Dodaj do ulubionych

Wołczyn czeka na króla Stasia

IP: *.top.net.pl 27.06.05, 21:50
To niezwykle ważne.
Mam równiez przekaz rodzinny dotyczący Wołczyna - z sierpnia 39 roku.
Bedę oczekiwac dalszych informacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: turystka Re: Wołczyn czeka na króla Stasia IP: *.top.net.pl 27.06.05, 22:22
      Byłam w Petersburgu - kościół pod wezwaniem św. Katarzyny na Newskim Prospekcie
      został oddany polskim wiernym zaraz po tym jak się całkowicie wypalił w środku.
      (Wyremmontowano go do celów kulturalnych - miał być sala organową). Dzieki
      darczyńcom z całego świata jest juz oddany do użytku sakralnego. Pokazano mi
      tablicę, która uratowała sie z pożaru - to tablica epitafijna króla Stnisława
      Augusta Poniatowskiego.
      Też miała przejścia.
    • Gość: ja Re: Wołczyn czeka na króla Stasia IP: *.top.net.pl 27.06.05, 22:24
      Jaki kontakt z tą fundacją?
      • folkatka Re: Wołczyn czeka na króla Stasia 28.06.05, 21:46

Własnie, redakcjo - poprosze i ja.
    • Gość: Jurek B. Re: Wołczyn czeka na króla Stasia IP: *.chello.pl 07.07.05, 16:42
      Moja znajoma /zmarła 2000 r.?/opowiadała mnie, że jej mąż był przed wojną
      zawiadowcą stacji PKP w Stołpcach gdy przybył tam wagon towarowy z trumną króla,
      konwojowany przez czerwonoarmistów. Zawiadamione o sytuacji władze RP podobno
      nie reagowały. Po paru dniach któryś z biskupów /?/ zorganizował transport
      trumny / wozem konnym ?/ do Wołczyna i tam złożono trumnę.
      Przypominam sobie, że kilka lat temu sprawa była już opisywana w prasie /"GW" ?
      "Tygodnik Powsz." ?/ nie pamiętam. Był również reportarz w TVP.
    • Gość: ja Re: Wołczyn czeka na króla Stasia IP: 217.97.141.* 15.07.05, 17:06
      nic nie wiem
    • jozefsawa Król Staś 01.08.15, 22:32
      Droga redakcjo Prosze o kontakt z fundacją szukającą króla w Wołczynie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka