Dodaj do ulubionych

Zakamarki Lublina

20.08.05, 08:06
Wychodząc na przeciw potrzebom aktywu, inicjuję wątek o zakamarkach Lublina.

Miejsca które was zachwyciły, uliczki którymi uwielbiaie snuć się bez celu,
zakątki w które nikt nie dociera. O tym wszystkim tu porozmawiajmy. A przy
okazji pomóżmy "nowym" nauczyć się Lublina
Obserwuj wątek
    • wielgibolo Re: Zakamarki Lublina 20.08.05, 08:17
      1. Uliczka żmigród - sprawia wrażenie jakby czas zatrzymał się tam 50 lat temu
      2. Placyk przed kościołem karmelitów na biernackiego - miejsce kojące,
      harmoniczne, cudowne, a sam kościółek przepiękny (z lubelskich mój ulubiony)
      3. Ulica kowalska - jeśli się zamknie oczy i dobrze wsłucha to można usłyszeć
      gwar dzielnicy żydowskiej
      4. Kozia - zakamarek sztandarowy
      • Gość: H Re: Zakamarki Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 14:24
        Szewska z ceglanymi arkadami pałacu Lubomirskich i składem nasion obok (dzis
        IPN)
    • mike79 Re: Zakamarki Lublina 20.08.05, 14:53
      Mozna dodatkowo te zakamarki Lublina pokazywac na forum, jest forum Miasta:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=707
      na ktorym mozna wklejac na fotki (wprawdzie ograniczone wielkoscia do 64kb, ale
      zawsze), podejrzewam ze spora czesc forumowiczow posiada 'cyfrówki' wiec moze
      warto do wymienionych zakamarkow i zaulkow dodac fotografie
      • _aaa_ Re: Zakamarki Lublina 20.08.05, 18:13
        jak juz wspomniałam w innym wontku ostatnio odkrywam uroki uliczek okalających ul. Zamojską...te ruinki na Farbiarskiej są urocze, i dom z takim fajnym drewnianym balkonem na Wesołej...szkoda, że nia ma tam juz starego wiatraka, podobno był bardzo ładny.
        A, ulica Głowackiego...stoi tam swietna modernistyczna willa. Nie pamiętam pod którym to numerem, ale sprawdzę i podam.

kłaniam się:)
        • zo_h Re: Zakamarki Lublina 21.08.05, 15:23
          Przeszedłem się dziś w okolice tych "ruinek" na farbiarskiej. Faktycznie była
          tam łaznia ... o czym (wstyd) nie wiedziałem. Zachwał się nawet napis - "ZAKŁAD
          KĄPIELOWY" nad wejsciem do tego budynku.

www.zoh1w2.republika.pl/forum/01.jpg
          Poza tym okolica aż "ugina się" od ilości obdrapanych tynków.

www.zoh1w2.republika.pl/forum/02.jpg
          • mike79 Re: Zakamarki Lublina 21.08.05, 18:33

> Poza tym okolica aż "ugina się" od ilości obdrapanych tynków.

tutaj budynek sasiedni, takze z dzisiejszej wycieczki

img284.imageshack.us/img284/8464/lublin1529nm.jpg
            • Gość: Satan of Swing Re: Zakamarki Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 19:02
              Niestety - to chyba najbardziej zaniedbany rejon miasta - a jakos nie słychać,
              by ktokolwiek planował jego rewitalizacje. Szczególnie ponuro wyglądają tam
              kontrasty zabudowy koscielnej i reszty...
              • _aaa_ Re: Zakamarki Lublina 21.08.05, 19:10
                a wyobrazcie sobie jakie fajne centrum kulturalno-sztuczne mozna by zrobic w tej ceglanej fabryce co jest za zdewastowanym murkiem+brama na Farbiarskiej...ech...
                • mike79 Re: Zakamarki Lublina 21.08.05, 19:38
                  chyba mowisz o tej fabryczce, zdjecie dzisiejsze

img372.imageshack.us/img372/6624/lublinfabryka0tt.jpg
                  • _aaa_ Re: Zakamarki Lublina 21.08.05, 19:57
                    mike79 napisał:

> chyba mowisz o tej fabryczce, zdjecie dzisiejsze

ta jest...fajna:)
            • zo_h Re: Zakamarki Lublina 21.08.05, 20:45
              Oooo no proszę Ty Mike też wybrałes się na wycieczkę ... to może następnym razem
              "przypadkowe" spotkanie? :>
          • _aaa_ Re: Zakamarki Lublina 21.08.05, 19:14
            zo_h, pamiętam jeszcze czasy gdy ten zakład kompielowy działał...chadzała tam połowa sąsiadek mojej babki, bo elegantki były własnych łazienek pozbawione, a czystość raz na tydzień mus było utrzymać:))))...a kolejny budynek łaźni miejskiej znajduje się przy dr.M.Majdanka na przeciw Ave ...jakis czas temu, mówiło się ze pan od kafelków Frankowski ma to nabyć i ponownie łaznie urzadzić...ale chyba mu przeszło
            • Gość: wisia Re: Zakamarki Lublina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 19:48
              nie przy d.m. majdanka, ani przy fabrycznej, tylko przy bronowickiej... a
              budynki, ktore zoha i mike sfotografowali to dawne lazienki labeckiego... obok
              byla tez farbiarnia przemyslowa
            • Gość: H Re: Zakamarki Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 20:00
              Łaźnia na Bronowickiej została niedawno odnowiona i mieści sie tam teraz Hotel
              i Restauracja "Lwów".
              www.btm-lwow.pl/
              Patrząc po tej stronie - to wyglada możliwie, ale na własne oczy jeszcze nie
              widziałem.
              Pozdr.
              • _aaa_ Re: Zakamarki Lublina 21.08.05, 20:30
                racja z tą bronowicką...sorki, nigdy nie pamiętam jak się co niektóre ulice nazywają:))...a o hotelu nie wiedziałąm, wieki całe nie byłam w tamtej okolicy, ale polece obejrzeć
              • Gość: mieSZczkA Lwów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 21:33
                Czy te wnętrza nie wydają się lekko nadlastyczne? Gigantyczne nawisy
                sztukatorskie, serowatość ścian i sufitów, wszechobecne płytki ceramiczne w
                wyborze wzorów jakich pozazdrościłaby niejedna hurtownia z materiałami
                budowlanymi, no i stylizacja strojów obsługi... to baaardzo luźne skojarzenia
                lwowskie. Może jedzenie mają dobre, trzeba spróbować.
                • Gość: H Re: Lwów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 21:38
                  Skojarzenia to pewnie w ogóle przypadkowe:-) Ale podobno obsługa jest ubrana w
                  hafciki itp., co mnie osobiście śmieszy o tyle, ze akurat Lwów był przecież
                  dość kosmopolityczny (jak to stolica), a haftowane koszule to nosili w
                  karpackich wioskach:-)
                  tak czy inaczej świetnie ze całkiem ciekawy zabytek został odnowiony i ma
                  użytkownika.
                  Pozdrawiam!
            • mol333 Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 15:14
              -Pan od kafelków, Frankowski faktycznie nabył budynek łaźni vis a vis AVE oraz kamienice ciut bliżej tunelu jakieś 2-3lata temu z zamiarem przysposobienia byłej łaźni na prywatną elegancką willę.

-
              < JUTRO JEST PIERWSZY DZIEŃ Z RESZTY MOJEGO ŻYCIA. CZAS NA ZMIANY! >
          • niedopowiedzenie29 Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 22:37
            zo_h bardzo ładne to 2 zdjęcie, fantastyczne kolory i struktura
            pzdr N
    • Gość: wisia Re: Zakamarki Lublina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 09:32
      ul. Misjonarska... miejsce zapomniane, zaniedbane, a mogace byc pieknym
      zaulkiem (i dla mnie jest, mimo totalnej dewastacji)...
      • ratatatam Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 11:03
        :) wlasnie napisalem o niej ponizej ! - nie przeczytalem tego postu - ale
        ciesze sie ze nie tylko na mnie robi wrazenie atmosfera tej uliczki
    • Gość: abrakadabra Re: Zakamarki Lublina IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 21.08.05, 15:38
      podworko kamienicy przy grodzkiej (tam gdzie jest zadora),
      podworka kamieniczek przy jezuickiej,
      schodki z kowalskiej na wlasciwe stare miasto,
      ul. podwale,
      wielkomiejska zabudowa srodmiescia (ul. chopina, 3.maja, 1 armii wp,
      narutowicza),
      dolna panny marii (odcinek od moscickiego do pl. wolnosci),
      wnetrza katedry, kosciola sw ducha i karmelitow
      • Gość: chochlik Re: Zakamarki Lublina IP: *.lublin.mm.pl 21.08.05, 20:55
        Bardzo mi sie ten wątek o zakamarkach podoba. Mieszkałam przy ulicy Żmigrod w
        latach 45- 47. Wtedy na tej ulicy nie było łazienek, w kazdym razie pod nymerem
        5. Chodziłasm do łaźni rzymskiej Łabeckiego. Łaźnia mieściła się na pierwszym
        pietrze, a na parterze były wanny. Trzy dni w tygodniu łaźnia była czynna dla
        pań, przez trzy dla panów. W wielu domach kuchnie węglowe nie były wyposazone w
        piekarniki, więc ze świątecznymi i nie tylko wypiekami chodziłam na podgrodzie
        do piekarni z surowym ciastem i czekałam na jego upieczenie. Na ulicy Żmigrod
        była jedyna w Lublinie szkoła jazzdy samochodowej Zambellego. Była czynna
        również w czasie okupacji i niedługi czas po wyzwoleniu. W czasie okupacji na
        tej ulicy była wsypa, w której gestapo zaaresztowało kilka osób, między innymi
        siostrę Krzysztofa Chamca.
        • ratatatam Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 11:02
          niedaleko jest ulica biegnaca wzdloz murow seminarium - misjonarska?? mozna w
          nia wejsc zarowno od farbiarskiej, jak i z drugiej strony - niedaleko wejscia
          glownego do seminarium - spada stromo w dol az do budynkow kurii - jest tam
          pare starych domow jakies male zaklady uslugowe - klimat jak z pocz. ubieglego
          wieku
    • wielgibolo Re: Zakamarki Lublina 21.08.05, 21:01
      Świetne są schody które prowadzą z ulicy podwale na plac przed teatrem andersena. Tam kiedyś był bodajże otwór kloaczny w murach miejskich ale mimo tej niechlubnej przeszłości zakamarek pierwsza klasa.
      • Gość: piot Re: Zakamarki Lublina IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 21.08.05, 22:50
        Staromiejska panorama widziana z ul. Mościckiego, ew. okrojona z ul.
        Piłsudskiego (MPWiK - bo niżej zasłaniają drzewa).
      • ratatatam Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 11:09
        a furta, ktora tam prowadzila nazywana byla "zasrana" :]( o ile nie pomylilem
        miejsc... ) polecam tez w tamtej okolicy podworka i ogrodki domow, ktore
        znajduja sie miedzy ulica jezuick, a murami katedry - strasznie zaniedbane ,
        ale piekne
    • ratatatam Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 10:56
      stara kalinowszczyzna, ulica sienna, okolice starego kirkutu, pare malutkich
      domkow przy wielkim ceglanym murze, "bialkowska gora" z zabytkowymi domami
      tkaczy(?) ( chyba 18w?), slady po prawie nie stniejacych ulicach na
      kalinowszczyznie np. ul. tatarska - o jej istnieniu swiadcza tylko stare drzewa
      , cmentarz parafialny na Kalinowszczyznie z pieknymi ( niegdys...) widokami na
      doline Bystrzycy i ciekawymi starymi nagrobkami, i dalej na wschod: ul
      Grodzickiego - nikt by nie pomyslal ze to jeszcze miasto, dzikie lessowe wawozy,
      zarosla , kury , gesi - wies! :) pieknie tam o kazdej porze roku
    • empi Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 11:26
      a czy na narożnym budynku (numeracji nie wspomnę) Szopena z Sądową, lewy róg
      wchodzą na Sądową od Szopena, między pierwszy piętrem a drugim piętrem (chyba)
      umieszczony był obraz. Często jako dzieciak przyglądałem mu się i zastanawiałem
      nad wizerunkiem. Pytałem się osób dorosłych ale nikt nie wiedział, że on wogóle
      tam jest. Lata upłynęły, a ja dalej nic nie wiem i nie wiem czy jest tam nadal.
      Ponieważ zebrało się tu towarzystwo od takich spraw mam nadzieję, że odpowiedź
      się znajdzie :))
      pzdr.
      • mike79 Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 11:39
        zapewne chodzi o ten obraz, jesli si emyle to prosze o sprostowanie

img394.imageshack.us/img394/444/lublinobraz6dx.jpg
        • empi Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 11:48
          wielkie dzięki, tak to jest ten obraz. Jak przypuszczałem M.Boska. Tak przy
          okazji, jes to piękny budynek, ulica równie piękna, choc trochę jej specyficzne
          akcenty zaniedbane. Jak wielu z nas chodzi latami po takich miejscach nie
          zwracając uwagi na to. Często spotykałem się z faktem zachwytu jakimś miejscem
          w Lublinie ze strony przyjezdnych. Ja zaś nie zdawałem sobie sprawy z jego
          piękna.
          pzdr.
          • mike79 Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 11:53
            alez prosze bardzo, jak jeszcze wam potrzeba jakiejs fotki to mowic glosno
    • 4gwiazdki Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 15:55
      A oto co znalazłem w internecie:
      www.lublin.mm.pl/~nikolayevo/INFOWWW.htm
    • zo_h Re: Zakamarki Lublina 22.08.05, 19:27
      Z ciekawych zakamarków to ja na pewno dodałbym jeszcze śródmieście, ale nie to
      reprezentacyjne położone przy głównych arteriach przebiegających przez tę
      dzielnicę, lecz to skryte za frontami kamienic. Bardzo lubię chodzić po tym
      rejonie i wyszukiwać, co ciekawsze detale, jakie można znaleźć na niektórych
      podwórkach. Oto, co ostatnio znalazłem na jednym z podwórek w kamienicy przy
      Niecałej:
      www.zoh1w2.republika.pl/forum/05.jpg
      Na ścianie parterowego domu wewnątrz podwórza zachował się żeliwny kran:
      www.zoh1w2.republika.pl/forum/03.jpg
      PS.

Może ktoś wie jaka jest geneza tych domów w domach ... takie jak widać na tym
      pierwszym zdjęciu. Na niektórych podwórkach można spotkać taką parterową
      zabudowę. Czy były to domostwa dla dozorców?
    • Gość: Nomi Re: Zakamarki Lublina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 21:45
      Ulica zamieszkujacych w naszym miescie Greków i Ormian - Zielona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka