Dodaj do ulubionych

Skolioza-gdzie leczyć?

16.01.06, 22:53
Witam, może jest na forum Ktoś, kto wie, gdzie w Lublinie skutecznie wyleczyć
skoliozę?
Marzena
Obserwuj wątek
    • mimarzena Re: Skolioza-gdzie leczyć? 25.01.06, 14:19
      Czy nikt nie leczył skoliozy u siebie lub dziecka? A może nie ma osób
      zadowolonych z efektów?
      Będę wdzięczna za wszelkie informacje, także kogo mam sie wystrzegać.
      Pozdrawiam
      • clavi Re: Skolioza-gdzie leczyć? 25.01.06, 15:52
        Dziecięcy Szpital Kliniczny w Lublinie
        ul.Chodźki 2, 20-093 Lublin

www.dsk.lublin.pl/kliniki/kliniki.html
        www.dsk.lublin.pl/kliniki/KOD.html
        II Oddział Ortopedii Dziecięcej

• Gość: ortopeda Re: Skolioza-gdzie leczyć? IP: *.lublin.mm.pl 25.01.06, 16:54
          Czy może tam mylą nogi i zamiast chorej lewej operują zdrową prawą?A może tam jest ten fachowiec który nie jest leparzem a operuje kręgosłupy?
          • mimarzena Re: Skolioza-gdzie leczyć? 25.01.06, 19:05
            Proszę rozwinąć myśl. Tzn. wystrzegać się DSK, czy leczyc tam dziecko? I
            dlaczego oddział II a nie I?
            Pozdrawiam
            • Gość: Minerwa Re: Skolioza-gdzie leczyć? IP: *.lub.net.pl 25.01.06, 19:26
              Rozpoczełabym od szukania jakiegos fizjoterapeuty, który poradzi sobie z tym
              problemem, a własciwie z jego przyczynami. Tak sie składa, że lekarze leczą
              skutki. Jesli mała skolioza, to czekają, aż "dojrzeje" i bedzie ją mozna włożyć
              w gips, albo kierują na basen, jakby wzmocnienie mięśni grzbietu miało
              jakikolwiek wpływ na likwidację skoliozy. Przyczyna skoliozy sa wady w budowie
              miednicy- zakładanie gorsetu na grzbiet i klatke piersiową nijak nie zmieni
              niczego w miednicy; podobnie zajęcia na basenie (które polecam z zupełnie
              innego powodu).
              Nie wiem, jaki fizjoterapeuta zajmuje sie w Lublinie skoliozami- może
              znajdziesz jakieś forum i tam uzyskasz cenne informacje?
              Wiem jedno- moja siostra z Wrocka miała taki własnie problem ze skolioza u
              swojej córki- w ciagu roku były 3 wizyty w poradni ortopedycznej i gimnastyka
              korekcyjna+ basen, bo skolioza była jeszcze zbyt mała, by zakładac gorset. Po
              roku jeszcze nie było wskazań do gorsetu, ale sprawa nieco się pogorszyła.
              Wtedy siostra otrzymała od znajomych konyakt do fizjoterapeuty- siostrzenica
              chodziła na zabiegi regularnie, a po roku nie było sladu po skoliozie!
              • Gość: Minerwa Podobne pytania: IP: *.lub.net.pl 25.01.06, 19:33
                Może z tego skorzystasz?
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=33322276
                Ważne szczególnie linki w pierwszym poście.
                • Gość: chochlik Re: Podobne pytania: IP: *.lublin.mm.pl 25.01.06, 20:05
                  W jakim wieku jest dziecko? Wczesnie zauwazoną skoliozę leczy się systematyczna
                  gimnastyką korekcyjną pod kontrolą i według i wskazań ortopedy. Wskazene
                  pływanie, bo równomiernie rozwija i wzmacnia mięśnie. Wiem,ze u dzieci gorset w
                  wiekszosci przypadkóow nie był stosowany bo praktycznie wyręcza aktywność
                  mięśni długich kręgosłupa i osłabia ich siłę. Leczenie operacyjne stosuje się
                  dopiero wtedy gdy deformacja pogłębia się mimo długotrwałego, konsekwentnego
                  korekcyjnego leczenia zachowawczego.
                  • Gość: Minerwa Chochliku IP: *.lub.net.pl 25.01.06, 20:22
                    Daj spokój z tzw. gorsetem mięśniowym- juz ponad 10 lat temu udowodniono, ze
                    nie ma on znaczenia dla leczenia skoliozy, bo etiologia lezy gdzie indziej:

www.artmed.pl/pl/skolioza.html
                    Gdyby gimnastyka korekcyjna i /lub pływanie miały takie wspaniałe rezultaty,
                    to ... nie byłoby problemu pogłebiających się skolioz mimo takiego prowadzenia.

• Gość: Minerwa Jest ktoś z Lublina IP: *.lub.net.pl 25.01.06, 20:10

www.fizjoterapia.info.pl/senderek.htm
                  • Gość: toja Tylko p.Tomek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:23
                    Polecam - bardzo dobry adres
                    • mimarzena Re: Tylko p.Tomek 25.01.06, 21:58
                      Dziękuję za odzew.
                      Toja, napisz proszę coś wiecej. Leczyłaś się u p. Senderka?
                      Pozdrawiam
    • patti16 Re: Skolioza-gdzie leczyć? 25.01.06, 23:08
      www.loro.pl, byłam tam w zeszłym roku na kosultacji u dr Kaczmarczyka, mam juz
      prawie 30 lat, skoliozę leczyłam od 12 roku życia u lubelskich lekarzy, basen,
      ćwiczenia, gorset i nic, żadnej poprawy, co prawda kręgosłup się nie
      wyprostował od jednej konsultacji ale wiem na czym stoję, jasno wytłumaczono
      mi, na czym polega moja choroba i jakie są jej perspektywy, uwazam, ze warto
      pojechać, jezeli masz mozliwosc, pozdrawiam
      • mimarzena Re: Skolioza-gdzie leczyć? 26.01.06, 11:11
        Dzięki patti. Moja mała ma początki skoliozy (skrzywienie jednołukowe) i o
        zadnych operacjach nie ma mowy. Wydaje mi się, że potrzebujemy dobrego
        fizjoterapeuty, bo na tym etapie skolioza jest do wyleczenia.
        Boję sie ortopedów, bo znany jest pogląd, że obserwują i czekają, kiedy będzie
        można zapakować dziecko w gorset lub zoperować.
        Pozdrawiam
        • Gość: chochlik Re: Skolioza-gdzie leczyć? IP: *.lublin.mm.pl 26.01.06, 13:55
          Miałam do czynienia z dziećmi ze skoliozą wykrytą nawet w wieku przedszkolnym.
          O gorsetach tylko słyszałam, ale z ich wykorzystaniem w praktyce nie spotkałam
          się. Korzystałam z konsultacji niezyjacego juz profesora Wośko
          • Gość: toja Re: Skolioza-gdzie leczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:08
            Pan Tomek nie leczy, on pomaga. Ustawia ciąg ćwiczeń, pracuje z dzieckiem,
            efekty takie, ze w naszym przypadku skolioza nie znika , ale przynajmniej sie
            zatrzymuje, a to już coś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka