Dodaj do ulubionych

Brawo Cimoszewicz

27.08.05, 08:51
Cimoszewicz

"1 Miał akcje Orlenu, ale ich nie miał bo były córki

2 Kupił je w ofercie pierwotnej, ale ponieważ nie mógł tego zrobić to kupił
je na rynku wtórnym

3 Miał na to pieniądze, ale ponieważ ich nie miał to brał kredyt (bo jak wiemy
ubogi jest)

4 Sprzedał je w styczniu 2002 ale ponieważ chciał w grudniu 2001 to
tak naprawdę sprzedał je w grudniu

5 W deklaracje ich nie wpisał bo wypełniał ją wg stanu na kwiecień, (a jak
wiemy sprzedał je w styczniu czyli w grudniu ).
Kiedy pisał o akcjach Agory to wydawało mu się ze jest rok 2001 i juz miał
skrobnąć o Orlenie kiedy przypomniał sobie ze jest rok 2002

6 Zrobił korektę swojej deklaracji z tym ze niczego nie poprawiał bo pytania
były niestosowne

7 Zatrudnił wariatkę jako asystentkę i dal jej do wypełniania swoje
deklaracje, ale nie dal ich bo to wariatka

8 Deklaracje wszystkie są ale oczywiście niektórych nie ma bo w styczniu
znaleziono je w domu wariatki

9 Pozostawiał wzory swych podpisów w jakiś komitetach (na wszelki wypadek
jakby ktoś chciał mieć upoważnienie ministra SZ)

10 Podpisy są jego ale on ich nie składał. składała je pieczątka z komitetu

11 Pieczątka była ale się zmyla i nie wiadomo gdzie jest (ostatni raz
widziano ja w plecaczku)

12 Pełnomocnictwa okazały się oryginalnie sfałszowanymi kopiami Wszystko to w
przypadku człowieka który całe życie siedział W PZPR i SLD i jednocześnie
jest ponadpartyjny, wycofał się z polityki ale jest marszałkiem i chce być
prezydentem, układa się w bardzo logiczna całość.
Obserwuj wątek
    • Gość: aj Inna ciekawa dyskusja na temat WC cimosze IP: *.lublin.mm.pl 27.08.05, 10:27
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=28133274&v=2&s=0
    • Gość: Pytacz [...] IP: *.net.pl 27.08.05, 10:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • aron2004 Re: Brawo Cimoszewicz 29.08.05, 15:30
        ciekawe jak można kogoś bić na wiecach pierwszomajowych jak nikt na te wiece nie
        chodzi
      • Gość: stef11 Re: Brawo Cimoszewicz IP: 217.98.71.* 30.08.05, 06:17
        .... A co Ciebie tak dopiekło.... trochę prawdy Pytaczu ???
    • Gość: lutzek Re: Poczekajmy na błyskotliwe dementi Zorbiego :) IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 27.08.05, 12:41
      Zaraz nam przedstawi tutaj swoją wykładnię prawa i udowodni Ci, że wszystko było lege artis.

pzdr.
      lutzek
      • zorbi1 Re: Poczekajmy na błyskotliwe dementi Zorbiego :) 29.08.05, 15:52
        Akurat na prawie amerykańskim nie mam ambicji się znać, więc może lutzek
        wszechwiedzący dokona odpowiedniej jego wykładni ? Czekam, byle by z sensem... A
        co do pani Jaruckiej-Frustrackiej. No wyszło szydło z woreczka. Mściwe te
        babska... Nawet Giertych przestał jej wierzyć, a to już totalna porażka. Tylko
        żeby sympatyczna pani J. zamiast w Kalabrii albo na Sycylii nie wylądowała na
        Rakowieckiej. Z resztą może i lepiej. Przemyśli sobie dokładnie słowa lojalność,
        prawdomówność i... qrestwo :))
        • aron2004 Re: Poczekajmy na błyskotliwe dementi Zorbiego :) 29.08.05, 15:56
          a skąd wiesz zorbi że

1. Jarucka się nie pomyliła ( pomyłka jest rzeczą ludzką - tak powiedział Tomasz
          Nałęcz)

2. list Jaruckiej do Cimoszewicza nie został sfałszowany?
          • zorbi1 Re: Poczekajmy na błyskotliwe dementi Zorbiego :) 29.08.05, 16:14
            hehehe pomyliła. Wzięła pomyłkowo Cimoszewiczowe faksymile, bo myślała, że to
            jej, postawiła omyłkowo na napisanym przez siebie piśmie, bo myślała że pisze o
            sobie a nie o Cimoszewiczu, a później jeszcze okazało się że pomyłkowo pomyliła
            się data.
            A co do fałszowania listu Jaruckiej, to nie wiem. Ale chyba ona nie miała
            faksymile ???
            • Gość: sdh Re: Poczekajmy na błyskotliwe dementi Zorbiego :) IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 29.08.05, 18:24
              > hehehe pomyliła.

hehehe Cimoszewicz się pomylił

> Wzięła pomyłkowo Cimoszewiczowe faksymile, bo myślała, że to
              > jej, postawiła omyłkowo na napisanym przez siebie piśmie, bo myślała że pisze o
              > sobie a nie o Cimoszewiczu, a później jeszcze okazało się że pomyłkowo pomyliła
              > się data.

mylić się jest rzeczą ludzką jak powiedział Tomasz Nałęcz. Może się mylić
              Cimoszewicz to może się mylić też Jarucka

> A co do fałszowania listu Jaruckiej, to nie wiem. Ale chyba ona nie miała
              > faksymile ???

a skąd wiesz że nie miała? może miała i dała je fundacji
              • aron2004 Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 10:10
                Cimoszewicz napisał:

"Dnia 31 G R U D N I A ubiegłego roku moje oszczędności dewizowe wynosiły 608
                dolarów 32 centy. Mam nadzieję, że tym razem poziom precyzji jest wystarczający.
                Natomiast byłem W T E D Y posiadaczem 700 szt. akcji spółki Agora, które wedle
                Ó W C Z E S N E G O kursu notowań giełdowych miały wartość 35 tys. 980 zł"

Marszałek Cimoszewicz pytany o jego oświadczenie majątkowe doskonale zdawał
                sobie sprawę, że pytany jest o stan posiadania na dzień 31.12.2001. Przeliczał
                nawet wartość akcji Agory na ten dzień!

Natomiast to, co przyjmowane jest za pewnik - choć GW asekuruje się stawiając
                znak zapytania na końcu - "Anna Jarucka pokazała fałszywkę?" nie jest tak oczywiste.

Stwierdzenie, że w kwietniu pieczątka nie mogła byc używana w MSZ, ponieważ
                oficjalnie przywędrowała do ministerwstwa dopiero w czerwcu jest śmieszne.

Na tej samej zasadzie nie miało miejsca przeszukanie domu Jaruckiej przez ABW,
                ponieważ nakaz prokuratorski został wydany już po przeszukaniu.

W Polsce jak widać może coś się wydarzyć, a jakiś czas po tym zdarzeniu zostaje
                wydane oficjalnie zezwolenie na nie :P
                • verbaveritatis Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 10:37
                  Widac jak na dloni, ze Jarucka to królik wyciągniety z kapelusza - zapewne
                  przez (jego tajna broń!) Miodowicza, wyjątkowego aroganta i msciwego człowieka,
                  z zawodu etnografa.
                  • aron2004 Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 12:28
                    > Widac jak na dloni, ze Jarucka to królik wyciągniety z kapelusza - zapewne
                    > przez (jego tajna broń!) Miodowicza, wyjątkowego aroganta i msciwego człowieka,
                    >
                    > z zawodu etnografa.

to że jest z zawodu etnografem to jest obelga?

patrz Miodowicz etnograf, ignorant prawny jakoś wypełnił swoje deklaracjie
                    majątkowe bez błędów a doktor praw wszelkich pomylił się nieświadomie aż 4 razy

• Gość: Abel Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 11:41
      Oj pojechali sobie po mnie niektorzy za moje wczesniejsze
      wpisy w temacie oszczerstw i pomowien ( patrz dywagacje ) i co
      lyso? Nie jestem msciwy ale mam satysfakcje!
      • zorbi1 Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 13:40
        Przypadek Lecha Kaczyńskiego

Prokuratura w sierpniu 2003 r. odmówiła wszczęcia dochodzenia w sprawie
        zatajenia prawdy w oświadczeniu Lecha Kaczyńskiego za 2002 r., który nie podał w
        nim wynagrodzenia prezydenta Warszawy za dwa miesiące oraz diet poselskich za
        dziesięć miesięcy. Prokurator nie miał wątpliwości, że Kaczyński "podał dane
        niezgodne ze stanem faktycznym zarówno co do wysokości, jak i źródeł dochodów",
        ale "nie zamierzał popełnić przestępstwa". Do oświadczenia dołączył PIT z
        wpisanymi wszystkimi dochodami, po drugie - pomylił się.

Nie żebym się czepiał, ale czy Miodowicz i Wasserman mogli by wyjaśnić powyższą
        sytuację. Przypomnę, że pan Kaczyński to też doktor prawa...
        • mike79 Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 13:49
          Nie to ze chce bronic kaczora, bo tez go nie lubie, ale czy Wolodia C. dolaczyl
          do swojego oswiadczenia PIT w ktorym pokazal jak rozliczyl sie z zakupionych
          akcji, czy wykazal wszystkie dochody, jak rozliczyl dochod uzyskany na sprzedazy
          akcji orlenu itd itp ?

Nie zebym sie czepial, ale czy Nalecz i Piekarska mogli by wyjasnic powyzsza
          sytuacje do konca. Przypomne, ze pan Nalecz to doktor historii, wiec moze
          zechcialby sie zajac ta najnowsza 2001-2004 ?
        • aron2004 Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 14:30
          Kaczyński "Do oświadczenia dołączył PIT z wpisanymi wszystkimi dochodami"

Cimoszewicz nic do oświadczenia nie dołączył

taka mała różnica
          • Gość: €§ Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.lublin.mm.pl 30.08.05, 14:36
            Nie ma takiego obowiązku,aby do oświadczenia dołączać PIT.
            A ską wiesz,że Kaczyński dołączył PIT?Może miał coś do ukrycia i dla "zmylenia
            przeciwnika" dołączył PIT aby wglądnąć właśnie w PIT i niczym więcej sięnie
            zajmować?
            Kaczyński to szczwany lis.Potafił nawet wraz z bratem ukraść księżyc.
            • aron2004 Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 16:25
              oczywiście że nie ma obowiązku dołączać PITu. Ale nikt też nie zabrania
              dołączenia PITu do oświadczenia majątkowego.
              Kaczyński dołączył i to go uratowało.

nie sądzę żeby Kaczyński chciał coś ukryć dołączając PIT. Ci co chcą coś ukryć
              to raczej swoich PITów nie pokazują.
        • jetbang Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 15:30
          ja nie rozumiem mentalności zaglądania do czyjegoś portfela...

w sumie startowałem w ostatnich wyborach na radnego lubelskiej rady miejskiej i
          jesli by ktos tak nachalnie zaglądał mi do moich pitów to bym zrezygnował. wiele
          osób samemu nie wypełnia zeznan podatkowych bo albo nie maja czasu albo nie
          umieją albo im sie poprostu nie chce samemu. a cyrki takie jak ten są
          produkowane na potrzeby mediów, którym i tak bezgranicznie nie można ufać ...
          • zorbi1 Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 15:34
            A skąd kandydowałeś, jeśli to nie tajemnica ?
          • aron2004 Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 16:24
            > ja nie rozumiem mentalności zaglądania do czyjegoś portfela...

no niestety w demokracji oświadczenia majątkowe polityków są normą...
            taki los...
          • Gość: aj Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.lublin.mm.pl 30.08.05, 18:37
            > ja nie rozumiem mentalności zaglądania do czyjegoś portfela...

przecież nikt nikogo nie zmusza do kandydowania, a zaglądać do portfeli
            kandydatów jak najbardziej powinniśmy - toć pchaja się na świecznik dobrowolnie !
          • Gość: lutzek Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 30.08.05, 22:24
            Wierzący nie jestem, ale modlę się, że nie dostałeś się jednak do Rady Miasta? Oby noga Ci się powinęłą i bym nie musiał później czytać o radnych, którzy przez kadencję radnego pobudowali domy i pokupowali działki.

lutzek
    • 4gwiazdki Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 15:09
      Myślę,że już za dużo intrygi w stosunku do Cimoszki w wykonaniu ekipy Tuska.
      "dobrze" w tej materii spisuje się Miodowicz,chyba największy intrygant w III RP
      (na równi z Antkiem Maciarewiczem Policmajstremno i samego długiego Romcia z
      rodziny Adamsów)
    • Gość: €§ Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.lublin.mm.pl 30.08.05, 20:10
      Stawiam na Cimoszewicza.
      W skrzynce na listy znalazlem list Tuska w którym skamle o głosy lublinian.
      W moim bloku prawie wszyscy lokatorzy paszkwile Tuska wyrzucają na śmietnik.
      Chyba Tusk ostatnio stacił tą aferą z Cimoszewiczem.
      • aron2004 Re: Brawo Cimoszewicz 30.08.05, 20:16
        ano stracił, Polsat pokazuje mu 37% poparcia. Tyle to nawet Wołodia nie miał...

ale faktycznie nie wierzę w to że Tusk ma 37% bo Polsat ma pewne porachunki z
        LSD z czasów Rywina tak że nie dziwię się im że wspierają Tuska.

no ale jak pokazują 37% to faktycznie może mieć z 27%

w Lublinie myślę że Tusk wygra
      • Gość: aj Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.lublin.mm.pl 30.08.05, 21:15
        ja juz dawno postawilem na Wolodie !
        postawilem na nim krzyżyk - temu panu już podziękujemy !
        • blackout.9491 Re: Brawo Cimoszewicz 31.08.05, 14:28
          Brawo. Jedyny, który może sobie poradzić z popaprańcami.
          • 4gwiazdki Re: Brawo Cimoszewicz 31.08.05, 15:46
            Wniosek do prokuratury ws. Miodowicza
            Prokuratura: Niepokojące wypowiedzi Giertycha
            Prokuratura o śledztwach dot. Cimoszewicza
            To tylko niektóe doniesienia dzisiejszych mediów
            • niezlomny.prawicowiec Re: Brawo Cimoszewicz 31.08.05, 16:53
              Tylko MACIEJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ GIERTYYYYYYYYYYYCH !!!!
              • Gość: bronia Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.lublin.mm.pl 31.08.05, 17:49
                w odstawkę?Były współpracownik służb specjalnych.A na prezydenta to on za
                stary.I mało reprezentacyjny.I z Romka by zrobił premiera.
                Jednymsłowem-bardzo zła kanddatura
                • blackout.9491 Re: Brawo Cimoszewicz 01.09.05, 10:46
                  Gość portalu: bronia napisał(a):

> w odstawkę?Były współpracownik służb specjalnych.A na prezydenta to on za
                  > stary.I mało reprezentacyjny.I z Romka by zrobił premiera.
                  > Jednymsłowem-bardzo zła kanddatura
                  No to poza Cimoszewiczem nie ma innego poważnego kandydata.
            • Gość: nałęcz-owianka Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.lublin.mm.pl 01.09.05, 14:15
              Nałęcz: Tropy wiodą do Platformy Obywatelskiej

wiadomosci.onet.pl/1157329,11,item.html
              • 4gwiazdki Re: Brawo Cimoszewicz 01.09.05, 14:20
                Zastanawiałem się na kogo głosować.Zastanawiałem się nad Tuskiem.Ponieważ
                ostatnio wmieszał się w różne intrygi polityczne,nieczysto "walczy" z
                przeciwnikami stosując prawie UBeckie metody-nie chcę takiego prezydenta.Co by
                było gdyby wygrał wybory?Intryga za intrygą.I w dodatku miałby przy sobie
                Miodowicza,niezwykle fałszywą postać.
                • Gość: Mazowszanka Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 16:48
                  W pewnym okresie zycia okolo dziesieciu lat mieszkalam na kaszubach
                  dokladnie Dzierzazno kolo Katruz i wiem cos niecos o kaszubach. Tez
                  Polacy ale charakter niech szlag trafi! Ot cala platforma z
                  Tusiem! Jeszcze Wam dadza popalic ale lisci . Czy ktos zadal sobie
                  trudu i przeanalizowal kto w tej pltformie sie zakamuflowal? Ano
                  jest czas niech sie przyjrzy. Waltzowa minister finansow przekreciara
                  bankowa juz i w Angli sie jej przyjrzeli . Czy nie ma w Polsce
                  ludzi wyksztalconych madrych mlodszych tylko te same ryla .
                  Unici ZCHN -owcy SKL-owcy AWsirze PC-chachmeciarze . Mam nadzieje
                  w Bogu ze sie wreszczie zirytuje i tych gefejciarzy po koleji
                  wezwie na dywanik!
              • mali_bu Re: Brawo Cimoszewicz 01.09.05, 14:39
                O chwileczkę... Czy ten Nałęcz to ten sam yyyyyyyyyy yyyyyyyyy co się yyyyyyyyyyyy yyyyyyyyyyy z polityki yyyyyyyyyy wycofał yyyyyyyyy yyyyyyyyyy Panie pośle yyyyyyyyyyyy i następnego dnia yyyyyyyyyyyyyy przeszedł yyyyyyyy yyyyyyyyy yyyyyyyyy do sztabu wyborczego yyyyyyyyyyyy yyyyyyyyyyy Cimoszewicza?
                • blackout.9491 Re: Brawo Cimoszewicz 01.09.05, 16:19
                  mali_bu napisał:

> O chwileczkę... Czy ten Nałęcz to ten sam yyyyyyyyyy yyyyyyyyy co się
                  yyyyyyyyy
                  > yyy yyyyyyyyyyy z polityki yyyyyyyyyy wycofał yyyyyyyyy yyyyyyyyyy Panie
                  pośle
                  > yyyyyyyyyyyy i następnego dnia yyyyyyyyyyyyyy przeszedł yyyyyyyy yyyyyyyyy
                  yyyy
                  > yyyyy do sztabu wyborczego yyyyyyyyyyyy yyyyyyyyyyy Cimoszewicza?

Fiutka sobie mali-bu z wysiłku nie urwij, bo by się ks. proboszcz na Ciebie
                  smyku obraził ... .
    • Gość: Jach Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 09:32
      Jezeli w prasie i w internecie trwa taka nagonka na
      CImoszewicza to jak mozna zaufac innym kandydatom . Nastepna wpadka
      z cytatem z internetu Tfu! Uwazajcie na tych co bez skazy bo
      sa zafajdani,, ja bez zmian brawo Cimoszewicz!
    • Gość: Zija Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 09:33
      A do komisji wyborczej chetni placa haracz naganiaczom . GW
      sprawdz to pewniak!
      • zorbi1 Tak dla dzikiej satysfakcji 02.09.05, 20:36
        Tym wszystkim co zachłystnęli się prymitywną prowokacją pana pułkownika
        Miodowicza podkreślę, że prokuratura postawiła dzisiaj pani Jaruckiej zarzuty.
        Kiedyś pisałem, że Jarucka jest tylko nielojalnym matołem, teraz myślę że jest
        po prostu matołem.
        • 4gwiazdki Re: Tak dla dzikiej satysfakcji 02.09.05, 20:43
          A ja myślę,że ona jest na usługach służb specjalnych,a szczególnie
          niesełnionego pułkownika z awansu społecznego Miodowicza.
          Miodowicz-prymityw np.jest na usługach Donalda.A w tej sytuacji Tusk to
          manipulant i prowokaor.Za wszelką cenę,wszelkimi sposobami do koryta.Wiadomo-
          kaczor Donald.A kaczory przeważnie przy korycie (ale z ochlapami i plewami)
          • zorbi1 Re: Tak dla dzikiej satysfakcji 02.09.05, 20:47
            Ciekaw jestem czy pułkownik Miodowicz, który tak pluje jadem na lewicę, na
            ludzi lewicy i ludzi którzy mieli prominentnych tatusiów lub mamusie pamięta,
            kimbył JEGO tatuś... A może już z tej nienawiści ubił tatusia ?
    • Gość: jach Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 21:06
      No i sprawa sie rypla ! Prawdomowny Donaldzik zarzekal sie ze PO
      nie bierze pieniedzy podatnikow Na swoja dzialalnosc ! A dzis o
      godzinie 19,15 w TWN podano ze dostali 7 mln zl na dzialalnosc
      partyjna i kampanie wyborcza! w ramach ustawy. I tak jest przy
      kazdych wyborach. A mowilem ze TUSIK robi z geby cholewke. Bez
      zajakniecia kaszub KLAMIE!
    • Gość: anoonim Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.in.lublin.pl / 217.153.209.* 02.09.05, 21:07
      Prokuratura postawila zarzuty Jaruckiej m.in. klamania przed komisja. Przypomne
      tylko ze gdy klamal Belka albo Cimoszewicz to im te zarzuty nie zostaly
      postawione! A poza tym C. zaczal tracic poparcie po pokazie swojej ogromnej
      arogancji przed komisja i wtedy przypomniala sie ludziom wypowiedz dot.
      powodzian ("niech se sami radza jak sie nie ubezpieczyli"). Wiec nie rozumiem
      czemu teraz mialby odzyskiwac poparcie?
      • mali_bu Re: Brawo Cimoszewicz 03.09.05, 00:48
        Dodatkowo uznano, że w oświadczeniu majątkowym "pomylił się" ... cztery razy. Czy zwykły człowiek może się pomylić w zeznaniu podatkowym więcej niż jeden raz bez żadnych konsekwencji? Pozostawiam to bez odpowiedzi.
    • Gość: wysoki Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 03.09.05, 02:30
      Panie i Panowie najefektywniejsza w dzisiejszym czasie kampania to nie zdobyc
      zaufanie wyborców,pokazać swój program(jakos mało słychać o programach w tej
      kampani-nie uważacie??) tylko tak obrzucic przeciwnika błotem, by popierający
      go z powodu smrodu nie wytrzymali i zagłosowali na konkurencję.Hehe-taką to
      walkę nasza "klasa" polityczna(sami wykształceni ludzie) między sobą prowadzi.
      A my co???Łykamy bezkrytycznie, dyskutując kto ma racje i kto tu kłamie.
      G...no mnie to obchodzi, zastanawiam się tylko jak mogło dojść do tego że
      ludzie wybrani przez nas-wyborców-posłowie,kulturalni?? wykształceni ludzie-
      elita-potrafia na oczach całej Polski tak się zachowywać.Ciekaw jestem ogromnie
      jak wyborcy ocenią tą komedię i co się z urn wysypie.Zmądrzejemy wreszcie?!?!?!?
      • ciupazka Re: Brawo Cimoszewicz 03.09.05, 18:59
        Za to kupa zdjęć też bardzo ciekawych, sypią się, jak z rękawa:

liceum.cimoszenko.info/pictures.html
        To jest kampania wyborcza !!! Przynajmniej uśmiechnąć sie można i wolno!!!
        • terenia.nasweter Re: Brawo Cimoszewicz 04.09.05, 18:13
      • aron2004 Re: Brawo Cimoszewicz 09.09.05, 08:55
        a kto niby obrzucił CImoszewicza błotem? Kto mu kazał mylić się w
        oświadczeniach i zatrudniać Jarucką? Tusk? Kaczyński?
    • Gość: Jańcio Wodnik Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 08:37
      Po obejżeniu w Polsacie debaty Donald - Cimoszka, która obnażyła nicość
      kandydata Tuska, który dużo i bez sensu gadał oraz stroił zabawne miny muszę
      stwierdzić co następuje. Po pierwsze primo: od rana media wbrew naocznym faktom
      zachwycają się jak to pięknie wypadł ptasi kandydat i jaki Cimoszka to beton.
      Nie mam już wątpliwości, że czekają nas jedynie słuszne i sprawiedliwe rządy
      POPISU, czyli Polska Kaczora Donalda. PTASIA GRYPA JEST JUŻ W POLSCE. RATUJ SIĘ
      KTO MOŻE :lol:
      • janbezziemi Brawo Cimoszewicz!!! BRAWO! 09.09.05, 15:16
        Nie sluchalem dzis radia, ale jesli jacys durni dziennikarze zachwycali sie
        Tuskiem, to tylko swiadczy o ich poziomie umysłowym. U Cimoszewicza była
        logika, u Tuska układne (w miarę) slogany i lizusotwo pod adresem wyborców.
        Taki prezydent jak Tusk? Zimno sie robi. Dobrze, ze jego rola jest minimalna w
        RP.
      • 4gwiazdki Re: Brawo Cimoszewicz 09.09.05, 15:24
        Nie oglądałem tej debaty,bardzo żałuję.
        A rozpatrując sprawę z innej srony - nie jestem fanem Donalda zwanego Tuskiem i
        tytułującego się na bilbordach prezydentem.
        Myślę,że niedoczekanie Tuska,że zostanie wybrany.
        To szuja,a z szujami nie chcę mieć nic do czynienia.To już wolę włodzmierza
        Cimoszewicza zwanego towarzyszem lub WC.Lepszy on niż Tusk,czy nie daj Boże
        Kaczyński lub Lepper.
        Już jeden taki był prezydentem o intelekcie Leppera.Też miał puścić w
        skarpetkach.I obiecywał ludziom tysiące zł.
        • Gość: ksaięgowy Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.inteko.com.pl 10.09.05, 13:54

01 września 2005
          M. Szenborn, K. Kwiatek: Tuskomania
          Boimy się otworzyć lodówkę, ba!, nawet konserwę, bo może z niej wyskoczyć
          Donald Tusk. „Człowiek z zasadami” patrzy na nas z tysięcy billboardów w całej
          Polsce. Sprawdziliśmy, kto płaci za tę gigantyczną kampanię reklamową.

Finansowanie kampanii wyborczych wygląda modelowo tak: partia polityczna
          otrzymuje dotację z budżetu państwa. Jest to kwota zależna od kilku elementów.
          Trzeba zaznaczyć, że są de facto dwie kampanie: parlamentarna i prezydencka. Ta
          pierwsza, zgodnie z prawem, ma być finansowana głównie (teoretycznie) ze
          składek członków i dotacji budżetowej. Owa dotacja zależy od wyników wyborów.
          Innymi słowy, jeśli do sejmu weszła Liga Polskich Rodzin, to musisz sobie zdać
          z tego sprawę, Czytelniku, że w jakiejś części sfinansowałeś luksusowy obiad
          Romana Giertycha, nie mówiąc o jego wyjazdach, wiecach oraz plakatach i
          ulotkach LPR-u itp. Oprócz dotacji z budżetu, czyli z naszych kieszeni, każdy
          sympatyk danej partii może przekazywać jednorazowo i anonimowo darowiznę do
          kwoty 840 złotych. Jak chce dać więcej, to już nie może być anonimowy i
          powinien przelewu na konto partii dokonać oficjalnie ze swojego konta.
          Maksymalna wpłata to 10 tys. złotych. Po co ten limit? A po to, żeby
          (teoretycznie) rozmaici biznesmeni nie kupowali sobie przychylności przyszłych
          polityków. Oczywiście jest to prawo martwe, bowiem biznesmen Malinowski może
          wpłacić na konto kandydata Kowalskiego dowolną kwotę, rozpisując ją na
          poszczególnych członków swojej rodziny, znajomych, pracowników itd.

Prawo zabrania przekazywania jakichkolwiek funduszy na kampanię wyborczą przez
          firmy – czyli podmioty gospodarcze. Śmieszny to przepis, bowiem jeśli nasz
          biznesmen Malinowski chce wspomóc kandydata Kowalskiego kwotą znaczniejszą, to
          robi tak: wypłaca swoim pracownikom ekstrapremię, a oni muszą tę premię zanieść
          do banku i wpłacić na konto kampanii wyborczej. Proste, prawda? Jeśli nie do
          końca proste, to dodajmy, że jest jeszcze jeden sposób dotowania wyborów
          (praktykowany zwłaszcza przez prawicę, i to często). Otóż np. za druk ulotek,
          folderów czy innych wyborczych gadżetów firma X naszego Malinowskiego powinna
          wystawić fakturę na, powiedzmy, 100 tys. zł. Ale wystawia na 20 tysięcy. Owa
          różnica 80 tysięcy stanowi właśnie darowiznę.
          I to jest taka legalna nielegalność. Nielegalność w świetle prawa!

To tak w skrócie w kwestii wyborów do parlamentu. Istnieją przecież jeszcze
          wybory prezydenckie. Kto i z jakiej kieszeni je finansuje?

Skąd Donald Tusk – szef partii, która w telewizji chwali się, że nie bierze z
          budżetu państwa ani grosza – ma miliony złotych na tysiące billboardów i setki
          telewizyjnych spotów reklamowych? Zaraz to wyjaśnimy.

Na razie sprawdźmy, o jaką kasę w czasie całych wyborów chodzi. Popatrzmy na
          przykładzie Platformy Obywatelskiej i policzmy, ile kampania Tuska może
          kosztować. Otóż samo miejsce na byle jakim billboardzie warte jest minimum 600
          zł miesięcznie. Droższe – podświetlone i w stolicy – mogą kosztować ponad 3
          tys. zł na miesiąc. I tyle kosztują. Według naszych operacyjnych danych, owych
          luksusowych billboardów ma Tusk w całym kraju około 2,5 tys. To daje kwotę 7,5
          mln zł miesięcznie (wariant bardzo ostrożny i zminimalizowany). Jak wiadomo –
          kampania prezydencka trwa dwa i pół miesiąca, tak więc wychodzi nam ponad 18
          milionów złotych. Ale są przecież billboardy zwykłe. Na nich wisi około 10 tys.
          Tusków (znów wariant zaniżony). Za wieszanie siebie na tych płaszczyznach Tusk
          musi zapłacić dalsze 6 milionów złotych razy dwa i pół miesiąca, co daje 15 mln
          zł. To razem i szacunkowo (możliwość rabatów) daje ok. 30 mln zł.

12 mln zł to jest kwota graniczna, jaką według Państwowej Komisji Wyborczej
          jeden kandydat może wydać na całą swoją promocję. Ale przecież Donald Tusk
          reklamuje się także w telewizji. Przyjmijmy najtańszą cenę spotu w TV, w czasie
          niskiej oglądalności. Wynosi ona 800 zł za reklamę (30 sekund). Oczywiście jest
          to bzdet, bo w najlepszym czasie antenowym (np. przed Wiadomościami TVP 1) za
          30 sekund zapłacić należy nawet 70 tys. zł. Ale niech tam... Nie bądźmy
          drobiazgowi. Z bardzo oszczędnych wyliczeń wynika, że Tusk za kampanię w
          telewizji (nie licząc radia) zapłacił co najmniej milion. Kwotę tę proponujemy
          pomnożyć co najmniej razy trzy, bowiem jeszcze raz mówimy, że przyjęliśmy
          wariant taki, jak gdyby Tusk reklamował się wyłącznie w nocy w... np. TV 4.
          Dodajmy do tych paru milionów koszty wieców wyborczych, spotów radiowych, druku
          ulotek itp., itd.). Jak by nie liczyć, wychodzi co najmniej 35 milionów
          złotych.

Ogłaszamy zatem wszem wobec, że pan Donald Tusk łamie prawo, przekraczając – i
          to znacznie, bo około trzech razy! - limit przyznany przez PKW na kampanię
          wyborczą. Czy w PKW jest jakiś jeden jedyny marny kalkulator?!

Wiemy, jakie macie pytanie: skąd Tusk i jego totumfaccy mają takie pieniądze?

Już odpowiadamy. Po pierwsze Komitet Wyborczy Tuska wziął 6 milionów kredytu
          bankowego, który to kredyt poręczyła Platforma Obywatelska. Kto mu dał taką
          gigantyczna gotówkę? Tego nie da się ustalić w żaden sposób (tajemnica
          bankowa), ale według naszych ustaleń chodzi o PEKAO. Bank może mieć w tym
          wielki interes. Zależy mu bardzo, aby przyszły rząd nie zablokował fuzji banków
          PEKAO i BPH – fuzji zapowiadanej co najmniej od maja.

Ale to jest wszystko betka. Dowcip polega bowiem na tym, że nawet jeśli Tusk
          zostanie prezydentem, to zwrotu za kampanię – zgodnie z prawem – nie dostanie.
          Dostanie zaś... jego Platforma za kampanię parlamentarną; dostanie z budżetu,
          czyli z naszych pieniędzy. Kto zatem finansuje kampanię Donalda Tuska? My,
          Kochani, my wszyscy!
          Nasz tajny informator z kręgu PO twierdzi, że umowa jest dokładnie taka: kasa z
          budżetu – po wejściu Platformy – zostanie przekazana na długi Tuska. Tylko że
          będzie to kolejny przekręt, bowiem zgodnie z prawem nie wolno finansować
          prezydenckich wyborów z funduszy przekazywanych przez budżet za partyjną
          kampanię wyborczą!
          Ale to nie cała kasa imć Tuska. Te superlatywy, które słyszymy w radiu i TV
          o „człowieku z zasadami”, też są pokrywane z tak zwanych cegiełek. To -
          powiedzmy - wolne datki od obywateli. Owe cegiełki są najlepszą formą
          korumpowania polityków, ponieważ nie podlegają żadnej ewidencji. Państwowa
          Komisja Wyborcza nie może (nie ma nawet prawa) zapytać, kto dał kasę i ile jej
          dał. Tak więc niewykluczony jest taki scenariusz: przychodzi ktoś z Wołomina –
          jakiś „Masa” czy „Kiełbasa” – i mówi: - Donald, masz to dużą bańkę w gotówce,
          ale kiedyś poproszę o przysługę...
          - Nie ma sprawy – odpowiada Tusk.
          Ciekawe tylko, o jaką przysługę będzie szło... Oczywiście tak może być z każdym
          z kandydatów, ale zasada jest zawsze taka, że ten, który przewodzi stawce,
          ściąga niemal wszystkich sponsorów. Podstawa to kupa szmalu na starcie, później
          spirala sama się nakręca i kandydat wygrywa. Tusk zainwestował najwięcej i w
          chwili obecnej zdobył już taką przewagę, że – jak mawiają polscy dziennikarze –
          „tylko cud” może mu przeszkodzić w zwycięstwie. Wiedział, co robił, kiedy
          podpisał się na billboardach per „prezydent”...
          Podsumowując „człowieka z zasadami”, powiedzmy tak: według najostrożniejszych
          wyliczeń pan Donald Tusk wyda na swoją kampanię prezydencką 35 mln zł.
          Przekracza to dopuszczalny limit, określony przez PKW o 23 miliony.

Co tak naprawdę oznacza owe 35 milionów wydanych na to, byśmy uznali, że Donald
          Tusk jest prezydentem wszystkich Polaków. Tylko tyle, iż za taką kwotę 950
          tysięcy najbiedniejszych dzieci w Polsce dostałyby darmowe wyprawki szkolne.

Marek SZENBORN, Karol KWIATEK
          Tygodnik "Fakty i Mity"

« wstecz dalej »
    • 4gwiazdki Re: Brawo Cimoszewicz 10.09.05, 11:20
      Coraz bardziej się wyjaśnia,chociaż Cimoszewicz wiele stracił przez aferę z
      akcjami Orlenu.Profesor powinien wiedzieć jak się wypełnia zeznania
      podatkowe.Przeciętnego Kowalskiego urząd skarbowy by odpowiednio rozliczył.W
      tym przypadku również.Za Cimoszkę nie powinna się zabierać "pseudo komisja
      śledcza" składająca się z ludzi niekompetentnych za to rządnych zemsty na
      wszystkim "co czerwone i komunistyczne"
      A taka szuja Miodowicz zniżył się już do poziomu dna szamba.
      Dzisiejsze media podają kto o zacz ten Miodowicz.

Lech Wałęsa - wbrew zapowiedziom - nie pojawił się w Sandomierzu na obchodach
      25-lecia "Solidarności". Według nieoficjalnych informacji ma to związek z
      problemami zdrowotnymi byłego prezydenta.
      Jego obowiązki podczas sandomierskich obchodów rocznicy podpisania Porozumień
      Sierpniowych przejął Konstanty Miodowicz - członek Rady Nadzorczej Instytutu
      Lecha Wałęsy.
      No i już chyba wszystko jasne.Kwaśniewski-komunista nie chciał wprost
      powiedzieć że wałęsa to nie Bolek.Również Jaruzelski nie potwierdził że Bolek
      to nie Bolek,więc padalec miodowicz (celowo z małej litery) jest gotów na
      wszystko.Za cenę przyszłego stanowiska.
      • Gość: 5gwiazdek Re: Tak, tak Cimoszewicz jest cacy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:01
        Jego kumple tj; Miller, Jaskiernia, Kalisz, Kalwas, Oleksy i inni też są cacy.
        Również Wielki Olo - niby magister jest bardzo cacy. Gdyby mogli sami rządzić
        Polską bez tych obrzydliwych prawicowców i pazernego chłopstwa, to żylibyśmy
        w raju na ziemi.
        • Gość: Jańcio Wodnik Re: Tak, tak Cimoszewicz jest cacy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:08
          Choćby Cimoszewicz był pedałem, nie miał zębów, a jego córka pracowała na
          pigalaku, to i tak o niebo przerasta tych pajaców.
          • Gość: 5 gwiazdek Re: To szef sztabu wyborczego Cimoszewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:21
            brał udział w warszawskiej paradzie. Widać, że lewica ma swoich ludzi nawet
            w takich środowiskach.
        • Gość: bez gwiazdek Re: Tak, tak Cimoszewicz jest cacy. IP: *.lublin.mm.pl 10.09.05, 12:16
          zapoznaj się z tekstami twoich "faworytów":
          www.kurierlubelski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=18882
          www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050910/LUBLIN/50909001
          wiadomosci.onet.pl/1161890,11,item.html.....
          • Gość: 5 gwiazdek Re: Jak nie wiadowmo co wymyśleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:39
            to się wypisuje głupoty. Kto powiedział, że moją faworytką jest posłanka Kruk
            a szczególnie jakiś Borysiuk ? Może jeszcze napiszesz, że popieram Leppera.
            Dlatego jesteś bez gwiazdek i tak już chyba zostanie.
            • Gość: 6 gwizdków Re: Jak nie wiadowmo co wymyśleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:44
              Gość portalu: 5 gwiazdek napisał(a):
              > Dlatego jesteś bez gwiazdek i tak już chyba zostanie.

On (ona) ma jedną gwiazdkę. Czerwoną. A imię jej Włodzimierz.
              • Gość: 5 gwiazdek Re: Jańciu nie wysilaj się !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 13:34
                Ta cała polska polityka to wielkie bagno. Wrzuć luz i przestań się przejmować.
                Naród sobie wybierze takich rządzących na jakich zasługuje. Prawdopodobnie
                władzę przejmie prawica, a że Kaczory razem z Donaldem będą chcieli zadziobać i
                wykończyć lewicową konkurencję, to i tak nic na to nie poradzisz. Walka o koryto
                wkracza w decydującą fazę i będziemy mieli coraz więcej "politycznych atrakcji".
                To całe państwo jest chore i chory jest ten system polityczny, który pozwala
                kreaturom i oszołomom dochodzić do władzy i nie ponosić jakiejkolwiek
                odpowiedzialności za to co robią. Niestety, ale największe zasługi w budowie
                takiego "państwa prawa" ma właśnie lewica z prezydentem - niby magistrem, który
                bardzo teraz zabiega, by jego następcą został kumpel Cimoszko.
                Gdyby Kaczory faktycznie popełniły przestępstwa w "Telegrafie" i innych
                miejscach, to lewica mająca pełną obsadę w organach ścigania i wymiarze
                sprawiedliwości, dawno by ich "skasowała" i teraz siedzieli by cichutko.
                A tak pozostaje tylko napuścić na nich jakąś paradę pedałów i robić z nich
                oszołomów. Przemyśl to sobie dziecko. Pozdrawiam.
                • Gość: Jańcio Wodnik Re: Jańciu nie wysilaj się !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 13:53
                  5 gwiazdek!
                  Chociaż jestem stary pierdas, to chyba moja naiwność świadczy rzeczywiście na
                  moja niekorzyść. Już wrzucam na luz. Walnę piwko, szkoda, że sam. Jeszce z
                  rozpędu Ci powiem, że gościu od Telegrafu, qmpel Kaczora, właśnie po długim
                  procesie poszedł garować. Kaczuszka (przez tego facia nie oglądam mojego idola
                  Kaczora Donalda) powiedziała Monice O., że ona to ten wyrok zweryfikuje, ino
                  dojdzie do władzy. I on gada prawdę. Niedługo sie przekonasz. Ale Plak i przed
                  i po szkodzie głupi. A lewica, wstyd mi, że swoja mordą ich wspomagałem. No,
                  ale durny łeb, dalej ma nadzieję, że pan O. to co mówi to zrobi. Ja to chyba
                  już taki poje...ny zostanę do końca.
    • Gość: lutzek Re: Zorbi... gdzie ten Cimoszenko??? IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 10.09.05, 19:50
      Pytam się Ciebie jako fachowca od "czerwonych sługusów", gdzie się podział w sondażach ten Cimoszenko? Już niedługo z podium spadnie :) A ponoć taki "akuratny" był na tego prezydenta.
      Oj będzie wesolutko, oj będzie. Kopnął w dupę Jarucką to się teraz baba na nim zemści :) Ciekawe, czy sprawa Jarucka-Cimoszenko będzie podobna do sprawy Clinton-Lewinski :) Coś przez barchanowe majty czuję, że o to właśnie może chodzić :)
      Będzie w końcu wesolutko z powodu głupiej córeczki Cimoszenki, która będzie miała problemy w amerykańskim fiskusem. Oj będzie wesolutko, będzie :)

Cimoszenko prawnik :), jak z koziej dupy klarnet :)

lutzek
      • Gość: znalazłem Re: Zorbi... gdzie ten Cimoszenko??? IP: *.lublin.mm.pl 10.09.05, 21:24
        Gdzie Cimoszenko?A zobacz tu:
        wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=7901146&rfbawp=1126380060.940&ticaid=129d

Ale jaja,prawda?
      • Gość: znalazłem Re: Zorbi... gdzie ten Cimoszenko??? IP: *.lublin.mm.pl 10.09.05, 21:26
        Zobacz i tu:
        wiadomosci.onet.pl/1161998,11,item.html
        Również jaja,prawda?
        • Gość: 5 gwiazdek Re: Dzisiaj z ramienia SLD dyżur na forumma Jańcio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 23:32
          Więc siedzi przed kompem i cały dzień śledzi w internecie wszystkie doniesienia
          z Polski, gdzie jakie prawybory i ilu naiwnych zagłosowało na Cimoszkę i SLD.
          Jańciu walnij se drugie pifko i daj se spokój. Lewicy tym nie uratujesz.
          Pozdro i gul, gul.
      • Gość: Jańciuo Wodnik Re: Zorbi... gdzie ten Cimoszenko??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 23:08
    • Gość: Jańcio Wodnik Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 23:24
      Wali mnie to kogo wali Cimoszka! Chociaż pewnie od Jaruckiej wolałby Giertycha.
      Szkoda, że prawica nie wystawiła do walki dobrych graczy, a tylko samych
      pajaców (vide debata cimoszko - donald). Panie Cimoszewicz, na tle tych
      miernot, to choćbyś był Pan pedałem, żydem, masonem i cyklistą, to i tak oddam
      na Pana mój głos. Strzała Włodziu!
      • Gość: WC_Wolontariat Prawo Cimoszewicz Seks Dykta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 23:36
        Ruski telewizor

Jańciu, przeciez nie tak nas uczyli na szkoleniu !!!
        Nie tak nachalnie, więcej yntelygencji i serca w to wkładaj
        I bez tych niedyskrecji osobistych (wiesz, twoja orientacja itp.)
        I w ogóle Czesiek (tak masz na drugie, no nie?) wyloozuj trochu, coby ci powera
        na druga ture nie zabrakło.
    • Gość: Anka Re: Brawo Cimoszewicz IP: *.chello.pl 10.09.05, 23:46
      Moi drodzy! Po co kłótnie?
      Po co Wasze swary głupie?
      Oni i tak mają nas wszystkich w d...e.

Tak napisałby wg mnie Jan Brzechwa o tym wątku. No, przepraszam, jesli ktoś
      czuje sie urażony, ale już od dawna cisną mi się te słowa na klawiaturę jak
      czytam o wyborach.
    • Gość: lutzek Re: ZORBI, TWÓJ KANDYDAT TO PO PROSTU TCHÓRZ... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 14.09.05, 14:37
      ...jakich mało.

Gdzie jest ten Twój Cimoszenko? Przestraszył się, że będzie miał poparcie jak Wałęsa przed 5-cioma laty? A może nie na żarty wystraszył się, że problemy prawne które mu się szykują spowodują, że na urzędzie prezydenckim trudno mu byłoby się utrzymać, nawet gdyby psim swędem udało mu się wygrać?

Tchórz, tchórz i jeszcze raz tchórz. Gdzie to odgrażanie się, że on jeszcze pokaże tym wszystkim, którzy przyczepili się do jego rodziny?

Śmieszny Białorusin, polityk jak z koziej dupy klarnet. Zresztą taki sam polityk jak i jego elektorat.

Czekam na błyskotliwą ripostę :) :) :)

lutzek
      • aron2004 Re: ZORBI, TWÓJ KANDYDAT TO PO PROSTU TCHÓRZ... 14.09.05, 15:11
        Cimoszewicz tchórz a lucek pechowiec

a dlaczego?

bo wczoraj, kiedy lucek zachwycał sie jaka to warszawska komunikacja jest super
        w porównaniu z lubelską, w stolicy spalił się autobus...
        • niezlomny.prawicowiec Ojciec Rydzyk pokonał Ancychrysta !!! 14.09.05, 15:39
          Cimoszewicz ten zbrodniarz co warzył sie podnieść rence na Pana Wassermanna
          padł na kolana !!!
          Precz z komunom !!!
        • Gość: lutzek Re: Heniu vel Aronie, zajmij się prywaciarzami IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 14.09.05, 16:11
          Henio vel Aron idiota? Pytanie retoryczne, bo odpowiedź jest jednoznaczna: tak.

lutzek
          • Gość: heniek prywaciarz kolejny dzień potwierdza wspaniałość komunikacji w IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.09.05, 16:58
            kolejny dzień potwierdza wspaniałość komunikacji w stolycy

dziś w Warszawie znów bum we wspaniałej komunikacji

na Marszałkowskiej róg Senatorskiej tramwaj wjechał w autobus...

no nie powiem lucku, jest się czym chwalić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka