19.02.06, 17:57
witam chodze do liceum, chce zdawac na akademie medyczna w lublinie na studia
dzienne, czyli musze zdac na rozszezonym poziomie biologie,chemie oraz fizyke
i tutaj sie pojawia moje pytanie. Czy oplaca sie przybrac taktyke uczenia sie
tego co bede zdawac na maturze tzn. w/w przedmiotow, a reszta wogole luzno
potraktowac, czy wszystko zakuwac co sie rowna z tym ze nie tak dokladnie bede
te 3 umial i czy srednia lub pasek wplywaja na nabor? jezeli ktos studiuje na
tym kierunku to czy by mogl mi przyblizyc wyglad tych studiow tzn.
mniej wiecej co sie w jakich semestrach robi (praktyki itp) dziekujue za pomoc
z gory.
Obserwuj wątek
    • Gość: A26 Re: medycyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 18:13
      Hej ja studiuję na AM w Lublinie Nie wiem jaki wydział Cię interesuje ale jeśli lekarski to może Ci zapodać kilka informacji Jak to jest obecnie z egzaminami wstępnymi to nie wiem bo ja zdawałam jeszcze starym systemem I wtedy pasek na świadectwie nie miał żadnego znaczenia Żadnych dodatkowych punktów ani nic z tych rzeczy Jak jest obecnie ?? nie wiem
      • 77mario77 Re: medycyna 19.02.06, 18:18
        tak chodzi o wydzial lekarski.
        • Gość: A26 Re: medycyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 18:23
          Na pierwszym roku większość czasu spędza się z Bochenkiem :) czyli podręcznikami do anatomii W sesji zimowej jest egzamin z biologii która niczym nie przypomina biologii z liceum Głównie jest to parazytologia oprócz tego jest zaliczenie z historii medycyny i chyba tyle jakoś więcej nie pamiętam :) Może chciałbyś wiedzieć coś bardziej konkretnego bo nie bardzo wiem co Ci opisać
          • 77mario77 Re: medycyna 19.02.06, 18:30
            szczerze to moglabys mi powiedziec czy klasc nacisk na te 3 przedmioty tylko bo
            ogolnie to niewiem czy mozna miec trzy 5 z biol, chem i fiz i same 2 i sie
            dostac bezproblemu zdajac dobrze z tego mature, czy miec same 4, wogole niewiem,
            a na na 1 roku jestes tak? jaka specjalizacje wybierzesz, ogolnie to ja
            chirurgiem chce byc bo to mnie tylko interesuje bardzo z tego wszystkiego, no i
            wlasnie czy niewiesz co jest dalej oprocz tego siedzienia z ksiazkami i
            chodzenia na egzaminy :-)
            • Gość: A26 Re: medycyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 18:44
              No cóz ja jestem już na 5 roku ;) Nie wiem jak teraz wygląda rekrutacja na studia ale chyba sensowniej przyłożyć sie do tego co Ci będzie potrzebne + język bo to się zawsze przydaje A na pierwszym roku jest fajnie pod warunkiem że trafisz na fajnych ludzi Wprawdzie asystenci lubią straszyć zaliczeniami itd ale tym nie tzreba się przejmować :) Naprawdę mało osób odpada po pierwszym roku i zazwyczaj są to osoby które się rozmyśliły albo same zrezygnowały Nauki napewno jest więcej niż na innych studiach ale jak się ma dobrą paczkę to na imprezkę też sie znajdzie czas :)
              Jakbyś chciał zobaczyć jakie są przedmioty na pierwszym roku to wejdź sobie na stronkę www.dzieklek.am.lublin.pl tam kliknij na wirtualny dziekanat i najdź plany nauczania albo jakoś tak to się nazywa Tam jest wykaz przedmiotów i ilość ich godzin
            • Gość: darek Re: medycyna IP: 83.238.121.* 19.02.06, 18:44
              O chirurgii to sobie będziesz marzył pod koniec studiów ,albo dopiero jak etat
              dostaniesz.Na razie myśl o studiowaniu.Moja córka dostała się na stomatologię w
              ubiegłym roku w/g nowego systemu i brała korki z chemii,biologii i fizyki pod
              katem egzaminu,okazało się jednak,że obecnie po prostu musisz zdobyć jak
              najwięcej punktów na nowej maturze z roszerzonej biologii,fizyki i chemii.Ilość
              punktów decyduje o przyjęciu na AM,sam egzamin na uczelni to tylko
              formalność/można zdobyć max.10pkt/a egzamin to taki test kompetecyjny,więc do
              niego nie można się przygotować i jak nie napiszesz dobrze matury to marne
              szanse.W ubieglym roku na lekarski w Lublinie przyjmowali od ponad 180 pkt,a na
              stomatologię wystarczyło chyba 165pkt.Życzę sukcesów.
              • 77mario77 Re: medycyna 19.02.06, 18:54
                oki dziękuje bardzo za informacje :-) 5 rok to juz sporo dosc czyli praktycznie
                powoli finish bedzie ? tak tez slyszalem, ze 180, a najwiecej mial ktos podajze
                230, czy 240 bo byl laureatem olimpiady z biologii i mial 100 na start, wiec
                chyba nie bedzie prosto. Milo jest slyszec, ze znajdzie sie czas na impreze, bo
                slyszalem nie raz, ze studia medyczne to lata wyciete z zycia - osobiscie to
                sadzie, ze oprocz spiaczki, to tego sie nieda zrobic wszedzie jest cos
                ciekawego, a lubie medycyne, szpitale i wszystko co sie z tym wiaze, wiec mysle,
                ze znajde cos dla siebie :-) jezeli ktos, moze cokolwiek dodac od siebie to
                bardzo prosze wszystko sie przyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka