kriejtiw 22.08.06, 14:27 Dostałam się na UMCS na administrację dzienną. Marzyłam zawsze o prawie, ale nie dostałam się niestety, więc w grę wchodzi w tej sytuacji tylko prawo zaoczne. Co jest lepsze - administracja dzienna czy prawo zaoczne ??? :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malgos Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc IP: *.it-net.pl 22.08.06, 14:47 Wydaje mis sie ze administracja na dziennych. Zawsze to prestiz dziennych studiów jest wyzszy a poza tym koszta mniejsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
jazalogowana Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc 22.08.06, 15:30 Zdaje się, że przy osiągnięciu wysokich ocen można z zaocznego prznieść się na dzienne, więc jeżeli koniecznie chcesz prawo, zaryzykuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kriejtiw Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc 22.08.06, 15:38 Dziękuję za odzew :* Tak, można się przenieść na dzienne, ale to niemal graniczy z cudem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc IP: *.pl / *.it-net.pl 22.08.06, 15:39 Czasem trudniej przenieść się z zaocznych niż wziąć drugi kierunek. Po roku mozesz zrezygnować z jednego kierunku i zostać tam gdzie wolisz. Studia dzienne mają wiele plusów. Odpowiedz Link Zgłoś
kriejtiw Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc 22.08.06, 15:47 Prawo bylo moim marzeniem, ale cały ten szum wokól korporacji prawniczych (które nie chcą do swojego hermetycznego środowiska przyjąć ludzi spoza rodziny i znajomych ) zbił mnie z tropu :( Właściwie nie łudzę się na to,że mozna wskoczyc na aplikacje bez koneksji. Prawdopodobieństwo jest,choć małe... Dlatego na rodzice naciskają na administrację. No i prestiz studiów dziennych. Czemu to jest takie trudne? :( ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc IP: *.lublin.mm.pl 22.08.06, 20:09 Radzilabym jednak zaoczne prawo, nawet jezeli nie udałoby Ci sie przeniesc pozniej na dzienne. Administracja to jedna tylko administracja (nie obrazając absolwentów tego kierunku ;) Masz potem troche ograniczone pole manewru; jesli skonczysz prawo - rownie dobrze mozesz pracowac w adm jak i probowac dostac sie na aplikacje. Ponadto, jesli zdecydujesz sie na prawo, mozesz (w czasie studiów) sprobowac znalezc prace (nawet na umowe -zlecenie lub tez pewnego rodzaju staż - za free) w jakiejs kancelarii, chocby na 2-3 dni w tyg., taki "przynies, wynies, pozamiataj" - cos przepisac, skserowac itd. Przekonasz sie, czy taki zawod bedzie dla Ciebei odpowiedni, poza tym złapiesz troche doswiadczenia do CV. Pozdr. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc IP: *.lublin.mm.pl 22.08.06, 20:57 Nie sądze, zeby prestiz zalezal od tego czy konczysz studia dzienne czy zaoczne, raczej wazneijszy jest tu wybór kierunku !! Poza tym - na dyplomie nei jest wyszczegolnione, czy konczylas studia zoczne czy dzienne (chyba, ze cos sie ostatnio zmienilo???). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc IP: *.chello.pl 22.08.06, 21:15 wtrące swoje trzy grosze, choć dawno przekroczyłam wiek wyboru studiów. Przenieśc się z zaocznych jest faktycznie trudno, przydałyby się mocne znajomości, mimo nawet bardzo wysokiej średniej. Może komuś sie udało, ale pewnie niewielu. Nie martw się prestiżem, gdyż można znaleźć rewelacyjną pracę i po zaocznych, albo kiepską po dziennych. Znam dwie dziewczyny (siostry), które ida jak burza na zaocznych (średnia ok. 5,4), jedna z nich ma już propozycję pracy, zgodnie z jej zainteresowaniami. Nawet o takiej nie marzyła (kończy w tym roku psychologię). Znam chłopaka (hm...42 lata), który po zaocznym prawie jest sędzią.Bez znajomości i układów. Popieram głosy doradzające prawo. Ale decyzję podejmij sama, nawet jeśli będzie inna niż nasze czy Rodziców rady. Ja posłuchałam rodziców i mocno żałuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omi Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 22:20 Nie jestem na 100% pewna, wiec sprawdź w dziekanacie, ale jakis czas temu na UMCS uchwalono ,że po 5 latach administracji możesz studiować jeszcze 2 dodatkowe i wtedy otrzymasz również dyplom ukończenia studiów prawniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
krt_czart Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc 22.08.06, 23:28 Uzupełniające magisterskie studia prawnicze po administracyjnych jako niezgodne z ustawą zostały zlikwidowane w całej Polsce i nawet na UMCS. Na Wydziale Prawa i Administracji nie studiuje się, a tylko produkuje masowo bezrobotnych absolwentów czesząc na tym całkiem sporą kasę. To z reguły przepędy i hodowla studenckiego stada owiec i baranów przez juhasów często "mizernego wymiaru" choć udających na wszelkie sposoby wielkich naukowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weana Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc IP: *.devs.futuro.pl 22.08.06, 23:11 Polecam administracje, to bardziej przyszłościowy kierunek i ciekawszy. I nie musisz płacić cieżkich pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: STUDIA - dylemat :( proszę o pomoc IP: *.lublin.mm.pl 23.08.06, 18:24 A mozesz rozwinąć? W jakim sensie bardziej przyszlosciowy?? Odpowiedz Link Zgłoś