Dodaj do ulubionych

Zmiana tras MPK LUBLIN

27.07.06, 18:35
Jesienią czeka nas pierwsza cześa rewolucji w komunikacji miejskiej!!! Jak duze bedą zmiany, okaze sie to pod koniec lipca.
Wiadomo juz, ze powstaną dwie nowe linie. Wiecej bedzie wiadomo jeszcze w tym tygodniu.
Linia 2. Podzial na dwie linie. Jedna na trasie Zbozowa - Ruska, druga z Ruskiej do Turki.
Linia 3. Podzial na dwie linie. Pierwsza: Hempla - Dąbrowica, druga: Hempla - Glusk.
Linia 7. Z Felina na Czechów. Z ul. Prusa ma przez Pólnocną skrecac w Szeligowskiego i Choiny na petle przy ul. Paderewskiego.
Linia 9. Ominie Tatary. Z Melgiewskiej pojedzie przez al. Tysiąclecia, Świetoduską, Królewską i Bernardynską do pl. Wolności.
Dalej bez zmian.
Linia 10. Z al. Kraśnickiej skreci w ul. Bohaterów Monte Cassino i pojedzie Wilenską, Gleboką, Sowinskiego do Al. Raclawickich.
Dalej bez zmian.
Linia 11. Ominie Kaline. Z Grygowej pojedzie Melgiewską, al. Tysiąclecia, 3 Maja, Hempla, Narutowicza i dalej starą trasą.
Linia 21. Przez LSM. Z al. Pilsudskiego na al. Kraśnicką dojedzie przez Narutowicza i Gleboką.
Linia 26. Dluzej przez Czuby. Z al. Kraśnickiej skreci w ul. Orkana a dalej po staremu: Armii Krajowej, Jana Pawla II...
Linia 29. Zamiast jechac przez ul. Kunickiego az do Zemborzyckiej, skreci znacznie wcześniej, w Nowy Świat. A dalej pojedzie
Wrotkowską, Inzynierską, Kruczkowskiego, Zemborzycką do Budowlanej.
Linia 44. Opuści LSM. Z Nadbystrzyckiej przez Jana Pawla II skreci w lewo w Filaretów i skonczy trase na petli przy os. Widok.
Linia 50. Nie wjedzie juz w Chemiczną. Skonczy trase na rondzie przy ul. Krancowej.
Linia 56. Skrócona. Przez ul. Gleboką dojedzie tylko do ul. Filaretów.
Linia 57. Podobnie jak linia 10: z Al. Raclawickich skreci w lewo w ul. Sowinskiego, póLniej w Gleboką i ul. Wilenską wróci na
obecną trase przez ul. Bohaterów Monte Cassino i Armii Krajowej.
Linia 152. Powrót z Abramowickiej przez Pilsudskiego, Narutowicza i Gleboką.
Linia 153. Weglin, al. Kraśnicka, Zana, Filaretów, Gleboka, Narutowicza, al. Pilsudskiego. Dalej bez zmian.
Czekamy na wasze opinie o proponowanych zmianach tras: 0 81 46 26 822 lub smaga@dziennikwschodni.pl . Prosimy o komentarze
Obserwuj wątek
    • rilian Re: Zmiana tras MPK LUBLIN 27.07.06, 18:45
      noooo... ciekawe... i niegłupie na pierwszy rzut oka.
      • Gość: joaśka Re: Zmiana tras MPK LUBLIN IP: *.lublin.mm.pl 27.07.06, 18:51
        rilian niegłupie? Powiedz mi,jak ja z Monte Cassino dojade na Hutniczą?
        Dotychczas 9. dojeżdzałam na miejsce...
        • gabriel Re: Zmiana tras MPK LUBLIN 27.07.06, 19:50
          > rilian niegłupie? Powiedz mi,jak ja z Monte Cassino dojade na Hutniczą?
          > Dotychczas 9. dojeżdzałam na miejsce...

Pewnie kilka osób innych też nieźle klnię tą zmianę bo odjeżdzających z
          przystanków na Gospodarczej Hutniczej i Łęczyńskiej nie brakowało.
        • bu2m Re: Zmiana tras MPK LUBLIN 28.07.06, 19:09
          Pewnie Joaśka padniesz ze zmęczenia jak poturlasz się 100 metrów dalej na 155
          na Zana.
    • Gość: lutzek Zmiana na linii 29 IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 27.07.06, 19:36
      Chyba najgłupsza z zaprezentowanych. W zasadzie na odcinku Kruczkowskiego-Inżynierska dzisiaj jeździ pusta, poza kiloma kursami
      szczytowymi.

Co chce nam zafundować MPK? Wycieczkę z Centurm na os.Kruczkowskiego przez... Inżynierską.

Dzisiaj linia 29 jest jedną z lepiej wykorzystanych linii w mieście. MPK chce z niej zrobić "wiatrowóz" na odcinku od
      pl.Bychawskiego do os.Kruczkowskiego.

Nie widzę w proponowanych zmianach, by linia 20 została wycofana z Budowlanej. Oznacza to ni mniej ni więcej jak to, że... na
      Budowlaną pojedzie kolejna linia, tym razem 29, mimo że na odcinku Kruczkowskiego-Budowlana linia 20 jeździ permanentnie pusta
      (znowu poza kilkoma kursami szczytowymi dowożącymi pracowników do Sipmy).

Oto argumenty przeciwko zaproponowanej zmianie trasy linii 29:

1. Nowy Świat ma właściwe skomunikowanie z Centrum, jeżdżą tamtędy dwie słabo na tym odcinku wykorzystane linie 6 i 33.

2. Trasa Pl.Bychawski-os.Kruczkowskiego przez ul. Kunickiego jest krótsza niż przez Nowy Świat, Inżynierską i Smoluchowskiego !!!

3. Linia 29 jadąc "nową" trasą jechałaby przez mieszkaniowe pustkowia. Ani Nowy Świat ani kilka bloków przy Wrotkowskiej nie są
      wystarczającym powodem, by zabierać linię 29 mieszkańcom Dziesiątej (głównie Kunickiego, os. Dunikowskiego).

Beznadziejny pomysł.

lutzek
      • Gość: joaśka Re: Zmiana na linii 29 IP: *.lublin.mm.pl 27.07.06, 19:49
        W Lublinie takie tumany? Trzeba speców z Krakowa?
      • jane_24 Re: Zmiana na linii 29 08.08.06, 08:47
        zgadzam sie z przedmówcą, to wydłuzy drogę bezsensownie o kilka minut. Nie
        mówiąc tu już o przystankach które trzeba bedzie pozamieniac bo po prawej
        stronie kunickiego są tylko symboliczne przystanki gdyż pasażerowie raczej tam
        wysiadają a nie wsiadają.
    • Gość: lutzek Linia nr 9 IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 27.07.06, 20:08
      Kolejna głupota to wycofanie tejże linii z Tatar i Bronowic. 9-tka to kultowa linia od lat w tych dzielnicach. Ale to oczywiście nie powód. Oto powody za zatrzymaniem 9-tki na Tatarach i Bronowicach:

1. Najlepiej wykorzystana linia autobusowa na Tatarach.
      2. Jedyna linia autobusowa łącząca Tatary z Centrum.
      3. Wycofanie 9-tki z Tatar to brak alternatywy dla mieszkańców tej dzielnicy w przypadku awarii sieci trolejbusowej.

I co to za zmiana, by 9-tka jechała Al.Tysiąclecia, gdzie jest 1 przystanek i jedno wielkie pustkowie?

(to samo pytanie odnosi się do zmian na linii 11 - po co 11 miałaby jechać Al.Tysiąclecia omijając Kalinowszczyznę?)

lutzek
    • Gość: lutzek A teraz po kolei: IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 27.07.06, 20:40
      -------
      Linia 2. Podzial na dwie linie. Jedna na trasie Zbozowa - Ruska, druga z Ruskiej do Turki.

Pomysł rozdzielenia jak najbardziej słuszny. Ale... po co linia Zbożowa-Ruska, skoro na niemalże tej samej trasie jeździ linia nr 4 ??? Jeśli już, to skrócić 2 z os.Borek do Ruskiej, dołożyć autobus na 4-kę i zmienić trasę 4-ki tak, by jeździła i na Poligonową i na Willową.

------------
      Linia 3. Podzial na dwie linie. Pierwsza: Hempla - Dąbrowica, druga: Hempla - Glusk.

Pomysł także jak najbardziej słuszny, wszak linie o krótszej marszrucie są punktualniejsze. Tylko... mam wątpliwości co do słuszności by rozdzielić tę linię tak, by pętla była na ul. Hempla.
      Po pierwsze: były protesty mieszkańców okolicznych domów i to w związku właśnie z ich protestami MPK wycofywało po cichutku wszystkie linie z tej pętli.
      Po drugie: warto byłoby chyba przywrócić znaczenie jako miejsca przesiadkowego okolic dworca PKP, skąd dalej linią 150 możnaby dojechać tam, gdzie jedzie dalej dzisiejsza 3-ka (poza odcinkiem Al.Kraśnicka-Dąbrowica naturalnie).
      Po trzecie: od strony Dąbrowicy wystarczy by autobus dojeżdżał tylko do Ronda Honorowych Krwiodawców i tam kończył bieg. Analogicznie jak w przypadku poprzednim, dalej można pojechać linią 150.
      Po czwarte: krótkie linie do Głuska i Dąbrowicy to punktualność i większa częstotliwość.

(powyższe oczywiście aktualne jest tylko w przypadku zmiany systemu biletowego i wprowadzenia biletów czasowych)

-------------
      Linia 7. Z Felina na Czechów. Z ul. Prusa ma przez Pólnocną skrecac w Szeligowskiego i Choiny na petle przy ul. Paderewskiego.

To akurat uważam za bardzo dobry pomysł. Z Centrum do Szpitala przy Jaczewskiego jest linia nr 40, a Dolny Wschodni Czechów dostałby dobre bezpośrednie połączenie ze Śródmieściem.

----------
      Linia 9. Ominie Tatary. Z Melgiewskiej pojedzie przez al. Tysiąclecia, Świetoduską, Królewską i Bernardynską do pl. Wolności.
      Dalej bez zmian.

Tę zmianę (opisywałem w odrębnym poście) uważam za haniebną. Tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=45956309&a=45960669
      napisałem dlaczego.

------------
      Linia 10. Z al. Kraśnickiej skreci w ul. Bohaterów Monte Cassino i pojedzie Wilenską, Gleboką, Sowinskiego do Al. Raclawickich.
      Dalej bez zmian.

To chyba słuszny pomysł, ale mam wątpliwości co do możliwości logistycznych jego realizacji. Skrzyżowanie Głęboka-Sowińskiego to wąskie gardło. Dołożenie linii nr 10 i 57 (bo to właśnie te obie bliźniacze linie miałyby pojechać przez Sowińskiego) może sparaliżować ruch na tym skrzyżowaniu. Ale pomysł słuszny, przy założeniu że po przebudowie tej krzyżówki będzie tam szerzej.

--------
      Linia 11. Ominie Kaline. Z Grygowej pojedzie Melgiewską, al. Tysiąclecia, 3 Maja, Hempla, Narutowicza i dalej starą trasą.

Pytam się: po co wycofywać tę linię z Kaliny ?, zwłaszcza że stanowi dobry dojazd do Wschodniego Centrum dla mieszkańców Kalinowszczyzny?. Problemem tej lnii jest chyba coś innego: kluczenie po Królewskiej, Wyszyńskiego i Bernardyńskiej. To trochę wydłuża przejazd przez Centrum i pewnie dlatego linia ta na tym odcinku trasy jest słabo wykorzystana. Może więc kosmetyka w postaci puszczenia jej przez 3-go Maja i Hempla wystarczyłaby, bez konieczności wycofywania jej z Andersa i Lwowskiej?

---------
      Linia 21. Przez LSM. Z al. Pilsudskiego na al. Kraśnicką dojedzie przez Narutowicza i Gleboką.

To bardzo dobry pomysł. Na niemal całej trasie dubluje się przecież z linią 20, a w niemałej także z 151 i 152.

Choć... ja pokusiłbym się o odrobinkę inną zmianę, za którą byliby na pewno wdzięczni wszyscy mieszkańcy os.Kruczkowskiego i Dziesiątej. Otóż... z Pl.Bychawskiego prosto 1-go Maja - Al.Unii Lubelskiej - Zamojska - Bernardyńska - Pl.Wolności - Narutowicza - Głęboka i dalej...

Wpuściłbym po prostu tę linię do ścisłego Centrum, które omijają niemal wszystkie linie kursujące na os.Kruczkowskiego.

-----------
      Linia 26. Dluzej przez Czuby. Z al. Kraśnickiej skreci w ul. Orkana a dalej po staremu: Armii Krajowej, Jana Pawla II...

Bardzo dobry pomysł. Na Al.Kraśnickiej linia 26 po prostu marnowała się.

-----------
      Linia 29. Zamiast jechac przez ul. Kunickiego az do Zemborzyckiej, skreci znacznie wcześniej, w Nowy Świat. A dalej pojedzie
      Wrotkowską, Inzynierską, Kruczkowskiego, Zemborzycką do Budowlanej.

Równie kretyński pomysł co wycofanie linii 9 z Tatar. O linii 29 napisałem tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=45956309&a=45959188

----------
      Linia 44. Opuści LSM. Z Nadbystrzyckiej przez Jana Pawla II skreci w lewo w Filaretów i skonczy trase na petli przy os. Widok.

To chyba dobry pomysł, choć historycznie haniebny po byłoby to pierwsze skrócenie linii 44, która nie dojechałaby na Łęgi, dokąd zmierzyła w swój pierwszy kurs.

Ale chyba warto ją skrócić do Widoku, wszak wszędzie dalej można pojechać z przesiadką (oczywiście po zmianie systemu biletowego). I tak chyba MPK od dawna miało dylemat gdzie winien być końcowy tej linii. A to Boh.M.Cassino, a to Wojciechowska... a i tak od Łęgów dalej jeździła najczęściej pusta.

--------
      Linia 50. Nie wjedzie juz w Chemiczną. Skonczy trase na rondzie przy ul. Krancowej.

Bardzo dobry pomysł, bo woziła od Makro do Zajezdni powietrze. Zresztą... można przesiąść się do 7-ki (przy nowym systemie biletowym naturalnie).

----------
      Linia 56. Skrócona. Przez ul. Gleboką dojedzie tylko do ul. Filaretów.

Też bardzo dobry pomysł, bo przecież jej funkcją jest dowożenie studentów z akademików AR przy Dobrzańskiego w okolice Miasteczka Akademickiego.

Pokusiłbym się o taką propozycję: DOBRZAŃSKIEGO - ... - Al.Piłsudskiego - Narutowicza - Głęboka - Sowińskiego - Al.Racławickie - Lipowa - Al.Piłsudskiego - ... - DOBRZAŃSKIEGO

Studenci AR na pewno byliby wdzięczni.

---------
      Linia 57. Podobnie jak linia 10: z Al. Raclawickich skreci w lewo w ul. Sowinskiego, póLniej w Gleboką i ul. Wilenską wróci na
      obecną trase przez ul. Bohaterów Monte Cassino i Armii Krajowej.

Jak w przypadku linii 10.

-----------
      Linia 152. Powrót z Abramowickiej przez Pilsudskiego, Narutowicza i Gleboką.

Niewykonalne z tego co wiem. Są problemy techniczne z rozwieszeniem lewoskrętu z Piłsudskiego w Narutowicza i przynajmniej na razie ten pomysł nie będzie zrealizowany.

---------
      Linia 153. Weglin, al. Kraśnicka, Zana, Filaretów, Gleboka, Narutowicza, al. Pilsudskiego. Dalej bez zmian.

Jak w przypadku linii 152. Brak możliwości skrętu z Al.Piłsudskiego w Narutowicza.

Skręt z Al.Kraśnickiej (od strony Węglina) w Zana wiem że powstanie i to ponoć dość szybko. Tak więc przez LSM 153 mogłoby przejechać ale tylko w kierunku z Węglina na Majdanek. W drodze powrotnej i tak musiałoby jechać Al.Racławickimi.

I to tyle.

Jeśli zmian jest tak niewiele i niektóre tak nieprzemyślane (jak linia 9, 11 i 29), to zawiodłem się i to srodze na obietnicach rewolucji komunikacyjnej w Lublinie. Myślałem, że w końcu opracowany zostanie model komunikacji opartej na tzw. dworcach przesiadkowych.

A tutaj tylko jakaś drobna kosmetyka i w dodatku nie do końca przemyślana.

Słabizna !!!!!!

lutzek
      • bu2m Re: A teraz po kolei: 28.07.06, 19:12
        Przecież 10 pokrywa się na Kalinie z 57. Będą mieli więc 57.
        • bu2m Re: A teraz po kolei: 28.07.06, 19:14
          bu2m napisał:

> Przecież 10 pokrywa się na Kalinie z 57. Będą mieli więc 57.

Wycofuje pytanie bo chodziło tobie o 11 :) Ale skończmy też z przekonaniem i
          myśleniem, że z każdego miejsca w mieście można dojechać w każde inne.
    • kwintesencja Re: Zmiana tras MPK LUBLIN 27.07.06, 21:49
      Nie bardzo rozumiem (podobnie jak lutzek) sens zmiany linii 153. Na Filaretow
      jezdzi juz 56 i bedzie jezdzic, na Narutowicza w lewo z Pilsudskiego skreca
      14... A tymczasem obydwie linie trolejbusowe, tj. 153 i 158 sa bardzo
      zapelnione przez mlodziez dojezdzajaca do szkol, na uczelnie i przez
      pracownikow dojezdzajacych do centrum i do szpitala na Krasnickich (tam takze
      jezdza pacjenci). Obydwie linie sa zwykle przepelnione i jedynie na krotkich
      pokrywajacych sie odcinkach na Krasnickich, zanim 158 skreci w Zana jada ciut
      bardziej luzne. Zmiana trasy 153 spowoduje, ze 158 bedzie przepelnione ponad
      wszelka miare. Zwlaszcza, ze na tej trasie (petla przy Meczennikow Madanka -
      Krasnickie), a takze i na wszelkich innych liniach z DMM w kierunku centrum nie
      ma zadnej linii prywatnej.
      • Gość: xyz Re: Zmiana tras MPK LUBLIN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 08:30
        i tak w tym miescie beznadziejnie dziala komunikacja miejska
    • Gość: kik 10, 57 i 153 przez Głęboką? IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:40
      Fachowcy z Krakowa chyba nie widzieli tej ulicy i nie wiedzą jak przejeżdża się
      nią w godzinach szczytu.
      • bu2m Re: 10, 57 i 153 przez Głęboką? 28.07.06, 19:15
        Dokładnie widzieli.
      • pathos_phobos Re: 10, 57 i 153 przez Głęboką? 28.07.06, 19:24
        oprócz tego z okolic Zana-Kraśnicka nic nie będzie jeździło na 3 Maja i
        Podzamcze
        • bu2m Re: 10, 57 i 153 przez Głęboką? 28.07.06, 19:46
          Widocznie nie ma takiej potrzeby. Po to robiono badania, żeby ograniczać mało
          rentowne kursy. Poza tym z Krasnicka-Zana masz co 3-5 minut pięć linii
          trolejbusowych, którymi dojedziesz do centrum.
          Ale tutaj trzeba dodać, że nie będzie miała sensu żadna zmiana, póki nie zmieni
          się systemu biletowego na czasowy.
          • pathos_phobos Re: 10, 57 i 153 przez Głęboką? 28.07.06, 19:55
            Trolejbusy dojeżdząją tylko do Lipowej,nie na 3 maja ani pod zamek
            • Gość: lutzek Re: 10, 57 i 153 przez Głęboką? IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 29.07.06, 01:02
              Mistrzu,
              Ze skrzyżowania Al.Kraśnicka-Zana na 3-go Maja masz linię 39. Zgadza się?

Z tego samego skrzyżowania pod Zamek masz i wspomnianą 39 i jeszcze dodatkowo 11, zgadza się?

Z RHK masz dodatkowo w oba miejsca i linię 5 i 18. Zgadza się?

To w czym problem?

lutzek
              • pathos_phobos Re: 10, 57 i 153 przez Głęboką? 29.07.06, 01:12
                Ja tam nie mieszkam.Zapomniałem o 11,ale jechać 39 na 3 maja,objeżdząjąc całe
                czuby?...Poza tym 39 na zana/kraśnicka jedzie tylko 6 kursami dziennie.
                Wrócą bilety czasowe i nie bedzie problemu.
              • pathos_phobos Re: 10, 57 i 153 przez Głęboką? 29.07.06, 01:15
                Gość portalu: lutzek napisał(a):

> Z RHK masz dodatkowo w oba miejsca i linię 5 i 18. Zgadza się?
                >
                > To w czym problem?
                >
                > lutzek

W tym problem,że komunikacja miejska nie polega na tym,żeby biec o 6 rano 2
                przystanki na 5 lub 18.Przeciez nie trzeba zabierać obu linii z kraśnickiej.
                • Gość: lutzek Re: 10, 57 i 153 przez Głęboką? IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 29.07.06, 14:55
                  >W tym problem,że komunikacja miejska nie polega na tym,żeby biec o 6 rano 2
                  >przystanki na 5 lub 18.Przeciez nie trzeba zabierać obu linii z kraśnickiej.

Najpierw słowo wyjaśnienia: niektóre proponowane zmiany uważam za idiotyczne (vide linie 9, 11 i 29), ale akurat zmiany na liniach 10 i 57 mogą się sprawdzić.

Robię oczywiście jedno założenie, mam nadzieję że nie mylne: zostanie zmieniony system biletowy i przywrócone zostaną bilety czasowe.

Linie 10 i 57 jadąc przez LSM zyskałyby na popularności. To bez wątpienia. Jako baczny obserwator komunikacji lubelskiej od niemal 30 lat uważam za wyjątkowo bezsensowną marszrutyzację linii autobusowych wzdłuż sieci trakcyjnej dla trolejbusów. Tak więc wycowanie 10 i 57 z części Al. Racławickich, gdy jeżdżą nią niemal wszystkie linie trolejbusowe w Lublinie, uważam za dobry pomysł. Mam wątpliwości (co wcześniej napisałem) tylko do "wydolności" skrzyżowania Głęboka-Sowińskiego, ale mniemam że zmiany te nastąpią dopiero po przebudowie tego skrzyżowania.

Tak więc (przy zmianie systemu biletowego), "mykasz" najpierw "trajlusiem" pod KUL, a tam przesiadka w 5 lub 18 i jedziesz na 3-go Maja lub pod Zamek :)

Ale może rzeczywiście jedną z tych linii możnaby na Al. Racławickich pozostawić, zwłaszcza że i linia 21 ma "wypaść" z Al. Racławickich.

lutzek
                  • pathos_phobos Re: 10, 57 i 153 przez Głęboką? 29.07.06, 16:15
                    Idealnie by było,gdyby trolejbusy jeździły po 3 maja.I przy proponowanych
                    zmianach 158 powinno jeździć co 10 min.
    • Gość: agn Re: Zmiana tras MPK LUBLIN IP: *.resetnet.pl 28.07.06, 19:30
      najbardziej szkoda 29 było naprawdę dobre. Łaczyło kawał miasta i nie ukrywam,
      że mi osobiście bardzo na rękę. Co z mieszkańcami Dziesiątej? równie poroniony
      pomysł jak ze skróceniem linii 16. Komu to przeszkadzało, chyba nie pasażerom.
      Najgorzej jak biorą się za takie zmiany osoby które nigdy autobusami jeździc
      nie muszą. Jak czytałam te zmiany to przyszło mi do głowy, że MPK chodzi chyba,
      żeby zmusić nas do częstych przesiadek. OK jak sie ma miesięczny, albo jeśli
      wprowadzą znowu bilety czasowe- jak dla mnie to była fajna sprawa biorąc pod
      uwagę, że nie korzystam z miesięcznych, nie wiem czemu je zlikwidowali.
      Pozdrawiam.
    • Gość: TK Re: Zmiana tras MPK LUBLIN IP: 212.182.88.* 30.07.06, 13:40
      Moje propozycje:
      31 Poręba - .... jak dotychczas ... - Rapackiego - Związkowa - Elsnera -
      kompozytorów - Kosmowskiej - Północna - Willowa lub/i
      12 Elizówka/Dożynkowa - Al. Spół. Pracy - Związkowa - Elsnera - Kompozytorów -
      Północna - Solidarności - Sikorskiego - Kraśnicka - Boh. M. Cassino - Orkana -
      Konopnica.
      Generalnie, nadal brak połączenia dużej części Czechowa ze Związkową i Olimpem.
      Trzeba się przesiadać. Linia 33 jeżdżąca 5 razy dziennie (poza wakacjami), to za
      mało. Oraz, w przypadku 12, byłoby to połączenie Bazylianówki i Czechowa z
      Łęgami i Błoniami (mogłaby też jeździć częściej, tworząc alternatywę dla Te1)
      • pathos_phobos Re: Zmiana tras MPK LUBLIN 30.07.06, 21:35
        Rozumiem,że jesteś z kielc i nie wiesz,ze północna jest znowu zamknięta na
        kilka LAT :-)
      • Gość: lutzek Re: Zmiana tras MPK LUBLIN IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 31.07.06, 12:25
        >31 Poręba - .... jak dotychczas ... - Rapackiego - Związkowa - Elsnera -
        >kompozytorów - Kosmowskiej - Północna - Willowa lub/i

Słabiutka propozycja. Dlaczego?

Załóżmy, że jesteś miszkańcem Willowej. Ile czasu będziesz jechał z Centrum na Willową robiąc sobie wycieczkę przez Rapackiego i cały Czechów?

Kto tym autobusem będzie na tym odcinku jeździł? Zapewniam, że od kościoła przy Al. Kompozytorów Polskich aż do Willowej będzie to "wiatrowóz".

Pominę szczegół, że to znowu wydłużenie i tak jednej z dłuższych już tras. Spowodowałoby to mniejszą częstotliwość kursowania i brak punktualności.

lutzek
        • Gość: Willowa Re: Zmiana tras MPK LUBLIN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 14:25
          A ja uważam, że jest fatalny dojazd z Willowej!
          2 i 4 jadą tylko w jednym kierunku - Centrum. A co z innymi rejonami???
          Jak mamy się dostać do pracy? Brakuje autobusu w kierunku Racławickich,
          Zana!!!! Czy 42, 37 nie mogą zaczepić od Zbożowej przez Willową???
          • Gość: lutzek Re: Zmiana tras MPK LUBLIN IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 31.07.06, 16:04
            >A ja uważam, że jest fatalny dojazd z Willowej!

A ile tam mieszka mieszkańców?

>2 i 4 jadą tylko w jednym kierunku - Centrum. A co z innymi rejonami???
            >Jak mamy się dostać do pracy? Brakuje autobusu w kierunku Racławickich,

A przepraszam... 2 i 4 to nie jadą przez Al. Racławickie???

>Zana!!!! Czy 42, 37 nie mogą zaczepić od Zbożowej przez Willową???

A od kiedy 42 jedzie na Zbożową?

Proponuję postulować o bilety czasowe, by móc się sprawnie przesiadać, a nie o tworzenie bezpośrednich połączeń z dzielnic, gdzie mieszka garstka mieszkańców.

lutzek

• bu2m Re: Zmiana tras MPK LUBLIN 31.07.06, 20:10
              Gość portalu: lutzek napisał(a):

>
              >
              > Proponuję postulować o bilety czasowe, by móc się sprawnie przesiadać, a nie o
              > tworzenie bezpośrednich połączeń z dzielnic, gdzie mieszka garstka mieszkańców.
              >
              > lutzek

Znowu to jest robione "od dupy strony". :)
              Ale pełna racja z tymi biletami.
    • bu2m Re: Zmiana tras MPK LUBLIN 31.07.06, 20:07
      Co to znaczy "Zmiany tras MPK Lublin"? Przecież MPK nie ma nic do zmiany tras!
      ZNowu jak coś będzie nie tak, wszystko zwalone zostanie na MPK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka