leniak Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 01:17 no własnie jakby nie można było bez utarczek po prostu wcześniej pomyśleć nieco... nie mniej uff rillian jest w tym i twoja zasługa! Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 08:20 minimalna. ale cieszę się bardzo :D Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Więc Chcą Zniszczyć Arkady I Drzewa????????????? 04.08.06, 18:41 Ten uroczy zakątek ma przepaść, a miłośnicy pomnika się cieszą. Pomnik jest raczej brzydki, by nie powiedzieć mocniej, natomiast układ drzew trawników i arkad bardzo ciekawy. Jeśli to się właśnie niszczy, to Lublin traci. Jakoś nie słychać głosów mieszkańców uskarżających się na niedostatek sklepów. Nie ma też powodu zapychać Lublin właśnie w tym miejscu samochodami. Jeśli już, to poniżej, nad Czechówką, jest sporo miejsca. Chyba że urzędnik ma mieć wykupione za nasze podatki stałe miejsce tuż przy swym stołku. Zadziwiające jak posłuszni są lubelscy urzędnicy takim grupom jak: WARSZAWSKA gmina żydowska i "amerykańska organizacja New Lubliner and Vicinity Society skupiająca ok. 80 lubelskich Żydów." Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Więc Chcą Zniszczyć Arkady I Drzewa?????????? 04.08.06, 18:51 i masz rację Robercie odnośnie placu tyle że zobacz gmina i ta org. zaprotestowały a placyku nikt nie chce bronić a nawet jakby to myślisz że dla Magistratu protest mieszkańców by coś znaczył? oni sadzą że wiedzą lepiej i już a mieszkańców maja tam gdzie mieszkańcy podejrzewają że ich mają... rzecz nie w pomniku choć uważam że się nie majta pomnikami w tą i w tamtą bo nie uchodzi, poza tym mi się podoba akurat nie mniej niż plac i same arkady ale dla hunów to tylko coś na sprzedaż jest... Majdanek też by pewnie opchneli i cmentarz na Lipowej pewnie też kto wie zresztą co knują? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Więc Chcą Zniszczyć Arkady I Drzewa?????????? 04.08.06, 18:56 och, zdradź nam, co jeszcze jest w Lublinie ciekawe!? czy wyżej od omawianej rzeźby cenisz sobie dzieła mistrza marcewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Re: Więc Chcą Zniszczyć Arkady I Drzewa?????????? 04.08.06, 19:26 Jeśli już Rilian się upiera... Pomniki lubelskie? Na ogół marne, najlepsze na cmentarzu i w ogóle starocie mające swój urok, a te powojenne - nie. Ciekawe za to bywają wszelkiego przeznaczenia domy oraz "ogrody" umieszczone na różnych wzgórzach itp. Najwyższy czas nauczyć się odróżniać rzeczy piękne od brzydkich, jeśli już się zamieszcza o sobie podpis, że zna się na pomnikach (ostatnio w napadzie skromności dodano "papieża"). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Więc Chcą Zniszczyć Arkady I Drzewa?????????? 04.08.06, 19:29 aleś mi dowalił, ohoho!... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Więc Chcą Zniszczyć Arkady I Drzewa?????????? 04.08.06, 20:24 Robert nie załamuj mnie tylko kliknij w ten podpis rilliana (zaskoczę Cię to jest link) i zobacz co jest po drugiej stronie lustra tylko potem nie zmieniaj nicka na Alicja bo cię nie rozpoznamy... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Więc Chcą Zniszczyć Arkady I Drzewa?????????? 04.08.06, 20:27 swoją drogą jakiego przeznaczenia domy i jakie ogrody na górkach? a propos ktoś zauważył co się dzieje z domkiem kata? Remont czy rozbiórka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: Pomnik zostaje na placu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 08:54 A ile te kanalie wyrwały z wilczewskiego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelak Re: Pomnik zostaje na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 09:29 A ja uważam, że to skandal! Ja jestem otwarty na inne narody, szanuję ich prawo do tradycji, religii, historii, do pieklęgnowania miejsc pamięci. Polska jest krajem wielokulturowym, i wiele narodów, a może inaczej grup etnicznych budowało naszą historię. Historię miasta i historię Państwa. Jeśli jednak dopuścimy do tego, że każda grupa wyznaniowa, narodowa czy inna zacznie współdecydować o przyszłości tej ziemi, to ja się na to nie zgadzam!!!!! To my, Polacy mamy jako jedyni, prawo do decydowania o sobie i naszym Kraju. A jedynym zastrzeżeniem jest to, że powinniśmy uszanować AUTENTYCZNE miejsca pochówku (cmentarze, pojedyncze groby), pomniki, i inne miejsca pamięci. Zachowując zdrowy rozsądek i przestrzegając zasady: "NIE RÓB INNEMU, CO TOBIE NIE MIŁE". Mimo porozumienia mam duży niesmak z postawy NIEKTÓRYCH ŻYDÓW, którzy usiłują de3cydować o losach mojego miasta i mojego Kraju. A jeśli nie doszłoby do porozumienia to co?! Polska to jeden wielki cmentarz. Polska to jedna wielka mogiła, jeden wielki pomnik! Ale nie dajmy sobie zwariować!!! Polska to współczesny Kraj w środku Europy. Polska to.... kraj Polaków! Ludzi rozsądnych, uczciwych, patrzących na świat bez nienawiści i szowinizmu, ale wsertywnie. Ja nie chcę by o wizerunku mojego miasta i Kraju decydowali Żydzi, Niemcy, Ukraińcy, Białorusini, Rosjanie ani Francuzi. Każdy z tych wielkich narodów ma w tej ziemi swoją cząstkę. Ale my, Polacy mamy tutaj najwięcej do powiedzenia i niech już tak zostanie. P.s. Dziwi mnie tylko, że Żydzi tak łatwo zapomnieli o filii obozu koncentracyjnego na Majdanku przy ul. Lipowej. Co, czyżby tam nie było kości Żydowskich? Ale były polskie. Była polska krew, strach, żal, rozpacz.... Szanujmy tradycję, szanujmy wartości, ale idźmy do przodu. Narody, które tracą pamięć, tracą życie. Narody, które pozwalają innym decydować o sobie - też to życie tracą. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Coś mi tu jakoś trąci nacjonalizmem, 04.08.06, 09:45 ideologią i propagandą weszpolacką, szczerbcową i im podobną..., z kręgu wychowanków wicepremiera G. i toruńskiego radyja. Gość portalu: Lubelak napisał(a): > A ja uważam, że to skandal! Ja jestem otwarty na inne narody, szanuję ich prawo ............... > > Polska to współczesny Kraj w środku Europy. Polska to.... kraj Polaków! Ludzi > rozsądnych, uczciwych, patrzących na świat bez nienawiści i szowinizmu, ale > wsertywnie. Ja nie chcę by o wizerunku mojego miasta i Kraju decydowali Żydzi, > Niemcy, Ukraińcy, Białorusini, Rosjanie ani Francuzi. Każdy z tych wielkich > narodów ma w tej ziemi swoją cząstkę. Ale my, Polacy mamy tutaj najwięcej do > powiedzenia i niech już tak zostanie. > > P.s. Dziwi mnie tylko, że Żydzi tak łatwo zapomnieli o filii obozu > koncentracyjnego na Majdanku przy ul. Lipowej. Co, czyżby tam nie było kości > Żydowskich? Ale były polskie. Była polska krew, strach, żal, rozpacz.... > > Szanujmy tradycję, szanujmy wartości, ale idźmy do przodu. Narody, które tracą > pamięć, tracą życie. Narody, które pozwalają innym decydować o sobie - też to > życie tracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Coś mi tu jakoś trąci nacjonalizmem, IP: *.pronet.lublin.pl 04.08.06, 10:51 a mi się wydaje że twoją świątynią jest synangoga Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Coś mi tu jakoś trąci nacjonalizmem, 04.08.06, 11:23 Gość portalu: obserwator napisał(a): > a mi się wydaje że twoją świątynią jest synangoga Uderz w stół, a faszyzujący nacjonalista i kato-żydożerca natychmiast się prostacko odezwie. Muszę Cię obserwator zmartwić, bo nic mi z historii genealogii rodzinnej nie wiadomo o wyznawcach judaizmu w rodzie. Byli i są w nim katolicy, prawosławni, unici, protestanci oraz niewierzący. Chociaż... żyjąc od pokoleń na pograniczu kultur i światów oraz w mieście gdzie ok. 400 lat istniała dzielnica żydowska nie ździwiłbym się i temu wyznaniu w rodzinie. A tak po prawdzie, sprawa wyznania lub jego braku jest sprawą osobistą, wręcz intymną każdego z nas i nic ci do tego obserwator czy mam, czy nie mam swojej świątyni. I czy jest to meczet, bożnica, cerkiew, czy prastary dąb na leśnej polanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 09:50 "lubelaku", można się tylko zlitować nad twoim tokiem "myślenia"... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 12:35 myślę dokładnie tak samo jak rillian odnośnie tegoż toku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Pomnik zostaje na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 18:09 Teraz prosimy o wiadomość pod tytułem : "Skwer pozostaje na placu" albo jeszcze lepiej: "Plac pozostaje na placu" Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 18:34 Do jasnej cholery,a czy to gmina żydowska jest dysponentem terenu? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 18:43 nie ale w tym wypadku dziekuję gminie zydoawskiej jako wdzięczny mieszkaniec miasta, widac gmina ma lepsze chody niż mieszkańcy miasta w końcu z ich zdaniem nikt się nie liczy, dzięki czemu mamy np. zasyfiony zalew, będziemy mieć jakramrkową fontanne itd. hmm kto wie może w sprawie zalewu zamiast z postulatami do Prezydenta trzeba się zwrócić o pomoc do gminy żydowskiej, może by pomogli są jeszcze sprawy lotniska, złego stanu starówki... a to Andrzeju że nikt nie pomyślał wcześniej o tym że zamiast pomnik przenośić można go zostawić i wyeksponować sensownie to jest akurat wstyd dla magistratu i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Pomnik zostaje na placu IP: 62.233.193.* 04.08.06, 21:00 wydaje mi się,że najstosowniejszym miejscem na pomnik byłby teren zaniedbanegokirkuta, dziedzińca Colegium róg Lubartowskiej a Uniskiej, lub po prostu na cmentarzy Żydowskim. Tam są miejsca godne tak godnego postumentu, a nie dach galerii, a tym bardziej Plac obecny miejsca spotkań wszelkiej maści "elementów" Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 21:33 taaaa... pomnik czechowicza na jego grobie, pomnik piłsudskiego przy ulicy jego imienia, obelisk unii lubelskiej między zamkiem a działkami... już to przerabialiśmy, droga pani anno!... pomnikom zdarza się, że są dziełem sztuki. tak jest w tym wypadku. dobrze, jeśli takie dzieło ma możliwość oddziaływania na ludzi. edukowania, wychowywania, zmuszania do patrzenia. tego nie osiągnie się na kirkucie. i to jest powodem, dla którego pomników nie stawia się raczej np. w zamkniętych studniach podwórek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Pomnik zostaje na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 22:01 pomnik, skwer i plac - szlachetni romantycy - będa umieszczone na dachu galerii handlowej - przeczytajcie uważnie artykuł; nie bez znaczenia jest, że ideologia, rasa i wyznanie nie mają tu nic do rzeczy - a jak będzie wkomponowany w to cudo budynek arkad? tak jak cegła z budynku na rogu górnej i narutowicza? litości... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 22:09 nie masz racji. powyżej poziomu +1 "arkady" planowują odtworzenie zieleni nawiązującej w jakiś sposób do dawnych ogrodów klasztornych karmelitanek. pomnik nie będzie stał na dachu, wsród wentylatorów i klimatyzatorów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Pomnik zostaje na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 22:14 "Ustalono, że na czas budowy pomnik zostanie przeniesiony w inne, uzgodnione miejsce. Potem wróci na to, w którym jest teraz. Ale zamiast na zaniedbanym placu będzie stał na dachu galerii handlowej. Przygotowywana jest aranżacja jego otoczenia." ... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 22:16 to uproszczenie. bo dach nie będzie dachem w ścisłym tego słowa znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Pomnik zostaje na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 22:19 staram się czytać tekst ze zrozumieniem - intencje inwestorów są nie takie jak napisano? to dlaczego napisano tak właśnie? zabrakło literek? ... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 22:20 czasem w komunikacji międzyludzkiej powstają pewne luki... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Pomnik zostaje na placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 22:23 tak... duże luki... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Pomnik zostaje na placu 04.08.06, 22:20 widziałem to dziś w TVP3 nawet sensowne rozwiązanie, mój opór co do parkingu nieco zmalał, nie mniej co koserwator na plany dot samych jatek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Pomnik zostaje na placu IP: *.vlan336.nemes.lubman.net.pl 08.09.06, 16:09 ??? Odpowiedz Link Zgłoś