opa34
19.07.26, 08:58
Friedrich Merz reaguje na decyzję sojusznika
"W ostatnich dniach uświadomiłem sobie, że mojego osobistego szczęścia, jakim jest założenie rodziny wspólnie z moim mężem oraz zostanie ojcem, nie da się pogodzić z pełnioną przeze mnie funkcją polityczną" - napisał Spahn w piśmie do członków klubu CDU/CSU. Z treścią dokumentu zapoznała się agencja dpa.
REKLAMA
Spahn skrytykował w piśmie "narastającą bezwzględność w debacie publicznej", dodając, że "w ostatnich dniach stało się dla niego coraz bardziej oczywiste, że jego rodzina jest dla niego najważniejsza".
Z kolei kanclerz Niemiec Friedrich Merz skomentował, że "decyzja jest słuszna i była nieunikniona". Podziękował politykowi za prowadzenie partii od opozycji do rządu. "Wiarygodność jest w polityce najwyższym dobrem" - dodał.
REKLAMA
Surogacja polega na tym, że kobieta, zazwyczaj otrzymując za to zapłatę, nosi i rodzi dziecko dla pary lub danej osoby. W lutym na federalnej konwencji CDU partia przyjęła rezolucję, w której podtrzymała żądania, żeby macierzyństwo zastępcze było zakazane w Niemczech - podaje Deutsche Welle. Na wydarzeniu obecny był Spahn, a w tym czasie surogatka w USA była już w ciąży z dzieckiem pary.
Do czasu wyboru następcy Spahna obowiązki przewodniczącego frakcji CDU/CSU przejmie Alexander Hoffmann z CSU. 46-letni Spahn to wpływowy polityk CDU, zasiadający w Bundestagu od 2002 r. W latach 2018-21 był ministrem zdrowia, a od maja 2025 r. kierował parlamentarną frakcją chadeków.
REKLAMA
Paulina Koszut, psycholożka i założycielka Centrum Zdrowia Psychicznego 'Polski Psycholog' w Essen
SUBSKRYPCJA
Polska psycholożka w Niemczech: Polacy odliczają dni do powrotu do kraju
Źródło: PAP, Deutsche Welle
REKLAMA
Emilia Bromber
Dziękujemy za przeczytanie
Obserwuj nas
Google News
Facebook
Instagram
YouTube
X
TikTok
Friedrich Merz
Niemcy
Newsroom
CDU/CSU
surogatka
Polecamy
Więcej tematów
Bracia Tate zatrzymani. Ponad 50 zarzutów dla kontrowersyjnych influencerów
Bracia Tate zatrzymani. Ponad 50 zarzutów dla kontrowersyjnych influencerów
Psychoterapeutka: Iluzją jest przeświadczenie, że rozmową da się zlikwidować każdy konflikt
Psychoterapeutka: Iluzją jest przeświadczenie, że rozmową da się zlikwidować każdy konflikt
SUBSKRYPCJA
Morawiecki: Nie ma takiego intryganta, który podzieli mnie z prezesem
Morawiecki: Nie ma takiego intryganta, który podzieli mnie z prezesem
REKLAMA
Nowa fala ataków USA na Iran. "Szybkie ukaranie"
Nowa fala ataków USA na Iran. "Szybkie ukaranie"
11 kluczowych problemów wojska Ukrainy. Konflikt na szczycie
11 kluczowych problemów wojska Ukrainy. Konflikt na szczycie
Weto Karola Nawrockiego. Posłanki odchodzą z rady przy prezydencie
Weto Karola Nawrockiego. Posłanki odchodzą z rady przy prezydencie
Zełenski rozważa kolejne zmiany u władzy. W Ukrainie protesty
Zełenski rozważa kolejne zmiany u władzy. W Ukrainie protesty
Nowe fakty po wypadku w Czernichowie z udziałem betoniarki. Jest nagranie
Nowe fakty po wypadku w Czernichowie z udziałem betoniarki. Jest nagranie
Atak Iranu na bazę w Jordanii. Nie żyje dwóch żołnierzy USA
Atak Iranu na bazę w Jordanii. Nie żyje dwóch żołnierzy USA
Komentarze (18)
Sortuj od najnowszych
Ważny niemiecki polityk podał się do dymisji. Sprzeciwiał się surogacji, a sam z niej skorzystał
Dodaj komentarz...
opa34
Skomentuj
ziutnasyul
24 minuty temu
8673 Koleżanka ostatnio opowiedziała mi o stronie gdzie jak się chce pieprzyć to można poznać partnera w 5 minut, i miała rację! Strona nazywa się ZNOMCIE
Odpowiedz
masz01
3 godziny temu
To jest upadek cywilizacji a jednocześnie upadek tego narodu - może i dobrze...
Ciocia makrela zrobiła duuużo w tym zakresie.
Odpowiedz
REKLAMA
nadainik
7 godzin temu
Są różne obrzydliwe zboczenia . Np dziś jest kobietą jutro facetem po jutrze drapieżnikiem. Tak było z gościem co zabił kobietę na UW Warszawa. Potem wyjadał jej wnętrzności. I tu o zgrozo są ludzie co popierają te zboczenia.
Odpowiedz
co.ty.powiesz
wczoraj
I okazuje się być prawdą, co mówiła jedna profesórka, że dwa homosie mogą mieć dzieci.
Odpowiedz
Pokaż odpowiedzi
(1)
REKLAMA
stefanzlasu
wczoraj
szczyt obrzydliwosci
Odpowiedz
masz01
wczoraj
Czy to jest rozwój cywilizacji, jej postęp
- czy może już jej profanacja i uwstecznienie?...
Odpowiedz
REKLAMA
krzysagd2
wczoraj
Facet nie może mieć męża! Może mieć ŻONA!
Odpowiedz
soltys_antek
wczoraj
"Surogacja polega na tym, że kobieta, zazwyczaj otrzymując za to zapłatę, nosi i rodzi dziecko dla pary lub danej osoby."
W przypadku homosiów, surogatka jest jednocześnie matką dziecka, której po urodzeniu dziecko jest odbierane. A ten Spahn nie jest żadnym ojcem, bo ponoć ten drugi "mąż" dał plemnika. Dla dziecka trauma do końca życia, kiedy się dowie, że mamusia urodziła je dla pieniędzy.
Odpowiedz
Pokaż odpowiedzi
(1)
REKLAMA
rejestr1
wczoraj
Wyjątkowo obrzydliwa postać w polityce. Arogancki i najgorszy w ostanich dziesięcioleciach minister zdrowia Niemiec, który nie przeprowadził żadnej reformy, ale za to utopił w czasie pandemii 5 miliardów euro w przedrożonych maseczkach, które i tak w swiększości zostały spalone, za co, mimo prowadzonego śledztwa nie został pociągnięty do odpowiedzialności, jako polityczny przydupas Merza.
Przy okazji zakłamany katol, który publicznie głosił swoje przywiązanie do kościoła katolickiego, konserwatyzm i potępiał surogatki