piccolo10 21.11.05, 22:59 No to sobie podyskutujecie z chłopakami. Gratulacje dla prezydenta za 1 tys. złotych. Że oszczędne panstwo? rozumiem, ale że miasto skąpe? tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blood_free Re: Sesja studentów KUL 21.11.05, 23:24 W tekscie znalazla sie niescislosc, mianowicie, powinno byc: paranaukowa konferencja z udzialem quasi specjalistow, historykow-amatorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Sesja studentów KUL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:31 Szkoda Twojego czasu Mistrzu! Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 W JAKICH GODZINACH? 22.11.05, 20:38 Nie każdemu wygodnie dowiadywać się na KUL o godziny wystąpień. To nie dochodowe występy, więc p. Reszka mógł podać więcej danych o czasie i miejscu. Blood_free zdaje się zaprzeczać obecności prawdziwych historyków na tych spotkaniach, ale właściwie dlaczego? Przytoczmy: "Składać się będzie z dwóch części. Pierwszego dnia swoje referaty przedstawią historycy IPN, KUL i UMCS." Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas wystapien Re: W JAKICH GODZINACH? IP: 212.182.102.* 22.11.05, 21:34 www.kul.lublin.pl/aktualnosci/05115.html www.kul.lublin.pl/aktualnosci/05117.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwk Re: Sesja studentów KUL IP: 217.149.251.* 22.11.05, 16:52 a niby kto z prelegentów jest niby historykiem? bo o dyskusji nie rozmawiamy. a wątpliwości co do merytoryczności filmu Kurskiego ma chyba tylko GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Sesja studentów KUL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:28 No cóż, wyglada na to, że ludzie wywodzący sie z Solidarności (Celiński, Frasyniuk) czyli opozycji w PRL, którzy walczyli o wolność, obecnie boją sie rozmawiac o szansach dla Polski jakie niesie IV RP. Co do filmu, to co jest w nim kontrowersyjnego lub nieprawdziwego, skoro ludzie mają wreszcie możliwość zobaczenia zestresowanego Wałęsy, który przyznaje sie ze po strajkach w grudniu '70 roku "podpisal jakies papiery", a jak była szansa by go zdemaskować mówił: "To już za daleko zaszło!" .... i Waldek musiał go ratowac :)) Polecam film i całą sesję. Odpowiedz Link Zgłoś
blood_free Re: Sesja studentów KUL 21.11.05, 23:39 Polecam ci ostatni wywiad z Wyborczej ze Stefciem Niesiolowskim (prof. od muszek, troche nawiedzony), podwoczas liderem klubu Z"Ch"-N w Sejmie, jednym z glownych bohaterow filmu Kurskiego, gdzie jego wizerunek zostal zmanipulowany przez "kaczego kundla".Obnaza on tez przy okazji rozne smaczki z zycia parlamentu w latach 1991-1993. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Sesja studentów KUL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:54 Oki, ale jaki jest Twój główny argument przeciw ujawnieniu donosicieli z czasów PRL? Poza tym dlaczego akurat wypowiedz Niesiołowskiego w filmie (domyślam sie ze chodzi o scene rozmowy w Wiadomościach z Rokitą) miałaby być zmanipulowana? Wg mnie on (Niesiołowski) dużo gada, ale jest tchórzem, bo na Konwencie Seniorów z Wałęsą mogł sie odezwać, a siedział jak kołek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalekojeszcze? Re: Sesja studentów KUL IP: *.chello.pl 22.11.05, 00:47 Nie lubię jak tchórzostwo zarzuca ktoś anonimowy. Wiem, że w internecie dyskutuje się anonimowo ale cos takiego jest nie fair. Więc jak , Carlosku? Odpowiedz Link Zgłoś
blood_free Re: Sesja studentów KUL 22.11.05, 21:47 Całość znajdziesz tutaj: serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,3008831.html A tu masz cytat:"No więc w tym artykule Jarosław napisał też, że ja [Stefan Niesiołowski] obalałem rząd Jana Olszewskiego w 1992 r. W tym załganym filmie Jacka Kurskiego "Nocna zmiana" jest scena, gdy wchodzę do pokoju prezydenta Wałęsy w Sejmie na tajną naradę, która zdecydowała o obaleniu rządu. A po co Pan tam poszedł? Strażnik w Sejmie powiedział mi, że Wałęsa prosi mnie do siebie. Poszedłem, nie wiedząc, o co chodzi. Uznałem to za pomyłkę, bo wielokrotnie deklarowałem, że będę bronił rządu. Miałem już nawet napisane sejmowe przemówienie. Wyszedłem z tego spotkania po minucie. Ale to wystarczyło, zostałem sfilmowany przez ukrytą kamerę. To taka sytuacja, jakbym na przykład przyszedł na spotkanie u biskupa, a tam zastał rozebrane kobiety i ktoś by to ukradkiem sfilmował. Opowiedziałem to wszystko Kaczyńskiemu, a ten osiem lat później pisze, że Niesiołowski brał udział w obalaniu rządu Olszewskiego. To było perfidne kłamstwo, bo przecież razem z moim klubem głosowałem w obronie rządu. Więc z kolei ja wówczas napisałem, co myślę o Kaczyńskim. I wtedy zakończyły się nasze stosunki towarzyskie. Bo nasza współpraca polityczna skończyła się jeszcze wcześniej, gdy Kaczyński wziął udział w obalaniu rządu Suchockiej w 1993 r." Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Re: Sesja studentów KUL 22.11.05, 22:15 Nie widać powodu, żeby zaprzeczać opowieściom o sobie p. Niesiołowskiego. Jednak gdy pisze "Opowiedziałem to wszystko Kaczyńskiemu, a ten osiem lat później pisze, że Niesiołowski brał udział w obalaniu rządu Olszewskiego. To było perfidne kłamstwo..." to posuwa się nieco za daleko. Osiem lat to sporo czasu i p. Kaczyński mógł niejasno pamiętać, że p. Niesiołowski był w pokoju, w którym omawiano obalenie rządu, a w danej chwili nie przypomnieć sobie wyjaśnień p. Niesiołowskiego. Zwłaszcza że p. Niesiołowski po prostu coś powiedział, a p. Kaczyński nie koniecznie długo nad tym myślał i nie sprawdzał prawdziwości jego słów. Świadome mówienie nieprawdy i w dodatku "perfidne" trudno dowieść, ale może p. Niesiołowski mówi prawdę i w tej sprawie... kto wie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm bzdury 26.11.05, 01:24 Niesiołowski bronił beznadziejnego rządu bardziej od kaczorów - patrz stenogramy na stronach sejmu Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm jedna mała skromna uwaga 26.11.05, 01:22 filmu Kur..skiego nie można nazwać dokumentem Odpowiedz Link Zgłoś