Gość: Aneta IP: 212.182.54.* 07.10.02, 10:24 To powinno byç karalne. Nauczyciele nie zwrwcaj? na to uwagi,bo sami sie boj?.Walczmy z tym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nomeans smutne ale prawdziwe 22.10.02, 15:30 moja kolezanka uczyla w podstawowce, jej spostrzezenia - dzieciaki bez jakiegokolwiek poszanowania dla nauczycieli, kradzieze, chamstwo, pobicia.. czy za moich czasow tego nie bylo - oczywiscie ze bylo, ale nie na taka skale i nie spotykalo sie to z aprobata innych uczniow, co ma miejsce teraz. Jakis gowniarz z 7 klasy pozwalal sobie na niewybredne propozycje w jej kierunku. Niestety mlodzi rodzice z poczatku lat 90' zwrocili sie wylacznie ku karierze a dzieciaki wychowala telewizja - dlatego tak trabi sie o "Generacji Nic" niedlugo na nauczyciela jak w policji beda przyjmowac osoby z okreslonym wzrostem i tezyzna fizyczna aby mogly podolac temu zawodowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: Przemoc w szkole IP: 62.233.135.* 22.10.02, 15:43 dlaczego przemoc w szkole? bo przemoc w domu, bo przemoc na ulicy, bo przemoc w telewizji,bo przemoc w kinie, bo o przemocy mówią w radio, bo dzieciaki nie mają żadnych "pozytywnych bohaterów", bo rodzice zaganiani, a oni chcieliby czasem, żeby ktoś im bajkę na dobranoc poczytał, przytulił, pogłaskał po głowie... Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: Przemoc w szkole. Do Kaska 22.10.02, 16:25 Hm, no coz troche sloganowo to potraktowalas. Bo przemoc tu i tam...... Pozwolisz, ze nie zgodze sie z takim generalizowaniem jak twoje. pozdr. hm` P.S. A co do meritum, w duzej czesci przemoc w szkole jest spowodowana bieda w domu, ale nie tylko. Ten temat to raczej zadanie dla psychologow(czyli np. Dlaczego dzieci sa gresywne w szkole) Wg mnie poza zastanowieniem sie nad zrodlami agresji i proba zaradzenia temu juz w zarodku. Nalezy rowniez wprowadzic takie mechanizmy, ktore spowoduja, ze poszanowanie pewnych wartosci bedzie juz od najmlodszych lat niemalze imperatywem. No, ale coz przyklad idzie z gory a ostatnie wypadki w Sejmie powoduja chyba, ze to szybko nie nastapi. Jestem za dosc surowym karaniem mlodych wyrostkow za przemoc w szkole(A nie tak jak "wybitni" karnisci Szkoly krakowskiej). Moze napisalem ogolnikowo nad tym jak ma to wygladac, ale odsylam do tego jak wygladala Szkola polska przed wojna. pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Przemoc w szkole. Do Kaska IP: proxy / *.lublin.mm.pl 22.10.02, 21:17 hm`, juz po raz kolejny słyszę , że przemoc wynika z biedy . Zgadzam się , da się zuważyć korelację ale co jest przyczyną? Dlaczego bieda rodzi przemoc ? ( choć w moim liceum najardziej zbójowaty był akurat najbogatszy chłopak). Z czego to wynika? Z frustracji? Zazdości? Czy może bogatsi ludzie są w stanie zapewnić lepsza opiekę swoim dzieciom? Ja też trochę zbójowała w p[odstawówce, teraz tak sobie myślę, że było to spowodowane dość dużą grupą żuli w mojej klasie ( tacy co od małego kradną i się rozbijają, ich wzorem są urodzeni mordercy albo coś w tym stylu). W liceum juz było zupełnie inaczej...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: Przemoc w szkole. Do hm IP: 62.233.135.* 23.10.02, 09:34 powiadasz, że sloganowo? ciekawa jestem, skąd więc biora się te slogany, co? Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: Przemoc w szkole. Do Kaska 23.10.02, 09:40 hm, po pierwsze "hm`". Po drugie slogany biora sie z TV, z gazet, ogolnie rzecz biorac mediow, ba a nawet z plakatow wyborczych. I powtarzanie ich poraz kolejny brzmi jak wyswiechtany komunal. To wszystko. pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska no to bez nicków... IP: 62.233.135.* 23.10.02, 10:01 bo jeszcze raz się pomylę... znaczy uwazasz, że nie mam racji? rodzice dzisiejszych dzieciaków nie sa zaganiani, nie myślą przede wszystkim o kasie, jak utrzymac rodzinę? dzieci nie wychowuje szkoła, ulica, własnie media? a na marginesie to nie za bardzo mam sie z czego uczyć - tiwi już dawno wyrzuciłam... Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: no to bez nicków... 23.10.02, 10:08 Wydaje mi sie, ze na kazdego cos innego ma decydujacy wplyw. I wrzucanie wszystkiego do jednego worka jest troche nie na miejscu i dlatego nie zgodzilem sie z takim przedstawienmiem faktow. pozdr. hm` P.S. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: no to bez nicków... IP: 62.233.135.* 23.10.02, 10:14 ok, każdy indywidualny przypadek przemocy w szkole, jeżeli tylko o nim usłyszę, postaram się ze szegółami zreferować na forum... howgh Odpowiedz Link Zgłoś