Gość: Hm Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 22:11 Mszę odprawiał zupełnie młody ksiądz (hm, nie jest to więc liturgia dla "niereformowalnych twardogłowych"), na dodatek ten ksiądz ma... poczucie humoru. Jednoczesne połączenie dostojności obrzedu z zaangażowaniem i serdecznością księdxa sprawiły, że byliśmy wspólnotą. To prawdziwa komunia. Faktycznie było dziwnie, bo nadspodziewanie współcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Ile o tej dziwnej mszy? 19.09.05, 01:20 Poszaleliscie z tą mszą? Wątek ginie i wraca. Nie chodze na msze i nie interesuje mnie, czy inni to robią. Religia to prywatna sprawa obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MH Re: Ile o tej dziwnej mszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 14:59 Twój opis mówi sam za siebie...... nie dziwie Ci się że nie chodziśz do Kościoła! Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Ile o tej dziwnej mszy? 19.09.05, 21:24 Religia to prywatna sprawa obywatela. -------------------- Co nie oznacza że nie można sobie podyskutowac na jej temat, jak ktos ma ochotę. Jak widzisz takie osoby są, i jak Ci sie nie podoba to nie zaglądaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Ile o tej dziwnej mszy? IP: *.net / 62.233.189.* 19.09.05, 21:28 Religia nie jest sprawą prywatną. Tak wmawiały komuchu i inne rewolucyjne popłuczyny, ale to nie jest prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owszem Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / 62.233.189.* 22.09.05, 21:53 Msza Kościoła mszą Trydencką. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy 22.09.05, 22:40 Jak komuś odpowiada Msza Trydencka, to dobrze, nie mam prawa się czepiać. Jednak zauwazyłam na tym forum wypowiedzi deprecjonujące liturgię posoborową. Tymczasem w Kosciele jest miejsce i na ta, i na tą. Dobrze ze mamy wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 12:15 janghang.hs.kr/sanctamissa.wmv powyższy link prowadzi do Mszy Świętej w rycie trydenckim odprawiona w jednym z trafdycjonalistycznych opactw, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 20:55 W ostatnią niedzielę na ową dziwną mszę przybył ksiądz z jednej spod lubelskich parafii i przyprowadził grupe młodzieży. Powiedział też,że prywatnie (tj. bez obecności wiernych) taką sprawuje. Zatem udzielenie powszechnej zgody przez ojca świętego Benedykta XVI na odprawanie mszy wg. mszału św. Piusa V może sprawic ,że będzie ona znów obecna w wielu kościołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.net / 62.233.189.* 04.10.05, 21:28 I tak się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Interesujące Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:35 Pielgrzymka środowisk klasycznego rytu rzymskiego na Jasną Górę 12 listopada 2005 roku (sobota) 12.30 - Rozpoczęcie modlitwą różańcową w Kaplicy Różancowej (wejście po lewej stronie patrząc w kierunku głównego wejścia do Kaplicy Cudownego Obrazu, tak jak do Sali Rycerskiej i do furty tylko nie schodami do góry ale prosto dalej korytarzem). Po modlitwie prelekcja Pana Posła Marka Jurka nt. "Chrześcijański ideał społeczny". 14.00 - Msza Święta w kaplicy Cudownego Obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej 15.00 - Droga Krzyżowa na Wałach Jasnogórskich Po Drodze Krzyżowej wspólny posiłek dla wszystkich pielgrzymów. Wyjazd organizują niezależnie poszczególne środowiska indultowe. Dodatkowe informacje: wgfssp@poczta.onet.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 20:59 Czy z Lublina wyruszy tzw. grupa zorganizowana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 08:09 Ta Msza już przestała być dziwna. Chodzi na nią coraz więcej osób. I Jego Świątobliwość, nasz Papież też coś czyni w sprawie, by przestała Ona być dziwną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fddfcd Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: 217.97.141.* 07.11.05, 11:31 cxvdvcd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: 212.182.32.* 14.11.05, 19:42 Kardynał Hoyos: administratura apostolska to dobre rozwiązanie dla tradycjonalistów wydarzyło się christianitas.pl 14.11.2005 Prefekt Kongregacji ds. Duchowieństwa oświadczył w wywiadzie dla włoskiego miesięcznika katolickiego „30 giorni”: „Msza Świętego Piusa V nigdy nie została zniesiona”. Pytany o opór niektórych biskupów wobec ułatwienia wiernym uczestnictwa w tradycyjnej liturgii, kardynał stwierdził: „Jest zadaniem [Papieskiej Komisji] „Ecclesia Dei” uczciwie i z wyczuciem przypominać biskupom, iż jest życzeniem Następcy św. Piotra, by byli oni hojni w czynieniu zadość życzeniom wiernych [przywiązanych do tradycyjnej liturgii]”. Prefekt Kongregacji ds. Duchowieństwa stwierdził również, że administratura apostolska, podobna do tej istniejącej w brazylijskiej diecezji Campos, „pokazuje możliwą drogę do szerszego rozwiązania kwestii” obecności katolików tradycji łacińskiej w strukturach Kościoła. Jest to już kolejna tego rodzaju wzmianka w ustach przedstawiciela Stolicy Apostolskiej (ostatnio mówił o tym ks. prał. Camille Perl, sekretarz Papieskiej Komisji "Ecclesia Dei") Kard. Hoyos potwierdził jednocześnie, że już w latach osiemdziesiątych Jan Paweł II zadał grupie kardynałów kurialnych pytanie o prawny status Mszy Św. w klasycznym obrządku rzymskim. Ich odpowiedź była jednoznaczna: reforma liturgii Pawła VI nie zniosła mszy trydenckiej (jak dotąd informację o tym fakcie podał jedynie jeden z członków tejże komisji kard. Alfons Stickler w roku 1995). Odnosząc się do konsekracji biskupich, dokonanych w 1988 r. przez abp. Marcela Lefebvre’a bez zgody Papieża, kard. Hoyos powiedział, że doprowadziły one do „podziału, nawet jeżeli nie był on formalną schizmą”. Należy podkreślić, że jest to pierwsza wypowiedź tak wysokiego dostojnika kurii rzymskiej, kwestionująca pośrednio fakt popadnięcia założyciela FSSPX w ekskomunikę. Opowiadając o niedawnej audiencji, udzielonej przez Ojca Świętego biskupowi Fellay, przełożonemu Bractwa Kapłańskiego św. Piusa X, oraz o nadużyciach liturgicznych, o których mówił podczas niej bp. Fellay, kardynał stwierdził: „Uwagi krytyczne, które przychodzą ze strony FSSPX, mogą stać się skarbem dla Kościoła”. Kardynał powiedział też, że w Bractwie Św. Piusa X znajduje się wielu kapłanów oddanych swemu powołaniu - choć niestety są tam także fanatycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwl Re: Byłem dziś na dziwnej Mszy IP: *.lubelskie.pl / 212.182.119.* 20.02.06, 08:00 na inną nie warto chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoM Coraz więcej ludzi na Mszy Wszechczasów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 14:00 Co cieszy? Otóż cieszy, że na Mszę przychodzi coraz więcej ludzi, coraz więcej uczestniczy w niej stale. To naprawdę inna, głębsza, doskonalsza od tych, jakie powszechnie się odprawia w kościołach, a czasem w halach spotrowych, które udają kościoły. Odpowiedz Link Zgłoś