Gość: xiężna IP: *.top.net.pl 27.06.05, 21:50 To niezwykle ważne. Mam równiez przekaz rodzinny dotyczący Wołczyna - z sierpnia 39 roku. Bedę oczekiwac dalszych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: turystka Re: Wołczyn czeka na króla Stasia IP: *.top.net.pl 27.06.05, 22:22 Byłam w Petersburgu - kościół pod wezwaniem św. Katarzyny na Newskim Prospekcie został oddany polskim wiernym zaraz po tym jak się całkowicie wypalił w środku. (Wyremmontowano go do celów kulturalnych - miał być sala organową). Dzieki darczyńcom z całego świata jest juz oddany do użytku sakralnego. Pokazano mi tablicę, która uratowała sie z pożaru - to tablica epitafijna króla Stnisława Augusta Poniatowskiego. Też miała przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wołczyn czeka na króla Stasia IP: *.top.net.pl 27.06.05, 22:24 Jaki kontakt z tą fundacją? Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Wołczyn czeka na króla Stasia 28.06.05, 21:46 Własnie, redakcjo - poprosze i ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek B. Re: Wołczyn czeka na króla Stasia IP: *.chello.pl 07.07.05, 16:42 Moja znajoma /zmarła 2000 r.?/opowiadała mnie, że jej mąż był przed wojną zawiadowcą stacji PKP w Stołpcach gdy przybył tam wagon towarowy z trumną króla, konwojowany przez czerwonoarmistów. Zawiadamione o sytuacji władze RP podobno nie reagowały. Po paru dniach któryś z biskupów /?/ zorganizował transport trumny / wozem konnym ?/ do Wołczyna i tam złożono trumnę. Przypominam sobie, że kilka lat temu sprawa była już opisywana w prasie /"GW" ? "Tygodnik Powsz." ?/ nie pamiętam. Był również reportarz w TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wołczyn czeka na króla Stasia IP: 217.97.141.* 15.07.05, 17:06 nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
jozefsawa Król Staś 01.08.15, 22:32 Droga redakcjo Prosze o kontakt z fundacją szukającą króla w Wołczynie Odpowiedz Link Zgłoś