Gość: reniferek IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 11:55 Jadłam kiedyś ogórki małosolne w zimie kiszone w lipcu . Czy ktoś może zna przpis ? Dzięki . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chimera86 Re: Ogórki małosolne na zimę 15.07.06, 12:00 Od wielu lat wykorzystuję taki przepis: Ogórki,umyć powkładać do słoików.Do każdego włożyć sporą ilość obranych ząbków czosnku,trochę korzenia chrzanu i koper.Można dodać po liściu z krzaka czarnej porzeczki,ale niekoniecznie. Na 1 litr wody biorę łyżlę stołową soli.Woda ma być zimna.Z kranu.Nie przegotowana bo ogórki zmiękną. Tą wodą zalewam słoiki z ogórkami i zakręcam.Gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Ogórki małosolne na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 12:08 I nie trzeba ich jakoś "zakonserwować" np przez pasteryzację. One się nie zepsują? do zimy jeszcze trochę czsu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniferek Re: Ogórki małosolne na zimę IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 12:38 Właśnie chodzi mi o przerwanie procesu kiszenia . Tylko jak i po ilu dniach . Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Ogórki małosolne na zimę 15.07.06, 17:19 Czy to możlwie, żeby ogórki po kilku miesiącach leżakowania w solance miały smak małosolnych? Reniferku, może one były po prostu zrobione właśnie zimą? Przecież zimą też można kupić świeże ogórasy i przerobić je na małosolniaki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ogórki małosolne na zimę 15.07.06, 19:49 Mnie tez nie wydaje sie mozliwe: czasem wystarczy 1-2 dni i juz nie sa takie, jakie lubimy. No chyba, ze zjemy je wczesniej... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jak najbardziej.)))Podaję przepis: 15.07.06, 20:39 Ogórki umyć, cienko obrać i pokroić w grubsze niż normalnie krążki. Przygotować roztwór z kwasku cytrynowego, biorąc na 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżeczkę kwasku. Pokrojone ogórki posolić (na 1 kg ogórków 15 g soli), skropić! upłynnionym kwasem cytrynowym i oprószyć mielonym pieprzem. Po godzinie ogórki układać w słojach i zalewać wytworzonym sokiem. Półlitrowe słoiki pateryzować 20 min. Ot i cała filozofia. Można dodać koperek.:-D Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 I jeszcze jedno.... 15.07.06, 20:58 ba_nita napisał: > Półlitrowe słoiki pateryzować 20min. > Ot i cała filozofia. Można dodać koperek.:-D To jeszcze mi napisz, czy wyciągasz słoiki od razu po pasteryzacji takie ukropiaste czy może zostawiasz w garze do wystygnięcia? PS. Jak ma się Hugo? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Pasteryzuję na sucho - to jest tyndalizacja. 15.07.06, 21:04 Po prostu wygodniej mi w kombiwarze, ale jeśli pasteryzujesz klasycznie to po dwudziestu minutach wyciągasz, odwracasz "do góry nogami" i pozostawiasz do wystygnięcia.))) Odpowiedz Link Zgłoś