Dodaj do ulubionych

Kto z Lublina zna Grudziądz?

14.06.05, 18:24
„Zna” oznacza dla mnie – był w tym miescie lub posiada podstawowe informacje
na jego temat (polozenie, +/- ilosc mieszkancow, może cos wiecej). A może
ktos stad pochodzi?

Z gory dziekuje za odpowiedzi - te powazne. Pozwola one na zaspokojenie mojej
ciekawosci i proznosci :-) dot. mojego rodzinnego miasta. Pozdrawiam
Wszystkich , a ewentualnie zaciekawionym podaje adresy stron z ogolnymi
informacjami + zdjeciami na temat G-dza .

pl.wikipedia.org/wiki/Grudzi%C4%85dz
w3.man.torun.pl/~mjsz/Grudziadz/
Obserwuj wątek
    • rilian poważnie poważne? 14.06.05, 18:36
      grudziądz jest brzydki jak się wjeżdża do niego od południa i śmierdzi.

ma śliczną starówkę, a widok od strony wisły... eh... kościół farny niczego
      sobie, są tam też zdaje się tramwaje (?)... więcej nie pamiętam.
      • Gość: sdh Re: poważnie poważne? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.06.05, 19:27
        Grudziądz na 100 tys. mieszkańców, ładną starówkę, blokowisko Rządz, Reala, 30% bezrobocie, tramwaje - są 2 linie z tego co pamiętam - jedna zawraca koło dworca.
        Fajne są w Grudziądzu busiki - takie jak u nas jeżdża do Kraśnika to tam kursują po mieście za złotówę. U nas tylko 74 tam jest wiele linii.
        • dodo66 Re: poważnie poważne? 14.06.05, 19:36
          Sdh - skad tyle wiesz? Bywasz tu? Czesto?
          • Gość: sdh Re: poważnie poważne? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.06.05, 20:26
            raz w życiu byłem
            • dodo66 Re: poważnie poważne? 14.06.05, 20:34
              wobec tego gratuluje swoietnej pamieci i pozdrawiam
      • Gość: :) Re: poważnie poważne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:03
        jako bydgoszczanin przebywający obecnie w Lublinie dorzucę, że oba te miasta,
        tj. Grudziądz i Lublin, połączył kiedyś ś.p. Robert Dados...
        pamiętacie ?
        • dodo66 Re: poważnie poważne? 16.06.05, 18:13
          Nie wiedzialam, teraz juz wiem..Ciemna strona sportu wyczynowego
          www.dualsport.zg.pl/zuzel/aktualnosci683
    • dodo66 No wiec kto zna ? 15.06.05, 12:56
      Witam w sloneczny dzien. Zajrzalam tu a tu nic sie tak dlugo nie dzialo. Nikt
      nie zna G-dza?:-)Pozdrowienia dla pieknego Lublina
      • dodo66 Re: No wiec kto zna ? 15.06.05, 17:45
        Sprawdzam co nowego na tym forum i .. Widze ze smutkiem, ze sama ze soba bede
        pisac :-) Wlasnie przychodzi mi do glowy co G-dz ma wspolnego z Lublinem. 2
        uczestnikow pierwszej edycji Big Brothera. No nic, licze ze sie ktos odezwie ...
        • Gość: H Re: No wiec kto zna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 19:17
          Wyglada na to, zę to po prostu trochę za daleko. Ja nigdy nie bylem w
          Grudziadzu, ale słyszałem, ze sporo tam do oglądania, jeśli chodiz o zabytki.
          Jeśli będę się wybierał w tamte strony, to na pewno Grudziadza nie ominę. Inna
          ciekawa sprawa to byłoby pytanie, co mieszkańcy Grudziądza wiedzą o Lublinie -
          bo na ogół taka "niewiedza" jest obopólna. Po postu niektóre miasta jakos się
          ze sobą "nie kontaktują" (w sensie przepływu ludzi" - moze z Lublinem i
          Grudziadzem też tak jest?
          Pozdrawiam!
          • dodo66 Re: No wiec kto zna ? 15.06.05, 19:34
            Bingo! Deficyt wiedzy lezy po obu stronach. Ja ze swojej strony ze wstydem
            przyznaje ze Lublin jest jedynym miastem pow. 100 tys w P-sce gdzie jeszcze
            nigdy nie bylam. Ale taka podroz jest od dawna w moich planach. Pozdrawiam
            • Gość: VS Re: No wiec kto zna ? IP: *.chello.pl 15.06.05, 23:07
              Mój Ojciec pochodzi z Grudziądza,mieszka tam do tej pory mój Dziadek (Ojciec
              Ojca:-).Duże miasto (100 tysięcy mieszkańców) jednak mało znane i niedoceniane
              gdyż w pobliżu znajdują się większa Bydgoszcz i Toruń i być może dlatego miasto
              troche podupadło na początku lat 90 tych...Wcześniej był to bardzo ważny
              ośrodek wojskowy,nawet naprzeciwko bloku mojego Dziadka kiedyś były
              koszary,dziś już tylko pozostałości:-) Miasto w przeważającej częsci żylo z
              wojska (zakłady obuwnicze,zakłady mięsne produkujące konserwy itp..),teraz to
              już tylko wspomnienie.W Grudziądzu zawsze podobały mi się tramwaje,pruska
              zabudowa,brukowane ulice.Jednak muszę przyznać że przez ostatnie 15 lat
              Grudziądz mocno podupadł,co głównie spowodowane jest bezrobociem i upadkiem
              ważnych dla miasta zakładów.To co rzuca się w oczy w porównaniu z Lublinem to
              przewaga ludzi starych na ulicach,można by powiedzieć-miasto starców....Szansą
              dla Grudziądza moim zdaniem może być wybudowanie autostrady A1 ale tylko od
              władz miasta bedzie zalezało jak to wykorzystają....Aha i nigdy nie
              zapomne "wypraw" z dziadkiem na targ który znajdował się (tu prosze o
              poprawienie ulicy jeśli się mylę) na placu 22lipca:-)i wypraw nad Wisłę...Życzę
              Grudziądzowi rozwoju bo to ładne i pięknie położone miasto!

Ps.Zapomniałem napisać o twierdzy Grudziądz,czy nadal jest ona zamknięta dla
              zwiedzających i czy nadal urzęduje tam wojsko?
              • dodo66 Twierdza G-dz 16.06.05, 14:34
                Dziekuje za obszerna odpowiedz

Cytadela jest udostępniana zwiedzającym tylko kilka razy w roku, m.in. w Dniu WP.

www.twierdza.grudziadz.vip.interia.pl/ (strona poswiecona cytadeli)
                www.grudziadz.net.pl/grudziadz/index.php?option=com_zoom&Itemid=30&catid=3(zdjecia)
                • Gość: VS Re: Twierdza G-dz IP: *.chello.pl 16.06.05, 20:09
                  Dzięki za link o twierdzy.Jeśli chesz znać jeszcze jakięs moje opinie nt.
                  Grudziądza to służe pomocą:-)
                  • dodo66 Dziekuje Wszytskim za odpowiedzi .. 19.06.05, 20:24
                    Tych, ktorzy beda chcieli tu jeszcze napisac informuje, ze wroce tu za ok. 2
                    tygodnie. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka