alterego Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz 02.11.01, 07:58 Najslynniejsze - to chyba pierogi po lubelsku, ale co dalej? Sam nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr. T Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz IP: *.ne.mediaone.net 02.11.01, 13:51 A z czym sa te pierogi po lubelsku? Ja znam jedna potrawe (a raczej przystawke do obiadu), ktorej nie spotkalem gdzie indziej. Mowie o buraczkach na cieplo ze smietana... Mam nadzieje, ze wiecie o czym mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eor Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz IP: *.swipnet.se 02.11.01, 14:11 Wlasnie - te pierogi to jakie? Z kasza gryczana z dodatkiem miety????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paveua Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz IP: 195.187.56.* 02.11.01, 14:40 Ja osobiście, kiedy tylko jestem w Lubline, jadam hot-dogi ze budki "złoty kurczak" na krakowskim (to nie jest reklama) - nigdzie jeszcze nie spotkałem podobnych (tzn. w bułkach podgrzewanych w opiekaczu a nie w mikrofali) - delicje ;) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz 02.11.01, 16:56 Pierogi z kaszą gryczaną i miętą - fakt, nigdzie indziej nie spotkałam. CEBULARZE!!! Pychota! Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
alterego Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz 02.11.01, 20:11 Te pierogi po lubelsku jakie ja pamietam byly nadziewane twarogiem przyprawionym na słodko, polane smietana z cukrem. Naprawde nie pamietacie? Kiedys to byl hit wszystkich barow mlecznych, na tak - ale Was moglo jeszcze nie byc na swiecie :-)))) P. S. Zgoda co do cebularzy. Te z Lublina sa nie do podrobienia. No i moze jeszcze chalki z Kazimierza (nie pamietam nazwiska piekarza) w ksztalcie kogutow. Pozdrowienia z Torunia - niestety na otarcie slinki zostaly mi tylko pierniki;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr. T Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz IP: 208.50.59.* 02.11.01, 20:57 Jadlem takie pierogi, nie wiedzialem ze to sa "po lubelsku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eda Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz IP: 209.187.203.* 03.11.01, 01:49 A ja pamietam pierogi z serem na slodko i z mieta. Pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz IP: *.chiny.sdi.tpnet.pl 04.11.01, 21:56 Ten piekarz z Kazimierza to Sarzynski. Dla mnie osobiscie Lublin kojarzy sie z barszczem po ukrainsku. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubels 11.10.02, 08:22 Gość portalu: ona napisał(a): > Ten piekarz z Kazimierza to Sarzynski. > Dla mnie osobiscie Lublin kojarzy sie z barszczem po ukrainsku. Barszcz po ukraińsku (częściej ukraińskim zwanym) jadlem również w Krakowie, Kielcach, Warszawie i Poznaniu. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHRIS Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz IP: 212.244.167.* 04.11.01, 15:09 Mnie z Lublinem najbardziej kojarzy sie "pizza po lubelsku", ta przy Saskim, w Tip-topie, czy koło Wyzwolenia. A swoją drogą to odkąd nie mieszkam w Lublinie, to Lublin wydaje mi się wogóle zagłębiem pizzy, takiej włoskiej też. Tyle pizzerni w jednym miejscu to nie ma chyba nawet we Włoszech... Odpowiedz Link Zgłoś
alterego Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubelszczyz 04.11.01, 19:53 Pizzeria przy Saskim Ogrodzie to była chyba pierwsza w miescie. Pamietam ja juz w 1977 lub 78. Zaraz pozniej pojawila sie kolo kina Wyzwolenie. Pamietam jak znajoma opwiadala, ze zaprosila wtedy kolege - Wlocha do pizzerii kolo Saskiego. Facet zjadl co podali, oblizal palce i powiedzial - "to nie ma nic wspolnego z pizza, ale to jest jeszcze lepsze" ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: Jakie potrawy sa charakterystyczne dla Lubels 11.10.02, 08:11 Zaś pierwszą hotdożernią w Lublinie była ta przyczepa campingowa ustawiona przed Pedetem, gdzie sprzedawano gorącą bułę nadziewaną pieczarkami. Pamiętacie zakiepanki z zakiepanczarni mieszczącej się w suterenie na prawo od wejścia do szkoły muzycznej na Krakowskim (teraz jest tam sklep z oświetleniem)? Odpowiedz Link Zgłoś