Dodaj do ulubionych

jak zagęścić zupę????????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 14:38
Bardzo proszę Was o radę: ugotowałam zupę (krem) z brokułów - brokuly z
mrożonki, gotowane w bulionie, następnie zmiksowane i dodalam do tego serek
topiony kremowy. Ale ta zupa krem (chcę podac z groszkiem ptysiowym) jest ZA
RZADKA!!!! Proszę mi doradzic co mam zrobić? Zależy mi na jej zagęszczeniu. Z
góry dziękuję za pomoc i bardzo pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: jak zagęścić zupę???????? 01.02.06, 14:42

    • Gość: posafega Re: jak zagęścić zupę???????? IP: 200.199.169.* 01.02.06, 14:44
      Do zageszczenia zupy najlepsza zasmazka.
      Rozpuszczasz maslo, wsypujesz make i smazysz przez chwile, na zloto. Dodajesz
      do zupy, i zupe podgrzewasz, az zgestnieje.
      Albo mozesz sprobowac dodac kaszy manny. Pare lyzek wprost do zupy i
      podgrzewanie az do gestosci. Do takiej kaszomannowej zupy dobrze dodac odrobine
      smietany, wtedy sie robi bardzo kremowa.
      Ale czy na prawde, koniecznie musisz ja zageszczac?
      Pozdrawiam :)
    • Gość: kara Re: jak zagęścić zupę???????? IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 01.02.06, 14:45
      może mąką - jakąbądz, prszenną , kartoflaną, kukurydzianą(rozbełtać trochę w
      kubeczku dodać gorącej zupy z garnka, żeby zmniejszyc różnicę temperatur, zeby
      sie kluchy nie zrobiły i wymieszać z zupą)
      albo genialny patent- są kleiki ryżowe dla dzieci (nutricia za 2,70 gr)-
      zupełnie bez smaku, ale pięknie zageszczają wszystko, nie robią klusek,
      wystarczy wsypać, zamieszać i chwilę poczekać.

      a taką zupe krem0- to moze najlepiej parę ziemniaczków, mocno zagotować i
      zrobić puree i tym zageścić.
      • Gość: gosia Re: jak zagęścić zupę???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 14:48
        Bardzo Wam dziękuję! Nie spodziewalam się tylu cennych rad i to w przeciągu tak
        krótkiej chwili. Chyba spróbuję zasmażkę z mąki, bo to mam w domu (kaszy teraz
        nie mam, spróbuję z nią innym razem, a na ziemniaczki juz nie mam czasu!!) Musi
        być gęsta, bo to jedyne danie na dziś. Oczywiście dla ukochanego:-)
        Bardzo dziękuję i ślicznie pozdrawiam:-)))
    • Gość: zadumana Re: jak zagęścić zupę???????? IP: 213.17.230.* 01.02.06, 14:54
      Może mam smutną wiadomość, ale czy przypadkiem tych brokułów nie było za mało w
      stosunku do objętości zupy???
    • Gość: leda10 Moja rada na przyszłość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:02
      Przed miksowaniem zupy odlej trochę wywaru i ew. dolej, jesli będzie za gęsta:-)
    • Gość: smutas13 Re: jak zagęścić zupę???????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 17:14
      Kiedyś ugotowałam sos koperkowy na bulionie z kostek rosołowych ,
      teraz nie pamiętam już jakiej firmy .
      Zagęściłam sos mąką , odstawiłam z myślą , że gęstość jet odpowiednia .
      Po kilkunastu minutach sos był rzadki jak woda .
      Ponownie go zagęściłam i odstawiłam .
      Po pewnym czasie sos znowu był rzadki .
      Dałam za wygraną i od tamtego czasu nie gotuję sosów na bulionie
      z kostek rosołowych .
      Chemia , chemia ....
    • Gość: magda Re: jak zagęścić zupę???????? IP: *.aster.pl 02.02.06, 15:13
      do zagęszczania zup świetnie nadaje się chleb bez skorki spora kromka wrzucona
      do zupy rozpuszcza się bardzo szybko, może być biały do zup warzywnych,może być
      razowy do gulaszowych.polecam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka