdanie).
        Historyczność tego obiektu przejawia się w jego wieku - i przede wszystkim w
        tym, że dotad nie został przekształcony - zachował oryginalny wygląd - jest
        więc cenną informacją historyczną. Długość nie ma tu nic do rzeczy - zabytki to
        nie rekordy Guinessa.
        Pozdrawiam i życzę większej wrażliwości na piękno - szklane supernijakie i
        wszędzie identyczne wieżowce nam go niestety nie dadzą...
      • Gość: mały Re: Ta dyskusja to jeden wielki absurd! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 22:45
        mali_bu napisał: > Czym można zeszpecić, zniszczyć "zabytkowość" tego
        arcydzieła? Nieodpowiednie
        > kafelki? niewłaściwe lampy? zła technika wzmocnienia konstrukcji? nieodpowidni
        > asfalt? starcie zabytkowych tagów graficiarzy z końca XX wieku?

Po tym planowanym remoncie z całego dziś kompletnego prawie stuletniego
        obiektu zostaną najwyżej oryginalne słupy po środku! Twoje zaczepki czy chcemy
        chronić asfalt czy grafitti świadczą nie najlepiej o poziomie jaki proponujesz
        wnieść swoim pojawieniem w tym wątku! Spróbuj jeszcze raz ale bardziej
        konkretnie i sensownie! Pozdrawiam!

• Gość: leszeke Dlaczego Tunel ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 07:49
      W kwesti formalnej:
      Nie dlaczego remontować, czy pozwolić aby dalej straszył swoją zawartością,
      tylko dlaczego TUNEL ? - przecież to normalny wiadukt - tunel to jest (a
      przynajmniej był) np. pod Przełęczą Łupkowską.
      Oczywiście wiem, że od zawsze mówiło sie o Kunickiego "za tunelem" ...
      Czy to chęć wyróżnienia się Lublina - bo prawdziwego tunelu do tej pory w
      okolicy rzeczywiście nie było ?
      • Gość: H Re: Dlaczego Tunel ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 09:48
        Utarło się - więc możemy to określenie chronić jako zabytek niematerialny :-)
        A co niby takiego nobilitującego jest w prawdziwym tunelu? Jak dla mnie
        niewiele... Nie był potrzebny - to go nie było - dużo jest miast
        bez "prawdziwych tuneli" i nie słyszałem, zeby ktoś płakał z tego powodu.
        Pozdrawiam!
        • Gość: mały KTO ZAPROJEKTOWAŁ TUNEL NA KUNICKIEGO?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 21:51
          Może ktoś zna lepiej jego historię, będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam!
          Swoją drogą dlaczego Gazeta nie interesuje się tematem tego remontu, to
          zdumiewające!!! Nie chodzi mi o pomoc w obronie przed jego szkodliwą i
          niszczącą modernizacją ale o to , że im to wisi!!! Z tego można przecież
          zrobić super artykuł,chociażby o historii jego budowy!
    • Gość: Swułek Tunel na K-GO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:12
      Wkońcu będzie moża po ludzku walić dychy
      • Gość: mały Re: Tunel na K-GO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:07
        Tunel bezwzględnie wymaga wykonania kapitalnego remontu ale pod nadzorem
        konserwatora zabytków! Dokładniej rzecz ujmując wymaga rewaloryzacji jak każdy
        inny zabytek!
        • Gość: NEW Re: Tunel na K-GO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:57
          cale to miasto to jeden wielki zabytek.
          • Gość: mały Re: REWITALIZACJA PO LUBELSKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 14:28

Rewitalizacja Placu Litewskiego i okolicznych uliczek za pomocą wielopiętrowego
            podziemnego parkingu na 500 (a czemu nie na 1000?) samochodów!
            Rewitalizacja ul.Ruskiej za pomocą dworca dla busów!
            Rewitalizacja ulicy Kunickiego i placu Bychawskiego za pomocą TIR-ów!
            Co by tu jeszcze zrewitalizować?!
          • Gość: H Re: Tunel na K-GO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 23:18
            Gość portalu: NEW napisał(a):

> cale to miasto to jeden wielki zabytek.

No właśnie - przecie zciągle to powtarzamy! Lublin to jeden z największych
            zespołów zabytkowych w Polsce!
            Wiem, ze miałeś co innego na myśli - ale niechcący napisłeś prawdę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka