rilian 19.05.06, 07:34 a więcej na naszej stronie: www.dominikanie.lub.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andronicus Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.mi.gov.pl 19.05.06, 09:20 Wiele dobrego o.Hieronimie! Kawał dobrej roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 P. Józefczuk: zabudowania - ikoną. Zajrzeć do słow 22.05.06, 13:43 nika! Języka polskiego. I nie nowomownego... Sprawdzić, co to jest ikona. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy jestem Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:25 Nie mam nic do o.Kaczmarka,lecz mam w jego sprawie pewną wątpliwość.Otóż czy po ukończeniu poznańskiej Akademii EKonomicznej otrzymuje się święcenia kapłańskie?A tak wynika z tekstu artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.it-net.pl 19.05.06, 09:28 Zdarza się i tak. Są też duchowni po studiach medycznych i politechnicznych. Łączy ich jednak wspólne studiowanie w seminarium... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy jestem Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:44 ..wspólne studiowanie w seminarium...... I to jest podstawa do otrzymania święceń kapłańskich.Natomiast osoba pisząca notatkę o o.Hieronimie nie raczyła poiformować czytelników,jakie seminarium ukończył o.Hieronim.Przypuszczam,że myślał (jak wyżej wspomniałem),że kapłanem zostaje się po akademii ekonomicznej (akademii medycznej,politechnice, etc) Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Idzie drogą o. Jana Góry 19.05.06, 09:51 dominikanie w polsce zorganizowani są w jedną prowincję, stąd nie mają specjalnego wyboru. wszystkich czeka mniej więcej ta sama droga: www.powolania.dominikanie.pl/?f=formacja czyli najpierw prenowicjat w warszawie, nowicjat w poznaniu, studia w warszawie (filozofia) i krakowie (teologia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy jestem Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:04 Dzięki za wyjaśnienia.Jestem usatysfakcjonowany. Skrobipórek powinien solidniej podejść do tekstu i podać obszerniejsze informacje.A o.Kaczmarek chyba zasługuje na obszerniejsze informacje.A odnosi się wrażenie,że tekst w GW jest jakby wymuszony.Ale tak to jest,gdy za dziennikarstwo zabierają się ludzie,którzy nie mają żadnego przygotowania.A Wyższa Szkoła Kultury Medialnej w Toruniu stoi otworem. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Idzie drogą o. Jana Góry 19.05.06, 10:06 józefczuk ma przygotowanie i doświadczenie... choć nie zmienia to faktu, że osobiście nie kojarzy mi się miło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 11:07 co stało się z projektem domu opieki dla chłopców, który miał powstać w odzyskanych (po Domu Dziecka) pomieszczeniach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.it-net.pl 19.05.06, 11:27 Masz na myśli ruinę odzyskaną od DD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 11:56 w momencie odzyskania to chyba nie była ruina, skoro do końca opiekowano się tam dzieciakami..., bardziej od ruiny interesuje mnie realizacja zobowiązania ojców dominikanów - mieszkam w śródmieściu i widzę, jak drastyczne formy przybiera los dzieciaków niczyich Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Idzie drogą o. Jana Góry 19.05.06, 12:19 mówisz o okresie sprzed kilkunastu lat. tamte zobowiązania, o ile miały faktycznie kształt taki, o jakim wspominasz, są mi nieznane. konwent rozważa różne scenariusze zagospodarowania swoich budynków, w tym również takie, o których piszesz. co do ruiny... miałem okazję wielokrotnie "zwiedzać" skrzydło, które po wojnie zostało zajęte przez miasto. były w nim mieszkania prywatne, był też dom dziecka (jego część była też w skrzydle wschodnim, które zostało wstępnie przystosowane do jako takiego użytkowania przez zakonników). skrzydło zachodnie jest jednak w stanie katastrofalnym - i rozczaruję cię - nie jest on zasługą dominikanów. przez lata nie było pieniędzy na jakiekolwiek ruszenie jego stanu, ograniczono się do zabezpieczenia przed zawaleniem. na piętrze wciąż znaleźć możesz pamiątki pozostawione przez dawnych lokatorów i użytkowników. w ciągu sześciu lat zrobiono bardzo wiele, w niwielkim procencie miałem w tym również własny wkład. mam nadzieję, że widzisz te dzieła zakonników ze złotej, bo nie chcę się rozpisywać - znów zarzucą mi nieobiektywność :) co do dzieci niczyich - dominikanie to nie salezjanie, proszę, nie myl etosu jednego i drugiego zakonu. nasi kaznodzieje jak mogą, pomagają patologicznym rodzinom starówki, choć wiem, jak często jest im zwyczajnie przykro, że np. familie rozsiadające się na wirydarzu w czasie odpustów i poczęstunków następnego dnia już udają, że nie poznają, nie raczą się nawet odkłonić czy ukłonić. śmiem twierdzić, że likiwidacja domu dziecka zlokalizowanego na starówce była bardzo mądrym posunięciem (choć wielu ludzi pewnie ma żal do dominikanów, że odzyskali swoją własność...), w związku z tym kroków mających na celu jakiekolwiek uzdrowienie sytuacji związanej z młodocianymi, pijanymi, agresywnymi dzieciakami należy przede wszystkim do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:55 nie mylę salezjanów z dominikanami, pamiętam - i myślę, że ojcowie nie zaprzeczą, że była taka obietnica; poza tym ja nie pytam ze złośliwości, ja poprostu pytam; jestem wdzięczna za remont bazyliki i trud z tym związany; wiem w jakim stanie są budynki klasztoru (a jest to przecież efekt użytkowania jeszcze w II poł. XIX w. i w czasach PRL też) - ale to jest inne zagadnienie; ja tylko pytam, a nie atakuję - jeśli wiesz, odpowiedz, jeśli nie - trudno...; co do familii o których piszesz: no cóż - to jest właśnie ta nędza ludzka, nad którą trzeba pracować, a nie mieć za złe, ale pracy tej nie zastąpi Wigilia Starego Miasta z p. prezydentem np.... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Idzie drogą o. Jana Góry 19.05.06, 13:02 bardzo przepraszam, zareagowałem - na zapas - nazbyt alergicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:04 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Idzie drogą o. Jana Góry 19.05.06, 10:35 Szkoda :( Spotkanie z O. Kaczmarkiem było chyba jedynym moim pozytywnym doświadczeniem związanym z Kościołem ( co nie znaczy, ze inne byy negatywne - przeważnie raczej obojetne :-). Szkoda, zę z Lublina odchodzi człowiek tak otwarty, toleranyjny i taktowny - brakuje teraz takich ludzi :( Jak małpa - heretyczka miałaby coś do Kościoła, to życzyła by sobie załatwiać to tylko z O. Hieronimem :) Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Idzie drogą o. Jana Góry 19.05.06, 12:21 nie przesądzajmy, że na pewno odejdzie... a co do reszty masz absolutną rację! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 13:22 Ojciec Hieronim na Prezydenta! :-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierna Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: 195.205.36.* 20.05.06, 11:59 Tak, zróbmy coś , aby zatrzymać Ojca w Lublinie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Idzie drogą o. Jana Góry 01.06.06, 01:20 osobiście nie znam ale dobrego dużo słyszałem bardzo nawet dużo jak na dominikanina (nie żebym mówił że oni źli są, skądże! ale ten charyzmat kaznodziejski...) Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Idzie drogą o. Jana Góry 01.06.06, 01:17 mały to nie jest złe rozwiązanie jak mu ustąpisz mój głos to go ma Odpowiedz Link Zgłoś
jetbang Re: Idzie drogą o. Jana Góry 21.05.06, 11:12 A ja zaryzykuje stwierdzenie że o.Hieronim jest jednym z mądrzejszych ludzi w Polsce. To moja opina i możecie sie z nią nie zgodzić ale póki co na każdy temat ma coś do powiedzenia i nie są to banały. Jeśli odejdzie z Lublina bedzie to wielka strata. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.it / *.it-net.pl 22.05.06, 22:45 Jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Idzie drogą o. Jana Góry 23.05.06, 07:16 a jakieś konkrety, "prowincjale"? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Idzie drogą o. Jana Góry 31.05.06, 20:43 co do wyznawania, to wyznaję wiarę w jednego takiego żydowskiego króla... a co do cudzysłowów... proszę o wybaczenie, ale podszywanie się pod o. krzysztofa popławskiego jest kiepskiego rodzaju żartem. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Czy to reminiscencje 01.06.06, 11:47 a nie czytaliśmy Wildsteina jaśniepanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1212 Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 22:13 www.remuszko.pl/zaleski/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Idzie drogą o. Jana Góry IP: *.it-net.pl 01.06.06, 22:17 A gdzie można podpisać się jako jego przeciwnik? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Idzie drogą o. Jana Góry 02.06.06, 00:10 właśnie bobym się też podpisał Odpowiedz Link Zgłoś
blood_free Re: Idzie drogą o. Jana Góry 02.06.06, 04:28 Myli sie ten,ktory uwaza,ze pobozni ojczulkowie oddadza swoja nieruchomosc na dom dziecka utrzymywany WYLACZNIE z ich kiesy. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Idzie drogą o. Jana Góry 03.06.06, 10:02 chyba i ty wiesz, jak dziurawa jest ta kiesa w porównaniu choćby z nieodległą katedrą, gdzie złoto kapie ze ścian... Odpowiedz Link Zgłoś
blood_free Re: Idzie drogą o. Jana Góry 03.06.06, 11:27 Psy boga sa bodajze zakonem zebraczym o ile pamietam.Wiec masz slusznosc rilianie. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Idzie drogą o. Jana Góry 03.06.06, 22:50 proszę jaki post: wykazuje cechy pewnej wiedzy i zarazem nawiązuje do starej tradycji walki z dominikanami no no ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś