Dodaj do ulubionych

Kazimierz - parodia Rynku ...

28.08.06, 10:01
To nic, że ulice w Kazimierzu są brudne, zakurzone, dziurawe ...
To, że do Fary najlepiej dojeżdżać samochodem terenowym (a pewnie przydał by
się i gąsiennicowy) ma może nawet swój urok ... (oczywiście nie namawiam do
dojeżdżania do Fary samochodem - ale czasem trzeba obok niej przejechac dalej
pod górę ...)
Ale rynek główny to tragedia: nad wszystkim dominuje oczywiście ogromna
reklama Plusa, a pod nią, na całej stronie wschodniej ogródki piwne - chyba
co najmniej 1/4 powierzchni rynku ?
Dla mnie to wyglada fatalnie - być może jak ktoś już od dziecka wychowuje się
w takiej "kulturze" to już tego nie zauważa ?
Pieniądz ponad wszystko ?
Obserwuj wątek
    • Gość: folkatka Re: Kazimierz - parodia Rynku ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 15:13

Powinno dbać się o to, by hałaśliwe reklamy i parasole nie kolidowały z
      zabytkowym charakterem otoczenia, by sie z nim nie kłóciły...Tak jest w wielu
      krajach - tylko nie u nas! Dawno nie byłam w Kazimierzu, więc nie znam
      opisywanej sytuacji, ale z podobna zetknęłam się w czerwcu, na zamku Krzyżtopór
      k/Ujazdu,gdzie byłam na imprezie historycznej. Otóż cała ta budowla była od
      frontu tak dokumentnie obwieszona banerami, że prawie nie było widać ni kawałka
      murów, przed głównym wejściem stały dwa ogromne dmuchane balony jednego z
      browarów, reszty dopełniały parasole. Generalnie - cały zamek był zasłonięty.
      Niestety, takie przykłady dobitnie pkazują na naszą niską kulturę i brak
      szacunku dla zabytków.
      • Gość: wiejska baba Re: Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 15:19
        nie zgadzam sie z Twoja opinią leszku:), drogi sa dop chodzenia , pojezdzisz
        sobie po Warszawie-jak potrafisz.A parasole b kiepsko wygladaja na rynku. Można
        wymyslec jakies inne zadaszenie tylko nie plastik
        • Gość: wielkopolanin Re: Kazimierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 17:14
          Z tego co zaobserwowałem w ten weekend:

-wszystkie ogródki są drewniane

-parasole mają logo browaru tylko na lambrekinie-czasze są w kolorze ecru

-reklama Plusa zasłania rusztowania na kamienicy Przybyłów, jakby jej nie było
          to wisiałaby zielona, nie mniej piękna siatka. Przypuszczam, iż Plus płaci za
          reklamę i renowacja w części z tych pieniędzy jest finansowana.

-będąc w tym roku w Walencji zauważyłem że sponsorem remontu jednego z
          kościołów jest oponiarska firma Michelin. Rzeczą ogólnie przyjętą jest, że
          firmy wspierają odnowę zabytków za reklamę i pokazują jednocześnie swój dobry
          wizerunek. Remont się kończy i reklama znika a my widzimy odrestaurowaną
          kamienicę...

Byłem w piątek w wojewódzkim miescie Lublinie - tam właśnie króluje plastik,
          daj Boże żebyście Lublinianie mieli takie ogródki jak w Kazimierzu są...
          • Gość: leszeke Re: Kazimierz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 08:26
            Gość portalu: wielkopolanin napisał(a):
            > Z tego co zaobserwowałem w ten weekend:
            > -wszystkie ogródki są drewniane
            > -parasole mają logo browaru tylko na lambrekinie-czasze są w kolorze ecru

Niestety ja, i chyba jeszcze trochę innych odwiedzających bywa na Rynku raczej
            żeby podziwiać renesansowe detale kamienic, a nie drewniane płotki i czasze z
            lambrekinami, choćby w kolorze ecru ...

Podczas niedawnego pobytu w Wenecji widziałem remontowane budowle przesłonięte
            tkaniną z nadrukami zdjęć tego, co jest pod spodem - całkiem realistyczne ...
            Jak się chce - to można. Ale u nas: pieniądz nade wszystko !
        • Gość: leszeke Re: Kazimierz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 08:19
          Gość portalu: wiejska baba napisał(a):
          > nie zgadzam sie z Twoja opinią leszku:), drogi sa dop chodzenia , ...

Oczywiście możesz sie nie zgadzać, ja sam napisałem, że nikogo nie zachęcam na
          dojazd do fary, ale zauważ, ze za nią są np: nowy hotel, parkingi, no i
          oczywiscie mieszkaja 'satli' mieszkańcy Kazimierza ...
          Ten bruk ma nawet swój urok - tak pokrzywionej nawierzchni nie widziałem w
          najstarszych miastach Włoch czy Hiszpani ...
    • jazalogowana Re: Kazimierz - parodia Rynku ... 30.08.06, 15:08
      Parasole na kazimierskim rynku są wymuszone przez "konsumentów". Większość
      turystów, po "zaliczeniu" góry czy ruin koniecznie chce się poczuć w środku
      popularnego miasteczka. A kupcom w to graj.Mam nadzieję, że do Kazimierza dotrą
      zmiany i rynek potrafi zachować styl. Mnie w Kazimierzu (i niestety, nie tylko)
      drażnią PAMIĄTKI. Plastikowe, gumowe, śmieci rodem z odpustu,
      charakterystyczne dla wszyskich polskich miejscowości turystycznych.
      • Gość: wielkopolanin Re: Kazimierz - parodia Rynku ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 23:19
        Z tym się zgadzam w 100%!!! Niestety możemy tylko o tym pogadać....
      • Gość: leszeke Re: Kazimierz - parodia Rynku ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:07
        jazalogowana napisała:
        > ... Mnie w Kazimierzu (i niestety, nie tylko)
        > drażnią PAMIĄTKI. Plastikowe, gumowe, śmieci rodem z odpustu,
        > charakterystyczne dla wszyskich polskich miejscowości turystycznych.

W Kazimierzu zawsze było "odpustowo", chociaż, kiedyś więcej było wikliny,
        drewnianych łyżek czy glinianych garnków, no i wielkie makówki - ale teraz na
        nie pewnie potrzeba pozwolenia od ministra ...
        Ale jakiś wybór jest: zamiast ciupagi czy latarni morskiej można jednak kupić
        np tradycyjnego pieczonego koguta, a nową modą są całkiem estetyczne kompozycje
        a la wielkie kwiaty ...
        Przy zakupach pamiątek mamy jednak jakiś wybór - natomiast zabudowanie Rynku
        jakąś tandetą nie daje wyboru - po prostu tej strony Rynku nie można już
        podziwiać ...
    • Gość: gość Re: Kazimierz - parodia Rynku ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:31
      no i ten "piękny" neon
      • amat1 Re: Kazimierz - parodia Rynku ... 03.09.06, 14:32
        jeśli nie wiecie o czym piszą zerknijcie tu www.kazimierzdolny.net/kamera1.php
    • Gość: www Re: Kazimierz - parodia Rynku ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 19:55
      Łeczna ma trzy rynki i nic się nie dzieje tylko pijaczkowie dzień w dzień żebrzą
      na jabcoka a wty tu macie problem z jednym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka