zygi1986 24.11.05, 23:28 Jak dla mnie ten budynek przypomina zwykłą stodołę... i zupełnie nie pasuje do zabudowy parku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jastrzębiec Re: Architektoniczne laury IP: *.umcs.lublin.pl 25.11.05, 10:01 Pewnie, że nie pasuje. Bo jak wszystkie projekty Stelmacha jest zwykłym kanciastym gniotem. To dlatego to całe jury musiało nalać tyle wody w uzasadnieniu. Gdyby to-to było piękne, to napisaliby, że "jest piękne" i już. Ale nawet architekci nie mają tyle bezczelności (bo wiedzą, że większość z nich to nieudacznicy, tyle że o zaawansowanym narcyźmie). Dobre i to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Architektoniczne laury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 16:53 Gość portalu: Jastrzębiec IP: *.umcs.lublin.pl napisał(a): >Bo jak wszystkie projekty Stelmacha jest zwykłym > kanciastym gniotem. Gdyby to-to było piękne, >to napisaliby, że "jest piękne" i już. Naprawdę piękne to są nowe gmachy UMCS!!!! W niczym nie przypominają "kanciastych gniotów" : )))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Architektoniczne laury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 11:48 Chyba należałoby zacząc od gratulacji a nie napaśći.: ))) To że budynek kształtem przypomina komuś stodołę to nie znaczy jeszcze że jest to zła architektura. Odpowiedz Link Zgłoś
hubertkm Re: Architektoniczne laury 25.11.05, 18:56 A ja nie potrafie gratulowac za coś takiego... Muzeum w Bełżcu nie widziałem, więc nie będę się wypowiadał - ale nałęczowskie "dzieło" widziałem wielokrotnie i za każdym razem stwierdzam zaskakujące podobieństwo do przechowalni warzyw mojego sąsiada. Tylko że przechowalnia mojego sąsiada jest dużo większa:-) Naprawdę nie potrafię się nadziwić - jeżeli takie obiekty dostają nagrody, to chyba uwierzę w tezę profesowa Lileyki, który swego czasu stwierdził że należy zamknąc w Polsce wszystkie wydziały architektury i sprowadzać Włochów, jak przed wiekami:-) Mam wrazenie, że jurorzy - podobnie jak i p. Stelmach - zupełnie nie zrozumieli idei takiego parku jak w Nałęczowie - swoistego miniświata - najpierw parku sentymentalnego, z pawilonami w różnych "gustach" (domek grecki, domek gotycki itp.), który płynnie przeszedł w park uzdrowiskowy (a parki uzdrowiskowe też były zapełniane takimi budyneczkami - dla wygody i odczuć estetycznych kuracjuszy). W tym miejscu właśnie powinien powstać obiekt możliwie nowoczesny, śmiały estetycznie, byle w dostosowanej skali, a nie jakaś czarna ściema - bo tu idea całego otoczenia na pozwala - a nawet wymaga tego! Takie parki to krajobrazowe miniświaty - gdzie obok siebie bez bólu łączy sie niemal wszystko, bo jest spojone zielenią i krajobrazem. Elektyzm tutaj jest pożądany, anie tylko dozwolony, właśnie tu trzeba byo zaznaczać swoją osobowosć, panie Stelmach, a nie tam, gdzie to przeszkadza, jak w wielu miejscach Lublina... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Architektoniczne laury 25.11.05, 18:59 Lublin cały czas czeka na rozpoczęcie budowy UFO na Kołłątaja, ręki arch. Stelmacha:) Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 UFO na Kołłątaja to istotnie będzie osobliwość ! 25.11.05, 21:34 Mnie właściwie bardziej przypomina tort. A jak to będzie grało z Frasobliwym i z CK! Jak tortem w ... twarz. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
czystopraktyczna A gdzie to można zobaczyć? 25.11.05, 22:39 macie jakąś stronkę to podeślijcie link Bo sama jestem tego ufo ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: A gdzie to można zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 23:02 www.stelmach.architekci.com/ Strona p. Stelmacha:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kogucik Re: A gdzie to można zobaczyć? IP: *.240.81.adsl.skynet.be 28.11.05, 18:18 Za podany aadres web dziekujemy. Niestety nie funkcjonuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: A gdzie to można zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 21:47 Wiem - ten serwis to taki swoisty komentarz w wykonaniu samego p. architekta:-) Odpowiedz Link Zgłoś