robertrobert2 19.01.06, 22:24 Afisze wzywające do "masowej modlitwy o nawrócenie żydostwa na jedyną prawdziwą religię - katolicyzm” wiszą od kilku dni w Hrubieszowie. Władzom miasteczka to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aron Re: Plakatem w żyda IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 19.01.06, 22:27 a czy modlitwa o nawrócenie żydów na katolicyzm jest przestępstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: Plakatem w żyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 22:42 a to cos zlego ze sie za nich modla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabbi Re: Plakatem w żyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 22:53 nie modlą się jeno do modlitwy wzywają Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Plakatem w żyda 19.01.06, 22:59 też nie wolno? jest na to jakiś paragraf? Odpowiedz Link Zgłoś
grant156 Re: Plakatem w żyda 20.01.06, 00:08 A co by było gdyby się pojawiły plakaty o odwrotnej intencji; modlitwy o nawrócenie katolików na inna religie? Co by wtedy pisali religijni uczestnicy tego forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalafior Re: Plakatem w żyda IP: *.it-net.pl 20.01.06, 03:48 Oj co mi się wydaje, że skończyłoby się kamieniowaniem "winnych"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Plakatem w żyda IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 20.01.06, 07:52 przecież Świadkowie Jehowy non-stop chodzą po domach i wzywają do nawrócenia się na "jedyną prawdziwą wiarę" i jakoś nikt z Urzędu Miasta ich nie ściga. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 "ARON" BŁĄDZI 20.01.06, 18:36 Może nie rozumie sprawy... więc trzeba mu wyjaśnić. Parokrotnie pisze, że modlenie się czy wezwanie do modlitwy nie jest przestępstwem - czemu nikt nie zaprzecza. Chodzi o to, czy szerzenie wszem i wobec wezwania do modlitw o zmianę wyzwania jest dobre w obecnej Polsce. 1. Jak wiadomo zapisanych wyznawców judaizmu w Polsce jest niewielu, więc zajmowanie się przez bardzo wpływowy tu polski KK nawracaniem żydów - to wysuwanie spraw nieistotnych przed ogromnie liczne istotne. Chyba że Aron sądzi, że liczni żydzi w ukryciu uprawiają judaizm na szkodę Polaków - to niech to powie wprost. 2. Aron niby nie dostrzega, że choć samo wskazanie przez wpływowe w jakimś kraju kręgi na to, że jakaś mniejszość kojarzy się wpływowym ze złem, nie jest jeszcze karą cielesną, to jednak mniejszość może się czuć źle, zagrożona i naznaczona jako winna. Tym bardziej tak jest im większość jest mocniejsza, mniejszość nieliczna, a wezwania pochodzą nie od poszczególnych osób a od przemyślnie poukładanych i sprawnych zespołów ludzi. Bywało przecież tak, że duchowni orzekali czyjeś odstępstwo od wiary, a świeccy męczyli odstępców i zabijali. W obecnych czasach pojawiają się "nieznani sprawcy", którzy śmielej sobie poczynają wobec tych, których wpływowa większość kojarzy z jakimś złem. 3. Porównania ze "Świadkami Jehowy" o tyle może wprowadzać w błąd, że oni są mniejszością i zapytują poszczególne osoby o chęć rozmowy o sprawach wiary, a nie ogłaszają powszechne wezwania do starań by zmienić wiarę jakiejś mniejszości. Czy Aron zrozumiał? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: "ARON" BŁĄDZI IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.01.06, 00:16 robertw18 napisał: > Może nie rozumie sprawy... więc trzeba mu wyjaśnić. > Parokrotnie pisze, że modlenie się czy wezwanie do modlitwy nie jest > przestępstwem - czemu nikt nie zaprzecza. > Chodzi o to, czy szerzenie wszem i wobec wezwania do modlitw o zmianę wyzwania > jest dobre w obecnej Polsce. dobre czy niedobre w każdym razie nie jest zakazane prawem. A jak ulotka jest zgodna z prawem to chyba policja i władze miasta nie mają prawa jej niszczyć? > 1. Jak wiadomo zapisanych wyznawców judaizmu w Polsce jest niewielu, więc > zajmowanie się przez bardzo wpływowy tu polski KK nawracaniem żydów - to > wysuwanie spraw nieistotnych przed ogromnie liczne istotne. Chyba że Aron > sądzi, że liczni żydzi w ukryciu uprawiają judaizm na szkodę Polaków - to niech to powie wprost. Ja nie mam nic do tych co uprawiają judaizm - niech sobie uprawiają. > > 2. Aron niby nie dostrzega, że choć samo wskazanie przez wpływowe w jakimś > kraju kręgi na to, że jakaś mniejszość kojarzy się wpływowym ze złem, nie jest jeszcze karą cielesną, to jednak mniejszość może się czuć źle, zagrożona i naznaczona jako winna. Tym bardziej tak jest im większość jest mocniejsza, > mniejszość nieliczna, a wezwania pochodzą nie od poszczególnych osób a od > przemyślnie poukładanych i sprawnych zespołów ludzi. Bywało przecież tak, że > duchowni orzekali czyjeś odstępstwo od wiary, a świeccy męczyli odstępców i > zabijali. W obecnych czasach pojawiają się "nieznani sprawcy", którzy śmielej > sobie poczynają wobec tych, których wpływowa większość kojarzy z jakimś złem. Ho ho ho... Jesteś strasznie domyślny. Podejrzewam, że gdyby jakiś katolik rozwiesił plakaty "Ala ma kota" to odebrałbyś to jako nawoływanie do zabijania Żydów. > 3. Porównania ze "Świadkami Jehowy" o tyle może wprowadzać w błąd, że oni są > mniejszością i zapytują poszczególne osoby o chęć rozmowy o sprawach wiary, a > nie ogłaszają powszechne wezwania do starań by zmienić wiarę jakiejś > mniejszości. > Czy Aron zrozumiał? nie. Skoro Świadek Jehowy może nawracać katolika i jest to zgodne z prawem, to dlaczego katolik nie może nawracać żyda? Dopóki nie robi tego ręcznie to jest to zgodne z prawem. Tak mi się przynajmniej wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Re: "ARON" BŁĄDZI 21.01.06, 21:02 Szkoda tracić czasu, gdy ktoś nie rozumie prostych rzeczy. Początek odpowiedzi Arona był mniej więcej taki: "> Chodzi o to, czy szerzenie wszem i wobec wezwania do modlitw o zmianę > wyzwania jest dobre w obecnej Polsce. dobre czy niedobre w każdym razie nie jest zakazane prawem." A koniec wygląda tak: > > Czy Aron zrozumiał? > > nie. Skoro Świadek Jehowy może nawracać katolika i jest to zgodne z prawem, to dlaczego katolik nie może nawracać żyda? Dopóki nie robi tego ręcznie to jest to zgodne z prawem. Tak mi się przynajmniej wydaje." Wiec może niech sobie rozmówca zrozumie pytanie: CZY KAŻDY CZYN ZGODNY Z PRAWEM JEST DOBRY? Wskazywanie wszem i wobec na zło/niewłaściwość ludzi jakiejś wiary tylko dlatego, że wierzą w coś odmiennego niż my w sprawach niesprawdzalnych za życia - to (w obecnej Polsce) wzbudzanie wrogości. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grant156 Re: Plakatem w żyda 20.01.06, 00:33 Można się modlic, ale po co taka akcja plakatowa na zewnątrz kościoła, to przypomina nieco nagonke na innowierców. A co do innych religii i tolerancji, ciekawe czy pamiętacie jak zakończył sie kiedyś festyn kultury hinduskiej w Świdniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Plakatem w żyda IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 20.01.06, 07:53 grant156 napisał: > Można się modlic, ale po co taka akcja plakatowa na zewnątrz kościoła, to > przypomina nieco nagonke na innowierców. A czy akcja Świadków Jehowy na zewnątrz ich świątyń to nagonka na katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEZEM Re: Plakatem w żyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 08:39 Wartości chrześcijańskich w ustach kłamców, pedałów i przestępców mam dosyć. Czarni w radiu, TV - strach włączyć żelazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Plakatem w żyda IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 20.01.06, 10:44 Gość portalu: ZEZEM napisał(a): > Wartości chrześcijańskich w ustach kłamców, pedałów i przestępców mam dosyć. > Czarni w radiu, TV - strach włączyć żelazka masz jeszcze ostoję państwa laickiego - tygodnik NIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: islamista Re: Plakatem w żyda IP: *.it-net.pl 20.01.06, 10:47 Ja od dawna się modlę żeby wreszcie wszyscy katolicy (niekoniecznie chrześcijanie - to nie to samo) wreszcie się nawrócili na jedyną przwdziwą i słuszną wiarę - Islam! Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Insh'Allah !!!! 20.01.06, 10:50 rob to cierpliwie, moze bedziesz wysluchany... Odpowiedz Link Zgłoś
laura82 Re: Plakatem w żyda 20.01.06, 17:43 Zastanawiam się,dlaczego nie mozemy różnić sie,zachować wlasną tożsamość czy 100% Polaków to muszą być katolicy.Myslę,że to kolejny pomysł ludzi którzy nie maja za grosz wiedzy nt judaizmu,bo gdyby wiedzieli że chrześcijaństwo wywodzi sie z judaizmu to nie byłoby takiego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Plakatem w żyda 20.01.06, 18:00 a kto tam pisze w tej ulotce że 100% Polaków to muszą być katolicy? Tam chyba w ogóle nic nie było o Polakach. Nawet jak to jest głupi pomysł, to czy policja i władze miasta powinny zrywać te plakaty? Który paragraf jest łamany? Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 ARON NIE DOMYŚLA SIĘ ZAMIARÓW? 20.01.06, 18:43 Jeśli się wzywa do przejścia żydów na chrześcijaństwo, to chyba nie ktyrje się za tym myśl, że najlepiej by było, gdyby duchową przemianę prowadzącą do zmiany wyzwania przeżyli jedynie niektórzy wyznawcy judaizmu? Co do władz, to istotnie powinny przestrzegać prawa... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
skin.pl [...] 20.01.06, 18:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 POWYŻSZY LIST CHYBA OSŁABIA ARONA 20.01.06, 18:39 tzn. jego twierdzenie, że wezwania do modlitw są niewinne. Przecież jasne jest, że są tacy, którzy czekają na hasła żeby kogoś pobić, obrabować, poniżyć itp. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: POWYŻSZY LIST CHYBA OSŁABIA ARONA IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.01.06, 00:18 robertw18 napisał: > tzn. jego twierdzenie, że wezwania do modlitw są niewinne. Przecież jasne >jest, że są tacy, którzy czekają na hasła żeby kogoś pobić, obrabować, poniżyć >itp. No to może zakażmy księżom wzywania do modlitw za kogokolwiek, bo przecież są tacy co czekają na jakieś hasła. Jak ksiądz powie - módlmy się za złodziei no to przecież może oznaczać to zielone światło dla samosądów. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 OSŁABIŁ ISTOTNIE 21.01.06, 21:19 Stara się przekonać, że wybrać sobie jakąś Polską mniejszość wiary i ogłaszać po okolicy, że wzywa się swe najwyższe świętości, żeby zmieniły wiarę odmiennych - to równie dobre co modlitwa za złodziei. W dodatku upiera się przy swoim po wypowiedzi wzywającej do cielesnego usunięcia owej innowierczej mniejszości. Dajmy sobie spokój... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: OSŁABIŁ ISTOTNIE IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.01.06, 21:23 robertw18 napisał: > Stara się przekonać, że wybrać sobie jakąś Polską mniejszość wiary i ogłaszać > po okolicy, że wzywa się swe najwyższe świętości, żeby zmieniły wiarę > odmiennych - to równie dobre co modlitwa za złodziei. Czy modlitwa za złodziei jest zła? > W dodatku upiera się przy swoim po wypowiedzi wzywającej do cielesnego > usunięcia owej innowierczej mniejszości. Ja gdzieś pisałem, że trzeba cieleśnie usunąć innowierczą mniejszość? > Dajmy sobie spokój... Jak nie mamy argumentów... Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: POWYŻSZY LIST CHYBA OSŁABIA ARONA 20.01.06, 18:44 Niech ja zgadnę...Te listy są chyba pisane ręcznie przez kalkę przez jakiegoś emeryta któremu sie nudzi. Ja przynajmniej taką produkcje od czasu do czasu spotykam w Lublinie Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Ad "Folkatka" 20.01.06, 18:46 Przecież pisano o "afiszach" w Hrubieszowie. Więc nie o listach w Lublinie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Ad "Folkatka" 20.01.06, 18:48 Tak tak Robercie...Chodziło mi o to ze może te z Hrubieszowa sa podobne do lubelskich... POzdrawiam również Odpowiedz Link Zgłoś
grant156 Re: Ad "Folkatka" 20.01.06, 18:54 Dlaczego treść plakatów mówi tylko o Żydach?Przecież są jeszcze wyznawcy innych religii i ateiści, wystarczyło tylko sformułować to bardziej ogólnie i nikt nie byłby dotknięty. A co do bzdurnego wątku o naruszaniu prawa i paragrafów; co byś Aronie powiedział na taka treść plakatów: módlmy się za ksieży pedofili aby nie krzywdzili więcej polskich dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Re: Ad "Grant156" 20.01.06, 21:08 Można mu podpowiedzieć, że wezwanie do ogółu by modlić się za księży pedofilnych nie jest niezgodne z prawem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Ad "Grant156" IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.01.06, 00:16 robertw18 napisał: > Można mu podpowiedzieć, że wezwanie do ogółu by modlić się za księży > pedofilnych nie jest niezgodne z prawem. Oczywiście ze nie jest. Rozwieś plakaty. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 O Aronie 21.01.06, 21:22 Wciąż wyjaśnia mu się, że nie wszystko, co zgodne z prawem jest dobre. A ten: "zgodne z prawem - to rób to". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: O Aronie IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.01.06, 21:26 robertw18 napisał: > Wciąż wyjaśnia mu się, że nie wszystko, co zgodne z prawem jest dobre. A > ten: "zgodne z prawem - to rób to". Nie rób to, tylko Ty napisałeś, że władze Hrubieszowa nie reagują na te plakaty. A jeżeli te plakaty są zgodne z prawem, co sam przyznajesz, to władze nie mają możliwości zrywania tych plakatów. Bo wtedy ten co rozwiesił te plakaty mógłby podać władzę do sądu i dostałby pewnie odszkodowanie. Zresztą, najlepiej napisz do albo zadzwoń do prokuratora. Prokuratura Rejonowa w Hrubieszowie 22-500 Hrubieszów, ul. H. Dobrzańskiego 7 tel.: (0-84)696-24-48 fax: 696-29-97 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obżydzony Re: Plakatem w żyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:02 na mnie większe wrażenie robiły inne, nieco starsze plakaciki z napisem : żydzi to wszy ! wszy to tyfus ! Nie są one już obecnie kolportowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmrożony Re: Plakatem w żyda IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.06, 11:22 Ja często modlę się za rzymskich katolików.Niestety, jest jak jest.Wciąz nie są tolerancyjni,cechuje ich wyjątkowa hipokryzja..... Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Plakatem w żyda 21.01.06, 17:17 O własnie! Wystarczy wyskok kilku idiotów, by rozciągnąc to na ogół rzymskich katolików:(( Po za tym - okazało sie ze jest to robota Narodowego Odrodzenia POlski. Odpowiedz Link Zgłoś