Dodaj do ulubionych

gimnazja lubelskie - jakie macie opinie?

15.12.05, 22:56
jak w temacie
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.chello.pl 15.12.05, 22:57
      a ty wierzący czy nie?
      • anwoz Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? 15.12.05, 23:05
        a jakie to ma znaczenie?
        • Gość: Anka Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.chello.pl 15.12.05, 23:09
          jak zwykle sie pośpieszyłam:) Czy chodzi ci o opinię o lubelskich gimnazjach,
          czy szukasz dla siebie lub dziecka właściwej szkoły?
          • Gość: ten sam Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:17
            jedno nie wyklucza drugiego, ale rzeczywiście interesuje mnie to jaką opinią
            cieszą się poszczególne gimnazja pod względem poziomu nauki, bezpieczeństwa
            itp. Interesują mnie opinie uczniów, rodziców i wszystkich zainteresowanych
            • Gość: reksiu Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:47
              to na czwartku jest super
              • Gość: Anka Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.chello.pl 16.12.05, 00:00
                które na Czwartku? "19" jest ok, biskupiak jest ok, każde pod innym względem.
                Ja jednak optuje za szkołami katolickimi, a więc za biskupiakiem i Pallotynami.
                "16" i "5" na Czechowie też są godne polecenia, i "10" na LSM i "18", "9" też.
                Znam też z opowiadań gimnazjum "15" i "14" /chyba/- też słyszałam dobre opinie.
                Z tym,że zaznaczam - pozytywne opinie wyrażają ci rodzice, których dzieci chcą
                się uczyć, uczą się i nie mają problemów. I takie dzieci radzą sobie zarówno w
                gimnazjum jak w liceum. Zapomniałam o Paderewskim - też bym tam dziecko posłała.
                • Gość: ten sam Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 12:31
                  Które gimnazjum jest najlepsze?
                  • rilian Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? 16.12.05, 14:28
                    zdecydowanie pallotyni.
                    • Gość: mruk Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 23:34
                      A z jakiego powodu? Moje dziecko tam chodzi i niestety zadowolony nie jestem.
                      Kasa leci, basen tak ustawiony, że nie da rady dojechac, lekcje non stop sie
                      urywają, zastepstw zero, miało byc boisko - nie ma, jedynym osiagnieciem sa
                      drogie wycieczki na narty do szwajcarii lub w lecie do norwegii, akurat przed
                      klasyfikacją. Szczyt wszystkiego - obraz MBC w parafi, a klasa z ks.dyr. na
                      wycieczce, jakby nie dało się nic przesunąć. Pare młodych ambitnych osób
                      gnębiących młodzież masą niepotrzebej wiedzy. Zero kontaktu z rodzicami.
                      Zresztą rodzice gęby tez otworzyć nie potrafia i posuwaja na kolanach.
                      Wywiadówki w terminach dalekich od normalnych. Żeby nie było wywiadówki po
                      semestrze?. Najwazniejszymi tematami tychże są bezpieczenstwo - co do tego
                      zlego slowa nie powiem, i oczywiscie zorganizowane przez szkołe wyjazdy za
                      granice za duże pieniądze. Może jestem niesprawiedliwy, ale niestety takie mam
                      odczucia.
                      • Gość: Anka Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.chello.pl 17.12.05, 09:58
                        To ja polecam w takim razie biskupiaka. Tam też są wycieczki zagraniczne, ale -
                        ku mojej uldze - mało kto na nie jeździ. Natomiast jest mnóstwo wyjazdów i
                        imprez o charakterze integracyjnym /spotkania z p. psycholog, ale
                        nie "poradniane", tylko integracyjne, zabawowe a jednoczesnie pouczające/.
                        Nauczyciele - chyba tylko od Boga mogą mieć tyle cierpliwości i wyrozumiałości,
                        co mają. Wymagania sa ogromne, ale z takimi się liczyłam. Podejście do ucznia
                        jest więcej niż normalne. Jasne,że są rzeczy nie budzące zachwytu, a wręcz
                        wkurzające,ale generalnie jestem bardzo zadowolona.
                        Jak w każdej dobrej lub bardzo dobrej szkole, w biskupiaku jaskrawo ujawnia
                        się wyścig szczurów. I tutaj jest moment na zastanowienie się, czy:
                        1. lepiej dać dziecko do gimnazjum o mniejszej renomie, gdzie mniej będzie się
                        uczyło, a oceny będą dobre lub bardzo dobre
                        2. czy dac dzieciaka do takiej szkoły jak biskupiak czy pallotyni, gdzie
                        pświęca ono mnóstwo czasu na naukę, a efekty /oceny/ sa dużo gorsze niż byłyby
                        w innej szkole.
                        To już kwestia podejścia rodziców i ich wygórowanych lub normalnych ambicji.
                        Gratuluję i zazdroszczę wszystkim tym, którzy uczęsczają do dobrej szkoły,
                        mają kiepskie oceny i nie stanowi to dla nich problemu.
                        Nie wierzę w opowieści,że dziecko w szkole o świetnej renomie "w ogóle się nie
                        uczy, a ma same piatki i szóstki" /wyłączając umysły genialne/.
                        Innym sposobem wyboru gimnazjum jest oddanie tej sprawy w ręce samego
                        dziecka. Mnie wiele osób krytykowało, iż jako swiatła i wykształcona matka
                        zmuszam dziecko do nauki w biskupiaku /tu chodzi o pierwsze dziecko, bo drugie
                        było tak zachwycone tą szkołą,że nie było mowy o wyborze innej/. Uparłam się, a
                        po dwóch miesiącach dziecko było mi wdzięczne. Z tym,że moje dzieci wiedzą,iż
                        nie ma rzeczy niemożliwych i w razie niepowodzeń lub po prostu zamęczenia,
                        pozwolę im przenieść się do szkoły o niższych wymaganiach.
                        • Gość: ten sam Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 10:11
                          Dzięki za opinie i proszę o więcej
                      • rilian do mruka 19.12.05, 14:35
                        z basenem to polecałbym 16 albo 5. czy basen w szkole to w polsce, lublinie
                        zwłaszcza, standard?

wycieczki akurat przed klasyfikacją na pewno są uciążliwe akurat dla tych
                        uczniów, którzy ten czas ochoczo wykorzystują na "poprawianie" ocen...

obraz MBC w parafii i nic się nie dało przesunąć? olaboga! chodzi o "cudowną
                        kopię obrazu"? jeśli tak, proszę o więcej szacunku i pisanie pełnej nazwy!!!

zero kontaktu z rodzicami? to już zależy od samych rodziców. znam nauczycieli,
                        do których rodzice na komórki wydzwaniają, mejle piszą - to częściej zależy od
                        rodzica, czy interesuje się swoim dzieckiem.

rodzice na kolanach? może przed cudowną kopią?

po semestrze nie ma wywiadówki, są oceny. wywiadówka jest wcześniej. a oceny są
                        podsumowaniem semestru. komentarze odnośni tychże proszę do wychowawcy. i samemu
                        poszukać.
                        • Gość: mruk Re: do rilian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 17:26
                          Fakt,baseny są w szkołach, ale tu są wykupione na wostiw takie godziny, ze
                          nijak dotrzeć po lekcjach, szczególnie jak jest jeszcze jakies kółko
                          Sa lepsi i gorsi uczniowie, tym gorszym trzeba dać szanse poprawki, ale
                          wycieczki nie są za dobre stopnie, ale za kasę
                          Z tym obrazem to niestety prawda
                          Można sie interesować, ale są różni nauczyciele - nie podają żadnych telefonów
                          ani majli do siebie, by miec spokój. O problemach dowiadujesz sie sporo po
                          fakcie. Choć znam sytuacje, że to nauczyciel informuje rodziców z własnej woli.
                          Może masz inne doświadczenia
                          Wywiadówka w klasie po części ogólnej jest powtórzeniem tego co mówił ks.dyr.
                          Nie ma pytań to do widzenia. Niektórzy wychowawcy do prowadzenia klas nie
                          dorosli. A rodzice boją się zapytać o problemy jakie ich nurtują. Wystarczy
                          posłuchac tego co się mówi przed i po, w tzw, kuluarach, a nie w trakcie.
                          Mam wrazenie, że jako rodzic mam prawo wymagać od szkoły informowania mnie o
                          postepach mojego dziecka. Tym bardziej, szkoły odpłatnej. A z tym niestey jest
                          kiepsko. I pozostaję przy swojej opinii.
                          • Gość: Anka do mruka IP: *.chello.pl 19.12.05, 23:29
                            a czy ty też jestes rodzicem, który boi sie mówić głośno o problemach go
                            nurtujących? A dlaczego? To prowadzi do sytuacji,że każda ze stron jest
                            przeświadczona o dobrze spełnionym obowiązku. O problemach trzeba mówić, bo
                            często jest tak,że wszyscy myślą o jednej sprawie, a tylko jedna osoba zahacza
                            o temat. Inni udają,że ich to nie dotyczy, choć mocno nadstawiają uszu.
                            Jesli wstydzisz się przy wszystkich, to chyba macie konsultacje indywidualne?
                            A jeśli zdecydowanie nie leży ci szkoła, mało tego - nie pasuje też dziecku, to
                            po prostu ja zmień
                          • Gość: Yonk Re: do rilian IP: *.n.net.pl 21.12.05, 20:48
                            Polecam G5 i G16 nowoczesne szkoły z basenami, w G5 dodatkowo córka ma
                            bezpłatnie niemiecki. Na LSM dobre jest G10 tyle że nie może konkurować ze
                            szkołami z Czechowa pod względem bazy sportowej
    • Gość: Gobi Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 21:36
      O gimnazjach mamy bardzo dobre opinie.
      Najlepsze sa te, w których dzieci mogą sie wyżyć, na sobie nawzajem, na
      nauczycielach, na drzwiach w ubikacji, na woźnych aby potem wyrosnąć na ....
      Nie patrzcie zatem na żadne rankingi i opinie.
      W tych szkołach cenne jest całkiem co innego.
      • Gość: ten sam Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 22:15
        więc co jest cenne według ciebie?
    • worgules Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? 22.12.05, 18:59
      Gimnazjum to najgłupszy pomysł reformatorów szkolnych z AWS.Czekam na jeszcze
      lepsze reformatorów z PiSK.
    • Gość: MK777 Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.pronet.lublin.pl 23.12.05, 17:42
      Polecam Biskupiaka, chodze tam do LO i jest naprawde spoko, z tego co obserwuje
      w gimnazjum jest podobnie. A niech was ręka Boska broni przed posyłaniem dzieci
      do gimnazjum 8 na Czubach! Mi 3 lata wystarczyło i teraz budynek omijam
      szeroooookim łukiem.
      • e_block Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? 24.12.05, 12:03
        A co jest złego w tym gimnazjum nr 8?
        • Gość: MK777 Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.pronet.lublin.pl 24.12.05, 12:53
          Poprostu chodzi tam (jeśli kogoś uraziłem to sorry) największy margines. Szanse
          na dostanie "w morde" są tam naprawde spore. Większość "uczniów" to zwykłe dresiki.
          Pamiętam również sytuacje odnośnie nauczycieli... Dyrekcja dała naszej klasie
          (jednej z najgorszych) młodziutką nauczycielke i się zaczeło obrzucanie brudnymi
          szmatami, wyzwiska, podrzucanie robactwa(sporo go łaziło po ścianach) itd. itp.
          Po roku zrezygnowała a dyrektorka dała nam za nią gościa którego byliśmy...
          pierwszą klasą (!). Coto się wtedy działo, aż szkoda było gościa gdy go brudną
          gąbką nacierali...
          Od tego momentu uważam ,że nie tylko moja klasa to byli debile, dyrekcja też
          inteligencją nie grzeszyła. Może coś przez te 3 lata się zmieniło, ja bym nie
          ryzykował.
          • Gość: algidzia Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 21:13
            12 - na starówie, jest podobno dużo gorsza chociaż mniejsza. Każdy nauczyciel
            twierdzi, że to co w innych szkołach jest patologią, w 12 (czyli mojej szkole)
            to norma. Ale - do wszystkiego można się przyzwyczaić, mnie po 9 latach w tej
            szkole (sześciu podstawówki) już nic nigdzie nie jest w stanie zdziwić. Nawet
            nacieranie nauczyciela ścierą. Zwracanie sie do nauczycieli
            per "szmato", "kur...", demolowanie sal lekcyjnych w czasie zajęc to tez
            klasyka. Nie posyłajcie dzieci do 12! Tam nigdy nic się nie zmieni.
    • Gość: ... 11tka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 23:13
      idz do 11tki, niezależnie od tego co mówią inni, bezpicznie, luzik z
      nauczycielami, z kazdym mozna sie dogadac, dwa sklepiki, basen, z zapleczem
      sportowym różnie bywa, jest ale nie zawsze w 100% wykorzystane...
      • Gość: taka tam Re:A Jadwiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:11
        No a Jadwiga?
        • Gość: taka tam Re:A Jadwiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:12
          Ja polecam Jadwige...Choc nie mam porównania z innymi gimnazjami i Lo...
          • Gość: nana Re:A gimnazjum 9? IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 28.12.05, 16:10
            co sądzicie?
            • Gość: :) Re:A gimnazjum 9? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 13:31
              Chodzę do gimnazjum numer 9 do 3 klasy i z bólem serca przyjdzie mi się rozstać
              z tą szkołą .Naprawdę świetni nauczyciele(co prawda wymagający ,ale można się
              przyzwyczaić) oraz miła atmosfera .A z tego co słyszałam to ma miano jednej z
              lepszych szkół w Lublinie ;)
    • Gość: lobo25 Re: gimnazja lubelskie - Tylko nie BISKUPIAk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 17:32
      Ludzie tylko nie biskupiak, spedzilam tam 4 lata w liceum, fakt wyszlam z
      wiedza duzo duzo wieksza niz moi rowiesnicy ale okupilam to brakiem czasu na
      cokolwiek, zarwanymi nocami, brakiem spokoju i rownowagi. Balam sie prawie
      kazdego dnia, a na maturze byla tragedia.. sami wiecie sciaganie to przeciez
      grzech, podopowiedzenie uczniowi tez.. Jest paru nauczycieli, ktorzy sa w
      porzadku ale reszta szkoda gadac.. lubili gnoic i to bardzo.. liceum katolickie
      owszem z nazwy, ksiedza dyr i rekolekcji, ktore faktycznie sa tam wspaniale..
      niestety postepowanie niektorych nauczycieli odbiega od wizerunku lic
      katolickiego.. Skonczylam to lic jakis czas temu i nie bylam tam od tej pory,
      na zadnym zjezdzie absolwentow, poprostu czuje do niego niechec.. nie polecam ,
      ale kazdy zrobi co uwaza..
      pozdrawiam
      • Gość: Domcia Re: gimnazja lubelskie - Tylko nie BISKUPIAk IP: *.n.net.pl 28.12.05, 19:25
        Only Gim number 5
        • Gość: Anka Re: gimnazja lubelskie - Tylko nie BISKUPIAk IP: *.chello.pl 28.12.05, 20:57
          a to prawda, że liceum nie jest tak atrakcyjne jak gimnazjum. Gimnazjum jest na
          pierwszym miejscu w rankingu szkół lubelskich a liceum na 19 w województwie.
          Niewielu uczniów idzie po tym gimnazjum do liceum biskupiaka. Większość
          okupuje renomowane licea. I tam dopiero zakuwają!!!
          • Gość: ja Re: gimnazja lubelskie - Tylko nie BISKUPIAk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:12
            ???
            • Gość: ja Re: gimnazja lubelskie - Tylko nie BISKUPIAk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 19:02
              dlaczego nie?
              • Gość: Inchuchuna Re: gimnazja lubelskie - Tylko nie BISKUPIAk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 19:11
                Czy w Biskupiaku można nosić irokezy?
                • Gość: Anka Re: gimnazja lubelskie - Tylko nie BISKUPIAk IP: *.chello.pl 06.01.06, 20:33
                  a znajdź sobie stronkę biskupiaka, tam sa podane adresy mailowe do x. dyrektora
                  i zapytaj o irokezy.
                  Co do pytania "ja" to nie jestem od badań statystycznych ani
                  ankiet "dlaczego...". Nie wiem dlaczego tak jest, mogę najwyżej domniemywać.
      • Gość: MK777 Re: gimnazja lubelskie - Tylko nie BISKUPIAk IP: *.pronet.lublin.pl 07.01.06, 12:30
        > spedzilam tam 4 lata w liceum, fakt wyszlam z
        > wiedza duzo duzo wieksza niz moi rowiesnicy ale okupilam to brakiem czasu na
        > cokolwiek

Tu (moim osobistym zdaniem) nie chodzi o Biskupiak tylko poziom LO i gimnazjum.
        Gimnazjum w polsce jest przedłużeniem podstawówki a LO to już inny świat i
        gdziekolwiek nie pójdziesz (no chyba ,że do zawodówki) będziesz zaskoczony ,że
        bajka łatwego życia w gim się skończyła. Sądze ,że gimnazjum Biskupiaka (choć do
        tego gim nie chodziłem) jest jak inne, czyli luz jak w podstawówce.

>brakiem spokoju i rownowagi
        Ja tu właśnie odzyskałem spokój i równowage :-)

>sami wiecie sciaganie to przeciez
        > grzech, podopowiedzenie uczniowi tez
        To jest sprawa dyskusyjna :P

> niestety postepowanie niektorych nauczycieli odbiega od wizerunku lic
        > katolickiego
        A możesz podać nazwiska? Co prawda kilku nauczycieli hm... delikatnie mówiąc ma
        "swój styl" ale nie nazwałbym tego jakimś odbieganiem od wizerunku.

>Czy w Biskupiaku można nosić irokezy?
        Osobiście sądze ,że nie. Szkoła napewno nie ma takiego rygoru jak wszystkim się
        kojarzy gdy usłyszą "katolicka", ale liberalizm dyrekcji jest dość wybiórczy :-)
        • Gość: absolwent Re: gimnazja lubelskie - biskupiak nie jest zly IP: *.pronet.lublin.pl 10.01.06, 23:24
          W gimnazjum nie bbylem, bo ja rocznik sprzed reformy. Ale w liceum mi sie
          podobalo. Owszem, niektorzy nauczyciele przesadzali z "religijnoscia", a inni
          byli bardzo niestabilni uczuciowo (sorka "jak w tym bylo, zabki" np. :) ). No i
          terror szatniarek byl. Ale byli tez nauczyciele z powolania - Zofija. Rzadko kto
          umie sobie zapewnic szacunek i jeszcze czegos wymagac na lekcjach i poza.
          Wspominam liceum bardzo dobrze, otoczki religijnej nie ma co sie bac, najwyzej
          czasem ktos glupot nagada, ze Beatlesi to satanizm i takie tam. A rekolekcje
          naprawde byly swietne, tak samo jak i msze czwartkowe (nie obowiazkowe, choc
          "zalecane").O ile teraz nie jestem przesadnie religijny, ani przed pojsciem do
          liceum nie bylem, to na msze tam chodzilem, bo byly krotkie i mialy taka jakas
          atmosfere specyficzna, a i ks Z dobre kazania mowil. Na lekcjach nie jest za
          przyjemny, ale kazanie potrafi szczelic.
          A - jeszcze jedna zaleta biskupiaka: obok starowka jest, pelno barow, zamek,
          dworzec, targ, zycie sie kreci. Jest gdzie pojsc. Takze polecam.
          Wady : 50 zl "dobrowolnej" skladki na komitet rodz co miesiac, niektorzy
          nauczyciele (zeszyt z historii przepisywalem w jednym semestrze 3 razy...).
          Hala sportowa mala jest. Bardzo. Ale sa boiska-do kosza / siatki i nogi.
          Wszystkie asfaltowe.
        • Gość: lobo25 Re: gimnazja lubelskie - Tylko nie BISKUPIAk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 22:41
          wiesz nie bede sypac nazwiskami.. ale wiem jak bylo, teraz jestem szczesliwa
          studentka.. i nie chce wracac do tamtych czasow
    • Gość: matka Re: gimnazja lubelskie - jakie macie opinie? IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 17.02.06, 08:48
      Piszecie o wielu ginmazjach - jednak tylko raz wspomniane zostało G.
      Paderwskiego. Bardzo proszę o opinię na jego temat.
    • Gość: ZZZ Każde może uczynić krzywdę Twojemu dziecku IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 14:19
      "Dzieci z drugiej klasy Gimnazjum w Kalinowie pod Ełkiem obejrzały film na
      lekcji religii wywołujący kontrowersje film "Niemy krzyk". Rodzice dowiedzieli
      się o tym przypadkiem"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka