Gość: Wielgibolo IP: *.lublin.mm.pl 07.06.05, 00:34 Wiem że to fantazja Ale pomarzyc fajna rzecz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a0 Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 09:14 tez jestem za , widziałem nawet taki szkic jednego z lubelskich konserwatorów w jakims towarzyskim czasopiśmie, bez fary panorama Lublina jest wybrakowana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piechurka Re: Odbudować farę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 09:34 Odbudować się na pewno nie da, bo cała strona placu Po Farze tam gdzie jest poczta została wybudowana już po rozbiórce fary. Ale chodzi mi po głowie coś innego. na tym placyku, gdzie zrekonstruawono podmurówkę , gdzie są załomy i schodki, gdzie fotografują się tyrysci ( na tle kominów dzielnicy fabrycznej...) bardzo brakuje dobrej, zabezpieczonej MAKIETY fary. Myślę, że gdyby postawić ją centralnie na tym placyku pod szklaną kopułą, dawałaby większe pojęcie o pięknie i haromonii tego miejsca przed wiekami. Ale dziś to tam nie tylko makiety nie ma , tam nic nie ma, żadnej planszy, informacji. Nic. Aż przykro, jakby ojcowie tego miasta nie byli stąd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Szuwarek Re: Odbudować farę IP: *.it-net.pl 07.06.05, 10:13 Niegłupi pomysł! Co do odbudowy - przypominam, że po rozebraniu murów obronnych w latach '30 XIX wieku fara zaczęła się po prostu walić, gdyż podziurawiony i niestablny grunt zaczął się obsuwać pod jej ciężarem. To było przyczyną jej rozbiórki, odbudowa wiec po prostu nie wchodzi w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian do Szuwarka 07.06.05, 10:16 to nic, że koszty rozbiórki przewyższyły koszty niewykonanego remontu, bo ściany były tak mocne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: Odbudować farę IP: *.lublin.mm.pl 07.06.05, 10:22 Myślę że przy dzisiejszych możliwościach techniki budowlanej nie to było by największym problemem. Można by przecież umocnić całe zbocze postawić stemple itp. największy problem to raczej ogrom tego przedsięwzięcia od strony konserwatorskiej. Fara stał dawno tak naprawdę nikt nie wie jak dokładnie wyglądała, nie ma przecież zdjęc a tylko kilka obrazów i relacji świadków. To o wiele bardziej skomplikowane zadanie niż odbudowa np. warszawskiej starówki gdzie arhitekci dysponowali zdjęciami czy świetnie nadającymi się do wzrowania się na nich obrazami Canaletta. To problem leży w tym co właściwie trzeba by odbudować i za co to zrobić..... Ale by było pięknie - wyobrażie sobie widok starego miasta jadąc w - z od zamościa.......istne cudo którym jest nasze stare miasto i dzisiaj plus to wyrwane serce miasta - 60 metrowa wieża Kościoła Farnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: Odbudować farę IP: *.lublin.mm.pl 07.06.05, 10:26 Coś mi się poplątało na końcu :) - miało być tak : ale by było pięknie - wyobrażie sobie widok starego miasta jadąc w-z od zamościa.......istne cudo którym jest nasze stare miasto po dodaniu jego wyrwanego serca - 60 metrowej wieży kościoła farnego Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Odbudować farę 07.06.05, 10:16 Skoro zniszczono nawet reflektory oświetlające bazylikę dominikanów, to uważasz, że makieta oparłaby się wysiłkom bezmózgich mieszkańców starówki i innych kretynów? Czy chciałbyś budować kolejną świątynię w mieście - powiedzą inni - i zaraz wyskoczą z projektem, żeby istotnie, farę odbudować, ale na miejsce np. muzeum pojednania z narodem żydowskim albo knajpę. Ja cieszę się, że wreszcie - od kilku lat - jest gdzie zaprowadzić znajomych przyjezdnych, rodzinę... Życzyłbym sobie raczej, żeby fara była częściej sprzątana i żeby częściej był tam widoczny patrol milicyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D, Kopciowski Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 13:58 Zatwierdzony do realizacji projekt rewaloryzacji Placu po Farze, zakładał ustawienie makiety pierwszego parafialnego kościoła Lublina - odlanej z brązu - przed Domem Wikariuszy, a także tablicy epitafijnej w miejscu powtórnego pochówku szczątków ludzkich znalezionych podczas prac ziemnych na placu. Niestety pomysły te nie doczekały się póki co realizacji. Miejmy nadzieję, że niebawem projekt zostanie zrealizowany w całości. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 18:45 A co z dębami które miały symbolizować legendę o powstaniu kościoła farnego???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 11:34 Wolałbym, zeby na placu zostało tak jak jest. 1. Po co wydawać pieniądze na budowę nowych "zabytków" bez oryginalnej substancji, skoro tyle jeszcze czeka na odnowienie oryginalnych i ważnych zabytków? 2. Odbudowany zabytek nie jest zabytkiem - to tylko makieta. Trochęi naczej byłoby, gdyby były jakieś zachowane oryginalne elementy, poza nielicznymi fragmentami wyposażenia, nie zachowały się - np. wykopane w latach trzydziestych przez Dutkiewicza fragmenty żeber sklepiennych gdzieś zaginęły - nie ma nic z elementów architektonicznych fary. Odbudowany zabytek to niestety swoiste oszustwo - bo to nie jest ten zabytek - to nowa makieta. Tym bardziej należy pamiętać o ochronie prawdziwych, istniejących zabytków, bo odbudowa po zawaleniu się - to już nie to. Problem u nas polega na tym, ze działania wyjątkowo dopuszczalne w doktrynach konserwatorskich, czyli odbudowy - z powodu zniszczeń wojennych zostały zastosowane w szerokim zakresie - i przyzwyczajono ludzi do odbudowywania zabytków. Dzis mamy tego poklosie - od kilku lat odbudowy zabytków stały się w Polsce niestety bardzo popularne - w Warszaiwe odbudowano otoczenie Placu Teatralnego, a niedługo odbudowany ma byc pałac saski. To jeszcze pół biedy, bo jest dokumentacja - są fotografie, plany, inwentaryzacje - mozna zrobic to wiernie. Ale niestety za dużo ostatnio rekonstrukcji fantastycznych, bez jakiejkolwiek dokumentacji - jak "odbudowywany" właśnie zamek w Tykocinie, czy zamek w Poznaniu, do którego odbudowy prą tamtejsze władze samorządowe - jakby mało było w Poznianiu prawdziwych zabytków wymagających remontu... Na dodatek projekty poznańskiego zamku pokazuja "stylowe" dziwactwo w tylu XV wieku (ale raczej kosmopolitycznego, a nie miejscowego, nie poparte żadnymi przekazami ikonograficznymi, a sprzeczne z ikonografią dziewiętnasto- i dwudzietowieczną tego obiektu... Główny negatywny skutek takich dziaań - to to, ze takie nowe zabytki bardzo podobają się ludziom - bo są nowe, ładne, czyste, bajkowe - idealne - i niestety prawdziwe często tracą w oczach ludzi na tle tych nowych... 3. Co do makiety - proponowałbym zrobic coś podobnego jak makieta wieży ciśnień na Placu Wolności - trwalszy materiał i cakiem estetycznie to wygląda. Jeśli miasto stać na makietę wieży, to niech ufunduje i makietę fary wykonaną w podobny sposób. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: Odbudować farę IP: *.lublin.mm.pl 07.06.05, 12:03 Generalnie się z Tobą zgadzam. Do mnie też nie przemawiają odbudowane zabytki, warszawa mnie śmieszy gdański irytuje ,a wrocław drażni. tylko że fara lubelska to sprawa wyjątkowa. lublin bez niej to jak Kraków bez kościoła mariackiego, Warszawa bez zamku czy poznań bez ratusza. Całe szczęście że ta nasza dyskusja to tylko takie akademickie bajeczki i że raczej nigdy nie staniemy przed dylematem czy odbudowywać farę. Z jednej strony było by pieknie, starówka znowu świeciła by pełnym swoim blaskiem, z drugiej Lublin by jednak chyba coś stracił - swoją orginalność i tą niesamowitą historyczność miejsca. Do napisania tego postu skłonił mnie fotomontaż starówki od strony placu zamkowego na którym wznosi się ogromna fara (można to chyba znaleźć na www.lublin.art.pl) widok wręcz niesamowity. Wielką krzywdę nam dziadowie zrobili nie ratując tego kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 W ZASADZIE H. MA SŁUSZNOŚĆ... 24.10.05, 14:56 jak zwykle :) , jednak - jeśli już się zadba o te rzeczywiste zabytki (marzenie ściętej glowy), to wtedy dobrze by było odbudować ich otoczenie a la ancienne. Dodatkowo jednak - powstrzymujmy się od wycinania drzew w Starym Mieście, zwłaszcza jeśli chcemy tam urządzić świeżutkie i równiutkie "ruiny". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pbd2 Re: I wieżę ciśnień też! 07.06.05, 11:50 Rzeczywiście, zanim zaczniemy odbudowywać stare zabytki, najpierwe powinniśmy zająć się np. osuwającym się ponoć Zamkiem... Ale kiedyś? Fara to jedno, a ja myślę, że powinno się też odbudować właśnie wieżę ciśnień na pl. Wolności, pardon, Bernardyńskim. W tym wypadku zdjęcia są, nawet jest ich dużo. No i postawić kawał normalnego miasta na tym nieszczęsnym PODZAMCZU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: I wieżę ciśnień też! 07.06.05, 11:55 a obok fary mimo wysiłków wielu osób rysuje się, niszczeje, kurzy - bazylika dominikańska www.dominikanie.lub.pl/zniszczenia (że o teatrze starym nie wspomnę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: I wieżę ciśnień też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 12:50 A Pruszkowski niedawno znowu wyjechał z pomysłem postawienia słupa na Placu po Farze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: I wieżę ciśnień też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 22:47 Żeby was pogodzić proponuję zamiast Fary zbudować wehikuł czasu! Do wynajmowania na godziny. Ja bym napewno wykupił abonament!!!! Pozdrawiam! PS: Makieta z brązu miała być na tarasie od strony Archidiakońskiej????!!! Słup Pruszkowskiego niech spoczywa w pokoju (osobliwości!) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: I wieżę ciśnień też! IP: *.lublin.mm.pl 07.06.05, 23:30 No z tym słupem to już kompletne przegięcie. jak go tam postawią to się pruszona nadzieje na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 SŁUP (NICZYM MIECZ) ŚW. MICHAŁA ? 24.10.05, 14:46 Ten sam, który wymyślili dawniej? To jakiś niby-twórca, Polak, który wyjechał do USA, coś takiego wymyślał. Mogą chcieć to zrobić (byłoby gdzie pojechać), tak jak wcisnęli Lublinowi dzieło p. Kawiaka (niby-twórca, Polak, który wyjechał do Paryża), ale chyba p. konserwator zabytków tego nie zatwierdzi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Kopciowski Re: I wieżę ciśnień też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 08:59 Dom Wikariuszy jest w głębi działki, nie od strony Grodzkiej (na styku z Domem Pomocy Społecznej). Jest to jeden z najstarszych,jeżeli nie najstarszy budynek na Starym Mieście. Został dobudowany do baszty i opasany na murze obronnym (jeden trakt budynku znajduje się po stronie miasta, drugi po stronie skarpy). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Kopciowski Re: I wieżę ciśnień też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 09:03 Sorry, nie doczytałem i niepotrzebnie się wymądrzam. Makieta miała stanąć w narożu placyku przed Domem Wikariuszy, w bardzo bliskim sasiedztwie Placu po Farze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 01:24 Tego się da odtworzyć, ale idea tak piękna, że ją popieram. (...) Niezwykła to była budowla ów kościół farny świetomichalski! Nawę miał bardzo krótką a szeroką i wysoką tak, że w ścianie wejściowej dwa chóry, jeden nad drugim mieściła. Za nawą główna, tak dziwnie ukształtowaną znajdowało się prezbiterium dość duże. I nawę i miejsce kapłańskie otaczały w krąg kaplice duże i małe, stare i nowe, przylepiane do wielkiego kościoła w różnych czasach. Na przodzie wznosiła się dzwonnica, umieszczona hełmem, przypominającym koronę wyższej Wieży Mariackiej w Krakowie. Te dzwonnicę królującą na pagórze widać w promieniu trzydziestu kilometrów od miasta! Była jeszcze przed wieżą kruchta, jak się zdaje o kilka wieków młodsza od samego kościoła. Były też i stare topole, ocieniające fronton świątyni, zwrócony ku ulicy Grodzkiej. Posadzki zdobił gęsty szyk nagrobnych płyt z herbami i znakami rodowymi tutejszego patrycjatu. Ściany, o czym świadczą ułomki muru, kryła barwami barokowa polichromia. (....) Nie ma już i topól, nie ma dzwonów archaniołowi poświęconych, Na zielonym skwerze nocą gwiazdy przeświecają przez gotyckie żebra kościoła z powietrza. (Czechowicz, Kościół niewidzialny.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 01:35 Miało być:”tego się nie da odtworzyć”, ale chyba Św. Michał wytrącił mi spod klawiatury „nie” i wyszło, ze się da odtworzyć. No to mierzmy siły na zamiary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piechurka Re: Odbudować farę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 09:37 Piszemy farze, która znikła z naszego hryzontu i jedynie wyobraźnia pobudzona poezją maluje ją nam w pustce tamtego miejsca. A ja myślę jeszcze o osuwającum się skrzydle zamku. Czy to nie znak dla nas, byśmy skorzystali z tej okazji i podjęli trudny temat rozbiórki wybudowanego w czasach stalinowskich betonowego straszydła, które nie tylko "wyje" na tym zwgórzu, ale obraża swoją brzydotą cały dorobek pokoleń architektów od średniowiecza po renasans. Wyobrażcie sobie odsłonięty dziedziniec zamkowy, donżon i kaplicę Św. Trójcy? Ech, pomarzyć można za darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 10:03 Gość portalu: piechurka napisał(a): > Piszemy farze, która znikła z naszego hryzontu i jedynie wyobraźnia pobudzona > poezją maluje ją nam w pustce tamtego miejsca. > A ja myślę jeszcze o osuwającum się skrzydle zamku. Czy to nie znak dla nas, > byśmy skorzystali z tej okazji i podjęli trudny temat rozbiórki wybudowanego w > czasach stalinowskich betonowego straszydła, które nie tylko "wyje" na tym > zwgórzu, ale obraża swoją brzydotą cały dorobek pokoleń architektów od > średniowiecza po renasans. > Wyobrażcie sobie odsłonięty dziedziniec zamkowy, donżon i kaplicę Św. Trójcy? > Ech, pomarzyć można za darmo... Też bym sie ucieszył, gdyby to skrzydło runęło w cholerę... Rzeczywiscie obraża - i to nie tylko dorobek "od średniowiecza po renesans, ale po romantyzm i jego neogotyckie sentymenty. Ale wolałbym, zeby na tym miejscu coś jednak było - bo zawsze dziedzieniec od tej strony był czymś osłonięty - w końcu był to zamek obronny - najpierw był tam wał ziemny, potem mur, potem różne zabudowania. Najlepiej byłoby, gdyby spróbowano przy okazji nieuchronnego remontu jakoś ujednolicić architekturę tego skrzydła z resztą neogotyckiego zamku. A moze było coś takiego w projektach tego wielekiego remontu, które nie przeszły przez unijne sito? Bo my jak zwykle jesteśmy niedoinformowani przez prasę i tak naprawdę poza jasnobrązowym kolorem - to chyba nikt nie wie, co jeszcze miało być wykonane? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UMCS Re: Odbudować farę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 12:55 Popieram rozwalenie tego bunkra!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Creature Re: Odbudować farę IP: *.resetnet.pl 08.06.05, 15:16 Móc choć na chwile zobaczyć farę na swoim miejscu to jedno z moich marzeń. Dlatego jeśli tylko by to było możliwe popierałbym odbudowe. Pare fotek makiety tego kościoła: img244.echo.cx/my.php?image=kociwmichaa0ct.jpg img244.echo.cx/my.php?image=3808704nu.jpg img244.echo.cx/my.php?image=img00030zv.jpg img244.echo.cx/my.php?image=img00019aw.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 16:04 Pomarzyć czasem trzeba, dla zdrowia, ale żeby to konkretne marzenie spełnić w realu trzeba poczekać do czasu wynalezienia podrózy w czasie. Brawa dla twórców obu makiet ale już na tym przykładzie dobitnie widać jak skomplikowane byłoby wierne odtworzenie oryginału - obie wersje wyraźnie różnią się bardzo istotnymi szczegółami! Gdyby choć były jakieś zdjecia ale zbytnio pospieszono się z rozbiórką kościoła nia czekając na wynalazek fotografii. Zatem wracając do mojej myśli-poczekajmy na wehikuł czasu, wyślijmy architekta z historykiem sztuki niech zrobią dobrej jakości zdjęcia (hologramy?)i można zacząć planowanie odbudowy! Pozdrawiam z nadzieją doczekania tej chwili,a póki co cieszmy się tym co mamy i ćwiczmy wyobraźnię! PS: Makietę koniecznie utrwalić w brązie i jak najpredzej - na Plac po Farze, żeby pomagała w tych ćwiczeniach!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 16:38 Hologram,że też wcześniej na to nie wpadłem! To jest to czego może doczekamy! Gigantyczna projekcja holograficzna w naturalnym otoczeniu w doskonałej jakości - to realna zapowiedź możliwości spełnienia waszych i moich marzeń : ZOBACZYĆ NIEISTNIEJĄCĄ FARĘ W PANORAMIE LUBLINA NA ŻYWO! Oczywiście pod warunkiem że ta panorama dotrwa do tego czasu i nie będziemy musieli ogladać lubelskiej Fary na tle galerii handlowych, stacji benzynowych i multikin z kręgielniami?! Aaa... i bym zapomniał - z halą "NOVA" i stacją busów po "rewitalizacji"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: Odbudować farę IP: *.lublin.mm.pl 08.06.05, 17:02 Może to żeczywiście jest pomysł !!? Ludzie co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Odbudować farę 08.06.05, 17:33 Ooo... Tak, to jest to! Technika zaszła już tak daleko, że chyba dałoby się coś takiego wyświetlić. To byłoby nawet lepsze, niż odbudowana Fara, bo znacznie tańsze, a wyjątkowo oryginalne. Wyobraźcie sobie - holograficzna atrakcja turystyczna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: Odbudować farę IP: *.lublin.mm.pl 08.06.05, 17:49 A jak będziemy chcieli znowu spojrzeć na starówkę bez fary to się wyciągnie wtyczkę i po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 18:15 Żeby tak można było zrobić z paroma innymi budowlami,wyciągnąc wtyczkę i.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: Odbudować farę IP: *.lublin.mm.pl 08.06.05, 18:40 Np. sąd obok kościoła ewangelickiego. Pstryk i po problemie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 18:53 Trybunał-pstryk! i jednoczesnie Stary Ratusz - pstryk,pstryk!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielgibolo Re: Odbudować farę IP: *.lublin.mm.pl 08.06.05, 18:58 I wszystko orginelne, piękne, a nie żadne tam odbudowane tandety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:17 Gość portalu: mały napisał(a): > Trybunał-pstryk! i jednoczesnie Stary Ratusz - pstryk,pstryk!!!! Co wy wszystcy macie z tym Trybunałem?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:22 przecież to tylko tak na chwilę,potem znowu pstryk i jest Trybunał! :) Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Odbudować farę 08.06.05, 21:29 pstryk! - dworzec zapada w ciemność aż po Czwartek! pstryk! - i znowu znika Trybunał pstryk! - zabudowa hangarowa za POdwalm idzie w cholerę pstryk! - pstryk! - pstryk! Wszyscy umieramy i mozemy wreszcie wyspać się do woli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:52 odpstryk!-odpstryk!-odpstryk! Ja się wysypiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kko Re: Odbudować farę IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 08.06.05, 21:57 Koledzy nie fantazjujcie, takiego czegos (hologramu) nie ma na swiecie, a co dopiero mowic o Lublinie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:06 Ale będzie! Czego nie można powiedzieć, niestety(!) o wehikule czasu!!!!!! :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Creature Re: Odbudować farę IP: *.resetnet.pl 08.06.05, 21:06 Obecne "fundamenty" nierzadko służą żyganiu i szczaniu imprezowiczów z pobliskich knajp. Moim skromnym zdaniem wyglądają jakoś dziko i z całą pewnością niegodnie budynku jaki reprezentują. A taki hologram musiałby się wspaniale prezentować wychodząc z uliczki kv farze, dlatego wielkie tak dla tej idei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Odbudować farę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 11:31 A gdyby od czasu do czasu na wielkim ekranie pokazać projekcvję panoramy lublina z farą - to może bardziej realne niż hologram. Może Teatr NN by to połknął? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kko Skrzydlo zamku IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 08.06.05, 16:25 Gwoli scislosci, chcialbym nie zgodzic sie z twierdzeniami sugerujacymi, ze polnocne skrzydlo zamku zostalo jakoby wybudowane od podstaw w czasach stalinowskich, bo byla to przebudowa budynku istniejacego przed wojna o czym mozna sie przekonac ogladajac liczne pocztowki i zdjecia z tamtego okresu, co nie zmienia faktu, ze wyglada ono jak bunkier i zmiany w wygladzie byly by jak najbardziej na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Skrzydlo zamku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:16 Nie jestem pewien - pocztówki pocztówkami, ale na jakimś planie z lat 60tych, chyba w którejś z ksiązek Gawareckiego, widziałem zamek bez większej części tego skrzydła - tej "modernistycznej" właśnie. Moze pierwotnie istniejące, neogotyckie, rozebrano w całości? Czy ktoś zorientowany w temacie mógłby nam powiedzieć jak było naprawdę? ja jestem za młody, by to pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fasolka Re: Odbudować farę IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.06.05, 19:11 Pewnie, ze warto marzyc. Jak na przyklad czesto marze, ze wygrywam milion dolarkow, chociac po przeliczeniu wychodzi mi, ze przydaloby sie wiecej. I wszystko pakuej w LUBLIN! Remontuje cala Lubartowska, Stare Miasto z budynkiem teatru, dominikanow. I tak sobie wedruje w myslach po tych wszystkich lubelskich pieknosciach. Co do Fary, to owszem, tez bym sypnela. Z tym, ze uwazam, ze odbudowa mialaby sens tylko wtedy, gdyby chodzilo o uzupelnienie panoramy miasta. Czyli jak najdokladniej odbudowac bryle kosciola, a wnetrze zagospodarowac w jakis inny sposob i tak raczej calkowicie nowoczesnie. Zdjecia zniszczen bazyliki dominikanskiej sa doprawdy szokujace. I na koniec jeszcze jedno. Jak bym juz wygrala te miliony to bym wreszcie zrobila cos zeby na ulicahc bylo bezpieczniej i takie akty wandalizmu jak na Starym Miescie -vide oswietlenie bazyliki, czy widoczne na kazdym kroku ospreyowanie, nie mialyby miejsca. Jakiegos Fantino na strazy bym postawila czy Guglianiego i bylby spokoj. Oj zebym tak mogla te miliony wygrac! Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Odbudować farę - jestem ZA !!! 21.06.05, 10:43 To wspaniały pomysł by odbudować farę. Oczywiście można uznać ze jest to nierelane ale zastanówmy się. Po 1945 roku odbudowano: Stare Miasto w Warszawie, Trakt Królewski w Warszawie, Zamek w Warszawie, Zamek w Malborku, Glówne Miasto w Gdańsku i część Starego Miasta w Gdańsku, Stare Miasto we Wrocławiu, Zamek w Janowcu, Stare Miasto w Olsztynie, Racibórz, część Starówki w Poznaniu, Zamek w Tropsztynie, Zamek w Korzkwi, Starówka w Jeleniej Górze. Obecnie są odbudowywane Stare Miasto w Elblągu, część Starego Miasta w Szczecinie, Zamek w Bobolicach, Zamek w Tykocinie. WYOBRAŹCIE SOBIE, ŻE TYCH BUDYNKÓW W POLSCE NIE MA! Właściwie nie mielibyśmy w Polsce ciekawych zespołów architektonicznych. Odbudowa fary jest jak najbardziej możliwa i wcale nie musi być to projekt nierealny przy kilku założeniach: 1. Wykorzystuje się do budowy nowoczesne (tańsze) materiały, 2. Rekonstruuje się wygląd zewnętrzny - wnętrze urządzając w sposób nowoczesny, 3. Celem odbudowy nie jest przeznaczenie tego obiektu na funkcję sakralną ale funkcję np. na halę koncertową lub galerię handlową. Można też wybrać program minimum w postaci odbudowy wieży. Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemcy będą teraz będą odbudowywać zamek w Berlinie, Słowacy skończyli odbudowywać wielki zamek w Trenczynie a Litwini już są w połowie odbudowy zamku w Wilnie. Czym przy tym jest odbudowa nie takiego wielkiego przecież kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 21.06.05, 22:25 Zgadzam się z przedmówcą, chociaż nie do końca - fakt, gdyby wiernie trzymac się tych wszystkich teoretycznych założeń, to nie tylko Zamku Królewskiego w Warszawie by nie było, ale i krużganków na Wawelu i paru innych budowli. Teorie swoje, ale psychika ludzka ma swoje potrzeby i tego sie nie przeskoczy. W takim Elblągu odbudowano teraz zniszczoną Starówkę, nigdy tam nie byłam, ale z tego co widziuałam na zdjeciach, to jest OK - przynajmniej lepsze to niż pusta wielka przestrzeń z jakimiś kioskami, w samym centrum miasta. Problem lezy w tym, zeby to wszystko robić z odpowiednia kulturą. Materiały - jak najbardziej takie jak kiedyś. Zero nowoczesności.Zamek warszawski odbudowano wykorzystując wiernie wszelkie techniki i materiały. Galeria handlowa - Boże, co za pomysł:((( Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 21.06.05, 22:30 Zapomniałam napisać - Imalczewski podaje liczne przykłady odbudowanych zabytków, ale sa to obiekty od Sasa do Lasa. Czym innym była odbudowa Malborka, czym innym Gdańska - zrobiona wyjatkowo niechlujnie, i po łebkach. Czym innym są odbudowy zamków w Bobolicach, Tykocinie i Korzkwi - te ruiny wykupili jacyś nadziani klienci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:31 lmalczewski napisał: > To wspaniały pomysł by odbudować farę. Oczywiście można uznać ze jest to > nierelane ale zastanówmy się. Po 1945 roku odbudowano: Stare Miasto w > Warszawie, Trakt Królewski w Warszawie, Zamek w Warszawie, Zamek w Malborku, > Glówne Miasto w Gdańsku i część Starego Miasta w Gdańsku, Stare Miasto we > Wrocławiu, Zamek w Janowcu, Stare Miasto w Olsztynie, Racibórz, część Starówki > w Poznaniu, Zamek w Tropsztynie, Zamek w Korzkwi, Starówka w Jeleniej Górze. > Obecnie są odbudowywane Stare Miasto w Elblągu, część Starego Miasta w > Szczecinie, Zamek w Bobolicach, Zamek w Tykocinie. WYOBRAŹCIE SOBIE, ŻE TYCH > BUDYNKÓW W POLSCE NIE MA! Właściwie nie mielibyśmy w Polsce ciekawych zespołów > architektonicznych. Jeżeli ktos pisze, ze gdyby nie odbudowano tych obeiktów i zespołów, to właściwie nie mielibyśmy w Polsce ciekawych zespołów architektonicznyh, to po prostu pokazuje, zę nic nie wie o zabytkach w Polsce - ich rozmieszczenieu, ilości, wartosci itd. i ze jego kontakt z zabytkami ogranicza sie chyba tylko do tych "odbudowanych", skoro tak uważa. Tym bardziej ze podaje tak rózne przykłądy - ze trudno cokolwiek z nich wnioskować - bo zuepłnie inna sytuacja to niemal pełna odbudowa zamku Królewskiego w Warszawie, a zupełnie inna przeprowadzona w niedużym generalnie zakresie odbudowa fragmentów w Janowcu - gdzie przecież większosć murów stała. Warto też pamietać, jak wiele z tych odbudów było dosć fantastycznych - np. w Poznaniu większosc zabudowy rynku to były domy handlowe, często zbudowane tylko na fundamentach wcześniej istniejacyh tam kamienic pod koniec XIX w. A dzis mamy swoisty disneyland - różne fragmenty odbudowano w róznych stylach. Ale przy samym Poznaniu warto pamietac, zę jest tam całe mnóstwo swietnej architektury, która przetrwała wojnę bez specjalnych zniszczeń. A już zupełnym nieporozumieniem jest przytaczanie tu Elbląga, który jest po prostu budowany na nowo, po odpowiednich badaniach zachowanych pozostałści, a nie "odbudowywany". A jeśli chodzi o wspomniane zamki - w Tykocinie właściciel działa bez żadnej konkretnej dokumentacji - to co budują, to czysta fantazja. Tylko nieco mniej fantastyczny bedzie dolny zamek w Wilnie - wspominany przez Imalczewskiego - bo też brak odpowiedniej dokumentacji, do czego Litwini sie przyznaja - na dodatek budowany jest w całosci nowoczesnymi metodami. A żeby było jeszcze idiotyczniej - jedyny ocalały do dziś budynek z tego zamku przy okazji odbudowy reszty zamku - "oczyszczono" z dobrze zachowanych dziewiętnastowiecznych dekoracji architektonicznych, by go dostosować do reszty odbudowanego zamku... To się dopiero nazywa "ochrona zabytków"! Trzeba pamiętać, ze każda odbudowa zabytku jest w dużym stopniu oszustwem - a o tym, ze w Lublinie całe mnóstwo zachowanych i oryginalnych zabytków, które wymagają remontu - tego chyba przypominać nie trzeba. Zastanawiające, jak bardzo Polakom weszło do świadomosci (głownie z powodu wojny), ze zabytki sie odbudowuje, zamiast dbać o nie... Co gorsza, od kilka lat narasta plaga odbudów - głównie przez samorządy - w Poznaniu chcą odbudować zamek królewski - z którego sporo zachowało sie w formie XVIII wiecznej -= a chcą to zrobić w dość fantastycznym stylu XV wieku - zupełnie bez liczenia sie z lokalnymi formami - a w Poznaniu do remontu wcale nie mniej niż w Lublinie... Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 24.06.05, 11:26 Gość portalu: H napisał(a): > Jeżeli ktos pisze, ze gdyby nie odbudowano tych obeiktów i zespołów, to > właściwie nie mielibyśmy w Polsce ciekawych zespołów architektonicznyh, to po > prostu pokazuje, zę nic nie wie o zabytkach w Polsce - ich rozmieszczenieu, > ilości, wartosci itd. i ze jego kontakt z zabytkami ogranicza sie chyba tylko > do tych "odbudowanych", skoro tak uważa. ======================= OOOps, nie doczytałam do końca tej wypowiedzi, faktycznie, stwierdzenie iscie koszmarne. ====================================== przeprowadzona w niedużym generalnie zakresie odbudowa fragmentów w Janowcu - > gdzie przecież większosć murów stała. ============================= W niedużym??? A widziałes zdjecia zamku z lat 70.? Jak to wtedy wyglądało?? Jeszcze pare lat, a z Janowca nic by nie zostało. To co było zachowane - zasadniczo mury wyznaczające obszar zamku i dawnych zabudowań, w stanie mocno posunietej destrukcji, po II Wojnie zintensyfikowanej przez zanieczyszczenie z Azotów. ================================== A jeśli chodzi o > wspomniane zamki - w Tykocinie właściciel działa bez żadnej konkretnej > dokumentacji =============================================== Też sie nie zgodze. Prace w Tykocinie były poprzedzone rzetelną kwerendą archiwalną, np. w Petersburgu. Co nie oznacza, ze i tak o żadnmej odbudowie nie ma tu mowy, tylko o zuoełnie samodzielnej kreacji architektonicznej. =============================== > Trzeba pamiętać, ze każda odbudowa zabytku jest w dużym stopniu oszustwem - a ================================== Oszustwem jest też w takim razie każda konserwacja - bo najpierw odnawia się coś, a potem wciska się ludziom kity że to coś tak sie ładnie zachowało. Ja mysle inaczej. W zabiegach konserwatorskich czy restauracyjnych widzę chęć przeciwstawienia się i upływowi czasu, jak również dziejowym nieszczęściom, złej stuacji politycznej etc. Odbudowa Zamku Królewskiego nie była oszustwem, a ja nie mysle o nim jako o makiecie. Była pokazaniem że zło nie zawsze musi zwyciężyć. Mam w nosie Maxa Dvoraka. ======================================= > tym, ze w Lublinie całe mnóstwo zachowanych i oryginalnych zabytków, które > wymagają remontu - tego chyba przypominać nie trzeba. ================================= Nam nie, ale komus innemu chyba tak. =========================================== > Zastanawiające, jak bardzo Polakom weszło do świadomosci (głownie z powodu > wojny), ze zabytki sie odbudowuje, zamiast dbać o nie... Co gorsza, od kilka > lat narasta plaga odbudów - głównie przez samorządy - w Poznaniu chcą odbudować zamek królewski - z którego sporo zachowało sie w formie XVIII wiecznej -= a > chcą to zrobić w dość fantastycznym stylu XV wieku - zupełnie bez liczenia sie > z lokalnymi formami - a w Poznaniu do remontu wcale nie mniej niż w Lublinie... ============================= Tu masz całkowita rację. Mnie też to przeraża.Najgorsze jest to że nie mozna nikomu nic wytłumaczyć. SAkoro kiedyś na Forum_Torun rzucono hasło...odbudowy zamku krzyżackiego (zburzonego w lutym 1454 roku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:21 folkatka napisała: > przeprowadzona w niedużym generalnie zakresie odbudowa fragmentów w Janowcu - > > gdzie przecież większosć murów stała. > ============================= > W niedużym??? A widziałes zdjecia zamku z lat 70.? Jak to wtedy wyglądało?? > Jeszcze pare lat, a z Janowca nic by nie zostało. To co było zachowane - > zasadniczo mury wyznaczające obszar zamku i dawnych zabudowań, w stanie mocno > posunietej destrukcji, po II Wojnie zintensyfikowanej przez zanieczyszczenie z > Azotów. > ================================== Widziałem - ma gdzieś w domu w jakiejs książce - mury miały wysokość kilkunastu metrów w wielu miejscach - jak na polskie "odbudowy" to naprawdę niewiele nowego dodano w Janowcu:-) > > Trzeba pamiętać, ze każda odbudowa zabytku jest w dużym stopniu oszustwem > - a > ================================== > Oszustwem jest też w takim razie każda konserwacja - bo najpierw odnawia się > coś, a potem > wciska się ludziom kity że to coś tak sie ładnie zachowało. Ja mysle inaczej. > W zabiegach konserwatorskich czy restauracyjnych widzę chęć przeciwstawienia > się i upływowi czasu, jak również dziejowym nieszczęściom, złej stuacji > politycznej etc. Odbudowa Zamku Królewskiego nie była oszustwem, a ja nie mysle > o nim jako o makiecie. Była pokazaniem że zło nie zawsze musi zwyciężyć. Mam w > nosie Maxa Dvoraka. > ======================================= To prawda, ze każda konserwacja jest w jakimś, chocby niewielkim stopniu oszustwem, ale dopóki sa jakieś oryginalne części, to można mówić o zabytku - w przypadku odbudowy - takiej jak byłaby odbudowa fary - już nie. A co do zamku - to przykład trochę inny - bo tu faktycznie decydującą rolę odegrał sprzeciw wobec barbarzyństwa Niemców podczas wojny - a nie jakaś tam cheć odbudowy np. ze względów merkantylnych, jak zamek w Tykocinie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 19.07.05, 13:00 Muszę odpowiedzieć w duchu dość ugodowym ale proszę tego nie odebrać jako niechęć do polemiki a bardziej jako dokładniejsze wyjaśnienia moich intencji w podaniu powyższych przykładów. Owszem podałem różne przykłady i owszem można mieć zastrzeżenia np. do Elbląga czy Kołobrzegu, jednakże chodziło mi raczej o zaznaczenie, że odbudowy w Polsce to nie jest nic niezwykłego. Ba! Na świecie to nie jest nic niezwykłego!!! Wiele obiektów w Czechach, Niemczech (nad Renem a niedługo zamek cesarski w Berlinie), we Francji (Alzacja i np. Prowansja), Węgrzech (Budapeszt), Słowacji (Trenczyn) to rekonstrukcje. Dodajmy do tego, że oparte często na dość wątłych przesłankach. W dzisiejszych czasach mamy lepsze możliwości ustalenia wyglądu pierwotnego danego budynku, jednakże mają też miejsca odbudowy, które są właściwie pewnego rodzaju fantazjami a nie rekonstrukcjami. Tak jest w przypadku np. Tykocina i Tropsztyna ale nie umniejsza to faktu, że tego typu inicjatywom należy się szacunek (z wyłączeniem koszmarnego Działdowa). Przy tak nędznej ilości wartościowych zabytków w Polsce, takie makiety także mają znaczenie dla tworzenia czegoś co nazwałbym "krajobrazem kulturowym”. Dlatego popieram nawet niezbyt wierne odbudowy, byleby miały one charakter ściśle nawiązujący do epoki, którą ma odzwierciedlać dany obiekt. Zaznaczę w odpowiedzi przedmówcy, że wiem co nieco o zabytkach w Polsce i jaka jest ich wartość, dlatego nie uważam, że Polska ma szczególnie czym się chwalić w porównaniu np. z niewielkimi Czechami, dlatego musimy szczególnie dbać o to co nam pozostało i nie wystrzegać się ewentualnego rekonstruowania tam gdzie ma to sens. Wyobraźmy sobie że nie ma w Polsce Warszawy, Gdańska (jaki by nie był) i Wrocławia tylko zamiast tego morze ruin. Nie chcę żebyśmy toczyli tutaj bezsensowny konflikt (specjalnie powstrzymałem się przed złośliwościami), ponieważ wszystkim zależy nam na tym samym, dlatego próbujmy na siebie nie naskakiwać. Ps. Zamek Dolny w Wilnie (w przeciwieństwie do Trok) ma dobrą ikonografię Smuglewicza, dlatego jego kształt zewnętrzny będzie dokładnie taki jak w XVIII wieku. Wnętrza to inna bajka ale podobnie jest w Warszawie. Malbork natomiast został po 1945 r. moim zdaniem odbudowany lepiej niż przez Steinbrechta. Pozdrawiam Serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
wielgibolo Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 19.07.05, 13:40 Abstrachując odrobinę od głównego nurtu dyskusji. Wspomniał Pan o "koszmarnym działdowie". Znam ten obiekt często obok niego przejeżdżam. Z przyjemnością dowiem się co w nim jest takiego koszmarnego, gdyż jako domorosły fascynat obiektów zabytkowych z ciekawością zestawię pańską opinię na temat zamku z rzeczywistościę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 19.07.05, 14:29 Uprzejmie proszę. bardzo ąłdnie to widać na załączonym obrazku www.dzialdowo.com.pl/pl/? id=index_.php3&g3_big=D00007 Chyba komentować nie muszę? Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 19.07.05, 14:30 jeszcze raz: www.dzialdowo.com.pl/pl/?id=index_.php3&g3_big=D00007 Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 19.07.05, 14:32 Ładnie też ujął to autor ostatniego zdjęcia na dole po prawej stronie: www.zamkipolskie.com/dzial/dzial.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elbounty Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 22:05 Jeżeli chodzi o elbląg, to stare miasto jest przynajmniej w częsci rekonstruowane, reszta rzeczywiście jest połączeniem "stylu starej hanzy" i "nowoczesności" Zresztą trudno liczyć na to, że da się wiernie w całości zrekonstruować jedną z najpiękniejszych i większych- w czasach przedojennych- starówek, która po wojnie została zamieniona przez ówczesne władze w ogromną łąkę w centrum miasta. Szczęście, że tam bloków nie pobudowano. Ale dzięki temu elbląg jest dziś największym poligonem archeologicznym w europie, a to co udało się wykopać jest ewenementem na skalę europejską i świadczy o potędze tego miasta. Polecam: www.national-geographic.pl/national2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=317&news_id=749&layout=2&page=text Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elbounty Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 22:08 Dla ułatwienia: www.national-geographic.pl/national2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=317&news_id=749&layout=2&page=text Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 11.08.05, 15:32 Jeżeli fara niałaby być odbudowana to chyba tylko "przy okazji" jakiejś innej inwestycji. Gdyby w mieście był potrzebny obiekt, na który budynek w kształcie fary mógł być przeznaczony, to taki projekt miałby szanse realizacji. Hotel? Sala koncertowa? muzeum? jakiś urząd miejski? Co jest potrzebne w Lublinie? Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 12.08.05, 17:13 Ja się zasadniczo zgadzam, w sumie gdyby podchodzić rygorystycznie do tych spraw to nie mielibysmy kruzganków na Wawelu, na przykład... Jednak nóż mi sie w kieszeni otwiera każdorazowo po przeczytaniu poniższego: ===================================================================== Przy tak nędznej ilości wartościowych zabytków w > Polsce, (...)dlatego nie uważam, że Polska ma > szczególnie czym się chwalić w porównaniu np. z niewielkimi Czechami ========================================================= Po prostu sie nie zgadzam. Uważam że nie można deprecjonować spuscizny własnego kraju, tylko starać sie ją odkryć.Takiego wspaniałego zamku jak mój ukochany Janowiec nie ma w żadnych Czechach, ani nigdzie.W Czechach nie ma też drewnianych cerkiewek z Beskidu Niskiego, kosciołów Renesansu Lubelskiego...Problem jest w tym >> Ps. Zamek Dolny w Wilnie (w przeciwieństwie do Trok) ma dobrą ikonografię > Smuglewicza, dlatego jego kształt zewnętrzny będzie dokładnie taki jak w XVIII > wieku. Wnętrza to inna bajka ale podobnie jest w Warszawie. Malbork natomiast > został po 1945 r. moim zdaniem odbudowany lepiej niż przez Steinbrechta. > > Pozdrawiam Serdecznie > > Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 12.08.05, 17:18 Coś mi się wcisnęło nie tak..Przepraszam. Oto cd. mojej wypowiedzi. > Po prostu sie nie zgadzam. Uważam że nie można deprecjonować spuscizny > własnego kraju, tylko starać sie ją odkryć.Takiego wspaniałego zamku jak mój > ukochany Janowiec nie ma w żadnych Czechach, ani nigdzie.W Czechach nie ma też > drewnianych cerkiewek z Beskidu Niskiego, kosciołów Renesansu > Lubelskiego...Problem jest w tym że w Czechach jest społeczenstwo o wiele bardziej kulturalne, które nie bazgrze sprajami po murach, i które nie obróciło w perzyne siedzib ziemianstwea po reformie rolnej - tak jak to sie stało u nas. > Dlataego zabytki w tym kraju robią wrażenie, są odpicowane i czyściutkie.Ale w zyciu nie napisze ze w Polsce nie mamy sie czym chwalić.Pierwszy krok ku ich zachowaniu jest w ich poszanowaniu. Mam nadzieję ze mój przedmówca sie nie obrazi, i nie uzna że wszczynam z nim bezsensowną polemikę. > > > >> Ps. Zamek Dolny w Wilnie (w przeciwieństwie do Trok) ma dobrą ikonog > rafię > > Smuglewicza, dlatego jego kształt zewnętrzny będzie dokładnie taki jak w > XVIII > > wieku. Wnętrza to inna bajka ale podobnie jest w Warszawie. Malbork natom > iast > > został po 1945 r. moim zdaniem odbudowany lepiej niż przez Steinbrechta. > > > > Pozdrawiam Serdecznie > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 31.08.05, 13:22 Oczywiście, że mamy sie czym chwalić, jednak ilość cennych obiektów jest u nas dużo niższa niż np. w Czechach. W samej Polsce jest bardzo duże zróżnicowanie terytoralnego występowania cennych zabytków, np. Dolny Śląsk i Lubuskie w porównaniu z Mazowszem i Podlasiem to niebo a ziemia. Dlatego tak denerwujące jest że ta niewielka ilość polskich zabytków jest utrzymywana w dobrym stanie. Także w okolicach Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 22:32 A kolega był kiedyś na Mazowszu? Ja ostatni tydzień spędzilem na pograniczu dawnego województwa rawskiego i łęczyckiego - jeżdzę w tamte strony już trzeci rok - zawsze na jakis tydzień - i jeszcze tak cholernie dużo zostało mi do zwiedzenia, ze aż sam sie dziwię. Weźmy np. taki nieduzy fragment terenu - okolice Łowicza, Skierniewic i Sochaczewa - niewątpliwie Mazowsze. Wymieniam tylko co ciekawsze: w Łowiczu - 9 zab. kościołów w tym wspaniała kolegiata z nagrobkami prymasów, klasztor misjonarzy ze wspaniałą kaplicą, dwa rynki otoczone kamienicami od XVI do XVIII wieku, duży skansen w pobliskich Maurzycach, kilka kilometrów obok: W Domaniewicach wczesnobarokowa piekna kaplica, w Arkadii park, w Nieborowie zespół pałacowy, w Bolimowie dwa siedemnastowieczne koscioły, kilka km na północ w dwóch sąsiednich wsiach, Kozłowie Szlacheckim i Kozłowie Biskupim dwa koscioły gotyckie, obok w Brochowie szesnastowieczny znany kosciół, tuż obok Żelazowa Wola, a od Brochowa już krok do Czerwińska z romańskim opactwem kanoników regularnych. Do tego jeszcze w Sochaczewie ruiny zamku, w Skierniewicach pałac prymasowski z dużym parkiem, jeden z najstarszych dworców kolejowych w Polsce i dwa stare koscioły. I co? Mało? A to w gruncie rzeczy teren jednego średniej wielkosci powiatu! I wymieniłem tylko najważniejsze zabytki! Inny przykład - też bliziutko - gmina Bielawy, troszkę na zachód od Łowicza: 6 zabytkowych kosciołów, z czego 3 gotyckie i 3 drewniane z XVII-XVIII wieku. A przeciętnemu Polakowi Łowicz kojarzy się co najwyżej z folklorem i pasiakami... Po prostu Polacy tak naprawdę nic, albo prawie nic nie wiedzą o polskich zabytkach - i dlatego wydaje się im, że jest ich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 01.09.05, 20:37 H - jest dokładnie tak jak piszesz.Gdzie indziej pieczołowicie dba się o byle chałupinkę, którą u nas się rozwala. Wszystkim, którzy mają poglądy podobne co pan IMalczewski, zalecam dokładniejsze zwiedzenie polskiej ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 24.10.05, 10:01 Dość dokłądnie zwiedziłem "polską ziemię" i trudno mi sie z wami zgodzić. To "Mazowsze" wymienione przez H to rzecz można "rodzynek", który i tak z Dolnym Śląskiem porównania nie wytrzymuje. Zobaczcie okolice Siedlec, Białegostoku, Suwałk. Jeżeli chodzi o zabytki to poza dwoma klasztorami i kilkoma pałacami to pustynia i klepisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuuuu!!!!!!! Światło i dźwięk na placu po Farze!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 18:41 Na placu po Farze będzie wkrótce strasznie! Gazeta doniosła że ma tam wieczorami przechadzać się pan.Pietrasiewicz, śpiewać pieśni kościelne i uderzać w dzwony!!!!!!!! Aż ciarki przechodzą!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 24.10.05, 21:30 Mam wrażenie że dla Ciebie zabytek oznacza cos spektakularnego. Przypomina mi to poglądy mojego śp. dziadka, dla którego zwierzęciem był np. łoś -ale ryba już nie. Na terenach które wymieniłes jest sporo ciekawych rzeczy - tyle że czekają na odkrycie.POwtórzę do znudzenia - nie można ujmować tego w taki sposób, po prostu coś sie we mnie burzy. Przecież i tak nic nie wytrzyma porównania con bella Italia. U podstawy ochrony rodzimych zabytków stoi ich zrozumienie i pokochanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubertkm Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 24.10.05, 21:41 To chyba jednak nie zwiedzileś dokładnie:-) Po pierwsze primo, jak powiedzileiby niektóryz inteligenci, akurat wymienione przez Ciebie okoice to nie Mazowsze, tylko Podlasie i Suwalszczyzna, którą nie wiadomo jak określic - akurat sa to najsłabiej zagęszczone jeżeli chodzi o zabytki okolice w Polsce. Dużo ponizej sredniego zagęszczenia. Co nie przeszkadza temu, ze są tam zabytki bardzo wysokiej klasy artystycznej (jak pałace w Bialymstoku, Siedlcach, Choroszczy i wiele innych czy znakomite zespoly sakralne: Supraśl, Tykocin, Bialystok, Choroszcz, Siemiatycze, Drohiczyn itd.). Ogółem, nawet w tym najsłabiej, powtarzam nasyconym zabytkami terenie w Polsce jest ich całkiem sporo. W dawnym woj. białostockim znajduje się 212 zabytkowych kosciołów i cerkwi oraz 63 kaplice różnych wyznań (nie podaję liczby kapliczek bo nawet jej nie znam). Jak chcesz, mogę Ci wysłac listę mailem. Dane podaję za spisem Zabytki Architektury i budownictwa w Polsce, t. 3, woj. białostocie. Jeżeli uważasz, ze ponad 270 zabytków sakralnych, niejednokrotnie tworzonych przez wybitnych architektów (a mówimy o samej architekturze - warto pamietać, ze jest wewnątrz mnóstwo wspanialego wyposażenia) i wielkie załozenia pałcowo-ogrodowe, należące do nacenniejszych w Europie to "pustynia i klepisko" - jak stwierdzieś, to chyba znaczy że jednak mało dokładnie zwiedziłeś te okolice. Po raz kolejny pokazują się stereotypy - wszyscy słyszeli że na Dolnym Śląsku jest dużo zabytków - ale inne okolice już niemal wszystki wydają sie "pustynią i klepiskiem", bo po prostu bardzo słabo Polacy znają swój kraj - nawet gdy go zwiedzają, to omijają przytłaczającą większosc ważnych zabytków - bo wiekszość przewodników o nich nie pisze. Pozdrawiam i zachęcam do dobrego przygotowywania sie przed wyprawami "w Polskę"! Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 24.10.05, 21:55 Brawo Hubercie. Jak to dobrze że piszesz takie długie maile - bo ja mam ADHD i zero cierpliwości:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 22:00 Ja mam średnią cierpliwosć - napisac dużo to jeszcze mogę, ale sprawdzić literówek 9a robie ich dużo) to już mi się nie chce:-) Dotarł do Ciebie mail? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 03.03.06, 11:21 Przecież nie twierdziłem, że w okolicach Suwałk nie ma zabytków!:) Napisałem że porównując do Dolnego Śląska to "pustynia i klepisko" i tak jest w rzeczywistości. Na Białostocczyźnie nie ma zabytków romańskich, właściwie nie ma gotyckich. Wartościowe przykłady budowli barokowych są jednostkowe. W porównaniu z tym Dolny Śląsk to skarbnica wybitnych dzieł sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 03.03.06, 11:26 Odnosząc się zaś do Twoich przykładów to w Białymstoku pałac w swojej formie zewnętrznej jest juz tylko rekonstrukcją mały pałacyk w Siedlacha chyba nie powinien byc na tej lisćie, Choroszcz - nie wiem ile sie tam zachowało z pierwotnej budowli, Supraśl - oryginalny jest tylko klasztor, który nie wygląda na wybitną architekturę, Drohiczyn -w części to też rekonstrukcja. Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 03.03.06, 11:28 aha, no i tego "itd" też nie ma zbyt wiele i piszę to ze smutkiem bo nie jest moim celem deprecjonowania wartości tych terenów, ale fakty są jakie są. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 20:51 Jednostkowe? Okolice Siedlec: Siedlce - kosciół parafialny budowany przez Antonia Solariego, fasada S. Zawadzki, ratusz - chyba najciekawszy barokowy w Polsce, obok poczta budowana przez Corazziego, więzienie stawiał Marconi, przy pałacu kaplica budowana przez Zygmunta Vogla (jedyne jego dzieło architektoniczne) Mordy - kosciół i pałac, budował Carlo Bai Mokobody - kosciół wg projektu Kubickiego na świątynię Opatrznosci Bożej Węgrów - dwa wybitne koscioły, budowane przez Tylmana i Ceroniego, ze znakomitymi malowidłami Palloniego i stiukami. Liw - zamek z ciekawym dworem starościńskim Wyszków - znakomity kosciół z XVIII wikeu na zupelnym zadupiu, ze świetnymi obrazami. Rozbity Kamień - ciekawy kosciół drewninay z XVIII wieku Stara Wieś - znakomity palac pierwotnie późnogotycki, przebudowany na neogotyckie, z zachowanymi w pełni wnętrzami. Skrzeszew - świetny kosciół z XVIII wieku z pełnym wystrojem To nie wszystko oczywiscie, tylko zdecydowanie najciekawsze przykłady, w odległości pół godziny od Siedlec, nie wchodząc na południe w okolice Łukowa, ani nie dochodząc do Drohiczyna. Pustynia i klepisko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 20:40 A Wrocław i połowa kościołów na Sląsku to totalne rekonstrukcje. I co? Jakos Ci to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 07.03.06, 14:05 Ależ Hubercie, czasem w jednym powiecie na dzisiejszym Dolnym Śląsku jest tyle "zabytków" (klasy tych które wymieniłeś), jakie podałeś jako przykłady z całego regionu! Chociażby Powiat Kłodzki! Odpowiedz Link Zgłoś
hubertkm Re: Odbudować farę - jestem ZA !!! 07.03.06, 20:35 Ale ja podalem przyklady z dwóch powiatów właśnie! Ja nie neguję, ze na DŚ jest wiecej niż na Podlasiu, bo to prawda, ale w żadnym wypadku nie da się okreslić Podlasia "pustynią i klepiskiem"! Problem w tym, że DŚ jest "uznany" zwłaszcza przez naukę niemiecką jeszcze końca XIX wieku - a zabytki z wielu regionów Polski wciąż czekają na konkretne naukowe opracowanie i uznanie ich wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam jestem za! 03.03.06, 12:37 nie wiem czy znacie te wizualizacje z bryla fary wpisana we wspolczesna panorame staromiejskiego wzgorza? - trzeba to zobaczyc zeby sobie uswiadomic ze tam czegos brakuje. pomysl dobry ( i nie nowy ;] ) i wcale nie jestem pewien czy taki nierealny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Fakt, jesteś rzeczywiscie za..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 19:35 Gdybyś posiadał minimum wiedzy konserwatorskiej i na przykład przeczytał "Kartę Krakowską" to wiedziałbyś że nie tyle nierealny co niewłaściwy, nienaukowy.........niemądry! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwan Odbudować Sobór na Pl. Litewskim !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:18 Jestem za !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 14:41 znam tresc "karty" i co z tego ? czy to akt prawny majacy moc obowiazujaca? jaks norma czegolnego zastosowania? nie! to zbior zalecen przygotowanych doraznie w pewnym czasie przez pewnych ludzi - i czasy i ludzie i poglady na te sprawy zmieniaja sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: austriak2 Odrestaurować Grodzką. Pomarzyć fajna rzecz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:20 Odrestaurować lubelską Starówkę, zwłaszcza dolną Grodzką. Wiem że to fantazja. Ale pomarzyć fajna rzecz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slumsiarz Może jeszcze "ulicę" Szeroką??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:29 Może jeszcze odbudować te slumsy co przed wojną ozdabiały Podzamcze z ulicą Szeroką na czele??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Może jeszcze "ulicę" Szeroką??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 20:39 Na ulicy szerokiej staly duze, wielopiętrowe barokowe kamienice. "Slumsy" były na Krawieckiej itp. Co do odbudowy - w sytuacji, gdy prawdziwe zabytki są w niezbyt dobrym stanie gadanie o jakiejkolwiek odbuodwie tego, czego niema, to najgłupsze, co można wymyślić. Twój mocodawca, ratatam, nie ma już głupszych pomysłów na kampanie wyborczą niż zapoweidź odbudowy fary albo przedlużenia deptaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: austriak2 Jeśli przedłużyć deptak - to w stronę Zamku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:03 Przedłużenie deptaka ma jak największy sens - ale ulicą Bramową - Rynek - Grodzką. W tym kierunku ma to sens jak najbardziej. Tam należy zlikwidować te cholerne parkingi na Starówce. A w kierunku 3 Maja to szczyt debilizmu - którędy miałyby jeździć autobus 13 i 7? Robiąc deptak ten co jest nie wzięto pod uwagę którędy pojadą trolejbusy - a co szkodzi że obecnie, kiedy nie mają którędy jeździć przez Śródmieście na osi wschód-zachód przynoszą MPK same straty. Może tak prywatni przewoźnicy coś tu zechcą zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnich toruński Re: Odbudować farę IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.06, 20:42 A na górkach czechowskich zbudować Licheń II.Tylko jeszcze większy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Odbudować farę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:51 Odbudować rozum !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Odbudować farę IP: *.range86-140.btcentralplus.com 03.03.06, 20:58 sadze ze nalezy fare pozostawic w spokoju ,zadbac o czystosc i posadzic jakies dzzewa gdyz jest tam strasznie betonowo,,zielen nadadza temu miejscu fajnego klimatu,a tak wogole to piekna by byla panorama Lublina z kosciolem farnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Odbudować drzewa na placu po Farze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:11 Projekt urządzenia Placu po Farze wykonany przez architektów Cieplińskich zakładał posadzenie dwóch debów po obu stronach obrysu dawnego prezbiterium i akacji na rogu Grodzkiej przy Domu Kultury. Mury obok domu Palikota miały być porośniete bluszczem. Na tarasie otoczonym tymi murami miała stać duża podświetlona makieta fary z brązu. Zapytajcie Pruszona: gdzie to wszystko?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Zapytajcie to się dowiecie !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 20:26 Gość portalu: el napisał(a): > Projekt urządzenia Placu po Farze wykonany przez architektów Cieplińskich > zakładał posadzenie dwóch debów po obu stronach obrysu dawnego prezbiterium i > akacji na rogu Grodzkiej przy Domu Kultury. Mury obok domu Palikota miały być > porośniete bluszczem. Na tarasie otoczonym tymi murami miała stać duża > podświetlona makieta fary z brązu. Zapytajcie Pruszona: gdzie to wszystko?! A on wam odpowie: "Tam, gdzie was mam!!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: A po co? 07.03.06, 14:47 Przygotować pole działania dla następnego ks. Michała Moskwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaśka Re: A po co? IP: *.lublin.mm.pl 07.03.06, 15:57 Alwe macie problem! Kosciołów w Lublinie juz jest jak mrówków... Wiernych tylko jakby zaczynało brakować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Creature Re: A po co? IP: *.resetnet.pl 07.03.06, 23:37 joaśka ty masz problem jak myślisz że o religie tu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: fara 08.05.06, 13:29 Odbudowa fary jest mało prawdopodobna - więc może chociaż wieża?:) Niemniej, chyba poważna dyskusja na ten temat powinna zacząć się gdy zostaną wyremontowane istniejące zabytki. Odpowiedz Link Zgłoś