Dodaj do ulubionych

O wyższości busa nad pociągiem lub odwrotnie...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 23:40
Znajomy potrzebuje taki wątek do pracy mgr, a wiem że w Lublinie akurat tych
busów jest dużo.
Chodzi o to jakim środkiem transportu podróżujecie np do Radomia, Krakowa czy
Warszawy i dlaczego.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdr
Piotrek
Obserwuj wątek
    • Gość: sdh Re: O wyższości busa nad pociągiem lub odwrotnie. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.07.05, 08:16
      podstawowa wyższość busa jest taka

chcesz jechać z Lublina do Krakowa? jak nie wstaniesz o 5 rano na pociąg to następny pociąg masz o 16.00
      a busa masz np. o 7.40 9.00 10.40 13.30

z Lublina do Radomia
      jak nie wstaniesz o 5 rano na pociąg to następny pociąg masz o 13.40
      a busa masz o 7.40 9.00 10.40 10.55 11.50 13.30

z Lublina do Warszawy - busem jest taniej i jedzie się krócej. w busie można sobie zarezerwować miejsce telefonicznie.
      no i busy jeżdżą często - co kilkanaście minut a na pociąg można sobie poczekać
      • Gość: Aśka Re: O wyższości busa nad pociągiem lub odwrotnie. IP: 62.233.195.* 11.08.05, 15:51
        A ja wolę zdecydowanie pociąg dlatego, że:
        1. Jest wygodniejszy, nie trzeba się cisnąć tak jak w busie w jednej pozycji
        przez 5 godzin.
        2. Do WC w pociągu mogę iść kiedy chcę i nogi rozprostować też, a w busie do
        Krakowa jest tylko jedna przerwa.
        3. W pociągu nie ma choroby lokomycyjnej.
        4. Jest więcej miejsca.
        5. No podróż jest dla mniepo prostu o wiele przyjemniejsza niż w busie.
        A minusem jest to, że pociągi są niestety droższe od busów i to czasem dużo,
        np. za bus do Krakowa płacę 25 zł a za pociąg 45 zł więc różnica jest spora, no
        chyba, że się jeszcze nie skończyło 26 lat i jest się studentem. Dopóki nie
        skończyłam 26 lat jeżdziłam tylko pociągami, teraz niestety busami.
      • mali_bu Re: O wyższości busa nad pociągiem lub odwrotnie. 11.08.05, 16:51
        Inna sprawa to bezpieczeństwo jazdy busem. Na 17, busiarze to kamikadze. Już nie
        raz byłem świadkiem jak przez teren zabudowany bus jechał ponad setką
        wyprzedzając wszystkich.
        • mali_bu Re: O wyższości busa nad pociągiem lub odwrotnie. 11.08.05, 16:55
          I gdyby 17 była ekspresówką, to jazda z Lublina do Warszawy busem zajęłaby około
          godziny:)
          • Gość: moni Re: O wyższości busa nad pociągiem lub odwrotnie. IP: 212.106.17.* 16.08.05, 09:13
            Trochę przesadziłeś drogi kolego z tą godziną ;) Ja stawiam jednak na pociąg. W
            te wakacje miałam możliwość podróży pociągiem we Francji z Paryża na południe do
            Marsylii, pociągi TGV 900km pokonują w ok.180 min. Drogo!!! ale nawet w 2 klasie
            komfort i elegancja. Polecam.
            • Gość: cynik Re: O wyższości busa nad pociągiem lub odwrotnie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 16:59
              to nie Francja tylko Kulczyko-bochniarzolandia
            • Gość: belmondo69 Re: O wyższości busa nad pociągiem lub odwrotnie. IP: 212.106.29.* 16.08.05, 21:34
              Ja chcę wypróbować we wrześniu czeski IC z Ostrawy do Pragi, wprawdzie to nie
              TGV ale 200km/h robi już wrażenie. Podobno za 10 lat planowana jest taka linia z
              Warszawy do Gdańska, ciekawe czy doczekam się kiedyś za swojego życia połączenia
              z Lublina do Warszawy w godzinę, wątpię:(((
            • Gość: peter Re: O wyższości busa nad pociągiem lub odwrotnie. IP: 212.106.30.* 21.08.05, 09:10
              Sugerujesz, że jechałaś pociągiem jakieś 350km/h? Ciekawe czy było drożej niż w
              polskim PKP IC? hehehe
              • Gość: boski cennik sprawdź IP: 212.106.28.* 09.09.05, 12:23
                www.tgv.com/ drogo???
                • Gość: boski Re: cennik sprawdź IP: 212.106.28.* 09.09.05, 12:44
                  Np. trasa PARIS - MARSEILLE (Morze Śródziemne) ok.900km , 2kl dla niepalących,
                  bilet normalny wiek 25-60(bez promocji) 69,90 Euro, pociągi co godzinę (porównaj
                  Lbn-Chełm) czas przejazdu 3h15min. (porównaj Lbn-Rzeszów). Pozdrowienia.
    • Gość: kielczanin Re: O wyższości busa nad pociągiem lub odwrotnie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 17:01
      ja busami nie jeżdże ze względu na chamskie odzywki kierowców kiedy ma się
      czelność poprosić o bilet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka