Forum   mięso

mięso

(1936 wyników)
  • Dzień dobry, Mam pytanie dotyczące jedzenia mięsa - jadłam je całe życie i jem nadal, nigdy nie byłam wegetarianką, mam jednak pewien problem. Przez finansowe perturbacje nie kupowałam sobie mięsa, jadłam głównie chleb z serem, jakieś warzywa np. marchew, ziemniaki, owoce, np. jabłka. Ostatnio zjadłam pierś z kurczaka (po ok. 2 miesiącach niejedzenia mięsa) i miałam okropne mdłości. Ponowna próba zaowocowała takimi samymi dolegliwościami. Czy istnieje realna możliwość odzwyczajenia organizmu...
  • Większość rodziców czy opiekunów nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji, gdy ich milusińscy karmieni sa produktami zawierającymi mięso. "Wystarczy już tylko 50 gram przetworzonego mięsa (jeden mały hamburger lub ok 2-4 plasterki wędliny) w ciągu jednego dnia, aby zwiększyć ryzyko zachorowania na raka trzustki o 19%, natomiast raka jelita już o 21%! Spożywanie przetworów mięsnych kilka razy w tygodniu zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II o 35%." stressfree.pl/mieso-w-diecie-dz...
  • Mięso(56)

    Jecie dużo mięsa? Codziennie jecie mięso albo wędlinę?
  • Muszę zaopatrzyć na jakiś czas zamrażarkę w obiady dla osoby chorej na refluks żołądka. Z zupami i rybami nie mam problemu ale nie mam pomysłu na mięso by nie było nudne. Mięso musi być chude (w grę wchodzi tylko drób, schab i cielęcina). Wymyśliłam, że może jakieś roladki ale z czym by też codziennie nie smakowały tak samo? Przy diecie odpada czosnek, cebula, papryka, grzyby, pomidory, kapusta, owoce cytrusowe, oliwki, żółty ser, szparagi, musztarda, kapary, kalafior, brokuły. Został...
  • Czy są wśród was osoby, które nie jedzą mięsa, ale ryby i owoce morza tak. Jestem ciekawa dlaczego podjęliście taką decyzję. Podobno jest na to określenie "peskatarianizm". Dlaczego nie jecie mięsa, a ryby tak? Czy to już na stałe, czy może etap przejściowy do całkowitego wegetarianizmu?
  • co zrobić by mięso bylo aromatyczne w środku? Obojetnie jakie mięso gotuje ( dusze, piecze) czy to kurczak, wieprzowina jakoś nie ma smaku w środku, na zewnątrz czuć przyprawy, sos też jest bardzo dobry, ale to mięso samo w sobie jakieś bez smaku. Przeważnie oprószę solą, pieprzem, daje różne zioła( ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, rozmaryn, czosnek) Może trzeba je potrzymać troche w tych przyprawach (kilka godzin) przed obsmażeniem? Macie jakię sposoby? pozdrawiam
  • Farsz przygotowany z podsmażonego mięsa, suszonych pomidorów, lazura, czosnku, masła wg tego przepisu: zielakowo.blogspot.com/2012/06/indyk-faszerowany-suszonymi-pomidorami.html Czy lepiej zamrozić samo mięso (kupione dzisiaj) i przygotować bezpośrednio przed pieczeniem? Najchętniej wybrałam bym pierwszą opcję by mieć już głowy...
  • Dopiero zaczęłam swoją przygodę z gotowaniem więc potrzebuję jeszcze wielu rad. Mój mężczyzna stwierdził, że skoro już uczę się gotować to mogłabym nauczyć się robić mięsa z owocami bo on to strasznie lubi takie połączenie. Poszukuję więc wszelkich przeróżnych sposobów na urozmaicenie mięsnych potraw w owocowy sposób. Pomożecie?
  • ktoś próbował? gdzies miałam przepis na duszenie w mleku, ale nie mogę znaleźć, myślę o schabie i do tego sos tuńczykowy taki jak w potrawie Vitello tonnato
  • nie chodzi o całkowitą rezygnację, chodzi o np. tydzień - dwa bez mięsa jak rozłożyć posiłki, co uwzględnić i czym się kierować by zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu ? linki, strony, tytuły książek mile widziane
  • Witam. Chciałabym się Was poradzić odnośnie czasu pieczenia mięsa w rękawie. Wstawiłam do piekarnika 2 kawałki szynki nadzianej w środku suszonymi śliwkami i morelami. Każdy kawałek waży ok 1,75kg i jest włożony w osobny rękaw. Ile czasu piec? Mięso ma być jedzone jako wędlina, na zimno. Dziękuję :)
  • Moja elektryczna maszynka do mięsa strasznie opornie mieli udziec indyczy. Wcześniej mieliłam wieprzowinę i nie było problemu. Nóż i sitko naostrzyłam, więc nie tu tkwi problem. Macie jakiś patent na mielenie?
  • Witam. Chciałabym się dowiedzieć, ile mam kupić mięsa na grilla dla 30 osób? Towarzystwo mieszane tzn.dorośli, młodzież i parę maluszków. Chciałabym również podać kiełbasę i kaszankę.I tu mam problem, bo nie wiem ile tego wszystkiego liczyć? Z góry dziękuję za rady!
  • JAK W TEMACIE...
  • Wszelkie piramidy żywieniowe zalecają mięso LUB rośliny strączkowe. Dlaczego "LUB" ? Bo mięso nie jest w niczym lepsze od roślin strączkowych. Aminokwasy w białkach roślinnych są takie same jak w białku mięsa, jaj, czy sera, ponieważ są to te same związki chemiczne. Przykładowo lizyna - aminokwas egzogenny (nie wytwarzany przez organizm, czyli taki, który musi być dostarczany z pożywieniem) w soczewicy nie różni się niczym od lizyny w wołowinie (wzór chemiczny C6H14N202), tak jak woda zawarta...
  • Mój partner uwielbia mięso. Niestety często po nim boli go brzuch (wszystkie badania w normie). On oczywiscie twierdzi, ze to nie od mięsa i uwielbia jeść kotlety schabowe które no jakby nie patrzeć są tluste i w panierce. Proszę poradźcie mi jak gotować żeby było mięso ale zeby nie było takie tłuste. Gotowanie na parze na razie sobie podarujmy, bo nie mam takiego sprzętu ( bede w przyszłości mieć)
  • Ze względu, że dziecko uwielbia "zupkę kluseczkową" rosół gotuje się u mnie dość często. Zupka zjadana, mięsko zostaje. Na dzień dzisiejszy mam idealnie dość: - pierogów, naleśników i krokietów z mięsem - pasztetu tradycyjnego i w słoikach a nie mam pomysłu, co jeszcze mogłabym zrobić? Czy wyczerpałam już możliwości zagospodarowania gotowanego mięsa? A, w skład tegoż mięsa wchodzi kura, której za nic nie da się zjeść bez mielenia...
  • calkiem niedawno wprowadziłam się do mojego chłopaka i zaczęłam stawiać pierwsze kroki w kuchni i muszę się jeszcze sporo nauczyć. Mój facet nie może pogodzić sie z brakiem mięsa na słodko w swojej codziennej diecie dlatego prosi abym nauczyła się przygotowywać mięso ze słodkimi dodatkami, ciągle mi zarzuca jakie to jego mama robi pyszne mięso na śłodko i jestem zła że nie mogę też mu takiego przygotować. dlatego szukam róznych sposobów na urozmaicenie mięsnych potraw w słodkim wydaniu. Pomoż...
  • Jestem z siebie bardzo dumna. Zrobiłam pyszny pasztet z kurczaka, włoszczyzny i soczewicy. Co najważniejsze - nie mam maszynki do mielenia mięsa, zmiksowałam wszystko najzwyklejszym w świecie mikserem ręcznym, i wyszło super. Zawsze omijałam przepisy, w którym była wykorzystana maszynka, a tu się okazuje, że wcale nie jest taka potrzebna, mikser daje radę :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?