Dodaj do ulubionych

Sesja studentów KUL

21.11.05, 22:59
No to sobie podyskutujecie z chłopakami. Gratulacje dla prezydenta za 1 tys.
złotych. Że oszczędne panstwo? rozumiem, ale że miasto skąpe? tego nie
rozumiem.
Obserwuj wątek
    • blood_free Re: Sesja studentów KUL 21.11.05, 23:24
      W tekscie znalazla sie niescislosc, mianowicie, powinno byc: paranaukowa
      konferencja z udzialem quasi specjalistow, historykow-amatorow.
      • Gość: Carlos Re: Sesja studentów KUL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:31
        Szkoda Twojego czasu Mistrzu!
        • robertw18 W JAKICH GODZINACH? 22.11.05, 20:38
          Nie każdemu wygodnie dowiadywać się na KUL o godziny wystąpień. To nie
          dochodowe występy, więc p. Reszka mógł podać więcej danych o czasie i miejscu.

Blood_free zdaje się zaprzeczać obecności prawdziwych historyków na tych
          spotkaniach, ale właściwie dlaczego? Przytoczmy: "Składać się będzie z dwóch
          części. Pierwszego dnia swoje referaty przedstawią historycy IPN, KUL i UMCS."
          Pozdr.
          • Gość: czas wystapien Re: W JAKICH GODZINACH? IP: 212.182.102.* 22.11.05, 21:34
            www.kul.lublin.pl/aktualnosci/05115.html
            www.kul.lublin.pl/aktualnosci/05117.html
            • robertw18 Dzięki :) 22.11.05, 22:00
              Pozdr.
      • Gość: erwk Re: Sesja studentów KUL IP: 217.149.251.* 22.11.05, 16:52
        a niby kto z prelegentów jest niby historykiem? bo o dyskusji nie rozmawiamy.
        a wątpliwości co do merytoryczności filmu Kurskiego ma chyba tylko GW.
    • Gość: Carlos Re: Sesja studentów KUL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:28
      No cóż, wyglada na to, że ludzie wywodzący sie z Solidarności (Celiński,
      Frasyniuk) czyli opozycji w PRL, którzy walczyli o wolność, obecnie boją sie
      rozmawiac o szansach dla Polski jakie niesie IV RP. Co do filmu, to co jest w
      nim kontrowersyjnego lub nieprawdziwego, skoro ludzie mają wreszcie możliwość
      zobaczenia zestresowanego Wałęsy, który przyznaje sie ze po strajkach w grudniu
      '70 roku "podpisal jakies papiery", a jak była szansa by go zdemaskować mówił:
      "To już za daleko zaszło!" .... i Waldek musiał go ratowac :)) Polecam film i
      całą sesję.
      • blood_free Re: Sesja studentów KUL 21.11.05, 23:39
        Polecam ci ostatni wywiad z Wyborczej ze Stefciem Niesiolowskim (prof. od
        muszek, troche nawiedzony), podwoczas liderem klubu Z"Ch"-N w Sejmie, jednym z
        glownych bohaterow filmu Kurskiego, gdzie jego wizerunek zostal zmanipulowany
        przez "kaczego kundla".Obnaza on tez przy okazji rozne smaczki z zycia
        parlamentu w latach 1991-1993.
        • Gość: Carlos Re: Sesja studentów KUL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:54
          Oki, ale jaki jest Twój główny argument przeciw ujawnieniu donosicieli z czasów
          PRL? Poza tym dlaczego akurat wypowiedz Niesiołowskiego w filmie (domyślam sie
          ze chodzi o scene rozmowy w Wiadomościach z Rokitą) miałaby być zmanipulowana?
          Wg mnie on (Niesiołowski) dużo gada, ale jest tchórzem, bo na Konwencie Seniorów
          z Wałęsą mogł sie odezwać, a siedział jak kołek!
          • Gość: dalekojeszcze? Re: Sesja studentów KUL IP: *.chello.pl 22.11.05, 00:47
            Nie lubię jak tchórzostwo zarzuca ktoś anonimowy. Wiem, że w internecie
            dyskutuje się anonimowo ale cos takiego jest nie fair. Więc jak , Carlosku?
            • blood_free Re: Sesja studentów KUL 22.11.05, 21:47
              Całość znajdziesz tutaj: serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,3008831.html A tu
              masz cytat:"No więc w tym artykule Jarosław napisał też, że ja [Stefan
              Niesiołowski] obalałem rząd Jana Olszewskiego w 1992 r. W tym załganym filmie
              Jacka Kurskiego "Nocna zmiana" jest scena, gdy wchodzę do pokoju prezydenta
              Wałęsy w Sejmie na tajną naradę, która zdecydowała o obaleniu rządu.

A po co Pan tam poszedł?

Strażnik w Sejmie powiedział mi, że Wałęsa prosi mnie do siebie. Poszedłem, nie
              wiedząc, o co chodzi. Uznałem to za pomyłkę, bo wielokrotnie deklarowałem, że
              będę bronił rządu. Miałem już nawet napisane sejmowe przemówienie. Wyszedłem z
              tego spotkania po minucie. Ale to wystarczyło, zostałem sfilmowany przez ukrytą
              kamerę. To taka sytuacja, jakbym na przykład przyszedł na spotkanie u biskupa, a
              tam zastał rozebrane kobiety i ktoś by to ukradkiem sfilmował.

Opowiedziałem to wszystko Kaczyńskiemu, a ten osiem lat później pisze, że
              Niesiołowski brał udział w obalaniu rządu Olszewskiego. To było perfidne
              kłamstwo, bo przecież razem z moim klubem głosowałem w obronie rządu. Więc z
              kolei ja wówczas napisałem, co myślę o Kaczyńskim. I wtedy zakończyły się nasze
              stosunki towarzyskie. Bo nasza współpraca polityczna skończyła się jeszcze
              wcześniej, gdy Kaczyński wziął udział w obalaniu rządu Suchockiej w 1993 r."
              • robertw18 Re: Sesja studentów KUL 22.11.05, 22:15
                Nie widać powodu, żeby zaprzeczać opowieściom o sobie p. Niesiołowskiego.
                Jednak gdy pisze "Opowiedziałem to wszystko Kaczyńskiemu, a ten osiem lat
                później pisze, że Niesiołowski brał udział w obalaniu rządu Olszewskiego. To
                było perfidne kłamstwo..." to posuwa się nieco za daleko. Osiem lat to sporo
                czasu i p. Kaczyński mógł niejasno pamiętać, że p. Niesiołowski był w pokoju, w
                którym omawiano obalenie rządu, a w danej chwili nie przypomnieć sobie
                wyjaśnień p. Niesiołowskiego. Zwłaszcza że p. Niesiołowski po prostu coś
                powiedział, a p. Kaczyński nie koniecznie długo nad tym myślał i nie sprawdzał
                prawdziwości jego słów.
                Świadome mówienie nieprawdy i w dodatku "perfidne" trudno dowieść, ale może p.
                Niesiołowski mówi prawdę i w tej sprawie... kto wie.
                Pozdr.
                • elfhelm bzdury 26.11.05, 01:24
                  Niesiołowski bronił beznadziejnego rządu bardziej od kaczorów - patrz
                  stenogramy na stronach sejmu
    • elfhelm jedna mała skromna uwaga 26.11.05, 01:22
      filmu Kur..skiego nie można nazwać dokumentem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka