Dodaj do ulubionych

Upadłość DAEWOO w Lublinie

IP: *.acn.waw.pl 03.10.01, 00:25
Hej!
Czy ktoś wie, co się teraz stanie ze zwolnionymi pracownikami, jaka jest
struktura wykształcenia wśród zwolnionych i na jak długo zablokują oni
miejscowy rynek pracy?
Czy uważacie, że skoro fabryka zbankrutowała, to była rentowna, czy też była
sztucznie podtrzymywana przy życiu przez dopływ gotówki z Korei, który nagle
się skończył. Bo ja sam nie wiem, ale wydaje mi się, że tam chyba było jednak
troszkę za dużo zatrudnionych, tak że już teraz było za poźno nawet na
częściowe redukcje...
To tylko moje prywatne zdanie. Jeśli ktoś wie coś na te tematy, będę wdzięczny
za odp.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: wu Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: 209.187.201.* 04.10.01, 01:41
      Faktem jest,ze byl tam przerost zatrudnienia(ale gdzie go nie ma), ale byla tez
      to duza nadzieja dla regionu. Niestety skonczsylo sie padla jak wiekrzosc
      zakladow w Polsce.
      • Gość: woj Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: 12.2.154.* 28.11.01, 17:26
        Jak sadzicie czy w zwiazku z beznadziejnym rzedzeniem kraju i ciagle
        pogarszajaca sie sytuacja w polsce a szczegulnie w Lublinie czy warto wracac do
        tego miasta? To co sie czyta na www nie zacheca do powrotu. Jak widac nowy rzad
        to co robi, robi na niekorzysc nas zwyklych obywateli. JEszcze nawet teraz jak
        negocjuja w UE to tylko na nasza niekorzysc. Ostatnio zgodzili sie na
        rozlorzenie naszego przemyslu farmaceutycznego. Pytam dlaczego. Kiedy te
        glupoty polskich politykow sie skoncza?
    • Gość: Baxter Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: *.daewoo.lublin.pl 04.10.01, 15:02
      Nie jest tak źle panowie !
      Z tym upadkiem to był blef ...
      Zresztą zobaczycie za kilka miesięcy ...
      • eor Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie 04.10.01, 15:32
        ....fabryka powstanie jak feniks z popiolow i podbije swiat nowymi modelami
        Tico wersja family weekend i Lublinem cabrio.
        • Gość: mops Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: 209.187.201.* 05.10.01, 01:48
          Pozyjemy zobaczymy, oby Wasze optymistyczne prognozy sie spelnily.
    • Gość: laser Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: 62.233.128.* 05.10.01, 11:15
      Upadłość rozwiązuje sprawę dłużników,ale co z wierzycielami?
      Banki nie odzyskają udzielonych kredytów/to najmniej mnie martwi/
      ZUS nie ma co liczyć na zaległe składki i Kasy Chorych też nie.
      Prywatnych akcjonariuszy dotknie to boleśnie,bo akcjami będą mogli wytapetować
      domek na działce.
      Ubezpieczenia w Daewoo - bardzo popularne bo jedne z najtańszych też pozostawią
      na lodzie tysiące ubezpieczonych.
      Z drugiej strony znam małżeństwo z dwójką dzieci,gdzie oboje pracowali w daewoo
      i zostali już zwolnieni w poprzednich turach zwolnień.Praca jak im się wydawało
      w dużej fabryce,z dużą sprzedażą samochodów - raczej stabilna.Wzięli mieszkanie
      i samochód/daewoo zresztą/ na kredyt i co teraz? Od trzech miesięcy nie mają
      stałej pracy,nasze państwo na takich się wypina,biorąc pod uwagę to co
      proponuje. ..."chyba tylko na sznur" ,jak mi kiedyś powiedzał. (:o(
      • Gość: alf52 Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: 172.16.28.* 06.11.01, 07:36
        Fabryka Daewoo w Lublinie jest w stanie padliny pozostawionej przez rządzących
        nią starych komuchów z układami.
        Jedynym dobrze działającym ogniwem jest Syndyk.
    • Gość: technolo Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: 172.16.14.* / *.daewoo.lublin.pl 11.10.01, 11:06
      Drogi młody człowieku
      Myślę że nie bardzo orientujesz sie w sprawie obrotu gotówki miedzy Korea a
      Polską
      Takie transakcje odbywały się prawdopodobnie w innym kierunku niż ty podajesz.
      • Gość: eda Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: 209.187.170.* 26.10.01, 05:04
        Niestety kolejne zwolnienia, zekomo, zeby zakladl calkowicie nie padl.
        • Gość: Zdzicho Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: *.chello.pl 26.10.01, 16:09
          Precz z komunom !!!!!!! Rozwionzać tą komunistycznom fabryke !!!!
          Mamy wolność !!!!!
          • Gość: ona Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: *.chiny.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 01:16
            Slyszeliscie moze argumenty zwiazkow zawodowych kiedy przyszli do nich
            negocjatorzy pare lat temu: ten zaklad byl, jest i bedzie. Nikt nawet nie
            chcial wysluchac co maja do powiedzenia negocjatorzy. Zwiazki byly pewne, ze
            firmy nic nie ruszy. Pozdrawiam ludzi z wyobraznia
      • Gość: paveua Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: 195.187.56.* 02.11.01, 14:38
        Hej!

Sądząc po domenie, jest Pan zapewne lepiej poinformowany niż ja. I dlatego
        dziwi mnie użycie słowa "prawdopodobnie" przy okresleniu możliwego kierunku
        przepływu gotówki na linii Korea-Lublin. Oczywistym jest, że spółka matka nie
        kupuje fabryk po to, aby do nich cały czas dopłacać. Jednakże w przypadku dość
        dużych projektów prywatyzacyjno-inwestycyjnych okres zwrotu z inwestycji może
        być dłuższy niż te kilka lat, przez które daewoo działało na tym rynku.
        Jednakże podkreślam - nie mam pełnych informacji, jak to było naprawdę. Jeśli
        wie Pan cos więcej, proszę się nie wahać z opisaniem. Bo na pewno daewoo nie
        zbankrutowało tylko przez jedną FS w Lubline ;)
        pozdrawiam
        • Gość: zorro Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: *.daewoo.lublin.pl 19.11.01, 12:08
          Fabryka umarła, a kto umarł ten nie żyje. Jak powstanie coś nowego to napewno
          nie będzie to samo co kiedyś. Dla regionu lubelszczczyzny to prawdziwa
          katastorofa. Ewentualny nowy inwedtor ztrudni góra kilkaset osób. A co do
          przyczyn upadłości to jednym był niekontorolowany transwer pieniądzy do Korei.
          Polski zarząd odpowiadał również za to a mimo to nie miał nic do powiedzenia
          albo udawał że o niczym nie wie. Jednocześnie zaciągane były kredytóy w
          polskich bankach na inwestycję które były zbyt dużym obciążeniem i do tej pory
          nie wypaliły jak np projekt LD100, który nie jest do wdrożenia od zaraz. Jeżeli
          przejeła by go jakaś poważna firma motoryzacyjna to mogła by go uruchomić nie
          wcześniej niż za rok - dwa.
    • Gość: Marcin. Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: 212.182.126.* 28.11.01, 20:39
      Z pieniędzmi to było akurat odwrotnie.Pieniądze nie szły z Korei do Lublina
      tylko Korea doiła pieniądze z obrotów fabryki oraz zaciągała kolejne kredyty
      aby regulować swoje długi w Korei.Gdy już wszystko wydoili to się spakowali i
      odlecieli do Korei zostawiając zbankrutowany i zadłużony zakład samemu sobie.
    • Gość: piopak Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: 172.16.90.* 06.12.01, 13:24
      to jest troche inaczej... koreanczycy wyprowadzili ile mogli gotowki z Lublina
      i dlatego to padlo
    • Gość: krzycho Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: *.25.220.194.Dial1.Detroit1.Level3.net 23.12.01, 06:18
      Panowie!
      Nie mozna wszystkiego zwalac na panstwo Polskie i na koreanczykow. Czy sami
      sobie nie macie nic do zarzucenia? Jesliby fabryka bylaby naprawde silna i
      dzialala dobrze to albo by wytrzymala to wszystko albo zmienilaby inwestora
      strategicznego. Wydaje mi sie, ze zabraklo ducha walki i przetrwania. Jezeli
      myslimy, ze jakos to bedzie, ze ktos przyjdzie i nas kupi, zaplaci nam a my nie
      bedziemy sie starali lepiej pracowac tylko ogladali na rzad i liczyli na jakies
      cuda to tak moze byc. Zreszta moze sie myle...?
      • Gość: nick2 Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 24.12.01, 20:43
        Od początku nowego roku do fabryki ma zacząć wprowadzać się Andoria ( fabryka
        któa produkuje części do silników dla lublinów ). Ma wznowić produkcję w
        pierwszych miesiącach roku. Zatrudnienie ma znaleźć co najmniej 500 osób na
        początku. Tymczasem trwają rozmowy w sprawie rozpoczęcia produkcji nowego
        samochodu dostawczego i podobno jak twierdzi prasa, są one zaawansowane.
        Najpoważniejszym inwestorem jest Polmot-Iveco. Oby doszło do porozumienia i
        produkcja ruszyła.
    • Gość: Znik Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: *.wbc.lublin.pl 29.12.01, 12:20
      Czy komus wpadlo do glowy by przeprowadzic male
      sledztwo? Nie wiem jaki bylby rezultat sledztwa, ale
      warto zwrocic uwage na:
      1. Jakie koncerny MOTO chca wejsc na polski rynek?
      2. Akcjami ktorych bankow dysponuja owe koncerny MOTO?
      3. W jakich bankach bylo zadluzone DAEWOO?
      4. Jaka byla siec powiazan ktora rok temu byla
      publicznie przedstawiona w TVN?
      Mysle ze warto by sie tym zainteresowac. Ale obawiam
      sie ze nic z tego nie bedzie, bo mogloby poleciec
      ze stolkow zbyt wielu kumpli. Czyich kumpli?
      Owe sledztwo mogloby wykazac.

A to ze solidarnosc w DAEWOO przegiela i na sile
      utrzymywala przerost zatrudnienia, to kolejny gwozdz
      do trumny naszej "nadziei regionu".
      • Gość: smutek Re: Upadłość DAEWOO w Lublinie IP: *.075.popsite.net 07.01.02, 00:55
        kiedys bylem pracownikiem FSC to bedzie juz jakies 20 lat temu,obecnie mieszkam
        w USA i z dzleka sledze co sie dzieje z fabryka smutne to co czytam w mojej
        wyobrazni "chodze" po zakladzie to juz nie jest to co bylo.Szkoda mi tego
        czasu.ludzi co stracili prace ,nie dobrze to swiadczy onaszej
        gospodarce,rzadzie itp,niestety nic nie moge zrobic a tylu wspanialych ludzi
        tam pracowalo np w zaopatrzeniu ,ktorzy z poswieceniem wykonywali swoja robote
        Pan Krupinski,Tomek Szczepanski,Karykowska,Ryszard Baranski,Kulesza ,Jozio
        Kukier,Piatek,Piotr Teletnik,Franciszek Skubis
        i cala plejada innych co zapomnialem ic nazwiska ale pamietam ch twarze oni
        zapisali sie zlotymi literami w historie tego zakladu i wszystko na nic
        wszystko przepadlo szkoda
    • michal.ch HONKER 29.12.01, 17:50
      Czy Honker jest jeszcze produkowany?
      • Gość: t_gebala Re: HONKER IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 04.01.02, 00:05

> Czy Honker jest jeszcze produkowany?

W tej chwili niestety nie ... bo wszyscy monterzy "wypadli" z Fabryki.
        tg@lublin.com.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka