pepperoni78 28.10.02, 15:43 Lublinianie i inni rodacy, na grobie których warto zapalić świeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciupazka Re: 1.11. - zapalmy świeczkę IP: *.it 28.10.02, 21:08 Mam bardzo blisko grób Jana Chryzostoma Paska i jak co roku, zapalę świeczkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: 1.11. - zapalmy świeczkę IP: *.proxy.aol.com 29.10.02, 04:31 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): > > Mam bardzo blisko grób Jana Chryzostoma Paska i jak co roku, zapalę świeczk > ę Jest wiele postaci historycznych, ktorych ogolne zaslugi dla naszego kraju stawiaja ich na piedestale zasluzonych dla ojczyzny. Powinnismy oddac im nalezny chold a jednoczesnie zastanowic sie co my osobiscie dalismy swej ojczyznie w ktorej zyjemy....... Nie jest naszym usprawiedliwieniem ze ktos tam zlo jakies czyni....... Najgorszym zlem jest nie reagowanie na to co wokol nas sie dzieje...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: 1.11. - zapalmy świeczkę IP: *.proxy.aol.com 29.10.02, 04:55 pepperoni78 napisał: > Lublinianie i inni rodacy, na grobie których warto zapalić świeczkę. Zapalenie swieczki na grobie jakiejs zasluzonej dla jakiegos regionu osobie jest napewno w pewnym stopniu oddaniem honoru dla danej osoby. Lecz co swiadczy o nas samych to ze na codzien tolerujemy zlo i osoby ktore wybralismy, a ktore nas zawiodly?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: 1.11. - zapalmy świeczkę IP: *.it 31.10.02, 20:24 Nikt nikomu pomników za życia nie stawia i nie pali świeczek, zboczyliście z tematu, a tu 1 listopada i zapalamy wszyscy nie jedną, a wiele lampek na różnych mogiłach. Widocznie mamy komu , czcimy w ten sposób tych , którzy odeszli, a byli nam bliscy, pomimo różnych wad i ułomności.Ten piękny zwyczaj napewno nie zaniknie, Cmentarze w dniu Swięta Zmarłych płoną tysiącami lamp, a my jesteśmy jakby spokojniejsi, życzliwsi i pomimo wszystko szczęśliwsi bo jeszcze żyjemy.Nie zapomnijmy o kweście na renowację starych mogił. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Spieszmy się kochać ludzi... 01.11.02, 10:28 ...tak szybko odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociek Re: Spieszmy się kochać ludzi... IP: proxy / *.lublin.mm.pl 01.11.02, 10:34 Tyle człowiek żyje, ile trwa pamięć o nim w świadomości innych. Niektórzy, tym sposobem, mogą umrzeć już za życia. Im nikt nie zapali żadnej świeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: Spieszmy się kochać ludzi... 01.11.02, 10:41 Hm, nie wiem, ktory to juz taki post z tym wierszem w tle, na ktory jestem zmuszony napisac to samo. Nienawidze tego wierszyka Szymborskiej, jest to jedyny wierszyk, ktory budzi we mnie takie odczucia. pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Spieszmy się kochać ludzi... IP: proxy / *.lublin.mm.pl 01.11.02, 10:52 hm... to akurat jest chyba wiersz Twardowskiego Księdza... Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: Spieszmy się kochać ludzi... 01.11.02, 13:55 Hm, widzisz Ryza, sa dwa wiersze jeden Szymborskiej, i jeden Twardowskiego. Oba zaczynaja sie tak samo. Ja w mym poscie wiedzac, ze istnieja dwa takie wiersze specjalnie zaznaczylem autora, tylko po to by oczytany wielbiciel poezji wiedzial od razu, ktory to wierszyk jest przeze mnie znienawidzony. Pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża Pepper... IP: proxy / *.lublin.mm.pl 01.11.02, 10:56 ... bedziesz tak smęcił do konca dnia na forum? Dla mnie 1.listopada to chyba ulubione święto chrześcijańskie ( nie wiem, może tylko katolickie?) i mimo , że do Kościoła nie należę też chodzimy na groby, palimy świeczki. Naprawdę lubię to święto - lubię nostalgiczna a tmosferę, wzruszenie przy grobach bliskich, światełk w nocy...po prostu wierzę, że nasi Zmarli ( fuj, co za słowo) sa juz w miejscu gdzie jest dużo dużo fajniej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka 2 lisopada- Zaduszki IP: *.it 02.11.02, 10:26 Dzień później - brzydko, deszczowo, cmentarze w szacie odświętnej przyciągnęły tysiące odwiedzających, mnie zaszokował w tym roku atak złocieni, i nie tylko, różnokolorowych chryzantem,,stosunkowo niskie ceny pozwoliły chyba wszystkim zaopatrzyć się w te piękne kwiaty. Ale czy wszystkie zostaną sprzedane - nie sądzę. I co się z nimi stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: 2 lisopada- Zaduszki 02.11.02, 12:13 Nawet najpieknieszy kwiat mozna w pewnych okresach jego zycia spotkac na smietniku, i tam te kwiaty trafia... pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża Re: Pepper... IP: proxy / *.lublin.mm.pl 02.11.02, 12:35 A mi jakiś fiut ukradł kwiatka z grobu Babci- dopóki wszystkich Zmarłych miałam na małym, uroczym cmentarzyku wiejskim Święto Zmarłych było urovcze i spokojne ( okolice Kazimierza- pięęęknie). Babcia niesty za życia wpadła na "gienialny" pomysł wybudowania sobie " chałupy" ( jak mówiła) na Majdanku! Luuudzie, przecież to jakiś koszmar!!!! Ani chwili ciszy, nie można sie skupić w tym tłumie, bardziej niż Zmarli absorbuje czlowieka parkowanie, nie danie sie okraśc i obsępić. Do tego ani drzewka, ani krzaczka...nie dam się tam pochować!!!! A swoja droga co ten fiut z tym kwiatkiem zrobił ( kwiatek był doniczkowy) - na stole sobie postawił??? Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Pepper... 02.11.02, 12:52 Gość portalu: ryża napisał(a): > A mi jakiś fiut ukradł kwiatka z grobu Babci- dopóki wszystkich Zmarłych > miałam na małym, uroczym cmentarzyku wiejskim Święto Zmarłych było urovcze i > spokojne ( okolice Kazimierza- pięęęknie). Babcia niesty za życia wpadła > na "gienialny" pomysł wybudowania sobie " chałupy" ( jak mówiła) na Majdanku! > Luuudzie, przecież to jakiś koszmar!!!! Ani chwili ciszy, nie można sie skupić > > w tym tłumie, bardziej niż Zmarli absorbuje czlowieka parkowanie, nie danie sie > > okraśc i obsępić. Do tego ani drzewka, ani krzaczka...nie dam się tam > pochować!!!! > A swoja droga co ten fiut z tym kwiatkiem zrobił ( kwiatek był doniczkowy) - > na stole sobie postawił??? Sprzedał... Niestety. Znam ten ból... Pozdrawiam PS. Czy temat wątku (Pepper...) sugeruje osobę podejrzaną?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś