Dodaj do ulubionych

Skandal rekrutacyjny na UMCS

IP: *.devs.futuro.pl 11.07.05, 23:41
Ciekawe czy pisano by o sprawie, gdyby "stara matura" wypadla o niebo gorzej
od nowej i malo osob by sie z ta matura dostalo na psychologie ...
Kazdy mial prawo wybras stara czy nowa - wiec niech kazdy ma pretensje do siebie.
Jesli jednak zapowiadano i zapisano to w regulaminei rekrutacji, ze mial byc
dla "starych" egzamin - to byc powinien. Nie mozna przeciez zmieniac zasad w
czasie gry.
Mysle ze osoby ustalajace zasady przyjec nie stanely na wysokosci zadania.
Wiem, ze nie ma zlotych srodkow i nigdy wszyscy nie beda zadowoleni, ale mysle
ze bardziej sprawiedliwym rozwiazaniem byloby przygotowanie oddzielnych list
przyjec dla "nowych" i "starych" maturzystow o liczbie miejsc proporcjonalnych
do zlozonych podan w kazdej z tych grup. No ale zaraz pewnie beda glosy (i tak
pewnie bylo w komisji), ze to nei sprawiedliwe, ze sprawiedliwiej byloby tak,
a moze siak, albo jeszcze inaczej.
Jakby na to nie patrzec wprowadzenie "nowaj" matury wg. mnie wiecej w tym roku
przynioslo zlego niz dobrego. Chciano dobrze, a wyszlo ... jak zwykle.
Obserwuj wątek
    • Gość: s Re: maturzyści podziękujcie przy urnach wyborczych IP: 217.17.32.* 12.07.05, 06:25
      Maturzyści podziękujcie przy urnach wyborczych kandydatom AWS bo to jest ich
      recepta na reformę oświaty a autorką jest obecna wiceminister. zabrano z nauki
      trzy tlata młodzieży. Glosując na partie prawicowe PO PiS i LPR popieracie tych
      co zrobili wam krzywdę.
      • Gość: - Re: maturzyści podziękujcie przy urnach wyborczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 06:40
        DEBIL
    • Gość: peka Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.taninet.pl / 83.238.121.* 12.07.05, 07:44
      Stara metoda bolszewickiej propagandy w wydaniu wyborczej: w tytule, bez żadnego
      uzasadnienia przesądzać, że był to "skandal". Czyżby córeczka/synek któregoś z
      p. red. próbował(a) się dostać?
      • Gość: majka Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: 212.182.117.* 12.07.05, 07:50
        nowa matura? prezentacja na ustnym byla szczegolnie trudna i wymagajaca
        wielkiej wiedzy...hihii. Szczegolnie ze mieliscie na to mnostwo czasu...jednym
        slowem ciezko wam sie pogodzic z porazka dzieciaczki:P
        • Gość: maciej Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 08:03
          procenty z matur ustnych nie są brane pod uwagę na większości kierunków,w tym
          na psychologię,wiec nie powinny wypowiadać sie osoby,które "nie są w temacie" :-
          /
        • Gość: kik Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 12.07.05, 13:38
          tylko, że nikt nigdzie tej prezentacji nie bierze pod uwagę. Ot taka zabawa
          sobie a muzom zabierająca tylko czas, który mógł się przydać na przygotowanie
          się do innych przedmiotów.
        • Gość: majkson Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.msk.net.pl / 213.17.190.* 14.07.05, 01:31
          ale za to pisemna byla trudniejsza i nas nie oceniali nasi nauczyciele tylko
          obcy a to bardzo duza roznica
    • Gość: jg Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:12
      Koma, chyba nie bardzo się orientujesz.W tym roku nie było wyboru "stara"
      czy "nowa".Ci ze "starą" nie dostali się w ubiegłym roku więc w tym dostali
      fory.
      Na innych uczelniach jakoś sobie poradzili tylko UMCS nie.
      • Gość: koma Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: 212.182.22.* 12.07.05, 10:07
        Fakt - moj blad. Zapomnialem, ze wybor rodzaju matury to nie w tym roku ...
      • Gość: dor Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 12.07.05, 13:41
        Inne uczelnie postępują tak samo, np. Uiwersytet Gdański
    • Gość: maturzysta Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: 212.182.102.* 12.07.05, 09:49
      "Sekretarz uczelnianej komisji rekrutacyjnej dr Wiesław Grzegorczyk dodaje, że
      podobne jak na psychologię zasady rekrutacji obowiązywały też na innych
      kierunkach studiów na UMCS: - Myśleliśmy, że wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom
      kandydatów."

dr, a myślenie wyraźnie mu nie idzie :-(, a może by tak jakaś uwaga się tym
      zajęła?

PS. egzaminy ustne były rzeczywiście proste, ale ich wyniki nie są punktowane
      przy rekrutacji (przynajmniej ja się jeszcze z tym nie spotkałem)
    • Gość: rr Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.renicom.pl 12.07.05, 10:20
      pomijajac to ze w sumie jest w tym duzo racji to:
      1)poziom i tak sie obnizyl-sam zauwazylem ze z matmy wiecej mnie nauczyli w
      podstawówce do 8 klasy niz teraz w gimnazjum (miałem min. funkcje
      trygonometryczne czego nie ma teraz w większości gimnazjów...)
      2)w 3 lata liceum i tak nie zdazyli tego nadrobic.../jest w sumie to niemożliwością/
      • Gość: n-ka Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 12.07.05, 13:48
        Święta racja. Moje subiektywne odczucie ( również kolegów po fachu )jest właśnie
        takie. Uczyliśmy młodzież przed reformą, potem już tylko udawaliśmy, że uczymy.
        Ważne, aby papiery grały i uczniowie wyćwiczyli się w wypełnianiu testów i
        wpasowywaniu się w klucz.
        • Gość: Loyola Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS .... IP: 129.81.192.* 12.07.05, 16:59
          Nie jestem pewien czy to "skandal" ale z cala pewnoscia
          UMCS mogl przewidziec taka jak ta obecna sytuacje!
    • vigla Skandali w naszych uczelniach nie brak 12.07.05, 14:52
      Skandali w naszych uczelniach nie brak
      • Gość: Gość 2 Re: Skandali w naszych uczelniach nie brak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:47
        Takiego skandalu na UMCS jeszcze nie bylo, jak przy tegorocznym naborze na
        studia dzienne.Skandal to za delikatne okreslenie.Ciekawe, kto tak ważny musiał
        dostać się na studia ze stara maturą, że zrezygnowano z egzaminów
        wstepnych??????? Pewnikiem synalek albo córeczka ważnej osobistości. I gdzie tu
        sprawiedliwość?
    • Gość: adam tytuł metodą quasi-bolszewicką krzyczy o skandalu IP: 83.238.200.* 12.07.05, 19:52
      a po przeczytaniu artykułu każdy rozsądny człowiek widzi że, mówiąc językiem
      ojczyzny legalizmu i poszanowania prawa: "there is absolutely no case"

regulamin rekrutacji był ustalony ponad rok temu; jeszcze wcześniej znane były
      wyniki wprowadzenia gimnazjum i 3-letniego liceum na wyniki uczniów

po prostu tegoroczni maturzyści byli wybitnie źle przygotowani... innego
      tłumaczenia nie ma...
      • Gość: el Re: tytuł metodą quasi-bolszewicką krzyczy o skan IP: *.lublin.mm.pl 12.07.05, 23:02
        Pewnie, cały rocznik kretynów.... za to Ci ze starą maturą, wszyscy wybitnie zdolni.... Weź mnie nie rozśmieszaj...
        • Gość: Dydaktyk Re: tytuł metodą quasi-bolszewicką krzyczy o skan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:36
          Super to określiłeś. Popieram Twoją wypowiedż w 100%. Pozdro........To jest
          skandal nad skandale!!!!!!!!!!
          • Gość: adam nie cały rocznik... IP: 83.238.200.* 13.07.05, 18:16
            pisałem starą, w dobrej szkole, tylko kilka osób miało szóstki (V LO im
            Skłodowskiej)

absolutna większość starych maturzystów, z 4-kami i 3-kami na maturze nie ma
            szans na jakiekolwiek studia...
            • Gość: majkson Re: nie cały rocznik... IP: *.msk.net.pl / 213.17.190.* 14.07.05, 02:02
              kto chodził to liceum to wie jak tam sa wystawiane oceny.kto lepiej wchodzi w
              dupe i ma wiecej kasy ten ma lepsze oceny i wynik starej matury.nowa matura i
              jej wyniki sa przynajmniej obiektywne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: sasanka :> Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:19
      pfff a ja z nowa sie dostalam :P:P:P:P
      • Gość: kaja Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 21:17
        Ciekawa jestem ile miałaś punktów a polskiego i z drugiego przedmiotu, jak
        możesz to napisz.
        • Gość: Naczyciel akad. Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: 83.238.200.* 12.07.05, 21:26
          Ja tez wazam, ze to skandal. Dlaczego tegoroczni matrzysci maja byc krolikami
          doswiadczalnymi co kilka lat? Mysle, ze tym wszystkim, ktorzy podejmowali
          decyzje dotyczace zasad rekrtacji, po prost zabraklo wyobrazni. Jak mozna
          porownywac wyniki "starej" i "nowej" matry". Maja sie do siebie nijak. Nalezalo
          w trakcie rekrtacji (pod wplywem nowych danych i doswiadczen) skorygowac warnki
          przyjec: np. po 50% z osob ze stara i nowa matura.
        • Gość: sasanka :> Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 21:44
          polski - 100 :D biologia - 88 :) w sumie wyszlo 95,2 pkt. czyli o o,4 wiecej od
          progu. jednym slowem szczescie :)podobno kolo 50 osob ma taki sam wynik -
          wiadomo - stara matura... chociaz sie dostalam to i tak mysle ze ta cala
          rekrutacja byla zajebiscie niesprawiedliwa...
          • Gość: Prawnicy Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:09
            To jest skandal rekrutacyjny na skalę krajową. Żadna uczelnia nie przyjmowała na
            studia osób ze stara maturą bez egzaminów wstępnych. Jak można było do tego
            dopuścić. To jest przekręt.Tą sprawą powinny zająć sie a jednoczesnie wnikliwą
            analizą wyników rekrutacji na UMCS organa sprawiedliwości. Dlaczego dopiero po
            wywieszeniu list osób przyjetych na psychologie na studia dzienne magisterskie
            sekretarz Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej UMCS dr Wiesław Grzegorczyk zamierz
            rekomendować władzom uczelni KOREKTĘ SYSTEMU PRZYJĘĆ. Nagle i prof BOŻYDAR
            KACZMAREK, sekretarz komisji jest za wprowadzeniem dodatkowego sprawdzianu czy
            egzaminu dla osób ze starym świadectwem dojrzłosci.W powyższej sprawie wystąpimy
            do ministerstwa edukacji i Rzecznika Praw Obywatelskich.Dlaczego tegoroczni
            maturzyści rocznik 1986 na WydzialePsychologii zostali tak niesprawiedliwie
            potraktowani przez władze UMCS. Dlaczego inne uczelnie doskonale radza sobie z
            tym problemem.Teraz nie dziwimy sie dlaczego lubelska psychologia na UMCS była
            najbardziej obleganym kierunkiem studiów w Polsce??????????
            • Gość: Psycholog Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:27
              Na dzienne studia magisterskie na psychologie na UMCS dostały sie zaledwie dwie
              osoby z nową maturą. A reszta to osoby ze starą maturą, które powyciągały swoje
              świadecctwa nawet sprzed kilku lat, ze starych dobrych czasów, kiedy szkoła sama
              oceniała swoich maturzystów.Na UMCS jest najbardziej niesprawiedliwy system
              oceniania kandydatów z nowa maturą.Koniec z przekrętami. Sprawiedliwości musi
              stać sie zadość.
              • krok_po_kroku Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS 13.07.05, 11:41
                Nie tylko Lublin!
                Na uniwerku z gdansku to samo...
              • Gość: niematurzysta Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.it-net.pl 13.07.05, 14:14
                jejku, jejku, co z takich psychologów wyrośnie?
              • Gość: kaja Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 16:51
                Skąd wiecie że dostały się tylko 2 osoby z nową maturą,to pewna wiadomość.Czy
                można uzyskać takie informacje w dziekanacie? Też zdawałam, miałam wysoką
                średnią z matury nowej, niestety nie dostałam się.
            • Gość: mad Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 21.07.05, 19:45
              Moja córka na miesiąc przed rekrutacja napisała do komisji rekrutacyjnej w
              Gdańsku ( taka sama rekrutacja jak na UMSC), że to niesprawiedliwy system
              rekrutacji. Otrzymała lakoniczną odpowiedź, że zasady rekrutacji nie będą
              zmienione. Efekt- na psychologii 80% to ludzie ze starą matura. Rekordzista był
              z 69 roku.
    • Gość: blondyn Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: 212.182.76.* 12.07.05, 23:58
      Ja już nic nie rozumiem - dlaczego wszyscy uogólniają - na Wydziale Prawa i
      Administracji rekrutację przeprowadzono i dla starych i dla nowych maturzystów -
      jedni zdawali egzaminy na starych zasadach, drugich wyniki z matury były
      przeliczane na punkty. I w sumie wyszło po równo, a nawet widac, że po pierwsze
      wyniki były zupełnie rózne i to nie tylko porównując starą i nową maturę, ale i
      przy samej nowej maturze były duże dysproporcje. Poi drugie natomiast, że na
      reszcie tzw. czynnik genetyczny nie okazał się czynnikiem dominujacym - część
      dzieci co światlejszych adwokatów, radców, sędziów, prokuratorów przegrała z
      bardziej inteligentnymi i pracowitymi dziećmi innych przedstawicieli
      inteligencji pracującej;) Wynika z tego, iz mimo że troche potępiana nowa
      matura wprowadziła jasne kryteria.
      Ubolewam, iż Wydział Politologii zastosował jakiś zupełnie dziwne procedury, no
      ale to Wydział cudów i egzaminacyjnych i wyborczych - więc co wiecej od niego
      wymagać
      • Gość: bart Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.net.pulawy.pl 13.07.05, 16:23
        Do blondyn: Bardzo Cię proszę, napisz coś więcej na temat procedury przyjęć na
        wydział politologii. Składałem papiery na socjologię (dostałem się - uzyskałem
        bardzo dużo punktów). Składałem też na wydział politologii, ale się nie
        dostałem. Dlatego jestem ciekaw, co masz na myśli pisząc o dziwnych procedurach.
      • Gość: młody Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 16:49
        W wuja sobie polecieli i tyle!!!
    • Gość: adam artykuł jest denny i ma bolszewicko-brukowy tytuł IP: 83.238.200.* 13.07.05, 18:43
      mam wrażenie że syn albo córka jednego z pracowników GW Lublin się nie dostała,
      stąd taki wzięty z "Faktu" krzykliwy tytuł

sęk w tym że te a nie inne reguły rekrutacji były ustalone bodajże w 2003 roku
      i nie będzie można ich zmienić za rok ponieważ reguły muszą być ustalone
      conajmniej półtora roku wcześniej...

tak że nie wierzcie krzykaczom którzy mówią, że za rok będą inne zasady,
      najwcześniej dopiero za 2 lata...
      • Gość: xxx Re: artykuł jest denny i ma bolszewicko-brukowy t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 20:17
        Nie dostali się normalni ludzie,Którzy uczyli się do nowej matury solidnie i
        solidnie ją zdali. Czy uważasz że to normalne, że tylko 2 osoby z nową maturą
        się dostały, przecież to chore.Dlatego w Lublinie było tak dużo chętnych,bo 2
        piątki ze starej matury zdobyć, to nie był duży problem i dla tych wszystkich
        ludzi to była niebywała szansa. A psychologia zawsze była obleganym kierunkiem
        więc tę szansę i błąd w ustalaniu zasad przyjęć wykorzystali starzy maturzyści.
        A miało być tak sprawiedliwie i obiektywnie.
        • Gość: Brejdak Re: artykuł jest denny i ma bolszewicko-brukowy t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 20:54
          Popieram, jestem tego samego zdania. Zdawałem maturę dwa lata temu, obecnie
          stydiuję. Ale w tym roku zdawał maturę mój brat. Nie ma porównania , nijak sie
          ma stara matura do nowej. Na starej luzik, maskoteczki na stolikach,
          kanapeczki, sam dostałem na matmie zadanie rozwiązane przez profesora i
          podałem ściągę innym. Prace sprawdzane w szkole, zawyżone oceny na korzyść
          maturzystów. NOWA MATURA- wielka niewiadoma i stres zarówno u profesorów jak i
          dyrekcji szkół.Brat na maturze nowej oczywiście nie mógł nawet mieć na ławce
          chusteczek chigienicznych, bo a nóż widelec jest w nich ściąga. Potrzebne było
          zaświadczenie od lekarza allergologa, że się ma alergię. Nie mógł mieć ani łyka
          picia, chociaż o mało nie zasłabł. Do toalety można było wyjść za pozwoleniem,
          nie szanownej komisji ale dyrektora szkoły. Wchodził się jak na rzeż
          niewiniątek. Stara matura to pikuś w porównaniu z nową. I jak można jednakowo
          traktować starą i nową maturę. Jak UMCS potraktował osoby z nową maturą. TO
          DYSKRYMINACJA. PRZYJĄĆ TAKI SYSTEM REKRUTACJI, ŻEBY STARZY MATURZYŚCI BYLI
          PRZYJĘCI BEZ EGZAMINÓW WSTĘPNYCH.TYLKO NA PODSTAWIE ŚWIADECTW DOJRZAŁOŚCI.to
          jest typowo bolszewickie podejście do sprawy, jakie nie miało mieć miejsca.
          SKANDAL NAD SKANDALE.
          • Gość: Rodzic UMCS - kłamca i oszust IP: 83.238.200.* 13.07.05, 23:13
            OK, skoro ministerstwo zalecało rezygnację z egzaminów wstępnych to jest to
            furtka dla władz uczelni z której mogły skorzystać.
            Przy rekrutacji na Politologię, podczas składania dokumentów na uczelnię
            wystąpił problem punktowania ocen z przedmiotów, których nie zdawano na maturze
            a były na świadectwie ukonczenia szkoły. Te wątpliwości rozwiewał sekretariat
            wydziału, informując, że taka ocena będzie brana pod uwagę i spokojnie można
            składać dokumenty wpłacając uprzednio 80 zł do kasy wydziału. Po wyliczeniu
            wstępnym punktów, uznałem, że jest szansa. Dokumenty zostały złożone.
            Po wywieszeniu list, okazało się, że sekretariat okłamał rodziców jak i ich
            pociechy, gdyż punktów tych nie naliczył. Wyjaśniając sprawę sekretarka
            przeprosiła i powiedziała, że cyt. "Rektor nakazał zastosowac obowiązujące
            rozporządzenie". Na pytanie od kiedy to rozporządzenie obowiązuje,
            stwierdziła " nie wiem". Przypominam, że dokumenty należało złożyć do 15
            czerwca a info o zasadach rekrutacji uzyskiwałem około 10 tego miesiąca czyli
            miesiąc temu. Jeżeli takie rozporządzenie obowiązywało przed rozpoczęciem
            rekrutacji to cała ta sprawa dowodzi brak kompetencji pracowników administracji
            uczelni lub celowym wprowadzaniem w błąd. Czym się różni pseudoparkingowy
            sprzedający nieważny bilet kierowcy od rektora naciągacza? A koszty są o wiele
            wyższe. Takie postępowanie winno być ścigane z urzędu.
    • Gość: :) Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 07:45
      A co Ty byś chciała od czerwonego klinu Lubelskich uczelni ? Każdy wie, że UMCS
      to socjalistyczny wybryk, który miał być czymś przeciwnym do KUL-u. Nie bronię
      tej drugiej uczelni. Nie jestem również jakimś fanatykiem LPR-u czy
      Kaczyńskich, ale jedna i druga uczelnia są mi znane. Szkoda słów !
      • inka-lublin Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS 14.07.05, 14:46
        Dzis Dziennik wschodni podał że na dziennikarstwo nie dostała sie ani jedna
        osoba z nową matura........ komentarz zbedny......
        • Gość: Anonim Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: 83.238.200.* 14.07.05, 18:07
          Czytalam wypowiedzi roznych profesorow zwiazanych z systemem tegorocznej
          rekrutacji. Wniosek nasuwa sie jeden: ci ludzie nie maja pojecia o tym, co
          dzieje sie za murami uczelni, prezentuja jakies dziwaczne i absurdalne poglady
          (np. oceny ze starej i nowej matury musimy traktowac rownorzednie).
          Najsmutniejsze jest to, ze nie poczuwaja sie do zadnej odpowiedzialnosci za
          przyjecie niesprawiedliwego systemu rekrutacji i slowa: przepraszam pod adresem
          oszukanych tegorocznych maturzystow. Dziekan elekt z politologii uznal, ze
          tegoroczni maturzysci slabo napisali mature, wiec w sumie nic dziwnego ze sie
          nie dostali!
          • Gość: Anonim Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: 83.238.200.* 14.07.05, 18:19
            Jeszcze jedna uwaga: na innych uczelniach swiatle grona potrafily sobie
            poradzic w tej zlozonej sytuacji (patrz np. UJ), jedynie UMCS zaspal (na UMCS
            brawo dla Wydzialu Prawa). Co ciekawe, przeciez osobom ze stara matura nigdy
            nie obiecywano, ze bedzie ona przepustka na studia bez egzaminow. Obiecywano to
            tegorocznym maturzystom. Stad nieporownywalnosc obu matur. Swiatle grona
            uczonych wydaja sie nie miec o tym pojecia. Niektorzy w zwiazku z tym otrzymali
            wspanialy prezent (tyle ze kosztem innych).
    • a.skrzypek Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS 14.07.05, 18:15
      to jest skandal - i nie twierdze tego dlatego ze sie nie dostalem - zostalem
      przyjety na politologie, prawo i historie, ale uwazam ze to niesprawiedliwosc
      • Gość: bart Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: *.net.pulawy.pl 14.07.05, 21:30
        Ale co z tą politologią? Nadal nie wiem, na czym polegał przkręt, jeśli taki
        był, czy ktoś był faworyzowany (stara-nowa matura).
        • Gość: anonim Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: 83.238.200.* 14.07.05, 21:43
          Zobacz Kurier Lubelski i Dziennik Wschodni (z 13 i 14 lipca), takze dostepne w
          sieci. Wszystko jest tam dokladnie opisane.
          • Gość: anonim Re: Skandal rekrutacyjny na UMCS IP: 83.238.200.* 14.07.05, 21:47
            Kurier Lubelski z 12 lipca - Z nowa matura nie mieli szans i z 13 lipca -
            Klamka zapadla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka