mimarzena 16.01.06, 22:53 Witam, może jest na forum Ktoś, kto wie, gdzie w Lublinie skutecznie wyleczyć skoliozę? Marzena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mimarzena Re: Skolioza-gdzie leczyć? 25.01.06, 14:19 Czy nikt nie leczył skoliozy u siebie lub dziecka? A może nie ma osób zadowolonych z efektów? Będę wdzięczna za wszelkie informacje, także kogo mam sie wystrzegać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
clavi Re: Skolioza-gdzie leczyć? 25.01.06, 15:52 Dziecięcy Szpital Kliniczny w Lublinie ul.Chodźki 2, 20-093 Lublin www.dsk.lublin.pl/kliniki/kliniki.html www.dsk.lublin.pl/kliniki/KOD.html II Oddział Ortopedii Dziecięcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortopeda Re: Skolioza-gdzie leczyć? IP: *.lublin.mm.pl 25.01.06, 16:54 Czy może tam mylą nogi i zamiast chorej lewej operują zdrową prawą?A może tam jest ten fachowiec który nie jest leparzem a operuje kręgosłupy? Odpowiedz Link Zgłoś
mimarzena Re: Skolioza-gdzie leczyć? 25.01.06, 19:05 Proszę rozwinąć myśl. Tzn. wystrzegać się DSK, czy leczyc tam dziecko? I dlaczego oddział II a nie I? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minerwa Re: Skolioza-gdzie leczyć? IP: *.lub.net.pl 25.01.06, 19:26 Rozpoczełabym od szukania jakiegos fizjoterapeuty, który poradzi sobie z tym problemem, a własciwie z jego przyczynami. Tak sie składa, że lekarze leczą skutki. Jesli mała skolioza, to czekają, aż "dojrzeje" i bedzie ją mozna włożyć w gips, albo kierują na basen, jakby wzmocnienie mięśni grzbietu miało jakikolwiek wpływ na likwidację skoliozy. Przyczyna skoliozy sa wady w budowie miednicy- zakładanie gorsetu na grzbiet i klatke piersiową nijak nie zmieni niczego w miednicy; podobnie zajęcia na basenie (które polecam z zupełnie innego powodu). Nie wiem, jaki fizjoterapeuta zajmuje sie w Lublinie skoliozami- może znajdziesz jakieś forum i tam uzyskasz cenne informacje? Wiem jedno- moja siostra z Wrocka miała taki własnie problem ze skolioza u swojej córki- w ciagu roku były 3 wizyty w poradni ortopedycznej i gimnastyka korekcyjna+ basen, bo skolioza była jeszcze zbyt mała, by zakładac gorset. Po roku jeszcze nie było wskazań do gorsetu, ale sprawa nieco się pogorszyła. Wtedy siostra otrzymała od znajomych konyakt do fizjoterapeuty- siostrzenica chodziła na zabiegi regularnie, a po roku nie było sladu po skoliozie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minerwa Podobne pytania: IP: *.lub.net.pl 25.01.06, 19:33 Może z tego skorzystasz? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=33322276 Ważne szczególnie linki w pierwszym poście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re: Podobne pytania: IP: *.lublin.mm.pl 25.01.06, 20:05 W jakim wieku jest dziecko? Wczesnie zauwazoną skoliozę leczy się systematyczna gimnastyką korekcyjną pod kontrolą i według i wskazań ortopedy. Wskazene pływanie, bo równomiernie rozwija i wzmacnia mięśnie. Wiem,ze u dzieci gorset w wiekszosci przypadkóow nie był stosowany bo praktycznie wyręcza aktywność mięśni długich kręgosłupa i osłabia ich siłę. Leczenie operacyjne stosuje się dopiero wtedy gdy deformacja pogłębia się mimo długotrwałego, konsekwentnego korekcyjnego leczenia zachowawczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minerwa Chochliku IP: *.lub.net.pl 25.01.06, 20:22 Daj spokój z tzw. gorsetem mięśniowym- juz ponad 10 lat temu udowodniono, ze nie ma on znaczenia dla leczenia skoliozy, bo etiologia lezy gdzie indziej: www.artmed.pl/pl/skolioza.html Gdyby gimnastyka korekcyjna i /lub pływanie miały takie wspaniałe rezultaty, to ... nie byłoby problemu pogłebiających się skolioz mimo takiego prowadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minerwa Jest ktoś z Lublina IP: *.lub.net.pl 25.01.06, 20:10 www.fizjoterapia.info.pl/senderek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Tylko p.Tomek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:23 Polecam - bardzo dobry adres Odpowiedz Link Zgłoś
mimarzena Re: Tylko p.Tomek 25.01.06, 21:58 Dziękuję za odzew. Toja, napisz proszę coś wiecej. Leczyłaś się u p. Senderka? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patti16 Re: Skolioza-gdzie leczyć? 25.01.06, 23:08 www.loro.pl, byłam tam w zeszłym roku na kosultacji u dr Kaczmarczyka, mam juz prawie 30 lat, skoliozę leczyłam od 12 roku życia u lubelskich lekarzy, basen, ćwiczenia, gorset i nic, żadnej poprawy, co prawda kręgosłup się nie wyprostował od jednej konsultacji ale wiem na czym stoję, jasno wytłumaczono mi, na czym polega moja choroba i jakie są jej perspektywy, uwazam, ze warto pojechać, jezeli masz mozliwosc, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mimarzena Re: Skolioza-gdzie leczyć? 26.01.06, 11:11 Dzięki patti. Moja mała ma początki skoliozy (skrzywienie jednołukowe) i o zadnych operacjach nie ma mowy. Wydaje mi się, że potrzebujemy dobrego fizjoterapeuty, bo na tym etapie skolioza jest do wyleczenia. Boję sie ortopedów, bo znany jest pogląd, że obserwują i czekają, kiedy będzie można zapakować dziecko w gorset lub zoperować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re: Skolioza-gdzie leczyć? IP: *.lublin.mm.pl 26.01.06, 13:55 Miałam do czynienia z dziećmi ze skoliozą wykrytą nawet w wieku przedszkolnym. O gorsetach tylko słyszałam, ale z ich wykorzystaniem w praktyce nie spotkałam się. Korzystałam z konsultacji niezyjacego juz profesora Wośko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Skolioza-gdzie leczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:08 Pan Tomek nie leczy, on pomaga. Ustawia ciąg ćwiczeń, pracuje z dzieckiem, efekty takie, ze w naszym przypadku skolioza nie znika , ale przynajmniej sie zatrzymuje, a to już coś. Odpowiedz Link Zgłoś