Gość: xxx IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 00:00 A Wasz obecny dziekan ORA to nie jest czasami członkiem Trybunału Stanu z nadania SAMOOBRONY Leppera? - Wg mnie chyba tak! znający sprawe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bartek Re: Syn dziekana IP: *.umcs.lublin.pl 12.02.03, 08:28 w sumie żadna to nowina. Protekcjonizm w środowisku prawniczym kwitnie w każdej działce. Czy jest to aplikacja adwokacka, czy sądowa, o notarialnej już nie wspominam. Pierwszeństwo mają zawsze dzieci, kuzyni, i inni krewni i znajomi królika. Osoby "bez więzów krwi", żeby aplikować, muszą być nie tyle dobre, co po prostu fantastyczne, a i tak po aplikacji zazwyczaj nie mają co ze sobą zrobić. Dobrze jednak, że Gazeta opisuje (nie po raz pierwszy) takie przypadki, bo trzeba je bezwzględnie piętnować. Powinno sie to jednak robić częściej. Okazji - niestety - nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Karski Cała lubelska palestra jest w rękach skorumpowanej SLD IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 08:45 Cała lubelska palestra jest w rękach skorumpowanej SLD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Cała lubelska palestra jest w rękach skorumpo IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 11:53 Prawnicy zawsze trzymają się razem , tak jak lekarze, policjanci i inne zawody, nie obwiniajmy za to SLD, bo już oszołomiaste gadanie "synka" Księdza Rydzyka z LPR o skorumpowaniu całej instytucji przez jedną, akurat tą partię jest śmieszne ! Ciekawe czy "stary" Giertych nie pomagał "młodemu".....pewnie nikt nawet nie wiedział że to rodzina ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .Jan Karski Cała lubelska palestra jest w rękach skorumpowanej SLD IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 08:46 .Cała lubelska palestra jest w rękach skorumpowanej SLD Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Znów SLD cuchnie i śmierdzi 12.02.03, 09:53 A mówią, że to Dociek jest monotematyczny... Dociek przynajmniej wchodzi zawsze pod jednym nickiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu chyba się nie odezwie IP: 212.182.102.* 12.02.03, 20:50 Dociek stulił uszy i cicho siedzi bo wie, że w tym przypadku nawet ze swoimi błazeńskimi teoriami nie ma co wyjeżdżać - temat dla niego niewygodny:), zresztą nie bardzo jest jak przyczepić się do Pruszkowskiego przy tym temacie więc po co ma się chłopina męczyć??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik Dlaczego w Polsce nie może być normalnie ? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 10:39 Dlaczego młodzi, zdolni ludzie nie mogą zacząć aplikacji bo uniemozliwia im to skurumpowana lubelska, prowincjonalna grupa prawników. Gdzie tu prawo ? Jakie prawo narzuca ta grupa ludzi? Dlaczego nasze zdolne dzieci po świetnie ukończonych studiach prawniczych są skazane na bezczynność. Popatrzcie kto w tym zgniłym światku rządzi. Przegońmy ich, dajmy szanse młodym zdolnym Polakom, przepędżmy z Lublina mafijne SLD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doopek Re: Dlaczego w Polsce nie może być normalnie ? IP: *.it-net.pl 12.02.03, 15:59 1. Od dłuższego czasu w Kozim Grodzie rządzi prawica, a nie SLD. Dzięki niej jesteśmy zasciankiem, turyści nas omijają, a budowa szopki jest wazniejsza od budowy mieszkań dla potrzebujących. 2. Nie jest prawdą, ze ktoś kto dobrze skończył studia prawnicze nie może dostać się na aplikację. Aplikacje sądowa i prokuratorska stoją otworem - wystarczy zdać egzamin i wcale nie trzeba do tego protekcji ani niczego takiego. Kto twierdzi inaczej po prostu nie wie co mówi, albo był niedouczony i dlatego nie zdał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Co ma samorząd do prawników??? IP: 212.182.102.* 12.02.03, 20:58 Od kiedy to władze miejskie mają coś do powiedzenia w sprawie prokuratury czy innych państwowych instytucji??? - rzeczywiście dupek musiał coś takiego sobie wykombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Co ma samorząd do prawników??? 12.02.03, 22:20 To prawda. Jeszcze tego by brakowało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody Re: Syn dziekana IP: winf2:* 12.02.03, 14:20 Niestety , aby dostać sie na jakąkolwiek aplikację trzeba albo byś dzieckiem prawnika albo dać baaardzo wysoką łapówę !!! Wiedza nie liczy sie wcale ! Można być największym głąbem i dostać się na aplikacje poprzez koneksje! Sam dwukrotnie zdawałem na aplikację adwokacką i prokuratorską i dobrze wiem o czym pisze. Niestety nie miałem w rodzinie prawnika ani worka piniędzy na łapówkę, więc sie niedostałem!! Proponuje aby walkę z korupcją zacząć od prawników, gdyż to oni są najbardziej skorumpowana grupą społeczną Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Syn dziekana 12.02.03, 15:26 Problem zaczyna się już na studiach. Żeby zdać część egzaminów trzeba podchodzić kilkanaście razy, żeby pan(i) profesor domyślił(a) się, że delikwenta nie stać na na przykład Fahrenheita. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Syn dziekana IP: *.it-net.pl 12.02.03, 16:17 Przykro mi to pisać, ale zeby dostać się na aplikację (sądowa lub prokuratorską, bo korporacyjne to faktycznie jest kilka i mafia)wystarczy po prostu nauczyć się prawa. Ja nie mam zadnego prawnika w rodzinie i nikomu nie dawałem łapówek, a bez problemu udało mi się dostać na aplikację. Egzamin obejmował zupełne podstawy a poziom wymagań nie był wyzszy od poziomu egzaminu na studia. Ja takze nie wierzyłem, że mogę się dostać, ale rzeczywistość była inna - ja się dostałem podczas, gdy nie dostało się kilka osób, o których mówiono, ze mają załatwione bo to dzieci sędziów. Dlatego nie pisz bzdur. Nie dostałeś się bo nie umiałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Syn dziekana IP: *.it-net.pl 12.02.03, 16:21 Przykro mi to pisać, ale zeby dostać się na aplikację (sądowa lub prokuratorską, bo korporacyjne to faktycznie jest kilka i mafia)wystarczy po prostu nauczyć się prawa. Ja nie mam zadnego prawnika w rodzinie i nikomu nie dawałem łapówek, a bez problemu udało mi się dostać na aplikację. Egzamin obejmował zupełne podstawy a poziom wymagań nie był wyzszy od poziomu egzaminu na studia. Ja takze nie wierzyłem, że mogę się dostać, ale rzeczywistość była inna - ja się dostałem podczas, gdy nie dostało się kilka osób, o których mówiono, ze mają załatwione bo to dzieci sędziów. Dlatego nie pisz bzdur. Nie dostałeś się bo nie umiałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Syn dziekana IP: 80.48.230.* 12.02.03, 18:31 W Bilaysmstoku jest stala od 3 lat srtawka za aplikacje - 50 tys zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Syn dziekana IP: *.it-net.pl 12.02.03, 16:27 Przykro mi to pisać, ale zeby dostać się na aplikację sądowa lub prokuratorską wystarczy po prostu nauczyć się prawa. Ja nie mam zadnego prawnika w rodzinie i nikomu nie dawałem łapówek, a bez problemu udało mi się dostać na aplikację. Egzamin obejmował zupełne podstawy a poziom wymagań nie był wyzszy od poziomu egzaminu na studia. Ja takze nie wierzyłem, że mogę się dostać, ale rzeczywistość była inna - ja się dostałem podczas, gdy nie dostało się kilka osób, o których mówiono, ze mają załatwione bo to dzieci sędziów. Dlatego nie pisz bzdur. Nie dostałeś się bo nie umiałeś na tyle dobrze by zdać egzamin. Możesz wskazac nazwiska "głąbów", którzy dostali się dzięki protekcji? Jeśli nie to nie formuuj takich oskarżeń, bo jak chyba wiesz takie działanie stanowi karalne pomówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Re: Syn dziekana IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 17:30 nie tylko przedstawiciele zawodów prawniczych nie dopuszczają do fachu ludzi z zewnątrz. Podobnie jest w lubelskich mediach. Jest prywatna szkoła dziennikarska, są kierunki uczelni publicznych ze specjalnością dziennikarstwo, a tu co? Nigdzie nie ma miejsc, cały czas w mediach przewijają się te same nazwiska, a pracę można dostać jedynie po znajomości, albo przez jakieś spokrewnienie. Wstyd, redaktorzy, wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin A Re: Syn dziekana IP: 80.48.230.* 12.02.03, 18:34 Cóz w tym dziwnego ? w Białymstoku stawka za aplikacje nie zmienia się od 3 lat, 50 tys zł od "chetnego" ..na 100%...jesteś na aplikacji Nie wierzysz ? sprawdz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moon Re: Syn dziekana IP: 195.114.189.* 12.02.03, 21:56 Gość portalu: Marcin A napisał(a): > Cóz w tym dziwnego ? w Białymstoku stawka za aplikacje nie > zmienia się od 3 lat, 50 tys zł od "chetnego" ..na > 100%...jesteś na aplikacji Nie wierzysz ? sprawdz. Ciekawe czy dziekan dostał zniżkę od kolegów Białymstoku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Syn dziekana IP: w3cache:* / 192.168.0.* 12.02.03, 22:36 Zdaje się, że taka stawka obowiązuje w całej Polsce, również w Lublinie. Nie wiele rodzin studentów prawa stać na taką łapówkę! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Inteligent! Re: Syn dziekana IP: *.ryki.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 07:43 Dlaczego najwiekszy smrod i niesprawiedliwosc jest wlasnie w Tym srodowisku! Nie chodzi tu o paragrafy tylko o kase! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Inteligent! Re: Syn dziekana IP: *.ryki.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 07:48 Autor tego listu szantazujacego powinien wyleciec na zbity pysk z posadki dziekana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wycięta Opinia Re: Syn dziekana IP: winf2:* 13.02.03, 08:15 Chciałbym się dowiedzieć dlaczego moja opinia została wycięta?!! Może dlatego że napisałem całą prawdę o łapówkarskich praktykach prawników stosowanych powszechnie przy egzaminach na aplikację ?!! Może dlatego że było to zbyt wiarygodne bo sam na własnej skórze odczułem jak to jest zdawać na aplikacje i nie dać łapówki?!! A może Gazeta Wyborcza toleruje takie praktyki i nie chce aby o tym otwarcie pisać?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Syn dziekana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 08:23 To skandal synek nie daje sobie rady to oczywiscie wysoko postawiony tatuś we wszystkim mu pomaga. należy wszcząc dochodzenie.Skazać tatusia isyna.czy wtym kraju trzeba pozabijac wszystkie takie szumowiny aby było dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Syn dziekana IP: *.acn.pl / 10.66.3.* 13.02.03, 08:36 wszystko to jest niesmaczne. a dyskusja na poziomie karczmy. Połowa tych, którzy piszą i mówią o "smaku" sami go nie mają. Zaś do adwokatury dostali sie przez koneksje i układy, np mama pracowała w radzie. Dlatago - wam obcym sie nie dziwie, ze tak piszecie zaś im, że tak mówią - bardzo.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś