stachenka 16.08.06, 21:33 Wiadomo, jarusiowa szkoła: Polska dla Polaków, nie dla jakichś krzaków! Bleeee..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Josef Re: Rzeź drzew trwa IP: 80.51.226.* 17.08.06, 06:04 Drzewa muszą być systematycznie cięte.Są cięcia:odmładzające ,formujące i prześwietlające.Które z nich stosowano?Zadnego.Zastosowano cięcie usuwające (nazwa zmyślona).To są ludzie do "koryta",a nie fachowcy.Dobrzy fachowcy z różnych dziedzin sprzedają walutę,albo wyjeżdżają za granicę bo nie mają układów.Konkursy wymyślone przez najwięksZych draniów doprowadziły do blokady etatów.Nie można ruszyć z posad SLD-owców i PSL-owców.Tak działa stare przymierze PZPR-ZSL.Wszystkie działania miejskiej władzy chwali ABp-e.Ciekawe czy także pochwali wycięcie drzew.To jest (wycięcie drzew)próbka kompetencji władzy miejskiej.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Rzeź drzew trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 08:50 Problem jest poważny. Urzędnicy (niezależnie od swoich preferencji politycznych) w zdecydowanej większości są kiepskimi fachowcami. W pierwszej kolejności muszą dbać o interesy swoich politycznych mocodawców, później dopasować to do obowiązującego prawa, a na końcu pozostaje merytoryczna strona problemu. Tutaj pozostaje instytucja zwaną "ekspertyzą", które w większości powstają pod potrzeby zamawiającego. Powracając do drzew, to jest po prostu skandal. Wycięto zdrowe drzewa, podczas gdy w całym mieście latami stoją drzewa uschnięte, chore i samosiejki. Tą sprawą powinien zająć się prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke Re: Rzeź drzew trwa - prawo ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 07:50 Sprawa jest prosta - podobno jest "Prawo i Sprawiedliwość" ??? Czy konserwator zabytków (nominalny) ma prawo decydować o wycinaniu drzew ? Jesli tak, warto by zmienić przepisy - radni do roboty. Jeśli nie - oszacować w urzędowych taryfikatorów jakie są kary za wycięcie takich drzew i ktos powinien to zapłacić: osobiście i nieodwołalnie. I tego LOP powinno dopilnować ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Rzeź drzew trwa IP: *.acn.waw.pl 17.08.06, 08:47 Uważam,że decyzja radnych jest w zupełności nie uzasadniona!Jak mozna robić taką pustynie!To jest bezbadziejne!Zróbmy coś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka do redakcji IP: *.lubelskie.pl / 212.182.119.* 17.08.06, 08:56 Szanowna Redakcjo! O bezsensownej wycince drzew w centrum Lublina czytam we wszystkich lokalnych gazetach. Wiadomo: media - czwarta władza. Cóż jednak z nagłośnienia sprawy, skoro wycinka trwa? Proponowałabym zamieścić formularz listu otwartego do władz miasta, pod którym mogliby się podpisywać czytelnicy żywo zainteresowani uratowaniem pozostałych drzew. Osobiście jestem przerażona zaistniałą sytuacją i byłabym wdzięczna za zaktywizowanie ludzi przeciw takim brutalnym, kompletnie bezsensownym pomysłom, jakim jest wycinanie drzew. Z poważaniem, Agnieszka M. Orzechowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadalki Re: do redakcji IP: 212.182.40.* 17.08.06, 09:07 Jestem jak najbardziej za. Pierwsza podpiszę się pod takim listem, jesli tylko ktoś go umieści w necie, bo ja, niestety, nie umiem.... A tak w ogóle, to dlaczego ludzie tak nienawidzą drzew????? Czy dlatego, że są wielkie, potężne i jesteśmy od nich zależni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirrorsun Re: Rzeź drzew trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 09:00 wycinka urzędników ze względu na ich stan zdrowia, zakończy tę żenadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dys Re: Rzeź drzew trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 09:14 Po raz kolejny pani Landecka sie dziwi. Moze by tak odwrocic kolejnosc i dziwic sie ew. po zasiegnieciu opinii fachowcow (a nie urzednikow, czyzby w miescie uniwersyteckim brakowalo dendrologow?! Ci na pewno nie mieliby skrupolow wobec naciskow inwestorow). Tego typu decyzje to skandal, gdyz urzednicy zachowuja sie tak, jakby byli wlascicielami miasta, a nie slugami jego mieszkancow!!! Moze prokuratura zainteresuje sie wreszcie problemem odpowiedzialnosci za takie decyzje i ich skutki? Tylko czy w tym skorumpowanym miescie znajdzie sie prokurator rzeczywiscie niezalezny od urzednikow i partyjnych interesow? A tlumaczenie, ze miasto dba o bezpieczenstwo mieszkancow jest smieszne. Przypomne tylko pozar szopki kilka lat temu. Kto poniosl za to odpowiedzialnosc, o ktorej mowi dramatycznie p. Kalinowski? A przy okazji, panstwo urzednicy. Skoro juz jezdzicie za granice za publiczne pieniadze (wiem, jest to konieczne dla prawidlowego wykonywania Waszych obowiazkow), to wyciagajcie z tego wnioski dla wspolnego dobra. Mysle tu o rondach, czy ogolniej o zieleni wzdluz pasow ruchu: ten kto byl we Francji, wie, ze tam ronda sa dzielami sztuki (pani Landecka moglaby sie czegos nauczyc) ogrodniczej i nie tylko (mala architektura). Tymczasem u nas sa to na ogol tereny porastajace chwastami, koszone co kilka tygodni (wiem, nie ma pieniedzy, ten argument zawsze dziala). A na dodatek odpowiedzialna za ich wyglad firma ma czelnosc wystawiac tablice informujace o tym, ze to wlasnie ona "dba" o miejska zielen! Kompletny brak wstydu i antyreklama dla Was, Panie i Panowie! Ale to trzeba zrozumiec, a nie tylko brac pieniadze za tzw. opieke nad zielenia! Ostatnia sprawa przy okazji drzew. Dyrektor Balab/gan koncetruje swoja dzialalnosc na tlumaczeniu swojej i swoich podwladnych nieudolnosci przy wszelkich inwestycjach. Nomen omen! Odpowiedz Link Zgłoś
rilian wreszcie normalność !!! 17.08.06, 09:16 pozwólcie państwo, że wypowiem się niejako a-rebours, choć nie z przekory to wynika, a ze szczerych przekonań. jeśli sięgniemy do historii tego, w jaki sposób mieszkaliśmy - od starożytności poprzez średniowiecze, do nowożytności - okaże się, że wymysły miasta-ogrodu, czy też przestrzeni, w której ma współistnieć kultura i natura - budynki i drzewa, są wyjątkowo późne, poza tym projektowane z głową, kompleksowo... my mamy miasta, budynki, obsadzone drzewami. z różnych postaw to wynika, ludzie tęsknią za zielenią, śpiewem ptaków, wierzą w rolę drzew, odnawiaczy powietrza... rzadko jednak stawiający kamienicę sto lat temu człowiek planował, że powinna być ona zasłonięta przed wzrokiem ludzkim, dodatkowo odcinając lokatorom światło dnia. spójrzcie państwo na LSM, na takie osiedle mickiewicza. wejdźcie sobie do jakiegokolwiek bądź pokoju na parterze i spróbujcie czytać... da się? pod moim oknem na czechowie jakiś kretym lat temu mniej więcej 20 zasadził brzozy. piękne drzewa, ale nie pod 11-piętrowym wieżowcem, któremu sięgają już do piętra VI. w czasie ostatnich burz o mało nie rozbiły kilku szyb, miotając się tam i z powrotem... zróbcie proszę zdjęcie kościoła na czwartku, kościoła św. eliasza... da się? nie! bo są zarośnięte drzewami w jakimś przedziwnym polskim szale bałaganiarstwa, który umiłowaniem natury tłumaczy poronione pomysły ludzi nie rozumiejących piękna miast, domów, kościołów. po wielokroć, przejeżdżając przez kraje markomanii, bohemii, italii, germanii, z radością przyglądałem się rozruconym na polach kościołom, odsłoniętym, dumnie oświetlonym, nie przysłoniętym przez bezsensowne drzewa. na starówkach miast mogłem podziwiać kamienice, banki, hotele, bo drzewa przed ich fasadami są niewielkie, wręcz miniaturowe, starannie przycinane - współgrają z architekturą... niezrozumienie prostego faktu, że dawna sztuka budowania nad umiłowanie natury, charakterystyczne dla zmęczonych XXI wiekiem ludzi, przedkładała piękno gmachu, który miał zachwycać, zmuszać do patrzenia, pokazywać swój przepych, harmonię proporcji, stawia nas w sytuacji prostaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadalki Re: wreszcie normalność !!! IP: 212.182.40.* 17.08.06, 09:24 Bezsensowne drzewa!!!!!!!!!!!ciekawe, czym byś oddychał, gdyby nie te absurdalne rośliny! Teraz częściowo rozumiem mentalność ludzi, którzy nie szanują niczego wokół siebie. Kiedy w końcu zrozumiecie, że my bez przyrody istnieć nie możemy, ona bez nas jak najbardziej. I powoli acz skutecznie eliminuje szkodników (patrz anomalie klimatyczne), którzy podcinają gałąź na której siedzą. Zdenerwowałam się i raczej nie powinnam pisać dalej, bo mi się cisną niecenzuralne słowa na klawiaturę.... Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: wreszcie normalność !!! 17.08.06, 09:29 ależ nie denerwuj się. wczytaj się dobrze, to między wierszami wyczytasz mój pean na cześć mądrości przodków, którzy w swoich miastach rezerwowali miejsca dla skwerów, parków... tam jest miejsce zieleni w śródmieściach. imputowanie mi mentalności człowieka, który nie szanuje niczego wokół siebie jest sporym nadużyciem (odsyłam choćby do galerii foto na mojej prywatnej stronie, z których wyczytasz hymn pochwalny na cześć natury, ale będącej na swoim miejscu, nie przed elewacją zabytkowej kamienicy czy kościoła)... życząc spokoju, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadalki Re: wreszcie normalność !!! IP: 212.182.40.* 17.08.06, 09:32 A według mnie jest na miejscu właśnie przed tą elewacją.Jak wygląda stary kościół czy cerkiew bez otoczenia starych drzew? Dla mnie jakoś mało wiarygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke Re: wreszcie normalność !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:16 rilian napisał: > po wielokroć, przejeżdżając przez kraje markomanii, bohemii, italii, germanii, z > radością przyglądałem się rozruconym na polach kościołom, odsłoniętym, dumnie > oświetlonym, nie przysłoniętym przez bezsensowne drzewa. na starówkach miast > mogłem podziwiać kamienice, banki, hotele, bo drzewa przed ich fasadami są > niewielkie, wręcz miniaturowe, starannie przycinane - współgrają z architekturą Nie przemyślałeś chyba do końca powodów z jakich w starych miastach Grecji, Włoch czy Hiszpani było tak mało zieleni, a są one prawie oczywiste - zazwyczaj budowano je w miejscach gdzie nic nie chciało rosnąć, bo albo ziemia uprawna była zbyt cenna, albo na szczytach wzniesień było skaliście i mało wody. Poza tym miasto trzeba było otoczyć murami i każda przestrzeń była cenna - tylko ludzie bardzo bogaci mogli sobie pozwolić na ogrody ... Jest zasadnicza różnica pomiedzy starym drzewem, a starym 'zabytkiem materialnym' - ten drugi mniejszym czy większym nakładem kosztów można zawsze odtworzyć - patrz Akropol !, a z bliższych choćby Zamek Królewski. (Można oczywiście równiez postąpic tak jak w Lublinie i do zabytkowego zamku dobudowac użytkowe skrzydło jak kwiatek do kozucha ...). Natomiast nie ma żadnej możliwości aby odtworzyć stare drzewo w takiej formie do jakiej dochodziło przez kilkadziesiąt / kilkaset lat. I jakie powinnismy pozostawi dla naszych wnuków ! Na Sycylii, gdzie są najlepiej zachowane pozostałosci kultury greckiej w Europie, równie starannie jak te budowle chroni i pielegnuje się liczace ponad 2 tys lat oliwki - i dla wielu są one porównywalną atrakcją ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikt Re: wreszcie normalność !!! IP: *.dot-com.net.pl 17.08.06, 17:33 Szanowny leszeke-u zabytku podobnie jak drzewa nie można odtworzyć. Można odtworzyć jego formę, bryłę, można użyć podobnego materiału, a nawet takiego samego, można wreszcie nadać mu podobne a nawet takie samo przeznaczenie, ale zawsze będzie to już coś nowego, kopia a nie oryginał. Będzie tak nawet jeśli tę kopię wykonają mistrzowscy wykonawcy. Jak pisał Ksawery Piwocki - "...musimy pamietac, ze budynku - a już z regułu budowli zabytkowej - nie tworzy sama bryła, sam zespół ścian, dachów i otworów. W każdym z nich doniosłą rolę odgrywają elementy dekoracyjno- konstrukcyjne i czysto dekoracyjne. ...własnie wnetrza odtworzonych zabytków budzą najwięcej krytyk i wątpliwości". I w innym miejscu ten sam autor pisał: "Wartości autentyczne, raz zaprzepaszczone nie dają się niestety wskrzesić, a przesłanianie zniszczeń płaszczem najwspanialej przemyślanych reprodukcji nie może wskrzesić oryginału. Utrudnia to tylko gruntowne dotarcie do autentycznej substanbcji zabytku, zmniejsza jego wartość naukowego dokumentu i radykalnie niszczy emocje, jakie stwarza zetknięcie się ze śladami autentycznej przeszłości". "Zabytków bowiem mamy teraz coraz więcej" - pisał Piwocki - "autentyków coraz mniej. Wskrzeszając pozornie tradycję coraz dokładnie ją niszczymy". I te słowa wydają się w wielu ptrzypadkach nadal autentyczne. Problemy zniszczeń drzew i zabytków są podobne. Każde działanie musi być wyważone i głeboko przemyślane. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke Re: chyba NIE- normalność ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:22 chyba to nie jest normalne, żeby konserwator zabytków decydował o wycieciu drzew pod miejsca parkingowe dla pracowników banku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek29 Re: wreszcie normalność !!! IP: 212.182.117.* 18.08.06, 08:26 Powiem tak: Mieszkam na Narutowicza, mam na przeciwko balkonu wielkie drzewo, które dokumentnie zasłania mi oba onka salonu, przez co od rana do nocy w 3/4 mieszkania mam wieczorny półmrok, i NIGDY nie mam słońca. I co wieczór modlę się, żeby scięto to cholerne drzewo. Sąsiednia kamienica ma normalnie naświetlony front, a ja mam, kur..., zaciemnienie przez całą dobę :/ Ale skoro modły PiSu o deszcz zostały wysłuchane, to może i moje zostaną. Pozdrawiam "ekologów" - pomieszkajcie sobie roczek w takim zaciemnieniu, to wtedy pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: niestety - nienormalność !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 21:31 tym razem dałeś plamę jak ocean indyjski - większych głupot dawno nie można tu było przeczytać - ja też "wypowiem się niejako a-rebours" i "nie z przekory to wynika, a ze szczerych przekonań" - otóż sięgając wstecz - bo nie jest jasne, dlaczego zacząłeś dopiero od starożytności - zwierzę zwane człowiekiem zaczynało swą egzystencję i bardzo długo ją wiodło wśród drzew i krzewów właśnie, a drzewa te i krzewy (nawet krzywo lub zbyt wysoko rosnące) stanowiły dlań źródło nie tylko radości, ale potrafiły wykarmić, ochronić, ogrzać i dać zbawienny cień - wbrew twoim sugestiom pełnią tę rolę do dzisiaj, choć zmienił się w międzyczasie wystrój jaskini; idąc twoim tokiem rozumowania: przed starożytnością były czasy jaskiniowców, gdzie drzew było wbród i jaskiniowcy korzystali z ich dobrodziejstw do woli, a jedynym kretynem, który drzewa sadził i siał była natura; a swoją drogą znawco pomników - dlaczego funkcjonuje chyba i dla ciebie zrozumiałe określenie "pomniki przyrody"? między innymi dlatego, że nie całą przyrodę ci ogarnięci szałem oglądania gołych elewacji i innych "czystych" widoków zdołali unicestwić - no, ale jesteśmy chyba na dobrej drodze... mieszkam na parterze, w otoczeniu drzew - czyta mi się komfortowo, bo dzięki drzewom za oknem nie mieszkam w laboratorium; a tak w ogóle - możliwość robienia zdjęć kościołów nie skażonych widokiem drzew nie jest wartością samą w sobie - takie budowle, bez drzew i jednego krzaczka w swym otoczeniu stanowią bardzo smutny widok - są samotne i pozbawione wdzięku, jak wszystkie sztuczne twory, których nie potrafiono wkomponować w krajobraz drzewo też może "zachwycać, zmuszać do patrzenia, pokazywać swój przepych, harmonię" - popatrz na nie, póki jeszcze możesz, bądź przez chwil kilka może nie prostakiem, ale w sensie jak najbardziej pozytywnym - prostaczkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drzewostan Zamiast pieprzyć wirtualnie, idziemy na Szopena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 09:33 Idziemy na Szopena przywiązać się do drzew! Bo to wirtualne chrzanienie nic nie da! Dziś po demonstracji na Placu Litewskim przeciwko izraelskiej agresji na Liban(godz.16) idziemy na Szopena i przywiązujemy się do drzew. I dość tego ćwierćinteligenckiego "protestowania" wirtualnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 30latkaz Chopina Re: Zamiast pieprzyć wirtualnie, idziemy na Szope IP: *.chello.pl 21.08.06, 11:11 chca nam drzewa wyciac???a moze lepeij by bylo przycinac razw roku galezie??? proponuje jeszcze zalac asfaltem pseudotreawniki i zrobic na nich miejsca parkingowe! wiecej spalin a niech sie mieszkancy dusza,a co tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRATATA Re: Rzeź drzew trwa IP: *.lublin.enterpol.pl 17.08.06, 10:03 A co mnie q...wa obchodzą jakieś drzewa. Powariowaliście do cholery ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadalki Re: Rzeź drzew trwa IP: 212.182.40.* 17.08.06, 10:12 A co Cię w takim razie obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art_muz Re: Rzeź drzew trwa IP: *.chelm.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.06, 23:26 SĄ CHOĆBY PO TO TYLKO, ABY JAKIŚ JUDASZ, ALBO INNY LOKALNY POTWÓR MIAŁ SIĘ NA CZYM POWIESIĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Rzeź drzew trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 11:11 Ludzie!!! Ratujcie to miasto!!! Zniszczą, zadepczą, zniwelują, tylko fontanny budują bez umiaru. Ostatnio byłam w Lublinie w maju - teraz wybieram sie za 2 tygodnie, mogę nie zdążyć! Czemu ja nie latałam z aparatem i nie zrobiłam sobie zdjęć Szopena, kultowego murku na Krakowskim, Kołłątaja - na pamiątkę? Czy myślicie, że te piękne stare ulice coś zyskają, jakiś klimat, jakieś walory, jak wytną drzewa i posadzą jakieś rachityczne patyki??? A i tak pewnie chodzi o kasę za wycinkę, jak zawsze. Moze jeszcze zetnijcie drzewo na placu Litewskim koło przystanku, zerwijcie bluszcz z LO Staszica, najlepiej od razu zrąbcie Saski, bo co tam. Normalnie płakać się chce. Tak samo "przepiękne" walory zyskało Krakowskie po zabudowaniu podcienia baru Smaczek. Miód malina. Lublin to piękne miasto z klimatem - ale niestety wszystko co w nim piękne ginie. Może by się tak zajeli Starówką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Rzeź drzew trwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 11:16 No tak - lublin ''zielone miasto'' straci swoj atut na rzecz jakiegos banku i hotelu. Pomijajac juz fakt ze zrobione to bylo w zasadzie samowolnie to ne jest to wogole myslenie przyszlosciowe. Wladza sie moze zmienic jeszcze wiele razy a drzewa raczej nie wyrosna tak ''hop-siup'' na czyjes zyczenie tylko na to potrzeba czasu. Wg mnie to jest totalna porazka zadzacych naszym miastem i ktos powinien z tym cos zrobic poki jeszcze jest co ratowac. Pozdrawiam, Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Rzeź drzew trwa IP: *.resetnet.pl 17.08.06, 14:36 Chyba kogoś popie..ło-brzydko mówiąc!!!!!!! CHcecie zrobić z Lublina pustynię?????? "GRATULUJĘ POMYSŁU"!(KRETYŃSKIEGO)!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jazalogowana Re: Rzeź drzew trwa 17.08.06, 14:44 Przy takim nasileniu ruchu w centrum, jaki mamy obecnie, drzewa są niezbędne, aby nie udusiły nas spaliny. Jeżeli ktoś zapomniał, to przypominam, że rośliny produkują tlen, niezbędny nam do zycia.Wąskie uliczki , jak np.Kołłątaja, bardzo zieleni potrzebują. Szkoda, ze władze wiedzą lepiej.A jeśli chodzi o odsłanianie efektownych elewacji - czasami wystarczy umiejętnie drzewa przyciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: Rzeź drzew trwa IP: *.it-net.pl 17.08.06, 15:09 ciezko mi sobie wyobrazic szopena bez drzew :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronia Re: Rzeź drzew trwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:17 Następuje powrót do wczesnego PRLu,gdzie przeważały blokowiska i beton oraz tzw.wielka płyta.Późniejsze władze nie wiadomo w jaki sposób (chyba na studiach WUMLowskich)poszły po rozum do głowy i zaczęli dbać o zieleń i o otoczenie budynków mieszkalnych.Przykladem tego może być LSM-kiedyś najpiękniejsza dzielnica mieszkaniowa w Polsce.Czysto i zielono.Zadbano o infrastrukturę.Wszystko było robione z tzw.smakiem.W tym też czasie zrobiono zalew,który miał służyć rekreacji>Dzisiaj LSM jest już tylko z nazwy.Zalew uległ degradacji i czasami służy do prokreacji. Dzisiejsze władze z maniackim uporem niszczą wszystko,co było wykonane przez "komunę" Ciekawa jestem,czy wszyscy nasi decydenci mieszkających na ubogich ranczach,też wycinają ot tak sobie okoliczne i nawet na swojej działeczce drzewa. No i nakoniec należy się zastanowić,kto będzie miał porzytek z wyciętych,zdrowych przecież jesionów.Ciekawe,u którego z magistrackich notabli w najbliższym czasie będą jesionowe mebelki,parkiet,boazeria,okna i drzwi. Mysalę,że dla kilku nowobogackich z magistratu wystarczy tego drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronia Re:błąd orto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:23 Z pośpiechu napisałam poRZytek z błędem. Poprawiam się.Powinno być napisane poŻytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sama woda Re: Rzeź drzew trwa... IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 17.08.06, 17:49 Chyba "broniu" jestes osoba dosyc mloda i stad niewiele wiesz na temat PRL-u. We wczesnym (lata czterdzieste i piecdziesiate) PRL-u budowano z cegly - nie z betonu! Nie budowano tez prawie wcale wiezowcow, czy blokow majacych "pol kilometra" dlugosci. Pozbawione zieleni blokowiska z wielkiej plyty zaczely na dobre rosnac za Gierka, tzn. w latach siedemdziesiatych (np. "dolny" Czechow, itp.). Uruchomiono wowczas, tzw. "fabryki domow" i ten styl budowania kontynuowano w latach osiemdziesiatych (jednak - glownie z przyczyn ekonomicznych - na duzo mniejsza skale)! p.S. A jako "zadanie domowe" - sprawdz prosze, kiedy zaczeto budowac pierwsze osiedla LSM-u... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronia Re: sama woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 20:32 W zasadzie nie podejmuję zaczepek.Ale nie mniej jednak postaram się odpowiedzieć na zadane pytania. Otóż nie jestem zbyt młodziutka,ale jeszcze w takim wieku,że nie mam sklerozy.Po drugie:Nawiązując do tradycji spółdzielczości mieszkaniowej z lat międzywojennych, wiosną 1957 r., w okresie wielkich zmian i nadziei popaździernikowej odwilży, zebrała się grupa entuzjastów, organizująca w dniu 25 kwietnia 40-osobowe zebranie założycielskie Lubelskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. www.spoldzielnialsm.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yank Re: Rzeź drzew trwa IP: *.it-net.pl 17.08.06, 17:23 a miało juz nie byc pani Landeckiej . Ludzie zawsze prawde powiedza Jest okazja wywalic ja teraz za drzewa z kołataja gdzie sa prokuratorzy lubelscy Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Rzeź drzew trwa 17.08.06, 18:44 A kto pamięta jak Pruszon walczył z Herbapolem o drzewa? Dzisiejsza sprawa dobitnie pokazuje że tamta kwestia miała charakter korupcyjno-kolesiowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Zaletą Lublina jest duża ilość zieleni. Teraz chcą IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 17.08.06, 20:25 zrobić z centrum betonową dżunglę. Jednak to prawda że urzednik i inteligencja to pojęcia sprzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian a ja jestem ciekaw, kto z wypowiadających się... 17.08.06, 20:39 ...był ostatnio na kołłątaja i przyjrzał się, jak (pięknie) wygląda ta ulica teraz?... Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: a ja jestem ciekaw, kto z wypowiadających się 17.08.06, 21:07 A jak ładnie wyglądałoby cenrtum logistyczne Herbapolu w przemysłowej dzielnicy, które dałoby pracę kilkudziesięciu osobom. Niestety, na drodze stanęły dziko rosnące drzewa. Dla UM ważniejsze stały się topole niż mieszkańcy miasta. A miliony złotych poszły sobie raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivi Re: a ja jestem ciekaw, kto z wypowiadających się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 09:14 SIC! Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: a ja jestem ciekaw, kto z wypowiadających się 18.08.06, 09:19 każdy w końcu mądrzeje, nawet urzędnicy ;) (ultraekolodzy nie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bank Pięknie ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 10:37 no wreszcie moge be klopotow zaparkowac samochod ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art_muz Re: Pięknie ! IP: *.chelm.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.06, 21:48 ZA DRZEWEM PARKUJE SIĘ BEZPIECZNIEJ, NIEPRAWDAŻ! TERAZ PIĘKNE DROGIE AUTKO BĘDZIE POD OBSTRZAŁEM WARIATÓW DROGOWYCH! OJ, SZKODA PIĘKNEGO LAKIERU I RÓWNEJ BLACHY, OJ, SZKODA!!! A PROPOS, WARTO SIĘ MOCNO PUKNĄĆ W POTWORNIE TĘPĄ ŁEPETYNĘ! MOŻE ZA KTÓRYMŚ RAZEM CHOCIAŻ KROPLA ROZUMU NASKOCZY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: niepięknie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 19:22 nie ulega też wątpliwości, że w czasach, gdy nie przeczuwano nawet takiego wynalazku jak fotografia - były tam drzewa - a może ich nie było - tylko zwolennicy wycinki niech się zdecydują, czy dawne, a więc w tym także naturalne zagospodarowanie tego terenu, ma znaczenie dla jego zagospodarowania w chwili obecnej, czy nie i czy dawny wygląd tego miejsca - a więc w tym także bez budynków - jest dzisiaj argumentem, czy nie - bo każdy okres w dziejach tego miejsca może przecież być brany pod uwagę, a władze miasta powinny mieć odwagę postępować na tyle uczciwie, by wycinki (czytaj rzezi) drzew w Lublinie nie usprawiedliwiać jakże naciąganymi argumentami o nieregularnych koronach, czy zniszczeniu systemu korzeniowego drzew w czasie remontu ulicy, zwłaszcza że w tym ostatnim przypadku ich nadrzędnym działaniem winno być zawiadomienie prokuratury o niewłaściwym działaniu ekip remontowych - są na takie sytuacje odpowiednie przepisy w prawie karnym - i co najważniejsze - władze i zwolennicy wycinki (czytaj rzezi) drzew nie powinny posługiwać się argumentacją, której poziom obraża inteligencję nie tyle przeciwników wycinki (czytaj rzezi) drzew, co autorów tejże argumentacji z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: a ja jestem ciekaw, kto z wypowiadających się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 22:49 Widzialam, kiedy te drzewa cieli.. Widzialam pozostale po nich pniaki z czarna pustka w srodku. To fakt - czesc drzew miala pelny, czysty przekroj... Ale dzisiaj, przed ta ulewa, stanelam na przeciwleglej stronie Krakowskiego i zobaczylam piekna, pelna swiatla perspektywe Kollataja z widokiem na klasztor. I musze przyznac - perspektywa jest przepiekna..! Mam przed oknami dwa szpalery drzew. Jeden w odleglosci trzech metrow od budynku, drugi oddzielony od niego kilku metrowym trawnikiem. W najbardziej sloneczny dzien lata, w samo poludnie musze palic swiatlo w pokoju od strony poludniowej. Mieszkam jak w piwnicznej izbie i mimo, ze lubie drzewa, uwielbiam glos szpaka-wariata, ktory budzi mnie w nocy o 2,00 (czy to zima, czy lato) - bez chwili wahania wycielabym te drzewa i zastapila je niskimi krzakami lub drzewami, ktorych korony mozna formowac tak, by drzewo nie wyrastalo, zaslaniajac dostep slonca do budynku. Kiedys, dawno temu ulice od trawnika oddzielal szpaler krzakow i zatrzymywal rozprzestrzenianie spalin (byl to 'wymysl' budowniczych z czasow PRL). Krzaki wycieto przy poszerzaniu ulicy, a w zamian za nie zafundowano wysokie lipy, ktore zabraly budynkom dostep slonca... Ze szkoda dla budynkow i dla mieszkancow.. Na starych pocztowkach i zdjeciach rodzinnych - Kollataja nie ma drzew..! Wiec moze nie tak calkiem pozbawiona racji byla decyzja o wycieciu ich dzisiaj??? klaniam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: a ja jestem ciekaw, kto z wypowiadających się 19.08.06, 10:20 jak możesz?! bezduszna istoto, wandalu wyrywający drzewa, niszczący trawę, plujący na piękno natury?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: a ja jestem ciekaw, kto z wypowiadających się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 21:41 dopuszczasz możliwość, by ktoś zachwycał się ulicą ocienioną drzewami???????? dopuszczasz możliwość, by ktoś zachwycał się ulicą ocienioną drzewami???????? dopuszczasz możliwość, by ktoś zachwycał się ulicą ocienioną drzewami???????? Odpowiedz Link Zgłoś
jazalogowana Re: a ja jestem ciekaw, kto z wypowiadających się 19.08.06, 22:55 Siekiery i piły będą miały zajęcie na długo. W planach likwidacja drzew na Męczennikow Majdanka. Co następne? Może ruszą na park w Abramowicach, tam też drzew pod dostatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: a ja jestem ciekaw, kto z wypowiadających się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 15:41 Gość portalu: wisia napisał(a): > ..., stanelam na przeciwleglej stronie Krakowskiego i > zobaczylam piekna, pelna swiatla perspektywe Kollataja z widokiem na klasztor. > I musze przyznac - perspektywa jest przepiekna..! Tak, obejrzyjmy się w lewo - monumentalny budynek Poczty - nie czepiam się, zdążyłem przywyknąć. Troszkę w prawo - wspaniale komponujacy się z nim budynek MacD... Talej też stylowy budynek banku, w którym bywa po kilkunastu interesantów dziennie ... I wreszcie przystanek autobusowy, tak pięknie zamykajacy ulicę Kołłątaja ... Teraz w pełnej krasie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Rzeź drzew trwa IP: *.vlan336.nemes.lubman.net.pl 08.09.06, 16:04 No właśnie jestem za wycięciem wszystkich topól Odpowiedz Link Zgłoś