Dodaj do ulubionych

Absurdalne święto

29.10.05, 16:14
czyli święto nieboszczyka jedno z wielu u nas w kraju z cyklu raz w roku daj
kwiatka.
przy okazji ciąganie maluczkich na smutne cmentarzyska, kradzierze drzew i
galazek no i masy ofiar smiertelnych na drogach spowodowanych glownie przez
zalanych w trupa kierowców!
Obserwuj wątek
    • verbaveritatis Re: Absurdalne święto 29.10.05, 16:18
      Dla Ciebie absurdalne moze byc i całe zycie. Nie lubię bzdurzenia. Musisz byc
      młodą osóbką. I głupiutką bardzo...
      • Gość: Satan of Swing Re: Absurdalne święto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 21:43
        Stare pogańskie Samhain - jak wiele innych zawłaszczone przez katoli. Święto
        zamierania przyrody i pamięci o naszych Dziadach. W polskiej praktyce - kolejne
        puste święto bez zrozumienia. Za życia nie pamiętaliśmy o ciotuni - a jak zmarła
        to co roku odstroimy jej grób, zeby błyszczał jak najbardziej w naszej kwaterze
        cmentarza! A co! niech chamy w Pipidówce gdzie cioca żyła widzą, jakie "pany z
        miasta" są na poziomie!
        Ilu z was rozumie naprawdę to święto? Ilu z was pamieta o tych którzy od nas
        odeszli częściej niż tylko wtedy gdy "trzeba" pojechać na ich grób, bo "tak
        wypada" i "co by sąsiedzi powiedzieli gdybyśmy nie przyjechali"?
        • muminek33 Re: Absurdalne święto 29.10.05, 22:32
          Zgadzam sie dokladnie z przedmowca.Jeszcze po drodze mozna spotkac znajomych i
          sobie pogadac a wlasciwie jakikolwiek sens tego swieta zostal juz dawno
          stracony.
          • folkatka Re: Absurdalne święto 29.10.05, 23:13

Nie oceniajcie święta. Oceniajcie ludzi. Równie dobrze moglibyscie napisać że
            chrzciny są do bani bo na chrzcinach sie chleje.
            • robertw18 TO DOŚĆ PRZEKONUJĄCE 31.10.05, 16:25
              Można się zastanawiać, czy w ogóle jakiekolwiek święto jest potrzebne. Przecież
              niby wystarczy wtedy, kiedy ktoś czuje taką potrzebę pójść na cmentarz. Można
              znieść niedzielę, niech każdy odpoczywa sobie wtedy, gdy weźmie wolne. Niemniej
              jednak chyba lepiej tak urządzić społeczeństwo, żeby niekiedy robili podobne
              rzeczy w tym samym czasie. A myśl o przodkach i ich poświęceniu się oraz w
              ogóle myśl o śmierci - to chyba sprawy zasługujące na swój czas. Jeśli ktoś nie
              chce, to nie skorzysta, ale pozwolono mu na to.
              Pozdr.
              • halevi Re: TO DOŚĆ PRZEKONUJĄCE 01.11.05, 12:09
                a w ogóle po co święta, niedziele, wolne soboty. Zagnać bydło do kieratu na
                okrągło, niech się w ogóle nie zastanawia nad niczym, zero refleksji. Im
                ciemniejsze tym lepiej. Wtedy nastanie nowy wspaniały świat!!!
    • empi Re: Absurdalne święto 29.10.05, 23:33
      lu12, ważne co dla Ciebie to święto znaczy, jak Ty je przeżywasz. Tradycja i
      jej znaczenie zmienia się. Jedne narody obchodzą takie święta radośnie z powodu
      wspominania dobrych dni spedzonych ze zmarłymi. Nie wszędzie jest to obowiązek
      smutnej zadumy. Rosjanie, Romowie idą np. na groby i tam radośnie ze zmarłymi
      biesiadują. To ich sposób wyrażania szacunku dla zmarłych. Do nas też
      przychodzą inne obyczaje, często zapożyczane. Co do mas zalanych w trupa
      kierowców i ofiar śmiertelnych to sie mylisz. Statystyki mówią,że takich
      przypadków jest mniej niż w weekendy. Policja już chyba nauczyła się lepiej
      przygotowywać do tego.
      pzdr.
      • blood_free Re: Absurdalne święto 30.10.05, 01:16
        Gadzam sie z lu12. Wszystkich Swietych to nic innego jak komercyjna kicha
        katolickiej moralnosci. Taki sam chlam jak walentynki, mikolajki, dzien dziadka,
        babci, chrzciny, komunia etc etc etc Czczenie pamieci zmarlych przodkow
        sprowadza sie do szalu nekromody cmentarnej. Bez tolku i ladu. Znicze z panem
        papiezem, fikusne wzorki lampek nagrobkowych sa swietnym pretekstem do wyrwania
        kolejnych pieniedzy na stroiki, chemikalia do konserwacji lastryka i mszy w
        intencji, obrzydliwe zwyczaje zapanowaly na cmentarzach, ze az sie nie chce tam
        pojsc 1 listopada. Cale szczescie, ze dzien zaduszny pozbawiony jest tego
        blichtru, obdarty z komercji, inaczej cmentarz bylby juz tylko wybiegiem rewii
        najnowszych trendow w branzy.
        • shawman Re: Absurdalne święto 30.10.05, 01:25
          blood_free, jak słusznie napisała folkatka: "Nie oceniajcie święta. Oceniajcie
          ludzi. Równie dobrze moglibyscie napisać że chrzciny są do bani bo na chrzcinach
          sie chleje."

Wszystko zależy od ludzi - jeśli nie potrafią godnie obchodzić jakiegoś święta,
          to źle świadczy o nich, a nie o święcie.
          • blood_free Re: Absurdalne święto 30.10.05, 02:38
            Drogi shawmanie, wszystkich swietych oceniam racjonalnie, pojecie "przezycia"
            jest mi obce. Oczywiscie nie musza wszyscy zgadzac sie z moja, przekornie
            postawiona teze. Chcialem jedynie tym samym, zainspirowac pozostalych do
            chlodnej, pozbawionej emocji, analizy swietowania w Polsce.

PS. Wierz mi, ze chrzciny ostatnio sprowadzaja sie wylacznie do drinkowania w
            hurtowych ilosciach. Ocena bierze sie z opowiesci kilku kolegow, ktorzy calkiem
            niedawno "przezywali" polewanie glow swoich dzieci przez wprowadzanie % .
        • Gość: lili Re: Absurdalne święto IP: 212.182.94.* 30.10.05, 15:42
          ale taka jest własnie tradycja w naszym kraju..i to jest piękne..nie podoba ci
          sie to postaw sobie dynie,przebierz się za jakiegoś kościotrupa,będziesz miał
          ubaw po pachy... wtedy to takie wartościowe "święto" :/
    • Gość: Anka Re: Absurdalne święto IP: *.chello.pl 30.10.05, 08:51
      Dobre!!! Mój były mąż uważał,że nie należy mi się nic z okazji Dnia Kobiet, z
      okazji rocznicy ślubu, urodzin /moich/, a z okazji imienin co najwyżej
      czekolada. Jemu należało kupować porządne prezenty i pamiętać nawet o rocznicy
      obrony pracy dyplomowej, zdanej za trzecim podejściem. Teraz przeniósł
      swoje "tradycje" na dziecko - króciutkie życzenia - albo i nie - przez telefon.
      W opinii znajomych i rodziny uchodzi za skończonego CHAMA.

U mnie w domu czci się na równi żywych jak i umarłych.
      Przez 14 lat pielęgnowaliśmy sparaliżowanego Tatę teraz pielęgnujemy Jego grób.
      To samo z resztą Rodziny. Na szczęście nie było w rodzinie nigdy takiej
      nienawiści, jaka przemawia przez niektórych forumowiczów.
      • joannabarska Re: Absurdalne święto 30.10.05, 10:12
        Nie wiem,czy to ta sama Anka, z ktorą nie zgodziłam sie w innym wątku (tamta z
        numerem i zalogowana), nie mniej tu w dużej mierze wyrażony pogląd podzielam.
        Swięto Zmarłych("Zaduszki") tak "tkwi" we mnie, ze bedąc kiedys w tym dniu koło
        Frankfurtu n.Menem, udałam sie na tamtejsze miejsce wiecznego spoczynku.
        Kompletny spokój. Nikogo. Zapaliłam świeczke na grobie z czasów wojny, chyba
        Holendra. Inna sprawa, ze w Polsce owe święto w szczegolny
        sposób "zagospodarował" handel. Wyjątkowa okazja do zarobków. Jest jednak
        popyt, więc przesada nie bierze sie z innej planety. Czcząc to swieto, nie
        nalezy dac sie zwariowac.
        • Gość: Maja Re: Absurdalne święto IP: *.chello.pl 30.10.05, 18:54
          Zgadzam się Anką i joannabarska. Nie liczą się fantazyjne znicze i wiązanki.
          Liczy się ludzka pamięć. Dziś odnalazłam grób swojego ojca chrzestnego. Zmarł,
          kiedy byłam dzieckiem (mam tylko jedno wyraźne wspomnienie), został pochowany w
          innym mieście, rodzice nie pamiętali, jak dotrzeć do jego grobu. Po kilkunastu
          latach przeprowadziłam się do tego właśnie miasta i co roku powtarzałam sobie
          "Muszę znaleźć grób wujka". I tak sobie tylko powtarzałam. I nic z tym nie
          zrobiłam. A w tym roku wreszcie pojechałam na cmentarz, w kancelarii podałam
          nazwisko i poznałam lokalizację grobu. Kupiłam dwa proste znicze i dwie
          chryzantemy. I w momencie kiedy znalazłam grób, zapaliłam lampki i pomodliłam
          się za niego, poczułam spokój. To był ktoś, kto się o mnie troszczył, dla kogo
          byłam ważna. Zmarł młodo, prawie go nie pamiętam, ale przecież był dla mnie ważnym.
          Tak samo chodzę na grób dziadka, który zmarł przed moimi narodzinami. W końcu
          był ojcem mojej matki, kimś ważnym dla naszej rodziny.
        • Gość: jędruś Re: Absurdalne święto IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 30.10.05, 19:08
          "Żyj tak, aby nikt z twojego powodu nie płakał" - babcia Talarowa
        • anka401 do joannabarska 30.10.05, 19:58
          Ta sama, ta sama. Jak pisze do pani /ciebie?/ to wole sie zalogować, żeby miec
          pewność,że "będę przeczytana". Cieszę się, ze podziela pani moją opinię, zaraz
          dojdę do wątku o LPR i obronie życia.
          • Gość: ja Re: do joannabarska IP: *.it-net.pl 30.10.05, 20:48
            To bardzo ważne świeto, ponieważ łączy nas , żywych, z tymi, których nie ma
            wśród nas ciałem, ale są nadal w naszych wspomnieniach. Jeżeli ktoś traktuje
            ten dzień komercyjnie i zależy mu tylko na pokazaniu się przed innymi- jego
            problem. My, normalnie myślący, po prostu celebrujemy pamięć o naszych zmarłych
            poprzez zapalenie znicza, złożenie wiązanki czy postawienie pojedynczej
            chryzantemy. Nad grobem bliskiej osoby spotykamy się z innymi. To chwila dobra
            na wspomnienia. A ludzie przecież nie umierają do końca, jeżeli żyją w naszych
            wspomnieniach.
            Jeżeli groby naszych bliskich są w naszych miejscowościach, odwiedzamy je
            często. Ale musimy pamiętać, że niektórzy chcą podczas tych szczególnych dni
            odwiedzić mogiły rozsiane po całym kraju. Stąd często pośpiech, zmęczenie,
            nieostrożnośc. I stąd większość wypadków.
            Od nas zależy, jak uczcimy pamięć zmarłych. Ale to nasza tradycja, nasz
            obowiazek wobec poprzednich pokoleń. To uczenie naszych dzieci, że przed nimi
            byli jacyś przodkowie, że pamięc o nich jest wciąż żywa, że wspomnienia są
            ważne.
        • Gość: aron Re: Absurdalne święto IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 01.11.05, 18:35
          to że święta katolskie zagospodarował handel to jest wina księży i pana papieża
          bo to oni są właścicielami straganów przy cmentarzach
      • turawski Re: Absurdalne święto 31.10.05, 00:18
        Gość portalu: Anka napisał(a):

> U mnie w domu czci się na równi żywych jak i umarłych.
        > Przez 14 lat pielęgnowaliśmy sparaliżowanego Tatę teraz pielęgnujemy Jego grób.
        > To samo z resztą Rodziny. Na szczęście nie było w rodzinie nigdy takiej
        > nienawiści, jaka przemawia przez niektórych forumowiczów.

Jak to miło "spotkać" jeszcze normalnego Człowieka :-))
        Nienawiść forumowiczów? Może bardziej głupota... Trudno jest "wystukać"
        nienawiśc na klawiaturze komputera...

pozdr
        t
        • anka401 do turawski 31.10.05, 09:31
          wystukac moze i trudno, ale nietrudno odczytac:) Czasami bije po oczach i
          systemie nerwowym
    • sylwek07 Re: Absurdalne święto 30.10.05, 22:29
      joannabarska i jak Ci sie podobal cmentarz we Frankfurcie nad Menem?
      • joannabarska Re: Absurdalne święto 31.10.05, 21:59
        Sylwku 07 - trudno mowic o podobaniu: byłam na małym cmentarzu w Offenbachu
        koło Franfurtu... Ale inny cmentarz zrobil na mnie kolosalne wrażenie - w
        Hamburgu. Jeden wielki trawnik i płyty co krok z danymi pochowanych. No i
        zbiorowa mogiła ofiar bombardowań alianckich. Do tego linie autobusowe - linie
        tylko - powiedziałabym - cmentarne.
        • sylwek07 Re: Absurdalne święto 01.11.05, 15:51
          joannabarska ja bylem we Frankfurcie i cmentarz z zewnatrz wygladal jak wielki
          park(duze alejki) i tam gdzie byla pobierana woda staly konefki ..
    • Gość: madejski Re: Absurdalne święto IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.05, 13:38
      Naród jest w amoku.W stan ten wpędzają go media,kler,handlarze... Bredzą o
      patriotyźmie,historii,łączności pokoleń itp. A ja normalny.Groby swoich
      bliskich i przyjaciół odwiedzam kilka razy w roku.Bez pośpiechu,jazgotu kretynów
      od moralności..Mam czs powspominać,pogadać z nimi. A wy sobie jedźcie na
      złamanie karku,niech zabijają was pijani kierowcy, bo trzeba się pokazać,bo
      ksiądz nakazał, bo w telewizji wciąż bredzą że my Polacy, że pamiętamy, modlimy
      się....Powinniśmy,ale przede wszystkim o rozum.
    • zo_h Re: Absurdalne święto 01.11.05, 14:24
      Święta same w sobie (zazwyczaj) nie są absurdalne. Jedyne, co może w nich być
      absurdalnego to nasze zachowanie, które pojęcie pamięci o bliski sprowadza do
      czynności pamiętania o liście zakupów.

Wszystko jest więc w nas ... święto będzie wyglądać tak jak my będziemy je
      obchodzić: sztafeta z dwoma siatami zniczy między kolejnymi grobami czy też czas
      refleksji i wspomnień o bliskich których nie ma już wśród nas.

Pozdrawiam.
      • joannabarska Re: Absurdalne święto 01.11.05, 14:58
        zo_h napisał:

> Święta same w sobie (zazwyczaj) nie są absurdalne. Jedyne, co może w nich być
        > absurdalnego to nasze zachowanie, które pojęcie pamięci o bliski sprowadza do
        > czynności pamiętania o liście zakupów.
        >
        > Wszystko jest więc w nas ... święto będzie wyglądać tak jak my będziemy je
        > obchodzić: sztafeta z dwoma siatami zniczy między kolejnymi grobami czy też
        cza
        > s
        > refleksji i wspomnień o bliskich których nie ma już wśród nas.
        >
        > Pozdrawiam.
        ================To nawet brzmi rozsądnie,ale usuń te czerwone linki reklamujace
        Ciebie. Po prostu jako opiekunowi społecznemu nie wypada Ci tego robic. Miej
        troche taktu i nieco więcej rozumu!
        • zo_h Re: Absurdalne święto 01.11.05, 15:11
          Pisz na temat zawarty w tym wątku. Jeśli masz do mnie jakieś uwagi to proszę
          abyś kierowała je na skrzynkę pocztową. Miej rozum i nie śmieć w cudzych wątkach.

Pozdrawiam.
          • very_famous Re: Absurdalne święto 01.11.05, 17:47
            JoannaBarska musiała sobie tradycyjnie ulać trochę żółci. Bez tego zaleje jej
            wątrobę.
    • Gość: for me Re: Absurdalne święto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 18:40
      Dla mnie może być przez 365 (366) dni minus 12, bo przecież pensję muszę odebrać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka