giwilub 27.06.05, 22:48 Ci co nie zdali: wszystko wina tego, że dzieciaki zamist do szkoły, chodzą do supermarketów na wagary. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaa Re: Wyniki nowej matury IP: *.top.net.pl 27.06.05, 22:55 Dziś były w internecie pytania zamkniete z części humanistycznej matury - bez żadnego zastanowienia wypełniłam i miałam wynik 8/10. Maturę swoją zdawałam zaś 37 lat temu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jow W końcu ... IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 12:06 Nie oszukujmy się w każdej szkole 20 procent uczniów nie wiele robi na lekcjach i się nie uczy.Wcześniej i tak zdawali.W końcu może zrozumieją że matura jest nieobowiązkowa i trzeba się do niej uczyć. Ps: Pozdrowienia dla maturzystów :) Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: W końcu ... 28.06.05, 12:46 To jeszcze muszą zrozumieć ich rodzice. Na każdym zebraniu słyszę tylko "A ja też nie umiałam tego i tamtego..", "A bo on(a)tego nie rozumie" itd. Nagminne jest odrabianie prac przez starsze rodzeństwo lub ściąganie z internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pts Re: Wyniki nowej matury IP: *.devs.futuro.pl 28.06.05, 14:42 Nie rozumiem krytyki w mediach, która skupia się na tym że nie zdało matury 11-16% uczniów w zależności od regionu. Przecież to nie wina samej nowej matury, ale poziomu szkół i poziomu nauczania w tych szkołach a także podejścia do egzaminu poszczególnych uczniów. Może coroczne wyniki z matur, spowodują że szkoły i nauczyciele zaczną bardziej interesować się jakością uczenia. To pozwoliłoby podnieść poziom kształcenia w całym kraju bez konieczności dodatkowego finansowania szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel Re: Wyniki nowej matury 28.06.05, 15:06 Po prostu wyszło szydło z worka. Wczesniej czesc z tych którzy teraz nie zdali, zdali by stara maturę a i tak pewnie nie dostali się w większości przypadków na studia. No ale teraz maja gorzej, bo nawet matury w kieszeni nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość11 Re: Wyniki nowej matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 16:30 Myślę, że wyniki nowej matury nie są wcale niskie. Biorąc pod uwagę organizację pracy w naszych liceach publicznych, ośmielam się twierdzić, że ten wynik jest wręcz wysoki. Liczebność klas ( ponad 30 ucz. ), minimalna liczba godzin z wielu przedmiotów a także w wielu przypadkach znaczne braki programowe z gimnazjum nie sprzyjają osiąganiu dobrych wyników w nauce. Moim zdaniem należy wciągnąć właściwe wnioski i nie biadolić. Uczniowie i rodzice wiedzą jak organizować "starą maturę" ale ta wiedza już zaczyna być nieprzydatna ( na szczęście). Podzielam opinie wielu środowisk, które walczą zdecydowanie z patologią ściągania. Nowa formuła matury dostarcza w pełniejszy sposób narzędzi do walki z niesamodzielnością i jakoby buduje pozytywny system motywacyjny u uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja? Re: Wyniki nowej matury IP: *.pronet.lublin.pl 28.06.05, 19:54 MATURA DLA KAŻDEGO!!!!! ... czyżby w końcu nie? może to nieśmiały początek budowania czegoś na kształt prestiżu dla egzaminu maturalnego............. Odpowiedz Link Zgłoś