Dodaj do ulubionych

Trasa Zielona - planowany przebieg

10.10.05, 13:50
Mam pytanie, czy gdzieś można znaleźć w sieci jakieś plany przebiegu Trasy
Zielonej? Idealna by była dokładna mapka, ale to pewnie marzenie. Ja nie mam
szczęścia, aby coś takiego znaleźć w tym temacie, a więc z góry dziękuję za
wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • the4h Re: Trasa Zielona - planowany przebieg 13.10.05, 12:58
      Czyżby nikogo to dotychczas nie interesowało? Niektórym przecież ta droga ma
      ponoć przebiegać pod oknami (Czuby pod lasem). Mnie to bezpośrednio nie
      dotyczy, ale średnio mi się podoba ten pomysł i chętnie bym sprawdził, czy
      rzeczywiście takie są plany.
      • Gość: top secret Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 16:00
        Te plany podobnie jak wszystkie inne w Lublinie są ściśle tajne, do wiadomości
        i użytku tylko ściśle zamknietego kręgu osób,nie dla pospólstwa!!!!
        • the4h Re: Trasa Zielona - planowany przebieg 14.10.05, 08:15
          Chyba faktycznie tak jest. Mam zatem nadzieję, że tempo prac zostanie utrzymane
          i za 10 lat (jak dojdą do Nadbystrzyckiej) ktoś dojdzie do wniosku, że nie ma
          sensu puszczać tej drogi pod lasem - o ile oczywiście takie są plany...
    • Gość: Narutowicza80A Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.daewoo.lublin.pl / 62.233.189.* 14.10.05, 09:10
      Część tej trasy będzie przebiegać posamymi oknami domow na Muzycznej.Mieszkańcy
      bloku Narutowicza 80A i pobliskich bloków "dziekują" panu Pruszkowskiemu! I tak
      jest tam bardzo głośno, a teraz cóz.....najwyzej bedzie ejszcze głośniej i
      będzie ejszcze wiećej spalin,proste nie?!!Na nic zdały się protesty
      mieszkańców. Dla włodarzy tego miasta ich opinia sie nie liczyła. Niestety...
      • sonnenkinder Re: Trasa Zielona - planowany przebieg 14.10.05, 18:49
        Spokojnie, po pierwsze nie do konca oni sami wiedza ktoredy ma biec ta droga, a
        przy obserwowanym tempie realizacji do ulicy muzycznej dojda za kilkanawscie
        lat. Tak czy inaczej osoba lub osoby odpowiedzialne za realizacje tej
        inwestycji powinny byc pociagniete do odpwoiedzialnosci karnej za
        marnotraawstwo publiczncyh pieniedzy. Na ta inwestycje mozna bylo pozyskac
        fundusze unijne. Dlaczego ich nie pozyskano i dlaczego ta budowa (tak wazna
        wedle slow magistratu) tak sie wlecze?
      • Gość: Monika Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.scene.pl 14.10.05, 22:01
        Gość portalu: Narutowicza80A napisał(a):
        > Część tej trasy będzie przebiegać pod samymi oknami domow na Muzycznej.

No i tego właśnie kompletnie nie rozumiem. Po co puszczać ruch w Myzyczną, a z
        niej w zapchaną już i tak niemiłosiernie Głęboką, w jeszcze bardziej zapchaną
        Narutowicza i Nadbystrzycką? Czy nie lepiej byłoby pociągnąć tę trasę troszkę
        dalej (i tak trzeba budować most na Bystrzycy, więc przecież wszystko jedno w
        którym miejscu) - i jej "wylot" puścić wprost w szeroką ulicę Zana, omijając tym
        samym zapchane samochodami śródmieście? Dlaczego nikt nie pomyślał o tak prostym
        i logicznym rozwiązaniu? Przecież wystarczyłoby chwilkę pomyśleć. To nie boli!

• Gość: kora Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 22:29
          Nie boli tylko tych ktorzy myślą! Nieużywany mózg szybko sie przegrzewa od
          najmniejszej nawet myśli. A to musi boleć!
          • Gość: pawel Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.chello.pl 14.10.05, 23:00
            zacząłem studiowac w Lublinie 4 lata temu. pamietam, że w pierwszych tygodniach
            mego pobytu "gazety" podniecały się dwoma inwestycjami: stadionem Lublinianki i
            Trasą Zieloną. to tyle co chciałem powiedzieć. aha, jeszcze jedno-nie mogę się
            doczekać chcwili powrotu do mojego Wrocławia (jestem tu troszkę przypadkowo :)
            • Gość: BartF Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: 195.42.249.* 17.05.06, 14:19
              Niby wrocławianin a mentalność warszawiaka.
        • Gość: Narutowicza80A Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 23:40
          Oczywiscie to, ze na razie roboty nie dochodzą do Muzycznej mnie cieszy, ale
          kiedyś pewnie dojdą...co odpowiedzialności- to masz rację. Poza tym zgadzam się
          z Moniką, że lepiej by było tą trasę puścić inaczej, a nie przez Muzyczną.
          • Gość: Monika Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.scene.pl 15.10.05, 17:18
            Wszędzie obwodnica jest rozumiana jako droga szybkiego ruchu OMIJAJĄCA centrum
            miasta i tak się ją planuje. Stąd zresztą jej nazwa: ma "obwodzić" śródmieście
            jak najszerszym łukiem. A nam tu szykuje się fenomen: obwodnica wpychająca ruch
            samochodowy do śródmieścia właśnie!
            Myślę, że powinniśmy być dumni z władz naszego miasta bi z naszych zdolnych
            planistów. Dumni z tego, że Lublin tak się wyróżnia na tle innych miast. Jak nie
            ma czym innym, to przynajmniej paranoją, no nie?
        • Gość: lutzek Masz rację, wystarczy pomyśleć... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 15.10.05, 17:59
          Monisiu,
          Masz świętą rację, wystarczy pomyśleć. Wystarczy więc pomyśleć i poszukać w internecie, by przekonać się że Trasa Zielona tylko przecina ul. Muzyczną i później tyłami ulicy Krochmalnej biegnie aż do przedłużenia Zana, a dalej do JP II. I nie trzeba od razu pisać, że ktoś nie pomyślał, jeśli nie pomyślało się samemu i nie poszukało.

Masz leniuszku linki:
          www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=15890
          www.kurier.lublin.pl/images/topics/05-065/bur1.jpg
          www.kurier.lublin.pl/images/topics/04-119/tr2.gif
          www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2103
          Już wszystko jasne?

lutzek

PS. Choć mnie osobiście pomysł Trasy Zielonej wydaje się idiotyczny, nawet przy połączeniu jej z Muzyczną, Zana i JPII - ale to na marginesie.

• Gość: Monika Re: Masz rację, wystarczy pomyśleć... IP: *.scene.pl 15.10.05, 21:46
            Dzięki Lutzek za linki do Kuriera Lubelskiego. Przeczytałam wszystkie artykuły,
            obejrzałam wszystkie obrazki i nadal jednak rozumiem to tak, że ruch
            samochodowy ma być puszczony przez Muzyczną. Nawet na jednym z tych obrazków
            jest napisane, że Muzyczna zostanie wybudowana. Z innego z załączonych przez
            Ciebie linków pochodzi to zdanie: "Muzyczna, która prowadzi od ul. Głębokiej w
            stronę Bystrzycy, zostanie poszerzona, a na rzece powstanie nowy most". Więc
            jednak nie masz racji, Trasa Zielona nie będzie o Muzyczną tylko zahaczała, nie
            będzie tylko przecinała jej w końcowym odcinku. Przeczytaj to wszystko jeszcze
            raz uważnie - z tekstów jasno wynika, że Muzyczna będzie poszerzona, wręcz
            dopiero wybudowana od nowa, i to właśnie ona ma przyjąć na siebie ruch
            samochodowy i skierować go w stronę Głębokiej, Narutowicza i Nadbystrzyckiej.
            Pozdrawiam i doceniam trud, jaki podjąłeś dla mnie z tymi linkami. Krzywdzisz
            mnie jednakowoż nazywając leniuszkiem. Jestem pracowita jak mróweczka, słowo
            harcerki!
            • Gość: lutzek Re: Masz rację, wystarczy pomyśleć... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 16.10.05, 01:22
              Monisiu,
              Nie muszę czytać tego jeszcze raz, bo znam to na pamięć. Przeczytaj dokładnie a zobaczysz, że Trasa Zielona jednak tylko będzie przecinała Muzyczną, z później będzie biegła aż do Jana Pawła II, a później nawet do Al. Kraśnickiej. I cały odcinek od Klina aż do drogi wylotowej na Kraśnik będzie nosił prawdopodob nie nazwę Trasy Zielonej (Lipca 80). Linków nie szukałem, nie musiałem, mam je po prostu zapisane. Intersuję się infastrukturą komunikacyjną Lublina zupełnie hobbystycznie, dlatego też śledzę na bieżąco co się z nią dzieje i co jest w planach. Masz rację, że Muzyczna będzie podciągnięta do Trasy Zielonej, a w związku z tym ruch samochodowy chcąc nie chcąc będzie puszczony przez Muzyczną. Ale nie jest to celem samym w sobie, by Muzyczna (dalej Dworcowa lub Nowomuzyczna - bo różne są projekty nazwania tego odcinka od mostu na Bystrzycy do Trasy) stanowiła główny trakt komunikacyjny. Głównym traktem komunikacyjnym ma być Trasa Zielona, która bedzie łączyła trasę N-S z trasą na Kraśnik. Choć to oczywiście daleka, odległa przyszłość i wątpliwie potrzebna inwestycja. Ale to osobny temat.

Pozdrawiam leniuszka uparciuszka :)
              lutzek
              • Gość: lutzek Uzupełnienie IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 16.10.05, 01:26
                Miałem gdzieś mapkę, na której był dokładnie zaznaczony przebieg Trasy Zielonej w okolicach Cukrowni (a dokładnie na jej tyłach) i wlotu w Jana Pawła II wraz z zaznaczeniem gruntów do wykupienia przez miasto, ale nie mogę znaleźć tego pliku. Poszukam w necie raz jeszcze, to wtedy wkleję link.

pzdr.
                lutzek
              • Gość: Narotowicza80A Re: Masz rację, wystarczy pomyśleć... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 09:50
                Na spotkaniu mieszkańców ulicy Muzycznej z przedstawicielami Urzędu Miejskiego
                wyraźnie powiedziano,że to właśnie cała Muzyczna przejmie ruch.Rozważano nawet
                postawienie ekranów dla mieszkańców bloków położonych najbliżej jezdni( ale
                tylko rozważano, zresztą gdzie by je można było ustawić?), więc może i trasa
                będzie przecinać Muzyczną gdzieś w okolicach mostu na Bystrzycy( raczej mostku
                teraz), ale też i będzie prowadzić Muzyczną w stronę Głębokiej, ma tu nawet
                jeździć jakiś trolejbus.
                • Gość: lutzek Ależ masz rację IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 16.10.05, 14:13
                  Rzeczywiście z Zintegrowanym Planie Rozwoju Transportu Publicznego w Lublinie na lata 2005-2013 jest planowanie budowy trakcji trolejbusowej w ciągu ulic Muzycznej i Nowomuzycznej (Dworcowej?), a więc niejako przedłużenie trakcji z ulicy Głębokiej prosto do Dworca PKP. Ale... jest to wpisane w planach na rok...2013 :) :) :) Jest to w zasadzie część inwestycji ujętej w ZPRTP jako "Trasa Czuby-Wschód" (budowa sieci w ciągu ulic Jana Pawła II /od ul. Filaretów/ i Nadbystrzyckiej /do ul. Zana/ oraz w ciągu nowej ul. Muzycznej od Nadbystrzyckiej do Dworca PKP).

Nie zmienia to jednak postaci rzeczy, że wybudowana ulica Nowomuzyczna (przyjmijmy, że tak się będzie nazywała) nie będzie częścią Trasy Zielonej, a będzie jedynie fragmentem ulicy, która będzie rozprowadzała ruch z okolic Narutowicza i Głębokiej w okolice Trasy Zielonej i dworca PKP. Ponieważ w najbliższych planach Trasa Zielona zapewne skończy się na wysokości ulicy Nowomuzycznej, dlatego można przewidywać że będzie ona miała dość duże obciążenie komunikacyjne. Jednak przedłużenie Trasy Zielonej tyłami Cukrowni do Al. Jana Pawła II być może rozładuje ruch komunikacyjny na Nowomuzycznej (choć akurat ja w ogóle jestem przeciwnikiem Trasy Zielonej, która wydaje mi się inwestycją chybioną). Piszę "być może", bo właśnie nie jestem przekonany, czy potrzebne jest dublowanie ulicy Krochmalnej, która i tak do specjalnie zatłoczonych nie należy przecież.

pzdr.
                  lutzek
              • Gość: Monika Pytanie do Lutzka IP: *.scene.pl 16.10.05, 13:13
                Uwaga: prywata nie związana z Trasą Zieloną. Korzystam z tego, że Lutzek jest:
                a) miły i uczynny, b) hobbystycznie otrzaskany z tematem komunikacji w mieście
                (niech mi ta prywata zostanie wybaczona przez autora wątku, którego niniejszym
                pozdrawiam).
                Nurtuje mnie od kilku lat takie oto pytanie: dlaczego planuje się wiadukty,
                podkopy i cuda-niewidy w rejonie skrzyżowania Sowińskiego z Głęboką i Filaretów,
                a nie poprowadzi się ruchu ulicznego ulicą Sowińskiego, która - o czym chyba
                niewiele osób pamięta - nie kończy się wbrew pozorom na wysokości Głębokiej, a
                biegnie dalej, do Nowomiejskiej. Z tego co czytałam, została wytyczona od razu z
                myślą o dużym ruchu komunikacyjnym, dlatego jest taka szeroka. Dlaczego nic się
                na niej nie robi? Przecież takie rozwiązanie byłoby o niebo tańsze, bo ulica już
                jest, wystarczyłoby wylać asfalt i położyć chodniki. Samochody mogłyby przez
                Sowińskiego wjechać od razu w Zana, przecinając Nowomiejską.
                Nigdy nie widziałam planów zagospodarowania przestrzennego tamtych rejonów, a
                bardzo jestem ciekawa. Czy planiści zrezygnowali z jakiegoś powodu, czy też
                lobby mieszkańców (wille!) jest takie wpływowe?
                • efad4d Re: Pytanie do Lutzka 16.10.05, 13:29
                  Gość portalu: Monika napisał(a):
                  Gość portalu: Monika napisał(a):

> Uwaga: prywata nie związana z Trasą Zieloną. Korzystam z tego, że Lutzek jest:
                  > a) miły i uczynny, b) hobbystycznie otrzaskany z tematem komunikacji w mieście
                  > (niech mi ta prywata zostanie wybaczona przez autora wątku, którego niniejszym
                  > pozdrawiam).
                  > Nurtuje mnie od kilku lat takie oto pytanie: dlaczego planuje się wiadukty,
                  > podkopy i cuda-niewidy w rejonie skrzyżowania Sowińskiego z Głęboką i Filaretów
                  > ,
                  > a nie poprowadzi się ruchu ulicznego ulicą Sowińskiego, która - o czym chyba
                  > niewiele osób pamięta - nie kończy się wbrew pozorom na wysokości Głębokiej, a
                  > biegnie dalej, do Nowomiejskiej. Z tego co czytałam, została wytyczona od razu
                  > z
                  > myślą o dużym ruchu komunikacyjnym, dlatego jest taka szeroka. Dlaczego nic się
                  > na niej nie robi? Przecież takie rozwiązanie byłoby o niebo tańsze, bo ulica ju
                  > ż
                  > jest, wystarczyłoby wylać asfalt i położyć chodniki. Samochody mogłyby przez
                  > Sowińskiego wjechać od razu w Zana, przecinając Nowomiejską.
                  > Nigdy nie widziałam planów zagospodarowania przestrzennego tamtych rejonów, a
                  > bardzo jestem ciekawa. Czy planiści zrezygnowali z jakiegoś powodu, czy też
                  > lobby mieszkańców (wille!) jest takie wpływowe?

może dlatego , że mieszkancy nieuzytkowanego odcinka Sowinskiego przyzwyczaili
                  sie do spokojnego , szerokiego traktu, ktorym moga udawac sie na mile spacerki
                  ze swoimi pieskami i kiedy tylko zatwierdzone zostana plany budowania tam ulicy
                  podniosa takie samo larum jak mieszkancy ulicy Muzycznej (ktorzy swoich mieszkan
                  z pewnoscia sami nie wybierali, ale domyslec sie mogli , ze po cos na tej
                  Muzycznej jakos tak dziwnie szeroki pas zieleni został)
                  a wracając do sprawy przedłuzenia trasy Zielonej i wpuszczenia w jej w Zana:
                  wyżej stawiasz świety spokój mieszkancow Muzycznej (ktorzy za
                  przywilej/przeklenstwo mieszkania w miescie zaplaca wzrostem halasu) nad prawa
                  wlaścicieli kilku domków jednorodzinnych , ktore trzeba bedzie zburzyc zeby do
                  połaczenia obu dróg dojść mogło?
                • Gość: Anonim Re: Pytanie do Lutzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 13:42
                  Sory ze sie wtracam ale co by to dało gdyby ja wybudowali? Na pewno ruch
                  pomiedzy Sowinskiego i Racławickimi byłby taki sam. Tu nie chodzi o to zeby
                  rozładowz korki w rejonie Głebokiej ale zeby umozliwic jak najszybsze poruszanie
                  sie z północy na południe. Główny problem stanowi tu ul. Poniatowskiego która
                  jest niezwykle wąska i szczerze mówiąc w tragicznym stanie. Choc plany zagosp.
                  przestrz. przewiduja przedłuzenie ul. Sowinskiego do Zana to jednak szybko to
                  sie nie stanie. Nich najpierw wybuduja wiadukt a potem dopiero martwia sie o
                  reszte. A tak w ogóle to co ma to wspólnego z Zielona?;-)pozdr
                • Gość: lutzek Nie wiem, czy umiem precyzyjnie odpowiedzieć IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 16.10.05, 14:29
                  Monisiu,
                  W Lublinie jeste wiele zagadek komunikacyjnych :), nie tylko ta z nie przedłużoną ul. Sowińskiego. Gdy weźmiesz plan miasta do ręki i przyjrzysz się traktom komunikacyjnym w naszym kochanym mieście to dostrzeżesz, że... projektowali to wszystko jacyś idioci. Brak jest np. odpowiednich korytarzy napowietrzających Śródmieście, trasa WZ prowadzi przez tereny niegdyś rekreacyjne i tranzyt odbywa się środkiem miasta, brak jest obwodnicy, i wiele innych dziwnych pomysłów, jak choćby projektowana Trasa Zielona. Tak więc brak przedłużenia ulicy Sowińskiego jest tylko malutkim kamyczkiem do ogródka.

Ale postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie: w planie zagospodarowania przestrzennego od długiego czasu jest rzeczywiście miejsce na przedłużenie ulicy Sowińskiego do ulicy Zana. Zostało nawet pozostawione przecież miejsce na wybudowanie tej drogi. Ale... no właśnie ale. Ale z tego co się orientuję, to i tak musiałoby dojść do wywłaszczenia kilku posesji (to 1 problem). Drugi problem to ponoć stacja benzynowa na Głębokiej (co ona przeszkadza? nie wiem, może zbiorniki???). Trzeci problem to z tego co pamiętam sieć kolektorów przy stacji i plątanina różnego rodzaju rur pod ziemią (jakiś pewnie wydumany problem). No i czwarty... lobby raczej zamożnych (i przynajmniej niegdyś wpływowych) osób zamieszkujących okolice Glinianej, Nowomiejskiej. Tak niegdyś o ile dobrze pamiętam opisywano to w prasie. Ale czy to są rzeczywiste problemy? Wątpię. Chcieć znaczy móc.

A na marginesie: dla mnie naturalnym byłoby pociągnięcie ulicy Sowińskiego w ciąg ulicy Filaretów kosztem części Parku Akademickiego. Nie wiem czemu miałoby służyć wybudowanie dalszej ulicy Sowińskiego, skoro i tak kończyłaby się ona na Zana i dalej na pewno nie byłaby przedłużona, bo przecież nie przez blokowisko. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

pzdr.
                  lutzek
        • Gość: leszek Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 19:28
          > Gość portalu: Narutowicza80A napisał(a):
          > > Część tej trasy będzie przebiegać pod samymi oknami domow na Muzycznej.
          >
          > No i tego właśnie kompletnie nie rozumiem. Po co puszczać ruch w Myzyczną, a z
          > niej w zapchaną już i tak niemiłosiernie Głęboką, w jeszcze bardziej zapchaną
          > Narutowicza i Nadbystrzycką? Czy nie lepiej byłoby pociągnąć tę trasę troszkę
          > dalej (i tak trzeba budować most na Bystrzycy, więc przecież wszystko jedno w
          > którym miejscu) - i jej "wylot" puścić wprost w szeroką ulicę Zana, omijając
          tym samym zapchane samochodami śródmieście?

Tylko że nie każdy jeździ tylko do Media-Marktu ... Dalej Zana się zwężą ... A
          Głęboka wręcz przeciwnie ...
    • Gość: L Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: 217.96.7.* 15.10.05, 17:30
      Pięknie a co ze schodami w mieście?!

forum.um.lublin.pl/viewtopic.php?t=76
      • Gość: mały Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 17:37
        Gość portalu: L napisał(a):
        > Pięknie a co ze schodami w mieście?!

Najpierw tunel za 120 000 000 zł, schody jeszcze muszą poczekać! :))))
      • Gość: Anonim Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 17:40
        No coz fakt ze Zielona mozna bybyło puscic w Zana ale ocywiście nikt nad tym nie
        pomyslał. Jednak nie jest to wina urzędników i prezydenta (chyba pierwszy raz w
        zyciu). Otóz plan zagospodarowania przestrzennego pokazuje ze do ulicy Zana ma
        dochodzić, uwaga, druga odnoga( a raczej przedłużenie) wiaduktu nad Głeboka
        który powstanie wraz z tunelem. JEEEEEEE! Nie wiem tylko jak oni chca to
        zrobic... A tak w ogóle to plany zagospodarowania i przebiegu ulic nie sa wcale
        tajne (choćby mój przykład).
        • Gość: wielokropek Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: 212.182.87.* 15.10.05, 18:32
          Kto pamięta o planach tunelu wzdłuż ul. Świętoduskiej (w tamtym czasie ul.Hanki
          Sawickiej popularnie przez lublinian nazywaną ul. Hanki Świętoduskiej )
          przechodzącym pod Krak. Przedm.? Obawiam się, że plany tunelu pod
          Al.Racławickimi też zakończą się fiaskiem.
          • Gość: H Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 19:27
            I czego się tu obawiać? To bardzo pozytywna myśl, tylko szkoda tych milionów
            wydanych na projekty durnej "inwestycji".
            Pozdr.
            • Gość: mały Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 19:47
              I rozpadnie sie stary Lublin w drobiazgi, podkopany tunelami i podziemnymi
              parkingami, porozcinany "śródmiejskimi" wielopasmowymi obwodnicami*)

*) obwodnice przecinajace śródmieście to lubelska oryginalna specjalność.
              • _aaa_ Re: Trasa Zielona - planowany przebieg 15.10.05, 19:49
                mały, nie martw się, może w końcu pojawi się w tym miescie jakies życie wewnetrzne:)))
                • Gość: mały Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 20:30
                  _aaa_ napisała:
                  > mały, nie martw się, może w końcu pojawi się w tym miescie jakies życie
                  wewnetrzne:)))

Tu sie toczy wyłacznie życie wewnetrzne, bo to co sie w Lublinie dzieje ,dzieje
                  sie wyłacznie dzięki tym którzy robią swoje! Ci zaś którzy powinni robić coś
                  dla wszystkich też robią swoje ale to nie jest to samo swoje, co swoje które
                  robią ci dzieki którym coś się dzieje! Ci drudzy robią wyłącznie swoje swoje!
                  Ja sie nie martwię bo robię małe swoje i dzięki temu małe coś dodaje sie do
                  tego co sie dzieje w Lublinie!!! Pozdrawiam!
          • Gość: lutzek Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 16.10.05, 01:24
            Ja pamiętam, i to bardzo dobrze. Różnica jednak pomiędzy tunelem pod Al. Racławickimi a tunelem pod Świętoduską jest taka, że ten pierwszy ma być tunelem samochodowym, a ten drugi miał być tunelem wydrążonym li tylko pod potrzeby niezrealizowanej inwestycji pod tytułem "szybki tramwaj dla Lublina" i jedyne pojazdy jakie miały się nim poruszać to tramwaje.

pzdr
            lutzek
            • Gość: sienia75 Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: 212.182.27.* 28.11.05, 12:34
              trasa zielona według planów które widziałam w Urzędzie Miasta tydzień temu jest
              wyznaczona rzeczywiście w ,,Wąwozach czubów - tj. Górki, Widok Poręba) tuż przy
              torach kolejowych i ma tam wpadać od ulicy krochmalnej (bądź nowo powstałej
              równoległej do niej) W UM tylko takie plany istnieją i jak mi powiedziano były
              takie od zawsze. Nigdy nie było koncepcji by miała ona wpaść do ul. Jana Pawła.
    • the4h Re: Trasa Zielona - planowany przebieg 16.10.05, 01:46
      Widzę, że wątek się trochę ożywił, ale ja wciąż nie wiem, którymi to 'wąwozami
      na Czubach' (to już wcześniej wyczytałem) ta droga ma przebiegać :( Jednak
      większości ta TZ nieźle leży...
      • Gość: lutzek Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 16.10.05, 02:00
        Żadnymi wąwozami Trasa Zielona nie będzie przebiegać. Napisze raz jeszcze: od Klina biegnie tyłami ulicy Młyńskiej, tu przecina ulicę Muzyczną-Nowomuzyczną-Dworcową (nie wiadomo do końca jaką będzie miała nazwę), dalej biegnie tyłami ul. Krochmalnej za Cukrownią, skręca w prawo omijając ogródki działkowe (tam planowane jest połączenie z ulicą Zana), i będzie miała wlot na rondo przy skrzyżowaniu ulic Nadbystrzyckiej, Krochmalnej i Jana Pawła II i jej naturalnym przedłużeniem będzie właśnie ulica JP II. Dalej trasa ma biec aż do Al. Kraśnickiej po wybudowaniu odcinka JP II przy Porębie.

pzdr.
        lutzek
        • Gość: lutzek Jeszcze o "Wąwozach" IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 16.10.05, 02:09
          Rzeczywiście w jednym z artykułów Kuriera Lubelskiego pojawiła się dziennikarska kaczka, że trasa ma biec "wąwozami na Czubach". Ale to bzdura, bo widziałem dokładny plan Trasy Zielonej i tak naprawdę kończy się ona na rondzie Nadbystrzycka, Krochmalna i JP II. Dalej biegnie już JP II i przez Porębę do Al.Kraśnickich. Autor był nierzetelny.

lutzek
          • the4h Re: Jeszcze o "Wąwozach" 16.10.05, 08:03
            Hmmm... Powiem szczerze, że swoją wiedzę w tym temacie nie opieram jedynie na
            informacjach prasowych - i tam też przewija się temat, iż TZ będzie jednak
            biegła wąwozami na Czubach. Np. w ostatni wtorek miało się odbyć na Czubach
            spotkanie mieszkańców, którzy mieli wyrazić swoje zdanie na temat. Ja niestety
            nie mogłem w nim uczestniczyć, ale może komuś jednak się udało i podzieli się z
            nami swoimi spostrzeżeniami?

Pzdr,
            the4h.
            • Gość: Anonim Re: Jeszcze o "Wąwozach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 10:37
              Kyo wam takich bzdur nagadał??Ze niby do Zana zielona sie wbija i moze jeszcze z
              rondem??!!No to kurcze nie wiem jakie to plany macie ze takie rzeczy tam
              pokazują. Ja tez jestem zainteresowany komunikacja i infrastruktura drogowa
              lublina ale jak mi takie rzeczy wypisujecie to az mi głupio. Moze zacznijmy od
              nowa: Zielona ma biec tyłami Młynskiej, Krochmalnej az do JP II. I dalej biegnie
              przez wąziutka ul. Nadbystrzycka jeszcze przed wiaduktem kolejowym. Następnie
              wąwozami za os. Górki i Widok i dalej wzdłuż torów az do Krasnickiej. I jedynymi
              drogami dojeżdzającymi do Zielonej ma byc przedłużenie Muzycznej, Filaretów i
              odnoga przedłuzenia JPII. I nie ma tu zadnego połaczenia z ul. Zana!!! Jedynie
              dalsze plany(czyli 10-20 lat), przewidują przedłuzenie ul. Smoluchowskiego do
              Zielonej. Pozdr
              • Gość: lutzek Podasz jakieś źródła? IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 16.10.05, 14:38
                Z miłą chęcią poczytam coś nowego na ten temat, bo stoi to zupełnie w sprzeczności z tym co mi jest wiadome.

Może pozwolisz, że dokładnie opiszę projekt przebiegu trasy Zielonej, który ja widziałem:

Od Klina nowowybudowanym fragmentem ulicy, który nosi nazwę (przynajmniej obecnie) Boczna Żabiej. Dalej tyłami ulicy Młyńskiej ze skrzyżowaniem z ulicą Nowomuzyczną. Dalej tyłami ulicy Krochmalnej to mniej więcej ulicy Włościańskiej. Tutaj zakręt w prawo i łuk, który omija Ogródki Działkowe "Wyścigi". W planach widziałem także to, o czym Ty piszesz że tego nie ma, czyli przedłużenie ulicy Zana w wolnym pasie pomiędzy Wapienną a ogródkami działkowymi. Dalej tyłami klubu jeździeckiego aż do wlotu Jana Pawła II. I... i koniec. I dalej absolutnie nie widziałem nic co by mówiło o budowie trasy jakimiś wąwozami przy torach kolejowych. Tym bardziej, że... połączenie Czubów z Al. Kraśnicką jest planowane przez przedłużenie Jana Pawła II w okolicach Poręby. Byłoby to więc dublowanie traktu komunikacyjnego. Ale jeśli nawet, to... naturalnym byłoby przedłużenie ulicy Krochmalnej wzdłuż torów kolejowych, a nie robienie jakiegoś sztucznego zawijasa Trasą Zieloną.

Dlatego z miłą chęcią przeczytam coś o czym nie wiem, a co Ty przedtawiasz z taką stanowczością. A więc czekam :)

pzdr.
                lutzek
                • Gość: Anonim Re: Podasz jakieś źródła? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 20:20
                  Nietety nie moge ci podac zródła gdyz nie znalazłem tego na zadnej stronie
                  internetowej, tylko pofatygowałem sie i poszedłem do Urzedu Miasta i chyba
                  dokładniej do wydziału planowania przestrzennego, gdzie otrzymałem mape
                  najblizszych inwestycji drogowych (do 2010r.). no i to na niej jest
                  przedstawiony przebieg m.in. Trasy Zielonej.
                  • Gość: lutzek Re: Podasz jakieś źródła? IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 16.10.05, 20:28
                    No i wszystko jasne.

pzdr.
                    lutzek
                    • the4h Re: Podasz jakieś źródła? 17.10.05, 09:34
                      No cóż, czyli jest to zgodne z moimi informacjami. Dzisiaj wykonałem również
                      jeden telefon, który potwierdza te plany. Szczerze powiedziawszy, fajnie jest
                      kupić mieszkanie swojego życia z widokiem na las, wziąć kredyt na kilkadziesiąt
                      lat, a potem podziwiać pod swoimi oknami śmigające samochody (o czym nikt
                      wcześniej praktycznie nie informuje). Palcem po mapie się fajnie rysuje, ale
                      jakoś planistom zabrakło trochę wyobraźni. Jak już wcześniej zauważono, pomysł
                      robienia drogi równoległej do JPII jest delikatnie rzecz ujmując
                      kontrowersyjny, a dodatkowo społecznie szkodliwy. Zamiast udrożnić JPII (którą
                      codziennie pomykam i nie uważam, żeby była jakaś strasznie zakorkowana),
                      zdecydowanie łatwiej było nakreślić nową drogę. Widocznie dostrzeżenie, że
                      kolejne rondo (najlepiej takie, gdzie tylko jeden pas jest nas w stanie
                      doprowadzić do celu) i światła nie są sposobem na rozładowanie ruchu, przerasta
                      możliwości naszych planistów. Z drugiej strony, strach pomyśleć ile
                      kosztowałoby przerobienie jednego skrzyżowania na bezkolizyjne, skoro wykonanie
                      świateł na niewielkim skrzyżowaniu, to przynajmniej pół miliona złotych. Mimo
                      tego, pewnie i tak byłyby to pieniądze mniejsze, niż wybudowanie nowej drogi.
                      Zresztą - co tu wymagać myślenia, przecież zatwierdzony już ostatecznie plan
                      przedłużenia JPII, to też wielka pomyłka - zamiast w naturalny sposób pociągnąć
                      ją prosto do wiaduktu kolejowego w Konopnicy, to na siłę się ją dopycha do
                      Kraśnickich w pobliżu pętli trolejbusowej i sklepu (niegdyś Eden, Tulipan,
                      teraz sam nie wiem, jak to coś się nazywa). Dzięki temu oszczędnościowemu
                      zabiegowi uzyskujemy w gruncie rzeczy niewielkie skrócenie w stosunku do
                      obecnej trasy przejazdu - kilkaset metrów i (być może) trochę mniej świateł po
                      drodze(polecam postudiowanie planu Lublina z ewnetulanym wsparciem
                      satelitarnych zdjęć z google). No, ale pewnie dzięki temu też mamy argument, że
                      w przyszłości Trasa Zielona będzie znacząco upraszczała przejazd...

P.S. Żeby nie było niedomówień - jak wcześniej podkreślałem, problem TZ mnie
                      bezpośrednio nie dotyczy.
                      • Gość: efad4d Re: Podasz jakieś źródła? IP: *.it-net.pl 17.10.05, 10:59
                        polaczenie jej z Muzyczna , Głeboką ma rozładowac najwiekszy chyba korek w
                        miescie czyli skeret z Pilsudskiego w lewo i co do tego to chyba nikt nie ma
                        wątpliwości, dalesze pociagniecie do JP faktycznie niewiele skróci przejazd
                        krochmalna, chyba lepej jednak byłoby wbić sie w zana (mimo poswiecenia tych
                        klku domków , ktore stałyby tam na drodze)
                        • sonnenkinder Re: Podasz jakieś źródła? 17.10.05, 19:19
                          A mnie sie wydaje, ze najbardziej mozliwym (realnie patrzac) wariantem jest
                          zakonczenie TZ w ulicy muzycznej. Od wielu lat istnieje mozliwosc pozyskiwania
                          funduszy unijnych na drogi. Jednak odnosnie TZ jakos nikt nie stara sie o
                          dodatkwoe pieniadze. Jesli sie wiec doczekamy jakiegos dlaszego ciagy trasy
                          zielonej, to sadze, ze skonczy on wlasnie w ulicy muzycznej. A plany....coz
                          papier jest cierpliwy. Podobnie nei wierze w realziacje TZ wzdluz Starego Lasu.
                          Pomijajac logicznosc, ktora jest watpliwa, nie bedzie na to kasy:)
        • Gość: BartF Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: 195.42.249.* 17.05.06, 14:47
          Ok, ale jakaś trasa, zielona czy nie, podobno ma biegnąć obok torów na
          Porębie...
          A propos, sori za zmianę tematu, czy na Jana Pawła będą kłaść nowy asfalt, czy
          poprzestaną na ścieżkach rowerowych i wymianie krawężników? Jestem (i pewnie
          nie tylko ja) tym żywo zainteresowany, bo jeżdzę tamtędy kilka razy dziennie i
          już prawie wybiłem głową dziurę w dachu samochodu...
    • Gość: skandal Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.lublin.pl / *.perfektpc.lublin.pl 17.10.05, 21:54
      powinna wypadac na krzyzowce Nadbystrzycka/Zana a nie do muzycznej.
      Poszukaj w archiwum Kuriera lubelskiego

kurierlubelski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=18459
      i kilka innych artykulow.
      • diskoj Re: Trasa Zielona - pomysł z czasów Gierka 18.10.05, 10:37
        1. Trasa Zielona jest pomysłem jeszcze z czasów PRL, zamiast połączyć podzieli
        miasto tak jak "słynna" Trasa W-Z.
        2. Zamknięcie ul. 1-go Maja spowoduje trwałą degradację tego miejsca, zmieni się
        ona w zwykły parking samochodowy, nie wspominając o próbie przejścia nią po
        zmroku.
        3. Obecną strategią obowiązującą w Wydziale Strategii i Rozwoju UM jest
        burzenie, a nie budowanie, patrz: Pl.Bychawski, Dolna 3-go Maja, koncepcja
        likwidacji skweru na Głębokiej i części Parku Akademickiego gdzie ma powstać
        estakada drogowa ze ślimakami zjazdowymi.
        4. Jedyną sensowną propozycją wydaje się przedłużenie ul. Muzycznej do
        Krochmalnej i ewentualne późniejsze przedłużenie do Nowego Światu i dalej do
        Zemborzyckiej.
        • Gość: lutzek Wreszcie właściwe podsumowanie. IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 18.10.05, 15:24
          Zgadzam się w całej rozciągłości. Tu się tylko wszystko burzy. Spójrzcie sobie, jak będzie wyglądał ciąg Kunickiego-Zamojska, gdy wybuduje się tę nieszczęsną Trasę Zieloną. Będzie najpierw jeden zakrętas w lewo w pl. Bychawski, później drugi w prawo w Trasę Zieloną, później znowu w lewo odbicie od Unii Lubelskiej i później znowu w prawo wyjazd na Zamojską. A niegdyś... nie było żadnego zakrętu. Była prosta droga, łatwy szlak komunikacyjny. A tworzy się jakieś komunikacyjne potworki.

lutzek
          • Gość: zielony kierowca cuda w urzędzie !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 23:48
            LUBLIN
            Unieważniony został przetarg na projekt techniczny przebudowy skrzyżowania ulic
            Al. Zygmuntowskich, Unii Lubelskiej, Fabrycznej i 1 Maja. Jest to element
            budowy Trasy Zielonej.
            Skrzyżowanie zwane ,,Na klinie” zostanie gruntownie przebudowane. Uwzględni
            nowy wlot w budowaną właśnie Trasę Zieloną. Gotowy jest już jej odcinek od Al.
            Zygmuntowskich do ul. Piłsudskiego. Nie jest jednak włączony do ruchu. Trwają
            prace przy odcinku od Piłsudskiego do Młyńskiej. Czy unieważnienie przetargu ze
            względów formalnych nie wpłynie na przedłużenie terminu otwarcia pierwszego
            odcinka Trasy Zielonej?
            – Nie ma to wpływu na termin rozpoczęcia prac przy skrzyżowaniu. Planujemy je
            zacząć w przyszłym roku – mówi Henryk Korczewski, dyr. Wydziału Strategii i
            Rozwoju, który nadzoruje budowę Trasy Zielonej. TOM (Kurier Lubelski)

Wydział Strategii i Rozwoju Urzędu Miejskiego w Lublinie pod zarządem dyrektora
            Korczewskiego to jedyne miejsce na świecie gdzie unieważnienie przetargu na
            wybór projektanta i wykonanie projektu nie ma wpływu na termin wykonania robót
            budowlanych i oddania do użytku obiektu będącego tematem tego przetargu.
            • Gość: lot Re: cuda w urzędzie !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 22:07
              To już drugi cud po unieważnieniu przez sąd przetargu na remont Centrum Kultury.
              Dyrektor Korczewski - cudotwórca od przetargów!!!!! Czekamy na kolejne!!!!
      • Gość: marioo1 Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 08:14
        Dowiedziałem się od ludzi budujących Wyżynną żę trasa zielona ma jednak
        faktycznie biec wąwozem wzdłuż torów kolejowych w kierunku do Al. Kraśnickich a
        tak dokładniej to do przedłużonej Jana Pawła II.
        • mali_bu Re: Trasa Zielona - planowany przebieg 14.12.05, 10:14
          A to wszystko już w 2079 roku. Tylko po co ta trasa?
          • Gość: Agi Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 19:48
            Ja mam wielką nadzieję, że jednak, zanim znajdą sie pieniądze na budowe tej
            części TZ która miałaby biec pod lasem, do urzędu trafi ktoś kto potrafi
            pomyśleć...Budowa "obwodnicy" w wąwozach pod Starym Lasem to skandal!!! Co za
            pomysł niszczyć tereny zielone, przecież według planów wycięty ma zostać też
            kawałek lasu!!!Nazwanie tego "obwodnicą" też jest kpiną, o ile wiem istotą
            obwodnicy jest to, że biegnie poza miastem,a nie przez tereny rekreacyjne tuż
            przy rozwijających się osiedlach? Niestety już przy przedłużaniu Wyżynnej
            zasypany i zniszczony został kawałek wąwozu...Jak nie w urzędnikach to cała
            nadzieja w nas - mieszkańcach Czubów i Poręby, może uda się na czas zorganizować
            jakąs akcje protestacyjną?! Tak swoją drogą - ciekawa jestem czy nabywcy nowych
            mieszkań na Porębie są informowani o idiotycznych planach miasta?
            Pzdr.Agi
            • Gość: miernoty won z UM Ta trasa jest Zielona tylko według pani Mącik !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 20:38
              Według pani architekt Mącik tak jest pięknie i koniec dyskusji!!!!!
              • Gość: urz Re: Ta trasa jest Zielona tylko według pani Mącik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 12:35
                Pani architekt Mącik to relikt komunizmu! Jej życiowe dzieło to Osiedle Felin!!!
            • mamadalki Re: Trasa Zielona - planowany przebieg 24.04.06, 16:49
              Właśnie dokładnie o tym samym myslałam. Może ktoś wie jak skutecznie wymóc na
              władzach naszego miasta zmianę tych idiotycznych planów i zagospodarowanie
              terenu pod lasem (szeroko pojętego)w chatakterze terenu rekreacyjnego? Za jednym
              zamachem pozbylibyśmy się widma mieszkania z tirami na balkonach i pożarów, na
              które nie ma mocnych. Nikt nikogo o niczym nie informuje, twierdząc, żę w razie
              jakby co to można plany oprotestować, ma tak w ogóle to może za 20 lat ta trasa
              będzie. Szlag mnie trafia na takie gadanie.Bardzo chętnie mogę uczestniczyć w
              takiej akcji, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
      • Gość: BartF Re: Trasa Zielona - planowany przebieg IP: 195.42.249.* 17.05.06, 14:53
        To jest artykuł sprzed trzech kwartałów...
    • Gość: nigdyprzenigdynie Trasa Zielona-samowola budowlana Pruszkowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:24
      Prowadząca do nikąd. I nigdy nie będzie dokończona, bo Lublin to za biedne
      miasto, żeby sobie robić ulice do nikąd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka