Dodaj do ulubionych

Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy ludow...

17.05.06, 21:20
Oto miasteczko Lublin, które rozwinęło się za PRL w niemal metropolię (z 60
tys.mieszkańców zaraz po wojnie do niemal 367 tys. w 1989 wypiera się teraz
bezczelnie najbardziej chwalebnego okresu w swoich dziejach.
A co powstało po 1989 roku? Ten wasz zakichany prowincjonalny "dreptak" i parę
kościołów? Żadnej poważnej inwestycji drogowej!
Obserwuj wątek
    • Gość: Władca Much Co zrobiła "Władza Ludowa"? IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.06, 21:35
      Co zrobiła "Władza Ludowa" dla Lublina?
      W PRL powstały:
      wszystkie (poza KUL)lubelskie uczelnie,
      większość zasobów mieszkaniowych,
      wszystkie kina i teatry,
      największe szpitale,
      wszystkie drogi i wiadukty,
      fabryki i zakłady zatrudniające tysiące ludzi.
      Nic dziwnego, że PRL jest jak wrzód na dupie III (IV?)RP, która wygania młodych
      za chlebem a dziadków morzy głodem.

• Gość: Guest 4 Re: Co zrobiła "Władza Ludowa"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 22:36
        Co wy piszecie!? To wredna glupota. A ja zapytam: a jak wygladalaby Polska
        gdyby nie komunizm i wieczna przyjazn z CCCP? Nie znacie faktow i historii. A
        wy piszecie: zbudowano szkoly, powstaly uniwersytety: tak, to fakt: pozwolono
        nam oddychac, mielismy nawet wode w studni, moglismy kupic zeszyty, wydawano
        ksiazki. Moglismy nawet jesc (byle co ale moglismy). Jaka ta wladza
        komunistyczna byla dobra. A ja stwierdzam: jesli choc jeden czlowiek zostal
        przez te wladze zamordowany to byl to system zbrodniczy i nie wybielajcie go,
        bo zamordowano wielu. Guest 4.
        • Gość: "Komuch" Jeśli mordowali - to wrogów socjalizmu. I słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 02:40
          Szkoda że tych co zrobili Giertycha i Kaczki nie zatłukli.
          • Gość: wf Re: Jeśli mordowali - to wrogów socjalizmu. I słu IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.06, 16:51
            A najbardziej szkoda że takich Komuchów nie można dziś przynajmniej deportować z
            Polski raz na zawsze.
        • Gość: Visarionowitch Re: Co zrobiła "Władza Ludowa"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:08
          Za znienawidzonej,czerwonej komuny nie było żebraków,nie było bezdomnych,prawie nie było bezrobotnych.Jedzenie było nawet wtedy,gdy ono było na kartki.Kartkami zmuszano ludzi do robienia zakupów na masową skalę.Budowano szkoły tzw tysiąclatki,które dziś jako relikt komunizmu są likwidowane.Budowano drogi,które dzisiaj są zaniedbane,bo nie "honor" utrzymywać tego co zrobiła komuna.W Lublinie zaprzepaszczono komunistyczne "lubelskie morze" (zalew)......
          Za to dzisiaj mamy wielkie polowanie na komunistów i wiernopoddaństwo dla czarnych urzędników.Kiedyś oddawano hołd czerwonym.Dziś,po połączeniu mamy czerwono-czarnych (kler,od biskupów do zwykłych księży),coraz więcej bezrobotnych,bezdomnych i wszystko co najgorsze.
          • Gość: Geralt Dziecko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:36
            Gość portalu: Visarionowitch napisał(a):

> Za znienawidzonej,czerwonej komuny nie było żebraków,nie było bezdomnych,prawie
            > nie było bezrobotnych.Jedzenie było nawet wtedy,gdy ono było na kartki.Kartkam
            > i zmuszano ludzi do robienia zakupów na masową skalę.Budowano szkoły tzw tysiąc
            > latki,które dziś jako relikt komunizmu są likwidowane.Budowano drogi,które dzis
            > iaj są zaniedbane,bo nie "honor" utrzymywać tego co zrobiła komuna."

Dziecko, gdybyś urodziło się wczesniej niz w latach 90 to nie wypisywalobys
            glupot. jesli chcesz wiedziec to:
            1. żebraków nie było widać - każdy ktory pojawil sie na ulicy zostawal zamkniety
            badz wywieziony do szpitala psychiatrycznego, nie mozna bylo pokazywac ze w
            socjalu jest bieda.
            2. Bezrobocie bylo ukryte - zatrudniano na jedno stanowisko 6 osob ktore nie
            mialy nic do roboty, przedsiebiorstwa byly nierentowne wiec Panstwo opiekunczo
            zaciagalo kredyty, ktore w latach 90 wywrocily nasza gospodarke (stad problemy,
            a wystarczylo wprowadzic podatek Gomółkowski i kazdy by odczul komu zawdziecza
            ten syf ktory zostal po sowietach)
            3. Jesli uwazasz ze kartki byly dobre i zmuszaly do robienia zakupow to wiedz,
            ze kolejka przed sklepem nie pokazywala zakupow na masowa skale - to pokazuje ze
            naprawde masz nie wiecej niz 13 lat i maszs wyobrazenie hipermarketowe - a brak
            dostepnosci produktow. na masowa skale kupowano ocet i musztarde
            Juz o drogach i szkolach nie bede cie edukowal bo to jaja co wypisujesz
            • Gość: folkatka Re: Dziecko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:47
              3. Jesli uwazasz ze kartki byly dobre i zmuszaly do robienia zakupow to wiedz,
              > ze kolejka przed sklepem nie pokazywala zakupow na masowa skale - to pokazuje z
              > e
              > naprawde masz nie wiecej niz 13 lat i maszs wyobrazenie hipermarketowe - a brak
              > dostepnosci produktow. na masowa skale kupowano ocet i musztarde
              > Juz o drogach i szkolach nie bede cie edukowal bo to jaja co wypisujesz
              ---------------------------------
              Tak to juz jest - jak ktos nigdy nie odstał swojego na mrozie, by kupić kilka
              rolek wiadomego papieru czy dwóch paczek takiej herbaty, przy której dzisiejsza
              celmarka to delikates - ten nigdy nie zrozumie powyższych słów :((.

• Gość: Visarionowitch Re: Dziecko... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:19
              DSzięki za wykład i sprostowanie nieco moich historycznych poglądów.
              Wypowiadając się o kartkach żywnosciowych nie powiedziałem,że to było dobrodziejstwo.Powiedziałem (napisałem),że to było zmuszanie ludzi do robienia zakupów.Taka już mentalność Polaka,że szkoda by było aby przepadło.Wykupowano więc wszelkie badziewie i wydawano bezużyteczne pieniądz.Ktoś się cieszył,że zrobił zakup,iiny się cieszył że towar został sprzedany.Jak dziś widzę w niektórych domach po 2 zamrażarki,2-3 lodówki,pralki automatyczne i wirówki do bielizny,to śmiać mi się chce.Ludzie z nudów i "nadmiaru" gotówki stali w kolejkach i kupowali wszystko co im wpadło w ręce.A to do dziś stoi bezużyteczne.
              Ale ciekawią mnie Twoje odpowiedzi na postawione wcześniej pytania na temat szkół tysiąclatek,dróg,Zalewu Zemborzyckiego......
              Czy też nie mam pojęcia?
              • folkatka Re: Dziecko... 19.05.06, 11:28
                Dzięki za wykład i sprostowanie nieco moich historycznych poglądów.
                > Wypowiadając się o kartkach żywnosciowych nie powiedziałem,że to było
                dobrodziejstwo.Powiedziałem (napisałem),że to było zmuszanie ludzi do robienia
                zakupów.Taka już mentalność Polaka,że szkoda by było aby przepadło.
                ==================================================
                To nie było tak. Z powyższej Twojej wypowiedzi mozna wywnioskować, ze nie
                zdajesz sobie sprawy, że w PRLu półki były permanentnie puste. Towary - takze i
                te reglamentowane - rzucano raz od wielkiego dzwonu. Tak naprawde, to majac
                kartkę np. na mięso czy na cokolwiek - wcale nie miałes pewności, ze to
                dostaniesz. To nie było zmuszanie ludzi, tylko jedno wielkie ich upokarzanie.
                Co do dróg - myslę że sie mylisz, pisząc, ze jedynym powodem, dla którego nie
                sa obecnie remontowane, jest to, ze zostały wykonane w czasach PRL. Gdyby to
                było prawda, nie remontowano by np. domów, czy bloków mieszkalnych - a spójrz.
                Cos sie robi. Faktem jest - i tu trzeba przyznać - że bardzo wiele dobrej, PRL
                owskiej architektury niszczeje. Ale to jest temat na inna dyskusję.
                Natomiast - co moge powiedzieć Ci na temat szkół - tysiaclatek. Były one
                projektowane w zupełnie inych warunkach, i na nie obliczone. To są szkoły -
                molochy na tysiace dzieci. Nie musze Ci mówić, że obecnie mamy kryzys
                demograficzny, a utrzymanie tak ogromnego budynku kosztuje. Dlatego te szkoły są
                likwidowane. Zresztą - piszę o tym bez jakiegoś wiekszego żalu, bo ja do takiej
                szkoły chodziłam, jeszcze w latach 80. I naprawdę...mam bardzo niemiłe stamtąd
                wspomnienia.
                Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: maxi Re: Co zrobiła "Władza Ludowa"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:15
            a ja chcę kupić to co chcę i chcę jeść to co chcę i kiedy chcę - ja nie jestem
            krową w oborze karmioną o czasie i właściwą karmą; żebraków nie było, bo ich
            zamykali... bezrobocia nie było? ale były dla niektórych wilcze bilety - nie
            pisz głupot, wolę suchy chleb ale własny
      • Gość: Visarionowitch Re: Co zrobiła "Władza Ludowa"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:33
        Za znienawidzonej,czerwonej komuny nie było żebraków,nie było bezdomnych,prawie nie było bezrobotnych.Jedzenie było nawet
        wtedy,gdy ono było na kartki.Kartkami zmuszano ludzi do robienia zakupów na masową skalę.Budowano szkoły tzw tysiąclatki,które
        dziś jako relikt komunizmu są likwidowane.Budowano drogi,które dzisiaj są zaniedbane,bo nie "honor" utrzymywać tego co zrobiła
        komuna.W Lublinie zaprzepaszczono komunistyczne "lubelskie morze" (zalew)......
        Za to dzisiaj mamy wielkie polowanie na komunistów i wiernopoddaństwo dla czarnych urzędników.Kiedyś oddawano hołd
        czerwonym.Dziś,po połączeniu mamy czerwono-czarnych (kler,od biskupów do zwykłych księży),coraz więcej bezrobotnych,bezdomnych i
        wszystko co najgorsze.
      • Gość: wf Palant Władca Much IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.06, 17:10
        Władza Ludowa to był terror, zniewolenie i upodlenie, synku.
        Dobrze, że jesteś tylko władcą much - odlatuj zatem do komunistycznego gówna.

> fabryki i zakłady zatrudniające tysiące ludzi.
        Tak jest! I dlatego dzisiaj nie ma co zrobić z rzeszą niewykwalifikowanych
        ludzi, znających co najwyżej rosyjski, nie mających pojęcia o współczesnych
        technologiach. Zacofanych o 50 lat jak cały nasz kraj względem Zachodu. A to
        wszystko właśnie dzięki komunizmowi.

> wszystkie drogi i wiadukty,
        O autostradach to nie zapomniałeś??

> większość zasobów mieszkaniowych,
        Biedabloki z wielkiej płyty, z malutniki mieszkaniami, często z ciemnymi
        kuchaniami, prusakami itp. Profesor, salowa, robol, lekarz w jednym stali domu.
        Zaiste szczyt możliwości rozwoju państwa urzeczywistnił się w polskim komunizmie.

> wszystkie kina i teatry,
        Z filmami gniotami z ZSRR i polską kroniką filmową... A nie zapomniałeś czasem o
        istnieniu wówczas GUKPPiW?

> wszystkie (poza KUL)lubelskie uczelnie,
        po części będące do dziś ostoją czerwonego plugastwa.
    • leniak Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud 17.05.06, 23:47
      po 1989 te 367 tysięcy wiele razy powstało, siadło, padło i takie inne ruchy
      wykonało i co żle?
    • leniak Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud 17.05.06, 23:50
      ale moim zdaniem wojewoda nie ma racji niech będą tablice bo za jakiś czas ktoś
      powie że nie było utrwalaczy a byli i niech sobie tablice mają żeby pamiętać
      mogli Ci co mogą a dowiedzieć się Ci co nie mogą.
      • Gość: maxi Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:10
        tak, tablica - najlepiej na gmachu UW - popieram...
    • Gość: Tymon Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 08:09
      Takich pomników poświęconych pamięci utrwalaczy władzy ludowej jest więcej.
      Jeden z nich znajduje się w miejscowości Zakrzówek w powiecie kraśnickim. Już
      czas, aby wreszcie powiedzieć, że kolaboranci, którzy współpracowali z władzą
      komunistyczną nie zasługują na żadne pomniki.
      • Gość: Nigdyprzenigdnynie A JP 2 czym se zasłużył na tyle pomników, ulic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:14
        Tymi obvelżywymi wypowiedziami wobec zgwałconych kobiet?
        • isab Re: A JP 2 czym se zasłużył na tyle pomników, uli 18.05.06, 22:12
          z czystej, głupiej, absolutnie niezłośliwej ciekawości świata - gdzie tak
          napisał/powiedział?
    • Gość: Alina Borowczyk Nareszcie, ale dlaczego tak późno? Usunąć wszystk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:17
      Nareszcie, ale dlaczego tak późno? Usunąć trzeba wszystkie ślady zbrodniczego
      komunistycznego,terrorystycznego, totalitarnego i antypolskiego reżimu.
      Ale nie chodzi przecież tylko o tablice czy pominiki zbrodniarzy
      komunistycznych. Dalej istnieją w Polsce komunistyczne formacje polityczne,
      spadkobiercy i kontynuatorzy przestępczej PZPR. To partie, które powształy z
      PZPR-u.
      • leniak Re: Nareszcie, ale dlaczego tak późno? Usunąć ws 18.05.06, 23:58
        Prosze Pani a wie Pani co by było gdyby po wojnie idąc za pani mysleniem
        zlikwidować wszelkie ślady po Majdanku?
      • Gość: F. B. Nareszcie, ale dlaczego tak późno? Usunąć ws IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:59
        Tak, partie które powstały ze zbrodniczej i przestępczej PZPR (a jest kilka
        takich partii we współczesnej Polsce) zasługują w pełni co najmniej na
        delegalizację.
        To skorumpowany, mafijny i aferalny układ powiązany z grupami przestępczymi,
        żerujący na Polakach.
        Ten układ trzeba rozbić a te kanapowe partyjki zlikwidować koniecznie i szybko.
        Nie ma demokracji dla przeciwników demokracji.
    • Gość: Steve1951 Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:05
      Współczuję tym którzy tęsknią za PRL-em.Nie tak Polska wyglądała by jak obecnie.
      Rozejrzyjcie się dookoła. Co zmieniło się bez waszej ingerencji. To jest wynik
      ludzkiej inicjatywy(ciężkiej pracy).Każdy zasługuje na tyle ile sam stworzył lub
      jego przodkowie.O ludziach którzy byli koniunkturalistami należy
      zapomnieć.Zdejmować te tablice i to szybko!
      • folkatka Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud 18.05.06, 13:33

Napiszę o tym, co jest mi najbliższe.
        Komuna to przede wszystkim brutalna nacjonalizacja, w wyniku której swój,
        legalnie posiadany majątek, straciły tysiace ludzi. To zagłada polskich
        zabytków, nie mieszczących sie w tej ideologii - przede wszystkim dworów, wraz z
        wyposażeniem. To także niszczenie spuścizny kulturowej innych narodów
        zamieszkujących nasz kraj - na wschodzie Rusinów, na północy i zachodzie
        Niemców. Bezwzglednie rozwalano drewniane cerkiewki, gotyckie koscioły na
        Ziemiach Zachodnich, skuwano ze ścian XV wieczne napisy i freski. Komuna to
        takze wyniszczanie polskiej inteligencji, kłamstwa w podręcznikach, cenzura,
        zagłada przedsiębiorczosci - "czy sie stoi czy sie leży" - w rezultacie mamy
        dziś tabun ludzi którzy nie robią NIC a myślą ze nalezy się im WSZYSTKO.
        • folkatka Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud 18.05.06, 13:37

Ktoś powyzej wspomniał o tym, ze okres komuny był najpiękniejszym w historii
          tego miasta. Błagam - niech ten ktoś poczyta sobie coś o Lublinie pod rządami
          Jagiellonów.
      • Gość: obserwator Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud IP: *.vlan333.shrike.lubman.net.pl 18.05.06, 14:21
        Steve a może tak już na całość? Uśpić wszystkich którzy urodzili się w tamtych
        latach, chodzili do szkoły, dorastali i żyli normalnie. To dopiero będzie
        czysty kraj! Nigdy nie może kilku oszołomów komunistów świadczyć o całym
        narodzie tak jak nigdy kilku oszołomów opozycjonistów nie świadczy o
        demokracji. Za kilka lat ktoś mędzie zrywał dziś nowe tabllice bo znów będą
        niesłuszne. Steve i inni nie dajmy się zwarjować!
      • leniak Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud 19.05.06, 00:04
        Steve1951 nie możemy wiedzieć jak by wyglądała możemy tylko spekulować.
        Np. bez bolszewików może III Rzesza byłaby tu teraz...
        nie zgodzę się z toba też ze z historii cokolwiek warto lub nawet trzeba
        zapomnieć, to jest moim zdaniem sposób na powtórkę z "rozrywki"
        Koniunkturalista to np. Stanisław August Poniatowski przystępujący do targowicy
        proponujesz gostka wymazać?
        • aron2004 Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud 19.05.06, 20:23
          leniak napisał:

> Steve1951 nie możemy wiedzieć jak by wyglądała możemy tylko spekulować.
          > Np. bez bolszewików może III Rzesza byłaby tu teraz...

gdzie Hitler by umarł ( był chory na syfilis), system by się zliberalizował...
          • leniak Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud 20.05.06, 00:25
            pewnie tak
    • dociek Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud 19.05.06, 11:33
      Gdy władza nie potrafi się niczym innym wykazać, zastępczo łapie się za
      niszczenie starych i budowanie nowych pomników.
      • Gość: Alicja Koniecznie zdjąć wszystkie tablice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:04
        Koniecznie zdjąć wszystkie tablice, upamiętniające zbrodniarzy komunistycznego
        reżimu. Zbrodniarzy trzeba osądzić a nie stawiać im pomniki.
        Twardy, przywzyczajony do wszelkich przywilejów elektorat komunistycznych
        nierobów z partii spod znaku pzpr, sld, sdpl up,sdpr bedzie oczywiście jęczał z
        tego powodu. Ale to dobrze, to dobry znak gdzie należy uderzyć i zrobić
        porządek.
        • leniak Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 20.05.06, 00:31
          Podziwiam Pani wiarę w moc słowa pisanego.
          Sądzi Pani że tablica ku czci może wybielić kogoś kto nie był biały?
          Ja tak nie sądzę.
          Mnie te tablice przypominają lata 80 z których klimatu już nie wiele zostało.
          A uważam że nie powinno się zapominać o historii ani też na siłę ją komentować
          za pomocą usuwania wszystkiego co podleci
        • dociek Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 20.05.06, 08:40
          W wypowiedzi "Alicji" objawia się prymitywny, populistyczny schematyzm myślenia
          i generalizowanie typowe dla kato-nacjonalistów, weszpolaczków i sekaciarskich
          moherowców. Znaleźć sobie wroga "kozła ofiarnego", nazwać go (np. szatan,
          ateiści, pedały, czerwoni, żydzi, komuchy, itd...) i atakować, atakować,
          atakować. Bo wówczas otoczenie nie widzi, że nic na lepsze się nie zmienia, a
          wprost przeciwnie.
          • aron2004 Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 20.05.06, 08:50
            a ty doćku protestowałeś jak likwidowali pomnik Bieruta - twórcy raju na ziemi
            jakim był PRL?
            • dociek Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 20.05.06, 10:45
              Uważam, że wymiana "pomników" jest działaniem bezsensownym i zbędnym. Służącym
              jedynie zdobywaniu popularności przez tworzenie kolejnych białych plam w
              historii, która po prostu była taka jaka była. Mój zarzut dotyczy nie tylko
              obecnych nawiedzonych zmieniaczy historii, ale wszystkich... także tych, którzy
              stracili swoją pozycję przy korycie.
              • aron2004 Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 20.05.06, 11:02
                dociek napisał:

> Uważam, że wymiana "pomników" jest działaniem bezsensownym i zbędnym

Tak? W Polsce powinny nadal stać pomniki Lenina, Dzierżyńskiego i Bieruta?
                Ciekawe.
                • dociek Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 20.05.06, 11:29
                  aron2004 napisał:

> dociek napisał:
                  >
                  > > Uważam, że wymiana "pomników" jest działaniem bezsensownym i zbędnym
                  >
                  > Tak? W Polsce powinny nadal stać pomniki Lenina, Dzierżyńskiego i Bieruta?
                  > Ciekawe.

Oczywiście, choć nie wszystkie, ale takie były tamte czasy. A walka z
                  pomnikami mnie śmieszy swoim symbolicznym prostactwem. W pobliżu postaci
                  Dzierżyńskiego mógłby stanąć Piłsudski, a w sąsiedztwie Bieruta wyznawcy
                  katolicyzmu mogliby ufundować sobie kardynała Wyszyńskiego..
                  • aron2004 Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 20.05.06, 12:00
                    dociek napisał:

> Oczywiście, choć nie wszystkie, ale takie były tamte czasy.

A które pomniki nie mogłyby stanąć?

>A walka z
                    > pomnikami mnie śmieszy swoim symbolicznym prostactwem. W pobliżu postaci
                    > Dzierżyńskiego mógłby stanąć Piłsudski, a w sąsiedztwie Bieruta wyznawcy
                    > katolicyzmu mogliby ufundować sobie kardynała Wyszyńskiego..

A co ze Stalinem doćku? Przecież gdyby nie Stalin, to Bierut nie zrobiłby
                    kariery politycznej. Czy nie uważasz, że powinniśmy postawić w Lublinie pomnik
                    Stalina?
                    • dociek Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 20.05.06, 12:31
                      A był w Lublinie takowy? Nie uświadamiam sobie...
                      Jesteś ograniczony i upośledzony w swoich wypowiedziach kolego Heniu.
                      Czy ja gdziekolwiek tu napisałem o stawianiu nowych pomników Stalinowi,
                      Bierutowi, czy Dzierżyńskiemu? Tamta epoka minęła.
                      Śmieszy mnie walka z istniejącymi pomnikami dającymi jakąś wiedzę o minionym,
                      szczególnie w sytuacji, gdy jest to działanie ewidentnie pozorne, pod
                      publiczkę, przysłaniające prawdziwe obowiązki nowych rządzących i ich
                      towarzyszy partyjnych.
                      • aron2004 Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 20.05.06, 12:37
                        nie trzeba stawiać nowych pomników STalinowi, Leninowi, Bierutowi i
                        Dzierżyńskiemu. Wystarczy przywieźć je z Kozłówki i ustawić w mieście. Jesteś
                        za czy przeciw?

A może byśmy zrobili gdzieś taki odpowiednik Góry Rushmore w USA? Lenin,
                        Stalin, Bierut i Dzierżyński wykuci w skale? Czyż to by nie było piękne , Doćku?
                        • dociek Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 20.05.06, 21:10
                          A Ty Heniu dalej swoje bezsensy. Nie przypominam sobie ja, ani starsze
                          pokolenie, żeby były w Lublinie pomniki Lenina, Dzierżyńskiego, czy Stalina. A
                          skoro nie było, to po co tak głupio bredzisz, jakbyś zupełnie nie rozumiał
                          wcześniej napisanych moich wypowiedzi... To sie nazywa wtórny analfabetyzm:
                          umiesz pisać i coś przeczytać, ale ni cholery z tego nie rozumiesz.
                          • aron2004 Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 21.05.06, 08:30
                            dociek napisał:

> A Ty Heniu dalej swoje bezsensy. Nie przypominam sobie ja, ani starsze
                            > pokolenie, żeby były w Lublinie pomniki Lenina, Dzierżyńskiego, czy Stalina.

Ale był pomnik Bieruta. Jesteś za tym żeby powrócił?
                • leniak Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 21.05.06, 00:16
                  wiesz może dzięki temu nie zapomniano by że stały.
            • leniak Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 21.05.06, 00:14
              nie jestem doćkiem ale nie protestowałem wręcz odwrotnie
              natomiast przy zegarmistrzu miałem już wątpliwości
              a jak będąc w Wa-wie zobaczyłem że i Komuna Paryska (było takie rondo) się
              kojarzyła to pomyślałem o Hunach (złupić, złupić, złupić ewentualnie ukatrupić)
              przy zmianie nazwy ronda Babka przeprosiłem w myśli Hunów
          • Gość: folkatka Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 00:02
            > W wypowiedzi "Alicji" objawia się prymitywny, populistyczny schematyzm myślenia
            >
            > i generalizowanie typowe dla kato-nacjonalistów, weszpolaczków i sekaciarskich
            > moherowców.
            \\\\\\\\\\\\\\\\\\
            Drogi Doćku, a jak ja czasem czytam ten bełkot jaśnie oświeconych lewicowców,
            że KUL to ostoja zacofania, jego absolwenci to mohery a wszyscy katolicy (pardon
            - katole) to przygłupy i ciemniaki, to co tu duzo mówic - to wszystko jest
            siebie warte.
            • dociek Re: Koniecznie zdjąć wszystkie tablice 21.05.06, 14:16
              Gość portalu: folkatka napisał(a):

> > W wypowiedzi "Alicji" objawia się prymitywny, populistyczny schematyzm my
              > ślenia
              > >
              > > i generalizowanie typowe dla kato-nacjonalistów, weszpolaczków i sekaciar
              > skich
              > > moherowców.
              > \\\\\\\\\\\\\\\\\\
              > Drogi Doćku, a jak ja czasem czytam ten bełkot jaśnie oświeconych lewicowców,
              > że KUL to ostoja zacofania, jego absolwenci to mohery a wszyscy katolicy
              (pardo
              > n
              > - katole) to przygłupy i ciemniaki, to co tu duzo mówic - to wszystko jest
              > siebie warte.

Z tym się mogę zgodzić. Populistyczny bełkot dla zamydlenia oczu.
    • robertrobert2 Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud 19.05.06, 18:23
      A po zeszlifowaniu napisów niewłaściwych wykuć właściwe solidarność, JPII etc.
      • Gość: chochlik Re: Tablice upamiętniające "utrwalaczy władzy lud IP: *.lublin.mm.pl 22.05.06, 10:53
        Historia to przeszłość. Była dobra i była zła, ale nie da się jej wymazać,
        unieważnić, anulować. Pomniki, tablice i tym podobne ślady historii to
        ilustracja minionych czasów, a nie tylko obiekty nadające się do czczenia przez
        wspólczesnych.
        Mamy przykład sasiadów ze wschodu, którzy też chętnie wymazali by z pamięci i
        historii Katyń. To nie było ludobójstwo, to nie byłu wyroki sądu (brak
        dokumentacji) to nie była zbrodnia, a więc co? Były obozy katorżniczej pracy,
        był Gułag. To też niechlubna przeszłość, o której lepiej nie mówić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka