Dodaj do ulubionych

Architektoniczne laury

24.11.05, 23:28
Jak dla mnie ten budynek przypomina zwykłą stodołę... i zupełnie nie pasuje do zabudowy parku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jastrzębiec Re: Architektoniczne laury IP: *.umcs.lublin.pl 25.11.05, 10:01
      Pewnie, że nie pasuje. Bo jak wszystkie projekty Stelmacha jest zwykłym
      kanciastym gniotem. To dlatego to całe jury musiało nalać tyle wody w
      uzasadnieniu. Gdyby to-to było piękne, to napisaliby, że "jest piękne" i już.
      Ale nawet architekci nie mają tyle bezczelności (bo wiedzą, że większość z nich
      to nieudacznicy, tyle że o zaawansowanym narcyźmie). Dobre i to...
      • Gość: mały Re: Architektoniczne laury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 16:53
        Gość portalu: Jastrzębiec IP: *.umcs.lublin.pl
        napisał(a):
        >Bo jak wszystkie projekty Stelmacha jest zwykłym
        > kanciastym gniotem. Gdyby to-to było piękne,
        >to napisaliby, że "jest piękne" i już.

Naprawdę piękne to są nowe gmachy UMCS!!!!
        W niczym nie przypominają "kanciastych gniotów" : ))))
    • Gość: mały Re: Architektoniczne laury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 11:48
      Chyba należałoby zacząc od gratulacji a nie napaśći.: )))
      To że budynek kształtem przypomina komuś stodołę to nie znaczy jeszcze że jest
      to zła architektura.
      • hubertkm Re: Architektoniczne laury 25.11.05, 18:56
        A ja nie potrafie gratulowac za coś takiego... Muzeum w Bełżcu nie widziałem,
        więc nie będę się wypowiadał - ale nałęczowskie "dzieło" widziałem wielokrotnie
        i za każdym razem stwierdzam zaskakujące podobieństwo do przechowalni warzyw
        mojego sąsiada. Tylko że przechowalnia mojego sąsiada jest dużo większa:-)
        Naprawdę nie potrafię się nadziwić - jeżeli takie obiekty dostają nagrody, to
        chyba uwierzę w tezę profesowa Lileyki, który swego czasu stwierdził że należy
        zamknąc w Polsce wszystkie wydziały architektury i sprowadzać Włochów, jak przed
        wiekami:-)
        Mam wrazenie, że jurorzy - podobnie jak i p. Stelmach - zupełnie nie zrozumieli
        idei takiego parku jak w Nałęczowie - swoistego miniświata - najpierw parku
        sentymentalnego, z pawilonami w różnych "gustach" (domek grecki, domek gotycki
        itp.), który płynnie przeszedł w park uzdrowiskowy (a parki uzdrowiskowe też
        były zapełniane takimi budyneczkami - dla wygody i odczuć estetycznych
        kuracjuszy). W tym miejscu właśnie powinien powstać obiekt możliwie nowoczesny,
        śmiały estetycznie, byle w dostosowanej skali, a nie jakaś czarna ściema - bo tu
        idea całego otoczenia na pozwala - a nawet wymaga tego! Takie parki to
        krajobrazowe miniświaty - gdzie obok siebie bez bólu łączy sie niemal wszystko,
        bo jest spojone zielenią i krajobrazem. Elektyzm tutaj jest pożądany, anie
        tylko dozwolony, właśnie tu trzeba byo zaznaczać swoją osobowosć, panie
        Stelmach, a nie tam, gdzie to przeszkadza, jak w wielu miejscach Lublina...
        Pozdr.
        • mali_bu Re: Architektoniczne laury 25.11.05, 18:59
          Lublin cały czas czeka na rozpoczęcie budowy UFO na Kołłątaja, ręki arch.
          Stelmacha:)
          • robertw18 UFO na Kołłątaja to istotnie będzie osobliwość ! 25.11.05, 21:34
            Mnie właściwie bardziej przypomina tort. A jak to będzie grało z Frasobliwym i
            z CK! Jak tortem w ... twarz.
            Pozdr.
            • czystopraktyczna A gdzie to można zobaczyć? 25.11.05, 22:39
              macie jakąś stronkę to podeślijcie link
              Bo sama jestem tego ufo ciekawa
              • Gość: H Re: A gdzie to można zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 23:02
                www.stelmach.architekci.com/
                Strona p. Stelmacha:-)
                • Gość: Kogucik Re: A gdzie to można zobaczyć? IP: *.240.81.adsl.skynet.be 28.11.05, 18:18
                  Za podany aadres web dziekujemy. Niestety nie funkcjonuje...
                  • Gość: H Re: A gdzie to można zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 21:47
                    Wiem - ten serwis to taki swoisty komentarz w wykonaniu samego p. architekta:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka