Dodaj do ulubionych

Lublin dziura!

IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 16:24
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na pytanie - czemu Lublin to taka
prowincjonalna dziura?????
Jest kupa szczegółów, do których można sie przyczepić, ale ja się czepiam
tylko do jednego, pierwszego z brzegu. Dlaczego żeby obejrzeć jeden z
najlepszych polskich filmów pt Edi musze jechać az do Warszawy?
Szalg mnie trafia jak widze to wyrachowanie w Lublinie, bo sie nie opłaca, bo
nikt nie przyjdzie itp.
A żeby tak Polska weszła do UE ale bez Lublina. Niech sie ten Lublin kisi we
własnym sosie i basta!

Obserwuj wątek
    • Gość: otho Re: Lublin - dziury w drogach IP: 217.97.141.* 22.11.02, 16:34
      I to jakie !!!!!!
    • Gość: Ciupazka Re: Lublin dziura! IP: *.it-net.pl 22.11.02, 16:56

Cudowna dziura i niech taką pozostanie, no, może te dziury na drogach z
      biegiem czasu niech znikną a tym, którzy nie odnaleźli się w Lublinie tylko
      można współczuć. Do stolicy, Krakowa niedaleko i tam można zaspokoić potrzeby
      nie tylko kulturalne. Brońmy tego co mamy. Wielu zazdrości nam tego spokoju,
      zieleni, młodziezy uśmiechniętej oraz braku przemysłu,a co za tym idzie
      czystego powietrza.
    • Gość: NIE Re: Lublin dziura! IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 22:04
      Lublin jest jedna z trzech stolic regionów obok: Rzeszowa i Biegostoku,
      leżących na wschodzie kraju i to położenie już niejako doporowadza do tego, że
      te miasta postrzegane są mniej atrakcyjnie i przez to wielki swiat jest tu mało
      obecny. Miejmy nadzieje, że po wejściu do UE zarówno Lublin jak i Rzeszów czy
      Białystok staną się łącznikiem powiędzy UE a krajami Europy Wschodniej i
      własnie wtedy zyskają na swoim położeniu.
      Pozdrowienia

Dominik Rzeszów-Dębica
    • Gość: Dociek Re: Lublin dziura! IP: proxy / *.lublin.mm.pl 25.11.02, 00:40
      Jest również dziurą mentalną, choćby biorąc pod uwagę wyniki ostatnich wyborów
      samorządowych. Przecież, praktycznie wygrała ponownie nawiedzona ekipa z
      zapiecka i ciemnogrodu.
      • Gość: Ciupazka Re: Lublin dziura! IP: *.it-net.pl 25.11.02, 11:11

Szanowny Panie Dociek - mówisz Pan chyba o swojej przynależności, Nie
        wystarczy, że Premier Miller wygarnął Wam, gdzie jesteście? Pokory, pokory, i
        jeszcze raz pokory, starym wozem już nie pojeździsz nawet po Lublinie, a co
        dopiero po EUROPIE. Nadal Pan reprezentujesz PZPR, a tu trzeba reprezentować
        SD współczesną. Trzeba się wreszcie zreformować!
        • Gość: Dociek Re: Lublin dziura! IP: *.umcs.lublin.pl 25.11.02, 11:46
          Gość portalu: Ciupazka napisał:

>
          >
          > Szanowny Panie Dociek - mówisz Pan chyba o swojej przynależności, Nie
          > wystarczy, że Premier Miller wygarnął Wam, gdzie jesteście? Pokory, pokory, i
          > jeszcze raz pokory, starym wozem już nie pojeździsz nawet po Lublinie, a co
          > dopiero po EUROPIE. Nadal Pan reprezentujesz PZPR, a tu trzeba reprezentować
          > SD współczesną. Trzeba się wreszcie zreformować!

Pomyłka P.Ciupazka! Albowiem wozem drabiniastym, albo pieszo z pielgrzymką do
          tzw. Europy będzie jeszcze trudniej dotrzeć.
          • empi Re: do tow. Dociek 25.11.02, 12:15
            zarzucacie towarzyszu zbyt pochopnie innym ciemniactwo, wsteczniactwo,wręcz
            ciemny religijny fanatyzm. Muszę Wam powiedzieć tow.Dociek, że mimo mojego
            tolerancyjnego światopogladu drażni mnie Wasza wczesnoproletariacka ideowość,
            łatwość oceniania innych bez umiejętności złożenia samokrytyki.
            Podejrzewam,że źle zrozumieliście ostatnie szkolenie w Waszj jaczejce.
            Czuwaj!

-------------
            Lenin wiecznie żywy!!!
            • Gość: Dociek Re: do tow. Dociek IP: *.umcs.lublin.pl 25.11.02, 15:39
              empi napisał:

> zarzucacie towarzyszu zbyt pochopnie innym ciemniactwo, wsteczniactwo...

wg. Ob.Ciupazka - cyt.:"...Cudowna dziura i niech taką pozostanie..."

> Muszę Wam powiedzieć tow.Dociek, że mimo mojego
              > tolerancyjnego światopogladu drażni mnie Wasza wczesnoproletariacka
              > ideowość...

Muszę Wam powiedzieć Obywatelu empi, że nie przypominam sobie żadnego
              towarzysza o Waszym pseudonimie, no chyba, że ukrywaliście się pod innym.

> łatwość oceniania innych bez umiejętności złożenia samokrytyki.

Dziurowatość dziury jest m.in. następstwem określonego, dziurowatego
              zarządzania dziurą. Jak wiadomo ten sam zespół zarządzający w myśl dziurowatej,
              tudzież nawiedzonej ideologii pozostał.
              Natomiast, specyficzne wezwanie do samokrytyki nosi znamiona tradycyjnego,
              konserwatywnego pojmowania wiadomej ideologii, dlatego też zaczynam się
              poważnie zastanawiać pod jakim pseudonimem poprzednio ukrywał się Towarzysz,
              obecny tzw. "empi"?

> Czuwaj!

O ile się nie mylę, powyższe pozdrowienie nie było w użyciu w żadnej ze znanych
              mi jaczejek.

> Lenin wiecznie żywy!!!

Bez przesady Towarzyszu empi! A gdzie Wasz materialistyczny światopogląd?
              Wierzycie w duchy Towarzyszu?!
              • pepperoni78 Jaczejki 25.11.02, 15:43
                Może ktoś wyjaśni mi co to są (były) jaczejki?? Młody jeszcze jestem,
                niedoświadczony i nie wiem ;)
                • empi Re: Jaczejki 26.11.02, 13:32
                  Drogi Pepperoni, jaczejki były najmniejszym podstawowym ogniwem partii
                  bolszewickiej.
                  pzdr.
                  • pepperoni78 Re: Jaczejki 26.11.02, 13:35
                    Dziękuję za wyjaśnienie. szukałem w słownikach, ale nie udało mi sie niczego
                    wyszperać.
              • empi Re: do tow. Dociek 26.11.02, 13:39
                i tu jest bład, dlaczego sądzicie tow.Dociek, że powinienem posłużyż się jakimś
                komunistycznym pozdrowieniem?. Posłużyłem się pozdrowieniem organzacji, którą
                darzę sympatią ze względu na mój wiek kiedy do niej należałem. Były to Zuchy
                ZHP. Załączam Wam pełne pozdrowienie:
                Czuj-Czuj-Czuwaj!!!.
            • Gość: Dociek Jaką formację reprezentują? IP: *.umcs.lublin.pl 26.11.02, 12:28
              www1.gazeta.pl/kraj/1,34308,1170856.html#dalej
              Jaką formację polityczną reprezentują ww. (w artykule) posłowie i jaka partia
              wspierała prezydenta Lublinia oraz ekipę sejmikową popaprańca Bendera? Za
              prawidłową odpowiedź - zabytkowa plakieta PZPeRa, zapewne ze zbiorów Ciupazki
              (bo ja nie posiadam...).
          • Gość: Ciupazka Re: Lublin dziura! IP: *.it-net.pl 26.11.02, 09:16

Zapewniam Szanownego Pana, że bez naklejki PZPR nawet wozem drabiniastym,
            czy też , jak Pan piszesz pieszo , bedziemy szybciej, i będziemy napewno.
            • Gość: Dociek Nihil novi, czyli q**** dziurowaty skansen. IP: proxy / *.lublin.mm.pl 26.11.02, 09:59
              "– Dla mnie szopka jest wyjątkowym, lubelskim obyczajem – mówi prezydent
              Andrzej Pruszkowski. – Wydarzeniem, które możemy wspólnie przeżywać. A to nas
              łączy... Szopka jest dość kosztownym przedsięwzięciem, np. prace ciesielskie
              to koszt 30 tys. zł, obsługa szopki 5 tys. zł, nagłaśnianie koncertów to 10
              tys. zł. – Mamy kilku hojnych sponsorów, np. Lubzel czy Netia – przyznaje
              Szatkowska. – Jednak liczymy na wsparcie innych firm. To nie muszą być duże
              kwoty, wystarczy po kilkaset złotych." Dziennik Wschodni 26.11.02.

PS. W skansenie pozostaję z racji złego stanu zdrowia oraz zupełnego braku
              innych możliwości i jakichkowiek środków finansowych umożliwiających
              przerwanie tej... wegetacji, niestety.
    • goska75 Proste wyjście:P 25.11.02, 17:25
      Ciekawe jakie to straszne siły Cie w tym okropnym Lublinie trzymają????? Nie
      podoba się to czy tamto , więc po co narzekać lepiej sie przenieść . Proste
      chyba i nie wymagajace zbednego tłumaczenia....
    • pepperoni78 Re: Lublin dziura! 26.11.02, 13:52
      Mówcie co chcecie. to prawda, ze często narzekam na to miasto, na jego władze i
      tak dalej, ale w tym mieście urodziłem się, spędziłem olbrzymią część mojego
      życia, tutaj mieszkam, tutaj mam rodzinę, tutaj mieszka mnóstwo ludzi, których
      szanuję, w tym mieście dzieje się wiele interesujących wydarzeń i zawsze z
      wielką przyjemnościa wracam do Lublina. To prawda, że życie toczy się tutaj
      nieco wolniej niż w innych miastach (zwłaszcza po drugiej stronie Wisły), ale
      trzeba cieszyć się z tego, co się ma. Narzekanie wogóle nie pomoże.
    • Gość: bez_sensu Re: Lublin dziura! IP: 212.182.94.* 26.11.02, 16:42
      pochodze z duzego miasta po drugiej stronie wisly hehehe a w lublinie mieszkam
      krociutko. bardzo mozliwe, ze w wielu sprawach waznych dla lublina sie nie
      orientuje, ale musze przyznac, ze jestem pelen podziwu dla lublinian, ktorzy w
      niedawnych wyborach samorzadowych wystawili dobre swiadectwo np. prezydentowi
      pruszkowskiemu i zapewnili mu reelekcje. w mojej glowie pozostaje pytanie: czym
      do licha ten czlowiek sie zasluzyl, co zrobil, co zalatwil dla tego miasta? co
      spowodowalo, ze wygral wybory bez wiekszych problemow? czy to jest najlepszy
      gospodarz na jakiego stac to miasto? czy mieszkancy lublina naprawde nie jezdza
      po polsce?
      • Gość: Stach Re: Lublin dziura! IP: w3cache:* / 192.168.0.* 27.11.02, 00:22
        To prawda że Lublin jest sennym miastem (przez to trochę prowincjonalnym) ale
        taka wola jest większości mieszkańców i należy taki stan rzeczy uszanować. Może
        w tym jest cały urok Naszego Miasta?
        Rozmawiałem z wieloma kierowcami z poza Lublina którzy przyjeżdzają tu "w
        interesach" i wszyscy zgodnym chórem stwierdzali że "Lublin jest dziurą"
        przynajmniej jeżeli chodzi o układ komunikacyjny miasta (szczególnie centrum),
        stan nawierzchni ulic, parkingi oraz oznakowanie. Winno być więcej ulic
        jednokierunkowych (zbyt wązkie ulice na poruszanie się pojazdów w dwóch
        kierunkach). A może pomysł związany z parkingiem pod pl. Litewskim należałoby
        (pomimo przeciwności) kontynuować i konsekwentnie poprostu zrealizować?
        Pan Prezydent Pruszkowaki został wybrany przez lublinian dlatego że nie było
        lepszego kandydata na to stanowisko. Nie znaczy to że jest najlepszym z
        dotychczasowych Prezydentów Lublina.
        Ale nie można zapomnieć że przez ponad pół wieku Lublin należał do Polski "B"
        co się wiązało z brakiem inwestycji, dotacji oraz brakiem zainteresowania
        rozwojem miasta przez ówczesne władze centralne. W tym czasie miasta położone
        na zachód od Wisły były "oczkiem w głowie" I sekretarzy KC PZPR...Jedni zyskali
        inni stracili.
        W wielkim błędzie jest ten, kto myśli, że gdyby był inny Prezydent to byłoby
        lepiej (czy przybyłoby więcej pieniędzy do kasy miejskiej? itp, itd) - byłoby
        tak samo albo i jeszcze gorzej.
        I jeszcze jedno: czy podczas jednej kadencji Prezydenta Miasta (4 lata) można
        nadrobić zaległości z lat ponad 50-ciu?

pozdr.
    • Gość: fox Re: Lublin dziura! IP: *.wsb-nlu.edu.pl 28.11.02, 19:56
      ja mam to szczescie ze juz drugi rok studiuje poza Lublinem (w mojej opinii na
      uczelni kotora jest o niebo lepsza od lubelskich) natomiast musze przyznac ze
      czasami lubie odwiedzac rodzine, poniewaz w Lublinie czuje sie jak w osrodku
      wczasowym. Wszytsko plynie dwa razy wolniej, nic sie nie zmiania, natomista na
      dluzsza mete to jest to ciezkie do zniesienia. Po kilku dniach pobytu zaczynam
      sie denerwowac, ze na ulicy trzeba bawic sie w salalom pomiedzy ludzmi, zeby
      sie ni obijac o innych, i jeszcze to ze wszyscy sie notorycznie gapia na
      innych!!!! Kolejna rzecz to uprzejmosc, na studiahc przywyklem ze jak
      mowie "DZien dobry" lub "dzikuje" to mi odpowiadaja, a w Lublinie w wiekszosci
      przypadkow nikt nic nie mowi......
      Mam nadzieje ze kiedys bede mial wystarczajaca odwage i wroce do Lublina na
      rok, dwa i postaram sie troche zrobic pozytywnych zmian...
    • czarna33 Re: Lublin dziura! 28.11.02, 20:15
      Mieszkam tu bo musze .Mam prace i maz ma i dziecko ma szkole ale jeszcze troche
      jak dziecko dorosnie to stad uciekne.I pomijam ze mam tu cala rodzine i
      znajomych, to miasto sie nie rozwija a caly czas bylam taka regionalna
      patriotka ale dosyc tego nie podoba mi sie tu i juz.Wole miec domek na zbitej
      wsi z piecem kaflowym przynajmniej ma swoj urok.
      • Gość: Osiedleniec Re: Lublin nie taka znów dziura... IP: *.it-net.pl 29.11.02, 20:43

Co wy pleciecie. Przybyłem do Lublina w 1953 roku, to wtedy rzeczywiście była
        dziura, proszę sobie wyobrazić Lublin bez tych wszystkich nowych dzielnic , bez
        miasteczka akademickiego z obdrapaną ul.Lubartowską , paroma autobusami
        miejskimi, do których nie można się było wbić, bez obiektów sportowych, to
        rzeczywiście była dziura. Młodzież nie zna tego Lublina, w moim odczuciu Lublin
        zmienił się bardzo na korzyść , wypiękniał, ciągle się rozbudowuje, bardzo
        dobrze, że nie ma tramwajów, bo te dopiero by paraliżowały komunikację w
        mieście. Miasto zaściankowe stało się miastem uniwersyteckim, bardzo się
        rozbudowało, powstały tereny rekreacyjne (Zalew Zemborzycki, Botanik,
        pływalnie, hale sportowe AM, KUL-u, AOS), miasteczko uniwersyteckie),
        wypiękniało Krakowskie Przedmieście, Stare Miasto, Zamek, itp. , itd. Czy
        dziwić się młodzieży, że tego nie widzi? Nie , urodzili się już w rozbudowanym,
        zmienionym nie do poznania Lublinie i ta młodzież żąda więcej. A na więcej
        narazie nie bardzo nas stać. Plany dalszej modernizacji infrastruktury są, będą
        realizowane , cierpliwości tylko i efekty kiedyś, w przyszłości będą
        widoczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka