Dodaj do ulubionych

Jens Spahn

19.07.26, 08:58

Friedrich Merz reaguje na decyzję sojusznika
"W ostatnich dniach uświadomiłem sobie, że mojego osobistego szczęścia, jakim jest założenie rodziny wspólnie z moim mężem oraz zostanie ojcem, nie da się pogodzić z pełnioną przeze mnie funkcją polityczną" - napisał Spahn w piśmie do członków klubu CDU/CSU. Z treścią dokumentu zapoznała się agencja dpa.

REKLAMA

Spahn skrytykował w piśmie "narastającą bezwzględność w debacie publicznej", dodając, że "w ostatnich dniach stało się dla niego coraz bardziej oczywiste, że jego rodzina jest dla niego najważniejsza".

Z kolei kanclerz Niemiec Friedrich Merz skomentował, że "decyzja jest słuszna i była nieunikniona". Podziękował politykowi za prowadzenie partii od opozycji do rządu. "Wiarygodność jest w polityce najwyższym dobrem" - dodał.

REKLAMA

Surogacja polega na tym, że kobieta, zazwyczaj otrzymując za to zapłatę, nosi i rodzi dziecko dla pary lub danej osoby. W lutym na federalnej konwencji CDU partia przyjęła rezolucję, w której podtrzymała żądania, żeby macierzyństwo zastępcze było zakazane w Niemczech - podaje Deutsche Welle. Na wydarzeniu obecny był Spahn, a w tym czasie surogatka w USA była już w ciąży z dzieckiem pary.

Do czasu wyboru następcy Spahna obowiązki przewodniczącego frakcji CDU/CSU przejmie Alexander Hoffmann z CSU. 46-letni Spahn to wpływowy polityk CDU, zasiadający w Bundestagu od 2002 r. W latach 2018-21 był ministrem zdrowia, a od maja 2025 r. kierował parlamentarną frakcją chadeków.

REKLAMA

Paulina Koszut, psycholożka i założycielka Centrum Zdrowia Psychicznego 'Polski Psycholog' w Essen
SUBSKRYPCJA
Polska psycholożka w Niemczech: Polacy odliczają dni do powrotu do kraju
Źródło: PAP, Deutsche Welle

REKLAMA

Emilia Bromber
Dziękujemy za przeczytanie

Obserwuj nas
Google News
Facebook
Instagram
YouTube
X
TikTok
Friedrich Merz
Niemcy
Newsroom
CDU/CSU
surogatka
Polecamy
Więcej tematów
Bracia Tate zatrzymani. Ponad 50 zarzutów dla kontrowersyjnych influencerów
Psychoterapeutka: Iluzją jest przeświadczenie, że rozmową da się zlikwidować każdy konflikt
Psychoterapeutka: Iluzją jest przeświadczenie, że rozmową da się zlikwidować każdy konflikt
SUBSKRYPCJA
Morawiecki: Nie ma takiego intryganta, który podzieli mnie z prezesem
Morawiecki: Nie ma takiego intryganta, który podzieli mnie z prezesem
REKLAMA

Nowa fala ataków USA na Iran. "Szybkie ukaranie"
Nowa fala ataków USA na Iran. "Szybkie ukaranie"
11 kluczowych problemów wojska Ukrainy. Konflikt na szczycie
11 kluczowych problemów wojska Ukrainy. Konflikt na szczycie
Weto Karola Nawrockiego. Posłanki odchodzą z rady przy prezydencie
Weto Karola Nawrockiego. Posłanki odchodzą z rady przy prezydencie
Zełenski rozważa kolejne zmiany u władzy. W Ukrainie protesty
Zełenski rozważa kolejne zmiany u władzy. W Ukrainie protesty
Nowe fakty po wypadku w Czernichowie z udziałem betoniarki. Jest nagranie
Nowe fakty po wypadku w Czernichowie z udziałem betoniarki. Jest nagranie
Atak Iranu na bazę w Jordanii. Nie żyje dwóch żołnierzy USA
Atak Iranu na bazę w Jordanii. Nie żyje dwóch żołnierzy USA
Komentarze (18)
Sortuj od najnowszych
Ważny niemiecki polityk podał się do dymisji. Sprzeciwiał się surogacji, a sam z niej skorzystał

Dodaj komentarz...
opa34
Skomentuj
ziutnasyul
24 minuty temu

8673 Koleżanka ostatnio opowiedziała mi o stronie gdzie jak się chce pieprzyć to można poznać partnera w 5 minut, i miała rację! Strona nazywa się ZNOMCIE
Odpowiedz
masz01
3 godziny temu

To jest upadek cywilizacji a jednocześnie upadek tego narodu - może i dobrze...
Ciocia makrela zrobiła duuużo w tym zakresie.
Odpowiedz
REKLAMA

nadainik
7 godzin temu

Są różne obrzydliwe zboczenia . Np dziś jest kobietą jutro facetem po jutrze drapieżnikiem. Tak było z gościem co zabił kobietę na UW Warszawa. Potem wyjadał jej wnętrzności. I tu o zgrozo są ludzie co popierają te zboczenia.
Odpowiedz
co.ty.powiesz
wczoraj

I okazuje się być prawdą, co mówiła jedna profesórka, że dwa homosie mogą mieć dzieci.
Odpowiedz

Pokaż odpowiedzi
(1)
REKLAMA

stefanzlasu
wczoraj

szczyt obrzydliwosci
Odpowiedz
masz01
wczoraj

Czy to jest rozwój cywilizacji, jej postęp
- czy może już jej profanacja i uwstecznienie?...
Odpowiedz
REKLAMA

krzysagd2
wczoraj

Facet nie może mieć męża! Może mieć ŻONA!
Odpowiedz
soltys_antek
wczoraj

"Surogacja polega na tym, że kobieta, zazwyczaj otrzymując za to zapłatę, nosi i rodzi dziecko dla pary lub danej osoby."

W przypadku homosiów, surogatka jest jednocześnie matką dziecka, której po urodzeniu dziecko jest odbierane. A ten Spahn nie jest żadnym ojcem, bo ponoć ten drugi "mąż" dał plemnika. Dla dziecka trauma do końca życia, kiedy się dowie, że mamusia urodziła je dla pieniędzy.
Odpowiedz

Pokaż odpowiedzi
(1)
REKLAMA

rejestr1
wczoraj

Wyjątkowo obrzydliwa postać w polityce. Arogancki i najgorszy w ostanich dziesięcioleciach minister zdrowia Niemiec, który nie przeprowadził żadnej reformy, ale za to utopił w czasie pandemii 5 miliardów euro w przedrożonych maseczkach, które i tak w swiększości zostały spalone, za co, mimo prowadzonego śledztwa nie został pociągnięty do odpowiedzialności, jako polityczny przydupas Merza.
Przy okazji zakłamany katol, który publicznie głosił swoje przywiązanie do kościoła katolickiego, konserwatyzm i potępiał surogatki
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Pede ojcem? 19.07.26, 10:19
      opa34 napisał(a):

czemu nie. Ale, do tego wazna funkcja polityczna to ciut zbyt duzo...

PF
      • opa34 Re: Pede ojcem? 19.07.26, 12:12
        Za malo?...zalgany katol:
        Jens Spahn ist Fraktionschef der Union und hat drei große Skandale im Gepäck: den Villakauf, die Spendendinner und die Maskendeals.

• monalisa2016 Re: Pede ojcem? 19.07.26, 12:34
          opa34 napisał(a):

> Za malo?...zalgany katol:

Czy nie powinnienes zostac zgloszony do gazety i wywalony z forum za uprawianie rsizmu wyznaniowego na forum? Przeciez to godzi z etyka forum, jest scigane jest takze karane!!!
          • opa34 Re: Pede ojcem? 19.07.26, 13:29
            Da da Onuco
            • taziuta Re: Pede ojcem? 19.07.26, 19:59
              opa34 napisał(a):

> Da da Onuco

Za co oni jej płacą?!
              Przecież ta larwa nie potrafi napisać poprawnie po polsku nawet jednego zdania.
        • j0rl.1 Re: Pede ojcem? 19.07.26, 12:40
          opa34 napisał(a):

> Za malo?...zalgany katol:
          > Jens Spahn ist Fraktionschef der Union und hat drei große Skandale im Gepäck: d
          > en Villakauf,

Dlaczego kupto tej villi za 3 miliony€ ma byc skandalem? kazdy z nich zarabia co najmniej 140tys € wiec stac ich na raty za ten kredyt na ville. No bo go wzieli przeciez a nie za gotowke lupili.
          A ze z Sparkassy gdzie pracowal kiedys? I co dali mu kredyt za darmo? Bez % czy wogole nic zwracac nie musi? Nie wydziwiaj.

>die Spendendinner

Zbieranie datkow od bogatszych w formie „biletu“ na kolacje to w demokracjach normalne wiec o co chodzi? Acha, bo corona wtedy byla? No i?

>und die Maskendeals.

Byl ministrem od zdrowia jego zadanie bylo te maski jakos jak najszybciej zakupic. W takich sytuacjach popelnia sie bledy, kto bledow nie popelnia to znaczy ze nic nie robi. A napewno w swoje kieszcen pieniadzy z tych masek nie bral.

A ze dziecko chcial a raczej jego „maz“. A sam uwazal ze nie powinno sie tak robic. Wiec OK, to jest polityka, w polityce zdania sie nie zmienia wiec za to wylecial. I OK, mi to wsi i powiewa. Ja wole kapitalizm w kapitalizmie pracowac a nie w polityce. Jakbym byl w pollityce to za moje dziewczynki mnie by powiescili a w kapitalizme to mi co najwyzej szef czy koledzy zazdroscili. Tylko prawa nie lamac a wtedy wszystko OK:
          Kapitalizm, daje wolnosc i za to go (tez) kocham
    • monalisa2016 Re: Jens Spahn 19.07.26, 11:32
      Opa nieudolne cytowanie wrecz karadziez dobra mysli jakiegos autora artykulu obnazyla nam twoj swiatopoglad z brakiem elementarnej wiedzy jak i wlasnej mysli. Jak sie cos cytuje nalezy podac link do nieudolnego medium ktore donosi tylko czastkowe im wygodne rzeczy bez ujawnienia calej prawdy!

Surogacja w Niemczech jest zakazana! W tym czasie kiedy osoba byla w ciazy z dzieckiem tych panow bylo glosowanie w parlamencie i ten slynny nam pan zaglosowal przeciw znaczy za zakazem surogacji. A tu hup siup nagle upublicznione zostalo zdjecie tej slynnej pary z wozkiem dzieciecym i mleko sie wylalo, a co ciekawego jego (nasz) szefunio pogratulowal im rodziny a potem wyznal publicznie ze ten pan musi odejsc. Wiec o co chodzi? Chodzi o podwojna moralnosc i za to wylecial tylko z pelniacego stanowiska ale co z jego parlamentarnym mandatem? Dlaczego nie pozbyl sie zaraz tez poselskiego mandatu? Teraz pytanie skoro sie poteierdzi ze jego szefunio im pogratulowal rodziny, co z szefuniem? Kolej na niego! Ustapi, nie ustapi, ciekawa sprawa. Tak czy siak prestiz CDU krotko przed regionalnymi wyborami zostala zniszczony juzi tak przy skloconej, podzielonej i upadajacej partii.

Co jak co skoro zostanie potwierdzone stanowisko Trumpa wobec tej sprawy, poniewaz reakcja jego byla natychmiastowa i musze przyznac sluszna ale o niej moze pozniej jak bedzie potwierdzona w amerykanskich mediach. Jak na razie na przeglad i analize US-prasy jak teraz nie mam czasu.
    • senioryta13 Re: Jens Spahn 19.07.26, 13:03
      Surogatka mieszka w USA. To jest Amerykanin, ale bedzie wychowany jako Niemiec.
      Kiedy ukonczy 18 lat bedzie glosowal w Ameryce i wybieral nam prezydenta, senatorow. Cala rodzina bedzie mogla przeprowadzic sie do Stanow, uzyskac obywatelstwo i rowniez glosowac.
      Co roku rodzi sie w Stanach w taki sposob setki tysiecy Amerykanow, ojciec Chinczyk. Dzieci wychowywane sa w China, po 18 latach zjawiaja sie juz legalnie w Stanach z calymi rodzinami i glosuja.
      Oto walczy Trump, no ale (przekupiony) NS nie dostrzega problemu.
      • monalisa2016 Re: Jens Spahn 19.07.26, 13:23
        Urodzone dziecko w Stanach tak samo np. w unii uzyskuje automatycznie obywatelstwo czyli tak zwany anker do pelnych praw obywatelskich.

Oprocz tego takie zjawisko kupowania sobie w taki sposob dzieci to jest handel ludzmi.
        • senioryta13 Re: handel ludzmi 19.07.26, 14:02
          monalisa2016 napisał(a):

> Urodzone dziecko w Stanach tak samo np. w unii uzyskuje automatycznie obywatels
          > two czyli tak zwany anker do pelnych praw obywatelskich.
          >
          > Oprocz tego takie zjawisko kupowania sobie w taki sposob dzieci to jest handel
          > ludzmi.

O takim procederze w Unii jeszcze nie slyszalam.
          U nas juz na szeroka skale leci'produkcja'.
          Juz za kilka lat, milion Chinczykow w Chinach bedzie legalnie glosowalo/wybieralo prezydenta w USA.
          U nas pisze sie juz o chinskich farmach produkujacych Amerykanow-Chinczykow.

• monalisa2016 Re: handel ludzmi 19.07.26, 14:42
            To zle ze nie slyszalas. :-) Przyklad z realnego zycia, mieszane malzenstwo mieszkajace w Niemczech, on Hiszpan ona Wloszka, dzieci posiadaja trzy obywatelstwa i trzy paszporty, niemiecki, wloski i hiszpanski. Tja.
            • senioryta13 Re: handel ludzmi 19.07.26, 15:19
              monalisa2016 napisał(a):

> Przyklad z realnego zycia, mieszane malzenstwo mie
              > szkajace w Niemczech, on Hiszpan ona Wloszka, dzieci posiadaja trzy obywatelstw
              > a i trzy paszporty, niemiecki, wloski i hiszpanski.

Mieszane malzenstwa sa wszedxie, ja pisze o farmach chiskich produkujacych Amerykanow-chinczykow, do tego wychowywanych w China.
              Latwo znajdziesz na google.

• monalisa2016 Re: handel ludzmi 19.07.26, 15:52
                Widac ze nic z tego zrozumialas po prostu utwardzila ci sie w glowie propaganda ktora szerzy sie w Stanach. Dla przykladu jak by sie odniosla ta propaganda w powyzszym przykladzie ktory wymienilam z realnego zycia gdyby ich dzieci urodzili sie np. podczas urlopu w Stanach, tu pytanie ile by mieli obywatelstw? Ano cztery! Czy nie jest to absurd? Byc moze! Do czego to prowadzi, oto jest najglowniejsze i podstawowe pytanie!
                • senioryta13 Re: absurd 19.07.26, 19:46
                  monalisa2016 napisał(a):

> ... gdyby ich dzieci urodzi
                  > li sie np. podczas urlopu w Stanach, tu pytanie ile by mieli obywatelstw? Ano cztery!

Ja o farmach chinczykow, ktore juz ida w setki tysiecy dzieci, a ty o malzenstwach.
                  • monalisa2016 Re: absurd 19.07.26, 19:54
                    Czym sie to rozni od innych? NICZYM!
                    • senioryta13 Re: absurd 19.07.26, 19:57
                      monalisa2016 napisał(a):

> Czym sie to rozni od innych? NICZYM!

Iloscia.
                      • monalisa2016 Re: absurd 19.07.26, 20:11
                        senioryta13 napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                        >
                        > > Czym sie to rozni od innych? NICZYM!
                        >
                        > Iloscia.

🙈🙈🙈🙊
                        Brak mi slow na te szerzona propagande!
                        • senioryta13 Re: absurd 19.07.26, 21:03
                          monalisa2016 napisał(a):

> senioryta13 napisał:
                          >
                          > > monalisa2016 napisał(a):
                          > >
                          > > > Czym sie to rozni od innych? NICZYM!
                          > >
                          > > Iloscia.
                          >
                          > 🙈🙈🙈🙊
                          > Brak mi slow na te szerzona propagande!

a gdzie ty tu znalazlas propagande?

• pijatyka Re: "Reklama" 19.07.26, 16:00

* REKLAMA *

Facet, a ty to jakiś upośledzony umyslowo jesteś?

* REKLAMA *
      • monalisa2016 Re: "Reklama" 19.07.26, 16:42
        pijatyka napisał:

>
        > * REKLAMA *
        >
        >
        > Facet, a ty to jakiś upośledzony umyslowo jesteś?
        >
        >
        > * REKLAMA *

Przygaduje kociol garnkowi (...), jaki garnek taka przykrywka. :-)
    • malkontent6 Re: Jens Spahn 19.07.26, 16:03
      Litości! Jeśli chcesz coś wkleić na forum to najpierw edytuj tekst. Usuń przynajmniej słowo "REKLAMA", które jest tam kilkanaście razy i zadbaj, żeby nie było tych głupich powtórzeń:

"Więcej tematów
      SUBSKRYPCJA"

"Nowe fakty po wypadku w Czernichowie z udziałem betoniarki. Jest nagranie
      Nowe fakty po wypadku w Czernichowie z udziałem betoniarki. Jest nagranie"
      • monalisa2016 Re: Jens Spahn 19.07.26, 16:35
        Co chcesz zrobic z facetem ktorego swiatopoglad opiera sie tylko i wylacznie na czasteczkach wlewanych mu do mozgownicy bez samodzielnego, krytycznego podejscia do rzeczy? On tylko zna pare rzeczy onuca albo rosyjska agentura i tym podobne epitety, ot to sa jego "wartosci" (celowo w lapkach! :-)) jakie wnosi tu na forum.
      • opa34 Re: Jens Spahn 19.07.26, 19:59
        Przyznaje,polecialo to szajse bez mojej zgody I zamiaru
        • taziuta Re: Jens Spahn 19.07.26, 20:02
          opa34 napisał(a):

> Przyznaje,polecialo to szajse bez mojej zgody I zamiaru

Nie piłeś, wypij. Wypiłeś, nie wklejaj. ;)
          • opa34 Re: Jens Spahn 19.07.26, 20:12
            Tja,obojetnie co powiem..stalo sie
    • monalisa2016 Re: Jens Spahn 19.07.26, 21:39
      Wlasciwa ocena podwojnej moralnosci. Ciekawa jestem nastepnych dni, co one przyniosa, poddanie sie do dymisji nastepnej, najwazniejszej osoby?

www.youtube.com/watch?v=I78ZaifQIGw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka