Dodaj do ulubionych

Dziś znów wstyd mi za Lublin...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 15:50
...szkoda tylko że w takiej chwili. Kiedy ogłoszona została żałoba narodowa
po śmierci najwybitniejszego z Polaków, kiedy cały świat oddaje mu hołd - w
Lublinie jakby nigdy nic. Flagi na budynku poczty głownej zawisły dopiero
dziś w południe, głowny plac w naszym mieście-Pl. Litewski nie udekorowany
złamaną chorągiewką!!!!!!!!!!!!Budynki administracji samorządowej też nie
udekorowane!!!!!!!!!!!!Uważam to za przejaw największej ignorancji z jakim
mamy do czynienia w tym mieście w ciągu ostatnich lat.
Obserwuj wątek
    • Gość: sdh Re: Dziś znów wstyd mi za Lublin... IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 04.04.05, 16:09
      Real, Makro, McDonald - flagi firmowe opuszczone do połowy masztów
    • Gość: Grendel Re: Dziś znów wstyd mi za Lublin... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 16:18
      A giełda samochodowa w niedzielę? Rekordowo olbrzymia pod względem liczby
      uczestniczących w niej osób.
      • janbezziemi Wstyd? Bez przesady! 04.04.05, 17:32
        Zycie nie stoi w miejscu z powodu smierci Jana Pawła II- to raz. A dwa - rzecz
        w tym,aby znac jego nauki. Flagi...Mało to ważne! No i ta straszna telewizja.
        Stacje przescigaja sie,kto da wiecej o Papiezu. Po co ? Wchodze na niemieckie
        stacje...Kto lubi przesyt?
        • Gość: ich bin da Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.chello.pl 04.04.05, 18:17
          I czyżbyś tam nie trafił na podobne treści?(n-tv,ZDF,SAT1 und so weiter)
          • Gość: ona Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 18:22
            Oczywiscie wzmianki sa ale nie dzieje sie to co na Polskich wszystkich kanałach
            nawet tych cyfrowych!!
            • mali_bu Re: Wstyd? Bez przesady! 04.04.05, 18:39
              Aby zachować równowagę w tygodniu, Polsat i TVN juz w piątek wieczorem będą
              wypełniać nauke Papieża, o której teraz bez przerwy klepią, i puszczą
              amerykańskie filmy sensacyjne z prędkością 100 trupów na godzinę.

............
            • Gość: ich bin da Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.chello.pl 04.04.05, 18:40
              Tak się składa,że Papież był Polakiem.

Wzmianki to trochę niedokładne określenie,nazbierałoby się materiałów na kilka
              godzin dziennie.Zresztą wiele bardzo ciekawych.Polecam.
              • Gość: ona Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 18:53
                Nie mam nic do nich nawet 24g/dobie na kanałach katolickich. Cos mi sie zdaje ze
                nie żyje w państwie wyznaniowym ale od kilku dni mam wrazenie, ze własnie tak jest
                • Gość: szewczyk dratewka Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 19:29
                  Nie mam nic do nich nawet 24g/dobie na kanałach katolickich. Cos mi sie zdaje z
                  > e
                  > nie żyje w państwie wyznaniowym ale od kilku dni mam wrazenie, ze własnie tak
                  j
                  > est

A ja mam do nich coś i chcę żeby były właśnie w Jedynce!
                  • Gość: ona Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 19:35
                    wiec chcesz i masz... niech cie dalej indokrynuja
                    • Gość: karol Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 19:48
                      Ona weź sobie książkę, włącz CD albo idź na spacer. Jest tyle rozrywek. Nikt
                      cie nie zmusza do ogladania tv. Wyłącz.Rozumiem, że chcesz być oryginalna na
                      swoj sposób, ale to jest naprawde dobry moment na takie dyskusje. spójrz
                      uwaznie wkoło siebie, spójrz na przechodzących, często zadumanych ludzi, na
                      czarne wstążki na antenach samochodów, karetek itd. Przypomnij sobie scenę,
                      kiedy nieznane sobie osoby łapały się za ręce, płakali.co chcesz sobie albo nam
                      udowodnić? Że jesteś inna? To ci odpowiem. Jesteś.
                      • Gość: Manija Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.lub.net.pl 04.04.05, 19:53
                        Daj jej spokój! Widać, że nie rozumie tego, co się wokół dzieje, przerasta ją
                        to. Biedaczka.
                        Jak ma sobie przypomniec jakąś scene, gdy ona w niej nie uczestniczyła?
                        Jej bóg- internet!
                        • sonnenkinder Re: Wstyd? Bez przesady! 04.04.05, 20:17
                          To ze cala ramowka jest poswiecona Papiezowi to jedna rzecz. Druga to fakt, ze
                          w wiekszosci wypadkow dziennikarze prowadzacy te programy zdecydowanie nie
                          dorastaja do prowadzenia programow na zywo, nie wspominajac juz o komentowaniu
                          wydarzen tak waznych i tak bolesnych. To co nam zaserwowano, to wyczekiwanie
                          mediow na krew, szczegolnie w piatek jest jak dla mnie trudne do
                          zaakceptowania. Brakowalo momentow ciszy, obrazow w polaczeniu z delikatna
                          muzyka...miejsca na refleksje. Czasem jak brakuje slow, to lepiej ich nie
                          uzywac...
                          • Gość: Manija Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.lub.net.pl 04.04.05, 20:42
                            Mnie porażało i poraża gadulstwo Smoktunowicz i Lisa na Polsacie.Zero wyczucia.
                            Żadnego miejsca na refleksję.
                            To było straszne.
                            No i faktycznie- "przegadane" tez byly inne programy. A tak jak poniżej napisał
                            młody człowiek- ja tez oglądam wszystkie wspomnienia o Papiezu na różnych
                            kanałach - chcę poznać i zapamietać jak najwięcej. I pewnie to jedyne takie
                            dni, bo potem już nie zobaczymy nigdy niektórych materiałów zapewne.
                    • Gość: sdh Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 04.04.05, 21:15
                      człowieku RAI, CNN, BBC World też praktycznie cały czas o Papieżu

wypożycz sobie film i obejrzyj przecież nikt cie nie zmusza do oglądania telewizji. Wypożyczalnie chyba otwarte?

• Gość: mojaMama Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.chello.pl 04.04.05, 21:42
                      Liczyłem na to że w takiej chwili nikt nie odważy się na takie wycieczki.
                      Plugastwo!!!
                    • pep-per Re: Wstyd? Bez przesady! 05.04.05, 16:44
                      Ale spójrz koleżanko na problem z innej strony - zmarł jeden z największych
                      autorytetów jakie kiedykolwiek nosiła ziemia. Zwróć uwagę, że opłakują go
                      zarówno katolicy, chrześcijanie innych wyznań, jak i Żydzi, Muzułmanie. Trzy dni
                      żałoby narodowej wprowadził Egipt - kraj, w którym chrześcijanie do nikły ułamek
                      polulacji. Na komunistycznej Kubie w telewizji na żywo wystąpuił prymas
                      tamtejszego kościoła - po raz drugi od momentu wprowadzenia reżimy Castro. To
                      chyba coś znaczy? A jeśli nie dociera to do Ciebie - przykro mi, to już Twój
                      problem...
                      Pozdrawiam

Gość portalu: ona napisał(a):

> wiec chcesz i masz... niech cie dalej indokrynuja
        • warburgx Re: Wstyd? Bez przesady! 04.04.05, 20:32
          A mi się podoba układ telewizyjny!! Jestem studentem i nie miałem okazjii
          wysłuchać niekturych słów Jana Pawła II i prawie bez przerwy wybieram programy w
          których się go wspomina. Jestem dumny z tego WIELKIEGO CZŁOWIEKA i powiem
          szczerze że jak dla mnie to mogłoby tak jeszcze z tydzień potrwać.Niektórzy
          ludzie po prostu wykazują szacunek dla niego i ja się z nimi łącze.
          Ps: Nie martw się za jakiś czas puszczą ci ukochane "M jak miłość" i "Klan", Nic
          nie stracisz.
          Człowiek pokolenia JPII
          • Gość: Werdana Re: Wstyd? Bez przesady! IP: *.lub.net.pl 04.04.05, 21:43
            Dokładnie masz rację. Odbieram tak samo.
            • terraincognita Smutne to nieuctwo 05.04.05, 00:51
              Rzecz w tym,ze w Polsce zyja rowniez ludzie niewierzacy. Stlamszeni,ale sa.TVP
              i inne stacje przescigaja sie w pokazywania Jana Pawla II i mowieniu o nim. I
              owo mowienie jest szczegolnym problemem. Ktos tu juz wspomnial o tym,ale nasi
              dziennikarze ,pozornie ultrakatoliccy ,sa po prostu nieukami.Umysly...A sa
              takowe? Jesli JP II jet uznawany za wielkiego wsrod papiezy, to w porownaniu do
              wiedzy wielu dziennikarzy telewizyjnych (ale i radiowych)jest on jak tysiac
              Himalai! W gorę! Z prasa drukowana na szczescie jest lepiej. Nie mniej teraz
              bardziej sie docenia takie stacje jak "Discover" itp...
              • Gość: sdh Re: Smutne to nieuctwo IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.04.05, 18:04
                >Rzecz w tym,ze w Polsce zyja rowniez ludzie niewierzacy. Stlamszeni,ale sa

ci najbardziej stłamszeni niewierzący to Kwaśniewski, Miller, Oleksy, Cimoszewicz, Belka, Hausner, Urban, Borowski itd.

• mali_bu Re: Smutne to nieuctwo 05.04.05, 18:21
                  Przynajmniej ten niewierzący Kwaśniewski czy Belka lepiej się zachowali niż ten
                  uszaty pan który prowadzi teraz msze w Warszawie.
                  Głowa Kościoła w Polsce wykazała się wielką arogancją w stosunku do tych
                  prawdziwych wierzących, Bo tych religijnych koniunkturalistów nie licze. Tak
                  nie nauczał Papież.

............
                • terraincognita Re: Smutne to nieuctwo 05.04.05, 18:58
                  "sdh" - musisz miec dokladne informacje,bo ja o nikim nie powiem,ze wierzy lub
                  nie,a zreszta nie wchodze z butami w ludzkie umysly ,czy (jak wolisz) dusze.
                  • Gość: sdh Re: Smutne to nieuctwo IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.04.05, 19:45
                    ci panowie których wymieniłem publicznie deklarowali się jako niewierzący
                    • janbezziemi Re: Smutne to nieuctwo 05.04.05, 19:50
                      Wiara jest osobistą sprawa kazdego z nas. A we mszy swietej moze uczestniczyc
                      kazdy. Uczyl tego Wielki Zmarły odwiedzając i meczety,i synagogi...
                      • Gość: sdh Re: Smutne to nieuctwo IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.04.05, 20:07
                        ale ja przecież nie neguję tego że wiara jest sprawą osobistą i we Mszy może uczestniczyć każdy

chodzi mi o to że terraincognica napisała, że w Polsce niewierzący są "stłamszeni"

no to jak premier, prezydent, marszałek Sejmu i wielu innych prominentnych polityków to ludzie "stłamszeni" to już naprawdę nie wiem o co chodzi

• janbezziemi Re: Smutne to nieuctwo 05.04.05, 20:15
                          "shd" - stłamszeni to przesada,ale wszystko chyba przed nami!
              • Gość: M-25 Re:Lublin to Oaza komuchow i innego LEWACKIEGO ' IP: *.sttl.mdsg-pacwest.com 10.04.05, 03:47
    • Gość: lll Re: Dziś znów wstyd mi za Lublin... IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 05.04.05, 10:01
      Ja1 (9:21)
      Uwaga! Lublin żegna Papieża! Spotkajmy się wszyscy w czwartek, w ostatni
      wieczór przed oficjalnym pożegnaniem papieża na ulicy Jana Pawła II.
      Rozświetlmy ją milionami światełek. Pokażmy, że na zawsze zostanie w naszych
      sercach...

Roześlij to jak możesz tdo wszystkich znajomych z Lublina, aby było nas jak
      najwięcej. Pokażmy, że jego słowa nie poszły na marne.

Czwartek, ulica Jana Pawła II, po godzinie 20
    • Gość: sama dratewka Re: Dziś znów wstyd mi za Lublin... IP: *.kompania.net 05.04.05, 10:52
      A jak na KUL-u, bo słyszałem, że tylko o zmianie nazwy mówią.
    • michma Re: Dziś znów wstyd mi za Lublin... 05.04.05, 11:13
      Każdemu, kogo razi przekaz telewizyjny z racji przegadania proponuję włączyć
      radio. Ja nie robię nic innego od piątku - słucham trójki. Są naprawdę dobre
      dyskusje, czas na ciszę, bodźce... Tv włączyłam 3 razy i po zauważeniu
      sztucznego grania na emocjach po prostu ją wyłczyłam.

Jeśli macie ochotę to dziś o 19.30 młodzi spotykają się pod Kościołem Św. Ducha
      - jest marsz na Majdanek. Dla Gazdy.

A w czwartek też przyjdę.

Nie mogę usiedzieć w domu. Jakoś bardziej niż zawsze potrzebuje się wspólnoty...
      Niekoniecznie ma to być Kościół, bo już widzę, jak przerzucają się przepięknymi
      metaforami i laurkami. Coś mi sie wydaje, że My zdaliśmy "egzamin", ale Kościół
      "odpowiada na nim" przeciętnie.

A On na nas patrzy i zajada się kremówkami...

• Gość: JA Re: Dziś znów wstyd mi za Lublin... IP: 80.51.153.* 11.04.05, 15:19
      hmmm... nie zgodze sie ze swoim przedmówca :/ nie wystarczy ci tyle chorągiewek
      zawieszonych na kazdym balkonie na kazdym osiedlu? nie wystarcza ci pochody?
      nie wystarcza ci krzyże ze świeczek? nie wystarczą ci msze świete? dla mnie to
      też był wielki człowiek i zawsze bedzie, ale uważam że żal, smutek i żałoba
      powinna być w naszych sercach... co lepiej jest pokazac tak? zajmijmy sie
      soba... kazdy ma swoje sumienie i swoj rozum! pozdrawiam!
      • Gość: ja Re: Dziś znów wstyd mi za Lublin... IP: 213.77.118.* 11.04.05, 15:32
        :(((
      • janbezziemi Ja się nie wstydzę! 11.04.05, 15:35
        Wszystko to piękne,ale umiaru to my nie mamy nigdy! Jaki wstyd? Czego np. ja
        się mam wstydzic? Czy kazdą śmierc,nawet Papieża,przeżywac trzeba publicznie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka